НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: 240 деца ще участват в Националния конкурс „Гласовете на детската мелодия”, чийто първи домакин е Шумен

Шумен: 240 деца ще участват в Националния конкурс „Гласовете на детската мелодия”, чийто първи домакин е Шумен

16 Октомври 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Шумен. 240 деца ще участват в Националния конкурс „Гласовете на детската мелодия”, чийто първи домакин е Шумен. Подробности за двудневния своеобразен празник на детското изкуство бяха дадени на брифинг с участието на Ваньо Русинов, автор и продуцент, едни от организаторите на конкурса, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Конкурсът „Гласовете на детската мелодия“ се провежда под шапката на Националния фестивал за нови детски песни „Детска мелодия на годината”, стартирал на 22 март с двумесечен срок за набиране на нови детски песни за деца до 14 години, от които професионално жури избра 14 финални песни, сред които на 22 декември на Галаконцерт в НДК ще бъде определена Песента на 2018 година. В националното прослушване, проведено в 12 областни града, започвайки от Шумен, са се явили 340 деца, от които са избрани изпълнителите на финалните 14 песни.
„Решихме, като компенсация, да направим конкурса „Гласовете на детската мелодия“, като един благодарствен етап за най- пеещите деца, явили се на националните прослушвания. И така от тези 340 деца в Шумен ще дойдат 240. Ще видите цвета на детските вокални школи у нас“, заяви Ваньо Русинов. Конкурсът „Гласовете на детската мелодия” ще се проведе на 19 и 20 октомври в зала „Арена–Шумен” под патронажа на кмета на Община Шумен Любомир Христов. В галаконцерта на 20 октомври освен наградените индивидуални изпълнители и вокални групи в две възрастови категории, ще вземат участие и четири шуменски състава - хип-хоп формация „Emotion“ към Общински Младежки дом, Клуб по спортни танци Фея данс, танцов състав „Веселяче“ и малките гимнастички, възпитанички на Мариола Спасова. Изпълнителите на финалните 14 песни от Националния фестивал”Детска мелодия на годината” ще ги изпълнят за пръв път на живо пред шуменската публика. Ваньо Русинов благодари на кмета и ръководството на община Шумен за домакинството на конкурса „”Гласовете на детската мелодия”.
„Бяха получени много кандидатури, но Шумен надделя с особеното си място като културна столица на Северна България и като амбиция на местния бизнес и лично на кмета в града да се празник на детското изкуство от такъв мащаб“, каза Ваньо Русинов. Той допълни, че ако „Гласовете на детската мелодия“ е конкурс за изпълнение, то „Детската мелодия на годината“ е за нова песен. „От три години работим върху изчистване на концепцията и регламента на фестивала, като искаме да го превърнем в традиционен. Идеята е да се намерят нови автори, нови детски песни. За конкурса получихме 36 песни, от които бяха избрани 14-те финални. Около 30% от получените песни са написани от учители по музика.Оценката, която получаваме на този етап е, че целта е постигната- показано е ново ниво, показана е музика, която е близка до децата“, заяви Ваньо Русинов.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.