НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Регионалната инспекция по околната среда и водите е установила нарушения в кариерите в село Белащица

Пловдив: Регионалната инспекция по околната среда и водите е установила нарушения в кариерите в село Белащица

9 Ноември 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив извърши незабавна проверка след сигнал за запрашаване на пътя между селата Белащица и Гълъбово, който е част от републиканската пътна мрежа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от РИОСВ, като уточниха, че запрашаването е причинено от дейността на кариерите, разположени в землището на село Белащица. На място експертите са установили неорганизирано емитиране на прах по пътя в участъка между базата за преработка на добития материал и кантара. „Причината е в липсата на мерки, които трябва да предприемат двамата концесионери на кариерите. Не е осигурено почистване на отложения прах и инертни материали и измиване на пътя. В резултат на движението на транспортните средства се емитира прах в атмосферата. Не е изпълнено предписание от Регионалната инспекция по околната среда и водите за измиване и почистване на използваната част от републиканска пътна мрежа. Допуснато е неорганизирано емитиране на прах в атмосферата. За тези нарушения инспекцията ще предприемем предвидените в екологичното законодателство административно-наказателни мерки“, съобщиха от екоинспекцията.
Концесионерът на кариера „Белащица-юг“ не е спазил срока за уведомяване на Регионалната инспекция по околната среда и водите за предстоящо провеждане на взривни дейности. В тази връзка към концесионера на находище „Белащица-юг“ вече са предприети предвидените административно-наказателни мерки.
Във връзка със сигналите за шум и запрашаване от добивните полета на кариерите, екоинспекцията в Пловдив е изискала двете фирми да уведомяват при предстоящи взривни дейности, така че да се извърши замерване на еквивалентни нива на шум и запрашаване в района.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Общината изрази несъгласие с разширяването на кариерите над Белащица

Пловдив: Общината изрази несъгласие с разширяването на кариерите над Белащица

9 Октомври 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Община Пловдив изрази несъгласие с разширяването на кариерите над Белащица, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от пресцентъра на Общината. Във връзка със сигнали, получени от жители на Пловдив и околни населени места, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев изпрати до министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда и водите Нено Димов, на здравеопазването Кирил Ананиев и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов писма, в които се изразява становище за прекратяване процеса по издаване на разрешение за отдаване на концесия за добив на строителни материали в участък „Калоян“ от находище „Белащица“ на площ 50,534 дка, както и несъгласие за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в площите „Сантала“ и „Сантала 2“.
Експертното мнение е, че това ще окаже кумулативно въздействие върху околната среда и човешкото здраве. Сред мотивите е близостта на кариерите в землището на с. Белащица, които се намират на около 10 км южно от Пловдив и на приблизително 3 км от землищната граница на община Пловдив. Наличието им се явява фактор за замърсяването на атмосферния въздух на населените места около находището, включително върху качеството на околната среда и на територията на община Пловдив.
Жителите на близките населени места се чувстват пряко потърпевши от замърсяването на атмосферния въздух и високите нива на шум вследствие на многогодишния добив на инертни материали в региона, а пътят, по който те се транспортират, минава през жилищни зони.
Търсенето, проучването и разработването на нови добивни площи в района би довело до необратими последици за ландшафта, би влошило състоянието на компонентите на околната среда и би застрашило екологичното равновесие в региона.
В изпратените становища се подчертава повишената чувствителността на гражданите на Пловдив и съседните общини във връзка с качеството на въздуха и нивата на шум в околната среда.
Със заповед на МОСВ за районите за оценка и управление на качеството на атмосферния въздух, в обхвата на „Агломерация Пловдив“ са включени общините Пловдив, Асеновград и Родопи.
Междувременно стана ясно, че концесионерът се отказва от намеренията си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жители на пет пловдивски села излязоха на протест срещу разширяването на каменната кариера в района (ОБЗОР)

Жители на пет пловдивски села излязоха на протест срещу разширяването на каменната кариера в района (ОБЗОР)

6 Октомври 2018 | 20:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жители на пет пловдивски села излязоха на протест срещу разширяването на каменната кариера в района. Те протестират срещу добива на инертни материали, като искането им е след изтичане на двата концесионни договора за експлоатацията на кариерата в село Белащица - през 2021 г. и 2023 г., те да не бъдат подновявани, нито да бъдат предоставяни нови територии за добив на инертни и други материали в близост. Притесненията на хората идват от това, че нов инвеститор е заявил намерениe да започне проучване за подземни богатства в площите „Сантала“ и „Сантала-2“ в землищата на селата Белащица и Гълъбово. Размерите на тези зони са повече от 53 хектара.
Протестиращите се оплакаха и от непрекъснат шум, прах и разбити пътища от камионите, които извозват инертните материали. Според тях това влияе и върху здравето на хората в района и най-вече на децата. По данни на местния личен лекар през последните 10 години в селото има бум на респираторните заболявания. „Мисля, че хората бяха много доволни от резултата, защото постигнахме нашата цел - този проблем да престане да бъде на микро ниво “Белащица” и да стане регионален, защото засяга и Пловдив“, заяви Юлия Бачева, член на Инициативния комитет на протестиращите.
Протестното шествие започна в 12.00 часа от центъра на село Белащица и стигна до кръговото кръстовище на улица „Кукленско шосе“ и Околовръстен път 86, където за около половин час беше блокирано движението по натоварената пътна артерия.
От началото на годината това е четвъртият протест на жителите на Белащица, Гълъбово, Браниполе, Марково и Брестник срещу замърсяването на въздуха от близките мраморни кариери. Протестиращите очакват среща с представители на ресорните министерства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Приключи протестът срещу добива на инертни материали в района на Белащица

