НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Ботьо Арабаджиев, ЮЦДП – Смолян: 96 % от инвентаризираната пострадала дървесина в областта е усвоена

Инж. Ботьо Арабаджиев, ЮЦДП – Смолян: 96 % от инвентаризираната пострадала дървесина в областта е усвоена

12 Октомври 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Смолян. За периода месец март 2015 г. до началото на октомври 2018 г. на територията на Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) са инвентаризирани 3 340 237 куб. м стояща маса пострадала дървесина от биотични и абиотични фактори, а само за област Смолян – 1 202 572 куб. м стояща маса. В това число са включени и количества пострадала дървесина в недостъпни басейни в размер на 124 114 куб. м стояща маса, съответно 78 980 куб. м на територията на област Смолян. Това заяви на пресконференция инж. Ботьо Арабаджиев – директор на ЮЦДП – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Той поясни, че всичко възложени за добив количества от ЮЦДП – Смолян за периода от март 2015 г. до октомври 2018 г. са 3 082 325 куб. м, което представлява 96 % спрямо инвентаризираната реално усвоима пострадала дървесина, а териториалните поделения от област Смолян са възложили за добив – 1 115 028 куб., което е 99 % спрямо инвентаризираната реално усвоима пострадала дървесина. Разликата до 100 % са количества дървесина, които ще бъдат предоставени на местното население за дърва за огрев, уточни инж. Арабаджиев. „Усвоени количества дървесина за същия период са 2 939 771 куб. м повредена дървесина, т.е. 91 % спрямо реално усвоимата пострадала дървесина и съответно 1 015 322 куб. м за област Смолян, или 90 % от реално усвоимата пострадала дървесина“, допълни директорът на ЮЦДП – Смолян.
Той посочи, че реализираните количества пострадала дървесина от абиотични и биотични фактори на физически лица на корен за лична употреба през 2015 г. са 636 620 куб.м стояща маса – общо ЮЦДП, като 250 022 куб.м стояща маса са за област Смолян. През 2016 г. от 777 940 куб. м стояща маса за ЮЦДП – Смолян, 243 477 куб.м са за област Смолян. През 2017 г. от 895 927 куб. м стояща маса за Предприятието, 290 054 куб.м сас за област Смолян. Към 4 октомври 2018 г. от 629 284 куб. м стояща маса общо, 231 769 куб.м стояща маса отново са за област Смолян, подчерта инж. Арабаджиев. Той допълни, че с предоставената дървесина за добив на жителите на областта, някои от хората са се възползвали от възможността да добият необходимите си дърва за огрев за 2-3 години напред. Инж. Арабаджиев припомни, че в началото на 2018 г., вследствие на ураганните ветрове в района на три поделения от област Смолян: ДГС – Смолян, ДГС – Славейно и ДГС – Смилян, пострадаха от ветровал и ветролом около 110 хил. куб. м стояща дървесина, на площ около 700 хектара. До този момент над 74 % от достъпната нова пострадала дървесина е усвоена, каза още инж. Арабаджиев.
Той съобщи също, че 85 % от освободената площ, вследствие на снеголомите и корояда в област Смолян се е възобновила по естествен път. „От всички териториални поделения на ЮЦДП – Смолян до края на месец юни на настоящата година бе извършена инвентаризация на възобновяването във всички освободени площи през периода 2010-2014 година, в които не са извършвани залесявания. Освен това отчитайки нанесените сериозни повреди върху горскодървесната растителност след падналите обилни снеговалежи в края на 2014 г. и в началото на 2015 г., и установените нападения от корояди в особено големи размери през следващите години, инвентаризация на възобновяването бе извършена и във всички освободени площи през периода 2015-2017 година. Обобщените резултати показаха, че след извършване на съответните лесовъдски мероприятия, през 2015-2016 година се е освободила площ в размер на 4 334 дка ( в т.ч. за област Смолян – 1 285 дка). По – голям процент – 85 процента от тази площ се е възобновила по естествен път, 13 процента е залесена от горските стопанства и 2 процента от площта предстои да бъде залесена през пролетта на 2019 година“, поясни той.
По думите на инж. Арабаджиев, в площите освободени през 2017 г. – 8 970 дка, от които за област Смолян – 3 089 дка също се наблюдава начален процес на добро естествено възобновяване. Към изкуствено възобновяване на тези площи ще се пристъпи, ако се установи, че процесите на естествено възобновяване в тях са затруднени или неосъществими в регламентирания от Закона за горите тригодишен срок. За целта, горските стопанства актуализираха годишните си програми за залесяване, подпомагане на естественото възобновяване и отглеждане на подраста за периода 2018 – 2022 година. В тези програми е предвидено и да се произведе необходимото количество посевен и посадъчен материал за осигуряване на планираното залесяване, допълни директорът на ЮЦДП – Смолян. В стопанисваните от Южноцентрално държавно предприятие горски разсадници средногодишно се произвеждат 3,9 милиона фиданки, с които нуждите на горските стопанства са напълно обезпечени. В последните години се предоставя съобразно възможностите посадъчен материал и на останалите държавни горски предприятия, както и на други собственици на горски територии, каза още инж. Арабаджиев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Ще се проведе пресконференция за състоянието на иглолистните гори, засегнати от биотични и абиотични фактори в областта, и за усвояването на пострадалата дървесина

Смолян: Ще се проведе пресконференция за състоянието на иглолистните гори, засегнати от биотични и абиотични фактори в областта, и за усвояването на пострадалата дървесина

12 Октомври 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Смолян. От 11.00 часа в зала 201 на Областна администрация – Смолян ще се проведе пресконференция, на която ще бъде предоставена актуална информация за състоянието на иглолистните гори, засегнати от биотични и абиотични фактори на територията на област Смолян, както и информация за инвентаризираните площи, възложения добив, темпа на усвояването на пострадала дървесина, както и планираните бъдещи действия. Това съобщиха от Областна администрация – Смолян.
В пресконференцията ще вземат участие областният управител Недялко Славов, ресорният заместник областен управител Владимир Гърбелов, директорът на Южно централно държавно предприятие - Смолян инж. Ботьо Арабаджиев, ръководството и представители на държавните горски стопанства в региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.