НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: В стабилно състояние са пострадалите работници при инцидента в завод „Арсенал“

Стара Загора: В стабилно състояние са пострадалите работници при инцидента в завод „Арсенал“

18 Октомври 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Казанлък. В стабилно състояние е 23-годишният работник, който пострада най-тежко при вчерашния инцидент в завод „Арсенал“. Това казаха за Радио „Фокус“ от ръководството на фирмата. Младият мъж е опериран днес в Университетската болница в Стара Загора. Стабилно е и състоянието на останалите двама пострадали работници, които са настанени за лечение в болницата в Казанлък. Трима от пострадалите в инцидента мъже бяха освободени още вчера в добро състояние, след като им бе оказана медицинска помощ.
При инцидент в оръжейния завод в Казанлък вчера пострадаха шестима работници. Изясняват се причините за инцидента.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора: На този етап не може да се даде заключение за причината за взрива или за виновно лице, защото това ще бъде некоректно

Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора: На този етап не може да се даде заключение за причината за взрива или за виновно лице, защото това ще бъде некоректно

17 Октомври 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Промениха се първоначалните данни, които имахме, за пострадалите при инцидента в „Арсенал“ тази сутрин. Това каза пред журналисти Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Атанасов поясни, че действително има четирима със средно телесни повреди. „В този смисъл е и квалификацията на деянието – по чл. 134, ал.3 – с повече от едно пострадали лица. Този текст предвижда лишаване от свобода, ако се установи виновно поведение на съответно длъжностно лице от 1 до 6 години“, добави той.
Окръжният прокурор посочи, че още не е приключил огледът на местопроизшествието, изземват се веществени доказателства. След това ще бъдат назначени съответните експертизи, както съдебно-медицински, така и технически, измежду които и взриво-техническа експертиза, след което ще се премине към разпит на свидетели и на база всичко това ще се направи анализ и преценка за евентуална наказателна отговорност на съответно длъжностно лице. Причините ще бъдат установени в процес на разследване. „На този етап не може да се даде някакво заключение за причината за взрива или за виновно лице, защото това ще бъде некоректно. Много е рано още“, каза Дичо Атанасов.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Старши комисар Георги Хаджиев, ОДМВР – Стара Загора: Имаме готовност, ако се наложи, пострадалите при инцидента в завод „Арсенал“ да бъдат транспортирани до София

Старши комисар Георги Хаджиев, ОДМВР – Стара Загора: Имаме готовност, ако се наложи, пострадалите при инцидента в завод „Арсенал“ да бъдат транспортирани до София

17 Октомври 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Имаме готовност, ако се наложи, пострадалите при инцидента в завод „Арсенал“ да бъдат транспортирани до София, създадена е организация. Това каза пред журналисти в Казанлък старши комисар Георги Хаджиев, директор на ОДМВР – Стара Загора, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Старши комисар Хаджиев поясни, че шестима са пострадалите при инцидента, който възникна тази сутрин в завод „Арсенал“, от тях двама са обработени и освободени, трима са с фрактури и счупени ребра и са оставени за лечение в болницата в Казанлък, в Университетската болница в Стара Загора е транспортиран един от шестимата пострадали, който е с фрактура на ръката и с политравми. Няма опасност за живота на настанените за лечение.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инциденти в оръжейни заводи (Справка „Агенция „Фокус”)

Инциденти в оръжейни заводи (Справка „Агенция „Фокус”)

17 Октомври 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Агенция „Фокус” припомня взривовете в оръжейни заводи през последните години.


14 март 2018 г.
При инцидент на територията на цех 130 на завод 3 на оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък, загива 27-годишен работник и друг - на 45 години, е приет в болница с 85% изгаряния, където по-късно умира. Две са основните версии за инцидента - човешка грешка или техническа неизправност.


5 декември 2017 г.
Работник на военния завод „Терем – Летец” пострада при изпитание на МИ-24 на летище „Враждебна”. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърждава, че става дума за техническа грешка на състава - не бил обезмаслен двигателя, когато е започнал топлия запуск на двигателя.


9 ноември 2017 г.
При извършване на проверка на ново технологично оборудване за галванична обработка във "Вазовските машиностроителни заводи" в Сопот, поради невнимание, проявено от служител на фирмата-изпълнител на оборудването.
43-годишен мъж се подхлъзва и пада в една от ваните с киселина. По възможно най-бързия начин пострадалият е изваден, оказана му е долекарска и първа медицинска помощ, след което е бил откаран в Клиниката по изгаряния в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив с 97% изгаряния. От предприятието уточняват, че мъжът не е служител на ВМЗ. Мъжът по-късно умират от раните си.


