НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Гьоков, БСП: България има нужда от нова посока и нова перспектива, защото неравенствата се задълбочават, увеличава се броят на хората, които живеят в крайна бедност

Георги Гьоков, БСП: България има нужда от нова посока и нова перспектива, защото неравенствата се задълбочават, увеличава се броят на хората, които живеят в крайна бедност

19 Октомври 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. „Приветстваме идеята държавата да се върне в определени сектори на икономиката”, това заявиха жители на столичния район „Красна поляна“ на среща със заместник-председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски и народните представители Георги Гьоков и Димитър Данчев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „България има нужда от нова посока, от нова перспектива, защото неравенствата се задълбочават, увеличава се броят на хората, които живеят в крайна бедност”, заяви Георги Гьоков. “В демографска криза сме, дори не е пресилено да кажем катастрофа, а управляващите не знаят как да се справят. Затова е нужно да дадем, заедно с народа си, работещи решения, за да стане родината ни такава, каквато всички мечтаем да бъде”, подчерта Гьоков. Той запозна присъстващите с акцентите от “Визия за България” в социалната сфера.
„Нашата амбиция е да получим доверието на хората. Това, което предлагаме във „Визия за България”, е напълно изпълнимо”, това каза Георги Свиленски. По думите му левицата иска да управлява с енергията на хората. Ето защо, те трябва да припознаят това, което БСП предлага. Свиленски бе категоричен, че без дългосрочна стратегия, няма как България да се спаси от тежките си проблеми, като достъпа до здравеопазване и образование, проблемите в социалната политика и демографската катастрофа. „За нас е важно хората да направят своите предложения и допълнения към Визията”, добави той.
Във „Визия за България” предвиждаме държавата да бъде участник, инвеститор в икономиката. Затова трябва управлението на държавната собственост да отговаря на съвременните стандарти. „За да стане България член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, е необходимо да покрие конкретни критерии за управление на държавната собственост”, обясни Димитър Данчев.
На срещата присъстваха много млади хора от района, които проявяват интерес към „Визия за България”. Присъстващите отправиха въпроси, свързани с документа и отбелязаха, че България има нужда точно от такава Визия за развитието на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Смисълът на „Визия за България“ е преходът да приключи, това означава да върнем държавата там, където ѝ е мястото

Антон Кутев, БСП: Смисълът на „Визия за България“ е преходът да приключи, това означава да върнем държавата там, където ѝ е мястото

19 Октомври 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Държавата отсъства от живота ни. Това споделиха хората от столичния район „Люлин“ при срещата си със заместник-председателите на парламентарната група на „БСП за България“ Антон Кутев и Христо Проданов и народния представител Донка Симеонова, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. На срещата присъства и общинският съветник от София Николай Николов.
„Смисълът на „Визия за България“ е преходът да приключи. Това означава да върнем държавата там, където ѝ е мястото. Това е ключово за нашето общество“, заяви Антон Кутев. Според него с “Визия за България“ БСП издига идеята за повече държава в икономиката, в здравеопазването, в образованието. Той каза, че има важни елементи в икономиката, които трябва да бъдат държавни. Като пример даде ядрената енергетика. „Какво е лошото на това, че АЕЦ „Козлодуй“ е държавна? Предприятието работи перфектно“, посочи Кутев. „Има място за частна инициатива, тя трябва да се уважава и подкрепя, но не може липсата на държава да бъде изведена като водеща, защото това е контрапродуктивно и унищожително за държавата“, заяви той.
Христо Проданов потвърди, че един от най-важните проблеми, които разглежда „Визия за България“, е демографската катастрофа. „Тя е резултат от водените вредни политики през последните десетилетия. Когато в малките населени места бъдат затворени училището и здравната служба, затворено е предприятието или завода, в който са работили хората и няма поминък, разбираемо е, че хората напускат селото, града, държавата“, обясни Проданов.
„Вече говорим за спасяването на българското училище“, това каза Донка Симеонова, която представи частта Образование от „Визия за България“. Тя обясни, че това, на което държат социалистите, е да има един учебник по предмет, ново учебно съдържание и нови учебни програми. „Нужен е Национален институт по образованието“, посочи Симеонова.
Общинският съветник Николай Николов каза, че столичната организация на БСП ще изработи „Визия за София“, с която партията ще се яви на местните избори през следващата година. Той увери участниците в срещата, че всички добри предложения, получени от гражданите, ще бъдат включени в нея.
В края на събитието заместник-председателят на БСП – София Христо Проданов връчи членските карти на новоприети социалисти.
По същото време народните представители Виолета Желева, Румен Георгиев и Любомир Бонев се срещнаха и разговаряха с граждани от столичния район „Искър“.
Румен Георгиев запозна хората от района с предложенията на БСП за нова политика в растениевъдството и животновъдството. Той разясни, че ще се заложи на подкрепа за дребните и средните производители, които да получават по-голям дял от субсидиите, а не както е в момента - голямата част от евросубсидиите да отиват при 6 % от производителите. „Целта е българската земя и производители да задоволяват нуждите на хората от земеделски продукти и месо, вместо да се източват средствата, а българите да ядат вносни храни със съмнително качество“, убеден е Георгиев.
Любомир Бонев представи предвидените във „Визия за България“ мерки в сектор Регионална политика. Целта им е балансирано развитие и достоен живот на хората на цялата територия на страната.
Присъстващите на срещата граждани подкрепиха предвиденото в проекта „Визия за България“ преобразуване на държавните и общински здравните заведения от търговски дружества в медицински заведения. Подкрепиха и идеята за един учебник по един предмет в училищата.
Хората от „Искър“ настояха в проекта „Визия за България“ да бъде добавена категорична позиция за развитието на атомната енергетика и изграждане на АЕЦ „Белене“ и други мощности, които да гарантират реиндустриализацията на страната. Те настояха и да бъде добавен и приетият от НС на БСП ангажимент за прекратяване или предоговаряне на концесиите за природни богатства, като злато, цветни метали и минерални води, за ВиК мрежата на София, за летища, пристанища и други, с цел спиране на изтичането на ресурси и печалба в чужди и офшорни фирми.
Беше предложено и създаването на правителство в сянка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Ние сме държавата с най-бързо изчезващо население, а здравето се превърна в доходоносен бизнес

