НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Стигнахме до консенсус по Закона за вероизповеданията, с който да ограничим възможността за получаване на пари отвън

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Стигнахме до консенсус по Закона за вероизповеданията, с който да ограничим възможността за получаване на пари отвън

6 Март 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Стигнахме до консенсус за приемане на Закон за вероизповеданията, с който да ограничим възможността за получаване на пари отвън. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание във връзка с твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ДПС и ГЕРБ са се договорили за ветото по Изборния кодекс в замяна на опрощаване на дълговете на Мюфтийството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цветанов обърна внимание, че при първоначалния вариант на промените в Закона за вероизповеданията, управляващите са искали изцяло да ограничат възможността за външно финансиране. „Когато направихме работна среща в Българската православна църква, където присъства и патриархът митрополитите, се съобразихме с техните искания и ги заложихме в закона“, припомни председателят на ПГ на ГЕРБ. „Искаме националната ни сигурност да бъде гарантирана с усилията ни за промяна в законодателството като развитите демократични общества“, коментира той. На въпрос колко пари ще бъдат опростени, Цветанов уточни, че става въпрос за общо 8 млн. лв.. „За Мюфтийството просто чакам разчетите, които ще бъдат предоставени от Министерство на финансите в утрешния ден, когато ще бъде точка от седмичната програма и от дневния ред на Комисията по вероизповедания“, каза още Цветанов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният мюфтия Мустафа Хаджи: Искаме в Закона за вероизповеданията да има долна граница на финансирането, която да осигури заплащането на служителите

Главният мюфтия Мустафа Хаджи: Искаме в Закона за вероизповеданията да има долна граница на финансирането, която да осигури заплащането на служителите

12 Октомври 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. Искаме в Закона за вероизповеданията да има долна граница по отношение на финансирането, която да осигури заплащането на служителите. Това каза главният мюфтия Мустафа Хаджи след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Поводът за срещата беше Законът за изповеданията, който вече мина на първо четене в парламента. Това е една стъпка, която ще влезе в историята на Република България, защото 28 години не се намери политическа воля, която да постави този въпрос на дневен ред. Вероизповеданията бяха маргинализирани и се смята, че те са чужди и не са част от този тази държава и от народ“, каза още той. Мустафа Хаджи посочи, че Главното мюфтийство има няколко забележки по отношение на закона. „Първо е въпросът за Висшия ислямски институт – за нас е важно с приемането на закона Ислямският институт да бъде акредитиран, за да може да подготвя необходимите кадри, които да служат в джамиите в България и заедно с това те да не са под външно влияние. Другото е по отношение на финансирането – за нас е важно да има долна граница, защото няма фиксирана сума, която да осигури заплащането на свещенослужителите. И може да се окажем в една позиция да не можем да ги финансираме и въпреки закона, който ще бъде приет, да продължи да съществува този проблем“, каза още той и изрази надежда на второ четене проблемите да бъдат решени. „Религиозните общности, които са под 1%, според мен трябва също да получат някакво финансиране, защото те не са по-малко българи от нас и са част от това общество и трябва да намерят своето място в него“, обясни Мустафа Хаджи. Той посочи още, че очаква покана от парламента в работната група, която ще работи по закона, да бъде поканен и човек от мюфтийството.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов разговаря с Главния мюфтия Мустафа Хаджи в Министерския съвет

Премиерът Бойко Борисов разговаря с Главния мюфтия Мустафа Хаджи в Министерския съвет

12 Октомври 2018 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов разговаря с Главния мюфтия Мустафа Хаджи в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Цветилена СИМЕОНОВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие промените в Закона за вероизповеданията на първо четене, работна комисия ще прецизира текстовете (ОБЗОР)

Парламентът прие промените в Закона за вероизповеданията на първо четене, работна комисия ще прецизира текстовете (ОБЗОР)

