НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Бойко Пенков: Правим оценка на състоянието на пациентите, чакащи за белодробна трансплантация

Зам.-министър Бойко Пенков: Правим оценка на състоянието на пациентите, чакащи за белодробна трансплантация

18 Октомври 2018 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. В момента се прави оценка на пациентите, нуждаещи се от белодробна трансплантация. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов осъществява комуникация с всички тях, те ще бъдат приети в лечебни заведения, за да може да се оцени тяхното състояние към настоящия момент. Целта е на база динамика и развитие на заболяването да се определи кои пациенти са спешно нуждаещи се, за да знаем за кои от тях веднага да търсим второ мнение в чужбина. Това заяви зам.-министър д-р Бойко Пенков пред журналисти на откриването на първата чешма паметник, посветена на хората, които чрез донорство даряват живот, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Той поясни, че оценката ще бъде правена от наши специалисти и, ако се налага, ще бъде извършена и повторна преценка в трансплантационни центрове в Европа.
„Изпълнителната агенция по трансплантация продължава търсенето на партньор-трансплантационен център. Помолих д-р Христов да уреди среща с управлението на Евротрансплант, за да установим връзка с трансплантационни центрове, в които да се обучават наши специалисти и съответно техни експерти да идват в България. Поставил съм срок на ИАТ до 6 месеца да имаме стартирана донорска програма“, посочи още д-р Пенков.
От думите на зам.-здравния министър стана ясно, че се подготвят нормативни промени. Ще бъдат разписани правила как и към коя болница да се създават центрове за наблюдение, за предтрансплантационен контрол и оценка и за следтрансплантационната грижа. „Необходимо е систематично изграждане на такива центрове, за да сме сигурни, че разполагаме с точна оценка на донора и на реципиента и за да бъде адекватна дългосрочната грижа за хората, които са трансплантирани“, допълни още д-р Пенков.
„Наш ангажимент е да се подобрят всички процеси – вътреболничните, извънболничните и междуболничните процеси. Българският закон е добре построен – там се казва, че ако няма изричен отказ в регистъра на Изпълнителната агенция по трансплантация, може да пристъпиш към взимане на органи. Това обаче в България не се случва поради морални съображения. Хората трябва да разберат, че дарявайки орган, спасяват живот“, обясни зам.-министърът пред журналисти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравната комисия ще изготви законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България (ОБЗОР)

Здравната комисия ще изготви законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България (ОБЗОР)

17 Октомври 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
София. Здравната комисия ще изготви законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България. Това съобщи председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова след среща на премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с родителите и брата на 29-годишния Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация.
„В рамките на законодателните промени, които се предвиждат, очаквам да чуя мнението на агенциите по трансплантации, защото имаме едно законодателство, което позволява да не се посочва изрично съгласието за донорство, а се посочва изрично несъгласието. Проблемите възникват, когато трябва близките на починалия да вземат решение в един особено труден за тях момент. Наистина трябва много внимателно да се обмислят промените“, заяви още д-р Дариткова и обясни, че е важно с цялото общество да се говори по темата за донорството. Тя обърна внимание, че амбицията на страната ни да стане член на „Евротланспант“ минава през това, че трябва да има достатъчно донори и донорски ситуации. „Имаме добре подготвени специалисти, смятам, че една инвестиция в допълнителното им обучение ще даде възможност и тук да се развива една добра донорска програма. Факт са вече няколкото центъра в България, които правят такива трансплантации, просто трябва да ги усъвършенстваме. Необходимо е, разбира се, да се възстановят добрите взаимоотношения с някои от клиниките, за да може в процеса на усъвършенстване и утвърждаване на българската донорска и трансплантационна програма да има възможност пациентите да получават помощ в тези утвърдени вече места“, обясни още д-р Дариткова. Според нея донорството и трансплантациите са еманацията на съвременната медицина.
Междувременно по време на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов възложи и на здравния министър Кирил Ананиев да започне работа по законодателните промени. „Има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци“, отбеляза министър-председателят и добави, че може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени.
От своя страна, министър Ананиев посочи, че трябва да се проведе активна донорска кампания, защото без да има донори, няма как да се спасяват хора. „И ще направим всичко възможно да изградим необходимия капацитет донорството и трансплантациите да се извършват в България. Свързал съм се с мои приятели от други страни, които да ни помогнат това да се случи в България“, каза още Ананиев. Здравният министър посочи, че за да стане редовен член на „Евротрансплант“, България трябва годишно да има 70 донори, а в момента има под 10. „Ако съберем необходимото донорство, можем да ползваме клиниките в Европа, които са на много високо равнище. Започнали сме работа по този въпрос и по изграждането на капацитет у нас, но той отнема продължително време“, заяви той.
Ананиев обясни още, че е разпоредил да се направи регистър на всички хора, които имат нужда от белодробни трансплантации, така че те да бъдат наблюдавани през цялото време, за да може да има пълна информация за състоянието им по всяко време.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов възложи на министър Кирил Ананиев да предложи законодателни промени по отношение на донорството

