НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Съдът отказа да изпълни международна поръчка за разпит на българските граничари, разследвани в Турция за смъртта на бракониер

Бургас: Съдът отказа да изпълни международна поръчка за разпит на българските граничари, разследвани в Турция за смъртта на бракониер

9 Ноември 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Бургас. Съдът в Бургас отказа да изпълни международна поръчка за разпит на българските граничари, разследвани в Турция за смъртта на бракониер, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. Решението е окончателно, а мотивите са, че изпълнението на съдебната поръчка би накърнило суверенитета на България, че давността на трите престъпления – причиняване на смърт поради небрежност, леко нараняване и увреждане на чуждо имущество, е изтекла и че би било нарушено правото на всеки един от обвиняемите в Турция български граничари да не бъде съден два пъти за едно и също престъпление.
Делото в Република Турция е насрочено за 12 март 2019 година.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР предприема мерки в защита на обвинените български граничари

МВнР предприема мерки в защита на обвинените български граничари

19 Октомври 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на външните работи ще окаже всяко необходимо съдействие, в рамките на своите компетенции, за положителното разрешаване на случая с четиримата български граничари, обвинени в убийството на турски бракониер през 2018 г. Това стана ясно на среща в МВнР между заместник-министрите Тодор Стоянов и Георг Георгиев и депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева и Диана Саватева, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Заместник-министър Стоянов информира, че чрез генералното консулство в Одрин са изпратени запитвания за информация по делото, както и че ще бъде поискано присъствието на наш представител на съдебните заседания. Предприети са стъпки и по отношение на адвокатската защита, като ведомството е предложило на сънародниците ни адвокати с опит в наказателните дела.
„Благодаря на МВнР и на министър Захариева, която знам, че работи активно и е лично ангажирана със случая“, подчерта Ивелина Василева.
„В този случай трябва да се действа бързо, но и много внимателно, защото ситуацията е деликатна“, изтъкна Георг Георгиев, който увери депутатите, че от страна на министерството ще бъдат предприети всички възможни мерки. Той подчерта и необходимостта от интензивен контакт между отговорните институции.
Диана Саватева, която миналата седмица се срещна с граничарите, разследвани в Турция изтъкна, че засега няма яснота от турска страна на какъв етап е делото. Тя сподели, че обвинените са значително по-спокойни, тъй като усещат подкрепа от страна на българските институции.
Участниците се обединиха около идеята, че бъдеща среща в един по-широк формат, ще бъде полезна за всички заинтересовани страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Държавата ще подпомогне със средства защитата на българските граничари в Турция

Министър Цецка Цачева: Държавата ще подпомогне със средства защитата на българските граничари в Турция

19 Октомври 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. Водените разговори са държавата да направи така, че те да бъдат подпомогнати в защитата. На всички е ясно, че ще става дума за средства. Това каза от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос за действията на страната ни за защита на четиримата граничари, защитили държавната граница през 2008 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От МВнР откликнаха на предложението да се ангажират консулските служби на България в Турция. Те да предоставят списък с адвокатски кантори или адвокати, който да се предостави на граничарите, и те да си изберат адвокат“, обясни тя. „Наши адвокати не могат да ги представляват там, но могат да изберат адвокати по списъка на консулите“, обясни Цецка Цачева. „Имаме уверението, че консулът ще присъства на съдебните заседания в Турция“, каза още правосъдният министър.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Категорично не е възможно да се стигне до предаване на българските граничари на турската страна

Министър Цецка Цачева: Категорично не е възможно да се стигне до предаване на българските граничари на турската страна

