НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Помпео е уверен, че втората среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои скоро

ТАСС: Помпео е уверен, че втората среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои скоро

4 Януари 2019 | 05:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео е уверен, че Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се срещнат за втори път в най-скоро време, предава TACC.
„Предстои още много работа. Но съм уверен, че в скоро време ще има възможност президентът Тръмп и Ким Чен-ун да се срещнат отново“, заяви държавният секретар.
Той поясни, че по време на втората среща на върха е малко вероятно всички въпроси, свързани с денуклеаризацията на Корейския полуостров, да бъдат договорени. „Не искам да говоря конкретно за нашата стратегия за преговорите, но е достатъчно да се каже, че сме определили условията, при които можем да постигнем реален напредък, когато президентът Тръмп и председателят Ким Чен-ун се срещнат и премахнат заплахата за САЩ и целия света“, каза Помпео.
На 12 юни миналата година в Сингапур се проведе първата среща на върха в историята между САЩ и Северна Корея. След това Тръмп и Ким Чен-ун направиха съвместно изявление. В него Пхенян обяви, че е готов за пълна денуклеаризация, а Съединените щати обещаха да дадат гаранции за сигурността на Северна Корея. Намеренията на страните в окончателното комюнике на срещата в Сингапур не бяха уточнени.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп заяви, че е готов за нова среща с Ким Чен-ун

ТАСС: Тръмп заяви, че е готов за нова среща с Ким Чен-ун

2 Януари 2019 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че с нетърпения очаква да се срещне в председателя на Държавния съвет на Корейската народно-демократична република (КНДР) Ким Чен-ун, съобщи ТАСС.
Това свое послание той е написал в страницата си в Туитър: „Аз с нетърпение чакам да се срещна с председателя Ким,който толкова добре разбира че Северна Корея притежава огромен икономически потенциал“, е заявил Тръмп, докато коментира съобщението на Ким Чен-ун за желанието му да се срещне отново с американския президент.
На 2 юли в Сингапур се състоя първата в историята среща на толкова високо равнище между САЩ и КНДР. Според съвместното изявление след нея Пхенян обяви готовност да започне пълна денуклеаризация на Корейския полуостров, а САЩ в отговор се задължиха да гарантират сигурността на Северна Корея. До този момент обаче това послание от Сингапур към международната общност няма конкретни измерения.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: В ОПЕК са недоволни от сближаването на Русия със Саудитска Арабия

The Wall Street Journal: В ОПЕК са недоволни от сближаването на Русия със Саудитска Арабия

5 Декември 2018 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Укрепването на връзките между Москва и Рияд, както и координирането на действията им на петролните пазари, предизвикват недоволство сред редица държави от ОПЕК, пише авторитетното американско издание The Wall Street Journal.
"Докато ОПЕК проучва възможността за намаляване на производството за коригиране на спада в цените на петрола, членовете на организацията са възмутени поради близките връзки на Саудитска Арабия и Русия", - се казва в материала. Той отбелязва, че представители на тези страни "са все по-загрижени, че Саудитска Арабия дава на руската страна извън ОПЕК твърде голямо влияние върху цената на петрола". "Според тях плановете на картела за повишаване на цените на петрола могат да бъдат застрашени без съгласието на Русия", се казва в публикацията.
Както се подчертава в публикацията, "докато връзката между двамата най-големи износители на петрол расте, много от членовете на картела, включително Венецуела, Алжир, Кувейт и Нигерия, смятат, че са били отстранени". Един от източниците на вестника сред представителите на страните от ОПЕК отбеляза, че някои в организацията смятат за несправедливо да се провеждат закрити консултации за петрола в Москва и Рияд. Според този източник решението на Катар да се отдели от ОПЕК до голяма степен е продиктувано от сближаването на Руската федерация и Саудитска Арабия.
Друг източник на публикация сред представителите на страните от ОПЕК отбеляза, че отношенията с Русия в Риад са важни в светлината на убийството на журналиста Джамал Хашоги през октомври тази година. Както се посочва в публикацията, "след инцидента, кралството все повече се приближава към Москва, защото трябва да сключи нови съюзи".
Ръководителят на Министерството на енергетиката на Руската федерация Александър Новак по-рано съобщи, че министрите на ОПЕК + на среща на 5 декември ще продължат преговорите за нивото на съкращения в производството на петрол през 2019 г. Русия заедно със Саудитска Арабия играе ключова роля в споразумението ОПЕК +. И двете страни все още не са постигнали консенсус за съкращаване на производството през 2019 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Катар напуска ОПЕК през януари

AFP: Катар напуска ОПЕК през януари

3 Декември 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Доха. Катар напуска ОПЕК следващия месец, заяви министърът на енергетиката на страната Саад ал Кааби в понеделник, предава AFP.
„Катар реши да излезе от ОПЕК от януари 2019 година“, заяви Кааби на пресконференция в Доха.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SPGLOBAL: ОПЕК и коалицията, водена от Русия, обмислят съкращаване на нефтеното производство на срещи в Абу Даби.

SPGLOBAL: ОПЕК и коалицията, водена от Русия, обмислят съкращаване на нефтеното производство на срещи в Абу Даби.

11 Ноември 2018 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Абу Даби/Ню Йорк. ОПЕК и коалицията, водена от Русия, ще обсъждат съкращаване на нефтеното производство, за да спрат рязкото падане на цените. Това се случи по време на срещите в събота и неделя в Абу Даби, информира специализираният американски портал SPGLOBAL, сайт за финансова информация и анализи.
Срещите на водещите мониторингови комитети се провеждат в столицата на Обединените арабски емирства в неделя и се председателстват от министрите на Саудитска Арабия и Русия. Първа точка в дневния им ред е свързана с определяне на политиката, която трябва да се предприеме по отношение на производството на нефт. Дебатите им се усложняват от американския добив на шистов газ и предоставянето на права на осем държави да не прилагат санкциите срещу Иран, което доведе до спад на цената на барел петрол сорт „Брент“ под 70 долара.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Саудитска Арабия допуска възможност ОПЕК да се разпусне

„Известия“: Саудитска Арабия допуска възможност ОПЕК да се разпусне

9 Ноември 2018 | 02:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Управляващите в Саудитска Арабия са поръчали изследване, за да се проучат възможностите за разпускане на Организацията на страните, износители на петрол, ОПЕК. За това пише в четвъртък американският вестник Wall Street Journal, съобщава руският всекидневник „Известия“.
Изданието отбелязва, че това изследване ще се проведе на фона на подготовката в САЩ на антикартелен законопроект под названието NOPEC (No Oil Producing Exporting Cartels Act). Целта му е разпределяне на пълномощията между американските съдилища да разглеждат антимонополните жалби по адрес на страните, членуващи в ОПЕС, както и срещу държавите, участнички в картелни договорености на пазара на нефт.
Адам Семински, ръководителят на Изследователския нефтен център „крал Абдал“, е заявил пред американското издание, че законопроектът и проучването нямат отношение едно с друго: „В кралството разбират, че въпросът за нефта не може да се проточва вечно …. Освен това съвсем не трябва да се пренебрегва NOPEC“ е казал Семински.
Понастоящем въпросът за разпускане на ОПЕК не се обсъжда сериозно. Същевременно според него Рияд поставя под съмнение дали е оправдано съществуването на картел, след като само Саудитска Арабия и Русия могат да оказват достатъчно влияние върху пазара на нефт.
По-рано Иран прикани Саудитска Арабия да свие дневния добив на нефт до един милион барела.
Страните от ОПЕК и други крупни нефтопроизводители в края на 2016 година подписаха споразумение за съкращаване на добива на нефт до един милион и 800 000 барела на денонощие.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Деструктивната политика на САЩ може да обезсмисли усилията на ОПЕК+ за стабилизиране на пазара на горива

ТАСС: Деструктивната политика на САЩ може да обезсмисли усилията на ОПЕК+ за стабилизиране на пазара на горива

5 Ноември 2018 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Москва. Американските действия, свързани с налагането на санкции и обявяването на "търговски войни", могат да подкопаят усилията на ОПЕК + и да доведат до дестабилизация на петролния пазар. Това заявиха на журналистите първият заместник-началник на правителствената служба на Руската федерация Сергей Приходко, коментирайки посещението в Китай от 5 до 7 ноември на руския премиер Дмитрий Медведев, предава TACC.
"За съжаление деструктивните действия на Съединените щати на световната сцена могат да подкопаят усилията, положени от страни производителки на петрол, страни по настоящото споразумение (ОПЕК +), за да се избегне нов кръг от увеличения на цените и дестабилизация на пазара", каза Приходко.
Отговорът на въпроса дали Китай предлага да се увеличат доставките на петрол от Руската федерация във връзка със санкциите на САЩ срещу Техеран, както и търговската война със САЩ, Приходко отбеляза, че доставките на руски петрол за Китай са важен компонент на взаимодействието между двете страни в енергийния сектор. Миналата година те възлизат на почти 50 милиона тона: чрез междуправителствената линия - 30 милиона тона, а останалата част - на вътрешно-корпоративна основа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yonhap (Южна Корея):  В ООН подготвят нова резолюция за ситуацията с правата на човека

Yonhap (Южна Корея): В ООН подготвят нова резолюция за ситуацията с правата на човека