Драгомир Стойнев, БСП: Ние сме държавата с най-бързо изчезващо население, а здравето се превърна в доходоносен бизнес

19 Октомври 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. „Искаме нов модел на здравеопазване“. С тези думи се обърнаха лекари, работещи в сферата на здравеопазването, и граждани към левицата в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Като основни проблеми те посочиха липсата на технологична свързаност между отделните болници, като всяка работи сама за себе си, а на пациентите често се налага да се прехвърлят от едно лечебно заведение в друго. Присъстващите подчертаха недостатъчния брой на болници за продължително лечение на хронично болни и това, че се говори само за болници за активно лечение. Те изразиха подкрепа към предложенията на БСП за: спиране на модела на работа на болниците като търговски дружества; остойностяване на лекарския труд, ревизия на медицинските стандарти. Те поискаха превенция и профилактика на заболявания, централизиране на управлението на обществените поръчки за лекарства и оборудване.
„Ние сме държавата с най-бързо изчезващо население, а здравето се превърна в доходоносен бизнес“, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България Драгомир Стойнев. Той подчерта, че заради критичното състояние на здравеопазването и кухите мерки, само за набиране на средства, предлагани от управляващите, левицата е внесла вот на недоверие. БСП е провела срещи с лекари, пациенти, застрахователи, общински болници, вместо да смята гласовете в парламента. „Широкият дебат за здравеопазване в обществото е достатъчен резултат от вота, независимо от гласуването в пленарна зала“, категоричен бе той.
„Пари в здравеопазването се дават, но с нищо не се променя качеството и хората са все по-недоволни“, заяви народният представител д-р Валентина Найденова. Тя подчерта, че в своята Визия, БСП залага на регионален принцип да бъде изградена националната здравна карта на страната. Други мерки, залегнали във „Визия за България“, са: до 30 минути оказване на спешна помощ; 50 км разстояние между болниците; във всяка областна болница да има по една денонощна аптека, намаляване на ДДС за лекарствата; да се изгради електронното управление в здравеопазването- електронна здравна карта, електронното здравно досие, електронна рецепта.
Пламен Милев, главен експерт в Направление „Публични политики“ към НС на БСП подчерта, че водеща идея на левицата в здравеопазването е болниците да не са търговски дружества, а социални здравни заведения и водещо да е здравето. „По-важно е не какъв е оборотът на една болница, а на колко хора е помогнала“, каза още той.
„Страната ни има нужда от качествена демографска политика, която да позволи на младите хора да създават семействата си и да се развиват у нас, за да не бъдем малцинство в държавата си след 30 години“, заяви Теодора Халачева, депутат от региона. По думите ѝ, за да останат младите в България, трябва да създадем нормални условия за живот тук. Тя подчерта, че това означава да се сложи край на търговията със здравето у нас, да имаме образование, което отговаря на предизвикателствата на 21 век, вътрешно ориентирана инвестиционна политика в икономиката. “Каквото и да правим, няма смисъл, ако българите имат усещането, че не могат да живеят достойно тук. Всеки един от нас заслужава достоен живот“, посочи тя.
„Визия за България“ е едно начало, един проект, с който идваме при вас, за да чуем идеите, предложенията на всички, за да направим един работещ документ. Целта ни е да завършим тази Визия, така, че да върнем България на гражданите“, заяви народният представител Димитър Георгиев. Председателят на Областния съвет на БСП в Пловдив Георги Гергов гарантира, че всички предложения, от всяка дискусията на територията на Пловдив област, ще бъдат обобщени и пратени в Националния съвет на партията, за да влязат в крайния вариант на „Визия за България“, който Националният съвет на БСП и Конгресът на партията ще приемат.
В дискусията взе участие и народният представител Иван Иванов, председателят на Градския съвет на БСП Красимир Трифонов и Тодор Стоилов, председател на Районния съвет на БСП – Централен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Брезово подкрепи предложенията на БСП за реализацията на младите хора у нас, в Куклен и Садово поискаха качествено здравеопазване за малките населени места