11 Октомври 2018 | 20:28 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие всички промени в Закона за вероизповеданията на първо четене, и предложенията на ГЕРБ, БСП и ДПС, и тези на „Обединени патриоти“. След несъгласието на Св. Синод с предлаганите изменения последва среща с духовниците, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев и др. След срещата бе постигнат консенсус законопроектите да не се оттеглят, а да се изменят между двете четения. Ще бъде създадена работна група с участието на всички заинтересовани страни и комисии за прецизиране на текстовете. След това промените ще се гласуват окончателно.
Предложенията на ГЕРБ, БСП и ДПС:
Промените въвеждат забрана религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица. Предвижда се да има контрол от страна на държавата върху финансирането. Вероизповеданията ще се финансират по нов модел, а именно държавната субсидия ще се предоставя само на тези от тях, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Вероизповеданията, които отговарят на този критерий, според последното преброяване от 2012 г., са източноправославното и мюсюлманското вероизповедание. Останалите вероизповедания ще продължават да получават субсидия по досегашния ред. Държавната субсидия ще се изразходва за покриване на разходите за възнаграждения на персонал (свещенослужители и служители на религиозните институции), както и за осъществяването на други дейности- образователни, социални, строеж и поддръжка на молитвени домове. Размерът на субсидията ще се определя по модела на финансиране на политическите партии. Максималният й размер е 15 млн. лв. на вероизповедание, а заплатата на един свещенослужител се приравнява на заплатата на един учител.
Очаква се между двете четения на законопроекта да се прецизират въпросите, свързани с националната сигурност, финансирането от чужбина, със свещенослужителите на вероизповеданията, които са чужди граждани, с даренията, с духовните училища, с функционирането и финансирането на диоцезите на Българската православна църква в чужбина.
Предложенията на „Обединени патриоти“:
Понятието „религиозен радикализъм“ да бъде определено в Закона за вероизповеданията. От „Обединени патриоти“ държат вероизповеданията да се финансират само от източници на доходи в България. Предложенията им предвиждат промяна във финансирането, регистрационния режим, обучението в средните и висши духовни училища и административните санкции. Промените включват допълнително финансиране на религиозното образование в училищата, както и възможността по утвърдени от МОН програми да бъдат осъществявани образователни дейности от вероизповеданията.
Позиция на Св. Синод на БПЦ:
Преди измененията да влязат в пленарна зала от Св. Синод обявиха, че са категорично против да се дава определение, в който и да е закон, на понятието „религиозен радикализъм“. Св. Синод приветства упражняването на контрол за разходване на получаваната от вероизповеданията държавна субсидия, който е целесъобразен и резонен. Този контрол спрямо държавната субсидия е уреден и сега. Св. Синод държи този модел да бъде запазен. Св. Синод категорично възразява държавен административен орган да събира информация за религиозните убеждения на отделни граждани, чрез задължаване на вероизповеданията да декларират имената на своите дарители. Духовниците подкрепят идеята да се увеличи държавната субсидия за вероизповеданията, включително и за заплати на свещенослужителите, но това да става, както и досега със Закона за държавния бюджет - целево за строителство и ремонт за храмове и за заплати. От Св. Синод заявяват, че промените са противоречиви и се нуждаят от сериозна преосмисляне.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Антонов: БСП ще бъде гарант за законността при приемането на Закона за вероизповеданията

Васил Антонов: БСП ще бъде гарант за законността при приемането на Закона за вероизповеданията

11 Октомври 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. „Двата законопроекта за изменение и допълнение на Закон за вероизповеданията са близки до предлагания от БСП през 2013 г. и са резултат от консенсуса, постигнат между изпълнителна и законодателна власт по време на КСНС при президента Радев“. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България“ Васил Антонов, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той подчерта, че поради тази причина левицата ще ги подкрепи на първо четене. Социалистът обаче предупреди, че има и притеснителни моменти- като въвеждането на повече рестрикции, както и терминът „радикално вероизповедание“, който трябва много внимателно да се прецизира. Васил Антонов подчерта, че има реална опасност някоя от промените да бъдат оспорени в КС – въвеждане на единен стандарт за лицата, които извършват богослужение и администрирането на вътрешноорганизационния живот на религиозните общности. Той обясни, че с предвижданите промени се натоварва с функции Дирекцията по вероизповеданията, която трябва да има отношение по регистрация и дерегистрацията, но не и да бъде натоварена с други функции. Той коментира, че тя е второстепенен разпоредител с бюджетни средства, но не е над закона. „Друг основен проблем е, че както е предвидено финансирането на вероизповеданието, то е дискриминационно по отношение на православното вероизповедание и то се приравнява с другите по отношение на предвижданите средства. Ако така бъде приет законът, без да се коригира, ще има и друг съществен проблем - голяма част от вероизповеданията няма да функционират, защото няма да има кой да води службите“, обясни народният представител.
Васил Антонов подчерта, че Законът за вероизповеданията е един от добрите ни закони и действа от 2003 г. Според него трябва да се подходи внимателно при работата по формулирането на отделните предложения между първо и второ четене. „Ние ще участваме в работната група и ще бъдем гарант за законосъобразността на конкретните текстове, записани в закона“, заключи Васил Антонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите приеха на първо четене в Закона за вероизповеданията да се определи понятието „религиозен радикализъм“