13 юли 2017 г.
Възниква пожар в механичен цех на завода за боеприпаси „Дунарит“, Русе. Запалването е възникнало във вана с хексан, която се намира в близост до машина за точкови заварки. Няма пострадали при инцидента.


3 април 2017 г.
Пожар избухна на кораб в завод „Флотски арсенал" във Варна. Сигналът за инцидента е подаден около 10.25 часа в понеделник, когато се е чул взрив в машинното отделение на кей 1 – 3 на дружеството „Терем КРЗ Флотски Арсенал Варна“ ЕООД . Възникналият пожар е потушен за по-малко от половин час. Няма жертви и пострадали при пожара, няма и обгазяване в района. Експлозията е станала на борда на руски танкер, пристигнал в неделя за ремонт в завода. По първоначална информация пожарът е избухнал на танкера след изтичане на запалителни вещества, което е довело до взрив на един от баластните танкове на кораба.


28 май 2016 г.
53-годишен мъж загива при взрив в цех на завод „Арсенал“ в Мъглиж. Взривът е възникнал по време на пресоване на взривното вещество - хексоген.


25 април 2016 г.
Двама души загиват от раните си, получени при обгаряне, при възникнало запалване на машина в цех 120 на Завод 3 на територията на фирма „Арсенал“ в Казанлък. Сигналът е подаден на телефон 112 в 10.44 часа. Загинали са специалистът по производство на барути, 53-годишният инж. Върбан Димитров Пешков - технически-директор на Завод 3 и 41-годишният настройчик Румен Райчев. Взривът възниква в помещение за обработване на взривни вещества. 6 юни 2015 Един е загинал и четирима души са тежко ранени след взрив на военен полигон на "Вазовски машиностроителни заводи" – Сопот, малко след 12 часа. Взривът е станал на полигона в с. Анево около 11.30 часа. Няколко часа след взрива от Окръжната прокуратура в Пловдив официално съобщиха, че загиналият е цивилен американски гражданин, чужденци са и двамата ранени, единия от които много тежко, а другите двама пострадали са българи. Един от тях е бил преводач.


14 април 2015 г.
Взривове разтърват Иганово. Инцидентът възниква в производствен цех на ВМЗ „Сопот” за термоглави. Евакуирани бяха и около 60 души от село Иганово.


21 март 2015 г.
Около 19.30 часа един от охранителите на Шести холандски склад на ВМЗ-Сопот, намиращ се в землището на село Иганово, подава сигнал за взривове. На място веднага е изпратена пожарна служба, районът е отцепен от полиция. Няма пострадали при инцидента. Няма опасност за населеното място. Складът е на 2 км от селото.


19 декември 2014 г.
В с. Мъглиж избухва взрив на частен завод за боеприпаси. Загива един мъж на 51 години, а две жени и още един мъж са ранени. Експлозията става във фирма, специализирана в производството на патрони и ловни муниции. Взривът избухва в 11.27 часа.


1 октомври 2014 г.
Взрив избухва в цех на „Военен завод – Миджур“ в района на с. Горни Лом, община Чупрене, след 17:00 ч. 15 души са изпепелени при взрива в „Миджур”. Причината е човешка грешка при утилизирането на боеприпаси.


8 август 2014 г.
В сутринта в Костенец, в завод „ТЕРЕМ - Цар Самуил” ЕООД, по време на утилизация на боеприпаси искра предизвиква взрив. Получава се искра, която предизвиква експлозия. Пострадалите са 10 души.


28 февруари 2014 г.
В цех 130 на Завод 4 на оръжейния комплекс на „Арсенал” край Мъглиж избухва взрив. Вследствие множество травми с около 98% изгаряния загива работещ в завода мъж.


12 септември 2012 г.
Два взрива разтърсват за по-малко от денонощие военния завод „Арсенал” - Казанлък. Пострадали няма.


5 юни 2012 г.
След 14.40 часа при пътния възел „Петолъчката“ край Ямбол започват серия от взривове в складове за разглобяване на снаряди, собственост на "Берета Трейдинг". Базата е бивш завод на "Терем" – Трявна. В момента на взрива в нея се намират 13 души, като седем от тях са ранени. Причината е неспазване на трудовата дисциплина и изискванията при работа.


10 януари 2012 г.
Около 10.00 часа избухва взрив в едно от поделенията на ВМЗ–Сопот в карловското с. Иганово. Пострадват двама мъже и една жена. Според думите изпълнителния директор на завода се взривява пресформата за иницииращо взривно вещество. Според него е спазена технологичната процедура, тримата работници са с опит. и минават през инструктаж по-рано сутринта в деня на инцидента. При разследването на случая обаче е установено, че пресата не е почистена правилно и това довежда до проблема.


