НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МКД (Македония): И четвъртата конституционна промяна мина в парламентарната Комисия

МКД (Македония): И четвъртата конституционна промяна мина в парламентарната Комисия

12 Ноември 2018 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентарната Комисия по конституционни въпроси в Скопие прие с девет гласа „за“, пет – „против“ и нито един „въздържал се“ и четвъртото предложение за промяна на Конституцията, съобщи в неделя късно след обед македонската медия МКД.
С четвъртото предложение за промени се предлага наред с потвърждаване на македонската идентичност, да се защитават и правата, и интересите на македонските граждани, които живеят зад граница, и на техните връзки с Родината.
В предишните дни парламентарната Комисия обсъди и одобри първите три допълнения и изменения на Основния закон на държавата. В тях се предлага името Република Македония да се замени с Република Северна Македония във всички конституционни текстове, като изключение се прави само за чл. 36, тъй като в него се съдържат исторически аспекти. Второто предложение е в Преамбюла на конституцията текстът за решенията на АСНОМ (Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония, 1944 г. – бел. ред.) да се замени с Прогласа на АСНОМ и да се добави Охридският рамков договор. Третото предложение е насочено към създаване на нов текст, свързан със суверенитета, териториалния интегритет и политическата независимост на съседните държави.
Дебатите по измененията и допълненията на Конституцията започнаха на 7 ноември и се предвиждаше да траят 12 дни. Пленарното парламентарно заседание, на което трябва те да бъдат обсъдени, е планирано за 1 декември. Според процедурата решението за обсъждане на предложените промени се приема с просто мнозинство или с 61 депутатски гласа. Предвижда се открита пленарна дискусия, преди която правителството на Зоран Заев трябва да изготви предложение за конституционните изменения и допълнения и отново да ги внесе в Народното събрание. На свой ред депутати с две трети мнозинство или с 80 гласа са длъжни да решат дали да нужни промени в конституцията. След това целият пакет се гласува наново пак при мнозинство от две трети, като за изменението и допълнението на Преамбюла освен две трети мнозинство е нужно и т. нар. Бадентерово мнозинство, т.е. над половината депутати от двете големи етнически общности, македонци и албанци.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 ANA-MPA: Гръцкият министър на отбраната ще посети Mосква на 29 октомври

ANA-MPA: Гръцкият министър на отбраната ще посети Mосква на 29 октомври

16 Октомври 2018 | 20:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната Панос Каменос ще направи официално посещение в Русия на 29 октомври, предава гръцката държавна информационна агенция ANA-MPA.
Визитата ще се осъществи две седмици след посещението му в САЩ където се срещна с високопоставени представители на американската администрация, сред които министърът на отбраната Джеймс Матис.
Каменос ще обсъди въпроса за поддържането на руските въоръжения, придобити от гръцките въоръжени сили.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас се очаква да направи официално посещение в Москва месец по-късно.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Никос Коцияс обвини Панос Каменос, че подкопава позицията на Гърция по споразумението за името с Македония

Kathimerini (Гърция): Никос Коцияс обвини Панос Каменос, че подкопава позицията на Гърция по споразумението за името с Македония

16 Октомври 2018 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс обвини министъра на отбраната и лидер на младшия коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос, че подкопава позицията на Гърция по спора за името с Македония по време на разгорещено заседание на кабинета във вторник, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.
Изданието отбелязва, че Каменос многократно е изразявал силното си неодобрение за споразумението, постигнато между премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев за преименуване на бившата югорепублика на „Северна Македония“.
Както отбелязва още „Катимерини“, по време на официалната си визита в САЩ, председателят на АНЕЛ заяви на американските официалните лица, че има „алтернативен план“ на този, за който са се разбрали Атина и Скопие миналия юни и увери, че договорът от Преспа няма да мине в гръцкия парламент.
Съгласно източниците на вестника, Коцияс, която е с основна заслуга за подписването на споразумението, заедно с македонския си колега Никола Димитров, е обвинил Каменос, че води политика, която вреди на правителството и страната и служи на неговите лични политически амбиции.
Външният министър е казал, че коментарите на лидера на АНЕЛ в САЩ са в разрез с коалиционното споразумение.
Въпреки това, след заседанието журналистите са попитали Коцияс за скандала с Каменос, но той е избегнал въпроса, като е заявил само: „Не знам“.
Освен това „Катимерини“ отбелязва, че при откриването на срещата Ципрас е накарал министрите да обещаят, че никога няма да се присъединят към усилията на основната опозиционна партия да свали правителството.
От своя страна Каменос е уверил премиера, че няма да излезе от правителството.
„Настоявам на своята позиция за името на Македония. Никога няма да се присъединя към усилията за сваляне на правителството“, е заявил той според източниците на държавната агенция АНА-МПА.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): От гръцкото правителство идват сигнали за изглаждане на различията по договора със Скопие

Kathimerini (Гърция): От гръцкото правителство идват сигнали за изглаждане на различията по договора със Скопие

16 Октомври 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и председателят на младшия коалиционен партньор в правителството „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос, който е и министър на отбраната, в понеделник обядваха заедно в Клуба на офицерите от военновъздушните сили в Атина, в опит да изгладят различията в правителството по отношение на споразумението за името с Македония, което във вторник ще бъде обсъждано в парламента в Скопие преди ключовото гласуване за конституционните промени, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В понеделник официални лица от правителството са обяснили, че двамата мъже в крайна сметка са преодолели различията си, а в същото време Reuters цитира правителствени източници от Атина, които са заявили, че е осигурена подкрепа за Преспанския договор от независими и опозиционни депутати, с което са намекнали, че Ципрас не зависи от АНЕЛ, отбелязва изданието.
Ципрас, продължава „Катимерини“, ще председателства заседание на кабинета във вторник, когато, както твърдят източници, правителството ще иска да изпрати послание за единство. Но, премиерът иска също да изпрати много ясно послание – и до Каменос, и до македонския премиер Зоран Заев, че няма алтернатива на договора за името.
В коментар пред държавната телевизия в понеделник, Каменос разкри, че министър-председателят е знаел за идеята му за алтернативния план, но не я е одобрил.
Вестникът отбелязва, че лидерът на основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис е нападнал правителството за пореден път, определяйки го като „циничен властови съюз“, в който единственият интерес на партньорите е да управляват държавата.
Докато партньорите в гръцкото правителство се опитват да преодолеят различията си по споразумението за името, посочва още „Катимерини“, в Македония Заев се опитва да привлече опозиционни депутати да го подкрепят в парламента.
Дебатът за договора в Скопие започва във вторник и може да продължи 10 дни преди да се гласува за конституционните промени, свързани с него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Независими гърци“ отново заплаши да напусне правителството, ако договорът за името бъде внесен в парламента

Kathimerini: „Независими гърци“ отново заплаши да напусне правителството, ако договорът за името бъде внесен в парламента

15 Октомври 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на младшия партньор на СИРИЗА „Независими гърци“, Панос Каменос, отново отправи заплахи да напусне правителството на премиера Алексис Ципрас, ако договорът за името на Македония бъде внесен за обсъждане в парламента в Атина, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Ципрас и Каменос обединиха усилията си през 2015 г. с ясната цел да извадят Гърция от дълговата криза и да се борят с корупцията, която тласна страната на ръба на несъстоятелност.
Но новата сделка на правителството на Ципрас с Македония, разтърси медения месец на коалицията след излизането на страната от спасителния план през август тази година. Така вниманието бе изцяло насочено към противоречията вътре в управляващата коалиция.
„Няма да гласувам за тази сделка, ако тя бъде внесена в парламента", увери министърът на отбраната Каменос. „Ако парламентарното мнозинство вземе решение за развод, така ще бъде", подчерта лидерът на „Независими гърци“, добавяйки, че личните му отношения с Ципрас остават „хармонични".
Гръцките националисти се противопоставиха на споразумението за името, което Атина и Скопие постигнаха през юни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Заседанието в македонския парламент продължава четири часа, квалифицираното мнозинство остава под въпрос

„Канал 5“ (Македония): Заседанието в македонския парламент продължава четири часа, квалифицираното мнозинство остава под въпрос

15 Октомври 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието в македонския парламент с единствена точка в дневния ред – промените в Конституцията, продължава четири часа, предава скопската телевизия „Канал 5“, като допълва, че постигането на квалифицирано мнозинство все още е под въпрос.
Власт и опозиция имат диаметрално противоположни позиции по въпроса за измененията в Основния закон на страната и към настоящия момент няма ясни сигнали, че коалицията на премиера Зоран Заев може да осигури необходимото мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ: Това трябва да приключи днес, ще констатираме, че няма да има промени в Конституцията на Македония

Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ: Това трябва да приключи днес, ще констатираме, че няма да има промени в Конституцията на Македония

15 Октомври 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започна заседанието в македонския парламент с единствена точка в дневния ред промените в Конституцията, предава скопската електронна медия A1 On.
„Всичко, което трябва днес да направим, е да обобщим гласа на гражданите т.е. да констатираме, че тези конституционни промени не могат да бъдат неразделна част от Конституцията на Република Македония и това не важи само за депутатите на ВМРО-ДПМНЕ. Ако се спазва Конституцията на Република, подобна позиция трябва да имат и депутатите от СДСМ. Това трябва да приключи днес“, заяви депутатът от редиците на ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски.
„Досега няма споразумение между опозицията и правителството. Днес единственото, което трябва да кажем, е, че уважаваме решението на гражданите. В такива ситуации нито парламентът е този, който взима решенията, нито правителството“, подчерта Димовски преди началото на сесията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Панос Каменос твърди, че е „в пълна хармония“ с гръцкия премиер

Kathimerini: Панос Каменос твърди, че е „в пълна хармония“ с гръцкия премиер

15 Октомври 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на младшия партньор в коалиционното правителство на Алексис Ципрас и министър на отбраната Панос Каменнос предположи, че министър-председателят е бил информиран за намерението му да представи алтернативен план на споразумението за името, подписано с Македония през юни, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Говорейки пред държавния телевизионен оператор ЕРТ, Каменос, който се противопоставя на Преспанското споразумение, заяви, че е „в пълна хармония" с коалиционния си партньор СИРИЗА.
Неговите коментари идват в резултат на критиките, че се опитва да прокара собствената си външнополитическа програма на националистическата партия, след като представи на американски представители по време на посещение в САЩ миналата седмица алтернативен план на договора за името, един вид съюз на Западните Балкани.
„Ние и премиерът винаги сме във комуникация", увери Каменос, два дни след като Ципрас отрече наличието на алтернативен план за споразумението за името.
Каменос отхвърли твърденията за руска намеса в референдума в Македония, като заяви, че Джордж Сорос е раздавал „милиарди" на „необвързани организации" в страната, за което „никой не говори".
Той обвини унгарско-американския инвеститор, че е нарекъл Гърция „страшилището" на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Съдът отложи заседание по делото „ТНТ“, за да може Никола Груевски да присъства на обсъжданията в парламента за конституционните промени