Депутатите приеха на първо четене в Закона за вероизповеданията да се определи понятието „религиозен радикализъм“

11 Октомври 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, внесени от ПГ на „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 106 депутати, един гласува „против“, а 25 се въздържаха. От „Обединени патриоти“ държат законово да се определи понятието „религиозен радикализъм“. Според предлаганите изменения вероизповеданията трябва да се финансират само от източници на доходи в България. Предлага се промяна във финансирането, регистрационния режим, обучението в средните и висши духовни училища и административните санкции. Промените включват допълнително финансиране на религиозното образование в училищата, както и възможността по утвърдени от МОН програми да бъдат осъществявани образователни дейности от вероизповеданията. От ПГ на „Обединени патриоти“ настояват между първо и второ гласуване да се проведат широки обществени дискусии. Да се формира работна група с представители на различните политически сили и вероизповедания.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът реши на първо четене религиозните общности и институции да не могат да получават финансиране от чужди държави

Парламентът реши на първо четене религиозните общности и институции да не могат да получават финансиране от чужди държави

11 Октомври 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, внесени от ПГ на ГЕРБ, БСП и ДПС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 136 народни представители, а двама се въздържаха. Промените въвеждат забрана религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица. Промените предвиждат контрол от страна на държавата върху финансирането Предлага се нов модел на финансиране на вероизповеданията. Държавната субсидия да предоставя на тези от тях, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната на база на резултатите от самоопределението от последното преброяване. Държавната субсидия да се изразходва за покриване на разходите за възнаграждения на персонал (свещенослужители и служители на религиозните институции), както и за осъществяването на други дейности, описани в закона – образователни, социални, строеж и поддръжка на молитвени домове и др. Предлага се размерът на субсидията да се определя по модела на финансиране на политическите партии, като максималния размер на субсидията е 15 млн. лв. на вероизповедание, а заплатата на един свещенослужител се приравнява на заплатата на един учител.
Вероизповеданията, които отговарят на този критерий, според последното преброяване от 2012 г., са източноправославното и мюсюлманското вероизповедание. Останалите вероизповедания ще продължават да получават субсидия по досегашния ред.
Очаква се между двете четения на законопроекта да се прецизират въпросите, свързани с националната сигурност, финансирането от чужбина, със свещенослужителите на вероизповеданията, които са чужди граждани, с даренията, с духовните училища, с функционирането и финансирането на диоцезите на Българската православна църква в чужбина.
Ще бъде създадена работна група с участието на всички заинтересовани страни и комисии за прецизиране на текстовете.
„Фокус“ припомня: От Св. Синод обявиха, че не одобряват разпределението на субсидията за вероизповеданията. Духовниците не са съгласни и с идеята финансирането в Църквата да се контролира. Последва среща в Св. Синод, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев и др. След срещата премиерът Бойко Борисов обяви, че заплатите на духовниците ще се приравнят с тези на учителите. Постигнат е консенсус законопроектите да не се оттеглят, а да се изменят между двете четения.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Отправяме призив промените в Закона за вероизповеданията да не бъдат инструмент за противопоставяне, а онова нещо, което може да ни обедини

Мустафа Карадайъ, ДПС: Отправяме призив промените в Закона за вероизповеданията да не бъдат инструмент за противопоставяне, а онова нещо, което може да ни обедини

