НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„24 Вести“ (Македония): Матю Палмър пристига в Македония

„24 Вести“ (Македония): Матю Палмър пристига в Македония

21 Октомври 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. В понеделник на посещение в Македония пристига заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските въпроси Матю Палмър, предава скопската електронна медия „24 Вести“.
„Палмър ще пристигне в Македония в понеделник, 22 октомври, за да обсъди подкрепата на САЩ за споразумението между Македония и Гърция и значението на продължаването на македонската програма за реформи. Той ще се срещне с представители на правителството и политическите партии, включително премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров", поясниха по-рано от американската дипломатическа мисия в югозападната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Уес Мичел: Съперниците на САЩ разширяват политическото си влияние на Балканите

Уес Мичел: Съперниците на САЩ разширяват политическото си влияние на Балканите

21 Октомври 2018 | 04:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съперниците на САЩ разширяват политическото си влияние на Балканите, заяви помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл, цитиран от македонския електронен портал A1 On.
Държавният департамент снощи съобщи, че това е заявил Уес Мичъл на конференцията на Атлантическия съвет, проведена във Вашингтон, на която той е припомнил, че през следващата година се навършват три десетилетия от края на комунизма в Европа, добавяйки, че днес има ново състезание за влияние в света.
"Днешното геополитическо противопоставяне се усеща силно в Централна и Източна Европа. От Балтийско море до Адриатическо море, на целия Балкански полуостров и през Кавказ съперниците на Америка, разширяват своето политическо, военно и търговско влияние. Русия отново е военен фактор в този регион след нахлуването в Грузия и Украйна. Далеч от границата, в страните в Централна Европа, Русия използва енергийна тактика, използва корупцията и пропагандата отвътре, за да отслаби западните държави и да подкопае техните връзки със САЩ, каза Мичъл.
Той подчерта, че за първи път в историята, Китай се превърна в основен играч в Централна и Източна Европа, като посочва, че Пекин използва дипломацията на "дългова книга", за да натрупват инфраструктура и за да принуждава малките нации на отстъпки.
"Тази тактика е отражение на китайското поведение на международно ниво, където Пекин е затънал в несправедливи търговски практики , които включват кражби на интелектуална собственост, икономически шпионаж и дъмпингови цени, каза Мичъл.
Той припомни, че през 2008 г. Китай е инвестирал по-малко от един милиард долара в Европа, а през 2017 г. китайските преки чуждестранни инвестиции в Европа възлизат на 42 милиарда долара, а общите инвестиции на 318 милиарда долара. През последните години, добави Уес Мичъл, Китай пое контрола на над 360 европейски компании и сега притежава или контролира почти една десета от всички пристанищни съоръжения в Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“  (Македония): Все още не е ясно дали правителството в Скопие разполага с необходимото мнозинство

„Плюс Инфо“ (Македония): Все още не е ясно дали правителството в Скопие разполага с необходимото мнозинство

19 Октомври 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Все още не е ясно дали правителството в Скопие разполага с необходимото мнозинство, пише македонското електронно издание “Плюс Инфо.
Дали ще има мнозинство от две трети за приемане на конституционните промени ще бъде известно в процеса на гласуване тази вечер в 21 час е казал за изданието високопоставен представител на властта.
„Заплахите, адресирани до депутатите от страна на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и депутатът Антонио Милошовски, са причината цял ден да се отлага гласуването. Искаме да проведем заседанието и да гласуваме тази вечер. Само ако има непредвидени обстоятелства гласуването ще бъде отложено друг ден“, е заявил източникът на изданието.
Заседанието за конституционните промени е обявено за 22 часа българско време

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Заседанието за конституционните промени ще започне  в 21 часа местно време, съобщи председателят на македонския парламент Талат Джафери

Александър Дамовски, МКД: Заседанието за конституционните промени ще започне в 21 часа местно време, съобщи председателят на македонския парламент Талат Джафери

19 Октомври 2018 | 20:47 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Македонският парламент Талат Джафери е съобщил, че заседанието с единствена точка в дневния ред предложението на правителството за конституционни промени, ще започне в 21 часа местно време – 22 българско, каза за Радио „Фокус“ главният редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Той допълни, че непосредствено след това от ВМРО-ДПМНЕ са информирали, че за тях заседанието е завършено, защото според правилникът не може събранието да заседава след 18 часа. От опозиционната партия са призовали председателят на парламента Джафери да провери всички информации и спекулации за натиск и купуване на депутати.
„Значи цял ден се спекулира, че се извършва търговия и натиск с народните представители. Един от депутатите дори написа, че събранието е заприличало на източен пазар. И във всеки следващ момент е неизвестно, какво ще се случи до 21 часа. Защото това изявление на Джафери за начало на заседанието може и да означава, че необходимото квалифицирано мнозинство от 80 депутати за гласуване на конституционните промени е подсигурено. Но в следващите час-два се очакват и нови информации“, каза Александър Дамовски.
Той изрази съжаление, че случващото се в македонския парламент няма общо с демократичните и европейски стандарти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Заседанието на македонския парламент за конституционните промени ще започне в 22 часа българско време

„Нова ТВ“ (Македония): Заседанието на македонския парламент за конституционните промени ще започне в 22 часа българско време

19 Октомври 2018 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието на македонския парламент за конституционните промени ще започне в 22 часа българско време, съобщава македонският телевизионен канал “Нова TB“.
Все още остава неясно дали е събрано необходимото квалифицирано мнозинство от 80 депутати за гласуване на конституционните промени. Не ясно и дали е предвидено гласуване или ще продължат дебатите.
Според депутати от ВМРО-ДПМНЕ днешното парламентарно заседание е завършило, защото по правилник заседанията на парламента се провеждат от 11 до 18 часа местно време (12 до 19 часа българско време).

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Остава неясно дали насроченото за петък заседание в македонския парламент ще се проведе до края на деня

„Фактор“ (Македония): Остава неясно дали насроченото за петък заседание в македонския парламент ще се проведе до края на деня

19 Октомври 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Макар да бе насрочено за 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време), заседанието в македонския парламент с единствена точка в дневния ред предложението на правителството за конституционни промени, все още не е започнало и остава неясно дали изобщо ще се проведе до края на деня, отбелязват в редакцията на скопското електронно издание „Фактор“.
Към момента няма никаква официална информация, но се спекулира, че правителството се нуждае от още един до два гласа на депутати, за да успее да гарантира необходимото за промените в Основния закон квалифицирано мнозинство.
По-рано председателят на парламента Талат Джафери призова депутатите от управляващата коалиция да дадат знак, когато съберат необходимите гласове, за да бъде даден старт на заседанието. Обсъжда се възможността обаче сесията да бъде продължена следващата седмица – в понеделник или сряда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ отговори на пресконференцията на опозицията: Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да действат свободно и да се противопоставят на антизападния играч Мицковски

СДСМ отговори на пресконференцията на опозицията: Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да действат свободно и да се противопоставят на антизападния играч Мицковски

19 Октомври 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващият СДСМ отговори с писмено изявление на пресконференцията на депутата от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски, предава скопската електронна медия A1 On.
„Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и Християн Мицковски отново подчерта, че на всяка цена те искат да блокират бъдещето на Македония в ЕС и НАТО. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ в парламента трябва да действат свободно и да се противопоставят на антизападния партиен играч Мицковски и на антизападното лидерство на партията.
Всички народни представители, включително тези на ВМРО-ДПМНЕ, имат задължение пред гражданите да следват ясно изразената воля на мнозинство от повече от 80% от гражданите и да осигурят бъдеще в ЕС и НАТО, като приемат конституционните промени в парламента.
Антизападното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ няма да попречи на бъдещето в ЕС и НАТО. Македония продължава пътя си към пълноправно членство в НАТО и ЕС, без значение дали това се харесва на Мицковски и на антизападното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ", се казва в изявлението на СДСМ, разпространено в отговор на коментарите на Милошоски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Северномакедонска трагедия в три действия: Какво се случва в парламента в Скопие?

Северномакедонска трагедия в три действия: Какво се случва в парламента в Скопие?

19 Октомври 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентарният дебат за необходимостта от въвеждането на промени в Конституцията на Македония във връзка с прилагането на договора за името трябваше да приключи в петък, 19 октомври. Но последният опит на управляващата коалиция на СДСМ и „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) да събере необходимото квалифицирано мнозинство се проточи повече от очакваното – във вечерните часове на деня на заседанието в Събранието в Скопие, което трябваше да започне в 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време), все още не бе дадено начало.

Първо действие: В очакване на началото на парламентарното заседание

В навечерието на последния ден от дебата парламентарната група на СДСМ призова депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да използват „историческия шанс“, като подкрепят предложението на правителството за промени в Основния закон и осигурят бъдещето на страната. Партиите не разкриха дали след приключване на дебатите ще се премине директно към гласуване, с което ще се установи дали има събрано квалифицирано мнозинство, или заседанието ще бъде прекратено, а вотът – насрочен за друг ден. Ако предложението за промени в Основния закон не получи необходимата подкрепа, тогава депутатите от СДСМ ще инициират разпускане на Събранието и организирането на предсрочни парламентарни избори. За това обаче СДСМ трябва да получи „зелена светлина“ от „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ).
Ден преди края на парламентарния дебат и очакваното гласуване на предложенията за измененията в Основния закон, двете най-големи партии в македонския политически блок демонстрираха различни позиции по отношение на възможността за организирането на предсрочни парламентарни избори. За „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) изборите не са решение. Партията изрази увереност, че конституционните промени ще минат в парламента. „За ДСИ няма „ако“ в този процес. За ДСИ има само цялостно интегрирана Македония в НАТО в ЕС. Няма алтернатива, няма план „Б“. Ние не се отказваме от нашите интензивни, конструктивни, добре планирани и всеобхватни усилия за достигане до парламента на Македония, което ще проправи пътя за Македония към евроатлантическа интеграция", увери Артан Груби, депутат от ДСИ.
На свой ред ВМРО-ДПМНЕ останаха на мнение, че няма да подкрепят предложението за конституционните промени. Те призоваха управляващото мнозинство да пристъпи към заключителното гласуване. Такова обаче не бе насрочено, тъй като заседанието в парламента не започна в уречения час.