Премиерът Бойко Борисов възложи на министър Кирил Ананиев да предложи законодателни промени по отношение на донорството

17 Октомври 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България. Това разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, съобщиха от Правителствената информационна служба. След като по-рано днес се срещна с близките на Адриан Петков, премиерът Борисов възложи на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата. „Има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци“, отбеляза министър-председателят и добави, че може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени.
На днешното правителствено заседание беше одобрен и проектът на Закон за хората с увреждания. По време на обсъждането министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов изразиха резерви към текстовете на чл. 40 от проекта. Министър-председателят Бойко Борисов заяви категоричната си подкрепа за Закона за хората с увреждания. „Ние водихме многократен диалог, поехме ангажимента и държа да си го приемем, така както Бисер Петков го предлага. Ние сме парламентарна република и Парламентът да преценява, в края на краищата те са нашите работодатели. Така че ние сме сложили подписите си, гарантирали сме си, че този текст ще приеме Министерският съвет“, допълни премиерът Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Поех ангажимента предложенията, ускоряващи и облекчаващи процеса на донорство да бъдат внесени и гласувани по най-бързата възможна процедура

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Поех ангажимента предложенията, ускоряващи и облекчаващи процеса на донорство да бъдат внесени и гласувани по най-бързата възможна процедура

17 Октомври 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. Поех ангажимента предложенията, ускоряващи и облекчаващи процеса на донорство да бъдат внесени и гласувани по най-бързата възможна процедура. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова след среща с БЛС и във връзка с темата за донорството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това беше тема на дискусията със съсловната организация, защото няма как ПГ на ГЕРБ да реши всички проблеми на донорството. Ние трябва да работим съвместно със съсловната организация, с експертите и с обществото да имаме възможност да развием активно донорството. В рамките на законодателните промени, които се предвиждат, очаквам да чуя мнението на агенциите по трансплантации, защото имаме едно законодателство, което позволява да не се посочва изрично съгласието за донорство, а се посочва изрично несъгласието. Проблемите възникват, когато трябва близките на починалия да вземат решение в един особено труден за тях момент. Наистина трябва много внимателно да се обмислят промените“, заяви още д-р Дариткова. По думите ѝ е важно със съдействието на медиите, с цялото общество да се говори по темата за донорството. Тя обърна внимание, че амбицията на страната ни да стане член на „Евротланспант“ минава през там, че трябва да има достатъчно донори и донорски ситуации. „Имаме добре подготвени специалисти, смятам, че една инвестиция в допълнителното им обучение ще даде възможност и тук да се развива една добра донорска програма. Факт са вече няколкото центъра в България, които правят такива трансплантации, просто трябва да ги усъвършенстваме. Необходимо е разбира се, да се възстановят добрите взаимоотношения с някои от клиниките, за да може в процеса на усъвършенстване и утвърждаване на българската донорска и трансплантационна програма да има възможност пациентите да получават помощ в тези утвърдени вече места“, обясни още председателят на Здравна комисия. Според нея донорството и трансплантациите са еманацията на съвременната медицина.
Агенция "Фокус" припомня: В събота Министерство на здравеопазването обяви, че работи по създаването на нова Национална програма за донорство. Новината съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. По думите му Министерство на здравеопазването работи от близо месец по създаването на програмата и за Пътна карта към нея. „Проблемът с донорството е сериозен. От началото на 2018 година, след присъединяването на 115 държави на декларация срещу трафика на органи и трансплантационен туризъм, все повече европейски държави отказват достъпа на чужди пациенти до своите трансплантационни центрове и програми“, обясни д-р Пенков. По думите му България трябва да постигне десет донора на милион население годишно, за да стане пълноправен член на "Евротрансплант". Набелязаните мерки за насърчаване на донорството включват спешни законодателни и нормативни промени, активна работа с координаторите от центровете по донорство, подготовка на екипи, които у нас да извършват трансплантации, и провеждане на мащабна национална кампания за донорството. Работата по Националната програма и Пътната карта към нея е със срок до шест месеца.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Комисията по здравеопазване ще се ангажира със спешни законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Комисията по здравеопазване ще се ангажира със спешни законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България