„Макфакс“ (Македония): Съдът отложи заседание по делото „ТНТ“, за да може Никола Груевски да присъства на обсъжданията в парламента за конституционните промени

15 Октомври 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съдът в Скопие отложи изслушването на Никола Груевски по делото „ТНТ“, за да може бившият министър-председател на Македония и лидер на ВМРО-ДПМНЕ да присъства на заседанието в парламента за конституционните промени, предава информационната агенция „Макфакс“.
„Искам да бъда освободен от днешното изслушване, за да присъствам на сесията в парламента, където има точка за изменение на Конституцията. Досега не съм използвал тази възможност", бе искането, което Груевски отправи към съдията по делото Огнен Ставрев. Молбата му бе удовлетворена. Следващото изслушване е насрочено за 25 декември.
По делото „ТНТ“ има седем обвиняеми, сред които и бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, бившият министър на транспорт и съобщенията Миле Янакиевски и бившият кмет на Община Гази баба Тони Трайковски. Те са съдени за извършване на престъпление от политическа омраза - разрушаване на комплекс на тогавашния им политически противник Фиат Цановски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Съдбата на Преспанското споразумение ще стане ясна тази седмица, вниманието се насочва към гласуването в гръцкия парламент

Kathimerini: Съдбата на Преспанското споразумение ще стане ясна тази седмица, вниманието се насочва към гласуването в гръцкия парламент

15 Октомври 2018 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Очаква се тази седмица да стане ясна съдбата на споразумението за името, подписано от Гърция и Македония през юни тази година. Договорът влиза в парламента в Скопие в началото на седмицата, а вниманието постепенно се насочва и към перспективите в Гърция и произтичащите от споразумението проблеми за крехката управляващата коалиция в Атина, коментират в редакцията на електронното издание на вестник Kathimerini.
Медийните доклади от почивните дни предполагат, че премиерът на Македония (в източника – БЮРМ) Зоран Заев ще успее да събере гласовете на 80 депутати, необходими за конституционните промени. В случай че Заев не успее да осигури подкрепата, от която се нуждае, той ще се изправи срещу предсрочни избори, най-вероятно на 25 ноември.
В Атина се подготвят и за двата сценария. Ратифицирането на споразумението от Преспа ще доведе до разрив в коалицията в Атина, тъй като на дневен ред ще бъде подготовката за внасянето на договора за обсъждане в гръцкия парламент.
Министърът на отбраната Панос Каменос, който е начело на младшия коалиционен партньор „Независими гърци“ (ANEL), многократно заяви, че ще гласува срещу сделката в парламента. Все пак става все по-ясно, че министър-председателят Алексис Ципрас може да разчита на подкрепата на други народни представители както за договора за името на Македония, така и при потенциален вот на доверие срещу кабинета му.
Има съмнения относно това как Каменос ще реши да действа. Правителствени източници предполагат, че вероятно той ще се придържа към коалицията до края на годината, отчасти, за да претендира за кредит за изплащане на заплати със задна дата за членове на Въоръжените сили на Гърция. Въпросът трябва да бъде обсъден през декември. Ципрас и Каменос се бяха съгласили да обсъдят споразумението за името през март, когато най-вероятно темата окончателно ще се пренесе в Атина с предположението, че в Скопие вече ще бъде ратифицирано. Въпреки това, с оглед политическите съюзи, които очевидно се променят преди изборите през следващата година, и рейтингите на „Независими гърци“ в проучванията на общественото мнение, които сочат, че партията няма да влезе отново в парламента, не е ясно какъв курс на действие ще избере Каменос.
Очевидно едностранното решение на Каменос да предложи алтернатива на договора за името по време на посещение във Вашингтон и да приветства значението на САЩ като стратегически партньор бе широко разглеждано като стъпка към автономия в момент, когато правителството се опитва да се сближи с Русия. Ципрас ще посети лидера на Кремъл Владимир Путин на 7 декември, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Конституционните промени ще бъдат обсъдени на заседание в македонския парламент

„Канал 5“ (Македония): Конституционните промени ще бъдат обсъдени на заседание в македонския парламент

15 Октомври 2018 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. В 11:00 часа местно време (12:00 часа българско време) ще започне пленарното заседание, на което ще бъдат обсъдени предложенията за промени в Конституцията на Македония, припомня скопската телевизия „Канал 5“.
Дали управляващите ще съберат необходимото за измененията квалифицирано мнозинство в парламента все още е въпрос, който няма отговор. Правителството на премиера Зоран Заев се нуждае от подкрепата на най-малко деветима депутати, без които е невъзможно да се премине към промени на Основния закон. Народните представители от управляващото мнозинство апелираха за пореден път към колегите си от ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят предложените промени, но от опозиционната партия все още не са дали отговор дали ще присъстват на насроченото заседание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Заев е в паника, 10 от неговите депутати няма да гласуват конституционните промени

„Република“ (Македония): Заев е в паника, 10 от неговите депутати няма да гласуват конституционните промени

14 Октомври 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. На заседанието на македонския парламент в понеделник, когато започва обсъждането на конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция, премиерът Зоран Заев не само, че няма да има 81 народни представители за квалифицирано мнозинство, но, както пише опозиционното скопско електронно издание „Република“, няма да събере и 61 гласа, които да подкрепят измененията в Основния закон.
Според информацията на изданието, което се позовава на неназовани правителствени източници, СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония), и по-специално Заев, са изнервени от възможността в понеделник, когато е гласуването за започване на процеса за промяна на Конституцията, да не гласуват 10 депутати от прокламираното парламентарно мнозинство, съобщи Магазин.мк.
Именно до Заев, индиректно, а все по-често и директно, са се обръщали народни представители от СДСМ, както и от албанските опозиционни партии, които са намекнали, че не желаят да се превръщат в жертвен агнец на гласуването за нещо, което вече е известно, че е осъдено на провал, пише скопското издание.
Според твърденията на Заев, той има подкрепата на 71 депутати, но народният представител от управляващата СДСМ Ферид Мухич ясно е заявил, че след прочитането на текстовете за промяна на конституцията е останал на позицията, че няма да гласува на пленарното заседание, насрочено за понеделник.
Премиерът не е успял да убеди и двамата депутати на ДОМ (Демократическо обновление на Македония – изповядва „зелената“ идея) Поповска и Морачанин, които не са гласували и за Закона за употреба на езиците, пише „Република“. Поповска в събота е бойкотирала и работата на парламентарната комисия за конституционни въпроси, в която участва като представител на управляващото мнозинство.
Освен това, продължава изданието, народни представители от СДСМ, особено от Избирателни единици 4 и 5, ясно са дали на Заев да разбере, че по един или друг начин няма да могат открито да гласуват за конституционните промени, след като не е постигнато споразумение за подкрепа от ВМРО-ДПМНЕ. Те смятат, че ако го направят, ще бъдат осъдени от своя електорат, с което ще сложат край на политическата и партийната си кариера.
Същата позиция са изказали и част от независимите депутати от т.нар граждански сектор, които са заявили, че може да отсъстват от заседанието на парламента, посочва още „Република“.
Най-гласовити, според информацията на „Република“, са били от Алианса на албанците, ДПА (Демократическата партия на албанците), както и тетовското крило на БЕСА (оглавявано от Билал Касами), които ясно са казали на Заев, че няма да подкрепят конституционните промени, тъй като СДСМ не взима предвид техните искания, които пък албанските партии са обещали на своя електорат. Те са пояснили, че ще гласуват „въздържал се“ и ще искат след изборите албанските партии първо да се поставят исканията от Тиранската платформа, а след приемането им да се даде съгласие за ново парламентарно мнозинство, обяснява изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Гръцките медии очакват филмова драма в Скопие, както и всичко да е ясно във вторник

„Сител“ (Македония): Гръцките медии очакват филмова драма в Скопие, както и всичко да е ясно във вторник

14 Октомври 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърците очакват филмова драма през следващите дни в македонския парламент. В бомбастични заглавия от типа „промяна на Конституцията или предсрочни избори“, гръцките медии заключват, че ситуацията е сложна и объркваща и че никой не знае дали македонският премиер Зоран Заев е успял да осигури квалифицирано мнозинство за конституционните промени. Те коментират още, че през следващите два дни ще се състои първото ключово гласуване в парламента, след което много неща ще се изяснят, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Но, коментира медията, ситуацията не е ясна и в Атина. „Прототема“ пише, че в понеделник трябва да се проведе среща между премиера и военния министър на Гърция Алексис Ципрас и Панос Каменос, който е и председател на младшия коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ). Това ще е първият им разговор очи в очи след връщането на Каменос от Вашингтон, където той обяви фамозния си план „Б“, който трябва да замени договора за името.
На състоялото се в събота заседание на Централния комитет на „Коалицията на радикалната левица“ (СИРИЗА), изказването на военния министър бе подложено на остри критики, отбелязва „Сител“. Ципрас е отбелязал, че договора от Преспа няма алтернатива и че правителството ще продължи по този курс, а, ако трябва, дори и без коалиционния си партньор АНЕЛ. На срещата е засегнат и въпросът за сътрудничеството с АНЕЛ на следващите парламентарни избори, ако от партията на гласуват в полза на споразумението за името.
Както отбелязва скопският ТВ канал, в момента гръцките медии очакват отговорът на Каменос, който е анонсирал, че ще даде обяснения в понеделник, когато има интервю пред гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): В понеделник ще е първият тест, дали правителството в Македония ще събере квалифицирано мнозинство за конституционните промени

„Телма“ (Македония): В понеделник ще е първият тест, дали правителството в Македония ще събере квалифицирано мнозинство за конституционните промени

14 Октомври 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Шансовете за осигуряване на квалифицирано мнозинство, което да приеме конституционните промени, нужни за ратификацията на договора за името между Македония и Гърция са малки. Високопоставен функционер от управляващото мнозинство е заявил пред скопския телевизионен канал „Телма“, че депутатите от опозицията са подложени на натиск и трудно някой от тях ще подкрепи правителството. Не е ясно и какво точно ще предприеме ВМРО-ДПМНЕ в течение на деня. Техните депутати не са участвали в координационните срещу при председателят на народното събрание Талат Джафери.
„Телма“ отбелязва, че пред опозиционната партия има две възможности – да участва в дебата, който трябва да трае най-малко 10 дни, или да напусне сесията на парламента, чрез което да направят продължителността й най-много два дни. Коалицията, оглавявана от СДСМ, за пореден път отправи апел към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят конституционните промени и да поемат отговорност за това историческо решение (затваряне на спора за името с Гърция и премахване на техническите пречки пред приемането на Скопие в ЕС и НАТО – бел. „Фокус“).
Опозицията продължава да стои на позицията си, че властта няма квалифицирано мнозинство и че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ са единни и няма да подкрепят конституционните промени.
Най-голямата опозиционна партия, отбелязва „Телма“, вече се подготвя за предсрочни избори, а на заседанието на Изпълнителния комитет на фракцията е посочена датата 9 декември като възможна за тяхното провеждане. През следващите дни от ВМРО-ДПМНЕ ще започнат да определят и депутатските листи, в които, според информацията на скопската телевизия, няма да присъстват голяма част от досегашните депутати и функционери от настоящото ръководство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Майк Пенс благодари на Зоран Заев и го подкрепи