17 Октомври 2018 | 06:31 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В ООН подготвят нова резолюция за ситуацията с правата на човека по инициатива на Япония и Европейския съюз , предава Yonhap.
"Работата по изготвянето на резолюцията е в ход, ръководена от Япония и Европейския съюз", отбелязва агенцията. След одобрението на документа в съответната комисия той ще бъде гласуван в Общото събрание на ООН. Преди това, в продължение на 13 години, неговите членове неизменно са гласували в подкрепа на подобна резолюция.
По-конкретно, през 2015 г. резолюция за Северна Корея твърди, че страната "е извършила престъпления срещу човечеството като част от политика, провеждана от най-високо държавно ниво в продължение на десетилетия".
В тази връзка Общото събрание препоръча Съветът за сигурност на ООН да обсъди въпроса за "препращане на ситуацията в Корейската народнодемократична република към Международния наказателен съд" и налагане на "ефективни целенасочени санкции" срещу онези, които са "най-отговорни" за действия, които могат да бъдат приравнени за престъпления срещу човечеството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Южнокорейският президент настоява за облекчаване на санкциите срещу Северна Корея

VOA: Южнокорейският президент настоява за облекчаване на санкциите срещу Северна Корея

16 Октомври 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Сеул. Южнокорейският президент Мун Джей-ин настоява за облекчаване на санкциите срещу Северна Корея, пише на своята интернет страница радио The Voice of America.
Северна и Южна Корея проведoха разговори на високо равнище в силно укрепената демилитаризирана зона в понеделник.
На срещата бяха обсъдени споразуменията, подписани по време на неотдавнашната среща на високо равнище в Пхенян, като президентът на Южна Корея Мун Джей-ин призова международната общност да възнагради севернокорейския лидер Ким Чен-ун за усилията му да се откаже от ядрената енергия. Въпреки твърденията на Мун, експертите остават предпазливи, че е постигнат истински напредък в областта на денуклеаризацията.
Министърът на обединението Чо Мьон-йон ръководи петчленната южнокорейска делегация в граничното селище Панминджон. Южнокорейската делегации бе посрещната от Ри Сон-гуон, председател на Комитета за мирно обединение на страната, който оглавява делегацията на Севера.
Северно и южнокорейските лидери постигнаха съгласие през септември по време на третата междукорейска среща на върха да засилят трансграничното сътрудничество и да популяризират различни програми, за да доведат ерата на мира на полуострова без ядрени оръжия.
На сесията в понеделник двете страни се съгласиха да започнат съвместен проект за модернизиране и свързване на железопътните и автомобилните им пътища преди края на годината. Екипите ще започнат да проверяват транспортните връзки в средата на октомври и в началото на ноември. Те също така се споразумяха да обсъдят възможно най-скоро въпроси, свързани със севернокорейската художествена трупа, която се представи на юг. Освен това, те се съгласиха да проведат преговори с Червения кръст в планинския курорт Кумганг в Северна Корея през ноември за семействата, разделени от войната.
Други проекти, предложени от Мун, могат да бъдат проблем, заяви старши научен сътрудник за Североизточна Азия във фондация "Херитидж", Брус Клинджър.
Според него южнокорейският президент изглежда "нетърпелив" да предостави "дълъг и все по-голям списък с икономически ползи и икономически обещания на Северна Корея".
"Всички те биха били нарушения на санкциите на [Обединените нации] или на [Съединените щати]", каза Клинджър.
Той добави, че във Вашингтон има нарастваща загриженост относно "желанието на Мун да подобри отношенията между двете Кореи, без да има съизмерим напредък в денуклеаризацията на Северна Корея".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външният министър на Северна Корея заяви, че Пхенян се стреми да изгради връзки с Москва през 2019 година

ТАСС: Външният министър на Северна Корея заяви, че Пхенян се стреми да изгради връзки с Москва през 2019 година

13 Октомври 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея се стреми да разшири още повече двустранните си връзки с Русия през 2019 година, заяви министърът на външните работи на страната Ли Йон-хо по време на тържествен прием по случай 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между СССР и Северна Корея, който се проведе в петък вечерта в Пхенян, предава ТАСС.
„Корейската страна е настроена за по-нататъшно развитие на двустранните отношения през новата 2019 година, когато ще се отбележи 70-ата годишнина от завършването на Споразумението за икономическо и културно сътрудничество, така че традициите на приятелство и добросъседство да се предават от поколение на поколение“, заяви той.
Севернокорейският външен министър също отбеляза, че в Пхенян високо ценят подкрепата от страна на руското правителство за искрените намерения на Северна Корея да постигне мир и стабилност на Корейския полуостров. „Усилията на правителството на Северна Корея са насочени към освобождаването на Корейския полуостров от ядрени оръжия и ядрен шантаж“, подчерта Ли Йон-хо.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Северна Корея възнамерява да премахне всички свои ядрени оръжия, заяви Мун Дже-ин

Reuters: Северна Корея възнамерява да премахне всички свои ядрени оръжия, заяви Мун Дже-ин

12 Октомври 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Сеул. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун възнамерява да премахне всички свои ядрени оръжия, материали и съоръжения, за да постигне „пълна“ денуклеаризация, заяви президентът на Южна Корея Мун Дже-ун, предава Reuters.
Мун подчерта решителността на Ким за отказ от ядрените и ракетни програми и фокусиране върху икономиката, стига сигурността на режима да бъде гарантирана.
„Пълна денуклеаризация означава, че той възнамерява да започне със спирането на допълнителните ядрени и ракетни тестове и след това да демонтира съоръженията, които произвеждат ядрените бомби и развиват ракетите, както и да премахне всички съществуващи ядрени оръжия и материали“, заяви Мун, според текст на интервюто му за „BBC“, публикувано от неговия офис.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: САЩ забраняват пътуванията на хуманитарни работници до Северна Корея

The Wall Street Journal: САЩ забраняват пътуванията на хуманитарни работници до Северна Корея

12 Октомври 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ забраняват пътуванията на хуманитарни работници до Северна Корея, пише авторитетното американско издание The Wall Street Journal.
Според източниците на изданието държавният секретар Майкъл Помпео е взел решение да окаже допълнителен натиск върху Пхенян, докато Съединените щати продължават да настояват Северна Корея да предприеме стъпки за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.
Както напомня вестникът, миналата година Вашингтон наложи забрана за пътуване на американски граждани в Северна Корея, като посочи риска от евентуално задържане на американците от властите в комунистическата държава. В същото време забраната предвиждаше разрешение за пътуване с хуманитарна цел. В миналото Вашингтон многократно е одобрявал такива искания от американски граждани, но сега ситуацията се е променила, съобщи вестникът.
През последните няколко седмици Държавният департамент отхвърли исканията за специални чуждестранни паспорти на служители на най-малко пет нетърговски американски хуманитарни организации, се казва в публикацията. В същото време, както неназован източник каза във вестника, случаи на издаване на такива паспорти в миналото вече не могат да бъдат гаранция за одобрение на пътуване до Северна Корея в бъдеще. Източникът отбеляза, че както се опасяват Съединените щати, Пхенян може по някакъв начин да използва получената хуманитарна помощ за разработването на своята програма за ядрени ракети.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Сеул няма да отмени санкциите срещу Пхенян без разрешението на САЩ. Те не правят нищо без наше позволение

Доналд Тръмп: Сеул няма да отмени санкциите срещу Пхенян без разрешението на САЩ. Те не правят нищо без наше позволение

11 Октомври 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че Южна Корея няма да вдигне санкциите срещу Северна Корея без разрешението на САЩ, след като южнокорейският външен министър намекна, че някои от едностранните санкции на Сеул са в процес на преразглеждани, предава Reuters.
Попитан относно информацията, че Южна Корея обмисля отмяната на някои от санкциите срещу Пхенян, Тръмп заяви: „Няма да го направят без нашето одобрение. Те не правят нищо без нашето одобрение“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои вероятно след междинните избори в имението Мар-а-Лаго във Флорида

Sputnik: Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои вероятно след междинните избори в имението Мар-а-Лаго във Флорида

10 Октомври 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои вероятно след междинните избори в имението Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, предава руската агенция Sputnik
Американският президент Доналд Тръмп заяви във вторник, че е доволен от начина, по който се развиват преговорите със Северна Корея, като добави, че би искал бъдещата среща на високо равнище с Ким Чен-ун да се проведе в президентското имение Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида. Президентът на САЩ вече е приемал там министър-председателя на Япония Шиндзо Абе и китайския президент Си Дзинпин.
"Смятам, че скоростта е невероятна", каза Тръмп пред репортери във вторник в Белия дом, коментирайки колко бързо се развиват двустранните връзки, според електронното издание Politico. - Няма ядрени опити, няма ракети и имаме много добри отношения с Ким. Харесвам го, той ме харесва.
Той добави, че срещата ще се проведе след междинните избори в САЩ на 6 ноември.
"Ще бъде след междинните избори. Просто не мога да си тръгна (преди това)", каза Тръмп във вторник, според Reuters.
След посещение миналата седмица на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, Северна Корея се съгласи да позволи на чужди ядрени инспектори да посетят полигона за ядрени опити Пунгихери, където Пхенян тестваше ядреното си оръжие, за да докаже, че спорните експериментални основания са били премахнати безвъзвратно. Северна Корея обаче все още настоява, че ще се откаже напълно от ядреното оръжие само след значителни отстъпки от САЩ - което очевидно означава изтегляне на американските сили от Корейския полуостров.
Самият Помпео похвали динамиката на двустранните отношения във вторник, като изрази благодарност за сътрудничеството на Ким.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун  ще се състои след междинните избори в САЩ

Reuters: Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои след междинните избори в САЩ

10 Октомври 2018 | 01:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще се състои след междинните избори в САЩ, заяви пред журналисти американският президент , предава Reuters.
Говорейки пред съпровождащите го журналисти, докато летеше към Айова за политическо мероприятие, Тръмп заяви: "Ще бъде след изборите. Просто не мога да тръгна сега.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: САЩ и Северна Корея разглеждат две три възможни места за срещата на върха

Доналд Тръмп: САЩ и Северна Корея разглеждат две три възможни места за срещата на върха