17 Октомври 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по здравеопазване ще се ангажира със спешни законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова на брифинг в Министерски съвет след среща на роднини на 29-годишния Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация, с премира Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“
„Решението на Комисията по здравеопазване е в спешен порядък да се ангажира със законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България. Смятаме, че всичко това ще даде добра нормативна основа, за да се развие системата за донорство и това да стане мисията, която да продължи семейството на Адриан, въпреки преживяната загуба“, каза още д-р Дариткова.
От своя страна, братът на Адриан – Алберт Петков, посочи, че има концепция за реформа в цялата здравна система. „Хората трябва да разберат колко е важно да не погребваме шансовете на другите. Съгласни сме да работим за хората, чакащи трансплантации. Но първо трябва да обърнем внимание на българското, а след това и на другите решения. Трябва да взимаме пример от братчето ми и от хората, които бутат нещата, за да стават. Не трябва нещата да са „болен здрав носи“. С г-н Борисов и Министерството на здравеопазването ще направим всичко възможно хората да станат по-информирани относно донорството. Вярвам, че те ще разберат същността. Всичко зависи от нас“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Възложил съм проверка по случая с починалия Адриан Петков, за да разберем кой е сгрешил и да си поеме отговорността

Министър Кирил Ананиев: Възложил съм проверка по случая с починалия Адриан Петков, за да разберем кой е сгрешил и да си поеме отговорността

17 Октомври 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Възложил съм проверка по случая с починалия Адриан Петков, за да разберем кой е сгрешил и да си поеме отговорността. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет след среща с роднини на 29-годишния Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Ананиев обясни, че е разпоредил със заповед Инспекторатът на Министерството на здравеопазването да направи пълна проверка на Министерството, на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Комисията за лечение в чужбина за това, какви разговори са водили с австрийската клиника и с „Евротрансплант“ и къде в този период от време не е свършена работата, за да се стигне до тук. „За да разберем кой е сгрешил и да си понесе отговорността, така че да не се повтарят грешките“, обясни здравният министър.
Той обясни, че разговорът на премиера Бойко Борисов с родителите на Адриан е бил изключително полезен. „Трябва да се проведе донорска кампания, защото без да имаме донори няма как да спасяваме хората. И ще направим всичко възможно да изградим необходимия капацитет донорството и трансплантациите да се извършват в България. Свързал съм се с мои приятели от други страни, които да ни помогнат това да се случи в България“, каза още Ананиев.
Здравният министър посочи, че за да стане редовен член на „Евротрансплант“, България трябва годишно да имаме 70 донора, а в момента има под 10. „Ако съберем необходимото донорство, можем да ползваме клиниките в Европа, които са на много високо равнище. Започнали сме работа по този въпрос и по изграждането на капацитет у нас, но той отнема продължително време. Разпоредил съм да направим регистър на всички хора, които имат нужда от белодробни трансплантации, така че те да бъдат наблюдавани през цялото време, за да имаме пълна информация за състоянието им по всяко време“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На 22 октомври се очаква да бъде подписано споразумение за белодробна трансплантация с екип от Хановер (ОБЗОР)

На 22 октомври се очаква да бъде подписано споразумение за белодробна трансплантация с екип от Хановер (ОБЗОР)