„Алсат – М“ (Македония): Майк Пенс благодари на Зоран Заев и го подкрепи

14 Октомври 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Скопие. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс изпрати писмо до македонския премиер Зоран Заев, в което изразява своята благодарност за показаното лидерство при постигането на договора за името с Гърция и констатира, че 90% от гласувалите на референдума са одобрили договора от Преспа, с което са потвърдили колко много е посветена Македония на европейското си бъдеще, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„САЩ споделят вашата отдаденост за по-голяма сигурност и стабилност в региона. Бъдете уверени в моята твърда подкрепа в този важен момента за вашата страна“, пише Пенс, който очаква по-близко приятелство между двете страни в бъдеще.
В посланието си вицепрезидентът на САЩ отбелязва, че е било чест за него да се срещне със Заев на 20 септември в Белия Дом във Вашингтон и че оценява високо възможността, която са имали да разговарят за прилагането на историческия договор от Преспа с Гърция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 МИА (Македония):  „Няма  по-добро нещо за двете нации“, твърди премиерът Заев пред гръцкия вестник „Та Nea”

МИА (Македония): „Няма по-добро нещо за двете нации“, твърди премиерът Заев пред гръцкия вестник „Та Nea”

13 Октомври 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. В навечерието на парламентарното гласуване в Скопие за промените в конституцията премиерът Зоран Заев е дал специално интервю за гръцкия всекидневник „Та Nea”, съобщава МИА от Атина.
Той е изразил вяра, че македонските законотворци ще уважат волята на гражданите, гласували на референдума за името на страната. „Всички депутати, без значение от партийната им принадлежност, носят историческа отговорност да гарантират пътя ни към стабилността, сигурността и икономическия просперитет, към ЕС и НАТО, който минава през Споразумението от Преспа. Ние очакваме нашите парламентаристи да вземат решение именно в тази насока, и да потвърдят, че уважават волята на всички, които гласуваха на референдума, както и мнението на онези 80 на сто от жителите, които през годините изразяваха желанието си страната ни да влезе в ЕС и НАТО.“
Според министър-председателя, ако депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ продължават да не поемат отговорността си и запазят досегашната си позиция, което е заплаха за бъдещето на държавата, тогава парламентарното мнозинство ще трябва да избере предсрочни избори.
Запитан дали широката международна подкрепа не е оказала бумерангов ефект чрез слабото участие на гласоподавателите, Заев е отговорил, че по-лесно е да успееш, когато имаш подкрепата на приятели.
Той се обръща и към правителството, опозицията и гражданите на Гърция с думите „заедно, имаме уникалната възможност да изпратим силно и ясно послание за стабилността на региона и Европа.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Буяр Османи: В момента ДСИ мисли само за план „А“

Буяр Османи: В момента ДСИ мисли само за план „А“

13 Октомври 2018 | 23:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. „За ДСИ (Демократичният съюз за интеграция) е най-важно да бъде завършена процедурата за конституционните промени в парламента. Това наричаме план „А“, а план „Б“ е, когато се изчерпят възможностите за реализиране на план „А“. Тогава ще отидем на предсрочни избори“, подчерта в събота македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи, цитиран от македонския портал „А1 Он“.
Османи посочи, че партията трябва да насочи 99% от времето, енергията и фокуса си за реализация на план „А“ и събиране на квалифицирано мнозинство, което да приеме конституционните промени, с което да бъде продължен мониторингът и пътят към членство в ЕС и НАТО.
„Ако се изчерпят, а аз все още съм оптимист, че не са изчерпени всички възможности, разбира се, ще трябва да мислим и за план „Б“ – избори, които ще донесат повече въпросителни, отколкото ще послужат за разрешаване на ситуацията“, заяви вицепремиерът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Конституционните промени укрепват идентичността, депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да послушат волята на мнозинството

СДСМ: Конституционните промени укрепват идентичността, депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да послушат волята на мнозинството

13 Октомври 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) излезе с реакция на пресконференция на Наум Стоилковски от ВМРО-ДПМНЕ, която скопската електронна медия A1 On представя.
„Конституционните промени, представени в парламента на Република Македония, са ключова стъпка за прилагане на преспанския договор, който осигурява бъдещето в ЕС и НАТО с македонска идентичност, призната от целия свят.
С конституционните промени се укрепва македонската идентичност, насърчава се грижата за диаспората и македонците, които живеят в съседните страни и по света, гарантират се границите и териториалната цялост, а с позоваването на конституционните решения от АСНОМ се затвърждава историческият континуитет на държавата.
Волята на гражданите е ясна. Над 80 на сто от всички граждани и над 90 на сто от гражданите, които гласуваха на референдума, ясно казаха, че са за бъдеще в ЕС и НАТО.
Всички депутати, особено тези на ВМРО-ДПМНЕ, трябва да поемат отговорност, вместо интересите на лидерите на партията за амнистия, и на първо място да поставят държавните интереси, а това са интеграцията и пълноправното членство в ЕС и НАТО.
Цялостната процедура е направена съгласно конституцията, законите, правилникът и въз основа на волята на мнозинството от гражданите.
Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ трябва да послушат волята на мнозинството и да дадат подкрепа за конституционните промени, които ще укрепят македонската идентичност и ще отворят вратите за влизане в ЕС и НАТО“, се казва в реакцията на СДСМ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Правителството и Зоран Заев вкараха държавата в по-голяма и по-опасна криза

Християн Мицковски: Правителството и Зоран Заев вкараха държавата в по-голяма и по-опасна криза

13 Октомври 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Република Македония навлиза в обществена, икономическа и политическа криза. С неспособността да се управляват политическите процеси, да се изпълнят резултатите, които се дадоха и които са нужни на гражданите, правителството и Зоран Заев вкараха държавата в по-голяма и по-опасна криза. Това е правителство с изгубена легитимност, правителство което за година и половина буквално не изпълни нито един резултат. Договорът с Гърция е параванът, зад който се движи грабежът на десетилетието, заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Кризата не е пречка да продължат търговете за хората от властта, да има 5.3 милиона евро за търг за учебници, който виждаме че се провежда в няколко нови продължения, да се случват кървави търгове в здравеопазването, престъпни иновации, онези трагикомични търгове за лубриканти от 1.5 милиона евро, които правителство представи като борбата за здравето на гражданите, а в същото време болните чакат за инсулин в болниците, а в операционните зали няма дори превръзки. Бизнесите на фамилията на властта стават все по-големи, докато приходите на обикновените граждани намаляват. Казваха, че са за правосъдие, но властта освен да прави политически преследвания, бяга от предложението за нова прокуратура, която истински да се бори против престъпността и корупцията, а бяга, защото престъпността е в самата власт“, заяви Мицковски.
Според него няма директни чуждестранни инвестиции, няма нови работни места, нито пък 500 евро средна заплата, няма по-големи пенсии, по-добри условия за студентите, няма възвръщаемост на ДДС, нито по-голяма подкрепа за земеделците.
Той посочи, че ВМРО-ДПМНЕ е против договора за името с Гърция и така ще остане.
„Източникът на кризата, която сега се случва, не е отхвърленият договор с Гърция, не е нито пропадналият референдум, а е самата власт и Зоран Заев, които трябва да си отидат, за може Македония да победи. А ви уверявам, че със силата на народа и общата мъдрост и решителност, Македония ще победи и всички заедно ще се преборим за стабилност, европейско бъдеще и съхранено достойнство“, посочи Мицковски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Македония няма „алтернатива“ на договора за името

Алексис Ципрас: Македония няма „алтернатива“ на договора за името

13 Октомври 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившата Югославска Република Македония (БЮРМ) ще може да се присъедини към НАТО и Европейския съюз единствено, ако приложи договора за името с Гърция, заяви министър-председателят Алексис Ципрас, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Ако Скопие откаже споразумението, то трябва да знае, че няма да има друга подобна възможност да влезе в ЕС, международните организации и отбранителните алианси“, заяви Ципрас пред централния комитет на своята партия.
„Няма да приемем присъединяването на съседната ни страна под конституционното ѝ име „Република Македония“, посочи той.
В петък министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос, който е и лидер на по-малкия коалиционен партньор „Независими гърци“, защити своето по-ранно предложение за алтернатива на договора за името, подписан между Атина и Скопие през юни.
„Тези от нас, които държат позиции на отговорност в тази държава, трябва да се научат да работят повече, да са по-ефективни и да говорят по-малко“, заяви Ципрас, очевидно визирайки коалиционния си партньор.
„Но над всичко, трябва да говорим когато трябва, не когато не трябва“, заключи гръцкият премиер.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Властта събира мнозинство за конституционните промени, опозицията се готви за избори

„Нова Македония“ (Македония): Властта събира мнозинство за конституционните промени, опозицията се готви за избори