9 Октомври 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ и Северна Корея разглеждат две три възможни места за срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и председателят на Северна Корея Ким Чен-ун, предава ТАСС.
Това заяви американският президент Доналд Тръмп в Овалния кабинет на Белия Дом във връзка с обявлението за оставката на посланика на САЩ при ООН Ники Хейли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Axios: Доналд Тръмп е приел оставката на Ники Хейли

Axios: Доналд Тръмп е приел оставката на Ники Хейли

9 Октомври 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е приел оставката на Ники Хейли като американски посланик в ООН, предава американското онлайн издание Axios.
Не е ясно кога точно тя ще оваканти позицията си, но Тръмп е анонсирал „голямо обявление“ по-късно във вторник, посочва изданието.
Според информацията на медията, Хейли е обсъдила оставката си с Тръмп миналата седмица, когато го е посетила в Белия Дом. Новината е шокирала мнозина високопоставени отговорници за външната политика на администрацията на американския президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ким Чен-ун покани папата в Северна Корея

ТАСС: Ким Чен-ун покани папата в Северна Корея

9 Октомври 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е поканил римския папа Франциск да посети Пхенян, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от представителя на южнокорейската президентска администрация Ким Ий Гьом.
„В хода на планираното пътуване до Европа президентът Мун Дже-ин трябва да предаде на римския папа покана да посети Северна Корея от името на Ким Чен-ун“, съобщи той.
По неговите думи, лидерът на Северна Корея по време на двустранната среща, проведена в Пхенян на 18-20 септември, казал на Мун Дже-ин, че би искал да покани Франциск да посети страната му.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Южна Корея и САЩ ще проведат преговори по въпроса за ядреното разоръжаване

РИА Новости: Южна Корея и САЩ ще проведат преговори по въпроса за ядреното разоръжаване

9 Октомври 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Сеул. Южнокорейският министър по въпросите на националното обединение Чо Мьон-гьон възнамерява да посети САЩ през следващите месеци, за да обсъди задълженията на Северна Корея за ядрено разоръжаване и междукорейските мирни преговори, съобщава агенция „Yonhap“, като се позовава на източник в министерството, предава РИА Новости.
Според информацията южнокорейският министър ще проведе среща с американски представители във Вашингтон между 13 и 17 ноември.
„Детайли относно графика се обсъждат. Сега се прилагат всички усилия за организация на визитата в средата на ноември, въпреки че всичко може да се промени в зависимост от втората среща на върха между САЩ и Северна Корея, както и междукорейските събития“, се казва в информацията.
Съобщава се, че основната тема на разговорите ще бъде „насърчаване на разбирането на севернокорейския въпрос в политическия и частния сектор на САЩ“. Според информациите на „Yonhap“, в хода на посещението си Чо Мьон-гьон възнамерява също да присъства на Корейския глобален форум, който ще се проведе в града на 15 ноември и там да се срещне с корейски граждани.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия се стреми към баланс, а не към завишение на цените в рамките на ОПЕК+, заяви Дмитрий Медведев

ТАСС: Русия се стреми към баланс, а не към завишение на цените в рамките на ОПЕК+, заяви Дмитрий Медведев

9 Октомври 2018 | 00:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е изиграла ключова роля в рамките на споразумението ОПЕК+ и в рамките на това сътрудничество се стреми към баланс, но не и към завишение на цените и претоварване на пазара. Това пише в своя статия за октомврийското издание на списание „Икономически въпроси“, руският премиер Дмитрий Медведев, предава ТАСС.
„В много отношения, благодарение на ефективната политика на Русия на световния пазар, беше постигнато много по-балансирано съотношение между търсенето и предлагането. Напомням, че споразумението ОПЕК+ в периода на своята подготовка причини много скептично отношение. Независимо от това, в условията, в които болшинството от международните договорки и партньорства се рушат пред очите ни, позицията на нашата страна изигра ключова роля в гарантирането на това, че споразумението между страните-износителки на нефт реално заработи“, твърди Медведев.
Принципно, подчертава той, Русия се стреми „именно към баланс, но не и към завишени цени и претоварване на пазара“. „Освен това, ние периодично – и със съжаление – наблюдаваме геополитическата деформация на този баланс“, добавя руският премиер.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Ким Чен-ун е поканен да посети Русия, но няма договорени място и дата

Кремъл: Ким Чен-ун е поканен да посети Русия, но няма договорени място и дата

8 Октомври 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Официална Москва е отправила покана за посещение в страната към лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Това потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, подчертавайки, че все още няма договорени дата и място за визитата, предава Reuters.
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун ще се срещне „скоро“ с президентите на Руската федерация и Китай – Владимир Путин и Си Дзинпин, съгласно думите на южнокорейския държавен глава Мун Дже-ин.
Информацията бе обявена само ден, след като севернокорейският лидер се съгласи да проведе втора среща на високо равнище с американския президент Доналд Тръмп „колкото е възможно по-скоро". Съответното стана ясно след срещата му с държавния секретар на САЩ Майк Помпей, който бе на посещение в Пхенян.
„Отделно от втората среща на високо равнище между САЩ и Северна Корея, се очаква скоро посещение на Ким Чен-ун в Русия и визита на президента (на Китай) Си Дзинпин в Северна Корея“, уточни държавният глава на Южна Корея в рамките на заседание на кабинета.
Възможността за среща на върха между Ким и японския премиер Шинц Абе също е „отворена", допълни Мун Дже-ин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ким Чен-ун ще се срещне „скоро" с лидерите на Китай и Русия

AFP: Ким Чен-ун ще се срещне „скоро" с лидерите на Китай и Русия

8 Октомври 2018 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Сеул. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун ще се срещне „скоро“ с президентите на Руската федерация и Китай – Владимир Путин и Си Дзинпин, съгласно думите на южнокорейския държавен глава Мун Дже-ин, предава AFP, като уточнява, че инициативата е част от продължаващите дипломатически усилия за намаляване на напрежението на Корейския полуостров.
Информацията бе обявена само ден, след като севернокорейският лидер се съгласи да проведе втора среща на високо равнище с американския президент Доналд Тръмп „колкото е възможно по-скоро". Съответното стана ясно след срещата му с държавния секретар на САЩ Майк Помпей, който бе на посещение в Пхенян.
„Отделно от втората среща на високо равнище между САЩ и Северна Корея, се очаква скоро посещение на Ким Чен-ун в Русия и визита на президента (на Китай) Си Дзинпин в Северна Корея“, уточни държавният глава на Южна Корея в рамките на заседание на кабинета.
Възможността за среща на върха между Ким и японския премиер Шинц Абе също е „отворена", допълни Мун Дже-ин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ким Чен-ун се надява следващата му среща с Доналд Тръмп да доведе до значителен прогрес в денуклераизацията

ТАСС: Ким Чен-ун се надява следващата му среща с Доналд Тръмп да доведе до значителен прогрес в денуклераизацията

8 Октомври 2018 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Севернокорейскит лидер Ким Чен-ун се надява следващата му среща с американския президент Доналд Тръмп да доведе до значителен прогрес в денуклераизацията на корейския полуостров, предава севернокорейската информационна агенция KCNA, цитиран от TACC.
"Върховният лидер изрази увереност, че предстоящата втора среща на върха на лидерите на КНДР и Съединените щати със сигурност ще постигне значителен напредък в решаването на въпроса от интереса за целия свят, повдигнат на първата среща на високо равнище (ядреното разоръжаване на Корейския полуостров - коментар на TAСС)".
Освен това лидерът на Северна Корея изрази надежда, че ще бъде подготвен добър дневен ред за втората му среща с Тръмп. В същото време по време на срещата с Майк Помпео Ким Чен-ун изрази високо признание за положителните промени в прилагането на съвместното изявление на двете страни след първата среща на върха в Сингапур. Той също така благодари на президента на САЩ за личните му усилия в тази област.
Ръководителят на американската дипломация посети в неделя Пхенян, където се срещна с Ким Чен-ун. В резултат на разговорите, страните по-специално се споразумяха да сформират работна група за денуклераизация, както и да обсъдят възможността за провеждане на втора среща на високо равнище между САЩ и Северна Корея.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ и Северна Корея продължават да напредват по въпроса за денуклеаризацията

Майк Помпео: САЩ и Северна Корея продължават да напредват по въпроса за денуклеаризацията

7 Октомври 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Сеул. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви след срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в неделя, че Вашингтон и Пхенян продължават да напредват в преговорите за денуклеаризация на Корейския полуостров, без да дава повече подробности за разговорите, пише електронното издание на вестник The Hill.
„Имахме хубав и продуктивен разговор“, каза Помпео на южнокорейския президент Мун Дже-ин, когато бе помолен да коментира как е минала срещата му с Ким.
„Както каза президентът Тръмп, има много стъпки по пътя и ние направихме една от тях днес. Това беше още една стъпка в правилната посока. Така че, това е, мисля си, добър резултат за всички нас“, обясни той.
Освен това Помпео съобщи, че се е договорил със севернокорейския лидер за среща между ръководствата на Пхенян и Вашингтон „възможно най-скоро“. Все още се обсъжда къде и кога ще се състои срещата на върха,

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yonhap: Майк Помпео пристигна в  Пхенян за срещата с Ким Чен-ун