Брезово подкрепи предложенията на БСП за реализацията на младите хора у нас, в Куклен и Садово поискаха качествено здравеопазване за малките населени места

19 Октомври 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Брезово. „Всяка година в България завършват около 250 000 студенти, но няма лекари, учители и инженери. Заради липсата на реализация, младите отиват в чужбина. Подкрепяме вашето предложение лекарите да остават да работят у нас поне първите 5 години след завършването си, но предлагаме това да се разшири и за специалистите в технологичния сектор“. Това казаха жители на община Брезово на среща с говорителя на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева и секретаря на групата Ирена Анастасова, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Хората настояха, субсидиите за производство на пшеница и зърнени култури да се разпределят и за производството на зеленчуци, плодове и отглеждане на животни. Учители, присъстващи на срещата, заявиха, че забраната децата да повтарят от първи до четвърти клас ще доведе до още по-голяма неграмотност и настояха това да бъде премахнато от системата на образованието. Учителите коментираха, че подготвената от управляващите реформа- в училищата да преподават хора, които нямат педагогическо образование е панически ход и това ще доведе до още по-голямо намаляване на качеството на образованието.
Народният представител Ирена Анастасова каза, че трябва да има по-добра връзка между училището и бизнеса, за да могат младите хора да трупат опит. „Трябва да се направи анализ за това- какви кадри са необходими на бизнеса и тези специалности да бъдат застъпени в средното образование“, каза още тя. Анастасова добави, че учителите са превърнати в администратори и вместо да преподават, пишат всякакви документи и отчети. Народният представител каза още, че във „Визия за България“ левицата предлага бедните семейства да бъдат подпомагани за образованието на децата им, докато те не завършат 4-ти клас.
„В Европа здравеопазването е солидарно и хората с ниски доходи могат да получат качествена услуга. У нас, обаче, не е така“, каза говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева. Тя заяви, че по този показател ГЕРБ са най-антиевропейската партия, а това, което правят в здравеопазването, е крайно дясно. „В Европа 10% от парите за здраве идват от хората, а в България, най-бедната страна в ЕС, те се делят 50 на 50. 4 млрд. лв дава държавата и още толкова идват от всички граждани, това не е справедливо“, добави Йончева. Тя каза още, че болниците не трябва да са търговски дружества, а частните болници не трябва да се финансират от НЗОК. „Трябва да се обърне внимание на доболничната помощ и да се инвестира в профилактиката, защото хората имат нужда от добро и навременно лечение“, коментира още Елена Йончева. Тя обясни, че вотът на недоверие е възможност хората да видят проблемите на здравеопазването и да чуят какво предлага БСП, защото здравеопазването е пред фалит. „Болниците имат задължения към държавата в размер на 600 млн. лв. и още 200 млн. лв. към чужди застрахователи“, обясни народният представител.
На среща с жителите на Куклен народният представител Станислав Владимиров обясни, че ние сме една от малкото страни с толкова висок ДДС върху детските храни, лекарствата и принадлежности, свързани с отглеждането на децата. „Има стоки от първа необходимост, на които ставката от ДДС може да бъде близо до нулата”, категоричен бе Владимиров. По думите му ролята на държавата твърде дълго време е оставяна встрани. „Държавата може да бъде не само регулатор, но и инвеститор в редица сектори, като енергетиката, например”, добави народният представител. В Куклен депутатът Кристина Сидорова заяви, че „Визия за България“ е разговор за родината ни - надпартийно и надмандатно. „Диагнозата на състоянието на страната е ясна, търсим решенията. Най-важното е да намерим решенията, с които да спрем демографската катастрофа“, коментира тя. Сидорова обясни, че във Визията левицата предлага повече държава- там, където е необходимо, промяна в системите на образованието и здравеопазването. „Важно е да имаме грамотни и мислещи хора на финала на образованието си, които да остават тук и да работят за просперитета на родината си“, категорична бе Кристина Сидорова.
На срещата с народните представители Жельо Бойчев, Георги Стоилов и Стефан Бурджев жители на общ. Садово поискаха отпадането на делегираните бюджети в образованието. „Парите в училищата трябва да се дават заради знанията на нашите деца, а не на брой ученици. Това създаде порочен модел и намали качеството на образованието“, казаха те. Жителите на Садово, сред които и представители на други партии, поискаха и по-качествено и достъпно здравеопазване и заявиха, че подкрепят внесения от левицата вот на недоверие. Те добавиха, че преди няколко месеца населеното място е наводнено няколко пъти от канал на Напоителни системи, но никой не им е обърнал внимание и поискаха съдействие от народните представители за решаването на проблема. Депутатът Героги Стоилов обясни, че България трябва да се завърне към традиционните отрасли, като овощарство и зеленчукопроизводство. „Фермерските пазари са разсипани в страната. Земеделието е пренебрегвано. Корупцията на всички нива е огромен проблем, а голямата част от субсидиите в земеделието се взимат от няколко души. С „Визия за България“ искаме да променим този модел“, заяви Стоилов . На срещата народният представител Жельо Бойчев разясни накратко документа, който левицата предлага и заяви, че Визията цели да промени социално-икономическия модел на страната. Той добави, че мотивите на БСП за вота на недоверие в здравеопазването са писани заедно със съсловните и пациентски организации, за да бъдат отразени всички наболели проблеми в сектора. Народният представител Стефан Бурджев заяви, че държавата отсъства от селата и малките населени места. „ГЕРБ провеждат политика за унищожаване на българското село. Страната ни не отстоява своите интереси в областта на сектори, като животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство“, каза още Бурджев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Младенов, БСП: Държавата не трябва да е мащеха за кооперациите, нейната роля е да стимулира и подпомага кооперативното движение