13 Октомври 2018 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. С откриването на заседанието на комисията по конституционни въпроси в сряда, започна парламентарната процедура за пристъпване към изменения на конституцията на Република Македония, които трябва да се реализират в съответствие с ангажиментите, които пое правителството, подписвайки договора от Преспа, пише електронното издание на македонския вестник „Нова Македония“.
Заседанието на комисията започна в същия ден, в който в „Държавен вестник“ беше обявена констатацията на Държавната избирателна комисия (ДИК), че на референдума, който се проведе на 30 септември 2018 година, не е взето решение от гражданите на въпроса – „Подкрепяте ли влизане в ЕС и НАТО с приемане на договора между Македония и Гърция?“ Решението не е взето, поради неизпълняване на едно от двете кумулативни условия за успешен референдум, а именно не беше постигнат нужният цензус от 50 на сто + 1 гласувал от общия избирателен списък.
Фактът, че не е взето решение на референдума, все пак беше признат и от премиера Зоран Заев, на заседание в парламента, представяйки като вносител (от името на правителството) пред комисията по конституционни въпроси нуждата да се пристъпи към конституционни промени. Все пак Заев, в своето изложение пред парламентарната комисия, изтъкна и факта, че не могат да се пренебрегнат и онези гласували 610 000 граждани, които са се изказали със „за“ на референдума. Тъкмо този процент на гласували от 36.9 на сто, с почти 92 процента гласували „за“, е главният аргумент на премиера и покрай неуспеха на референдума (невзетото решение) да продължи с институционалната процедура за приемане и прилагане на договора с Гърция.
Самото начало на парламентарната процедура за приемане на тази спогодба, която при нормални обстоятелства трябва да трае повече от стотина дена, е затъмнена от сянката на нужното мнозинство от две трети от 80 депутати, което вносителят на предложението за конституционни промени – правителството – все пак няма. И покрай многобройните призиви с реторика подобна на: „да се намери храброст, да се надскочат партийните и политическите предразсъдъци, да се внимава за бъдещето на държавата, защото този шанс е неповторим…“, кулоарните спекулации и провокации на социалните мрежи, че вече е осигурено нужното парламентарно мнозинство за гласуване на конституционните промени, все пак окончателният отговор се очаква да се получи на края на парламентарната сесия, на която с мнозинство от две трети ще трябва да се гласува за пристъпване към конституционни промени.
Още в нощта на референдума, изправен пред противоречиви резултати: незадоволителни за избирателната активност и голямото мнозинство „за“ от излезлите да гласуват, премиерът хвърли ръкавицата, заявявайки че иска бързи предсрочни парламентарни избори за формиране на ново парламентарно мнозинство, което да гласува за конституционните промени. Междувременно, под влияние на поддръжниците на преспанския договор от международната общност, премиерът все пак се реши първо да изпробва късмета си в парламента и да се опита да привлече за своята кауза още 8-9 депутати от опозицията.
Пленарната парламентарна сесия, на която ще се обсъжда нуждата и обосновката от пристъпване към конституционни промени, е насрочена за понеделник, 15 октомври.
Въпреки че амбициите на правителството за конституционни промени са целият процес да завърши до края на годината (евентуално до средата на януари догодина), правилникът на парламента предвижда строго определени срокове за дебата за промени на конституцията. Възможно е да има малко времево съкращение на процедурата, но само при условие, че няма достатъчно хора за дебата. Два срока от по 30 дена не могат да се съкратят в никакъв случай. Те са предвидени в членове 197 и 199 от правилника на парламента. В първия се казва, че „текстът на проекто-промените на конституцията с мотива, вносителят трябва да представи на председателя на парламента, който ги изпраща на депутатите и президента на републиката, както и на правителството, когато то не е вносителят, най-късно до 30 дена преди провеждането на заседанието на парламента“. В другия член 199 се предвижда текстът на предложението за промени на конституцията с обосновката и доклада за резултатите от публичната дискусия, вносителят да представи на председателя на парламента, който го изпраща на депутатите и президента, както и на правителството, най-късно до 30 дена преди провеждането на заседанието на парламента.
И докато трае дебатът в комисията за пристъпване към конституционни промени в парламента, извън него се развиват по-разнообразни процеси. Онези, обединените около позицията на премиера Заев за неизбежното прилагане на договора от Преспа, неуморно работят за постигането на мнозинство от две трети. От друга страна, в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ вече се правят подготовки за предсрочни парламентарни избори. Според изявленията на партийния лидер Християн Мицковски, на заседанието на изпълнителни комитет на ВМРО-ДПМНЕ, която беше проведена в петък вечерта, е трябвало да бъдат завършени подготовките за предсрочни избори.
„Ние се подготвяме за избори и нямаме намерение да се занимаваме със спекулации от кухнята на СДСМ след неуспешния референдум“, заяви Мицковски, коментирайки че на заседанието на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, от партийни функции ще бъдат освободени депутатите, които се излезли да гласуват на референдума.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Посланикът на ОССЕ в Македония призова депутатите в страната да поставят държавните интереси на първо място

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Посланикът на ОССЕ в Македония призова депутатите в страната да поставят държавните интереси на първо място

13 Октомври 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посланикът на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) в Македония Клеменс Коя заяви, че парламентът и политическите лидери трябва да вземат решение сега, във връзка с по-нататъшните перспективи на страната, предава „Радио Свободна Европа“ в македонската си редакция.
„Когато подобни въпроси влязат в парламента, депутатите имат отговорност да поставят интересите на държавата пред всичко друго“, заяви Коя в интервю за МИА, добавяйки че успехът на страна в постигането на договора с Гърция, относно дългогодишния спор за името, е много позитивен пример за целия регион.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Влатко Горчев в Института за консервативно сътрудничество във Вашингтон: ВМРО-ДПМНЕ няма да гласува за конституционните промени

„Макфакс“ (Македония): Влатко Горчев в Института за консервативно сътрудничество във Вашингтон: ВМРО-ДПМНЕ няма да гласува за конституционните промени

13 Октомври 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Международният секретар на ВМРО-ДПМНЕ Влатко Горчев проведе среща във Вашингтон с Джим Деминт, председател на Института за консервативно сътрудничество, близък до Републиканската партия на САЩ, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Горчев информира събеседника си за настоящата политическа ситуация в Македония след референдума на 30-ти септември.
„На референдума гражданите с голямо мнозинство изказаха недоволството си от предложенията на правителството на СДСМ, показвайки им, че не дават подкрепата си за конституционни промени. Поради тези причини ВМРО-ДПМНЕ взе решение в парламента да не гласува за конституционните промени, които се предлагат от правителството на Зоран Заев. Същевременно Македония е изправена пред влошаване на икономиката, увеличен дълг, засилен политически натиск, суспендирана демокрация и намалена медийна свобода“, се казва в съобщението на партията, цитирайки Горчев.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: Последиците от изпускането на този шанс ще бъдат големи

Никола Димитров: Последиците от изпускането на този шанс ще бъдат големи

13 Октомври 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров, в интервю за телевизионното предаване „360 градуса“, коментира идеите за предоговаряне и евентуално постигане на нов договор с Гърция, предава скопското електронно издание „Стандард“.
„Неотговорно е след 27 години, когато за пръв път имаме решение, да се казва „на нас този елемент не ни допада, хайде да започнем отново процеса“. Същото го казва и гръцката опозиция – „ако този процес не успее сме заинтересовани да го започнем отново, заинтересовани сме да няма македонска идентичност и македонски език“. И точно затова отговорността на тези, които ще гласува в парламента на Република Македония, е огромна. Тъй като последиците от пропускането на този шанс и отговорността, ще ги носят те“, заяви Димитров.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Предложението за конституционни промени влиза на пленарно заседание в понеделник, мнозинството от две трети е несигурно

„Локално“ (Македония): Предложението за конституционни промени влиза на пленарно заседание в понеделник, мнозинството от две трети е несигурно

13 Октомври 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предложението за конституционни промени и противоположните възгледи между депутатите от властта и тези от опозицията отбелязаха седмицата, която измина, пише скопското електронно издание „Локално“.
След двудневно заседание на парламентарната комисия по конституционни въпроси, подкрепа за пристъпване към промени в конституцията беше изразена в петък от десет депутати на правителственото мнозинство. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не подкрепиха предложението на правителството и всичките седем депутати на тази партия, които са членове на комисията, гласуваха против.
Комисията прие заключения за пристъпване към конституционни промени и правителството, в срок от 15 дена, трябва да изготви проектопредложения за промени в конституцията и да ги предаде в парламента.
За понеделник в 11:00 часа местно време (12:00 българско) е насрочено пленарно заседание на парламента, на което депутатите ще дебатират по предложението на правителството за пристъпване към промяна на конституцията с насоки за изменение и допълнение на конституцията на Република Македония.
Нуждата от пристъпване към конституционни промени трябва да бъде гласувана от две трети от общия брой депутати в македонския парламент.
В предложението за промени в конституцията, което правителството утвърди и съобщи в понеделник, 8 октомври, се предлага: В целия текст на конституцията пред Република Македония да се сложи прилагателното „северна“; Промени в преамбюла на конституцията с преименуване на конкретни документи на АСНОМ, за да съответстват те на договора с Гърция; По-твърда гаранция за трайността на границите и за това, че Република Македония няма териториални претенции и грижа за македонците и диаспората в чужбина, което ще означава че страната ще се грижи за културните, икономическите и социалните права на нейните граждани в чужбина, без да се меси в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи.
По време на заседанието на комисията в петък премиерът Зоран Заев отново апелираше до депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да се постигне консенсус и единство по въпроса за влизането на страната в ЕС и НАТО.
Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, от своя страна, в своите изявления заявиха, че предложението за пристъпване към конституционни промени е неточно, неясно и злоупотребява с волята на гражданите, изразена с резултатите от референдума, а правителството изтрива всичко, което е македонско.
От това дали ще бъде осигурена подкрепа с мнозинство от две трети за промяна на конституцията ще зависи и това дали предстоят нови предсрочни парламентарни избори, които биха са организирали в съкратени срокове, припомня изданието.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Ковачев за „Фактор“ (Македония): Каква алтернатива предлага ВМРО-ДПМНЕ?

Евродепутатът Андрей Ковачев за „Фактор“ (Македония): Каква алтернатива предлага ВМРО-ДПМНЕ?

13 Октомври 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Очаквам в следващите дни конституционните промени да преминат в парламента, а ако се случи другият вариант, тогава това допълнително ще забави Македония по нейния път към членството в ЕС и НАТО, заяви за скопското електронно издание „Фактор“ българският евродепутат Андрей Ковачев.
Той добави, че ВМРО-ДПМНЕ в момента се фокусира само върху критики без да предложи друга приемлива алтернатива.

Ковачев: Македонското правителство вече поиска от парламента да започне процеса за промяна на конституцията, за да се промени името на страната. Очаквам в следващите дни промените да се гласуват в парламента. Ако опозицията наистина бойкотира гласуването, както се заканва, това ще постави страната в една задънена улица и ще я върне на стартовата позиция в преговорите с Гърция. В същото време премиерът Зоран Заев вече обяви, че ще има предсрочни избори, ако конституционните промени не преминат, което само ще забави допълнително Македония по нейния път към членство в ЕС и НАТО.

Фактор: Все пак, подкрепата на опозиционната партия в парламента е все още неясна. Очаквате ли някаква, каквато и да е промяна в позицията им?

Ковачев: Решението на опозицията да не подкрепи референдума и ратификацията на договора е нейно право, но е добре ако отхвърлят нещо да предложат и приемлива алтернатива на своите граждани. По-лесно е да се говори против взети решения в една тежка и сложна ситуация, отколкото да се предложи работеща алтернатива. Критикувайки без да предложи алтернатива, ВМРО-ДПМНЕ се държи политически неотговорно към своите гласоподаватели, към гражданите на Македония и към бъдещето на страната. Да не забравяме, че ВМРО-ДПМНЕ се обяви и против договора за добросъседство с България и по този начин постави под голям въпрос историческия смисъл на съкращението ВМРО.

Фактор: В такъв случай в Македония ще има предсрочни парламентарни избори. Вече споменахте, но как този сценарий наистина ще се отрази върху европейската интеграция на страната?

Ковачев: Разбира се, ако има нови избори в Македония, те значително ще забавят европейската интеграция на страната. Изграждането на етническа идентификация въз основа на фалшифициране на историята не може да доведе до успех и винаги ще има разделение.

Фактор: А ако пропадне договорът от Преспа? Какви са предизвикателствата пред Македония?