Второ действие: Управляващите партии обявиха осигуряването на квалифицирано мнозинство

В следобедните часове на деня бе разпространена неофициална информация от кръговете на управляващата коалиция, съгласно която е осигурено квалифицирано мнозинство за конституционните промени, необходими за прилагането на договора за името. „Имаме осигурено мнозинство от две трети, но нищо не е сигурно, докато не бъде потвърдено с гласуването“, разкри депутат от СДСМ, пожелал анонимност.
Албанският партньор в правителството – ДСИ потвърди информацията. „Осемдесет депутати са сигурни, ако нещо непредвидено не се случи междувременно“, обясни депутат от албанската партията.


Трето действие: ВМРО-ДПМНЕ настоя за незабавно преминаване към гласуване

На свой ред народен представител от опозиционната ВМРО-ДМПНЕ отбеляза, че няма индикации някой от фракцията на партията да е дал съгласие за „зелена светлина“ за промените в Основния закон. „Всички сме в Клуба на депутата и чакаме да започне заседанието“, увери депутат от партията на Християн Мицковски.
Последва пресконференция на група депутати от коалицията на ВМРО-ДПМНЕ, на която призоваха председателя на законодателния орган Талат Джафери да постави за гласуване точката за промени в Конституцията, за да види управляващата коалиция, че не успяла да осигури квалифицирано мнозинство.
Изявлението бе направено от депутата Антонио Милошоски от името на опозиционната партия.
„Талат Джафери незабавно да сложи точка за гласуване, за да види управляващото мнозинство, че няма подкрепата на две трети от депутатите, няма нито условия, нито мандат да подеме инициатива за конституционни промени. Ще гласуваме като народни представители в съответствие с волята на народа, изразена чрез неуспешния референдум“, заяви Милошоски.
На въпрос от журналисти дали неколцина депутати от ВМРО-ДПМНЕ са отстъпили от партийната позиция и са обещали, че ще гласуват за промяна на Конституцията, Милошоски отговори: „Управляващото мнозинство да постави точката за гласуване в дневния ред и ще видите, че волята на народа е по-силна от натиска върху депутатите“.
Междувременно бе съобщено, че бившият лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър-председател на Македония Никола Груевски също е в Събранието. В началото на седмицата съдът в Скопие отложи изслушването на Никола Груевски по делото „ТНТ“, за да може да присъства на заседанието в парламента за конституционните промени.
Ситуацията в Скопие изглежда все по-хаотична. Медиите вече съобщиха, че сградата на парламента „ври“ от изнервени депутати от всички фракции, които очакват началото на планираното заседание. Съобщено бе и за засилено полицейско присъствие пред Събранието. Председателят на парламента Талат Джафери призова депутатите от управляващата коалиция да дадат знак, когато съберат необходимите гласове, за да бъде даден старт на заседанието. Обсъжда се възможността обаче сесията да бъде продължена следващата седмица – в понеделник или сряда.

Призиви и натиск от чужбина

На фона на напрежението в Събранието в Република Македония, и днес бяха чути призиви от чуждестранни политици, които не пропуснаха да припомнят на югозападната ни съседка, че са длъжни са се възползват от „историческия шанс“. Тонът зададе комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан. По-късно отвъд океана дойде и по-категорично послание: заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските въпроси Матю Палмър ще посети Македония в понеделник, съобщи американското посолство на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Палмър ще пристигне в Македония в понеделник, 22 октомври, за да обсъди подкрепата на САЩ за споразумението между Македония и Гърция и значението на продължаването на македонската програма за реформи. Той ще се срещне с представители на правителството и политическите партии, включително премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров", поясниха от американската дипломатическа мисия.
В Москва също не си прехапаха езика. Още във вечерните часове на четвъртък от Министерството на външните работи на Руската федерация разпространиха коментар, в който подчертаха, че САЩ и страните от Европейския съюз се намесват във вътрешните работи на Македония по най-груб начин, налагайки преименуването на страната.
„След провала на референдума от 30 септември, организиран с надежда да бъде получена цялостна подкрепа от народа за гръцко-македонското „компромисно решение“, Вашингтон и водещите страни от ЕС искат да прокарат въвеждането на продиктувани промени в Конституцията на страната чрез парламента", отбелязаха във външнополитическото ведомство в Москва.
„Налице е продължение на грубата намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Скопие, нивото на което вече премина всички допустими граници. Тяхната цел – вкарването на Македония в НАТО – трябва да бъде постигната на всяка цена“, бе казано още в разпространения текст.
От МВнР на Русия увериха, че ще следят внимателно ситуацията в Македония, където на депутатите, които се противопоставят на преименуването на страната, се „изсипаха обръщения отвъд океана с призив да не пропускат историческия шанс и обещания за различен вид бонуси за правилния избор“.
„В частност, заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл в писмо до лидера на македонската опозиция Християн Мицковски без стеснения му диктува как трябва да се държи“, подчертаха от руското външно министерство.
Отбелязано бе също, че позицията на Москва по македонския въпрос остава непроменена: „Дългосрочното решение на спора между Скопие и Атина трябва да бъде намерено само от страните, без външен натиск и изкуствени срокове и условия, с опора на широка обществена подкрепа, изключително в рамките на законите и Резолюция 845 на Съвета за сигурност на ООН“.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Заседанието в македонския парламент за конституционните промени все още не е започнало

„ТВ 21“ (Македония): Заседанието в македонския парламент за конституционните промени все още не е започнало

19 Октомври 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието в македонския парламент, единствена точка в дневния ред на което е предложението на правителството на премиера Зоран Заев за промени в Конституцията, все още не е започнало, предава скопската „ТВ 21“.
Сесията бе насрочена за 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време). Към настоящия момент все още няма информация защо се бави заседанието.
Междувременно бе съобщено, че бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който по-рано в петък също бе забелязан в парламента, е напуснал сградата на законодателния орган в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: 2-3 гласа не достигат за квалифицирано мнозинство, за да бъдат приети конституционните промени на Македония

Александър Дамовски, МКД: 2-3 гласа не достигат за квалифицирано мнозинство, за да бъдат приети конституционните промени на Македония

19 Октомври 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
София. Само 2-3 гласа не достигат за квалифицирано мнозинство, за да бъдат приети конституционните промени на Македония, според някои неофициални източници. Това каза в дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ главният редактор на македонското електронното издание МКД Александър Дамовски. По думите му все още се преговаря с отделни депутати. Гласуването търпи отлагане, каза още той. „Председателят на събранието има право да го отложи за понеделник, когато ще бъде в Македония помощникът на държавният секретар Матю Палмър. Той е поканен относно промени в на договорът за промяна на името” каза той. Според Александър Дамовски всичко е в ръцете на онези, които още се колебаят и пазарят. Tой допълни, че все още се преговаря с отделни депутати.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Никола Груевски се върна в македонския парламент

„Сител“ (Македония): Никола Груевски се върна в македонския парламент

19 Октомври 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър-председател на Македония Никола Груевски се върна в Събранието, където е в ход заседанието с единствена точка в дневния ред предложението на правителството за промени в Конституцията, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
По-рано бе съобщено, че четирима депутати от ВМРО-ДПМНЕ не присъстват на последния ден от парламентарния дебат за необходимостта от конституционни промени, сред тях и Груевски.
В началото на седмицата съдът в Скопие отложи изслушването на Никола Груевски по делото „ТНТ“, за да може бившият министър-председател на Македония да присъства на заседанието в парламента за конституционните промени.
„Искам да бъда освободен от днешното изслушване, за да присъствам на сесията в парламента, където има точка за изменение на Конституцията. Досега не съм използвал тази възможност", бе искането, което Груевски отправи към съдията по делото Огнен Ставрев. Молбата му бе удовлетворена.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антонио Милошоски на пресконференция на ВМРО-ДПМНЕ: Поставете точката за гласуването в дневния ред и ще видите, че нямате квалифицирано мнозинство

Антонио Милошоски на пресконференция на ВМРО-ДПМНЕ: Поставете точката за гласуването в дневния ред и ще видите, че нямате квалифицирано мнозинство

19 Октомври 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Група депутати от коалицията на ВМРО-ДПМНЕ дадоха пресконференция в македонския парламент, на която призоваха председателя на законодателния орган Талат Джафери да постави за гласуване точката за промени конституцията, за да види управляващата коалиция, че не успяла да осигури квалифицирано мнозинство, предава македонският „Фокус“.
Изявлението бе направено от депутата Антонио Милошоски от името на опозиционната партия.
„Талат Джафери незабавно да сложи точка за гласуване, за да види управляващото мнозинство, че няма подкрепата на две трети от депутатите, няма нито условия, нито мандат да подеме инициатива за конституционни промени. Ще гласуваме като народни представители в съответствие с волята на народа, изразена чрез неуспешния референдум“, заяви Милошоски.
На въпрос от журналисти дали неколцина депутати от ВМРО-ДПМНЕ са отстъпили от партийната позиция и са обещали, че ще гласуват за промяна на Конституцията, Милошоски отговори: „Управляващото мнозинство да постави точката за гласуване в дневния ред и ще видите, че волята на народа е по-силна от натиска върху депутатите“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Матю Палмър пристига в Македония