Yonhap: Майк Помпео пристигна в Пхенян за срещата с Ким Чен-ун

7 Октомври 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Пхенян в неделя, където трябва да се срещне с председателя на Северна Корея Ким Чен-ун, с когото ще обсъждат денуклеаризацията на Корейския полуостров, предава южнокорейската агенция Yonhap.
Помпео пристигна в севернокорейската столица с полет от Токио, където проведе разговори с японския премиер Шинзо Абе и външния министър Таро Коно в събота.
Според твърдения на официални лица от Южна Корея, освен ядреното разоръжаване, Ким и Помпео ще засегнат и темата за евентуално подписване на мирен договор. След това държавният секретар на САЩ ще отлети за Сеул, където ще се срещне с президента на Южна Корея Мун Дже-ин и външния министър Канг Кюнг-уа и ще ги информира за резултатите от преговорите със севернокорейския лидер.
В понеделник Помпео ще отиде и до Пекин за преговори с китайското ръководство, отбелязва още южнокорейската агенция.
„Рьонхап“ отбелязва, че това е четвъртата визита на държавния секретар в Северна Корея. Позицията на САЩ в преговорите с Пхенян е, че преди да започнат каквито и да е разговори за мирен договор, Северна Корея трябва да се откаже от ядреното си оръжие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майкъл Помпео излетя за Пхенян за разговори с Ким Чен-ун

ТАСС: Майкъл Помпео излетя за Пхенян за разговори с Ким Чен-ун

7 Октомври 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Токио. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео излетя в неделя сутринта от Токио за Пхенян, където трябва да проведе разговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи японската агенция Kyodo, цитирана от TACC.
В събота Помпеo проведе разговори с японския премиер Шиндзо Абе и външния министър Таро Коно. Страните отново потвърдиха своята решимост да се стремят към денуклеаризация на Северна Корея. Американският държавен секретар по време на предстоящите разговори в Пхенян е обещал да засегне темата за японските граждани, отвлечени от севернокорейските разузнавателни служби.
По-рано Помпео, говорейки с американски журналисти, предположи, че след пътуването му до Пхенян ще бъдат обявени датата и мястото на втората среща на лидерите на Съединените щати и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Съветникът по търговията на Белия Дом посочи, че в момента САЩ гледа на Пекин като на стратегически съперник

ТАСС: Съветникът по търговията на Белия Дом посочи, че в момента САЩ гледа на Пекин като на стратегически съперник

6 Октомври 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са променили отношението си към Китай и сега са склонни да гледат на Пекин в голяма степен не като на партньор в икономическата сфера, а като конкурент, съобщи в петък в интервю пред американският телевизионен канал Fox News ръководителят на Националния съвет по търговията при Белия Дом Питър Наваро, предава ТАСС.
По неговите думи, серията от заявления, направени в четвъртък от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в Хъдсъновия институт във Вашингтон, свидетелстват за „презареждане на отношенията“ между САЩ и Китай. Както поясни Наваро, това означава, че в момента САЩ оценяват Китай не просто като държава, с която поддържат „мирно икономическо взаимодействие“, а „в голяма степен като стратегически съперник“.
Търговският съветник на Белия Дом също изрази увереност, че съюзниците на Вашингтон и конкретно страните от Европейския съюз и Япония са готови да го подкрепят в търговските спорове с Китай. Както твърди Наваро, срещу Пекин в момент се е изправил „координиран фронт от съюзници“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според Майк Помпео напрежението с Китай не вреди на разговорите със Северна Корея

Reuters: Според Майк Помпео напрежението с Китай не вреди на разговорите със Северна Корея

6 Октомври 2018 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Анкъридж. Китай ще бъде част от решението на севернокорейската криза, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, отричайки възможността влошаващите се отношения между Вашингтон и Пекин да възпрепятстват усилията за ядрено разоръжаване на Пхенян, предава Reuters.
Говорейки пред журналист по път за четвъртата си визита в Северна Корея през тази година, Помпео заяви, че целта на неговите разговори с Пхенян през уикенда е да „се уверим, че разбираме какво всяка от двете страни се опитва да постигне“.
Той заяви и че се надява да може да договори „генерална дата и място“ за втората среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
Запитан дали увеличаващото се напрежение с Китай ще възпрепятства на усилията му, след като вицепрезидентът Майк Пенс в четвъртък обвини Пекин в намеса във вътрешните работи на САЩ, Помпео заяви, че Китай последователно е дал да се разбере, че желае да види ядреното разоръжаване на Северна Корея.
„Те казаха, че независимо от местата, в които имаме разминавания и други неща – имахме несъгласия относно търговията и други подобни –са решени да подкрепят нашите усилия, за да постигнат окончателното завършване на денуклеаризацията, откакто започнахме този процес“, заяви той.
„Знаем, че Китай ще бъде част от решението, а това ще се случи когато стигнем до края“, поясни Помпео.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ обмислят изключения за страните спазващи предстоящите иранските петролни санкции

Reuters: САЩ обмислят изключения за страните спазващи предстоящите иранските петролни санкции

6 Октомври 2018 | 01:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп активно обмисля освобождаването от санкции, които ще наложи през следващия месец, за страните които намаляват вноса си на ирански петрол, заяви американски правителствен представител, цитиран от Reuters.
Администрацията се намира „по средата на вътрешен процес“ на обсъждането на изключения за страни, които спазват санкциите към Иран, поясни правителствен представител, пожелал анонимност.
Това е първият път, в който правителствен източник разкрива, че администрацията се намира в процес на обсъждане на изключения. Държавният секретар Майк Помпео заяви в Индия през изминалия месец, че администрацията ще има предвид, че някои купувачи на ирански петрол ще имат нужда от „малко време“, за да разкачат своята търговия с Иран.
Администрацията е „готова да работи с държави, които намаляват своя внос, на база всеки отделен случай“, поясни представителят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майк Помпео разкри кога може да бъде обявена датата на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

ТАСС: Майк Помпео разкри кога може да бъде обявена датата на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

5 Октомври 2018 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на САЩ може да обяви датата и мястото на втората среща между лидерите на САЩ и Северна Корея, Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, след посещението на държавния секретар Майк Помпео в Пхенян. За подобна възможност призна самият Помпео по време на интервю с журналисти, предава ТАСС.
Той беше запитан дали вече са определени дата и място за срещата. „Датата и мястото не са одобрени все още“, заяви той. В същото време Помпео отговори с „Да“ на въпрос дали те могат да бъдат определени след визитата му в Пхенян. „Предполагам, че ще има процес на потвърждение, един сложен процес, който включва и логистика – и това няма да се реши за няколко часа след завръщането ми“, добави дипломатът.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Майкъл Помпео ще посети Пхенян от 6 до 8 октомври

АА: Майкъл Помпео ще посети Пхенян от 6 до 8 октомври

3 Октомври 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Майкъл Помпео ще посети Пхенян от 6 до 8 октомври, предава Anadolu Agency.
Американският държавен секретар Майк Помпео ще се отправи към Пхенян, за да се срещне със Севернокорейския лидер Ким Чен-ун, потвърди във вторник Държавният департамент.
Пътуването ще бъде част от по-голяма обиколка на дипломата, който се планира да посети Южна Корея, Япония и Китай.
Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт каза, че пътуването от 6-8 октомври е продължение на преговорите между двете страни.
"Разбира се, имаме доста причини за посещението, но ние очакваме с нетърпение следващите стъпки в този разговор", каза Науърт.
Целта ще бъде движение към пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров".
Науърт не е пожелала да говори за правата на човека в Пхенян, отклонявайки въпросите по тази тема.
"Нашият приоритет в Северна Корея, макар и в момента, е денуклеаризация“, каза тя.
Това ще бъде четвъртото пътуване, което Помпео ще направи в Пхенян за по-малко от година. Първото му посещение е било като ръководител на ЦРУ и още две като държавен секретар. Последното пътуване на Помпео в Северна Корея беше отменено от президента на САЩ Доналд Тръмп, който заяви, че не е постигнат достатъчен напредък в областта на ядреното разоръжаване.


Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Северна Корея заяви, че сключването на мирен договор не може да бъде причина за „пазарлъци“ за денуклеаризацията

Reuters: Северна Корея заяви, че сключването на мирен договор не може да бъде причина за „пазарлъци“ за денуклеаризацията

2 Октомври 2018 | 05:34 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея заяви, че обявяването на края на Корейската война (1950-1953) „не трябва да бъде причина за пазарлък“ за ядреното разоръжаване на страната, и добави че Пхенян „няма да го иска частично“, ако САЩ не желаят да прекратят войната, предава Reuters, позовавайки се на севернокорейската държавна информационна агенция „KCNA“.
В съвместно изявление с южнокорейския президент Мун Дже-ин, по време на срещата им в Пхенян през изминалия месец, севернокорейският лидер Ким Чен-ун изрази готовност за „перманентен демонтаж“ на ядрения комплекс Йонбьон, ако САЩ предприемат съответните действия.
Мун заяви, че това ще включва и съвместна декларация за официално прекратяване на състоянието на война.
В свой коментар „KCNA“ заяви, че обявяването на края на войната е трябвало да „бъде разрешено преди половин век“ и го нарече „най-основният и първичен процес за установяването на нови отношения между Северна Корея и САЩ и мир“ на Корейския полуостров, „за което САЩ също се ангажираха“.
Държавната агенция заяви, че ядреното съоръжение Йонбьон, за което Северът изрази готовност да демонтира, ако САЩ предприемат съответните действия, „е най-важното ядро за ядрената ѝ програма“.
„Северна Корея предприема съществени и ключови стъпки за прилагане на съвместното изявление, направено по време на срещата на върха между Северна Корея и САЩ, но Вашингтон все още се опитва да подчини някого, посягайки към санкции“, обвинява неназованият коментатор.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: САЩ изграждат нова военна база на границата между Сирия и Ирак, твърди кюрдски командир

Sputnik: САЩ изграждат нова военна база на границата между Сирия и Ирак, твърди кюрдски командир