Ковачев: Много е вероятно едни нови избори да поставят Македония в задънена улица. Неподготвеността да се решат проблемите със съседите и да се остане заложник на митовете от миналото и фалшифицирането на историята не донесе нищо добро за Македония.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любчо Георгиески: Нови избори могат да доведат до задънена улица

Любчо Георгиески: Нови избори могат да доведат до задънена улица

12 Октомври 2018 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Нови избори могат да доведат до задънена улица, заяви председателят на Народната партия и бивш премиер на Македония Любчо Георгиевски пред македонският телевизионен канал “Телма“.
Георгиевски настоява СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ да намерят общ език и да приемат измененията на Конституцията и да решат проблема с Договора с Гърция. В предаването "Топ тема" на телевизия Телма той подчерта, че Република Македония ще бъде много по- добре, ако парламентът реши проблема, отколкото да влезе в нов изборен цикъл.
Бившият премиер смята, че ако се отиде на избори ще се повтори дискусията за референдума и в нови 45 дни отново основната тема ще бъде, който е за и който е против споразумението с Гърция. Според него изборите представляват риск, защото те могат да погребат Договора и международната общност, както каза той, да „вдигне ръце“ от нас. Очаква, че ВМРО-ДПМНЕ ще продължи да се държи популистки, а може и президентът отново да откаже да даде мандат и в крайна сметка отново държавата ще бъде в застой.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Ураганът „Каменос“ разтресе гръцката политическа сцена

„Телма“ (Македония): Ураганът „Каменос“ разтресе гръцката политическа сцена

12 Октомври 2018 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Ураганът „Каменос“ разтресе гръцката политическа сцена, пише на интернет страницата на македонският телевизионен канал “Телма“.
Ураганът Панос Каменос разтърси управляващата коалиция в Гърция. План Б на гръцкия министър на отбраната за замяна на Договора от Преспа с междудържавни сигурност договори в региона, но и за откриване на три нови американски военни бази в Гърция, предизвика остра реакция от представителите на управляващата СИРИЗА. Предложението на Каменос представено на помощник държавният секретар на САЩ, Уес Мичъл преди три дни, СИРИЗА оценяват като "неразбираемо" и смятат, че министърът на отбраната е излязъл извън своите правомощия. Коментирайки решението на Каменос, гръцкият министър на външните работи Никос Коцияс направи изявление.
"Министър Каменос не би трябвало да говори много, за да се чува, когато говори," е краткият коментар на Коцияс.
За част от представителите на управляващата СИРИЗА пък планът на Каменос е причина партията да прекрати сътрудничеството с Независими гърци, чийто лидер е министърът на отбраната.
Според медиите в Гърция, Каменос се е извинил на Ципрас, с обяснението, че той не е имал намeрение да създаде проблем и че всички негови изявления са били дадени в контекста на дискусиите, без да са предтавени в официален вид. Каменос пък в социалната мрежа „Туитър“ пише, че не е разговарял с Ципрас, защото не се е променило нищо от уговореното и че като партньор в правителството, е дал предложение, което задължава само него и че американските бази вече съществуват.
Междувременно гръцки медии предават позицията на Държавния департамент на САЩ, след изявленията на Каменос, като се посочва, че САЩ приветстват резултата от референдума в Македония, на който гражданите са изразили подкрепа за НАТО и ЕС с приемането на Договора от Преспа и че твърдо подкрепят пълното прилагане на Договора, което ще позволи на Македония да получи правно положение в НАТО и ЕС като Република Северна Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Комисията по конституционните въпроси гласува с 10 на 7 за започване на процеса за конституционни промени в Македония

„Нова ТВ“ (Македония): Комисията по конституционните въпроси гласува с 10 на 7 за започване на процеса за конституционни промени в Македония

12 Октомври 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. С 10 гласа за и 7 против комисията по конституционни въпроси прие заключението, че парламентът на Македония да подкрепи предложението на правителството за конституционни промени и парламентът трябва да вземе решение за пристъпване към промяна на конституцията, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“.
С третото заключение парламентът даде срок от 15 дена на правителството да изготви проектопредложение за конституционни изменения.
За понеделник е насрочена парламентарна сесия, за да се приеме решението за пристъпване към промени на конституцията, за което ще е нужно мнозинство от две трети.
С това приключи дебата за конституционни промени в комисията по конституционни въпроси, която се проведе в два дена. Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ останаха на своите позиции, че няма да гласуват за конституционни промени и за промяна на конституционното име.
Министърът на външните работи Никола Димитров, който говори последен, призова всички депутати да размислят дали искат да вкарат страната в една голяма несигурност и да я оставят извън НАТО и ЕС.
„Този въпрос е по-голям от всички наши кариери и от този парламентарен състав – дали можем да се замислим къде ще бъде Македония, ако се приеме или отхвърли договорът. Това въпрос завлича Македония надолу. Дълго време мислехме, че можем да го заобиколим, но няма такъв път. Единственият начин е да бъдем приятели с Гърция“, заяви той.
Външният министър припомни, че досега нито един документ не е бил публикуван на македонски език, тъй като е била използвана формулировката „език на БЮРМ“. Това е потвърдил и бившият премиер Никола Груевски, като е заявил че Гърция никога няма да приеме македонския език и македонската идентичност.
„Факт е, че сега с този договор влизаме в НАТО като македонци и премахваме пречката за започване на присъединителните преговори с ЕС“, поясни още той.
„Какво ни дава надежда, че може да има по-добър договор? За гръцката опозиция по-добър договор означава да не се признава македонския език и идентичност, а това значи, че нямаме договор. Кое ни дава надежда, че НАТО отново ще отвори вратите си за нас?“, пита Димитров.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Завърши заседанието на комисията по конституционните промени – очаква се гласуването

„Нова ТВ“ (Македония): Завърши заседанието на комисията по конституционните промени – очаква се гласуването

12 Октомври 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Завърши дебата за конституционните промени в парламентарната комисия по конституционни въпроси към македонския парламент, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“.
В отговор на депутата на ВМРО-ДПМНЕ Димитър Стевананджия, премиерът Зоран Заев заяви, че „си играем игрички, ако смятаме че ще има по-добър договор“.
„С каква лекота се отказваме от европейската перспектива на страната, за да не добавяме географско определение към името – с това определение част от името се променя, но Македония остава и това се прави, само защото има части на Македония и в Гърция и България“, заяви Заев.
Той изтъкна, че има около 25 депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които са съвестни и искат да понесат отговорност.
Стевананджия заяви, че нито един депутат от неговата партия няма да гласува за конституционни промени.
„Заявявам пред вас – нито един депутат от ВМРО-ДПМНЕ няма да гласува“, заяви той, добавяйки че по-добре да има избори и да се изгубят няколко месеца, отколкото да се изгуби, както той го нарече, „конституционното, библейско име на държавата“.
Преди това говори Самка Ибрахимовски от Партията за цялостна еманципация на ромите (ПЦЕР), който заяви, че ще гласува за промяна на конституцията, не защото иска, а защото желае ромското население да живее по-добре.
В момента членовете на комисията пишат своите заключения от заседанието, които след това ще се гласуват в нея и ще бъдат внесени в парламента, уточнява „Нова ТВ“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев към опозицията: Вие сте против, но кажете какво следва след това

Зоран Заев към опозицията: Вие сте против, но кажете какво следва след това

12 Октомври 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев призова опозицията за пореден път да размисли преди гласуването на парламентарното заседание, насрочено за понеделник, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“.
„Ясна е позицията на опозицията, вие сте против, но кажете какво следва след това“, заяви Заев. „Ясно е, че без опозицията не можем да променим конституцията, но има ли нещо, което може да ни сплоти, дали всички сме на нивото на историческата отговорност“, добави той.
Заев напомни и че е ясно, че не са изпълнени двете кумулативни условия на референдума и затова той е бил консултативен, а отговорността е към институциите.
„На всички е ясен правният аспект, но кажете какво правим с държавата“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Дебатът за конституционните промени в парламентарната комисия продължава – разделенията остават

„Нова ТВ“ (Македония): Дебатът за конституционните промени в парламентарната комисия продължава – разделенията остават

12 Октомври 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започна продължението на заседанието на комисията по конституционни въпроси, на която присъстват и депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“.
Самка Ибрахимовски от Партията за цялостна еманципация на ромите (ПЦЕР) заяви, че ще гласува за промяна на конституцията, не защото иска, а защото се надява ромското население да живее по-добре.
Към депутатите на ВМРО-ДПМНЕ той изпрати послание да не поставят пречки на страната по пътя ѝ към ЕС и НАТО.
„За първи път ни канят в европейския дом и не трябва да пропускаме този шанс. Питам големите патриоти – какви са тези патриоти, които „дават душа“ за Македония, а бъркат с ръце в бюджета“, заяви Ибрахимовски.
За референдума той каза, че е бил надпревара, в която едната страна е решила да не участва.
„Тези, които не участват, губят мача с 3:0, а те не излязоха, защото се страхуваха, че ще го изгубят с 10:0“, смята Ибрахимовски.
Да се иска промяна на конституционното име е най-срамният акт, заяви Трайче Димков от ВМРО-ДПМНЕ.
„С договора ние приемаме ново име, но това няма да се случи. Ние трябва да станем северномакедонци, регистрационните табели ще се преименуват и всички ще ни наричат Северна Македония“, заяви Димков и напомни, че гражданите ще имат големи разходи заради промяната на документите.
Той призова да се намери решение с диалог, вместо, както го нарече, „да се променя конституцията със сила“.
В момента пред членовете на комисията се обръща министърът на външните работи Никола Димитров, пояснява медията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Заместник-председателят на македонския парламент призова ВМРО-ДПМНЕ да даде подкрепата си за конституционни промени

„Алсат-М“ (Македония): Заместник-председателят на македонския парламент призова ВМРО-ДПМНЕ да даде подкрепата си за конституционни промени

12 Октомври 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заместник-председателят на македонския парламент Горан Мисовски призова депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят конституционните промени, по време на парламентарното заседание, което ще се проведе на 15 октомври, и, както той посочи, заедно да осигурят европейското бъдеще на гражданите, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Междувременно ВМРО-ДПМНЕ проведе координационна среща в партийната си централа, преди започването на заседанието на комисията по конституционните промени, което беше насрочено за 14:00 часа местно време (15:00 българско).