„24 Вести“ (Македония): Матю Палмър пристига в Македония

19 Октомври 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските въпроси Матю Палмър ще посети Македония в понеделник, съобщи американското посолство на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“, предава скопската електронна медия „24 Вести“.
„Палмър ще пристигне в Македония в понеделник, 22 октомври, за да обсъди подкрепата на САЩ за споразумението между Македония и Гърция и значението на продължаването на македонската програма за реформи. Той ще се срещне с представители на правителството и политическите партии, включително премиера Зоран Заев и министъра на външните работи Никола Димитров", поясниха от американската дипломатическа мисия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Според СДСМ и ДСИ квалифицираното мнозинство е осигурено, предстои проверка при гласуването

„Фокус“ (Македония): Според СДСМ и ДСИ квалифицираното мнозинство е осигурено, предстои проверка при гласуването

19 Октомври 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. По неофициална информация от кръговете на управляващите СДСМ и „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) в парламента е осигурено квалифицирано мнозинство за конституционните промени, необходими за прилагането на договора за името, предава македонският „Фокус“.
„Имаме осигурено мнозинство от две трети, но нищо не е сигурно, докато не бъде потвърдено с гласуването“, заяви за електронното издание депутат от СДСМ.
Албанският партньор в правителството – ДСИ твърди същото. „Осемдесет депутати са сигурни, ако нещо непредвидено не се случи междувременно“, обяснява депутат от ДСИ.
На свой ред народен представител от опозиционната ВМРО-ДМПНЕ казва, че засега няма индикации някой от фракцията на партията да е дал съгласие за „зелена светлина“ за промените в Основния закон. „Всички сме в Клуба на депутата и чакаме да започне заседанието“, обяснява депутат от партията на Християн Мицковски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1tv“ (Македония): В македонския парламент е осигурено квалифицирано мнозинство за конституционните промени, твърдят източници

„1tv“ (Македония): В македонския парламент е осигурено квалифицирано мнозинство за конституционните промени, твърдят източници

19 Октомври 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Събранието на Република Македония осигури квалифицирано, за да гласува промените в Конституцията, разкриват пред скопската 1tv парламентарни източници. С това се отваря пътят за прилагане на договора за името, което ще позволи на Македония да се присъедини към НАТО и Европейския съюз.
На 61-вото заседание, на което присъства премиерът Зоран Заев, депутатите ще гласуват за конституционните промени, като всеки от ще обяснява позицията си за вота, твърдят източници от парламента. Същите твърдят, че депутати от ВМРО-ДПМНЕ ще поискат оставката на лидера на опозицията Християн Микоски.
Дебатът трябва да завърши в петък, но все още не е ясно дали ще гласуването ще се състои в същия ден или ще бъде насрочено за друга дата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Никола Груевски не присъства на заседанието в македонския парламент

„ТВ 21“ (Македония): Никола Груевски не присъства на заседанието в македонския парламент

19 Октомври 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Четирима депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не присъстват на последния ден от парламентарния дебат за необходимостта от промени в Конституцията на Македония, предава скопската „ТВ 21“.
Сред тях е и бившият лидер на опозицията и бивш министър-председател на Македония Никола Груевски. Не се привежда информацията за останалите трима.
В началото на седмицата съдът в Скопие отложи изслушването на Никола Груевски по делото „ТНТ“, за да може бившият министър-председател на Македония да присъства на заседанието в парламента за конституционните промени.
„Искам да бъда освободен от днешното изслушване, за да присъствам на сесията в парламента, където има точка за изменение на Конституцията. Досега не съм използвал тази възможност", бе искането, което Груевски отправи към съдията по делото Огнен Ставрев. Молбата му бе удовлетворена.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Западът се намесва грубо във вътрешните работи на Македония, налагайки преименуването й

МВнР на Русия: Западът се намесва грубо във вътрешните работи на Македония, налагайки преименуването й

19 Октомври 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ и страните от Европейския съюз се намесват във вътрешните работи на Македония по най-груб начин, налагайки преименуването на страната. Това се казва в коментар на Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC.
„След провала на референдума от 30 септември, организиран с надежда да бъде получена цялостна подкрепа от народа за гръцко-македонското „компромисно решение“, Вашингтон и водещите страни от ЕС искат да прокарат въвеждането на продиктувани промени в Конституцията на страната чрез парламента", отбелязват във външнополитическото ведомство в Москва.
„Налице е продължение на грубата намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Скопие, нивото на което вече премина всички допустими граници. Тяхната цел – вкарването на Македония в НАТО – трябва да бъде постигната на всяка цена“, се казва още в разпространения текст.
От МВнР на Русия отбелязват, че ще следят внимателно ситуацията в Македония, където на депутатите, които се противопоставят на преименуването на страната, се „изсипаха обръщения отвъд океана с призив да не пропускат историческия шанс и обещания за различен вид бонуси за правилния избор“.
„В частност, заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл в писмо до лидера на македонската опозиция Християн Мицковски без стеснения му диктува как трябва да се държи“, подчертават от руското външно министерство.
Отбелязва се също, че позицията на Москва по македонския въпрос остава непроменена: „Дългосрочното решение на спора между Скопие и Атина трябва да бъде намерено само от страните, без външен натиск и изкуствени срокове и условия, с опора на широка обществена подкрепа, изключително в рамките на законите и Резолюция 845 на Съвета за сигурност на ООН“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Македонският парламент може да пристъпи към гласуване на предложението за промени в Конституцията

„Нова Македония“ (Македония): Македонският парламент може да пристъпи към гласуване на предложението за промени в Конституцията

19 Октомври 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите в македонския парламент продължат обсъждането на необходимостта от промени в Конституцията, но не се изключва възможността да се пристъпи директно към гласуване, предвид факта, че представителите на опозицията отказаха да се включат в дебата, коментират в редакцията на електронното издание на скопския вестник „Нова Македония“.
Остава неясно дали в парламента ще бъде събрано квалифицирано мнозинство, необходимо за прокарването на измененията в Основния закон, произтичащи от подписания през юни с Гърция договор за името.
„Аз съм вярващ, вярвам както в чудеса, така и в квалифицираното мнозинство“, подчерта премиерът Зоран Заев и още веднъж призова депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят Договора от Преспа и планираните конституционни промени.
От друга страна, позицията на партията на Християн Мицковски остава с непроменени позиции – тя се противопоставя категорично на предложението за внасяне на поправки в Основния закон на страната с цел промяна на конституционното й име.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Последни опити за събиране на квалифицирано мнозинство – приключва парламентарният дебат за промените в македонската конституция

„Телма“ (Македония): Последни опити за събиране на квалифицирано мнозинство – приключва парламентарният дебат за промените в македонската конституция

19 Октомври 2018 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентарният дебат за необходимостта от въвеждането на промени в Конституцията на Македония във връзка с прилагането на договора за името ще приключи в петък, 19 октомври – последен опит за управляващата коалиция да събере необходимото квалифицирано мнозинство, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Парламентарната група на СДСМ призова депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да използват „историческия шанс“, като подкрепят предложението за промени в Основния закон и осигурят бъдещето на страната. Това ръководство на ВМРО-ДПМНЕ, водено от Християн Мицковски, е същото, може би по-лошо от предишното на Никола Груевски. Въпреки това депутатите биха могли са надмогнат партията си и да не се държат „антизападно“, твърди координаторът на СДСМ Томислав Тунтев.
За „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) предсрочните парламентарни избори не са решение.
ВМРО-ДПМНЕ остава на мнение, че няма да подкрепи конституционните промени. Те призоваха управляващото мнозинство да пристъпи към заключителното гласуване.
Партиите не разкриват дали след приключване на дебатите в парламента ще се премине директно към гласуване, с което ще се установи дали има събрано квалифицирано мнозинство, или заседанието ще бъде прекратено, а гласуването – насрочено допълнително за друг ден. Ако предложението за промени в Основния закон не получи необходимата подкрепа, тогава депутатите от СДСМ ще инициират предсрочни парламентарни избори. За това обаче СДСМ трябва да получи „зелена светлина“ от ДСИ, който в момента не е съгласен с този вариант.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Ден преди края на парламентарния дебат за конституционните промени: ДСИ се противопостави на идеята за предсрочни избори

„Алсат-М“ (Македония): Ден преди края на парламентарния дебат за конституционните промени: ДСИ се противопостави на идеята за предсрочни избори

18 Октомври 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ден преди края на парламентарния дебат за конституционните промени и очакваното гласуване на предложенията за измененията в Основния закон, двете най-големи партии в македонския политически блок демонстрираха различни позиции по отношение на възможността за организирането на предсрочни парламентарни избори, отбелязва излъчващият на алабански език скпски телевизионен канал „Алсат-М“.
СДСМ призова опозицията да надскочат партийните си интереси и да гласуват „за“ предложените промени в Конституцията. В случай че не бъде събрано квалифицирано мнозинство, партията на Зоран Заев предлага разпускане на Събранието и провеждането на предсрочни парламентарни избори.
За „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) изборите не са решение. Партията все пак изрази увереност, че конституционните промени ще минат в парламента. „За ДСИ няма „ако“ в този процес. За ДСИ има само цялостно интегрирана Македония в НАТО в ЕС. Няма алтернатива, няма план „Б“. Ние не се отказваме от нашите интензивни, конструктивни, добре планирани и всеобхватни усилия за достигане до парламента на Македония, което ще проправи пътя за Македония към евроатлантическа интеграция", увери Артан Груби, депутат от ДСИ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Последни опити за събиране на квалифицирано мнозинство – парламентарният дебат за конституционните промени приключва в петък