19 Октомври 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. Искам да разсея всякакви съмнения по въпроса за евентуална екстрадиция за Турция на нашите граждани. Категорично България е подписала Конвенцията, че не е възможно да се стигне до това те да бъдат предадени на турската страна. Това каза от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос за действията на страната ни за защита на четиримата граничари, защитили държавната граница през 2008 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вярно е обаче, че нямаме механизъм, по който българската държава да прекрати делото в Турция“, посочи тя. „Производството в Турция се води по общ наказателен ред. В България такова производство никога не е стартирано, защото никой не е ангажирал вина на длъжностни лица, които в службата си са опазили българската граница“, обясни Цецка Цачева. „Българските граничари имаха възможност да обсъдят с експертите какви действия следва да се предприемат оттук нататък“, коментира тя. „Министерството на правосъдието не може да се меси пряко в работата на българските съдебни органи, както и в работата на конкретния съд в Лозенград“, уточни правосъдният министър. „Считаме, че без значение процедурата за правна помощ, която в момента се реализира от съда в Бургас, е изключително важно да се осигури защитата на сънародниците ни пред съда в Лозенград“, каза още Цецка Цачева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов е готов да приеме в МО граничарите, разследвани в Турция за смъртта на бракониер, за да ги защити от екстрадиция

Министър Красимир Каракачанов е готов да приеме в МО граничарите, разследвани в Турция за смъртта на бракониер, за да ги защити от екстрадиция

17 Октомври 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Изразявам пълна подкрепа за граничните полицаи Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков. Това е написал в страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „В началото на 2017 г. те са обвинени от турския наказателен съд, че на 17 април 2008 г., когато турска лодка навлиза в българските териториални води, при опит за арест прострелват един от рибарите-бракониери. Всички достойни българи, които с оръжие в ръка изпълняват и са изпълнявали своя дълг в защита на границите на България, имат моята безусловна подкрепа“, пише Каракачанов.
По думите му още миналата година, когато Турция е поискала екстрадицията им, е заявил, че няма да допусне българите да бъдат предадени на турския съд.
„Ако сега се наложи, ще ги прибера в Министерство на отбраната, за да бъдат защитени. Ще направя всичко по силите си, за да не бъдат предадени на чужда държава. Тези български мъже заслужават награда, защото са изпълнявали своя служебен дълг, защитавайки границата на Родината“, пише още Красимир Каракачанов.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Районният съд в Бургас отложи делото срещу четиримата български граничари, разследвани в Турция за смъртта на бракониер (ОБЗОР)

Районният съд в Бургас отложи делото срещу четиримата български граничари, разследвани в Турция за смъртта на бракониер (ОБЗОР)

16 Октомври 2018 | 20:58 | Агенция "Фокус"
Бургас. Районният съд в Бургас отложи делото срещу четиримата български граничари, разследвани в Турция за смъртта на бракониер. Делото е заведено от турския наказателен съд. Той обвинява българските граничари за смъртта на турския рибар край Резово през 2008 година. Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са привлечени като обвиняеми за съучастие в престъпление за причиняване на смърт, причиняване на леко нараняване и увреждане на имущество според турското законодателство. През 2008 година, българската военна прокуратура прекрати делото срещу Михаил Цонков с решението, че това е нещастен случай, а европейският съд в Страсбург защити Цонков по делото заведено от близките на бракониера. Съдът в Бургас изслуша становището на представителя на Районна прокуратура – Бургас и се съобрази с разпоредбата на чл. 9 от Договора за правна помощ по граждански и наказателни дела, от 1976 г. между Народна Република България и Република Турция, и установи, че направеното искане следва да бъде уважено, с оглед гарантиране правата на подсъдимите, съгласно българското законодателство и така делото се отложи за 9 ноември от 14:00 часа, за да могат да се осигурят всички необходими документи за адекватната защита на граничните служители. Доказателствата, които ще бъдат събрани, ще бъдат изпратени до Република Турция.
Четиримата граничари бяха посрещнати с аплодисменти от събралите се в тяхна подкрепа жители на Бургас пред Съдебната палата в града. Според Михаил Цонков, който е обвинен за смъртта на турския бракониер, нарушил морската граница край Резово, с общи усилия ще се постигне това, което всички очакват, а именно оправдателна присъда или прекратяване на делото. По думите му те са свършили работата си и са изпълнили своя дълг, като са опазили държавните граници и тези на ЕС. След като съдът в Бургас обяви решението си да отложи делото, коментарът на Михаил Цонков беше, че защитниците Росен Кожухаров и Станко Кралев са преценили така. Той добави, че има допълнителни документи и предстоят срещи с Министерството на правосъдието, МВнР и различни институции, които също са обявили своята подкрепа в неговата и в полза на колегите му. На митинга пред съда в подкрепа на граничарите, присъстваше и Живко Табаков - общински съветник и председател на Постоянната комисия по туризъм в Общински съвет – Бургас, който заяви, че това е един акт на подкрепа за граничарите, които са дали нужното, за да защитят българските граници. Той добави, че актът за присъствие тук е лична подкрепа към тях. Според него очакванията бяха Съдът да направи всичко възможно, тази процедура не само да се отложи, но и да излезе със становище, че българските граничари няма да бъдат екстрадирани в Турция. Стефан Петров от Организация за закрила на българските граждани също беше един от присъстващите пред Районния съд в Бургас в подкрепа на българските граничари. По думите му лично за него те са направили възможно най-правилното, като са защитили българските граници по напълно разумен и правилен начин.
На митинга в подкрепа на българските гранични служители се събраха стотици хора.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Николай Тишев и Живко Господинов присъстваха на протеста в подкрепа на четиримата гранични полицаи, които Турция съди

