НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще влезем в процедура за запознаване с мотивите за президентското вето

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще влезем в процедура за запознаване с мотивите за президентското вето

17 Октомври 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Само разбрах, че е наложил вето. Сега ще влезем в процедура за запознаване с мотивите. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод ветото, което държавният глава Румен Радев наложи върху Закона за държавната собственост, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Правната комисия ще направи заседание и след това ще има гласуване в пленарна зала“, посочи той. „Ако се съберат над 121 гласа, това означава, че ветото е преодоляно“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: Ще подкрепим ветото на президента, тъй като с измененията в Закона за държавната собственост управляващите правят опит за пладнешки грабеж

Проф. Румен Гечев, БСП: Ще подкрепим ветото на президента, тъй като с измененията в Закона за държавната собственост управляващите правят опит за пладнешки грабеж

17 Октомври 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим ветото на президента, тъй като с измененията в Закона за държавната собственост управляващите правят опит за пладнешки грабеж. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев пред журналисти за наложеното от държавния глава Румен Радев вето върху Закона за държавната собственост, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Запознахме се с мотивите, те са написани блестящо юридически. Да го преведем на разбираем език. Ние ще подкрепим мотивите на президента за ново разглеждане на измененията на Закона за държавната собственост“, каза още проф. Гечев. По думите му управляващите се опитват да създадат възможности за скрита приватизация на дружества от забранителния списък. „Процесът на приватизация в България е почти приключен. В забранителния списък са останали малко фирми и е изключителна наглост управляващите да се опитват с промени в закона да разрешат така наречените апортни вноски, след което да бъдат приватизирани или на безценица, или почти безплатно дружествата от забранителния списък. Прави чест на президентството, че връща закона за ново гласуване, тъй като в пленарна зала и в комисията бяхме против тези изменения“, коментира още проф. Гечев. По думите му това е опит за пладнешки грабеж от страна на управляващите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от промените на Закона за държавната собственост

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от промените на Закона за държавната собственост

17 Октомври 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за изменение на Закона за държавната собственост, приет от 44-то Народно събрание на 10 октомври 2018 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Справедливостта и честността на приватизационния процес обяснимо са във фокуса на обществото, защото чрез този процес в частни ръце преминават блага, създадени с труда на много поколения. Поради това законовите правила трябва ясно и точно да регулират разпореждането с държавната собственост, посочва държавният глава.
Според него с приетия закон се създава възможност за скрита приватизация на дружества от забранителния списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Президентът налага вето с разбирането, че е недопустимо правната уредба да се превръща от средство за защита в законодателни решения, които увреждат обществения интерес.
Държавният глава посочва, че общественият интерес изисква разпореждането с държавно или общинско имущество да се подчинява на ясни правила, които да го охраняват във всички случаи. Това се отнася с още по-голяма сила за правилата, по които се осъществява приватизацията на такова имущество.Според него въпреки направената в мотивите за приемането на закона заявка, че няма да се променя по същество досегашната концепция на законодателя, новите правила засягат основни елементи и принципи за правата на държавата в търговски дружества и за приватизацията.
МОТИВИТЕ
С § 1, т. 2 от Закона за изменение на Закона за държавната собственост (ЗИ ЗДС) се премахва забраната за апортиране на имоти и вещи - собственост на търговски дружества, включени в Приложение № 1 „Списък на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или обособени части от тях“ от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Освен това с § 4 се предвижда възможност за апортиране на имоти и вещи, които не са обособени части от дружества по Приложение № 1, в търговски дружества с държавно или общинско участие.
Посочените разпоредби от ЗИ ЗДС противоречат на целта на забранителния списък, а именно - да не се приватизират без решение на Народното събрание дружества, които имат структуроопределящо значение за икономиката или висока обществена и социална значимост. Апортът има транслативен ефект и предметът на апорта става собственост на дружеството, в което той е направен, без апортиращият да получи насрещно плащане. Когато апортът се прави в дружество, което не е в забранителния списък, няма пречка впоследствие това дружество да бъде приватизирано заедно с апортираните имоти и вещи на дружеството от забранителния списък. По този начин се създава законова възможност за скрита безплатна приватизация на дружества от забранителния списък чрез апортиране на техни имоти и вещи. Нещо повече, с § 1, т. 2 се отменя общата забрана за апортиране на имоти и вещи на дружества от забранителния списък, а с § 4 се създава специално правило, изискващо решение на Министерския съвет само при апорт на необособени части от тях. По отношение на другите видове апорт, например на обособени части, право на ползване, право на строеж, патент, право на вземания, приетият закон не съдържа никакви специални правила. Това дава възможност такива апорти да бъдат извършвани и без решение на Министерския съвет.
Приетият § 3 от ЗИ ЗДС премахва един важен правен способ за защита на държавния интерес, когато търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие учредяват или участват с парична или непарична вноска в търговски дружества, чийто капитал не е тяхна собственост. Отнема се възможността в тази хипотеза направилите апорт търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие да имат блокираща квота при вземане на решения за изменение на устава или на дружествения договор, за увеличаване и намаляване на капитала, за сключване на сделките по чл. 236, ал. 2 от Търговския закон, за извършване на разпоредителни сделки с имущество - предмет на непаричната вноска, както и за преобразуване и прекратяване на дружеството. Това правило ще рефлектира и върху търговските дружества от забранителния списък, които няма да могат да се противопоставят на взимането на решения за отчуждаване на апортираното от тях имущество в полза на трети лица. Така се създава още по-реална опасност за скрита приватизация по отношение на дружества, които би трябвало да подлежат на приватизация само след решение на Народното събрание.

„Справедливостта и честността на приватизационния процес обяснимо са във фокуса на обществото, защото чрез този процес в частни ръце преминават блага, създадени с труда на много поколения. В настоящия момент, когато останалите за приватизация обекти са малко, се увеличава интересът към търговските дружества от забранителния списък. Затова не мога да остана безучастен, когато уредбата за тях се превръща от средство за защита в законодателни решения, които увреждат обществения интерес“, отбелязва президентът Румен Радев в мотивите си за налагане на ветото.
Агенция „Фокус“ припомня: Ветото върху промените на Закона за държавната собственост е десето за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Държавният глава наложи вето и върху: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, както и на Административнопроцесуалния кодекс.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.