11 Октомври 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. От името на ДПС отправяме призив този законопроект да не бъде инструмент за противопоставяне, а онова нещо, което може да ни обедини. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите по законопроектите за промени в Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. ой обърна внимание, че държавата не се намесва в религиозна дейност на вероизповеданията, а ги защитава и подпомага като български, юридически лица и организации на българските граждани. „В законопроекта се предвижда по-голяма ангажираност на религиозните общности в обществения живот на страната и изразяване на становища по проекти и административни актове. Според нас това ще подобри условията и средата на диалог“, каза още Карадайъ. По думите му с предлаганите предложения ще се осигури необходимата прозрачност по отношение на финансирането. „Предвижданата работна група между първо и второ четене ще допринесе за подобряване на предложените текстове в законопроекта“, каза председателят на ДПС. „Ние се надяваме, че работната група много бързо ще си свърши работата и в най-скоро време законопроектът ще бъде приет и на в второ четене“, заяви още Карадайъ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Корнелия Нинова отсъства от дебата по ключовия Закон за вероизповеданията, което означава, че не уважава избирателите си

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Корнелия Нинова отсъства от дебата по ключовия Закон за вероизповеданията, което означава, че не уважава избирателите си

11 Октомври 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря за подкрепата на БСП в пленарна зала за промените в Закон за вероизповеданията. Съжалявам, че вашият председател Корнелия Нинова отсъства на днешното заседание, когато се гледа такъв изключително важен законопроект. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов преди гласуването на промените в Закона за вероизповеданията на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен няма по-важно от това да отговорим на очакванията на вероизповеданията в страната. Когато народните представители имат своя парламентарен ангажимент, по такива ключови закони да отсъстват от заседание, това означава, че те не уважават избирателите си“, заяви той. „Нека да се обърнем и към президентството и те да изпратят свой представител. До момента те не участват по никакъв начин в този дебат. Смятам, че хубаво би било да изпратим писмо и да призовем експерти от президентството да се включат, за да може действително да облечем със съдържание казаните думи за постигнатия консенсус“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Правим изключително важна стъпка - променящата се среща за сигурност в Европа доведе до сериозна промяна в законодателството за вероизповеданията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Правим изключително важна стъпка - променящата се среща за сигурност в Европа доведе до сериозна промяна в законодателството за вероизповеданията

11 Октомври 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. Страната ни прави изключително важна стъпка. В момента променящата се среща за сигурност в цяла Европа доведе до сериозна промяна в законодателството, свързано с вероизповеданията и начина на финансирането им. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов преди гласуването на промените в Закона за вероизповеданията на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По този начин да ограничим възможността за външно влияние на други държави върху вероизповеданията в страната“, обяви Цветан Цветанов. „Много са правителствата и парламентарните мнозинства, коментирали темата за вероизповеданията, но никой не е намирал политическа воля да осигури необходимият държавен ресурс, за да се финансират вероизповеданията в България“, заяви той. „Постигнатият консенсус даде възможност да отворим една дискусия, която отсъства от 1990 година“, коментира Цветан Цветанов. „На срещата, на която присъстваха част от вносителите и представители на БПЦ, за съжаление отсъстваха колегите от БСП. Искам да ги успокоя. Ангажиментът, който поехме пред БПЦ е, че работната група ще бъде с максимално дълъг срок - 21 дни, за да могат да бъдат чути всички мнения“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Тишев, БСП: Нека със Закона за вероизповеданията да противодействаме на радикалния ислям, но да не пречим на традиционните вероизповедания в България

Николай Тишев, БСП: Нека със Закона за вероизповеданията да противодействаме на радикалния ислям, но да не пречим на традиционните вероизповедания в България

11 Октомври 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Нека със Закона за вероизповеданията да противодействаме на радикалния ислям, но да не пречим на традиционните вероизповедания в България, които спазват законодателството. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за Бъгария“ Николай Тишев по време на дебатите по законопроектите за промени в Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По отношение на предложението чужди граждани да не проповядват в страната, Тишев заяви: „Това ще удари и католическата църква. На много места в католическите църкви в България служат чужди граждани. Така че трябва много внимателно да отсеем сухото от суровото", каза той. По думите му след като се опитват да противодействат на проповядването на радикализъм и радикален ислям, да не се пречи на традиционните вероизповедания в България, които спазват законите.
Колегата му Васил Антонов заяви, че ПГ на „БСП за България“ ще подкрепи двата законопроекта на първо четене и призова за прецизност между двете четения. По думите му, ако има несъответствия на второ четене и несъгласие от страна на вероизповеданията с текстовете, БСП няма да даде своята подкрепа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията на първо четене

Парламентът ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията на първо четене