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Гражданите търсят стабилност, а освен членство в НАТО и ЕС, няма друга алтернатива

Зоран Заев: Гражданите търсят стабилност, а освен членство в НАТО и ЕС, няма друга алтернатива

12 Октомври 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев посочи, че членство в ЕС и НАТО ще бъде от голяма полза за страната, а гражданите ще получат стабилност, сигурност и икономически просперитет, предава скопската електронна медия „Фокус“.
„Гражданите търсят стабилност, сигурност и икономически просперитет. Единственият път към тези цели е членството в НАТО и ЕС. Другата алтернатива няма и не може да има“, написа Заев в своя профил в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Напрежението в коалицията продължава

Kathimerini: Напрежението в коалицията продължава

12 Октомври 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Атина. Напрежението между двата коалиционни партньора в гръцкото правителство продължава, въпреки опита на лидера на „Независими гърци“ Панос Каменос да прокара спорно предложение за алтернативен план на договора за името с Македония, пише Ставрос Папантониу в материал за електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Каменос отправи предложение за Балкански отбранителен съюз по време на срещата си в Държавния департамент на САЩ с помощник-държавния секретар по европейските и евразийски въпроси Уес Мичъл във вторник.
Лидерът на по-малкия коалиционен партньор обаче настоя, че не е застанал против правителствената линия, заявявайки че е обсъдил с „ приятели и съюзници едно алтернативно и реалистично решение“. Той добави, че не е имал намерение да взема независими от правителството решения.
Източници от офиса на гръцкия премиер Алексис Ципрас взеха отношение към факта, че Каменос едностранно е поел инициативата да предложи алтернативен план, докато договорът за името с Македония е в процес на ратификация.
Освен това, неговите коментари се виждат като подривни на целта на правителството да насърчи ролята на Гърция като стълб на стабилност в региона, особено във време на политически катаклизъм в Македония, където премиерът Зоран Заев е въвлечен във вътрешна борба за спечелване на подкрепа за договора за името.
Още повече, правителствените представители смятат, че предложението на Каменос не е в една линия с „националната стратегия“ на Гърция, тъй като позволява на Македония да вярва, че има възможности за алтернативи, макар и споразумението, подписано край езерото Преспа през юни, да осигурява ключовото гръцко искане за промяна на името на балканската държава.
Разривът в коалицията беше още по-утежнен от факта, че Каменос, който яростно се противопоставя на споразумението, не е спазил договорката си с Ципрас да не всява смут по въпроса до месец март.
Според източници, Ципрас ще се срещне с Каменос, след връщането му от САЩ в неделя.
Гръцкият премиер се опита да вкара хумористична нотка в кризата, заявявайки пред журналисти в четвъртък, че има „ураган в САЩ, но той не се казва Панос, а Майкъл“.
Междувременно, лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис заяви, че кризата в коалицията се отразява лошо върху страната.
„Във време, в което най-важното нещо за държавата трябва да бъде възстановяването на нейната легитимност във всяка област, правителството разиграва сцени като театрална група“, заяви Мицотакис в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“: Зоран Заев е убеден в осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционните помени

„Алсат М“: Зоран Заев е убеден в осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционните помени

12 Октомври 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев е убеден в осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционните промени, пише македонското електронно издание “Алсат М“.
Премиерът Зоран Заев увери, че депутатите от опозицията са разбрали необходимостта от подкрепа на конституционните промени, но те не го показват поради заплахи. Той насърчи депутатите от опозицията да подкрепят конституционните промени.
Премиерът не каза кой заплашва депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, но каза, че всички подобни опити ще се провалят.
Преговорите за убеждаване на опозицията да подкрепи конституционните промени ще продължат заедно с продължаването на работата в парламента и ще се провеждат в рамките на парламентарните групи.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ не отстъпва дори под натиска на ЕНП

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ не отстъпва дори под натиска на ЕНП

11 Октомври 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Въпреки опасенията на депутатите от Европейската народна партия (ЕНП), в която влиза и ВМРО-ДПМНЕ, но и Християндемократическият съюз (ХДС) на германския канцлер Меркел, във връзка с - както бе посочено, досегашния деструктивен подход на партията на Християн Мицковски към договора за името, опозицията защитава позицията си срещу споразумението с Гърция и срещу конституционните промени, коментира излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Запитани как коментират призива на ЕНП, от ВМРО отговориха, че зачитат волята на мнозинството граждани на Македония:

„ВМРО-ДПМНЕ цени волята на гражданите, изразена на последния референдум, който ясно показа, че договорът е отхвърлен. За това над 1,2 милиона граждани гласуваха „против“ или избраха да се въздържат от гласуване. Правителството, парламентът и всеки депутат вече имат демократично задължение да зачитат тази воля. ВМРО-ДПМНЕ е партия на народ, остава с хората и уважава волята им“.

Йове Кекеновски от Демократическата фракция на ВМРО-ДПМНЕ изрази мнение, че опасенията на ЕНП може да повлияе на събитията вътре в партията.
И на заседанието на Комисията по конституционни въпроси депутатите от ВМРО-ДПМНЕ се обявиха против договора за името, предупреждавайки, че правителството на премиера Зоран Заев (СДСМ) няма да осигури необходимия брой депутати за гласуване на конституционни промени, предвидени в Преспанското споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА (Македония): Европейската народна партия може да изгони ВМРО-ДПМНЕ

МИА (Македония): Европейската народна партия може да изгони ВМРО-ДПМНЕ

11 Октомври 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако ВМРО-ДПМНЕ продължава с неконструктивната си политика спрямо Договора с Гърция, Европейската народна партия (ЕНП) може да я изгони от редиците си, информира агенция МИА.
Висши представители на ЕНП са вбесени от поведението на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, са съобщили за македонската информационна агенция представители на най-голямата и най-влиятелна политическа група в ЕС.
В неделя председателят на ЕНП Жозеф Дол в телефонен разговор с опозиционния лидер Християн Мицковски го е предупредил с „напълно недипломатичен тон“, че ако партията му не осигури условия за демократичен парламентарен дебат по приемането на Преспанското споразумение, ще „носи цялата отговорност за последствията, пред които ще се изправи страната“.
Въз основа на докладите, които е получил, еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан е изразил загриженост за заплахи от страна на ВМРО-ДПМНЕ по адрес на нейни депутати, които искат да подкрепят Договора с Гърция. Той е предупредил, че е нужно партията да се откаже от подобен деконструктивен подход и да постави на преден план интересите на страната. „Съвършено неприемливо е една партия, която претендира да е европейска и продемократична, да постъпва така“, e заявил той неотдавна пред виенския всекидневник Der Standard.
ЕНП е критикувала ВМРО-ДПНМЕ, когато е била на власт, но до този момент никога не изразявала публично несъгласието си с отношението й по даден въпрос.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Заев няма подкрепата на гражданите за политиката си

ВМРО-ДПМНЕ: Заев няма подкрепата на гражданите за политиката си

11 Октомври 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопската електронна медия A1 On привежда поредно изявление от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, в което партията на Християн Мицковски твърди, че министър-председателят Зоран Заев (СДСМ) няма необходимата подкрепа на гражданите за политиката, която води.
„Зоран Заев не трябва да пита какво правим сега, а да уважава волята на народа. Самият той призна, че решението, което постави на референдум, не е подкрепено от гражданите и поради това трябва да се поклони на македонския народ и да се отклони от намеренията за изтриване на името, идентичността, историята, традицията и културата.
Вместо да пита, Заев трябва да носи отговорност за милионите евро, изразходвани за референдума, на който хората му казаха, че не подкрепят антидържавната му политика.
Всъщност, капитулацията, която Заев се опитва да вкара в сила, съдържа същите гаранции, които бяха посочени и във временното споразумение от 1995 г. Всички видяхме доколко тези гаранции бяха спазени от гръцката страна и дали Гърция не препятства членството на Македония в НАТО.
Кариерата на Зоран Заев е по-важна от националните и държавните интереси. Той на всяка цена се опитва да прокара споразумението с Гърция. Хората бяха повече от ясни. СДСМ не иска да уважи волята на 1.2 милиона граждани, които чрез въздържанието си дадоха повече от ясен отговор, че не са съгласни с промяната на името, идентичността, езика и историята на Македония.
Зоран Заев и СДСМ трябва да осъзнаят, че само хората и никой друг нямат право да решават за Република Македония и че същите тези хора решиха да не променят името на държавата и националната идентичност.
Циркът в Събранието от страна на Зоран Заев и инициативата за промяна на Конституцията на Република Македония с цел промяна на конституционното име на страната вече са добре известни на гражданите. Заев продължава да потъпква хората си, да го подценява и да го отрича. Единственият мотив за това е, че той иска да прикрие всички престъпления, извършени от това правителство. Допълнителна тежест е, че е обещал нещо, което не може да изпълни и затова не само се е отказал от народа, но е против ясно изразената му воля.
С капитулацията от Преспа, СДСМ и Зоран Заев бавно изпълняват всички гръцки искания от 1992 г. насам, които бяха отправени от правителството на Мицотакис, макар че тогава Македония получи положително становище от комисията „Бадинтер“.
Приемайки повторно промените на чл. 3 и чл. 49 на Конституцията и на нейната преамбюла, Република Македония всъщност напълно признава, че Гърция с право се е противопоставила на тези конституционни разпоредби. Заев няма подкрепата на гражданите за политиката си.
Той се страхува от справедливи и демократични избори, на които хората ще го изпратят в политическа пенсия и ще прекратят злополучната му политическа кариера, а Македония ще спечели", се казва в изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Битка в Гърция за договора за името: Кумуцакос нападна Коцияс, Ципрас защитава Заев

„Денешен“ (Македония): Битка в Гърция за договора за името: Кумуцакос нападна Коцияс, Ципрас защитава Заев

11 Октомври 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Опозиционната „Нова демокрация“ реагира на план „Б“, който министърът на външните работи на Гърция Панос Каменос представи на срещата с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, отбелязва електронното издание на македонския вестник „Денешен“ .
Отговорният за външна политика в основната гръцка опозиционна партия Георгиос Кумуцакос коментира в социалната мрежа „Туитър“, че Гърция е „единствената държава на планетата с двама министри на външните работи", като заяви, че „политическата и дипломатическа шизофрения на правителството по въпроса със Скопие, не само продължава, но сега се изнася и в чужбина". В тази връзка Кумуцакос настоя за обяснение от страна на първия дипломат на Атина Никос Коцияс.
„След като изрази убеждение, че Договорът от Преспа няма да бъде ратифициран в парламента в БЮРМ, Каменос изглежда е представил алтернативен план, който постига същите геополитически цели с Договора от Преспа, но без да засяга въпроса с името. По-специално, гръцкият министър на отбраната е предложил споразумение за отбрана между Гърция, БЮРМ, Албания и България, а по-късно и със Сърбия, с цел да се създаде ос за стабилността на северната граница на страната. Според него по този начин ще спре руското проникване на Балканите и ще се гарантира стабилността в БЮРМ", пише Кумуцакос в писмото до гръцкия външен министър.
След това Кумуцакос отправя към Коцияс четири въпроса, сред които: „Знае ли той за съществуването на алтернативен план, който да замени споразумението за името?". Ако отговорът е положителен, тогава Кумуцакос иска обяснение кой е одобрил този план и „дали това е обществена промяна на гръцката външна политика на Балканите и в спора за името". Коцияс е попитан и дали вярва, че предложението на Каменос помага да се подготви добре посещението на премиера Алексис Ципрас в Русия през декември.
„Кой ръководи външната политика на страната? Министър на отбраната или ти?", пита Кумуцакос в писмото.
След информацията за предполагаем план „Б“, представен от Каменос във Вашингтон, източници от кабинета на Ципрас коментират, че гръцкото правителство остава посветено на Договора от Преспа и подкрепя усилията на македонския премиер за прилагането му.
„Гръцкото правителство остава ангажирано с Договора от Преспа. Зачита конституционните процеси в съседната страна и подкрепя усилията на Заев да изпълни предпоставките, за да влезе в сила споразумението“, коментират от източници от кабинета на гръцкия премиер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Американски шпиони и тайна дипломация разкриват руските подривни действия за референдума в Македония

The New York Times: Американски шпиони и тайна дипломация разкриват руските подривни действия за референдума в Македония