30 Септември 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Ал Каим. Кселил Шърван, командир на група от кюрдските бойци пешмерга, заяви пред Sputnik, че американска военна база е била засечена близо до град Ал Каим в Северозападен Ирак на границата със Сирия.
САЩ засилват своето военно присъствие в региона и, според говорител на Сирийските демократични сили, базата ще бъде използвана за офанзива срещу останалите бойци на „Ислямска държава“ в Източна Сирия.
„Според нашите данни, САЩ изграждат нова военна база в стратегически важния регион на Ал Каим в провинция Анбар на иракско-сирийската граница. Американците засилват военното си присъствие в региона, което е причината иракските правителствени сили да изпратят повече военни подкрепления към Ал Каим, за да засилят граничния контрол“, заяви Шърван.
Говорител на Сирийските демократични сили поясни, че новата база е част от операция на бойците на СДС, започната по-рано през месеца, срещу последната крепост на „Ислямска държава“ в Хаджин, Източна Сирия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Северна Корея няма да се разоръжи, докато не получи гаранции от САЩ

Reuters: Северна Корея няма да се разоръжи, докато не получи гаранции от САЩ

29 Септември 2018 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Северна Корея няма да се разоръжи, докато не получи гаранции от САЩ, предава Reuters.
Външният министър на Северна Корея Ри Йон-хо каза пред ООН в събота, че продължителните санкции задълбочават недоверието в Съединените щати и страната няма как да се откаже от ядреното си оръжие едностранно при такива обстоятелства.
Ри Йон-хо заяви пред годишното Общо събрание на световния орган, че Северна Корея е предприела "значителни мерки на добра воля" през изминалата година като спиране на ядрените и ракетни тестове, унищожаване на ядрения полигон и обещание да не се разпространяват ядрени оръжия и ядрени технологии.
"Въпреки това, не виждаме отговор от страна на САЩ", каза той.
"Без никакво доверие в САЩ няма да има доверие в нашата национална сигурност и при такива обстоятелства няма начин да се разоръжим едностранно", продължи севернокорейският външен министър.
Докато Ри повтори познатите оплаквания на Северна Корея за съпротивата на Вашингтон за "поетапен" подход към денуклеаризацията, при който Северна Корея ще бъде възнаграждавана, тъй като е предприела постепенни стъпки, изявлението му изглеждаше значимо, тъй като не отхвърляше едностранната денукаризация, както в миналото.
Той се позова на съвместно изявление, направено от Ким Чен-ун и Доналд Тръмп когато Ким обеща да работи за "денуклеаризация на Корейския полуостров", докато Тръмп обеща гаранции за сигурността на Северна Корея.
Северна Корея иска формално прекратяване на войната на Корейския полуостров от 1950-53 г., но Съединените щати казаха, че Пхенян трябва първо да се откаже от ядрените си оръжия. Вашингтон също се противопостави на призивите за разхлабване на тежките международни санкции срещу Северна Корея.
"САЩ настояват „първо ядрено разоръжаване "и увеличават нивото на натиск чрез санкции, за да постигнат целта си по принудителен начин и дори да се противопоставят на" обявяването на края на войната ", каза Ри.
"Усещането, че санкциите могат да ни свалят на колене, е мечта за хората, които не ни познават. Но проблемът е, че продължаващите санкции задълбочават недоверието ни. "
Ри не споменава плановете за втора среща на високо равнище между Ким и Тръмп, която лидерът на САЩ изтъкна в ООН по-рано през седмицата.
Вместо това министърът изтъкна трите срещи между Ким и южнокорейски лидер Мун Джей-ин през последните пет месеца и добави: "Ако партньор по въпроса за ядреното разоръжаване е Южна Корея, а не САЩ, денуклеаризацията на Корейския полуостров нямаше да има стигнете до такава безизходица. "

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Северна Корея нападна САЩ пред ООН заради санкциите

AFP: Северна Корея нападна САЩ пред ООН заради санкциите

29 Септември 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министърът на външните работи на Северна Корея И Йон-хо обвини САЩ за това, че възпрепятстват мирните усилия на Корейския полуостров със своето настояване за налагане на тежки икономически санкции срещу страната му, предава AFP.
Обръщайки се пред Общото събрание на ООН, И заяви, „Настоящият застой е заради САЩ, и тяхното разчитане на принудителни мерки, които са смъртоносни за изграждането на доверие“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп разглежда варианта за арабски сили, които да се противопоставят на Иран в Сирия

Washington Examiner: Доналд Тръмп разглежда варианта за арабски сили, които да се противопоставят на Иран в Сирия

29 Септември 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подкрепил план за запазване на американското присъствие в Сирия, докато Иран не напусне територията ѝ, но това не означава задължително американско военно присъствие, според Джеймс Джефри, специалният пратеник на Тръмп в разкъсаната от война държава, пише американският вестник Washington Examiner.
Арабски съюзници и местни прокси сили, подкрепени от американската авиация, могат да заменят приблизително 2 000-те американски военнослужещи, които към момента са разположени там, след като президентската администрация на Тръмп започва нов тласък за „премахването на всички командвани от Иран сили от цяла Сирия“, заяви Джефри пред журналисти през тази седмица.
Планът за запазването на американско присъствие в Сирия, докато Иран не напусне, беше изложен през тази седмица от Джон Болтън, съветникът по национална сигурност на Белия дом, в коментар, който изглежда сякаш стои напълно противоположно на целите на Пенатогна.
„Няма да напуснем докато има ирански военнослужещи извън иранските граници, което включва и иранските проксита и милиции“, заяви Болтън.
Това постави въпроса за ролята на разположените военни сили на САЩ, които се бият там от 2014 година, за да победят „Ислямска държава“ – и нищо друго. Юридическата власт на Пентагона да води война там зависи от упълномощаване от времето на 11 септември 2001 година, покриващо „Ал Кайда“ и всички свързани с нея групировки, прието от Конгреса.
„Това ми звучи така, сякаш изпращаме войските си в Сирия, за да се противопоставим на Иран, особено защото тяхното изтегляне изглежда, че е зависимо от действията на Иран, а не от действията на Ислямска държава или нейното побеждаване“, заяви Сет Молтън, член на подкомисията за въоръжени услуги към Камарата на представителите.
Министърът на отбраната Джеймс Матис също отговори на въпроси от журналист за това дали разположената военна мисия в Сирия се е насочила към това да се противопостави на Техеран, което Матис отрече.
„Точно сега, нашите войници в Сирия са там за една цел и това е победата над Ислямска държава“, заяви Матис.
Политиката за Сирия и Иран на администрацията на Тръмп вместо това обмисля арабските съюзници на място като вариант за контриране на иранските сили.
Предполага се, че Болтън е помолил държави като Египет, Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ за разполагане на арабски сили в страната, като част от преходен период, след като американските сили победят терористичната групировка.
Междувременно Тръмп даде да се разбере, че желае от страните в региона да започнат да поемат повече отговорност в Сирия и че ще изтегли американските военнослужещи „много скоро“.
„Свършихме страхотна работа в Сирия и в региона, изтребвайки Ислямска държава, което е и причината да сме там, и сме много близо до това да свършим с тази задача. След това ще обмислим какво ще правим“, заяви Тръмп по време на скорошна визита на президента на Полша в Белия дом.
Според Джефри изтеглянето на иранските сили и милиции в момента е едно от трите условия на президентската администрация за изтеглянето на американските войски. Другите две са пълното ликвидиране на „Ислямска държава“ и подкрепянето на мирния процес на ООН.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Русия и Саудитска Арабия овладяха контрола над нефтения пазар

