НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Чохаджиев, археолог: Проучването на инфраструктура на селищната могила край село Петко Каравелово ще продължи и през следващия археологически сезон

Александър Чохаджиев, археолог: Проучването на инфраструктура на селищната могила край село Петко Каравелово ще продължи и през следващия археологически сезон

11 Октомври 2018 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Проучването на инфраструктура на селищната могила край село Петко Каравелово ще продължи и през следващия археологически сезон. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново ръководителят на разкопките Александър Чохаджиев. Той припомни, че през изминалата година при документиране на изкоп на тръба, екипът е попаднал на жилище от средния халколит с нетипично богат инвентар. Открити са над 15 цели съда, както и множество накити. „Идеята ни е през следващите няколко години да достигнем до това жилище и да отворим един нов сондаж“, посочи археологът. Той допълни, че жилището е добре запазено, въпреки че е изгоряло. То е от периода на средния халколит. „Селищната могила при Петко Каравелово е малка и през последните години имахме възможност да изработим една много добра стратиграфия. Имаме стратиграфски документирани около 40 метра. Това внасят един много важен детайли в картината на това как се е формира селищната могила“, посочи ръководителят на проучванията. Той съобщи същи, че през сезона там е изследвано най-ранното открито до сега жилище, датирано около 5000 година пр. Хр. Предполага се, че тогава е започнал и животът на селищната могила. То е изключително добре проучено. Размерите са му 12,80 на 6,80 метра. Състои се от две помещения и едно предверие, като в предверието и в другото помещение има по една пещ. „Жилището има много дълъг живот и поне четири ремонта. Със сигурност е претърпял едни основен ремонт, който най-вероятно е включвал и подменя на една от стените“, допълни археологът. Той посочи, че при проучването на това жилище са открити и много интересни движими находки. Това са костени предмети с неясно предназначение. Според екипа вероятно те представляват част от някакъв вид сложен инструмент.
Още една жилищна структура са изследвали археолозите това лято. Това е едно опожарено жилище, състоящо се от две помещения. Част от пода му е бил покрит с дърво, а друга с глина. „Това, което е много интересно е, че стените в едното помещение са били измазани с червена боя, върху която са нанесени геометрични мотиви с бяла боя. Те доста добре запазени. Разбира се тези стенописи са много натрошени и фрагментирани. Предстои да бъдат консервирани. Те са на 7000 години, с изключително богата украса и донякъде напомня като мотиви на характерната за този период керамика. Това е изключителна находка. Надявам се да успеем да възстановим минимум около 2 кв. метра от рисунката на тези стена. Такива случаи имаме и от по-ранните периоди на Петко Каравелово, които обаче са едва няколко парчета. В случая става дума за едно голямо пано“, посочи Александър Чохаджиев. Той допълни, че в рамките на опожареното жилище е открита освен много керамиката, също така и седем животински фигурки. Повечето от тях са на говеда, но изключителна рядкост представлява фигурата на козел.
Тази година проучванията край Петко Каравелово се проведоха за 10-та поредна година. Отпуснатата от Министерство на културата сума за разкопки бе в размер на 13 000 лева. Още 500 лв. бяха осигурени от Регионалния исторически музей във Велико Търново, тъй като се наложи те да бъдат удължени. Проучванията стартираха през 2009 година, а от 2013 година се финансират от Министерство на културата.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.