15 Октомври 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
София. На 22 октомври в България ще пристигне екип от трансплантационен център в Хановер, с който ще се подпише споразумение за белодробна трансплантация. Това стана ясно по време на официалното откриване на Европейската седмица на донорството в УМБАЛ „Света Екатерина. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов каза, че основното, което се цели с това споразумение, е до една седмица да се стигне до подписан договор с екип за извършване на трансплантации на бял дроб в България. Д-р Михаил Христов изтъкна пред журналисти, че е получил имейл от германските власти. По думите му в документа се посочва, че членки към "Евротрансплант" не са с правата на членките учредителки и няма да бъдат белодбробно трансплантирани в страните членки. Той уточни, че до момента подобен отказ е нямало, но в момента има. Д-р Христов обясни, че страната ни е само асоцииран, а не редовен член на организацията „Евротрансплант“. Той каза, че са такива политиката, принципите и изискванията на страните, които са се присъединили към декларацията за трансплантационен туризъм и борба с трафика на органи, към която България не е присъединена. Д-р Христов допълни, че кореспонденцията с университеската болница в град Есен, Германия, е спряла, като поясни, че отговорите от германската клиника са, че продължават да търсят начин да приемат български пациенти за белодробна трансплантация. „В последното изречение в това писмо пише следното: Относно спешните пациенти в България заявяваме, че в момента лечение не може да бъде извършено“, цитира още директорът на Агенцията по трансплантация. Д-р Христов каза, че последният договор за трансплантация с клиниката в Йена е изтекъл още миналата година. Той обясни, че след изтичане на споразумението, борда на директорите отказва да продължи договора с България и Румъния. По думите му тогава остават необслужени пациенти, от които има смъртни случаи и в Румъния. Той вмъкна също, че ако евентуално имаме договор с болницата в Есен или Йена, първо пращаме екип, който ще се обучава там и записваме наши пациенти, чакащи за белодробна трансплантация, които ще трябва да чакат за донор и там. Изпълнителният директор на Агенцията по трансплантация изтъкна, че е постигнал консенсус с Министерството на здравеопазването и пациентски организации и в най-кратък срок ще бъде изготвена и Национална стратегия за трансплантация и донорство на бял дроб. Впоследствие стратегията ще бъде разширена до всички други заболявания.
По време на събитието д-р Незабравка Чилингирова, кардиолог в УМБАЛ „Света Екатерина, каза че в момента в листата за чакащи за трансплантация са 34 пациенти, като те са предимно млади хора до 30-годишна възраст, включително и деца. Тя обясни, че средно в страната се правят от 3 до 9 операци, а за тази година са направени общо 4 трансплантации. Според нея ниският брой на операциите в България се дължи не толкова на това, че няма хора, които искат да дадат част от себе си за друг, а по-скоро проблемът е в организацията, донорските центрове и интеграцията на пациентите след интервенцията.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Михаил Христов, Изпълнителна агенция по трансплантация: На 22 октомври в България пристига екип, с който ще подпишем споразумение за белодробна трансплантация

Д-р Михаил Христов, Изпълнителна агенция по трансплантация: На 22 октомври в България пристига екип, с който ще подпишем споразумение за белодробна трансплантация

15 Октомври 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
София. На 22 октомври в България пристига екип, с който ще подпишем споразумение за белодробна трансплантация. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов по време на официалното откриване на Европейската седмица на донорството в Аула „Максима“ на УМБАЛ „Света Екатерина“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Д-р Михаил Христов обясни, че продължава кореспонденцията и с германската клиника в Йена. „Искам да ви кажа, че ако утре имаме договор с болницата в Есен или Йена, първо пращаме екип да се обучава там и записваме наши пациенти, чакащи за белодробна трансплантация, които ще трябва да чакат и там“, обясни той. Д-р Христов каза, че последният договор за трансплантация с клиниката в Йена е изтекъл миналата година. „След което борда на директорите отказва да продължи договора с България и Румъния. Тогава остават необслужени пациенти, от които има смъртни случаи и в Румъния“, обясни още той. Според него този начин на работа от страна на Германия е просто една протекционистка политика. „На 22 октомври пристига екип в България, с който ще подпишем споразумение за трансплантация“, обясни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Михаил Христов, Изпълнителна агенция по трансплантация: Германските клиники отказват да приемат български пациенти за белодробна трансплантация

Д-р Михаил Христов, Изпълнителна агенция по трансплантация: Германските клиники отказват да приемат български пациенти за белодробна трансплантация