„Известия“: Русия и Саудитска Арабия овладяха контрола над нефтения пазар

28 Септември 2018 | 02:31 | Агенция "Фокус"
Алжир. Ръст на добива на петрол в света няма да има – основните играчи в момента са напълно удовлетворени от настоящите цени. Най-малкото, до такова решение стигнаха участниците в ежегодната среща на върха на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Алжир, пише руският вестник „Известия“.
Молбата на президента на САЩ Доналд Тръмп за повишаване на обема на производството, което обикновено се разглежда като искане, беше отклонена. Износителите на нефт показаха своята сила, но в реалност влиянието на ОПЕК в света стремително спада. На място на стария ред идва „дуумвиратът“ между Русия и Саудитска Арабия.
ОПЕК, един от стълбовете на икономически световен ред в последната третина на 20 век, възниква през 1960 година с целта да защитава колективно интересите на най-големите страни-производителки в тяхната борба с мощните тогава нефтени компании от САЩ и Западна Европа – „Седемте сестри“. Въпреки това, скоро се оказва, че новата организация може да прави и повече от това: както показва нефтената криза от 1973 година, ОПЕК може ефективно да регулира световния добив на петрол и дори да влияе на световната политика.
Причината за това: до края на 60-те години на пазара на въглеводороди доминират САЩ, бидейки главния производител и потребител едновременно. Но през 1971 година добивът на петрола в Америка достига своя пик и започва да намалява стремглаво. Ролята на страните от ОПЕК, особено държавите от Близкия изток, расте от година на година. И през 1973 година достига до 50 процента от глобалната продукция.
Картелът се превръща в глобален монополист, който има всички възможности за управляване на цените. И ако САЩ все още имат определени политически инструменти за въздействие над организацията (американците се явяват гаранти за сигурността на много нейни членове), то други големи потребители, като например Западна Европа и Япония, се превръщат фактически в нейни заложници. Към 80-те години световните цени на петрола скачат няколко пъти, а членовете на картела плуват в петродолари.
Упадъкът на ОПЕК, парадоксално, става пряко следствие на нейното могъщество. Изкуственото ограничение на добива води до там, че покупателите, в условията на покачващи се цени, биват принудени да търсят други варианти. Това води до икономии на гориво и разцвета на други източници на енергия, но най-важното – ръст на обема на добив на места, които не са свързани с ОПЕК (в частност СССР и Северно море).
Картелът успява да намери отговор, поканвайки нови участници и увеличавайки добива. Решението се оказва временно: увеличението на бройката участници води до неразбирателство и конкурентни борби в самата организация. Новият ръст на цените в началото на 21 век, предизвикани от стремителния подем на Китай, някак си смекчава проблема, но бумът на шистовия петрол в САЩ и възстановяването на рекордните добиви в Русия осигуряват на картела нова проверка на силата. Която той не може да премине.
Това се проявява най-ярко по време на кризата от 2008 година, когато членовете на организацията не могат да отговорят адекватно на паническото снижаване на цените на петрола. Черното злато тогава пада почти пет пъти в рамките на няколко месеца, но никакви мерки по ограничението на добива не се предприемат. Производителите са късметлии, че цените за по-малко от година скачат отново в региона на 100 долара за барел. През 2014 година историята се повтаря: ОПЕК отново не може да стигне до конкретно решение за намаляване или ограничаване на добива, въпреки че от това зависи съдбата на целия пазар и благополучието на самите участници в него. Към този момент неговият дял в производството на нефт в света практически спада до 30 процента.
Това се получава, защото членовете на ОПЕК, бидейки равни в правата си в рамките на организацията, силно се различават по своите възможности. Организацията може смело да се нарече „Саудитска Арабия и всички останали“. В началото всички участници са принудени да намалят квотите си, но когато сядат върху иглата на петролното благоденствие, това се превръща в проблематично заради социалните последствия в самите държави. Към края на първото десетилетие на 21 век единствено Рияд може да премахне стотици хиляди барели от пазара – за него той е като слон. Така че заседанията на картела се превръщат в съвет на бедните роднини, молещи саудитците да направят нещо, за да спасят тяхното благосъстояние. Става дори по-зле, когато се приемат квоти, но се нарушават масово от практически всички. Естествено, че в края на краищата най-голямата монархия в Персийския залив е изморена от това и поставя останалите членове на картела в състояние на „игнориране“.
В резултат, някога могъщата ОПЕК се превръща в напълно недееспособна организация, което води и до безпрецедентната дължина на спад в цените в периода 2014-2016 година. Две години членовете на организацията упорито търпят многомилиардни загуби, но не правят нищо, така че поне да смекчат насищането на пазара с петрол. Има, впрочем, аргументи за умишленото сдържане на собствените добиви от страна на саудитците, с цел отслабване на дъмпинга на шистовия петрол от страна на САЩ. Въпреки това, пасивността на останалите участници в клуба никак не изчезва. Кой знае как бие завършило това, ако в края на 2016 година не се бе намесила Русия в играта.
Както се видя, Москва може да бъде отличен партньор на ОПЕК, дори и въпреки обективните ограничения (мнозинството страни в организация напълно контролират своя петролен отрасъл, докато в Русия той е наполовина частен; в допълнение специфичните природни условия в Сибир не позволяват с лекота да се спират и възобновяват операциите, което е напълно реалистично в топлите страни). С помощта на Русия става възможно бързото договаряне и въвеждане на квоти, които реално започват да се изпълняват. Дори повече, през тази година членовете на ОПЕК+ се престараха, пускайки на пазара около 500 000 барела на ден по-малко, отколкото са нужни за достигане на споразуменията.
Въпреки това, ситуацията изглежда обърната наобратно. Цената на петрола вече премина границата от 80 долара за барел. Още повече, анализаторите считат, че възвръщането на „стоте“ (долара за барел) е напълно реалистична перспектива в светлината на санкциите на САЩ против Иран. Фактът, че е вероятно да встъпят в сила през ноември, се оспорва от много малко хора. Така че сега пред страните в организацията може да бъде поставена задача, противно на сегашната, да се увеличи добивът – така че да не бъде изплашен потребителят в средносрочна перспектива. Колкото и странно да изглежда, това може да се окаже твърде тежко за почти всички страни от ОПЕК.
Например, Нигерия възстанови пълния си капацитет на добив от момента на затихване на дългия конфликт в делтата на Нигер – но от тогава няма видим ръст. В Ангола стабилността пада и правителството, изглежда, не може да направи нищо по въпроса. Либия все още се намира в гражданска война. Иракският петролен отрасъл има добър потенциал, но единствено в дългосрочен план – сега възстановяващата се от разруха страна изпомпва колкото може. Венецуела, заради тежката си икономическа ситуация, беше защитата от всякакви ограничения в производството и доставките, но сега, след сериите неуспешни социалистически експерименти, производството пада от самосебе си. Всъщност, няма никой, който може да хвърли допълнителен милион барели на пазара, за да балансира индустрията. В допълнение към Саудитска Арабия и… Русия.
Последната проведе крайно успешно десетилетие що се отнася до развитието на своите петролни богатства. В края на нулевите години достатъчно се говореше, че в страната ще настъпи „пикът на петрола“, но алармистките прогнози не се сбъднаха – добивът се увеличава с всяка година и към края на новото десетилетие се увеличава с 10 процента към 2010 година. Участието в споразумението ОПЕК+ не повлиява на прогресивното развитие на нефтената индустрия: по прогноза на министерството на енергетиката, през следващата година Русия може да добие 555 милиона тона петрол, с 2 процента повече от 2017 година.
Поради това, Русия и Саудитска Арабия се оказват в предимствена позиция в сравнение с другите участници на пазара. Те имат скрити капацитети, които могат да задействат за увеличение на снабдяването с петрол по света. От друга страна и двете държави могат да намалят доставките без дори най-малкото затруднение.
Русия заема особено силна позиция: имайки предвид бюджетните правила, които предоставят намаление на цените от 40 долара за барел, тя има широки възможности за регулиране на износа при практически всякаква конюнктура. Да не говорим за това, че Русия принципно е най-малко зависима от петрол от всички други страни от ОПЕК. Всъщност, всичко това означава, че монополът на картела (особено в условията на санкции против Иран) се заменя от доминацията на руско-саудитската връзка. Изглежда, че срещите между официалните лица на тези две страни ще бъдат много по-важни за съдбата на света, отколкото ритуалните заседания на старата ОПЕК.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Русия и Китай предложиха отмяна на част от санкциите върху Северна Корея

„Российская газета“: Русия и Китай предложиха отмяна на част от санкциите върху Северна Корея

28 Септември 2018 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В четвъртък се състоя 8 363-то заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветен на перспективите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, пише руският вестник „Российская газета“.
„Сега настъпи нова епоха“, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Той съобщи, че обсъжда с представителите на Пхенян възможността от провеждането на втора среща на върха между лидерите на Северна Корея и САЩ. Въпреки това, външният министър повтори, че до пълната денуклеаризация на Корейския полуостров, всички санкции по отношение на Северна Корея ще се запазят. „Няма друг път към мира и светлото бъдеще“, поясни той. „Всеки друг път ще доведе до ново напрежение“.
След това държавният секретар отново изиска от членовете на Съвета за сигурност да продължат политиката на пълна изолация на Пхенян. При това Помпео не каза нищо за гаранциите, които могат да получа севернокорейците от Вашингтон за гарантирането на тяхната безопасност. „Ще настане нова епоха за Северна Корея“, заяви Помпео. Но веднага след това призна, че „не зная кога ще се случи това“.
„Най-ефективният начин за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров е изграждането на мирен механизъм в региона“, заяви министърът на външните работи на Китай Ван И. Денуклеаризацията, по думите му, ще бъде насърчена, ако бъде установено практическо сътрудничество за растежа на благосъстоянието на севернокорейците. Оказването на натиск върху Пхенян, според Ван И, не може да бъде самоцел. Дипломатът предложи, във връзка с позитивната динамика в диалога между двете Кореи, да бъде поощрен Пхенян, чрез разглеждане в Съвета за сигурност на възможността за разхлабване на санкциите против Северна Корея.
В своята реч, външният министър на Русия Сергей Лавров потвърди, че в последните месеци е бил постигнат прогрес в разрешаването на ситуацията на Корейския полуостров: Северна Корея е въвела мораториум върху ракетните опити, били са отложени военни маневри на полуострова. Според руския министър, изграждането на доверие в региона е ключово за стабилността. Лавров определи като недопустима ситуацията, в която санкциите по отношение на Пхенян се превръщат в елемент на колективно наказание. Дипломатът предложи разработването на система на международни гаранции за Северна Корея, която ще я насърчи да проведе денуклеаризацията без да рискува безопасността си. Несвоевременно, според Лавров, изглежда линията на по-нататъшно затягането на санкционната хватка от страна на отделни страни. Нужно е да се предложат на ръководството на Северна Корея определени опрощения, за да се съхрани позитивният импулс по отношение на ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. „Излишното прилагане на санкциите заплашват севернокорейските граждани с неприемливи трудности“, счита руският външен министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Призоваваме страните да се въздържат от едностранни санкции срещу Северна Корея

Сергей Лавров: Призоваваме страните да се въздържат от едностранни санкции срещу Северна Корея

27 Септември 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Москва призовава всички страни да се откажат от практиката за едностранно въвеждане на санкции срещу Северна Корея. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на заседание на Съвета за сигурност на ООН на министерско ниво, на което се обсъжда ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, предава TACC.
„Още по-голямо отхвърляне предизвикват т.нар. автономни или вторични санкции срещу Северна Корея и други държави, наложени от САЩ и някои от техните съюзници в опит за заобикаляне и надхвърляне на санкциите на Съвета за сигурност на ООН. Ние отново призоваваме страните, които налагат такива санкции, да изоставят тази практика“, подчерта Лавров.
Същевременно първият дипломат на Москва отбеляза прогреса в усилията за нормализиране на ситуацията на Корейския полуостров, като припомни за преустановяването на ядрените изпитания, закриването на полигона в Пхунгери и решението на САЩ и Южна Корея да отложат за неопределено време провеждането на военни маневри в региона.
Лавров предложи приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за подобряване на ситуацията на Корейския полуостров, съобщи по-рано агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия предложи приемането на резолюция за подобряване на ситуацията на Корейския полуостров

ТАСС: Русия предложи приемането на резолюция за подобряване на ситуацията на Корейския полуостров

