НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

VOA: Вижда ли се края на разследването за руската намеса в президентските избори в САЩ

VOA: Вижда ли се края на разследването за руската намеса в президентските избори в САЩ

5 Декември 2018 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Някои юридически анализатори смятат, че последните събития показват, че разследването на руската намеса върви към своя край, пише на своята страница радио The Voice of America.
"Бих очаквал, че ще видим някакво заключение през следващите няколко месеца", заяви съдебния експерт от Охайо Рик Симънс "Той (Мюлер) няма времева линия, от която се изисква да се съобразява от закона и той не дължи обяснение на какъв етап е разследването, така че все още нищо не е ясно.“
Обвинението на Коен, заедно с предходни обвинения и признания на вина, подкрепиха доверието в това разследване, въпреки че президентът продължава да го отхвърля като „лов на вещици“.
"Смятам, че според мен последните събития правят по-легитимно разследването", заяви професорът по право в университета в Кънектикът Дъг Спенсър. "И че около него наистина има неясноти, които заслужават разследване. Мисля, че това подкопава претенциите, че това е измама или че това е лов на вещици".
Спенсър също заяви, че смята, че обществената подкрепа за разследването "започва да се увеличава отново".
По време на разследването на руската следа Мюлер не е обявявал публично за това, на какъв етап е разследването, но анализаторът Симънс вярва, че 2019 може да се окаже ключова година.
"Той е свършил много работа с други свидетели, които са обърнали гръб на президента и е имал месеци, за да работи с тях. Така че очаквам, че ще видим някакво заключение за това през следващите няколко месеца", каза Симънс.
Спенсър също така отбелязва, че президентът неотдавна е предоставил писмени отговори на Мюлер, според съобщенията в отговор на въпроси за евентуално тайно споразумение между президентската му кампания и Русия.
"Тъй като той е успял да получи някои от тези отговори в писмен вид, това предполага, че той достига до последните етапи на това разследване и че е достигнал крайните етапи на фактическото събиране на доказателства".
Разследването може да навлезе в последната си фаза, точно когато демократите възвърнат мнозинството в Камарата на представителите вследствие на скорошните междинни избори и точно когато президентът се подготвя за кандидатурата си за преизбиране през 2020 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Крайният доклад на Робърт Мюлер ще бъде опустошителен за Доналд Тръмп

The Washington Examiner: Крайният доклад на Робърт Мюлер ще бъде опустошителен за Доналд Тръмп

25 Ноември 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Крайният доклад на специалния прокурор Робърт Мюлер за руската намеса в изборите за президент ще бъде опустошителен за Доналд Тръмп и неговата администрация, предполага пенсионираният професор от Харвард Алан Дершовиц,цитиран от The Washington Examiner.
"Мисля, че докладът ще бъде опустошителен за президента. Знам, че екипът на президента вече работи по отговора на доклада", каза Дершовиц. "В един момент, когато докладът е публикуван и това е много труден въпрос, като се има предвид новия генерален прокурор, който има властта да решава кога и при какви обстоятелства да го направи обществено достояние, той ще бъде публично оповестен, вероятно заедно с отговор."
Но Дершовиц, който критикува разследването на Мюлер, поясни, че не смята, че заключенията на специалния прокурор ще доведат до криминални разследвания срещу Тръмп.
"Когато казвам" опустошителни ", искам да кажа, че ще рисува картина, която ще бъде политически много опустошителна. Все още не мисля, че ще доведе до наказателно дело, защото тайното споразумение не е престъпно", каза той. "Това, което мисля, че Мюлер ще направи, ако е умен е, да няма шанс да бъде опроверган. Той просто ще изложи само фактите."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Писмените показания на Тръмп са предадени на спецпрокурора Мюлер

ТАСС: Писмените показания на Тръмп са предадени на спецпрокурора Мюлер

21 Ноември 2018 | 01:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Писмените показания на президента на САЩ Доналд Тръмп са предадени на спецпрокурора Робърт Мюлер, който води разследването за евентуална намеса на Русия в американските избори през 2016 година, за това е съобщил във вторник адвокатът на американския лидер Рудолф Джулиани, информира ТАСС.
"От самото начало нашата позиция е, че много от онова, за което пита [спецпрокурорът], поражда сериозни конституционни въпроси и излиза извън рамките на законното разследване. Това продължава да е наша позиция и днес. Нещо повече, президентът предприе безпрецедентно сътрудничество [с Робърт Мюлер]", се казва в писменото изявление на Джулиани.
В документа се казва още, че "спецпрокурорът получи достъп до повече от 30 свидетеля, до 1,4 млн. страници от [различни] материали, а сега има и писмените отговори на президента на зададените въпроси. Дойде време това разследване да приключи ".
Собствено изявление по този повод публикува и друг от юристите на държавния глава на САЩ, Джей Секулов. "Днес [във вторник] президентът отговори на писмените въпроси, които му бяха дадени от сътрудниците на специалния прокурор. Въпросите се отнасяха до теми, които са свързани с Русия. Президентът отговори в писмена форма ", е уточнил Секулов.
Тръмп и сътрудниците му неведнъж отхвърляха подозренията за каквито и да са неправомерни контакти с руски официални лица по време на избирателната кампания. И Москва много пъти опроверга изводите, че се е опитвала да въздейства на хода на изборите в САЩ.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.