„Телма“ (Македония): Последни опити за събиране на квалифицирано мнозинство – парламентарният дебат за конституционните промени приключва в петък

18 Октомври 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентарният дебат за необходимостта от въвеждането на промени в Конституцията на Македония във връзка с прилагането на договора за името ще приключи в петък, 19 октомври – последен опит за управляващата коалиция да събере необходимото квалифицирано мнозинство, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Парламентарната група на СДСМ призова депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да използват „историческия шанс“, като подкрепят предложението за промени в Основния закон и осигурят бъдещето на страната. Това ръководство на ВМРО-ДПМНЕ, водено от Християн Мицковски, е същото, може би по-лошо от предишното на Никола Груевски. Въпреки това депутатите биха могли са надмогнат партията си и да не се държат „антизападно“, твърди координаторът на СДСМ Томислав Тунтев.
За „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) предсрочните парламентарни избори не са решение.
ВМРО-ДПМНЕ остава на мнение, че няма да подкрепи конституционните промени. Те призоваха управляващото мнозинство да пристъпи към заключителното гласуване.
Партиите не разкриват дали след приключване на дебатите в парламента ще се премине директно към гласуване, с което ще се установи дали има събрано квалифицирано мнозинство, или заседанието ще бъде прекратено, а гласуването – насрочено допълнително за друг ден. Ако предложението за промени в Основния закон не получи необходимата подкрепа, тогава депутатите от СДСМ ще инициират предсрочни парламентарни избори. За това обаче СДСМ трябва да получи „зелена светлина“ от ДСИ, който в момента не е съгласен с този вариант.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: По-близко сме до договорка, отколкото до избори

СДСМ: По-близко сме до договорка, отколкото до избори

18 Октомври 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) смята, че е по-близко до договорка с депутатите от опозицията, отколкото до предсрочни парламентарни избори, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
СДСМ призова колегите си от ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят конституционните промени и да участват активно в изготвянето на поправките.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Уес Мичъл стреля на халос: Предсрочните избори са все по-вероятни

„Фактор“ (Македония): Уес Мичъл стреля на халос: Предсрочните избори са все по-вероятни

18 Октомври 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Преди третия ден от дебатите в парламента са все по-малки изгледите в парламента, че правителството и опозицията ще постигнат каквато и да е договорка за конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция, коментира скопското електронно издание „Фактор“.
За да бъдат приети измененията в Основния закон са нужни гласовете на 80 депутати в 120 местния парламент (квалифицирано мнозинство), а след като ВМРО-ДПМНЕ обяви, че напуска залата, изгледите за постигането им изглежда като „невъзможна мисия“. Затова провеждането на предсрочни избори в страната става все по-вероятно, смятат експертите.
Че опозицията е останала твърдо на своята позиция, че за тях договора за промяна на името на страната на „Република Северна Македония“ е неприемлив става ясно от отговора на лидера Християн Мицковски на писмото от американският помощник-държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ отново подчерта, че няма как партията да подкрепи Преспанския договор и обяви, че за това е виновно правителството на Зоран Заев, а не опозицията. СДСМ пък реагира остро на отговора на Мицковски.
В изявлението на Социалдемократическия съюз на Македония се казва, че в очите на демократическия свят Мицковски е „срам за Македония“, както и че той не се различава от своя предшественик бившия премиер Никола Груевски. От управляващата партия смятат, че е очевиден проблемът с ЕС и НАТО, който има лидерът на опозицията.
„Ако продължат да блокират бъдещето на Македония, през идните дни парламентарното мнозинство ще обяви провеждането на предсрочни парламентарни избори“, анонсираха от СДСМ.
Също така, депутатската група на ВМРО-ДПМНЕ реши да се оттегли от парламентарния дебат за конституционните промени, тъй като смята, че гражданите са против промяната на името.
В същото време, отбелязва „Фактор“ падна и първата жертва на Преспанския договор от гръцка страна – министърът на външните работи Никос Коцияс, който подаде оставка, а премиерът на страната Алексис Ципрас прие.
След като пое функциите и на външен министър, Ципрас предупреди партиите в Македония да приемат конституционните промени, защото Гърция няма да позволи членството на Скопие в нито една международна организация под името „Република Македония“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонски професор: Скъпи Уес (Мичъл), Fuck off!

Македонски професор: Скъпи Уес (Мичъл), Fuck off!

18 Октомври 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Професор Биляна Ванковска от Философския факултет в Скопие и Европеския световен университет в Шлайнинг, Австрия напсува помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл във „Фейсбук“, след като той изрази разочарованието си от македонската опозиция, която не иска да гласува според желанията на Вашингтон и се противопоставя на преименуването на страната на Северна Македония.
Ванковска написа:
„Скъпи Уес, моля начукай си го!
Вашите приятели, македонците“
(Dear Wess, please fuck off!
Friendly yours, the Macedonians)

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Заседанието за конституционните промени ще продължи в петък

„Фактор“ (Македония): Заседанието за конституционните промени ще продължи в петък

17 Октомври 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. След три дни на дебати, заседанието в македонския парламент за приемане на конституционни промени, произтичащи от договора за името с Гърция, приключи. То ще продължи в петък от 12:00 часа (13:00 българско време), информира скопското електронно издание „Фактор“.
В сряда говориха основно депутати от правителството, които поставиха акцента на изказванията си върху бъдещето на страната, отбелязва още медията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски отговори на писмото на Уес Мичъл: Договорът е неприемлив за ВМРО-ДПМНЕ

Християн Мицковски отговори на писмото на Уес Мичъл: Договорът е неприемлив за ВМРО-ДПМНЕ

17 Октомври 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски отговори на писмото на Уес Мичъл, в което помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия изрази разочарованието си от позицията на ръководството на фракцията и го призова да спре натиска върху депутатите от опозицията и да им позволи да гласуват „по съвест“ на предстоящия вот в парламента за приемане на конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция.

Скопският телевизионен „Канал 5“ публикува целия отговор на Мисковски:

„Прочетох с особено внимание Вашето писмо и бих искал да използвам тази възможност да Ви благодаря за подкрепата, която моята родина получава от вас за евроатлантическия й път, който е от стратегически интерес за моята страна и гражданите на моята страна. Надявам се много скоро „Република Македония“ да бъде част от семействата на ЕС и НАТО, но горда и достойна, а не унижена, обезличена и омаловажена.
В продължение на това писмо бих искал да изтъкна няколко факта, а именно това, че преговорният процес беше воден без съгласие и авантюристично, а освен това беше скрит от обществеността. В него нямаше истинска стратегия и имаше лъжливи обещания. В целия преговорен период, ние, като най-голяма политическа сила, бяхме изключени от детайлите, бяхме извън процеса и никой не се консултира с нас. Подчертавам това, защото това решение, което се дискутира, е решение, което принадлежи на властовите субекти и до същото не се е стигнало чрез консенсус, в период и момент, когато такъв консенсус се иска и от опозицията.
По-нататък, правителството, узурпирайки процеса, наложи манипулативен и многозначителен въпрос на референдума, което включваше НАТО и ЕС. Моите ясни предположения бяха, че въпросът нарочно е с много значения и объркващ и че трябва да бъдат зададени два отделни въпроса, единият от които да се отнася само до приемането или неприемането на договора, а другият да позволи на гражданите да изразят волята си дали искат членство в НАТО и ЕС, което според моето дълбоко убеждение е наш стратегически интерес. Отново ВМРО-ДПМНЕ не бе разбран от правителството, което реши да продължи процеса без консенсус с опозицията.
Целият този процес изобилства с погрешни оценки, фалшиви надежди и напразни очаквания, които, за жалост, са продукт на правителството, което лъжеше и цялата международна общност, че ще изпълни нещо, което не е в състояние да изпълни.