15 Октомври 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. В имейл германските власти ни обясниха, че членки към "Евротрансплант" не са с правата на членките учредителки и няма да бъдат трансплантирани в страните членки - говоря за белодробна трансплантация. До момента такъв отказ е нямало, но сега има. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов по време на официалното откриване на Европейската седмица на донорството в Аула „Максима“ на УМБАЛ „Света Екатерина“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Д-р Христов обясни, че страната ни е само асоцииран, а не редовен член на организацията „Евротрансплант“.
Той обясни, че такава е политиката, принципите и изискванията на страните, които са се присъединили към декларацията за трансплантационен туризъм и борба с трафика на органи. Д-р Христов поясни, че декларацията е изготвена през 2008 г. и има 9 принципа, някои от които са променени основно тази година. Той уточни, че България не се е присъединила към тази декларация.
Според него сега се използва този мотив, за да се обоснове отказът по някакъв начин. „Нали всички сме европейски граждани, за мен това е един вид, че ние сме второ качество хора и не влизаме в страните, които са в Европейския съюз,“ изтъкна той.
Д-р Христов допълни, че кореспонденцията с университеската болница в град Есен, Германия, е спряла. „В рамките на три седмици Агенцията е изпратила 3 писма до клиниката“, обясни той. Д-р Христов поясни, че отговорите от германската клиника са, че продължават да търсят начин като разговарят с различни институции затова да приемат български пациенти за белодробна трансплантация. „В последното изречение в това писмо пише следното: Относно спешните пациенти в България заявяваме, че в момента лечение не може да бъде извършено“ ,цитира още директорът на Агенцията по трансплантация.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Михаил Христов, Изпълнителна агенция по трансплантация: За две седмици починаха трима души, които чакаха белодробна трансплантация

Д-р Михаил Христов, Изпълнителна агенция по трансплантация: За две седмици починаха трима души, които чакаха белодробна трансплантация

15 Октомври 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. В най-кратък срок ще бъде изготвена Национална стратегия за трансплантации и донорство на бял дроб. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов по време на официалното откриване на Европейската седмица на донорството в Аула „Максима“ на УМБАЛ „Света Екатерина“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За две седмици загинаха трима човека, които чакаха за трансплантация“, каза той. Д-р Михаил Христов обясни, че сега идва от Министерството на здравеопазването, където се е срещнал с двамата зам.-министри на здравеопазването и пациентските организации. Той коментира, че с тях е постигнал споразумение. „В най-кратък срок, в рамките до другата седмица в сряда изготвяме пътна карта. Тя ще показва точките, периодичността и сроковете, какво трябва да правим като стъпки,“ обясни още изпълнителният директор на агенцията по трансплантации и уточни, че след това ще изготвят национална стратегия за трансплантации и донорство на бял дроб, като ще се разшири листата на чакащите до всички други заболявания. „Това са единствените пациенти в България, които в момента нямат шанс да бъдат трансплантирани,“ обясни още д-р Христов и допълни, че това е нещо много лошо. „Всички други хора чакат някой да им звънне и да има каже, че вече имат донор“, коментира той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на здравеопазването работи по създаването на нова Национална програма за донорство (ОБЗОР)

Министерство на здравеопазването работи по създаването на нова Национална програма за донорство (ОБЗОР)

13 Октомври 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на здравеопазването работи по създаването на нова Национална програма за донорство. Трансплантациите са приоритет и на правителството, и на Министерството на здравеопазването, като средствата за тях са налични, а в случай на необходимост, ще бъде осигурен и допълнителен ресурс. Новината съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. По думите му Министерство на здравеопазването работи от близо месец по създаването на програмата и за Пътна карта към нея. „Проблемът с донорството е сериозен. От началото на 2018-та година, след присъединяването на 115 държави на декларация срещу трафика на органи и трансплантационен туризъм, все повече европейски държави отказват достъпа на чужди пациенти до своите трансплантационни центрове и програми“, обясни д-р Пенков. По думите му България трябва да постигне десет донора на милион население годишно, за да стане пълноправен член на "Евротрансплант". Набелязаните мерки за насърчаване на донорството включват спешни законодателни и нормативни промени, активна работа с координаторите от центровете по донорство, подготовка на екипи, които у нас да извършват трансплантации, и провеждане на мащабна национална кампания за донорството. Работата по Националната програма и Пътната карта към нея е със срок до шест месеца.
Заместник-министър Пенков съобщи новината в началото на Европейската седмица на донорството и в деня, в който е починал млад човек, който не е могъл да дочака своя шанс за трансплантация. Той подчерта, че младият мъж е трябвало да пътува в началото на следващата седмица до най-големия трансплантационен център в Рим, където да бъде осъществена консултация за възможностите за трансплантация при неговото състояние, но българските лекари са посочили, че трансплантация е била невъзможна поради наличие на редица противопоказания.
Д-р Георги Хинков, който е лекувал почналия пациент обясни, че става дума за Адриан Петков, пациент на 29 години, с муковисцидоза. По думите му за съжаление тази болест е с необичаен ход и прогресиращ. „При него бяха налице много усложнения на болестта, които са били причина днес за внезпно настъпило допълнително усложнение, с което нашите екипи не успяха да се справят“, допълни още д-р Хинков.
Изпълнителният директор на ИАТ д-р Михаил Христов посочи, че от началото на 2018-та досега трупните донори в страната ни са едва десет, а за да можем да отговорим на изискванията за пълноправно членство в „Евротрансплант“, броят им трябва да се увеличи неколкократно. Д-р Христов подчерта, че според данните за донорството в Европейския съюз България е в дъното на класацията. „Ще направим всичко необходимо най-бързо да осигурим трансплантации на хората в листата на чакащите за бял дроб“, каза д-р Христов. По думите на д-р Христов 16 души към момента чакат белодробна трансплантация. „За бъбрек в листата на чакащите са записани 1011 човека, за черен дроб - 43, за сърце - 40“, допълни още д-р Христов.`
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Хинков: Чакащият за белодробна трансплантация Адриан Петков почина след усложнение

