НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Голяма част от зеленчуците на пазара в града са родно производство

Кюстендил: Голяма част от зеленчуците на пазара в града са родно производство

11 Октомври 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Голяма част от зеленчуците на пазара в града са родно производство, показа репортерска проверка на Радио „Фокус” – Кюстендил. Все още се предлагат български домати на цени от 1,40 до 2 лв./кг. Краставиците от оранжерия са на цена 1,80 лв./кг. Червеният пипер българско производство е на цена 2 – 2,50 лв./кг, а зеленият – 1,60 лв./кг. От района на Кюстендил са продаваните картофи, зеле и моркови. Картофите са на цени 0,50 – 0,90 лв./кг, а зелето – 0,60 лв./кг. Цената на морковите е 1 лв. за килограм. Сините домати са с цена от 1,20 лв./кг, на тази цена е и цветното зеле – карфиол. Краставичките за консервиране са на цена от 1,60 лв/кг. Сред плодовете най-застъпени са различните сортове ябълки, чиито цени започват от 50 стотинки и достигат до 1,20 лева за килограм.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Няма драстично повишаване на цените на доматите и чушките в града

Благоевград: Няма драстично повишаване на цените на доматите и чушките в града

11 Октомври 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Няма драстично повишаване на цените на доматите и чушките на пазарите и търговските вериги в Благоевград. Това установи репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Пирин. Най-скъпите чушки достигат до 1,80 лева за килограм. Към днешна дата около 2.40 лева е цената на доматите за килограм, за сравнение през септември най-скъпите зеленчуци от този вид достигаха до 2.20 лева за килограм. При марулята и салатата „Айсберг“ обаче цените се запазват съответно около 0.69 лева и 1.00 лева за брой. Гъбите също остават с непроменена цена, като печурките, които са най-търсени според търговците, се продават на цени между 3.49 – 4.00 лева за килограм. Лукът пък към днешната дата може да се намери на цени от по 0.39 лева за килограм. Другите масови зеленчуци като зелето и морковите могат да бъдат закупени съответно за около 0.60 лева за килограм и 0.80 лева за килограм.
Лора КАЛЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Розовият домат достигна цена от пет лева за килограм в търговската мрежа в града

Пазарджик: Розовият домат достигна цена от пет лева за килограм в търговската мрежа в града

11 Октомври 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Разнообразие от сезонни зеленчуци предлагат търговците на кооперативния пазар в Пазарджик, показа репортерска проверка на Радио „Фокус” – Пазарджик. Цената на пресния картоф към момента е около 0.90 лв. за килограм, а в големите търговски вериги тя достига 1.50 лв./кг. Доматите също бележат скок в цената, като на пазара се предлагат от 2.00 лв. до 3.50 лв. за килограм, а в търговските мрежи розовият домат достигна цена от 5 лв. Висока е цената на червения и зеления пипер – от 2.40 до 2.70 лв. за килограм. Най-висока и през тази година е цената на чесъна – от 2.20 до 3.50 лв. за кг. Тиквичките са на цена от 0.90 до 1.30 лева, а краставиците - от 1.00 лв до 1.30 лв., корнишоните струват от 1.20 лв. до 1.40 лв. за кг, морковите – около 0.70 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Двойно са се увеличили цените на зеленчуците за туршии в града за 1 седмица

Смолян: Двойно са се увеличили цените на зеленчуците за туршии в града за 1 седмица

11 Октомври 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Смолян. Двойно са се увеличили цените на зеленчуците за туршии в Смолян за 1 седмица, установи репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Смолян в търговската мрежа в града. От 1.00 лв. за кг преди дни, сега карфиолът струва 2.20 лв./кг. Камбите се продават за 3.50 лв./кг, а преди седмица цената им е била 1.70 лв./кг. Увеличение има и в цената на доматите. Българските розови домати от 3.50 лв. вече се продават за 4.50 лв./кг. На пазара има и турски и гръцки домати, цените на които са повишени от 2.30 на 2.80 лв./кг през последните дни.
Цените на чушките се запазват, като червените са на цени от 2.20 лв., а на зелените 1.80 лв./кг. Без промяна е и цената на зелето, което може да се купи в зеленчуковите магазини в Смолян за 0.70 – 0.80 лв./кг. Такава е и цената на тиквите, като тя също не е повишена през последната седмица. Картофите може да се купят на цени от 0.80 до 1.00 лв./кг. На места из града се продават и картофи от местни производители, които също са по 1.00 лв./кг. Гроздето, което е сред най-търсените плодове през есента се продава на цени от 1.80 лв./кг, а това без семки може да се купи за 2.20 лв./кг.
Търговците обясняват голямото поскъпване в цените на зеленчуците с по-голямото търсене през последната седмица за направа на туршии. Въпреки повишените цени, жителите на Смолян купуват от традиционните есенни зеленчуци и приготвят различни видове туршии.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.