Уважаеми г-н Мичъл,

Този договор вреди на интересите на моята нация и родина като такъв е неприемлив за ВМРО-ДПМНЕ и огромното мнозинство от гражданите на Република Македония, което впрочем и се видя на последния референдум, на който, независимо от бруталното и агресивно пълнене на кутиите от страна на хора, близки до правителството, все пак накрая те не успяха в намерението си и не бяха дори близо до условията, за да бъде признат референдумът за успешен. Имаме места, където брутално и насилствено се пълнеха кутии и там явката е по-голяма от 90%, докато дългогодишната средна стойност не надвишава 45%. Това ли са ценностите, в които трябва да повярваме? Нима това е начина, по който трябва да се унищожават демократическите придобивки, които развихме през годините на независима, суверенна и самостоятелна Република Македония? Нима трябва да остана ням при въпросите на моите студенти, които дават примери за опровергаване на законите на физиката с гласуване на всеки 5 секунди? Това европейските ценности ли са, когато гражданите доживяха да бъдат директно заплашвани от властта да излязат и да гласуват, когато лица от властта са представяни измамно и когато се нарушава от пропаганда денят за размисъл преди референдума. А да не говоря за стотиците дисциплинарни мерки, репресии, санкции и уволнения на служители в държавната администрация, които не подкрепиха споразумението, или пък продължаването на политическите преследвания срещу инакомислещите, нещо, което за нас стана ежедневие и навик, с който се научихме да живеем в нашето общество. Нима трябва да премълчим факта, че всички институции мълчат за това, което се случваше в деня на референдума и за това, което го последва?
Отговорът е еднозначен, отказвам да приема това и не само отказвам, но и яростно ще се съпротивлявам с всичките си знания, капацитет и демократически инструменти срещу такива явления. Това не е Македония, в която искаме да живеем.
Продължавам и наистина не мога да повярвам как това ще допринесе за стабилността, мира и сигурността, приемането на договор, който:
1. Бе отхвърлен от огромното мнозинство на референдума,
2. С който се променя Конституцията, с цел промяна на конституционното име на държавата
3. С който се обезсилват всички права, придобити от Република Македония, като
А) резолюцията на ООН за приемане на Република Македония от 1993 година Б) временната спогодба с Гърция от 1995 година и в) Хагското решение в полза на Македония от 2011 година.
4. в който, според член 8 от договора се предвижда формиране на смесена комисия между Република Македония и Гърция, която ще има задача да ревизира историята, археологията и образованието, тайно изтривайки идентичността на моята страна
5. с който страната се отказва от грижата за македонските малцинства в други страни, но същевременно се отказва и от македонците в диаспората.
Що се отнася до действията на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на конституционните промени, които в момента са в парламентарна процедура, те са плод на досегашната ни позиция, че не можем да приемем споразумението и която бе приета единодушно, включително и депутатската група, а въз основа и на легитимността от проведения референдум.
И мога да ви уверя, че ако има някакви информации за закани, изнудване и каквито и да било опити за оказване на влияние върху тяхното решение и решението на всеки отделен депутат, то те идват от кръгове и лица, които не са част от структурите на моята партия. Не приемам такъв начин на действие и го осъждам.
В много случаи предупреждавахме обществото и нашите международни приятели, а същото посочваме и днес, този процес е възложен на човек, който не е искрен в намеренията си и обещава неща, които не може да изпълни. При това знаменосецът на тази идея е свързан с десетки афери, подозрения за извършени престъпления и отсъствие на всякаква воля за разрешаване на случаите на корупция и прилагане на истинско върховенство на закона. Впрочем, факторът време показа, че най-големият фактор за това страната да влезе в криза е именно първият човек в правителството.
Като приятел на вашата страна оценявам високо вашата ангажираност да помогнете на процеса, и като човек, който се е образовал и работил в страните от ЕС и изцяло споделя тези западни ценности, искам заедно да градим бъдещето на моята родина, на базата на принципи и честни отношения. Но аз също така съм човек, който вярва силно в основните придобивки на цивилизацията, да се самоопределям като македонец и да назовавам моята родина Република Македония".

Агенция "Фокус" припомня:

А ето го и писмото на Уес Мичъл до Християн Мицковски от вторник, 16 октомври:

„Както вече сме казали, САЩ вярват силно, че Договорът от Преспа между Македония и Гърция е историческа възможност за Македония да си осигури по-светло бъдеще и да допринесе за регионалната сигурност и просперитет. Във връзка с твърденията, че е било възможно да се постигне някакъв „по-добър договор“, ние не вярваме, че това е възможно. Този договор изискваше компромис и от двете страни. Това е нещо, което вероятно няма да се повтори с години, ако не и с десетилетия.
Няма да Ви изненада това, че ние сме разочаровани от позициите на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ, както по отношение на референдума, така и във връзка с ходовете в парламента за промяна на Конституцията. Още от самото основаване на Македония, гражданите от всички общности и партии, включително и Вашата, силно подкрепят влизането на страната в НАТО и ЕС. Сега парламентът е на ред да направи следващия, решаващ ход. Призоваваме ви да дадете място, публично и частно, на депутатите от вашата коалиция да решат как да гласуват за конституционните промени, освободени от закани и насилие, отмъщение или други форми на принуда.
Това е важен исторически момент за Вашата страна, момент, който изисква смело лидерство и зрелост. Като истински приятел и поддръжник на Македония, Ви призовавам да оставите настрана партийните интереси с цел реализиране на общите стратегически интереси и осигуряване на по-светло бъдеще за вашите граждани в европейското семейство на народите“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ се отказаха от парламентарния дебат за конституционните промени

„1ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ се отказаха от парламентарния дебат за конституционните промени

17 Октомври 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. По данни на скопската „1ТВ“ депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ са се отказали от парламентарния дебат за конституционните промени. В Събранието на Република Македония тече третия ден на разискванията с единствена точка в дневния ред предложението на правителството за изменения на Основния закон на страната.
Депутатът от „Демократичен съюз за интеграция“ Бранко Манойловски се обърна от парламентарната трибуна с призив за амнистия на всички обвинени членове и партийни активисти на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. „Бъдете практични, скъпи деца“, заяви Манойловски, като подчерта, че подобен ход би бил „по-евтин“ за Македония.
Панчо Минов говори от трибуната като представител на „Коалиция за по-добра Македония“, която е против конституционните промени. Той издигна няколко предложения, включително приемането на името „Северна Македония за домашна употреба", която да бъде приложена след членството на Македония в ЕС и НАТО. В отговор министърът на външните работи Никола Димитров заяви, че възобновяването на процеса е рисковано начинание и че прилагането на името Северна Македония ще бъде постигнато с процеса на ратификация в Гърция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Депутат от ДСИ предложи амнистия за членовете на ВМРО-ДПМНЕ: Хубави хора са, пък и е по-евтино!

„Фокус“ (Македония): Депутат от ДСИ предложи амнистия за членовете на ВМРО-ДПМНЕ: Хубави хора са, пък и е по-евтино!

17 Октомври 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от „Демократичен съюз за интеграция“ Бранко Манойловски се обърна от парламентарната трибуна с призив за амнистия на всички обвинени членове и партийни активисти на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Държавата трябва да ги защити, за да може да гласуват свободно. Целта е, съгласно думите на Манойловски, ЕС, НАТО, високи заплати, добра икономика и навременни пенсии; всичко останало, твърди депутатът, е второстепенно, предава македонският „Фокус“.
„ВМРО-ДПМНЕ са прекрасни хора, но те зависят от партията, бих искал да предложа нещо практично. За всеки член на ВМРО, който ще гласува предложението за конституционни промени, държавата трябва да стои зад него, да гарантира бъдещето му, но първо ще трябва да гласува и да бъде известно кой ще гласува. Да се амнистират всички грешници, амнистия за всички, по-евтино е, всичко останало е скъпо, стаите в затворите са скъпи. Дайте им амнистия, изтърпяха много. Нека да бъдем практични. По-евтино е да им се помогне, да застанем зад тях, за да гласуват свободно“, подчерта Манойловски.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицкоски за DW: Скоро ще чуете моята забранена реч!

Християн Мицкоски за DW: Скоро ще чуете моята забранена реч!

17 Октомври 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. В последните дни всички погледи са обърнати към опозиционната ВМРО-ДПМНЕ с надеждата, че нейните депутати ще покажат отговорност в парламента на Македония и ще подкрепят на конституционните промени, произтичащи от договора за името. Във вторник помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия, Уес Мичъл, изрази „разочарованието на САЩ от позициите на лидерите на ВМРО-ДПМНЕ, както по отношение на референдума, така и във връзка със стъпките в парламента за промяна на Конституцията".
„Призовавам Ви да създадете пространство за депутатите от Вашата коалиция да решат как ще гласуват за конституционни промени, освободени от заплахи от насилие, отмъщение или друга форма на принуда", заяви Мичъл в писмо до лидера на ВМРО ДПМНЕ.
В разговор с местната редакция на Deutsche Welle Християн Мицковски обяснява, че „в рамките на деня" ще коментира/отговори на писмото. Но той има позиция по отхвърлената му молба да се обърне към депутатите в парламента.

DW: Какво е това, което досега не сте съобщили или не можете да кажете на пресконференция с видеообръщение, че да настоявате за трибуната в парламента?

Християн Мицковски: Бъдете търпеливи, днес - утре ще чуете забранената реч и всичко, което искам да кажа на обществото като моето послание.

DW: Защо я определяте като „забранена реч", когато в Правилника за дейността на парламента не се предвижда възможността за Ваше обръщение?

Християн Мицковски: Знам, че в парламента досега много хора, които не са били народни представители, са имали право да говорят. През изминалия период речи изнесоха Могерини, Столтенберг ... Щом чуждестранни представители може да се обърнат, не разбирам защо не може да се обърне и лидерът на основната опозиционна партия? В края на 90-те години и студентите можеха да говорят, имаме и много други примери. А само един ден по-рано от министър-председателя чухме послания за помирение, прошка...
DW: Но Заев не е домакин в парламента, той не може да ви покани...

Християн Мицковски: Въпреки това, публиката ще чуе посланието ми много бързо чрез забранената реч.

DW: В контекста на помирението, Вашият вицепредседател Митко Янчев заяви, че е необходима амнистия на обвиняемите за 27 април. Съгласни ли сте с тази позиция?

Християн Мицковски: Ние ясно заявихме позицията на партията. Това, което каза Янчев, е личното му отношение. Ние чухме същото от министър-председателя. Това предложение не е честно. Ние вярваме в справедливостта и правосъдието и не признаваме никаква търговия със закона и справедливостта. Обвиняемите са невинни жертви на политическо преследване от Зоран Заев и СДСМ. В речта си Заев имаше възможност да се извини публично на тях и на техните семейства за всичко, което те понесоха през изминалата година, но той реши в неговия манипулативен стил да поставя условия - подкрепете споразумението с Гърция и след това ще има амнистия. Срам ...