11 Октомври 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията на първо четене. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. В пленарна зала ще се дискутират измененията по предложение на ПГ на ГЕРБ, БСП и ДПС, както и тези на ПГ на „Обединени патриоти“.
ГЕРБ, БСП и ДПС предлагат да се забрани религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица. Промените предвиждат контрол от страна на държавата върху финансирането. От „Обединени патриоти“ настояват законово да се определи понятието „религиозен радикализъм“. Според предлаганите изменения вероизповеданията трябва да се финансират само от източници на доходи в България.
От Св. Синод обявиха, че не одобряват разпределението на субсидията за вероизповеданията. Духовниците не са съгласни и с идеята финансирането в Църквата да се контролира. Последва среща в Св. Синод, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев и др. След срещата премиерът Бойко Борисов обяви, че заплатите на духовниците ще се приравнят с тези на учителите. Постигнат е консенсус законопроектите да не се оттеглят, а да се изменят между двете четения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков: Двата законопроекта за вероизповеданията не трябва да се слагат под общ знаменател – внесеният от „Обединени патриоти“ съдържа противоконституционни елементи

Д-р Борислав Цеков: Двата законопроекта за вероизповеданията не трябва да се слагат под общ знаменател – внесеният от „Обединени патриоти“ съдържа противоконституционни елементи

5 Октомври 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. Двата законопроекта за вероизповеданията не трябва да се слагат под общ знаменател – внесеният от „Обединени патриоти“ съдържа противоконституционни елементи. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Борислав Цеков, доктор по конституционно право и основател на Института за модерна политика. Според него законопроекта на ГЕРБ, БСП и ДПС, следва да бъде подкрепен след редица корекции, този на „Обединени патриоти“ има неприемливи текстове, които будят сериозни възражения, едно от които – свързано с понятието религиозен радикализъм. „Това понятие е неприемливо и според мен – напълно съгласен съм с аргументите, изложени в становището на Светия Синод. Такова мъгляво определение, заложено в законопроекта на „Обединени патриоти“, създава повече опасности от една изкривена държавна интерпретация на това понятие, а оттам – и недопустима намеса в автономните дела на вероизповеданията. Тази дефиниция е излишна, не е прецизна и трябва да бъде отхвърлена. Аз бих препоръчал на депутатите от Комисията по вероизповедания да се съсредоточат повече върху първия законопроект – този на ГЕРБ, БСП и ДПС“, коментира д-р Борислав Цеков. Той припомни, че преди държавното субсидиране на вероизповеданията в по-голям мащаб е било немислимо, но ескалацията на радикалния ислям и турбулентните геополитически промени в цяла Европа са предпоставка за такъв тип законодателство. Опасенията, че държавната субсидия ще е инструмент за прекомерна държавна намеса, са основани на неразбиране, посочи той и уточни, че държавата е длъжна да контролира как се разходват субсидиите. Според Борислав Цеков няма основания за излишни притеснения, но основателните възражения на Светия Синод и Мюфтийството трябва да се вземат предвид.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний: С новите законопроекти за вероизповеданията се нарушава автономията на Българската православна църка

Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний: С новите законопроекти за вероизповеданията се нарушава автономията на Българската православна църка

5 Октомври 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Това, което ни смути нас, по внесените два закона за вероизповеданията е, че се нарушава автономията на Българската православна църква. Знаем, че по закон тя е отделена от държавата. Като такава тя има вътрешно църковен живот, който се регулира от устава, традициите и правилата на църквата. Категорично сме несъгласни с понятието религиозен радикализъм, защото няма обосновка, кое точно е самият религиозен радикализъм. Това каза Негово високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия по повод внесените два нови законопроекта за вероизповеданията. Според него средствата, които се отпускат от държавния бюджет за Българската православна църква винаги са били проверявани. „Това не ни притеснява“, посочи той и уточни, че и средства отпуснати за реновиране на сгради и храмове се отчитат по каналния ред. По думите му даренията, които идват от държави като Саудитска Арабия, могат да бъдат контролирани и проверявани от действащите закони на територията на страната, а не това да се изисква от Закона за вероизповеданията. „Не трябва да говорим, все едно няма законови рестрикции, които могат да изпълняват контролни функции. Това са службите по Национална сигурност и Национално разузнаване“, обясни още митрополит Антоний. Той смята, че трябва да има дефиниция, която да гарантира националната сигурност на страната. „Дарението е интимен акт на вярата, това е част от вътрешния свят на всеки православен християнин. Ние сме против отчитането на даренията, защото това нарушава личното религиозно чувство“, изтъкна той.
Митрополит Антоний каза одобрява отпускането на средства за заплати на духовниците. „Това по един или друг начин ще облекчи бюджета на църквата и тези средства ще бъдат насочени в социални и просветни дейности“, коментира той. Според него Българската православна църква е прозрачно място, където винаги се знае какво се случва. „Но има хора, които искат да надникнат зад завесите на църквата, те са водени от чисто любопитство“, обясни митрополит Антоний. „Хората, които даряват, виждат къде отиват техните средства“, каза още той и добави, че това е въпрос на отношение между църквата и лицата, които даряват.
На въпрос, какво е неговата позиция спрямо увеличението на цените на услугите, които предоставя църквата, той отговори, че Българската православна църква е дала възможност на всеки един митрополит да определи цените в своята епархия, защото тя е отделна административна област. „При тях има доста социално слаби хора, ние сме „за“, там където има хора с по-големи възможности, да платят по-висока такса. Съгласете се, че храмовете имат нужда от поддръжка“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: За първи път от началото на прехода е постигнат консенсус между парламентарно представените партии и президента за закона за вероизповеданията