Д-р Георги Хинков: Чакащият за белодробна трансплантация Адриан Петков почина след усложнение

13 Октомври 2018 | 17:43 | Агенция "Фокус"
София. Чакащият за белодробна трансплантация Адриан Петков почина след усложнение. Това каза д-р Георги Хинков по време на брифинг в Министерство на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Става дума за Адриан Петков, пациент на 29 години, с муковисцидоза, който е пациент на нашата болница от осем дена. Доколкото знам вие сте запознати с неговото състояние предварително и с борбата на родителите той да стигне до трансплантация. За съжаление в момента, в който ние се запознахме с Адриан, той беше контраиндициран за извършване на трансплантация поради ред причини, които не знам дали е уместно да излагам пред вас. Нашият екип със съдействието на министерството успя да се свърже с болница в Италия, които откликнаха на молбата ни за транспортиране на Адриан при тях и за продължаване на лечението с идеята, ако може състоянието да бъде подобрено, така че да бъде извършена и трансплантация“, каза още д-р Хинков. По думите му за съжаление тази болест е с необичаен ход и прогресиращ. „При него бяха налице много усложнения на болестта, които са били причина днес за внезпно настъпило допълнително усложнение, с което нашите екипи не успяха да се справят“, допълни още д-р Хинков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Бойко Пенков: За 6 месеца трябва да  постигнем донорска програма и да стартираме трансплантационна

Зам.-министър Бойко Пенков: За 6 месеца трябва да постигнем донорска програма и да стартираме трансплантационна

13 Октомври 2018 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. За 6 месеца трябва да постигнем донорска програма и да стартираме трансплантационна. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на брифинг в Министерство на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Д-р Пенков уточни, че именно за това пътната карта е за 6 месеца. По думите му това е приоритет на екипа на Министерство на здравеопазването и на правителството. "Знаете, че има отпуснати средства в МЗ за лечение на хора, които имат нужда от трансплантации в България и в чужбина. Всяка една дейност, която се извършва по трансплантология се финансира, така че да не остане за сметка на лечебните заведения и на болниците. Включително ще бъдат ангажирани допълнителни ресурси, за да можем по някакъв начин да решим нещата. Хич не ми се иска да изразявам съболезнования и в следващите месеци и години. За това сме амбицирани да се борим, така че хората да имат достъп до подобен тип помощ и грижа в страната“, каза той. На въпрос кои са двата центъра в България, които са лицензирани за трансплантации, заместник-министърът уточни, че става въпрос за болниците „Св. Екатерина“ и „Лозенец“. Попитан дали има проблем наши пациенти да бъдат трансплантирани, д-р Пенков заяви, че продължава битката и преговорите, но до момента няма положителен отговор.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Михаил Христов, Изпълнителна агенция по трансплантация: Ще направим всичко необходимо бързо да осигурим трансплантации на хората в листата на чакащите за бял дроб

Д-р Михаил Христов, Изпълнителна агенция по трансплантация: Ще направим всичко необходимо бързо да осигурим трансплантации на хората в листата на чакащите за бял дроб

