НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: На тържествено събрание Военновъздушните сили отбелязаха празника на българската авиация и 106-ата годишнина от първия боен полет

Пловдив: На тържествено събрание Военновъздушните сили отбелязаха празника на българската авиация и 106-ата годишнина от първия боен полет

16 Октомври 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На тържествено събрание в Пловдив Военновъздушните сили отбелязаха празника на българската авиация и 106-ата годишнина от първия боен полет, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „В героичната летопис на Родината ни са записани много ясни страници, сред които особено място заема подвигът на българските орли, открили ерата на световната бойна авиация на 16 октомври 1912 година“, каза в приветствието си командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Той припомни за първия боен полет на младата българска военна авиация, осъществен от нашите летци Радул Милков и Продан Даракчиев със самолет Албатрос. Освен разузнаването на силите на противника е осъществено и първото в света бомбардиране от въздуха в истинска бойна обстановка. „С този полет е доказано, че самолетът може да бъде използван и като бойно средство“, каза генерал-майор Цанко Стойков. „Този ден ще остане завинаги в летописа на българската авиация, ще остане в паметта, в умовете и сърцата на поколенията. Всеки разказ за небето може да бъде толкова правдив, колкото и легендарен. Но той ще бъде неизменно красив като всеки пръв полет в небето, защото вековна е човешката мечта за полети, ненаситна е човешката жажда да се лети“, добави командирът на ВВС. Генерал-майор Стойков каза още, че историята на българските военновъздушни сили е наситена с много събития, но тя остава в паметта на хората с десетките човешки съдби, с хилядите преживени и прелетени часове, с далновидността на ръководителите на ВВС и осигуреното бъдеще, чрез създаването на собствена школа за подготовка на авиационни специалисти.
След словото на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков бе прочетен поздравителен адрес от президента Румен Радев. В него той поздрави личния състав по случай празника на авиацията и на ВВС и 106-ата годишнина от първия боен полет. В поздравителния си адрес президентът Румен Радев и върховен главнокомандващ на въоръжените сили у нас не пропусна да отбележи, че "и днес, независимо от дългогодишния ресурсен дефицит, сериозното изоставане на модернизационните проекти и хроничният недокомплект от личен състав, българските военновъздушни сили продължават да участват активно във всички учения, тренировки и подготовки, да носят неотклонно и бдително бойното дежурство и да бъдат непоклатимият страж на родното ни небе".
Тържественото събрание завърши с награждаване на военнослужещи и техните командири за проявен висок професионализъм при изпълнението на служебните им задължения, както и цивилни служители от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.