Йордан Младенов, БСП: Държавата не трябва да е мащеха за кооперациите, нейната роля е да стимулира и подпомага кооперативното движение

18 Октомври 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Първенец. БСП да поведе борба за връщането на държавността в България. Tова поискаха от народните представители на левицата Йордана Младенов и Даниел Йорданов граждани, производители и търговци на земеделска продукция, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Двамата депутати посетиха стоковото тържище в село Първенец.
„Държавата не трябва да е мащеха за кооперациите. Нейната роля е да стимулира и подпомага кооперативното движение. Тя трябва да е партньор в този процес, за да може да създадем едно конкурентоспособно земеделие”, посочи Йордан Младенов.
Даниел Йорданов допълни, че кооперациите имат сериозен социален ефект, затова трябва да бъдат подпомагани. „Те дават живот на селата и много населени места разчитат изцяло на тяхната помощ.”, каза още депутатът.
Бившият зам.-министър на земеделието Явор Гечев изрази мнение, че кооперирането може да бъде стимулирано със специални мерки. „Трябва да помислим за диференциран праг на субсидиите, при който кооперативните структури с много собственици да имат различни прагове”, обясни той един от вариантите да се стимулира кооперирането.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Демографската катастрофа, икономиката, здравеопазването, образованието, социалната политика и доходите са сред основните приоритети във „Визия за България“

Георги Свиленски, БСП: Демографската катастрофа, икономиката, здравеопазването, образованието, социалната политика и доходите са сред основните приоритети във „Визия за България“

18 Октомври 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. „Демографската катастрофа, икономиката, здравеопазването, образованието, социалната политика и доходите са сред основните приоритети във „Визия за България“. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски. Колегата му Христо Проданов допълни, че стремежът е да се създаде визия за развитието на България през следващите няколко десетилетия. Това стана на среща с гражданите от столичния район „Слатина“, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По същото време в София се проведоха още две представяния на „Визия за България“ - в районите „Подуяне“ и „Красна поляна“.
„Нужно е национално единение по важните за България проблеми. Проектът „Визия за България“ трябва постоянно да се развива." Това е мнението на хората от „Слатина“.
В „Подуяне“ народните представители от „БСП за България“ Димитър Данчев, Дора Янкова и Иван Иванов отговориха на множество въпроси, които бяха свързани с доходите, регионална политика, икономика и здравеопазване.
„Пенсионерите и социално слабите не са в дневния ред на десните. Когато на един богат човек поставиш социален проблем, той се гневи. Пенсиите не са в дневния ред на Борисов, нито в този на Горанов“, заяви Дора Янкова.
„С години бедността ще бъде един от основните проблеми. Усещането за несправедливост го има във всяко едно ваше изказване. За това, нека се разгневим! Да направим национална вълна „ГЕРБ да си отиде“, призова Янкова в „Подуяне“. Според нея регионалните различния в страната са контрастиращи и огромни. Ето защо, се предвиждат регионални програми, в които има данъчни облекчения за фирмите, които ще инвестират в изоставащите региони, като Северозапада, Североизтока и Странджа - Сакар.
„В доклада за националната сигурност за 2017 г. ГЕРБ признават, че държавата изчезва, губи се”, цитира Иван Иванов. „Няма как младите, които са заминали, да се върнат, няма как да задържим тези, които все още са тук, ако не създадем необходимите условия тези деца да намерят подходяща среда, за да могат да реализират своя живот“, убеден е Иванов.
В отговор на въпрос от граждани за недостига на лекари в страната, Иван Иванов обясни позицията на БСП: „Ако специализацията на млади лекари стане безплатна, тези хора ще се ангажират със съответното лечебно заведение и ще останат тук да работят“.
„Трябва да получим обществената подкрепа, за да спре здравеопазването да бъде стока“, заключи Иван Иванов.
„Във „Визия за България“ поставяме държавата като участник, като инвеститор в икономиката. Затова залагаме на управление на държавната собственост, което отговаря на съвременните стандарти. България иска да бъде член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която има много конкретни стандарти за управление на държавната собственост“, обясни Димитър Данчев.
„Демографската катастрофа да бъде основен акцент във "Визия за България", това поискаха жители на столичния район „Красна поляна“ по време на срещата с народните представители от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков и Стоян Мирчев. Хората предложиха още преизчислението на пенсиите и Законът за възрастните хора, които са част от „Визия за България“, да бъдат сред първите осъществени приоритети. "Патриотичното възпитание на младите българи, още от училище, както и ромската интеграция- чрез труд, работа и обучение, също трябва да станат част от "Визия за България", категорични бяха краснополянци.
Стоян Мирчев уточни, че както и на другите срещи в страната, така и тук, хората одобряват болниците да не бъдат търговски дружества.
Таско Ерменков обясни, че прогресивното подоходно облагане, семейното подоходно облагане, облекченията за младите семейства- с възможност за получаване на кредити, ако работят, да закупят жилища с по-ниски лихвени проценти, са само част от заложените идеи във "Визия за България“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теодора Халачева, БСП: За да преодолеем демографската криза, българското семейство трябва да бъде в центъра на всички политически решения