13 Октомври 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим всичко необходимо най-бързо да осигурим трансплантации на хората в листата на чакащите за бял дроб. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов по време на брифинг в Министерство на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на д-р Христов 16 души към момента чакат белодробна трансплантация. „За бъбрек в листата на чакащите са записани 1011 човека, за черен дроб - 43, за сърце - 40“, допълни още д-р Христов. „Водим преговори, доста са напреднали. Подробности няма как да кажа, защото не сме приключили окончателно с тях. Като един много добър вариант, след като имаме застой в отношенията си със страните членки от "Евротрансплант", следващият логичен вариант е специалисти от чужбина идват и правят трансплантации в България. По същото време се обучава и наш екип. Според мен не може да оставим гражданите, които се нуждаят от белодробна трансплантация да са в малко по-различно положение, отколкото другите, които чакат трансплантация на бъбреци, сърце и черен дроб“, допълни още д-р Христов.
Във връзка с прекратения договор за трансплантации във Виена, д-р Христов обясни: „Имаме застой, прекратена кореспонденция с болницата от Есен. Имаме запитване от "Евротрансплант" до страните членки на организацията, кои болници от техните страни ще имат желание да работят в България. Отзовали са се болницата в Есен и болинцата в град Йена“, каза още д-р Христов. По думите му в Есен е пратен един екип от трима души от болница „Св. Екатерина“, които са минали обучение. „Оттам нататък в Есен има прокурорско разследване, точно в трансплантационния център на болницата. Може би заради това е затруднена самата кореспонденция между Агенцията и Есен. Всичко това доведе до извода, че след като нямаме възможност да реализираме помощ на чакащите български граждани, трябва да намерим друг начин. Другият начин е този, който ви споменах. Търсим други центрове“, допълни още д-р Христов. Стана ясно, че специалисти ще идват на място да обучават български кадри.
По отношение на договора с Виена, д-р Христов уточни, че той е изтекъл май месец миналата година. „Евротланспант получава от борда на директорите на болницата във Виена отказ да продължат договора, същото е в положението и на Румъния. Най-вероятно това е причината, но тогава не се е знаело, че е това“, каза още д-р Христов и уточни, че отказът е от страна на самата болница.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Михаил Христов, Изпълнителна агенция по трансплантация: В европейската класация по донорство сме на опашката

Д-р Михаил Христов, Изпълнителна агенция по трансплантация: В европейската класация по донорство сме на опашката

13 Октомври 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. В европейската класация по донорство сме на опашката. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов по време на брифинг в Министерство на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За тази година досега имаме 10 трупни донора, бъбречни трансплантации от трупен донор имаме 13, бъбречни трансплантации от жив донор – 3, общо 16. Сърдечни трансплантации имаме 4, чернодробни трансплантации от трупен донор – 8 и чернодробни от жив донор – 2, общо 10. Стана ясно, че за да станем официален член на "Евротрансплант" на нас ни трябват по 10 донора на милион. Кръгло 70, ние в момента имаме 10, миналата година сме имали 19. Губят ни се около три четири пъти върху това количество донори, което имаме досега“, заяви още д-р Христов.
„Освен подкрепата министерството и пациентските организации, медиите са третата най-важна страна за постигане на целта за донорство и трансплантации в България“, каза още д-р Христов. „Честно да ви кажа не бях запознат какво се е правило с подробности, защото не съм се занимавал с тази тема. Оттук нататък ще обединим всички основни фактори“, каза д-р Христов. По думите му трябва да се поднесе информацията на българските граждани, какво значи донорство. „Уверен съм, че ще имаме успех, защото подкрепата на ръководството на Министерството в момента е налице“, допълни още д-р Христов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Бойко Пенков: Обсъждаме нормативни промени, свързани с трансплантациите

Зам.-министър Бойко Пенков: Обсъждаме нормативни промени, свързани с трансплантациите