12 ноември 2011 г.
Около 09.00 часа се взривяват бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол. В складовете има около 3 000 снаряда от калибър 152, няма химически и радиоактивни вещества и обгазяване на района. Няма пострадали хора.


21 юни 2011 г.
Жена на 51 години е ранена тежко при експлозия във Военен завод 4 в с. Мъглиж – филиал на "Арсенал" АД. При взрива тя изгубва едната си ръка. На 3 февруари 2010 г. късно вечерта в завод "Миджур" за взривни вещества и материали в село Горни Лом, община Чупрене, избухва пожар. Четирима служители на фирмата са пострадали.


9 август 2008 г.
В склад на военния завод „Арсенал” в Казанлък избухва пожар, който води до взривове. В склада за готова продукция са съхранявани гранати. Няма жертви.


3 юли 2008 г.
Около 6.30 часа във военен склад за боеприпаси в поделение 18250 между Челопечене и Чепинци край София избухва взрив. Експлозиите продължават през целия ден. В поделението се съхраняват излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежат на утилизация. Щетите са около 8 млн. лева.


30 ноември 2007 г.
Взрив в завод „Миджур“ нанася материални щети.


9 октомври 2007 г.
При взрив в оръжейното дружество “Арсенал” загива 48-годишният Атанас Атанасов.


23 май 2007 г.
В завода „Миджур“ в Горни Лом при експлозия на поточната линия в един от цеховете загива един мъж 28 години, а една 39-годишна жена е ранена.


6 април 2006 г.
В завод „Миджур“ избухва пожар, при който загива инж. Илия Симов.


2002 г.
Две експлозии, следствие от пожар, изпепеляват тогавашния цех за производство на тротил в завода „Миджур“ – с. Горни Лом., но пострадали няма.


9 юли 2000 г.
Между хасковските села Александрово, Константиново, Любеново, Родопи, Поляново и Брягово се разразява пожар. Привечер огънят се достига склад за боеприпаси в с. Иваново и довежда до взривове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Четирима от пострадалите при инцидента в завод „Арсенал“ са настанени в болницата в Казанлък с леки наранявания и без опасност за живота

Стара Загора: Четирима от пострадалите при инцидента в завод „Арсенал“ са настанени в болницата в Казанлък с леки наранявания и без опасност за живота

17 Октомври 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Четирима от пострадалите при инцидента в завод „Арсенал“ са настанени в болницата в Казанлък с леки наранявания и без опасност за живота, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Един от пострадалите е освободен, след като му е оказана медицинска помощ. До болницата в Стара Загора е откаран 23-годишният Димитър Д., който е с гръдна травма, но без опасност за живота.
Славяна Гайдарова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният прокурор на Стара Загора, директорът на ОДМВР и представители на Инспекция по труда пристигнаха на мястото на инцидента в завод „Арсенал“

Окръжният прокурор на Стара Загора, директорът на ОДМВР и представители на Инспекция по труда пристигнаха на мястото на инцидента в завод „Арсенал“

17 Октомври 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Окръжният прокурор на Стара Загора, директорът на ОДМВР и представители на Инспекция по труда пристигнаха на мястото на инцидента, станал към 9.10 часа тази сутрин в завод „Арсенал“, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. При инцидента пострадаха шестима работници от фирмата. Петима са леко пострадали и са без опасност за живота, като им е оказана помощ в Спешния център в Казанлък. Един от пострадалите е с по-тежки наранявания, но също е без опасност за живота. Той ще бъде транспортиран до Стара Загора.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шестима души са пострадали при инцидент в завод „Арсенал”

Шестима души са пострадали при инцидент в завод „Арсенал”

17 Октомври 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Шестима души са пострадали при авария в цех 120 на Завод 3 в „Арсенал“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ от ръководството на завода. От там поясниха, че инцидентът е станал при локално запалване, причините за което се изясняват.
И шестимата пострадали са мъже, те са откарани в Спешния център на Казанлък.
Единият от пострадалите е в по-тежко състояние, но без опасност за живота. Останалите са с различни повърхностни наранявания, също без опасност за живота.
Пострадалите са на възраст от 23 до 60 години: Димитър Д., Михаил Б., Десислав И. Георги Г., Румен П. и Митко С.
Най-тежко е пострадал 23-годишният Димитър Д.
Няма опасност за разрастване на аварията.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.