Теодора Халачева, БСП: За да преодолеем демографската криза, българското семейство трябва да бъде в центъра на всички политически решения

18 Октомври 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ниските доходи, мащабната корупция, транспортната инфраструктура и мръсният въздух са главните проблеми, които измъчват жителите на най-големия в Пловдив район „Южен”. Това стана ясно по време на срещата на народните представители от "БСП за България” Теодора Халачева и Николай Иванов, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Двамата парламентаристи представиха проекта на социалистическата партия „Визия за България”. В обсъждането се включи с експертен коментар по регионалната политика и лидерът на пловдивските социалисти Красимир Трифонов.
„За да преодолеем демографската криза, българското семейство трябва да бъде в центъра на всички политически решения - за данъчната система, за здравеопазването и образованието, за доходите и социалните придобивки”, подчерта Теодора Халачева. Тя акцентира върху идеите и мерките във Визията, насочени към младите хора, тяхната успешна реализация в страната и възможностите за кариера. Последвалите изказвания очертаха още няколко проблемни полета, илюстриращи основателния страх на хората за собственото им бъдеще. „Деца раждат деца”, „тече процес на ислямизация в гетата”, „държавни чиновници въвеждат учебни програми, които противоречат на българската образователна традиция”, алармираха участниците в срещата. Халачева благодари на съгражданите си за активното участие в дискусията, която колегата й Иванов оцени като една от най - живите до момента. „Нашата цел е директен диалог за бъдещето на България”, посочи той и съобщи, че документът на БСП постоянно се актуализира. Председателят на БСП в Пловдив Красимир Трифонов отбеляза, че непрестанно променящата се „Визия за България” и новите й версии, може би, трябва своевременно да се представят на структурите, защото има риск коментарите да са неактуални. По думите му в частта за регионално развитие, документът се нуждае от прецизиране, а има и секторни политики, които трябва да бъдат доразвити.
Системата на здравеопазването и предстоящият вот на недоверие, внесен от „БСП за България”, беше в центъра на дискусията, в която участваха левите депутати доц. Георги Йорданов и Димитър Стоянов с жителите на район „Тракия”. „България е на последно място по раждаемост и на първо място по смъртност в Европа. Детската смъртност е много над средната за света”, съобщи тревожната статистика пловдивският депутат доц. Йорданов. По думите му здравеопазването е в колапс, а министър Ананиев предлага странни мерки за реформа. Той даде за пример идеята на управляващите „всеки, който влиза в болница, да заплаща 15 % от цената на пътеката от джоба си, което прави минимум 115 лева”. „Колко пенсионери и работещи могат да си позволят това, когато дори цената на хляба скочи драстично?”, попита доц. Йорданов. Той бе категоричен, че това ще доведе до отлив на пациенти, особено в общинските и държавни болници, следователно до закриването им. Накрая ще останат само частните лечебни заведение, които източват Касата, стана ясно от думите му. „Пари за здравеопазване има, но се крадат и това трябва да спре! Във "Визия за България" сме заложили мерки, които ще спасят системата”, заяви народният представител. Колегата му Димитър Стоянов посочи, че България е в състояние на постоянен регрес. „Университетите са много, а неграмотността никога не е била толкова дълбока. Имаме много фирми с работещи бедни. Много болници, но недостъпно здравеопазване. Много медии, а никаква свобода на словото”, обоснова се депутатът. По думите му цялата политика на правителството е подчинена на външни интереси. „Превърнаха България в страна без цел, кораб- без посока. "Визия за България" е нашето виждане за бъдещето. БСП единствена може да изведе страната от тресавището, в което се намираме в момента", завърши Димитър Стоянов.
„Стъпка по стъпка документът надхвърля БСП и се превръща в национален”, каза Кристиан Вигенин по време на среща с пловдивчани от район „Северен”. Заедно с народния представител Иван Генов презентираха „Визия за България”. „За да постигнем промяната, имаме нужда от подкрепа на гражданите на България и моето усещане е, че започва да се случва”, посочи Вигенин. Иван Генов подчерта, че „Визия за България” е насочена към разработването на програма в полза на обикновения човек. В залата се чуха различни предложения и допълнения, бележки и препоръки за преосмисляне на делегираните бюджети на училищата; за мандатност на директорите; за смяна на модела на субсидиране на земеделските производители; за преизчисление на пенсиите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентина Найденова, БСП: Здравеопазването ни е в технически фалит, над 600 млн. лева са дълговете на болниците към държавата