13 Октомври 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
София. Обсъждаме нормативни промени, свързани с трансплантациите. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на брифинг в Министерство на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обсъждаме нормативни промени, включително законите във връзка с трансплантациите. В момента Законът за трансплантации на органи, тъкани и клетки е един "тюрлю-гювеч", който обхваща всичко. Една от идеите е да го разделим. Да направим специални текстове, които касаят органната трансплантации и да облекчим подзаконовата нормативна база, така че да улесним максимално работата на колегите в мрежата“, заяви д-р Пенков. По думите му има дребни неща, които са изключително важни и трябва да се направят бързо, за да се облекчи работата на всички в системата и да има успехи. На въпрос дали ще се закрие Агенцията по трансплантации, д-р Пенков обясни, че се обсъжда оптимизация на работа, а не да се закрива дейност. По думите му страната ни изпуска донори поради отказ на близки. "Има проблеми в организацията и негативно отношение към донорството от страна на хората", допълни заместник-министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Бойко Пенков: България трябва да постигне десет донора на милион население, за да стане пълноправен член на "Евротрансплант"

Зам.-министър Бойко Пенков: България трябва да постигне десет донора на милион население, за да стане пълноправен член на "Евротрансплант"

13 Октомври 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да постигне десет донора на милион население, за да стане пълноправен член на "Евротрансплант". Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на брифинг в Министерство на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на зам.-министъра едва, когато се постигнат тези резултати, страната ни ще може да ангажира чужди трансплантационни центрове да помагат на наши болни. „Докато ние наложим, подготвим хора, за да може тази програма да се прави в България“, поясни още д-р Пенков. Той уточни, че за да се спаси живота на един от българите, чакащи за белодробна трансплантация, който е починал в Правителствена болница, страната ни е преговаряла с държави, извън осемте в организацията "Евротранслант", и в сряда е било уредено приемането му в италианска болница, но въпреки че всичко е било уредено, поради усложнения от хода на заболяването му, случаят е завършил фатално.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Бойко Пенков: Трябва да се обърне негативизмът към донорството

Зам.-министър Бойко Пенков: Трябва да се обърне негативизмът към донорството

13 Октомври 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се обърне негативизмът към донорството. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на брифинг в Министерство на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да кажем, че от 50 потенциални донори, които има в болницата, успяват да убедят близките на максимум един или два от случаите, за да може други нуждаещи се да получат органи и правото на живот. Това е проблем и ключът към всичко е донорство, донорство, донорство“, допълни още заместник-министърът. "До момента има два подготвени лицензирани центрове за трансплантация на бял дроб, сърце и сърце и бял дроб. Това са две наши болници, водещи, университетски. Има екипи, част от тях вече са преминали начално обучение. Преговаряме с бъдещи университети, университетски болници в чужбина, от Европа и нашите съседи да могат да идват цели екипи от тях в България“, каза д-р Бойко Пенков. По думите му се подготвят логистични програми, за да се използва всяка възможност за реакция.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Бойко Пенков: Правим стъпки за реанимиране на донорската програма в България

Зам.-министър Бойко Пенков: Правим стъпки за реанимиране на донорската програма в България

13 Октомври 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
София. Стартираме заедно една национална информационна програма, както и наши организационни програми да реанимираме донорската програма на България. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на брифинг в Министерство на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зам.-министърът уточни, че идеята е да се направи пътна карта, благодарение на която в нашата страна да можем спокойно да извършваме трансплантации. „Търсим партньорство, за да можем да решим проблеми на хората, които за съжаление умират поради липса на органи“, каза д-р Пенков и уточни, че от днес започва европейската седмица на донорството. По думите му днес един млад човек е загинал, очаквайки своя шанс за трансплантация. Д-р Пенков посочи, че страната ни е направила преговори с почти цяла Европа, за да помогне на това момче. „Много хора не само в България, но и в Европа очакват своя шанс. Защо се промениха нещата и защо като че ли станаха по-трудни? Вие следите темата и знаете, че има проблеми от известно време с извършването на трансплантации в чужбина, а вече за липсата на донори и органи в България сте информирани многократно. В началото на 2018 г. 115 държави се присъединяват към една декларация за борба с трафика на органи, така наречения "трансплантационен туризъм". Присъединявайки се към тази декларация все повече страни затварят своите граници и достъпа на пациенти от други държави към съществуващи в техните страни трансплантационни програми“, поясни той и уточни, че това е огромно предизвикателство към страната ни.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерство на здравеопазването ще се проведе брифинг

В Министерство на здравеопазването ще се проведе брифинг

13 Октомври 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Днес от 16.00 часа в конферентната зала на Министерството на здравеопазването (ет. 4) брифинг ще дадат заместник-министрите на здравеопазването д-р Бойко Пенков и Жени Начева, както и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.