Йордан Цонев, ДПС: За първи път от началото на прехода е постигнат консенсус между парламентарно представените партии и президента за закона за вероизповеданията

4 Октомври 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
София. За първи път от началото на прехода е постигнат консенсус между парламентарно представените партии и президента за Закона за вероизповеданията. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Йордан Цонев от ДПС, във връзка с проектозаконите за промени в Закона за вероизповеданията. Той допълни, че законопроектът, под който стоят подписите на Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, има две цели. „Първо, да направи така, че основните вероизповедания да бъдат допълнително финансирани, с цел да се осигури тяхната стабилност, независимост и да изпълняват обществената си роля. Второ – да затворят някои възможни пътища за дестабилизиране на страната през чуждо влияние. Там вече е деликатната материя. Досега вероизповеданията се финансираха чрез Закона за бюджета, през Комисията по вероизповедания, с целеви субсидии. От сега нататък този принцип остава, но за вероизповеданията, чиито брой на заявилите, че изповядват съответното вероизповедание под 1% от населението на страната, при последното официално преброяване“, каза още Йордан Цонев . Той обясни, че тези вероизповедания, които имат над 1% заявили религията им, ще получават държавна субсидия, която се определя по размер по Закона за държавния бюджет, и ще бъде на принципа, на който е финансирането на политическите парти – определена сума за един изповядващ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Целта на БСП е да има безредици в държавата, за да отидем на предсрочни избори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Целта на БСП е да има безредици в държавата, за да отидем на предсрочни избори

4 Октомври 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме никакви различия със Светия синод. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ в предаването „Лице в лице” по бТВ по повод протестната декларация на владиците срещу Закона за вероизповеданията. „Всичко, което беше поставено като тревожност от страна на Светия синод, смятам, че нямаме никакви различия. Правим разграничаване между собствени средства, които се събират от дейност, която осъществява българската църква и това, което държавата за първи път ще направи, за да има субсидии за вероизповеданията в страната. По този начин ще можем да имаме обществен ресурс, който ще се дава от държавата, тези средства ще се контролират как се изразходват. Те са смятали, че контролът ще бъде върху всичко”, заяви Цветанов.
Законопроектът за вероизповеданията е внесен с подписите на Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Представител на левицата обаче не е присъствал на срещата между църквата и властта.
„От вчерашното гледане в правна комисия, БСП бламираха председателката Корнелия Нинова, защото тя е съвносител. БСП имат една единствена цел – да има неприятности в държавата, да има безредици и да им се сбъдне мечтата – да отидем на предсрочни парламентарни избори и да имат служебен кабинет, който да бъде назначен от президента Радев”, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.
Цветан Цветанов коментира липсата на кворум в Народното събрание и оказаната от ДПС помощ при гласуването на Закона за местното самоуправление. Той беше категоричен, че ГЕРБ не са зависими от друга парламентарна партия.
„БСП искат дестабилизация още след приключването на парламентарните избори през 2017г., защото няма как БСП да влезе в управление без служебен кабинет и да бъдат служебно назначени. Ако се задълбочи политическата криза и има невъзможност за съставяне на правителство, служебният кабинет ще управлява достатъчно дълго време”, допълни Цветанов.
Цветанов заяви, че политическа криза ще убие инвеститорския интерес към България, ще намали икономическия интерес и ще увеличи дефицита в бюджета. Той допълни, че акциите на Специализираната прокуратура не са свързани с предстоящите избори.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Какъвто и процент от нашите предложения за промени в Закона за вероизповеданията да мине, това ще е прогрес по темата

