НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Окръжният съд оправда двамата обвиняеми за събарянето на тютюневия склад на ул. „Одрин“

Пловдив: Окръжният съд оправда двамата обвиняеми за събарянето на тютюневия склад на ул. „Одрин“

17 Октомври 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Окръжният съд оправда изцяло по всички повдигнати обвинения Георги Б. и Александър Н. за събарянето на тютюневия склад, собственост на фирма „Одрин 8“ ЕООД - Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив. Съдът ще опише подробно основанията си за това решение в мотивите си, но основният от тях е, че сградата няма статут на единична недвижима културна ценност.
Поради изтекла давност беше прекратено наказателното производство за документното престъпление относно удостоверението за статута на сградата, издадено от Националния институт за недвижимо културно наследство, което според прокуратурата е било подправен официален документ. Така обвиненията спрямо двамата подсъдими отпаднаха.
За Георги Б. остана едно обвинение по чл. 277 „а“, а за Александър Н. две обвинения по същия текст от НК, а именно, че и двамата при условията на продължавано престъпление в съучастие са осъществили противозаконно дейност в защитена територия за опазване на културното наследство.
Присъдата не е окончателна. Тя подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.
Конкретните обвиненията срещу подсъдимите са както следва:
Срещу подсъдимия Георги Б. е повдигнато обвинение в това, че:
- В периода 20 декември 2013 г. до 09 февруари 2016 г., като представител на фирма „Одрин 8” ЕООД - Пловдив, а в периода от 15 юли 2015 г. до 09 февруари 2016 г. и като управител на същата фирма, съгласно решение на едноличния собственик на капитала на фирма „Одрин 8“ ЕООД от 15 юли 2015 г., в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление на 4 пъти, в съучастие като извършител с Александър Н., като подбудител, организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство - охранителната зона на групова недвижима културна ценност със статут на групова недвижима културна ценност (групов паметник на културата) - археологическа, архитектурно-строителна, на урбанизма и културния пейзаж по смисъла на чл.12 т.2 от Закон за паметниците на културата и музеите (отм. на 10 април 2009 г.) и §10 ал.1 от ПЗР на ЗКН (обн.ДВ бр.19 от 13 март 2009 г., в сила от 10 април 2009 г.) - Историческа зона „Филипопол - Тримонциум - Пловдив“ - система от улични ансамбли „Д“ по ул.“Иван Вазов и ул.“Цанко Дюстабанов“, обявена с протокол №5 от 22 март 2000 г. на Национален съвет по опазване на паметниците на културата към Министерство на културата и включваща - „Тютюнев склад (Сградата на “ Ориент табако“) на ул.“Одрин“ и ъгъла на ул.“Н.Гълъбов“ (сега ул. “Одрин“ и ъгъла на ул. “Д-р Г.М.Димитров“), кв.279, пл.№610, притежаваща и понастоящем статут на единична недвижима културна ценност, по смисъла на чл.59, ал.4 и чл.65 и § 12 ал.1 от ПЗР на ЗКН, декларирана с писмо №6600 от 25.11.1975г. на НИПК, като е знаел, че тя се осъществява в нарушение на разпоредбите на Закон за културното наследство.
Срещу Александър Н. са повдигнати обвинения в това, че:
- В периода 27 октомври 2009 г. до 19 ноември 2010 г., като управител на фирма “Одрин 8” ЕООД - Пловдив, при условията на продължавано престъпление на 6 пъти, организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство - охранителната зона на групова недвижима културна ценност със статут на групова недвижима културна ценност (групов паметник на културата) - археологическа, архитектурно-строителна, на урбанизма и културния пейзаж по смисъла на чл.12 т.2 от Закон за паметниците на културата и музеите - Историческа зона „Филипопол - Тримонциум - Пловдив“ - система от улични ансамбли „Д“ по ул. “Иван Вазов и ул. “Цанко Дюстабанов“, обявена с протокол №5 от 22 март 2000 г. на Национален съвет по опазване на паметниците на културата към Министерство на културата и включваща - „Тютюнев склад на ул.“Одрин/ул.“Н.Гълъбово“, кв.279/610 (погрешно изписани като кв.284/620), притежаваща статут на единична недвижима културна ценност, по смисъла на чл.59, ал.4 и чл.65 от ЗКН, декларирана с писмо №6600 от 25.11.1975г. на НИПК, като е знаел, че тя се осъществява в нарушение на разпоредбите на Закон за културното наследство.
- В периода 20 декември 2013 г. до 15 юли 2015 г., като управител на фирма “Одрин 8” ЕООД - Пловдив, и от 15 юли 2015 г. до 09 февруари 2016 г., като изпълнителен директор на „Пи Джей Трейд“ - едноличен собственик на капитала на дружество „Одрин 8 “ ЕООД - Пловдив, при условията на продължавано престъпление, на 4 пъти в съучастие, като подбудител и помагач умишлено склонил Георги Б., като извършител и като пълномощник на фирма „Одрин 8“ ЕООД, да извърши престъпление и го подпомогнал и улеснил чрез съвети и разяснения как, къде и пред кои органи да подаде документи и какви да бъдат документите на „Одрин 8“ ЕООД - Пловдив по организиране и осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство - охранителната зона на групова недвижима културна ценност със статут на групова недвижима културна ценност (групов паметник на културата) - археологическа, архитектурно-строителна, на урбанизма и културния пейзаж по смисъла на чл.12 т.2 от Закон за паметниците на културата и музеите - Историческа зона „Филипопол - Тримонциум - Пловдив“ - система от улични ансамбли „Д“ по ул. “Иван Вазов и ул. “Цанко Дюстабанов“, обявена с протокол №5 от 22 март 2000 г. на Национален съвет по опазване на паметниците на културата към Министерство на културата и включваща - „Тютюнев склад на ул. “Одрин/ул. “Н.Гълъбово“, кв. 279/610 (погрешно изписани като кв.284/620), притежаваща статут на единична недвижима културна ценност, по смисъла на чл.59, ал.4 и чл.65 от ЗКН, декларирана с писмо №6600 от 25 ноември 1975 г. на НИПК, като е знаел, че тя се осъществява в нарушение на разпоредбите на Закон за културното наследство .
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.