НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добри Беливанов, кмет: Община Хасково прави всички възможно проблемът с водата да бъде решен през следващите месеци, решаващи ще бъдат и пробите за замърсяване

Добри Беливанов, кмет: Община Хасково прави всички възможно проблемът с водата да бъде решен през следващите месеци, решаващи ще бъдат и пробите за замърсяване

13 Април 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Община Хасково прави всички възможно проблемът с водата да бъде решен през следващите месеци, решаващи ще бъдат и пробите за замърсяване. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Хасково Добри Беливанов. По думите му 4 от общо осемте допълнителни кладенеца са пуснати в експлоатация, оставащите в момента се сондират. Дейностите се извършват благодарение на отпуснатите 2 млн. лв от правителството, като до октомври месец всички кладенци трябва да са пуснати в експлоатация. На по-късен етап ще се помисли и за вариант водоснабдяването да стане и от язовир „Тракиец“, добави той. „Акт 16 на язовир „Тракиец“ не е приет безспорно, но той е собственост на държавата. Стартирана е процедура по отремонтиране на язовирната стена и на изпускателните съоръжения. Преди 20 години започна изграждането на пречиствателна станция на язовира, откъдето в миналото Хасково се захранваше с вода от язовир „Тракиец“. Тя обаче е с старяла технология, вероятно ще се налага препроектиране. Довеждащият водопровод вероятно е компрометиран. Но това е вариант, който отново се появи и ние не сме го забравили. В същото време се работи и по двата довеждащи водопровода. Гаранцията на експертите, които правиха замерванията е, че водата е в нормални граници и ще бъде решен този проблем“, обясни той. Добри Беливанов коментира още, че нивото на урана във водата значително е намаляло, но остава над нормата. Проверки за качеството на питейната вода се извършват непрекъснато, допълни градоначалникът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Общината очаква документи от ВиК, за да даде разрешително за строеж на част от дублиращите кладенци  за питейна вода, четири вече са готови

Хасково: Общината очаква документи от ВиК, за да даде разрешително за строеж на част от дублиращите кладенци за питейна вода, четири вече са готови

10 Април 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Хасково. По повод твърденията на управителя на „ВиК-Хасково“ Тодор Марков по отношение на кризата с питейната вода на Хасково, че “Сега всичко е в ръцете на Общината“, тиражирано от хасковски медии, кметът на Хасково Добри Беливанов заяви, че до момента са изградени 4 от дублиращите кладенци в Санитарно охранителна зона „Северна зона“. Това съобщиха от Община Хасково. Подписан е акт 15 на 12 януари 2018 година. За да се подаде искане за въвеждане на строежа в експлоатация е необходимо приемане на санитарно охранителните зони с протокол от ковисия назначена от „Басейнова дирекиця“ Пловдив. Искането за назначаване на комисия е задължение на оператора „ВиК“ ЕООД-Хасково.
По отношение на дублирането на 1 тръбен кладенец в района на вододайна зона „ УзунджовоII“ –проведени са общесвени поръчки за избор на изпълнители за проектиране, авторски надзор, СМР и строителен наздор , към 10.01.2018 година са изготвени работните проекти и са предоставени на строителния надзор за изготвяне на доклад за оценка. Поради това, че за тази вододайна зона оператора- „ВиК Хасково „ няма решение за водоползване от „Басейнова дирекция“ Пловдив, доклада за оценка не може да бъде приключен и да бъде издадено Разрешение за строеж, необходимо за стартиране на строително-монтажни работи дейности.
Преди обявяването на обществените поръчки, община Хасково с решение на Общински съвет е закупила имот в землището на с. Узунджово за дублирането на кладенец №5 в района на вододайната зона.
По отношение на дублирането на 3 тръбни кладенеца в района на вододайна зона „Източна зона“: Проведени са обществени поръчки за избор на изпълнители за инженеринг-проектиране, авторски наздоз, СМР и строителен надзор. Към 10.01.2018 година са изготвени работните проекти и са предоставени на строителния надзор за изготвяне на доклад за оценка. Поради това , че за тази вододайна зона оператора –ВиК Хасково нява разрешение за водоползване от „ Басейнова дирекция“ Пловдив , доклада за оценката не може да бъде приключен и да бъде издадено разрешение за строеж необходимо за стартиране на СМР дейности.
За изграждането на двата водопровода са обявени обществени поръчки. Отворени офертите на участниците в търговете, назначените комисии по обществените поръчка продъ лжават своята работа по оценката на офертите. Предстои обявяване на изпълнителите.
Община Хасково, към момента е изпълнила всички задължения по споразумението си с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Към 31.03.2018 година са обявени всички обществени поръчки,някои от обектите са завършени, за други предстои да стартират строително монтажни работи веднага след като бъдат предоставени необходимите документи от ВиК-Хасково.
Срокът за приключване на всички обекти съгласно допълнително споразумение №1 е 30.11.2018 година.
Доклад за хода на работата по изграждането на дублиращи кладенци за питейна вода на Хасково се изпраща ежемесечно до 10-то число в МРРБ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.