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Какъвто и процент от нашите предложения за промени в Закона за вероизповеданията да мине, това ще е прогрес по темата

4 Октомври 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Какъвто и процент от нашите предложения за промени в Закона за вероизповеданията да мине, това ще е прогрес по темата. Тава каза пред журналисти народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов след среща в Светия Синод във връзка с промените в Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не смятам, че законът на „Обединени патриоти” е по-неудачният. И двата са водени от мисълта да се решат два проблема – единият е свързан със зависимостта на някои български вероизповедания от външни сили и вторият – да се обезпечи нормалната работа на вероизповеданията”, заяви Веселинов. „Това, което има в нашия, повече от колкото в другия, са ред правила, които не сме крили, напротив смятаме, че са важни за функционирането, регистрацията и дерегистрацията на вероизповеданията. За това що е религиозен радикализъм, за това че има забрана за този тип религиозна пропаганда, за това кой и на какъв език има право да проповядва в храмовете. Тоест ние имаме доста по-подробно разписани правила, които са в интерес на националната сигурност“, коментира той. По думите му, какъвто и процент от предложенията на Патриотите успее да мине, това ще бъде голям прогрес по темата. „Дори ако щете само това всяка религиозна сграда да има български трибагреник като символ, че тези вероизповедания са български, няма да е малка победа. Това са много продуктивни текстове и тепърва ще ги разискваме в работна група. Много от тях не са разбрани правилно, част от тях си ги изяснихме“, посочи Искрен Веселинов. По думите му трябва да бъде прецизирана формулировката за религиозен радикализъм. „Приемаме критики по част нея, на друга смятаме, че е добра, отбеляза той.
За финансирането отвън Веселинов посочи, че може да се приеме някакъв минимум, който да не се наблюдава, но да има възможност за контрол, когато има съмнения за заплаха на националната сигурност, като например масирани дарения от Саудитска Арабия. „Нещо, което би дало основание за радикална пропаганда, трябва да е предмет на регулация“, обоснова се той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще приравним заплатите на духовниците с тези на учителите

Премиерът Бойко Борисов: Ще приравним заплатите на духовниците с тези на учителите

4 Октомври 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
София. Заплатите на духовниците от всички религии ще бъдат изравнени с тези на учителите и ще бъдат поети от бюджета. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след среща в Светия Синод във връзка с промените в Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Разбрахме се със Синода да не изтегляме законите. Между първо и второ четене, през тези близо 20 дни, с работната група, в която още днес се включват 5 митрополити, да отрегулираме всичко, което сме се разбрали, за да може на второ четене да се приеме закон, който да бъде приемлив“, съобщи премиерът.
„Г-н Цонев много ясно го каза - че се мъчат от 90-а година държавата да си поеме грижата за вероизповеданията и неслучайно ние приравняваме заплатите с учителските заплати. Защото това са проповедниците в едната и в другата религия, които ще обучават, възпитават, учат на ценности и морал“, коментира Борисов. „Щом се качват учителските заплати, толкова се качват съответно на свещеници, ходжи и т.н.“, допълни той.
„Благодаря на Патриарха и на светите отци. Неслучайно следобед в парламента ще бъдат 5 митрополита, които ще участват в разглеждането на Закона. Благодаря на колегите от Обединени патриоти, ДПС и ГЕРБ за това, че дойдоха не само като вносители, но и като хората, които ще го гласуват. До един владиците оценяват това, което до сега сме правили. Освен благодарности, друго не получаваме, защото действително много е направено. Имаме още 2 покани за 15-и и 17-и. Семинарията е готова. Последното крило на Троянския манастир е готов и т.н.“, заяви Борисов.
„Никой никога не е мислил и не мисли техните доходи, които си получават от дарения, продажба на свещи и т.н., да им ги взима, събира, проверява и т.н. Това, което държавата дава, целево, по еврофондове и директно от бюджета, разбира се, че ние ще му осъществяваме контрол и те нямат нищо против това“, обясни той. „Относно анонимните дарения говорихме до колко и как те да ни дадат праг. И тук не става въпрос само за Българската православна църква, а и за другите вероизповедания. Този Закон регулира всичко. Разбрахме се за минимален праг от 15 милиона допълнително, които се дават, за да може да има за свещеници и за заплати“, обясни премиерът.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов присъства на среща в Светия Синод във връзка с промените в Закона за вероизповеданията