DW: Да се извини на онези, които влязоха в парламента с намерението да убият?

Християн Мицковски: Доколкото ми е известно, за това има вече осъдени лица. Говоря за депутати, художници, обикновени граждани, невинни жертви ...

DW: Има ли шанс със Заев да намерите общ език за Договора от Преспа?

Християн Мицковски: Има възможност да се заключи, че споразумението е мъртва. Всяко по-нататъшно изнасилване на този процес ще произведе допълнително напрежение и поляризация в обществото, а единственият виновник за това е Зоран Заев, който обещаваше нещо, което не може да изпълни. Как се провали предложението на Илинденска Македония? Ципрас каза, че няма 151 депутати, които ще приемат това предложение, т.е. че в гръцкия парламент няма мнозинство. Защо Заев не каза: „Аз нямам мнозинство от две трети и не приемам предложението Република Северна Македония"!

DW: Представителите на стратегическите приятели на Македония, включително и от върха на Европейската народна партия, предупредиха, че ако се провали Договорът от Преспа, Вие, като опозиция, ще поемате цялата отговорност за това.

Християн Мицковски: Отговорността е на онези, които не доведоха докрай Преспанското споразумение. Не опозицията водеше преговорите, която съсипа договора, която провали референдума. Правителството ръководеше, прилагаше процеса, и в крайна сметка го съсипа. Ето защо единственият, който носи отговорност, е Зоран Заев. Той подходи авантюристки, надменно, без да изготви обстановка прие нещо, което на никого преди това не му е хрумвало да приеме, и по-голямата част гражданите в двете страни си казаха своето мнение. В Македония имаме катастрофален референдум, а в съседна Гърция имаме над 70% от гражданите, които не приемат споразумението. Криво засадено дърво расте накриво.

DW: Международната общност не вижда вина у Заев. Поздравиха го за сделката, постигната с Ципрас.

Християн Мицковски: Казвам моето мнение. Това беше „План А“ от Зоран Заев. Това не беше „План А“ на опозицията.

DW: И какъв е вашият „План А“?

Християн Мицковски: Да няма изменения в Конституцията, за да се промени конституционното име.

DW: Източници от своя страна твърдят, че инкогнито сте били в Белград на среща със сръбския президент Александър Вучич, веднага след завръщането си от Москва. Твърди се, че на тази среща е трябвало да бъде предадена конкретно съобщение от Путин, но и поздравления за отношението на македонската опозиция към референдума ...

Християн Мицковски: (Смях) Категорично отричам, че съм имал среща с Вучич. Наистина бях на еднодневно посещение в Белград, но случаят беше напълно личен. Между другото, в деня, когато бях в Белград, Вучич посети Казахстан, така че отново отричам такива завъртания и спекулации. Когато имам среща с Вучич, тя ще бъде официална и прозрачна. Ние не сме контрабандисти, за да се крием, ние сме председатели на две сестрински партии, които се срещнаха и ще се срещнат в бъдеще.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Депутатите продължават парламентарния дебат за конституционни промени

МКД (Македония): Депутатите продължават парламентарния дебат за конституционни промени

17 Октомври 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието в македонския парламент, на което депутатите спорят за определяне на необходимостта от предложението на правителството за конституционни промени за прилагане на договора за името с Гърция, продължава и в сряда, отбелязват в редакцията на скопското електронно издание МКД.
На втория ден от дебата управляващото мнозинство и опозицията останаха на своите позиции „за“ и „против“ промените в Основния закон на страната.
За народните представители от ВМРО-ДПМНЕ договорът от Преспа е вреден, политически и юридически мъртъв, а при сключването му не са спазени положенията в Конституцията и Правилника за дейността на Събранието. Според парламентарното мнозинство обаче не е възможно да бъде постигнато по-добро споразумение. Коалицията в Скопие предупреди, че ако договорът с Гърция пропадне, Македония ще остане изолирана.
Заседанието трябва да започне в 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“: Засега управляващите разполагат със 72 гласа от 80 за необходимите конституционни промени

„Алсат М“: Засега управляващите разполагат със 72 гласа от 80 за необходимите конституционни промени

16 Октомври 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Засега управляващите разполагат със 72 гласа от 80 за необходимите конституционни промени, съобщава македонският телевизионен канал “Алсат М“.
Днешното разискване в парламента отново потвърди позицията на някои от опозиционните депутати, решили да не подкрепят конституционните промени. Все още няма промени в броя на депутатите, които подкрепят промяната на името на държавата. Ден по-рано позицията промени само независимият депутат, Ферид Мухич, с което броят на депутатите, които са "за" достигна 72, но това е с осем по-малко от необходимите 80 гласа, т.е. от необходимото мнозинство от две трети.
И макар днес да е само вторият ден от парламентарния дебат, който може да продължи до десет дни на този етап, се говори неофициално, че парламентът ще направи още една крачка напред утре или петък, съобщи телевизията.
Това означава, че инициативата за конституционни промени ще бъде поставена на гласуване и ако не получи подкрепата на най-малко 80 депутати, ще се насрочат предсрочни парламентарни избори. Възможната дата за изборите е 2 или 9 декември.
Ако обаче бъдат осигурени 80 гласа, тогава инициативата за промяна на Конституцията ще отиде на втората фаза - комисията по конституционни въпроси, и едва по-късно ще се върне отново в пленарната зала.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ излязоха от домашен арест

„Сител“ (Македония): Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ излязоха от домашен арест

16 Октомври 2018 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Сител“ (Македония): Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ Любен Арнаудов и Сасо Василевски излязоха от домашен арест, съобщи македонският телевизионен канал “Сител“.
Апелативният съд прие жалбите на двамата мъже, обвинени за събитията в Събранието от 27 април 2017 и ги освободи под гаранция в размер на общо 700 хил. евро. Арнаудов и Василевски не отговориха дали ще присъстват на сесията за конституционните промени. Те не разкриват дали ще гласуват в събранието след вчерашния призив на премиера Заев за помирение между депутатите след насилието в законодателната власт.
Освобождаването от домашен арест за Василевски и Арнаудов съвпадна с днешното изслушване за парламентарните събития на 27 април. Прокуратурата сега не знае как да действа, ако се предложи амнистия на обвинените депутати, съобщава телевизията.
За събитията от 27 април са обвинени общо 33 души в терористична заплаха за конституционния ред и подпомагане на извършването на престъплението.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Конституционните промени в Македония са възможни след предсрочни парламентарни избори

Александър Дамовски, МКД: Конституционните промени в Македония са възможни след предсрочни парламентарни избори

16 Октомври 2018 | 21:05 | Агенция "Фокус"
София. Конституционните промени в Македония са възможни след предсрочни парламентарни избори. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ главеният редактор на македонското електронното издание МКД Александър Дамовски.
„Това, което се случва зад кулисите обаче е необичайно бързото решение на съда точно сега, в този момент двамата депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които са обвинени за събитията от 27 април миналата година, ако си спомняте размириците в парламента тогава, днес да получат своята свобода, т.е. беше свалена мярката им за неотклонение „домашен арест“. Това повдига съмнения, че има определен брой депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които биха гласували за конституционните промени и по този начин правителството би могло да осигури 80 депутатски гласа Тъкмо на тези двама депутати Саша Василевски и Любен Арнаудов е свалена мярката „домашен арест“, а те се споменаваха в тази група депутати 9-10 депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които биха могли да гласуват за конституционни промени. И според мен неслучайно точно днес на тях двамата беше свалена мярката за задържане „домашен арест“.“.
Според Алексанър Дамовски писмото на помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл до лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски е образец на дипломатическа нетактичност и груба политическа игра.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Уес Мичъл към Християн Мицковски: Разочаровани сме от вас!

Уес Мичъл към Християн Мицковски: Разочаровани сме от вас!

16 Октомври 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия изпрати писмо на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, в което му казва, че САЩ са разочаровани от позициите на ръководството на партията, включително и от неговата лично, съобщава скопското електронно издание „Независен“.
„Както вече сме казали, САЩ вярват силно, че Договорът от Преспа между Македония и Гърция е историческа възможност за Македония да си осигури по-светло бъдеще и да допринесе за регионалната сигурност и просперитет. Във връзка с твърденията, че е било възможно да се постигне някакъв „по-добър договор“, ние не вярваме, че това е възможно. Този договор изискваше компромис и от двете страни. Това е нещо, което вероятно няма да се повтори с години, ако не и с десетилетия.
Няма да Ви изненада това, че ние сме разочаровани от позициите на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ, както по отношение на референдума, така и във връзка с ходовете в парламента за промяна на Конституцията. Още от самото основаване на Македония, гражданите от всички общности и партии, включително и Вашата, силно подкрепят влизането на страната в НАТО и ЕС. Сега парламентът е на ред да направи следващия, решаващ ход. Призоваваме ви да дадете място, публично и частно, на депутатите от вашата коалиция да решат как да гласуват за конституционните промени, освободени от закани и насилие, отмъщение или други форми на принуда.
Това е важен исторически момент за Вашата страна, момент, който изисква смело лидерство и зрелост. Като истински приятел и поддръжник на Македония, Ви призовавам да оставите настрана партийните интереси с цел реализиране на общите стратегически интереси и осигуряване на по-светло бъдеще за вашите граждани в европейското семейство на народите“, гласи писмото на Мичъл до Мицковски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Повече от половината депутати на ВМРО-ДПМНЕ се отказаха от изказванията си

„Нова ТВ“ (Македония): Повече от половината депутати на ВМРО-ДПМНЕ се отказаха от изказванията си