Валентина Найденова, БСП: Здравеопазването ни е в технически фалит, над 600 млн. лева са дълговете на болниците към държавата

18 Октомври 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Радиното училище в град Сопот се оказа тясно за желаещите да се запознаят с проекта на БСП „Визия за България”, представен от народните представители Елена Йончева, Валентина Найденова и Николай Пенев. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. В дискусията, с бележки и препоръки, се включи и лидерът на социалистите в Пловдив област Георги Гергов. От срещата стана ясно, че градът на Вазов изпитва характерните за малките населени в страната трудности, свързани с доходи, инфраструктура, сигурност, здравни грижи. Елена Йончева заяви, че корупцията у нас акумулира над 10 милиарда лева годишно. „Това е една от причините да сме бедни”, посочи тя и допълни, че има спад в безработицата, защото „гоним българите от България”. „По свобода на медиите страната ни се намира между Уганда и Конго”, съобщи Йончева. Тя заяви, че критиките в международните издания по повод случая с жестокото убийство на Виктория Маринова са критики към „държавата на Борисов. „Здравеопазването ни е в технически фалит. Над 600 млн. лева са дълговете на болниците към държавата”, каза депутатката Валентина Найденова. Според нея най-тревожният въпрос е зависимостта между затварянето на държавни болници и постоянно изникващите частни лечебни заведения, изсмукващи публичния ресурс. „Неолибералният модел е неприложим в здравеопазването. Държавата не може да избяга от здравната система”, подчерта Найденова. Колегата й Николай Пенев обясни, че първата задача на БСП е справянето с демографската криза. „Преодоляването й е наш приоритет в документа. Затова търсим съгласие с граждани и други политически сили”, каза народният представител. „Ние сме опозиция, но все още не сме категоричната алтернатива”, заяви председателят на Областния съвет – Пловдив Георги Гергов. „Сбъркали сме жанра на документа, струва ми се. Ние трябва да представим на хората нещо мащабно, нещо взривяващо и с конкретни срокове, което да извади обществото от летаргията и примирението. Следващата стъпка е да го обясним разбираемо и вдъхновяващо”, изтъкна Гергов. Той подчерта, че БСП не е партия на един лидер, а партия на хората с много и ярки лидери. „Вие тук, в тази зала сте силни хора и тази ваша сила ни е необходима, за да продължим борбата”, обърна се Гергов към присъстващите в залата, които дадоха свои предложение в сферата на образованието, селското стопанство и професионалното образование. За обучение на технически кадри, а не единствено на обслужваш персонал от сервитьори и готвачи, настояха още в Сопот.
Държавата да субсидира училищата с малко ученици, настояха жители на град Първомай пред народните представители Кристина Сидорова и Васил Антонов. Депутатите пристигнаха в сърцето на Тракия, за да представят проекта на БСП „Визия за България”. Секторът Здравеопазването беше най-остро критикуван, а внесеният вот на недоверие бе одобрен от аудиторията. „Прехвърлят се задължения на общините, които местните власти не могат да поемат, тъй като не са финансово обезпечени”, алармира участник в срещата. Той даде за пример язовирите, които са като „цъкаща” бомба не само в региона, но и в страната. Според първомайци управлението на ГЕРБ с всеки изминал ден задълбочава проблемите, продуцирайки криза след криза, влизайки от скандал в скандал..
Народните представители Георги Търновалийски и Красимир Янков заявиха, че предсрочни избори трябва да има. Пред жителите на пловдивското село Ягодово те споделиха, че пътят за възстановяване на България след нанесените от ГЕРБ вреди ще бъде труден. „Няма сфера на обществения живот, която да не е поразена от некомпетентното управление на Борисов. Затова ние обсъждаме с вас- как да излезем от кризата, като мобилизираме енергията и потенциала на всички български граждани”, посочи Георги Търновалийски. „Какво ни възлагате, когато сме в опозиция и какво се очаква от БСП, когато дойде на власт – това е смисълът на нашия диалог по документа, който представя вижданията ни за бъдещето на България”, обясни пловдивският депутат. „Политиката е разговор за бъдещето и това е залегнало в нашата „Визия за България”, допълни Красимир Янков. По думите му над 3 милиона българи са напуснали страната за три десетилетия. „До 30 години ще останем само територия, ако нещата не се променят радикално”, предупреди народният представител. Според него отговорите, които търси и трябва да даде БСП на българските граждани са свързани с главния въпрос - как да преборим демографската криза, за да не работят нашите деца за чужди икономики.
„Основната идея на „Визия за България” е да направи общ план за действия от най-ниското равнище до най-високото с конкретните проблеми по региони” , казаха народните представители Даниел Йорданов и Йордан Младенов пред жителите на пловдивското село Първенец. Те акцентираха върху аспекти от документа, които пряко интересуваха участниците в срещата – образование, здравеопазване, данъци. В дискусията се чуха предложения за повече държавен контрол върху вносните храни и импорта на селскостопански продукти. Жителите на с. Първенец посочиха като проблеми също- ниските доходи, липса на комуникация с държавната администрация по земеделски теми, скриване на информация по специфичните стопански кампании „Този модел е порочен и затова е наложително да го сменим”, каза Йорданов, а Младенов допълни: "За да успеем, ни е нужна подкрепата и енергията на всички вас”.