11 Октомври 2018 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият бизнесмен и собственик на футболния отбор ПАОК Иван Савидис изглежда е бил във фокуса на усилията на Русия да повлияе на референдума в Македония за името, твърди The New York Times, като посочва, че целта на Кремъл е била да осуети влизането на Скопие в НАТО и Европейския съюз.
От години Иван Савидис е човекът на Кремъл в Гърция, категорични са от редакцията на вестника. Гръцко-руският милиардер, който е бивш депутат в руската Дума и е собственик на ПАОК, Савидис се движи безпроблемно между спортните светове на двете страни. Той има пръст във всичко в Солун, където живее и е добре известен играч в често раздирания от скандали свят на гръцките и руските олигарси, коментира изданието.
Всичко това го прави интересен за американските разузнавателни агенции. Официални лица от САЩ казват, че са засекли комуникации през юни, показващи, че Савидис работи за руските интереси за подкопаване на споразумението между Гърция и Македония, което би проправило пътя за присъединяване на Македония към НАТО, пише NYTimes, като припомня, че Гърция отдавна се противопоставя на влизането на Скопие в Алианса, а Москва, която гледа на разширяването на НАТО като на смъртоносна заплаха на своята граница, е била решена да предотврати успеха на референдума за името.
За да си отмъстят, от американците предприеха необичайно агресивен ход, продължава вестникът: Те предадоха информацията на лявото гръцко правителство на Алексис Ципрас и то отговори, като изгони двама руски дипломати от Атина и обяви за персона нон грата още двама.
„Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че това все още прави американските разузнавачи и дипломати щастливи. Независимо, че референдумът в Македония, както пише изданието, не даде ясни резултати, може би още тази седмица, македонският парламент трябва да реши дали иска да се присъедини към НАТО, а американците смятат, че разкриването на Савидис и изгонването на дипломатите е рядка победа и частичен реванш за руските дезинформационни кампании в САЩ и Европа.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Македония се превръща във фронт на противопоставянето между Запада и Изтока

EA Daily: Македония се превръща във фронт на противопоставянето между Запада и Изтока

11 Октомври 2018 | 03:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Резултатът от състоялия се на 30 септември референдум в Македония не само е вот на недоверие към политиката, провеждана от правителството на премиера Зоран Заев, но и, преди всичко, акт на съпротивление срещу опитите за промяна на името на страната, тъй като тези действия дълбоко оскърбяват националната идентичност на македонския народ и са в разрез с международното право, заяви пред руското онлайн издание EA Daily македонският политолог Мария Цветановска – Третякова. Материалът е представен без редакторска намеса.
От 1991 година Гърция оспорва правото на Македония да използва своето име, тъй като така се казва и една от северните гръцки провинции. През юни тази година Скопие и Атина подписаха т.нар. Преспански договор, съгласно който Македония в бъдеще ще се казва „Република Северна Македония“. Но президентът на страната Георги Иванов отказа да подпише закона за ратификация на споразумението. За да влезе договорът в сила, трябваше да се проведе референдум, който се състоя на 30 септември. Официалните резултати показаха, че на него гласуваха само една трета от имащите право на глас.
„Както знаем, през 1991 година македонците вече се изказаха на референдума за отделяне от бившата Югославия и определиха своето име съгласно конституцията от 1991 година – Република Македония“, напомни Цветановска – Третякова.
Въпреки това, подчерта тя, резултатите от гласуването на 30 септември не бива да бъдат тълкувани като нежелание на македонските избиратели да станат част от ЕС и НАТО. „Влизането на Македония в НАТО и ЕС е стратегическа цел практически на всяко правителство и всички политически сили в продължение на 27-те години независимост. Тази политика се ползва с широка подкрепа от обществеността“, добави тя.
По мнението на експерта, на референдума македонците са дали отговор на тези условия, които са били поставени на Македония в противоречие на международното право, Както напомни Цветановска – Третякова, Скопие в миналото вече е трябвало да изпълнява специално изискване при приемането в ООН: то бе наложено на страната в резултат от „истеричната“ дипломатическа война, която Гърция е провела в началото на 90-те. „Република Македония бе приета в ООН не под своето конституционно име, а под наименованието „Бивша югославска република Македония“. Тогава бе допуснато първото нарушение на международното право спрямо нея. На една суверенна държава, желаеща да стане част от голямото семейство на международните суверенни държави, е поставено допълнително условие от самата ООН, касаещо се до условието за влизане, извън тези, които са предвидени в Устава“, напомни експертът.
Както смята Мария Цветановска – Третякова, днес се наблюдава вторият опит за налагане на допълнителни условия на Македония. Този опит се предприема в благоприятна за подобни действия международна обстановка, свързана с противопоставянето по линия Изток-Запад, обяснява тя. „През последните три години Македония, за съжаление, плавно се превръща в един вид политически фронт на това противопоставяне“, заяви тя.
По думите на политолога, днес вече е ясно, че действащото правителство, след като обяви проведения референдум за успешен, ще прокарва своя план „Б“, т.е. ратификацията на договора между Скопие и Атина в македонския парламент.
„Разбира се, при това ще станем свидетели на използването на политиката на шантаж, натиск или даже политически подкуп, за да могат да бъдат събрани девет гласа от на депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и да се прокара необходимата реформа на конституцията“, отбеляза Цветановска – Третякова.
При това експертът обърна внимание на това, че в спорния договор, който няма нищо общо с нормите на международното право, е скрито едно условие, което може да даде причини на Атина да продължи да блокира влизането в Скопие в евроатлантическите структури. Става дума за провала на референдума, подчерта тя.
„Засега почти никой не обръща внимание, но в точка 2 от договора се казва: Гърция ще подкрепи Македония в стремежа й да стане част от евроатлантическото семейство при две условия. Първото е положителен резултат от референдума, а второто – внасяне на поправки в македонската конституция. Ако промените бъдат направени, това не променя факта, че де факто и де юре референдумът се е провалил. От тази гледна точка Гърция има юридически основания да поставя препятствия пред интеграцията на Македония в ЕС и НАТО и в бъдеще. И в Македония днес почти никой не обръща внимание на това. Но е ясно, че намеренията на Гърция са съвсем искрени, тя ще продължава да гони своята линия и за нея това е удобна юридическа уловка, на която може да се основава“, отбеляза Цветановска –Третякова.
По прогнозите на експерта, на Македония й предстои период на турбулентност и страната може да се сблъска с радикализация на определени сили, тъй като САЩ и някои западни лидери вече признаха резултатите от референдума.
„Тази политика е безотговорна и неискрена и тя не способства стабилизирането на ситуацията в Македония и в региона, като цяло. Обрат ще настъпи само ако западните държави решат, че въпросът за името на страната трябва да се върне в правово русло. Ако те действително искат да видят Македония в НАТО и ако тя действително им е нужна стратегически, те са длъжни да я приемат под конституционното й име. Въпреки че и това е спорно. Според мен, става дума за политическият имидж, който Западът иска да запази“, заяви Цветановска Третякова.
Експертът отбеляза също, че предишното македонско правителство, на мястото на което след дълга политическа криза дойде кабинетът на Зоран Заев, също е било готово да присъедини към името „Македония“ определението „Северна“, но само в контекста на двустранните комуникации с Гърция. „Това, което се прави в момента, не е нищо по-различно от налагане на волята на една суверенна държава на друга. И по-точно, не само на Македония, а на всички 140 страни, които вече са я признали под нейното конституционно име „Република Македония“, заключи Мария Цветановска - Третякова.
С мнението на своята македонска колега за това, че следващият ход на властите в Скопие ще бъде засилване на натиска над депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, с цел да бъдат осигурени необходимото количество гласове в македонския парламент за ратификация на споразумението с Гърция, се съгласи сътрудникът на Института за европейски изследвания (Белград) Стеван Гаич. „Все едно не е имало никакъв референдум. А ако не успеят и в това, те ще заплашват опозиционните депутати с наказателно преследване“, предположи Гаич.
Както подчерта сръбският експерт, в конституцията на Македония е обозначено пределно ясно – в съответствие с член 73, решението, взето на референдума, носи задължителен характер. „Ако всичко беше по закона, то това би бил краят на евроатлантическия път на Македония. Отчитайки факта, че въпросът, освен смяната на името, съдържаше и формулировка относно влизането на страната в НАТО и ЕС. Но тъй като в лицето на Алианса имаме работа с лицемерни бандити, към момента вече е ясно, че става дума за насилие над правото, демокрацията и свободното волеизявление на гражданите“, заяви Гаич.
От думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Македония до януари 2019 година трябва да получи покана за влизане в НАТО, става ясно, че „или с кука, или с измама, те ще вкарат в Алианса“ тази балканска страна, отбеляза той.
Ако натискът над депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не доведе до очаквания резултат, в Македония ще се проведат предсрочни парламентарни избори, продължи Стеван Гаич. „В случай, че те бъдат проведени очаквам поражение на партията на Зоран Заев Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). Освен това очаквам, че на изборите ще бъдат допуснати много нарушения“, допусна той.
Както смята сръбският експерт, проблемът с името на Македония, по повод на който населението гласува на референдума, всъщност не е главният за Брюксел. „За тях главното е всички балкански страни, които още не са в състава на НАТО, спешно да бъдат присъединени“, посочва той. Затова Гаич съветва да се разглежда провеждането на референдума в Македония във връзка с дискусията около „разграничението“ в Косово между сърбите и албанците. „ако Сърбия фактически признае Косово, то може да се обедини с Албания, която вече е член на НАТО. Тогава Сърбия ще се окаже в пълно обкръжение от страни-членки на НАТО и сръбските власти в този случай биха могли да заявят, че са длъжни да преразгледат политиката си на неутралитет. Абсолютно същото би могло да се случи и в Република Сръбска“, поясни своята гледна точка Гаич.
Както отбеляза сръбският политолог, въпросът за Балканите е изключително важен за конфронтацията Русия – НАТО, защото Алианса разглежда Балканите като пробойна в своята система за сигурност. Тази пробойна НАТО се опитва да запълни, създавайки фронт срещу Сурия, продължи експертът. Затова се оказва натиск върху Швеция и Финландия, които са членки на ЕС, но не са в НАТО, също да влязат в организацията, разказа той, като подчерта, че европейската структура на сигурността би претърпяла сериозни промени, ако тези планове се реализират.
„Любимата идея на хърватския президент Колинда Грабар-Китарович е т.нар. „инициатива за три морета“ – Балтийско, Адриатическо и Черно, също има за цел укрепването на „санитарния кордон“ срещу Русия“, заяви Гаич.
Завръщайки се на темата за референдума в Македония, експертът изказа мнение, че НАТО и ЕС там са претърпели колосално поражение. „Въпреки визитите на германския канцлер Ангела Меркел и други, македонският народ не излезе на референдум. Въпреки това, ЕС и неговите марионетки, като Зоран Заев, продължават да игнорират резултатите от референдума и преследват своите интереси“, заключи Стеван Гаич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Гръцкото правителство реагира на предложенията на Каменос за името на Македония и американските бази