16 Октомври 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Повече от половината депутатите на ВМРО-ДПМНЕ се отказаха от изказванията си на парламентарното заседание за конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция, съобщава македонското онлайн издание „Нова ТВ“.
Според информацията на изданието, призивът за отказ от изказванията е дошъл от ръководството на опозиционната партия и лично от председателя Християн Мицковски, след като председателят на парламента Талат Джафери не позволи той да се обърне към депутатите от парламентарната трибуна.
Джафери, позовавайки се на Правилника за работата на парламента, заяви, че не може лице, което не е депутат, да се изказва в парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стево Пендаровски, координатор за НАТО на Македония: Започваме присъединителните преговори с Алианса в четвъртък

Стево Пендаровски, координатор за НАТО на Македония: Започваме присъединителните преговори с Алианса в четвъртък

16 Октомври 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Преговорите за присъединяване на Македония към НАТО започват официално в четвъртък и петък в Брюксел с посещението на членовете на Комитета за интеграция в НАТО и Работната комисия за интеграция в седалището на Алианса, където те ще се срещнат с македонски представители и ще включат Скопие в процеса за утвърждаване на съвместимостта на страната със стандартите на НАТО, съобщи националният координатор на Алианса за Македония Стево Пендаровски, предава скопското електронно издание Press 24.
С тези разговори в Брюксел, Македония фактически отваря последната фаза в отношенията с НАТО преди членството в Алианса, за което страната получи покана на срещата на върха през юли в Брюксел, подчерта още Пендаровски, който даде съвместна конференция с министъра на отбраната и министъра на външните работи Радмила Шекеринска и Никола Димитров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Талат Джафери е отхвърлил искане да се даде думата на лидера на ВМРО-ДПМНЕ в парламента

„Телма“ (Македония): Талат Джафери е отхвърлил искане да се даде думата на лидера на ВМРО-ДПМНЕ в парламента

16 Октомври 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. До председателя на македонския парламент Талат Джафери все още не е постъпило официално искане за обръщение на председателят на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, твърдят източници на скопския телевизионен канал „Телма“ от народното събрание. „Но и това да стане, то няма да бъде одобрено, защото членът от правилника (за работата на парламента), на който се позовава ВМРО-ДПМНЕ се отнася за държавни органи и институции, а не за лидер на партия“, обясняват източниците на медията.
По-рано депутатската група на ВМРО-ДПМНЕ внесе искане техният председател да се изкаже от трибуната на парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутат от СДСМ: Аз запазих идентичността си, когато се омъжих и добавих фамилията на мъжа си

Депутат от СДСМ: Аз запазих идентичността си, когато се омъжих и добавих фамилията на мъжа си

16 Октомври 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Аз запазих идентичността си, когато се омъжих и добавих фамилията на мъжа си. Да дадем принос за държавата. Нашата идентичност не може да бъде проблематизирана. Ние не сменяме името си. Правителството нямаше да приеме ако трябваше да изтрие името Македония“, заяви депутатът от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Снежана Калевска Ванчева в хода на втория ден от дебатите в парламента за внасяне на поправки в Конституцията на Македония, произтичащи от договора за името с Гърция, предава македонският портал „А1 Он“.
Изказвания трябва да имат 66 депутати. Дебатът започна в понеделник и се очаква да продължи 10 дни, след което ще се състои гласуване за конституционните промени.
От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ вече обявиха, че няма да участват в гласуването и е почти сигурно, че правителството няма да събере нужното му квалифицирано мнозинство за промяна на Основния закон на страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият външен министър от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски: След референдума 15 мои колеги са привикани на разпит в прокуратурата, няма да гласувам за промяна на Конституцията

Бившият външен министър от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски: След референдума 15 мои колеги са привикани на разпит в прокуратурата, няма да гласувам за промяна на Конституцията

16 Октомври 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. „След неуспешния референдум около 15 мои колеги депутати, сред които и аз, бяха повикани по различни поводи в прокуратурата и смятам, че с това се доказа, че общественият обвинител изпълнява политически поръчки във всички тези случаи. Разпитите имат за цел да принудят част от народните представители да гласуват против волята на народа по въпроса за промяна на Конституцията на Република Македония“, заяви във вторник депутатът и бивш министър на външните работи в правителството на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски след разпит в прокуратурата, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Освен това, депутатът на ВМРО-ДПМНЕ е подчертал, че е най-важно да се зачита волята на народа, каквото ще направи самият той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЕТА (Македония): В 12 часа продължава заседанието за конституционните промени в Скопие

МЕТА (Македония): В 12 часа продължава заседанието за конституционните промени в Скопие

16 Октомври 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Пленарното заседание на македонския парламент за конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция, което започна в понеделник, продължава в 11 часа (12:00 българско време) във вторник и се очаква да се изкажат 66 депутати, предава македонската агенция МЕТА.
В течение на заседанието в понеделник нямаше промяна на позициите на властта и опозицията, с изключение на депутата от управляващото мнозинство Ферид Мухич, който по-рано бе дал индикации, че може да не подкрепи инициативата на правителството, но сега заяви, че ще гласува „за“ договора, тъй като той не заплашва идентичността на македонците.
Премиерът на страната Зоран Заев призова народните представители, които се колебаят, да погледнат в бъдещето и всеки депутат да гласува според своята съвест за сигурност, стабилност и икономически просперитет на страната. Също така, министър-председателят призова и за помирение по отношение на събитията в парламента от 27 април м.г., което бе изтълкувано от медиите като предложение за амнистия на обвинените за извършеното насилие в онази вечер.
Според правилника за работата на македонското народно събрание, дебатите могат да продължат максимум 10 дни, т.е. до 26 октомври и тогава трябва въпросът за внасяне на промени в Конституцията на страната да се подложи на гласуване, в което те да бъдат одобрени от най-малко 80 депутати.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зиядин Села към Зоран Заев: Не си цар, за да прощаваш, а само премиер на страната

Зиядин Села към Зоран Заев: Не си цар, за да прощаваш, а само премиер на страната

16 Октомври 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на „Алианса на албанците“ Зиядин Села, който пострада най-тежко при инцидентите в македонския парламент на 27 април м.г. чрез „Фейсбук“ каза на премиера Зоран Заев, че не е цар, за да прощава, а само премиер на страната, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.
„Не знам дали премиера Зоран Заев е имал семейни или лични проблеми на 27 април, за да подава ръка за помирение днес. Ако той мисли за събитията в парламента на 27 април, тогава трябва да знае, че не е над институциите и справедливостта. Той е избран за премиер на държавата, а не за цар“, написа Села.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA (Македония): Македонските депутати не успяват да се споразумеят за конституционните промени

VOA (Македония): Македонските депутати не успяват да се споразумеят за конституционните промени

15 Октомври 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонските депутати не успяват да се споразумеят за конституционните промени, пише на своята интернет страница македонската редакция на радио The Voice of America.
Властите и опозицията остават на диаметрално противоположните си възгледи. Необходимото мнозинство от две трети, за да се промени Конституцията, става все по-малко сигурно, пише редакцията. Премиерът Заев предложи помирение за събитията от 27 април, без да посочи дали това означава амнистия. Дебатите продължават утре.
Първият ден от дебата в Събранието относно конституционните промени не доведе до промяна в позициите на правителството и опозицията. За управляващите споразумението с Гърция е ключът към бъдещето, с което евроатлантическата интеграция на Македония ще продължи, а за опозицията е капитулантски договор, който е политически мъртъв. Депутатите се сменяха на трибуната на парламента, но гледните точки и поантите останаха едни и същи. Все по-ясно е, че опозицията няма да подкрепи договора и с това властта е далеч от необходимото мнозинство от две трети в парламента за промяна на Конституцията, предполага редакцията.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Няма изгледи за консенсус по конституционните поправки в Македония, решаващият ден е утре

Александър Дамовски, МКД: Няма изгледи за консенсус по конституционните поправки в Македония, решаващият ден е утре

15 Октомври 2018 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. Няма изгледи за консенсус по конституционните поправки в Македония, решаващият ден е утре. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ главният редактор на македонското електронно издание МКД Александър Дамовски. Той потвърди, че ако няма съгласие за тях, страната отива на предсрочни парламентарни избори. Позициите на управляващи и опозиция остават противоположни, допълни Дамовски, въпреки призивите за помирение на премиера Зоран Заев. Той прогнозира, че след предсрочните избори, при мнозинство в парламента, коалиция между СДСМ, албанските партии и останалите по-малки партии ще опита да прокара мирния проект за конституционните промени и промяна на името на страната, за да може договорът с Гърция да мине.
„Според сегашното разпределение на силите, на влиянието на политическите партии сред гражданите на Република Македония, това наистина би било трудна задача, за която и да било от двете страни, защото обществото е разделено. Има твърдо разделение на обществото между привържениците на демократите и тези на ВМРО_ДПМНЕ. Наистина е трудно да се предвиди, дори след предсрочните избори кой ще събере мнозинство в парламента, за да може да ратифицира или спре договора с Гърция.“
Александър Дамовски каза още, че според новия изборен закон ако промените в конституцията не минат, парламентът трябва да се разпусне и в рамките на 45 дни да се организират нови избори, а управляващи и опозиция да съставят служебно правителство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ не приема призива на Зоран Заев за помирение

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ не приема призива на Зоран Заев за помирение