Ниските доходи и липсата на заетост са основни причини за обезлюдяването на малките населени места в Пловдив област
Радиното училище в гр.Сопот се оказа тясно за желаещите да се запознаят с проекта на БСП „Визия за България”, представен от народните представители Елена Йончева, Валентина Найденова и Николай Пенев. В дискусията, с бележки и препоръки, се включи и лидерът на социалистите в Пловдив област Георги Гергов. От срещата стана ясно, че градът на Вазов изпитва характерните за малките населени в страната трудности, свързани с доходи, инфраструктура, сигурност, здравни грижи. Елена Йончева заяви, че корупцията у нас акумулира над 10 милиарда лева годишно. „Това е една от причините да сме бедни”, посочи тя и допълни, че има спад в безработицата, защото „гоним българите от България”. „По свобода на медиите страната ни се намира между Уганда и Конго”, съобщи Йончева. Тя бе категорична, че критиките в международните издания по повод случая с жестокото убийство на Виктория Маринова са критики към „държавата на Борисов”. „Здравеопазването ни е в технически фалит. Над 600 млн. лева са дълговете на болниците към държавата”, каза депутатката Валентина Найденова. Според нея най-тревожният въпрос е зависимостта между затварянето на държавни болници и постоянно изникващите частни лечебни заведения, изсмукващи публичния ресурс. „Неолибералният модел е неприложим в здравеопазването. Държавата не може да избяга от здравната система”, подчерта Найденова. Колегата й Николай Пенев обясни, че първата задача на БСП е справянето с демографската криза. „Преодоляването й е наш приоритет в документа. Затова търсим съгласие с граждани и други политически сили”, каза народният представител. „Ние сме опозиция, но все още не сме категоричната алтернатива”, заяви председателят на Областния съвет – Пловдив Георги Гергов. „Сбъркали сме жанра на документа, струва ми се. Ние трябва да представим на хората нещо мащабно, нещо взривяващо и с конкретни срокове, което да извади обществото от летаргията и примирението. Следващата стъпка е да го обясним разбираемо и вдъхновяващо”, изтъкна Гергов. Той подчерта, че БСП не е партия на един лидер, а партия на хората с много и ярки лидери. „Вие тук, в тази зала сте силни хора и тази ваша сила ни е необходима, за да продължим борбата”, обърна се Гергов към присъстващите в залата, които дадоха свои предложение в сферата на образованието, селското стопанство и професионалното образование. За обучение на технически кадри, а не единствено на обслужваш персонал от сервитьори и готвачи, настояха още в Сопот.
Държавата да субсидира училищата с малко ученици, настояха жители на град Първомай пред народните представители Кристина Сидорова и Васил Антонов. Депутатите пристигнаха в сърцето на Тракия, за да представят проекта на БСП „Визия за България”. Секторът Здравеопазването беше най-остро критикуван, а внесеният вот на недоверие бе одобрен от аудиторията. „Прехвърлят се задължения на общините, които местните власти не могат да поемат, тъй като не са финансово обезпечени”, алармира участник в срещата. Той даде за пример язовирите, които са като „цъкаща” бомба не само в региона, но и в страната. Според първомайци управлението на ГЕРБ с всеки изминал ден задълбочава проблемите, продуцирайки криза след криза, влизайки от скандал в скандал..
Народните представители Георги Търновалийски и Красимир Янков бяха категорични, че предсрочни избори трябва да има. Пред жителите на пловдивското село Ягодово те споделиха, че пътят за възстановяване на България след нанесените от ГЕРБ вреди ще бъде труден. „Няма сфера на обществения живот, която да не е поразена от некомпетентното управление на Борисов. Затова ние обсъждаме с вас- как да излезем от кризата, като мобилизираме енергията и потенциала на всички български граждани”, посочи Георги Търновалийски. „Какво ни възлагате, когато сме в опозиция и какво се очаква от БСП, когато дойде на власт – това е смисълът на нашия диалог по документа, който представя вижданията ни за бъдещето на България”, обясни пловдивският депутат. „Политиката е разговор за бъдещето и това е залегнало в нашата „Визия за България”, допълни Красимир Янков. По думите му над 3 милиона българи са напуснали страната за три десетилетия. „До 30 години ще останем само територия, ако нещата не се променят радикално”, предупреди народният представител. Според него отговорите, които търси и трябва да даде БСП на българските граждани са свързани с главния въпрос - как да преборим демографската криза, за да не работят нашите деца за чужди икономики.
„Основната идея на „Визия за България” е да направи общ план за действия от най-ниското равнище до най-високото с конкретните проблеми по региони” , казаха народните представители Даниел Йорданов и Йордан Младенов пред жителите на пловдивското село Първенец. Те акцентираха върху аспекти от документа, които пряко интересуваха участниците в срещата – образование, здравеопазване, данъци. В дискусията се чуха предложения за повече държавен контрол върху вносните храни и импорта на селскостопански продукти. Жителите на с. Първенец посочиха като проблеми също- ниските доходи, липса на комуникация с държавната администрация по земеделски теми, скриване на информация по специфичните стопански кампании „Този модел е порочен и затова е наложително да го сменим”, каза Йорданов, а Младенов допълни: "За да успеем, ни е нужна подкрепата и енергията на всички вас”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиян Тимчев, БСП: Основният ни приоритет както във Визията, така и в мотивите на вота недоверие, е пациентът отново да бъде поставен във фокуса на здравеопазването

