НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Румъния е на работно посещение в България (ОБЗОР)

Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Румъния е на работно посещение в България (ОБЗОР)

18 Октомври 2018 | 20:34 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Румъния е на работно посещение в България. Визитата е по покана на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание Цветан Цветанов.
Председателят на румънската комисия Дорел Къпрар посочи, че взаимоотношенията на България и Румъния в сектор „Сигурност“ са добър пример за приятелство както за страните от региона, така и за целия Европейски съюз. „Двете държави осъществяват множество взаимни общи проекти както в областта на отбраната, така и в областта на вътрешната сигурност. И искам да благодаря за активното участие на г-н Цветанов, когато беше вътрешен министър, за задълбочаване на взаимоотношението между румънската и българската полиция“, каза още Къпрар. Той обясни, че и Румъния, и България са изпълнили задълженията си към Шенген и искат да се присъединят. „Проблемите ни са сходни, заплахите ни са сходни и ако заедно издигнем единен глас пред силните в ЕС, бихме могли да постигнем много повече“, каза още Къпрар.
От своя страна, Цветан Цветанов благодари на румънската страна за подкрепата за парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС и пожела успех на Румъния по време на нейното председателство, което ще започне на 1 януари 2019 г. „За мен е важно взаимно да се подкрепяме, защото заедно сме много по-силни отколкото поотделно. И затова взаимно се подкрепяме за всяка регионална инициатива, която се реализира в нашия регион“, каза още Цветанов. Той посочи, че Румъния вече изпълнява своя ангажимент към НАТО за 2% от БВП да е за отбрана и изпреварва България в изпълняване на ангажиментите си за модернизация на румънската армия. „Г-н Къпрар е от социалистическото европейско семейство, но интересите на сигурността в региона са много по-важни от политическите пристрастия“, каза още Цветанов.
Румънските парламентаристи проведоха среща и с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. „Сътрудничеството между Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Камарата на депутатите на румънския парламент са пример за изключително ползотворни връзки и обмен на мнения между парламентаристите от двете страни", подчерта Караянчева. Тя посочи, че Народното събрание е готово да разшири сътрудничеството си с румънския парламент и в други области.
Членовете на румънската делегация се срещнаха и с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, с когото са обсъдили двустранните отношения между Румъния и България в сектор „Отбрана“, като Къпрар е дал висока оценка за сътрудничеството между министрите на двете страни. Предмет на разговор е била и модернизацията на военните сили на двете държави, както и възможностите за съвместни обучения и участието на България и Румъния в съвместни инициативи на ЕС във формата ПЕСКО.
В рамките на визитата си в България румънската делегация има срещи и с председателя на Комисията по отбрана на Народното събрание ген. Константин Попов и членове на комисията, с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и с кмета на София Йорданка Фандъкова. Гостите ще посетят център за управление на кризи и реакция при бедствия, ще наблюдават демонстрация на работата на Националния координационен център на Главна дирекция „Гранична полиция“, ще разговарят с представители на Главна дирекция „Жандармерия“ и с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева: Европейската интеграция на Западните Балкани е дирята, която остави Българското председателство на Съвета на ЕС, надявам се да бъде приоритет и на румънското

Цвета Караянчева: Европейската интеграция на Западните Балкани е дирята, която остави Българското председателство на Съвета на ЕС, надявам се да бъде приоритет и на румънското

18 Октомври 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е дирята, която остави първото Българско председателство на Съвета на ЕС. Надявам се разширяването на ЕС с тези страни да бъде приоритет и по време на председателството на Румъния в началото на 2019 г. Това отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент Дорел Къпрар и водената от него делегация, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Румънските парламентаристи са на посещение в България по покана на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.
Председателят на Народното събрание изрази благодарност на представителите на румънския парламент за участието им в срещите, организирани в рамките на Парламентарното измерение на Българското председателство. Цвета Караянчева подчерта, че България и Румъния са изправени пред едни и същи предизвикателства и имат да решават сходни проблеми и добави, че по много теми страните имат еднакви позиции.
„Сътрудничеството между Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Камарата на депутатите на румънския парламент са пример за изключително ползотворни връзки и обмен на мнения между парламентаристите от двете страни", подчерта Цвета Караянчева. Тя посочи, че Народното събрание е готово да разшири сътрудничеството си с румънския парламент и в други области.
Председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент Дорел Къпрар отбеляза, че добрите контакти и ползотворното сътрудничество между представителите на българския и румънския парламенти може да бъде добър пример за други страни от региона. „Както отбеляза моят колега – Цветан Цветанов в сферата на сигурността и отбраната ние сме призвани да работим без разлика на политическите си възгледи, защото това е национална политика", подчерта той. „Вече имаме изградено сътрудничество в сферата на вътрешните работи и отбраната, което имаме желание да продължим и да задълбочим", заяви Дорел Къпрар.
„Имаме желание изграденото между България и Румъния институционално взаимодействие в областта на вътрешните работи да бъде разширено и да включим в него останалите сфери от сектора за сигурност", отбеляза на срещата председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов. Той посочи, че е несправедливо България и Румъния да не бъдат сред страните-членки на Шенгенското пространство, защото и двете държави са изпълнили критериите за това. „Надявам се по време на Румънското председателство на Съвета на ЕС тази несправедливост да бъде преодоляна", добави Цветан Цветанов.
В рамките на визитата си в България румънската делегация има срещи с председателя на Комисията по отбрана на Народното събрание ген. Константин Попов и членове на комисията, с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и с кмета на София Йорданка Фандъкова. Гостите ще посетят център за управление на кризи и реакция при бедствия, ще наблюдават демонстрация на работата на Националния координационен център на Главна дирекция „Гранична полиция“, ще разговарят с представители на Главна дирекция „Жандармерия“ и с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румънска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по отбрана на Камарата на депутатите, е на посещение в България

Румънска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по отбрана на Камарата на депутатите, е на посещение в България

18 Октомври 2018 | 07:37 | Агенция "Фокус"
София. Делегация, водена от председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент Дорел Къпрар, е на посещение в България. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Визитата е по покана на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание Цветан Цветанов.
В 11.00 часа днес в зала „Запад“ румънските парламентаристи ще се срещнат с председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на комисията.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще разговаря с гостите в 11.30 часа. Румънската парламентарна делегация ще се срещне и с председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов и членове на комисията в 14.45 часа в зала 3 в Източното крило на сградата на пл. „Княз Александър І“ 1. След това гостите ще посетят център за управление на кризи и реакция при бедствия.
На 19 октомври 2018 г. румънските парламентаристи ще се срещнат с министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Те ще наблюдават демонстрация на работата на Националния координационен център на Главна дирекция „Гранична полиция“, ще разговарят с представители на Главна дирекция „Жандармерия“ и с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.
По време на визитата си в България румънските гости ще имат срещи с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и с кмета на София Йорданка Фандъкова.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.