27 Септември 2018 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Руската федерация е предложила приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за подобряване на ситуацията на Корейския полуостров, предава TACC.
Предложението е отправено от министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в рамките на заседание на Съвета за сигурност ООН, посветено на ситуацията на Корейския полуостров.
Към настоящия момент не се привеждат допълнителни подробности.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руската делегация в Ню Йорк опроверга твърденията за среща между Сергей Лавров и британския външен министър

РИА Новости: Руската делегация в Ню Йорк опроверга твърденията за среща между Сергей Лавров и британския външен министър

27 Септември 2018 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Между министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и британския му колега Джереми Хънт не са се състояли никакви преговори в кулоарите на 73-то Общо събрание на ООН. Това увериха от делегацията на Москва в Ню Йорк, предава РИА Новости.
По-рано първият дипломат на Лондон заяви, че е провел „откровена размяна на мнения“ с Лавров в кулоарите на Общото събрание на ООН. „С изненада се запознахме с изявлението от Форийн офис за среща с Лавров. Не е имало никакви преговори с британския външен министър“, категорични бяха от руската делегация в Ню Йорк, като допълниха иронично: „Както винаги, британската страна вижда желаното като реалност“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп нарича Иран второто по важност предизвикателство  за САЩ след Китай

ТАСС: Доналд Тръмп нарича Иран второто по важност предизвикателство за САЩ след Китай

27 Септември 2018 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Иран представлява за Съединените щати, може би второ най-голямо предизвикателство след Китай. Това становище бе изнесено в сряда от президента на САЩ Доналд Тръмп на пресконференция в Ню Йорк, цитиран от TACC.
"Мисля, че няма по-голямо предизвикателство, с изключение на Китай", каза той, говорейки за Иран. Тръмп още веднъж критикува сключеният с Техеран Съвместен всеобхватен план за действие за ядрената програма (СВПД).
Президентът на САЩ вярва, че Техеран ще се върне рано или късно на преговорите по иранското ядрено досие.
"Мисля, че Иран ще се върне към мен и ще направим добра сделка", каза той, като призна, че това може и да не се случи. В този случай, според Тръмп, няма значение какво мислят световните лидери на други страни за иранското споразумение. "Аз просто искам [иранците] да не разполагат с ядрени оръжия", подчертава президентът. "Наистина ли искам толкова много?"

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Терористичната заплаха за Сирия и Ирак не е отминала

Мевлют Чавушоглу: Терористичната заплаха за Сирия и Ирак не е отминала

26 Септември 2018 | 23:39 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Терористичната заплаха за Сирия и Ирак не е отминала, заяви турският външен министър пред 73-ата сесия на Общото събрание на ООН, цитиран от Anadolu Agency.
Турският външен министър заяви в сряда, че Сирия и Ирак все още са заплашени от терористичните групи „Ислямска държава“ ,“ Ал Кайда“, „Ал-Нусра“, ПКК и Народните отряди за самоотбрана (YPG).
В обръщение пред Общото събрание на ООН Мевлют Чавушоглу призова международната общност да се обедини, като заяви, че "никоя страна не може сама да се бори срещу тези заплахи". Чавушоглу подчерта нова фаза в борбата срещу тероризма.
„В Сирия и Ирак можем да нанесем тежък удар по „Ислямска държава“. Ние вече не говорим за държавната структура с огромни финансови ресурси, но заплахата не е изчезнала", каза турският външен министър.
"Ако не намерите устойчиви политически решения в Сирия, терористите ще продължат да използват ситуацията".
Той добави, че „Ислямска държава“ и други терористични групи са само симптоми на по-голям проблем, чиито причини трябва да бъдат решени.
Позовавайки се на споразумението от 17 септември между Турция и Русия за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб, Сирия, Чавушоглу заяви: "Има още една възможност за политическо решение в Сирия".
"Следователно трябва да направим всичко възможно, за да насърчим Обединените нации и специалния представител на Сирия на ООН Де Мистура да създадат конституционен комитет и да насърчат и двете страни -правителството и опозицията да започнат значими преговори за трайно политическо решение ," той каза.
Турция и Русия също подписаха меморандум за разбирателство на тази дата, в която се призовава за "стабилизиране" на зоната на де-ескалация в Идлиб, в която актовете на агресия са изрично забранени.
Според пакта опозиционните групи в Идлиб ще останат в районите, където вече са налице, докато Русия и Турция ще извършат съвместни патрули в района, за да предотвратят подновяване на сраженията.
Той също предупреди, че няма да сътрудничи на други терористични групи, докато се бори с „Ислямска държава“ - позовавайки се на поддръжката на САЩ за ПКК и YPG - казвайки: "В противен случай ще стигнем до по-нататъшна нестабилност в Сирия или другаде".
Споменавайки трансграничните операции на Турция за борба с тероризма в сирийските райони на Азаз, Джарабулус и Африн в Сирия, той каза, че тези операции не са само военни.
"Ние също така имахме за цел да премахнем ужасните хуманитарни условия и да се заемем с вакуума на управление, които дават възможност на терористичните групи да действат", добави той.
Операцията "Щитът на Ефрат", която започна през август 2016 г. и приключи през март 2017 г., имаше за цел да премахне терористичната заплаха по турската граница с помощта на свободната сирийска армия, подкрепена от турска артилерия и въздушна защита.
На 20 януари Турция стартира операция „Маслинова клонка“, за да премахне терористите YPG / ПКК и „Ислямска държава“ от региона на Северна Сирия в Африн. На 18 март турските войски и членове на свободната сирийска армия освободиха град Африн.
През юни турските и американските сили започнаха да патрулират в сирийския град Манбидж в съответствие със сделка, насочена към оттеглянето на свързаната с ПКК терористична група YPG от северния град на Сирия, за да се стабилизира региона.
Според Чавушоглу подобреното сътрудничество, споделянето на информация с партньорите и блоковете за анализ на кризи, установени на ключови места в Турция, помогнаха да се наруши способността на чуждестранните терористи да се движат свободно.
Той също така подчерта, че усилията на Турция са допринесли за регионалната сигурност и безопасността на хората извън нейните граници.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп е нарекъл писмото от Ким Чен-ун „забележително“

ТАСС: Доналд Тръмп е нарекъл писмото от Ким Чен-ун „забележително“

26 Септември 2018 | 22:34 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Доналд Тръмп е нарекъл писмото от Ким Чен-ун „забележително“, предава TACC.
Президентът Доналд Тръмп обяви, че е получил от президента на Южна Корея, Мун Джей-ун писмо от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, което е "просто чудесно". Американският лидер даде тази характеристика на писмото преди да се срещне с японския премиер Шиндзо Абе пред репортери, които пътуват с президента.
Във вторник информационна агенция Kyodo съобщи, че Мун Джей-ин по време на среща в Ню Йорк в понеделник с президента Тръмп му предаде послание от севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Според японската агенция президентът на Южна Корея е предоставил на Тръмп подробна информация за думите на Ким Чен-ун. Не е предоставена информация за съдържанието на съобщението.
Президентът на САЩ във вторник, преди да говори по време на общия дебат на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк заяви, че подготовката за новата си среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун вече е в ход, а в момента е постигнат значителен напредък в премахването на ядреното оръжие на Корейския полуостров. В понеделник, Тръмп каза, че новата среща на върха между САЩ и Северна Корея ще се проведе в не много далечно бъдеще, но, както изглежда, вече не в Сингапур.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Южнокорейският президент призовава света да насърчи Северна Корея по пътя на ядреното разоръжаване

AFP: Южнокорейският президент призовава света да насърчи Северна Корея по пътя на ядреното разоръжаване

26 Септември 2018 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Южнокорейският президент Мун Джей-ин в неделя призова световните правителства да насърчат Северна Корея да се развива в посока пълно ядрено разоръжаване, като "реагира положително" на "новия избор" на лидера на Ким Чен-ун, предава AFP.
Обръщайки се към Общото събрание на ООН, Мун похвали севернокорейския си колега, с когото той проведе три срещи на върха, като заяви, че е променил посоката на политическата ситуация на Корейския полуостров.
"Северна Корея се оттегли от дългогодишната изолация по собствена инициатива и отново стои пред международната общност", каза Мун.
"Сега е редът на международната общност да отговори положително на новият избор и усилия на Северна Корея."
Мун Джей-ин, който прегърна диалога със Севера, се застъпва за поетапен подход, който би принудил Пхенян да отстрани програмите си за ядрени и балистични ракети в замяна на постепенното облекчаване на санкциите.
Тази позиция обаче се оспорва от Съединените щати и Япония, които твърдят, че Северна Корея трябва да унищожи напълно оръжейните си програми, преди да може да бъде отменена някоя от санкциите.
Южнокорейският президент твърди, че е време за един жест към Ким.
"Трябва да уверим председателя Ким, че е взел правилното решение да се ангажира с ядрено разоръжаване“, каза той.
"Трябва да насърчим Северна Корея да остане на пътя, който води до постоянен и солиден мир".
Американският държавен секретар Майк Помпео по-рано се срещна със своя севернокорейски колега Ри Йон-хо в Ню Йорк и по-късно съобщи, че ще се върне в Пхенян, следващия месец, за да продължи напред с денуклеаризацията.
Помпео също ще се опита да организира втора среща на високо равнище между Тръмп и Ким, чиято среща през юни в Сингапур бе първата среща между лидерите на двете държави.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Times: Според Ники Хейли, Общото събрание на ООН се е присмяло на речта на Доналд Тръмп, защото всички в него „обичат искреността му“

The Washington Times: Според Ники Хейли, Общото събрание на ООН се е присмяло на речта на Доналд Тръмп, защото всички в него „обичат искреността му“

