НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Таня Михайлова: Необходимо е да намерим решение за възстановяване връзката и доверието към образователната система от страна на родителите

Зам.-министър Таня Михайлова: Необходимо е да намерим решение за възстановяване връзката и доверието към образователната система от страна на родителите

12 Октомври 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Имаме необходимост, все по-ясно изразена, от това да намерим решение – да възстановим връзката и доверието към образователната система от страна на родителите. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по време на форум „Да върнем родителите в училище“, който се провежда в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите ѝ не трябва да забравяме, че когато се говори за едни човешки взаимоотношения, то това е двустранен процес. Зам.-министър Михайлова подчерта, че в момента най-голямото предизвикателство е да се възстанови доверието ѝ на учителите към родителите. „Безспорно родителите са партньори, на които ние изключително много разчитаме. Всъщност партньорството е точно това – всеки да знае споделената си отговорност“, каза още зам.-министър Михайлова. Според нея само така ще могат да се създадат необходимите условия – в училище да има резултатност и ефективност.
„Напоследък все по-често говорим, че ние трябва да бъдем в режим на диалог. Не бих казала, че тук „режим“ е най-подходящата дума. Според мен ние имаме нужда от ефективност на диалога. Нека да не сме в режим, нека да сме в условия, в които да си казваме истината“, подчерта зам.-министър Михайлова. По думите ѝ факт е, че родителите са тези, които правят избора на децата си в малките класове. „Факт е, че периода от 5 до 12 клас е времето, в което нашите ученици, нашите деца взимат самостоятелно решения. Факт е също, че когато говорим за информация, то тя трябва да бъде максимално обективна. Сега обаче се получава така, че информацията, която стига до родителите не е такава, каквато трябва да е“, добави зам.-министър Михайлова. Тя отбеляза, че информацията, която достига до родителите не винаги е достоверна, затова ѝ техен ангажимент би трябвало да бъде – проверяване на тази информация. „Нека използваме всички канали и възможности за връзка и контакт между родители и учители, но без да забравяме, че най-живият контакт си остава най-достоверния, защото можем да видим отношението. Родителите не трябва да забравяме, че диалогът трябва да е ефективен и резултатен“, каза зам.-министър Михайлова. Тя коментира още, че трябва да се търси по-добра комуникация, за да може проблемът с отчуждаването на родителите от образователната система да намери своето решение.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Асим Адемов, ГЕРБ/ ЕНП: Отчуждаването на родителите от училищния живот е много сериозен проблем

Евродепутатът Асим Адемов, ГЕРБ/ ЕНП: Отчуждаването на родителите от училищния живот е много сериозен проблем

12 Октомври 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Отчуждаването на родителите от училищния живот е много сериозен проблем. Това заяви европейският депутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов по време на форум „Да върнем родителите в училище“, който се провежда в Югозападен университет „Неофит Рилски“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той приветства всички присъстващи, заявявайки, че не случайно е избрал висшето училище за място, където да се проведе самото събитие. „Тук се чувствам като у дома си, тъй като аз съм възпитаник на този университет. Затова мястото бе избрано естествено“, каза още Адемов. Той подчерта, че е много горд от факта, че е единственият учител от България в делегацията на Европейския парламент и представя преподавателската гилдия.
„Там, въпреки другите задължения, които имам, не мога да избягам от амплоато си на учител и директор“, добави Адемов. Той отбеляза, че една от първите му работи като евродепутат е била да поръча национално проучване на тема „Степента на отчужденост на родителите от училищния живот на своите деца“. Адемов посочи, че причината за това е, че темата е много важна за него, а присъствието на много хора на форума в Благоевград доказва, че тя е важна и за тях. „Проблемите в образованието не са малко, но това е един от най-важните. Подобни срещи проведохме в София и Бургас, като основният извод, до който стигнахме е, че българското училище има нужда от родителите, за да бъдат децата ни по-образовани и по-възпитани“, коментира Адемов. По думите му отчуждението на родителите не е в полза нито на учениците, нито на учителите. „Учители и родители трябва да работим заедно, за бъдещето на нашите деца“, заяви Адемов. Според него към момента има тревожни тенденции в сферата на образованието, които трябва да бъдат овладени.
„Форумът, на който се събираме, няма за цел да обвиним родителите, нито да сложим на кантар кой е по-виновен – учителите или родители. Целта е да търсим решение на проблема“, каза Адемов. Той допълни, че в София и Бургас са чули много добри практики, които вече се прилагат в училищата, като основната задача е справяне с проблема. „Надявам се, че и тук ще чуем подобни добри предложения“, подчерта Адемов. Той отбеляза, че е важно да се чуват повече мнения и гледни точки, тъй като този проблем няма как да бъде решен с единно решение. „Смятаме, че всяко училище трябва да намери свой, собствен подход“, коментира Адемов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В Югозападен университет „Неофит Рилски“ бе открит форумът „Да върнем родителите в училище“

Благоевград: В Югозападен университет „Неофит Рилски“ бе открит форумът „Да върнем родителите в училище“

12 Октомври 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград бе открит форумът „Да върнем родителите в училище“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Инициативата се организира от Асим Адемов – член на Европейския парламент, с подкрепата на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Официалното откриване на форума направи Ивайло Златанов, началник на Регионалното управление на образованието – Благоевград. Той заяви, че въпросът за ролята и мястото на родителите в училище е изключително важен и отбеляза, че на събитието ще се обсъждат актуални теми и въпроси, свързани с проблемите в българското образование. „Сигурен съм, че в края на деня ще имаме реални решения и предложения за връщане на родителите в училището, за да бъдат в помощ на всичко, което се случва в средищното образование“, каза още Златанов. Той пожела на всички успешна работа и ползотворни резултати.
Зам.-ректорът на Югозападен университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Георги Апостолов коментира по време на форума, че темата за връщане на родителите в училище е обществено значима. Той изказа благодарността на цялото ръководство на университета, че е избрано именно това място за провеждане на събитието. „Именно университетът е мястото, където тази тема трябва да бъде обсъждана. Мисля, че днес няма да произведем толкова новини за медиите, колкото ще направим реални предложения за решаване на проблема“, каза още проф. Апостолов. Той подчерта, че именно университетът е мястото, където се обучават бъдещите училите, които по-късно ще имат функцията – да образоват и възпитават учениците. „Затова изборът Ви – университетът да е домакин на събитието е важен, а чрез него ние изпълняваме и една от основните функции на висшето учебно заведение – да служим на обществото“, подчерта проф. Апостолов.
В края на форума ще се проведе дискусия с присъстващите в залата. Гости на събиъието са зам-кметът на Община Благоевград Христина Шопова, като ѝ учители, директори, възпитаници на университета, представители на неправителствени организации и други.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.