15 Октомври 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ не приема предложението на премиера Зоран Заев за помирение на политическите партии за насилието в парламента от 27 април 2017 г. Опозицията е категорична, че щурмът на парламента е политически измислен случай, без доказателства, без аргументи, и че е предназначен за оказване на политически натиск, отбелязва електронното издание на македонския вестник „Независен“.
„Петдесетина души с месеци са обект на политическо преследване, с цел Зоран Заев да може да търгува с тяхната свобода, а в замяна търси подкрепа на споразумението с Гърция за преименуване на Македония. В продължение на месеци хората са задържани, депутати, художници, обикновени граждани са наричани терористи, невинни хора са станали жертва на преследването на Заев. Това ясно показва, че правителството - не само за 27 април, но и за други случаи срещу хора от ВМРО-ДПМНЕ, води политически хайки, само за да търгува с тяхната свобода. Неморално и неетично. Това също е послание към съдебната система и прокуратурата, които съдят невинни хора. Те не са терористи", заяви генералният секретар на опозиционната партия Игор Янушев.
Според него тези хора се нуждаят от справедливост, а не от политически мотивирани случаи. Той поиска от Заев да се извини на семействата за политически натиск, упражняван от властите.
„Само тогава ще има помирение. Истината може да възтържествува и затова искаме нова прокуратура, която да разследва всички случаи, в които има подозрение за нарушение на закона. И която ще анализира безпристрастно фактите и доказателствата. Тук има възможност Заев да докаже, че е за истинско помирение и за справедливост без условия. Освободете хората от политическо преследване и от задържане, справедливост за тези хора с гаранция за тяхната презумпция за невинност", категоричен бе Янушев.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Заседанието в македонския парламент продължава четири часа, квалифицираното мнозинство остава под въпрос

„Канал 5“ (Македония): Заседанието в македонския парламент продължава четири часа, квалифицираното мнозинство остава под въпрос

15 Октомври 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието в македонския парламент с единствена точка в дневния ред – промените в Конституцията, продължава четири часа, предава скопската телевизия „Канал 5“, като допълва, че постигането на квалифицирано мнозинство все още е под въпрос.
Власт и опозиция имат диаметрално противоположни позиции по въпроса за измененията в Основния закон на страната и към настоящия момент няма ясни сигнали, че коалицията на премиера Зоран Заев може да осигури необходимото мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Пазарлъкът в Македония върви, преди референдума Зоран Заев имаше много по-големи шансове да стигне до консенсус за промяна на името

Красимир Узунов: Пазарлъкът в Македония върви, преди референдума Зоран Заев имаше много по-големи шансове да стигне до консенсус за промяна на името

15 Октомври 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Пазарлъкът в Македония върви, преди референдума Зоран Заев имаше много по-големи шансове да стигне до консенсус за промяна на името. Това каза президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов в предаването „12+3“ по БНР. По думите на Узунов шансовете Зоран Заев да успее да събере необходимите гласове за промяната на името на Македония със сигурност вече са по-малки, отколкото преди референдума. „Преди референдума Зоран Заев имаше много по-големи шансове да се стигне до един консенсус, да се намерят не 9, а поне 12 депутата от ВМРО-ДПМНЕ, които да гласуват за промяна на конституцията. Но естествено промяна на конституционното име на Македония в пакет с въвеждането на втори официален език. След референдума, когато той не можа да достигне дори желаното мнозинство от 700-800 хиляди гласа, които биха дали основание на депутати от ВМРО-ДПМНЕ да преминат в отсрещния лагер, който одобрява промените, сега пазарлъкът става много труден. Или както казва мой дългогодишен приятел от Македония - главният редактор на едно от изданията – „ей сега да си депутат от ВМРО-ДПМНЕ и да се видиш со пари“. Тоест офертите и от едната страна, и от другата са големи и изкусителни“, коментира Узунов. По думите му опитът от последните години показва, че страната върви повече към избори, отколкото към решение на казуса през едно гласуване. „Офертите са от две страни, не са само от тези, които оферират за промяна на конституцията, сигурно има и отсреща. Станахме свидетели на ред публикации от митичното руско присъствие на Западните Балкани до консолидация около партиите, които изразиха тезата за бойкот и явяване на трета сила през вътрешни противоречия в управляващата коалиция“, допълни Красимир Узунов. „Аз лично очаквам днес Демократичният съюз за интеграция да опита да вкара едно предложение, с което да се отложи гласуването, което показва липсата на необходимия кворум. Тоест тези 9 депутати, които през последните десет дни правителството на Заев се чуди как по всякакъв начин да ги осигури, нещо не могат да се осигурят“, каза още той. „Дори да глътнат жабата и да изгласуват, те остават зависими от това квалифицирано мнозинство в гръцкия парламент, което трябва да се осигури. Тоест отиваме да се играе на още една врата, при всички положения. А определено вътре започват да се получават пукнатини. Тоест тези социолози, които обясняваха на Заев до референдума, че едва ли не 61% от македонските граждани ще се явят пред урните, в момента трудно могат да обяснят това, което става. Самият аз съм скептик за по-добри резултат на Заев при едно гласуване сега, вече на изброи след референдума“, отбеляза Красимир Узунов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): Зоран Заев призова за национално помирение за 27 април с цел присъединяване към ЕС и НАТО, не спомена за амнистия

„НОВА“ (Македония): Зоран Заев призова за национално помирение за 27 април с цел присъединяване към ЕС и НАТО, не спомена за амнистия

15 Октомври 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев призова за национално помирение за събитията в парламента от 27 април 2017 г. с цел присъединяване към Европейския съюз, съобщава скопското електронно издание „НОВА“ , като уточнява, че съответното Заев е подчертал в речта си пред депутатите в парламента.
Събранието на Република Македония стартира 61-вото си заседание, на дневен ред в което са предложенията на правителството за изменението на Конституцията на Република Македония. В речта си Заев предложи помирение за събитията от 27 април, но не спомена директно думата „амнистия".
„Нека дясната страна в парламента приеме ръка от лявата страна. Нека да се помирим за 27 април. Готов съм да платя политическа цена. Няма бъдеще, ако не си прощаваме. Това решение се очаква от всички граждани на Македония. Нека да покажем на Европа, че имаме общ интерес", заяви премиерът на югозападната ни съседка.
Той призова депутатите, които все още се колебаят, да изберат ЕС и НАТО, а не изолацията. „Всички знаем, че това е единственият начин за Македония да е в ЕС и НАТО, всички знаем, че тази възможност не трябва да се пропуска. Това е в съответствие с решението на хората, които искат членство в ЕС и НАТО", отбеляза Заев, като добави, че това е единственият начин за мир, стабилност и икономически просперитет.
Депутатите от всички парламентарни групи са в залата, а на заседанието присъства и министърът на външните работи Никола Димитров, подчертава медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Пред парламента в Скопие се събраха протестиращи срещу промените в Конституцията

A1 On (Македония): Пред парламента в Скопие се събраха протестиращи срещу промените в Конституцията

15 Октомври 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Малка група граждани се събраха пред сградата на парламента в Скопие, за да изразят несъгласието си с планираните промени в Конституцията на Македония, предава електронната медия A1 On.
Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи „Не Ви избрахме, за да променяте името“, „Оставка“, „Бойкотирам“, с които призоваха депутатите да не подкрепят конституционните промени.
Демонстрантите блокираха движението в района на парламента с палатки и пейки от близкия парк. Пред Събранието, в което се провежда заседание с единствена точка от дневния ред конституционните промени, се наблюдава и засилено полицейско присъствие.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ: Това трябва да приключи днес, ще констатираме, че няма да има промени в Конституцията на Македония

Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ: Това трябва да приключи днес, ще констатираме, че няма да има промени в Конституцията на Македония

15 Октомври 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започна заседанието в македонския парламент с единствена точка в дневния ред промените в Конституцията, предава скопската електронна медия A1 On.
„Всичко, което трябва днес да направим, е да обобщим гласа на гражданите т.е. да констатираме, че тези конституционни промени не могат да бъдат неразделна част от Конституцията на Република Македония и това не важи само за депутатите на ВМРО-ДПМНЕ. Ако се спазва Конституцията на Република, подобна позиция трябва да имат и депутатите от СДСМ. Това трябва да приключи днес“, заяви депутатът от редиците на ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски.
„Досега няма споразумение между опозицията и правителството. Днес единственото, което трябва да кажем, е, че уважаваме решението на гражданите. В такива ситуации нито парламентът е този, който взима решенията, нито правителството“, подчерта Димовски преди началото на сесията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Съдът отложи заседание по делото „ТНТ“, за да може Никола Груевски да присъства на обсъжданията в парламента за конституционните промени

„Макфакс“ (Македония): Съдът отложи заседание по делото „ТНТ“, за да може Никола Груевски да присъства на обсъжданията в парламента за конституционните промени

15 Октомври 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съдът в Скопие отложи изслушването на Никола Груевски по делото „ТНТ“, за да може бившият министър-председател на Македония и лидер на ВМРО-ДПМНЕ да присъства на заседанието в парламента за конституционните промени, предава информационната агенция „Макфакс“.
„Искам да бъда освободен от днешното изслушване, за да присъствам на сесията в парламента, където има точка за изменение на Конституцията. Досега не съм използвал тази възможност", бе искането, което Груевски отправи към съдията по делото Огнен Ставрев. Молбата му бе удовлетворена. Следващото изслушване е насрочено за 25 декември.
По делото „ТНТ“ има седем обвиняеми, сред които и бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, бившият министър на транспорт и съобщенията Миле Янакиевски и бившият кмет на Община Гази баба Тони Трайковски. Те са съдени за извършване на престъпление от политическа омраза - разрушаване на комплекс на тогавашния им политически противник Фиат Цановски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.