26 Септември 2018 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Ники Хейли, представителят на САЩ в ООН, заяви че смехът по време на речта на президента Доналд Тръмп пред Общото събрание на организацията, не е бил проява на неуважение, а по-скоро възхищение на неговата недипломатична искреност, пише американският вестник The Washington Times.
„Те обичат това колко е честен и това не е дипломатично, затова го намират за смешно“, заяви Хейли пред „Fox News“. „Той е много искрен и те бяха някак завладени от това“.
Според нея световните лидери всъщност имат ново уважение за САЩ.
„Цял ден вчера те се редяха, за да се снимат с него, за да говорят за това колко страхотна беше речта му, колко силна беше“, заяви Хейли. „Независимо дали каза добри неща за тях или не, на тях им харесва че той е искрен. И те не са виждали нищо подобно, затова имат уважение“.
„Моята администрация постигна повече от почти всяка друга администрация в историята на нашата страна“, заяви Тръмп в началото на речта си.
„Толкова е вярно“, се пошегува той, предизвиквайки смях сред повече от 130 световни лидери в залата. „Не очаквах тази реакция, но това е окей“, добави той.
Според Хейли медиите не са разбрали ситуацията правилно. „Видях, че медиите се опитаха да го изкарат като нещо неуважително. Това не беше случаят“, поясни тя.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Майк Помпео заяви, че срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун най-вероятно ще се проведе след октомври

Reuters: Майк Помпео заяви, че срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун най-вероятно ще се проведе след октомври

26 Септември 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че представители на Вашингтон и Пхенян подготвят почвата за следващата среща на върха между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, но такава среща най-вероятно ще се проведе след октомври, предава Reuters.
„Работим усърдно, за да сме сигурни че условията са правилните, така че да постигнем колкото се може повече по време на срещата. Но се надяваме, че ще е скоро“, заяви Помпео в интервю за американския телевизионен канал „CBS“.
„Може да се случи през октомври, но най-вероятно ще е след това“, добави той.
„Ще отнеме известно време. Ще е нужен процес за това“, заяви Помпео по отношение на ядреното разоръжаване на Северна Корея. „Президентът Тръмп беше ясен относно това и проницателен още от началото“.
Запитан дали Ким Чен-ун се е съгласил да допусне международни инспектори на ядрените площадки, Помпео отговори, „Да“.
Външният министър добави, че скоро ще посети Пхенян, но не даде конкретна дата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Мирният процес за Сирия не може да продължи, докато Башар Асад е на власт

Реджеп Таийп Ердоган: Мирният процес за Сирия не може да продължи, докато Башар Асад е на власт

26 Септември 2018 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че мирният процес за разрешаване на сирийския конфликт не може да продължи, докато президентът Башар Асад е на власт, а освен това съобщи, че изтеглянето на радикалните групировки от демилитаризираната зона в северозападната сирийска провинция Идлиб вече е започнало, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
В интервю пред Ройтерс на 25 септември в Ню Йорк, където турският президент участва в 73-ото Общо събрание на ООН, той бе категоричен, че е невъзможно сирийския мирен процес да продължи, докато президентът Башар Асад е на власт.
В интервюто Ердоган отново повтори, че не политиците, а турският съд ще реши съдбата на американския пастор Андрю Брънсън, чието арестуване по обвинение в тероризъм взриви отношенията между Анкара и Вашингтон.
Турският лидер увери, че страната ще продължи да купува природен газ от Иран, независимо от американските санкции срещу Техеран.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: От Техеран посъветваха Доналд Тръмп да спре да се бърка в Близкия Изток ако иска евтин петрол

Reuters: От Техеран посъветваха Доналд Тръмп да спре да се бърка в Близкия Изток ако иска евтин петрол

26 Септември 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Женева. Президентът на САЩ трябва да спре да се бърка в работите на Близкия Изток ако иска цената на петрола да спре да се покачва, заяви министърът на нефта на Иран Биджан Занганех в сряда, предава Reuters.
„Тръмп се опитва да намали значително износа на ирански петрол и същевременно да направи така, че цената на петрола да не се качва, но тези две неща не могат да се случат заедно“, заяви Занганех, според цитата на иранската агенция ISNA.
„Ако иска да спре покачването на цената на нефта и пазара на петрола да не се дестабилизира, той трябва да спре своеволните и разрушителни намеси в работите на Близкия Изток и да спре да пречи на производството и износа на иранския нефт“, обясни министърът, като посочи, че именно американският президент, а не ОПЕК, е причинил скорошното поскъпване на суровината.
Британската агенция припомня, че в рамките на речта си пред 73-ото Общо събрание на ООН, Тръмп отново отправи упреци към Организацията на държавите износителки на петрол, че нарочно поддържат високите цени на нефта и ги призова да увеличат добивите, за да се стабилизират цените. Освен това той обвини Иран, че сее хаос в региона и обеща нови санкции срещу Ислямската република.
На 4 ноември ще влезе поредния пакет санкции на САЩ срещу Иран, целящ да спре износа на петрол от страната, която е третият по големина производител в ОПЕК.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EURACTIV: САЩ са „разтревожени и дълбоко разочаровани“ от ЕС във връзка със санкциите срещу Иран

EURACTIV: САЩ са „разтревожени и дълбоко разочаровани“ от ЕС във връзка със санкциите срещу Иран

26 Септември 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Търканията между САЩ и Европейския съюз по повод санкциите срещу Иран излязоха на показ във вторник (25 септември), след като европейците обявиха плановете си да предприемат мерки в защита на бизнес отношенията си с Техеран в обход на американските санкции, пише електронното издание EURACTIV.
Както отбелязва изданието, размяната на реплики е върнала спомените от скандала през 2003- а година за инвазията в Ирак, когато САЩ разкритикуваха европейците, които на свой ред дадоха ясно да се разбере, че няма да се откажат от дипломатическия си подход.
Великобритания, Франция и Германия, заедно с Русия и Китай, направиха безуспешни усилия да убедят президента на САЩ Доналд Тръмп да остане в ядреното споразумение с Иран, припомня базираната в Брюксел медия и посочва, че в началото на ноември ще влезе в сила най-тежкия санкционен пакет срещу Техеран, свързан с енергетиката.
След разговорите в понеделник с външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф, върховният представител на ЕС по политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини обяви, че европейците ще основат „дружество“, чрез което да минават финансовите транзакции между европейските компании и Иран, без да минават през „скенера“ на Вашингтон. Тя настоя, че споразумението за ядрената програма на Техеран е от глобално значение и отбеляза, че Иран изпълнява всички ангажименти, поети с договора.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, в изказване пред „група за натиск“, както я определя EURACTIV, в кулоарите на ежегодното Общо събрание на ООН в Ню Йорк, заяви,че е „разтревожен и дълбоко разочарован“ от обявлението на Съюза. „Това е една от възможно най-контрапродуктивните мерки за регионалния и глоблания мир и сигурност“, подчерта американският дипломат в реч, прекъсвана на няколко пъти от антивоенни демонстранти.
„Като запазвате приходите на режима, вие циментирате позицията на Иран като най-голямата държава спонсор на тероризма“, добави държавният секретар и предположи, че „корумпираните аятоласи“ и елитния Корпус на стражите на ислямската революция (КСИР) трябва да „се смеят тази сутрин“.

Ще платите скъпо

Джон Болтън, съветникът по национална сигурност на Белия Дом, се подигра на ЕС за липсата на детайли около планирания механизъм.
„Европейският съюз е силен на думи и слаб в изпълнението им“, заяви политикът по време на конференция. „Нямаме никакво намерение да позволяваме на Европа, или който и да е друг, да заобикаля санкциите ни“.
Той също отправи неприкрити заплахи към лидерите на Иран: „Ние наблюдаваме и ще дойдем за вас“.
„Ако се разправяте с нас, или нашите партньори, ако вредите на нашите граждани, ако продължите да лъжете и заблуждавате, ще си платите скъпо“, отсече Болтън, но същевременно отрече САЩ да искат да свалят режима.

Макрон се обяви в защита на ядрената сделка

Враждата се пренесе и на трибуната на Общото събрание при изказванията на Тръмп и иранския президент Хасан Роухани, които имаха диаметрално противоположни послания, отбелязва EURACTIV.
Американският лидер посочи, че САЩ са решени да действат, ако трябва и сами и призова всички държави да изолират Иран – чиито врагове, Саудитска Арабия и Израел, са близки до неговата администрация, пише изданието.
Роухани, от своя страна, изрази съжаление, че сделката, договорена при предходния американски държавен глава Барак Обама, е станала „играчка“ във вътрешната политика на САЩ и обвини американския президент, че иска да свали правителството му.
Тогава се включи и президентът на Франция Еманюел Макрон с призив за съхраняване на търговията с петрол с Иран, защото това би допринесло за по-ниските цени на нефта и за постигането мир.
„Какво ще донесе реално решение на ситуацията в Иран и какво вече успя да я стабилизира? Правото на силния? Едностранният натиск? Не!“ – заяви френският лидер в хода на речта си. Той бе категоричен, че ядреното споразумение поставя западните сили в по-силна позиция по отношение на опасенията, изразени от Вашингтон, включително и за иранската подкрепа за групировките „Хамас“ и „Хизбулла“.

Хайко Маас: „Силно единство“ с Иран срещу санкциите на САЩ

Европейците подчертават ясните доклади на ООН, че Иран изпълнява задълженията си по ядрената сделка, във връзка с които ограничи до голяма степен ядрената си подкрепа, в замяна на отмяна на санкциите срещу страната.
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви пред журналистите, че има „силно единство“ с Иран за минимизирането на последствията от американските санкции.
Независимо от това, отбелязва EURACTIV, знакови европейски компании, включително френският енергиен гигант TOTAL, германският автопроизводител Даймлер и други вече обявиха, че изоставят инвестициите си в Иран, за да избегнат санкциите на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.