Премиерът Бойко Борисов присъства на среща в Светия Синод във връзка с промените в Закона за вероизповеданията

4 Октомври 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов присъства на среща в Светия Синод във връзка с промените в Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На срещата присъстват още зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и др.
„Това, което искаме да направим, мислим, че е добро. И ако някъде има разминаване, да го поправим преди да влезе в парламента“, каза Борисов в началото на срещата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от „Обединени патриоти“

Мустафа Карадайъ, ДПС: Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от „Обединени патриоти“

4 Октомври 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от „Обединени патриоти“. Това каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти след срещата си с Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В Законът за вероизповеданията, който е подписан от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС няма притеснения. Има чисто технически и редакционни моменти в някои от разрешителните уведомителни режими, които са залегнали“, каза още Карадайъ. Критиките от Светия синод ние внимателно ще ги изслушаме“, каза още Карадайъ. По думите му що се отнася до другия законопроект, внесен от „Обединени патриоти“, Карадайъ заяви, че ДПС ще се съобрази с основателните критики, които се отправят от вероизповеданията. Депутатът от ДПС Йордан Цонев допълни, че има консенсус в българския парламент да се осигури финансиране на вероизповеданията и това се случва за първи път от 30 години.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Заедно с ДПС и „Обединени патриоти“ отиваме на работна среща със Светия синод, за да разсеем притесненията по Закона за вероизповеданията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Заедно с ДПС и „Обединени патриоти“ отиваме на работна среща със Светия синод, за да разсеем притесненията по Закона за вероизповеданията

4 Октомври 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Заедно с ДПС и „Обединени патриоти“ отиваме на работна среща със Светия синод, за да разсеем притесненията по Закона за вероизповеданията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти след срещата си с председателя на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Помолих г-н Карадайъ, заедно сега с Йордан Цонев да отидем до Светия синод, защото там ще имаме една работна среща. Дори Искрен Веселинов трябва да ме чака тук отвън, за да можем да поговорим и да разсеем притесненията, които възникват във вероизповеденията, свързани със закона“, каза Цветанов във връзка с измененията в Закона за вероизповеданията.
На въпрос дали Законът за вероизповеданията ще бъде оттеглен, Цветанов отговори: „Просто ще чуем какви са евентуалните забележки, притеснения. Смятам, че от вчерашния дебат в Правна комисия вносителят Йордан Цонев е дал някои разяснения, които са успокоили Светия синод“, допълни още Цветанов.
Агенция „Фокус“ припомня:В деловодството на Народното събрание има два внесени законопроекта за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Единият е внесен на 4 май 2018 г. от Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. С този законопроект се въвежда забрана за чуждо финансиране и такова от други държави на вероизповеданията. Вторият законопроект е внесен от ПГ на „Обединени патриоти“ на 9 май 2018 г. С него законът дава определения на религиозен радикализъм. Проектът предлага и изменения в съответствие на конституционната забрана за упражняването на верските убеждания с политически цели. Проектът касае и въвеждане на изисквания за лицата, които извършват богослужения на територията на страната, като предлага диференциран режим в зависимост от гражданството на тези лица. Друга част от промените на „Обединени патриоти“ са свързани с регистрацията на религиозните общности.
В сряда Светият Синод на БПЦ разпространи свое изявление, в което се посочва, че предлаганите промени в Закона за вероизповеданията са противоречиви и се нуждаят от сериозно преосмисляне. От Светия Синод отбелязаха също, че внесените законопроекти, не са обсъждани предварително с тях.
Висшият мюсюлмански съвет също изрази своите критики към измененията. През май Висшият мюсюлмански заяви, че законопроектът на ГЕРБ, БСП и ГЕРБ съдържа положителни моменти и се показва загриженост от страна на държавата към вероизповеданията, но заедно с тях се наблюдава и желание за пряк контрол на дейността на вероизповеданията и намеса на държавата в религиозните дела.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.