Илиян Тимчев, БСП: Основният ни приоритет както във Визията, така и в мотивите на вота недоверие, е пациентът отново да бъде поставен във фокуса на здравеопазването

18 Октомври 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Жителите на Асеновград се срещнаха със зам.-председателя на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков и народните представители Илиян Тимчев и Манол Генов. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Основната тема на дискусията бе здравеопазването и внесеният от БСП вот на недоверие по темата. „Основният приоритет, който БСП си е поставила и може да се види както Визията, така и в мотивите на вота недоверие, е пациентът отново да бъде поставен във фокуса на здравеопазването“, подчерта народният представител Илиян Тимчев. Той обясни, че за постигането на това е важно болниците да се разделят със статута на търговски дружества, лекарствата да имат диференцирана ставка на ДДС, да бъде създаден електронен регистър на лекарствените средства и да бъде решен кадровият проблем. На въпрос от присъстващите- възможно ли е да се случат предложенията, предвидени във Визията, зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков поясни, че с правилното управление на един бюджет могат да се постигнат всички поставени цели във Визията. Манол Генов коментира въпросите, свързани с данъчната политика, която предлага „Визия за България“.
„Установеният начин на държавно управление е порочен и неефективен. Той не отговаря на интересите на гражданите и това ни мотивира да внесем вота на недоверие по тема Здравеопазване“. Това каза народният представител Виолета Желева на среща с хората от Калояново. Голяма част от присъстващите изразиха положителното си отношение към предложенията във Визията. По темата Здравеопазване те бяха категорични, че клиничните пътеки отдавна са изиграли своята роля и по- скоро изкривяват здравната система. „Необходима е децентрализация в местното самоуправление. Държавата трябва да има отношението към малките общини и населени места- то трябва да бъде по- различно. Държавната капиталова субсидия трябва да е в по- голям процент, тъй като източниците на собствени проходи там са ограничени“, каза народният представител Никола Динков.
Жителите на град Кричим се обърнаха към народните представители от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска и Георги Стоилов с думите: „Крайно навременен беше този разговор за бъдещето на България. Във Визията има много конкретика“. „Крайно време е държавата да влезе в ролята си, предвид новите реалности“, подчерта Надя Клисурска. Тя коментира, че е крайно време да се подобри качеството на живота и усещането за сигурност, които са и причините за напускането на много млади хора. Темата за земеделието и перспективите му за развитие коментира народният представител Георги Стоилов. Той подчерта, че България трябва да се завърне към традиционните отрасли, като овощарство и зеленчукопроизводство. Бяха поставени и въпросите за детските надбавки и подоходните критерии за тях, както и за образователната система.
Хората от село Цалапица се обърнаха към народните представители от ПГ на БСП за България Валентин Ламбев и Лало Кирилов с призив за решаване на техния най- голям проблем- нищожните пенсии, с които едвам преживяват. „Трябва да има индексация на всички пенсии, за да бъде преодоляна тази несправедливост с огромните различия в размера на пенсиите и мерките за това са посочени във „Визия за България“, коментира народният представител Валентин Ламбев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.