Greek Reporter: Гръцкото правителство реагира на предложенията на Каменос за името на Македония и американските бази

11 Октомври 2018 | 00:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото правителство реагира остро на предложенията на военния министър на страната Панос Каменос към неговия американски колега Джеймс Матис за създаване на балканска отбранителна зона като План „Б“ на приемането на Македония в НАТО, предава базираният в САЩ портал Greek Reporter.
Докато беше във Вашингтон на официална визита, Каменос предложи на Матис споразумение за колективна отбрана между Гърция, Македония, Албания, България и Сърбия на по-късен етап, за да бъде изградена ос на стабилност на Балканите, отбелязва изданието. В същото време министърът на отбраната на Гърция предложи и изграждането на нови три американски военни бази в страната, като конкретните му предложения за градове, които да ги приемат, бяха за Волос, Лариса и Александруполис.
В рамките на срещата си с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл пък Каменос заяви, че референдумът в Македония за името е показал, че мнозинството от гражданите не подкрепят споразумението от Преспа, което, по неговите думи, е фактор, който ще увековечи иредентизма.
Освен това военният министър на Гърция изрази увереност, че правителството на Македония няма да успее да прокара конституционните промени, произтичащи от договора. В тази връзка той предложи План „Б“, чрез който да бъдат постигнати геополитическите цели на договора от Преспа, без да бъде засяган въпроса за името, който може да бъде отложен.
„Гръцкото правителство продължава да е обвързано с договора от Преспа, то уважава конституционните процеси в съседната страна и подкрепя усилията на Заев за изпълняване на условията по договора, чрез които той да влезе в сила“, коментира правителствени източници, според 24/7 News 88,6 радио.
Заместник-външният министър Йоргос Катругалос се изказа пред същата радиостанция в стяда, като заяви, че предложението за алтернативният договор за отбрана на НАТО на Балканите с участието на Македония не е обсъждан във външното министерство и няма официална алтернатива на договора от Преспа. Той посочи още, че подобна алтернатива не е обсъждана и от правителствения съвет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Джеймс Матис изтъкна ролята на Гърция при разрешаването на спора за името с Македония

Kathimerini (Гърция): Джеймс Матис изтъкна ролята на Гърция при разрешаването на спора за името с Македония

10 Октомври 2018 | 22:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис изтъкна важността на договора от Преспа за разрешаване на спора за името между Атина и Скопие и приветства усилията на Гърция за спиране на руската намеса в процеса по време на срещата си със своя гръцки колега Панос Каменос в Пентагона, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Матис отбеляза подкрепата на гръцкия премиер Алексис Ципрас за пътя на Македония към членство в НАТО.
„Разрешаването на този дългогодишен спор изискваше смелост от всички. Тази стъпка напред засилва сигурността на Балканите и на нашия съюз – НАТО“, заяви военният министър на САЩ пред журналистите.
„Аплодираме желязната отдаденост на Гърция за защита на демократическите ценности чрез изгонването на руски дипломати, които искаха да навредят на суверенния процес около споразумението за името. Правейки това, Гърция даде ясно да се разбере, че родината на демокрацията няма да толерира безразсъдни нарушения и неуважение на международните норми и вашия суверенитет“, добави той.
Матис заяви още, че САЩ признават ключовата роля на Атина за поддържането на регионалната сигурност в този труден регион.
„Ние оценяваме вашата перспектива за предизвикателствата, пред които е изправен южният фланг на НАТО и вашето лидерство в насърчаването на стабилността на Балканите“, каза той на Каменос и похвали големите инвестиции на Гърция в своята отбрана, които надвишават изискванията на НАТО за отделяне на 2% от брутния вътрешен продукт за военни разходи.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Зоран Заев призова за консенсус около конституционните промени, опозицията не ги приема

„Телма“ (Македония): Зоран Заев призова за консенсус около конституционните промени, опозицията не ги приема

10 Октомври 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев призова решението за конституционни промени, с които да се приеме договорът от Преспа, да бъде взето от всички, с подкрепа и от властта, и от опозицията, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Това се случи по време на заседание на комисията за конституционни въпроси в парламента, където завърши изслушване по предложението за пристъпване към промени на конституцията.
Заев призова за единство и консенсус в процеса.
„Ако и ВМРО-ДПМНЕ е ЗА, нека да вземем решенията. Имаме държава призната от всички. Имаме призната идентичност“, заяви той.
Македонският премиер подчерта, че успешен референдум означава и мнозинство, и консенсус, и че в този случай трябва да се вземе предвид изразената воля на излезлите над 600 000 граждани.
„Трябва да вземем решения. Шансът няма да се повтори. И Мицковски, и Иванов знаят, че за всеки телефонен разговор в процеса на постигането на договора, съм ги информирал. Някой трябваше да вземе решение и аз го направих. Поемете и вие отговорност и нека да гарантираме бъдещето на държавата“, призова Заев.
Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ присъстваха на заседанието на комисията за конституционни въпроси, но заявиха, че няма да гласуват за изменения в конституцията, тъй като парламентът няма мандат да застане против волята на гражданите, които на референдума са отхвърлили договора от Преспа.
Заседанието на комисията за конституционни въпроси ще продължи в петък на обяд, пояснява „Телма“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Зоран Заев поиска от депутатите да подкрепят конституционните промени, опозицията му отговори, че няма да има мнозинство от две трети

„24 Вести“ (Македония): Зоран Заев поиска от депутатите да подкрепят конституционните промени, опозицията му отговори, че няма да има мнозинство от две трети

10 Октомври 2018 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. В пълна зала, с аплодисменти и диаметрално противоположни позиции – властта и опозицията са на нож относно конституционните промени, с които договорът от Преспа трябва да бъде приложен, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
Премиерът на Македония Зоран Заев обоснова предложението си за приемане на измененията, което съдържа четири поправки и заяви, че в него няма нищо спорно. Той очаква подкрепа от депутатите и те да гласуват по собствено убеждение и без натиск.
„Този въпрос не е лесен, но тук се вижда лидерството. Интеграцията на Македония в НАТО и ЕС не може да бъде спряна от каквато и да е закана и опит за сплашване, подкуп или нещо друго. Сега е времето всички, които са за НАТО и ЕС, да подкрепят промените и заедно да придвижим Македония напред“, заяви Заев.
Депутатите нямат мандат за промяна на конституционното име и няма да се осигурят 80 депутатски гласа, заяви бившият говорител и настоящ депутат от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Трайко Веляновски, който твърди, че процесът около договора с Гърция е противоконституционен и че една тясна политическа група не може да решава от името на гражданите.
„Говоря като депутат, че нямаме мандат, нито намерение да участваме в опита за промяна на конституцията, който противоречи на решението на народа от референдума“, заяви Веляновски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев към депутатите: Вашето решение ще изпрати БЮРМ в историята

Зоран Заев към депутатите: Вашето решение ще изпрати БЮРМ в историята

10 Октомври 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев се обърна към членовете на Комисията по конституционни въпроси с пояснения за предложението на правителството за промени в Основния закон, като призова всички да гласуват „за“, предава скопската информационна агенция „Макфакс“.
„В духа на прозрачността, предложения за промени в Конституцията са достъпни за всички. Общото заключение и обществените реакции са, че в тях няма нищо спорно. Академичната общественост оцени, че всичко е в съответствие с интересите на Македония и международните стандарти. Ясно е, че промените заслужават подкрепа от всички народни представители с цел членството в ЕС и НАТО, и по-добрия живот. Парламентът е институцията, която трябва да вземе решение в интерес на гражданите. Депутатите трябва да вземат решение според собствените си убеждения и без натиск от никого. Вашето решение ще изпрати в историята Бившата югославска република Македония", бяха думите, с които Заев се обърна към депутатите.
Той повтори четирите предложения за изменения - добавянето на прилагателното „северна" към, преамбюла, териториалните гаранции и грижите за малцинствата в други страни. В крайна сметка той отново призова всички да се обединят около националните интереси на страната, подчертава агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Панос Каменос предложи подписването на отбранителни договори за за разрешаването на проблемите в региона

„Вечер“ (Македония): Панос Каменос предложи подписването на отбранителни договори за за разрешаването на проблемите в региона

10 Октомври 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Атина/Вашингтон. Министърът на външните работи на Гърция Панос Каменос предлага подписването на международни договори за сигурност с цел разрешаване на проблемите на Балканите и гарантиране на стабилността в региона, съобщава електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
След срещата с американския министър на отбраната Джеймс Матис във Вашингтон, в изявление за медиите, Каменос подчерта, че САЩ, с изграденото си доверие с гръцката армия, гръцкото правителство и гръцкият народ, са „възложили на страната ролята на централна ос на стабилност" към Кипър, Израел, страните от Близкия изток, но и на север към Албания, България, Сърбия и Македония.
„Смятам, че в рамките на тази политика, следващата стъпка ще бъде подписването общи отбранителни договори на ниво междудържавни споразумения, които ще помогнат в решаването на проблемите, но и по същество в изграждането на енергийната политика на региона“, поясни военният министър на Атина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Опозицията влезе в парламента за заседанието на Комисията за конституционни промени

„Плюс Инфо“ (Македония): Опозицията влезе в парламента за заседанието на Комисията за конституционни промени

10 Октомври 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще присъства на заседанието в парламента, на което ще се обсъжда внесеното от правителството предложение за промени в Конституцията, необходими за прилагане на договора за името с Гърция, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Заседанието на Комисията за конституционни промени трябваше да започне в 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време), но в залата не присъстваха всичките й членове. Допускаше се, че представителите на ВМРО-ДПМНЕ в комисията ще бойкотират работата й, но впоследствие в парламента се появиха Трайко Веляновски и Антонио Милошоски. Остава обаче под въпрос дали те ще останат за заседанието или ще напуснат дебата.
Комисията разполага със срок от 10 дни за дискусии, след което докладът й ще бъде представен пред депутатите за гласуване.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Правителството в Скопие очаква да се събере необходимото мнозинство за промени в Конституцията

„Плюс Инфо“ (Македония): Правителството в Скопие очаква да се събере необходимото мнозинство за промени в Конституцията

10 Октомври 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Зоран Заев (СДСМ) очаква в парламента да бъде събрано необходимото мнозинство от две трети за прокарването на конституционните промени за името на Македония, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Говорителят на правителството Миле Бошняковски подчерта съответното на пресконференция, свързана с решенията на последното заседание на кабинета в Скопие. Той повтори очакванията на правителството за постигане на квалифицирано мнозинство за конституционни промени. По-късно в сряда парламентарната Комисия по конституционни въпроси трябва да започне обсъждането на предложението за необходимостта от конституционни промени, внесени от правителството.
„Смятаме, че това историческо решение, пред което се намират депутатите в македонския парламент, е от съществено значение за постигането на стратегическите цели на Република Македония за членство в НАТО и ЕС. Смятаме, и очакваме, че мнозинството депутати в парламента ще чуят волята на мнозинството граждани, които на 30 септември гласуваха „за" тези усилия“, подчерта Бошняковски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.