БСП: Николай Тишев и Живко Господинов присъстваха на протеста в подкрепа на четиримата гранични полицаи, които Турция съди

16 Октомври 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Бургас. Народният представител от „БСП за България” Николай Тишев и председателят на ОбС на БСП-Бургас Живко Господинов присъстваха на протеста пред Съдебната палата в подкрепа на граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов, които през 2008 г., изпълнявайки служебните си задължения, защитиха българската граница. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Четиримата се явиха в бургаския съд за изслушване, след като турският наказателен съд в Къркларели отново поиска възобновяване на делото.
„Искам да призова всички държавни институции ясно и категорично да защитят четиримата български мъже. Нека не забравят какъв сигнал дават на стотиците граничари, които и в този момент рискуват живота си за опазване на границите на нашата родина”, каза Живко Господинов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Районният съд отложи делото по изпълнение на съдебна поръчка относно четиримата граничари, разследвани в Турция за смъртта на бракониер

Бургас: Районният съд отложи делото по изпълнение на съдебна поръчка относно четиримата граничари, разследвани в Турция за смъртта на бракониер

16 Октомври 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. Бургаският районен съд отложи делото по изпълнение на съдебна поръчка относно четиримата граничари, разследвани в Турция за смъртта на бракониер, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. Причината е необходимостта от технологично време, за да се събират нужните доказателства, които да гарантират правата на защита на четиримата български граничари.
Четиримата граничари – Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков, бяха посрещнати с аплодисменти от събралите се в тяхна подкрепа жители на Бургас пред Съдебната палата в града.
„Радвам се, е има толкова будни българи. С общи усилия ще постигнем това, което всички очакваме, а то е оправдателна присъда или прекратяването на делото. Ние всички сме си свършили нашата работа, това е бил нашият дълг, опазили сме държавните граници и тези на ЕС Благодаря на всички, които застанаха зад гърба ни и продължават да ни подкрепят“, каза Михаил Цонков, обвинен за смъртта на турски бракониер, нарушил морската ни граница край Резово.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Няма искане от турска страна за предаване на българските граничари, разследвани за смъртта на бракониер

Главният прокурор Сотир Цацаров: Няма искане от турска страна за предаване на българските граничари, разследвани за смъртта на бракониер

16 Октомври 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. Няма искане от турска страна за предаване на българските граничари, разследвани за смъртта на бракониер, а България няма как да ги предаде. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка със случая с четиримата български граничари, които се разследват в Турция за смъртта на бракониер.
„Държавата трябва да заеме много ясна и категорична позиция, с която да заяви, че застава зад своите граждани и зад българските полицаи, които са бранили нейната граница. Защото в крайна сметка тези хора са защитавали границата ни и държавата им дължи защита“, каза още Цацаров. Той посочи, че проблем би настъпил, ако Турция поиска предаването на четиримата граничари и те напуснат пределите на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.