Пловдив: Приключи протестът срещу добива на инертни материали в района на Белащица

6 Октомври 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Приключи протестът срещу добива на инертни материали в района на Белащица, каза за Радио „Фокус“-Пловдив Юлия Бачева, член на Инициативния комитет на протестиращите. По думите й в шествието са се включили около 500 души. Недоволните хора са потеглили от центъра на село Белащица, преминали са по централния път през селата Белащица и Браниполе и са блокирали кръговото кръстовище на бул.„Кукленско шосе“ и Околовръстен път 86. Бачева добави, че там е бил Илиян Василев, собственикът на транспортната фирма „ПИМК“, който е разговарял с хората и с журналисти, като е казал, че никога е нямал намерения да разработва тези участъци, за които е подал заявления миналата година.
„Предполагам, че ако той има добра воля и желание, ще си оттегли инвестиционните намерения за добив на инертни материали“, каза още Бачева. Протестът е преминал спокойно. „Мисля, че хората бяха много доволни от резултата, защото постигнахме нашата цел - този проблем да престане да бъде на микрониво „Белащица“ и да стане регионален, защото засяга и Пловдив“, заяви Бачева. Искането на жителите е след изтичане на двата концесионна договора за експлоатацията на кариерата в Белащица през 2021 г. и 2023 г., те да не бъдат подновявани, нито да бъдат предоставяни нови територии за добив на инертни и други материали в близост. Нов инвеститор е заявил намерения да започне проучване за подземни богатства в площите „Сантала“ и „Сантала-2“ в землищата на село Белащица, община Родопи, и село Гълъбово, община Куклен. Размерите на въпросните зони са повече от 53 хектара.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Над 300 души участват в мирното шествие срещу добива на инертни материали в района на село Белащица, пътят между селата Белащица и Брани поле, е блокиран

Пловдив: Над 300 души участват в мирното шествие срещу добива на инертни материали в района на село Белащица, пътят между селата Белащица и Брани поле, е блокиран

6 Октомври 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Над 300 души участват в мирното шествие срещу добива на инертни материали в района на село Белащица. Това каза за Радио „Фокус“-Пловдив Юлия Бачева, член на Инициативния комитет на протестиращите. По думите й има хора, които вървят пеша в началото на шествието, а отзад се е образувала колона от автомобили. „Участието на много повече хора е видимо. Има жители от Пловдив, от Цар Калоян, Марково, Гълъбово, Брани поле“, посочи Бачева. Пътят, който свързва селата Белащица и Брани поле, е блокиран.
В момента протестиращи са в село Брани поле и се отправят към кръговото кръстовище на бул. „Кукленско шосе“. Хората скандират „Стоп на кариерите. Сърце, душа за нашите деца. Сърце, душа за нашата планина“. Исканията на живеещите в Белащица и близките села са да се спре всякаква концесионна дейност в района, защото има две съществуващи кариери, чиито договори приключват през 2021-2023 година. „Силно сме обезпокоени заради това, че има апетит от нов инвеститор към нови територии в землището на селата Белащица и Гълъбово. Става въпрос за около 53 хектара, които са на не повече от километър от крайните къщи на селото и на 12 км от центъра на Пловдив. Откритият добив на кариери застрашава здравето на около 10 000 души, които живеят в подножието на Родопската яка и в непосредствена близост до Пловдив“, каза още Бачева.
По думите й вчера е получено писмо от министъра на енергетиката Теменужка Петкова с предложение за среща с двата инициативни комитета и концесионера на кариерата в района на село Белащица следващия петък. „На тази среща обаче не са поканени представители на Министерството на здравеопазването, тъй като нашите опасения са за повишения риск за здравето на хората, които живеят в тези райони. Интересува ни здравето на хората и опазването на природата и околната среда“, добави Бачева. По думите й от един месец всеки ден в селото им по един смъртен случай. „Статистиката за заболеваемостта се прави от нашия личен лекар и разполагаме с документи, от които е видно, че ако е имало едно дете, което е боледувало от астма през 2001 година, то през 2016 година, те са 10 деца, т. е. - 10 пъти се е увеличила заболеваемостта сред децата“, каза още Бачева. По думите й вчера е получено и официално писмо от Община Пловдив, с което се подкрепят исканията на жителите на населените места в района.
В Белащица целогодишно живеят около 5 000 души. Това е 4-ти мирен пореден протест срещу добива на инертни материали в района. Предвидено е той да приключи в 14.30 часа.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жителите на 5 пловдивски села излизат на пореден протест срещу разширяване на каменната кариера в района

Жителите на 5 пловдивски села излизат на пореден протест срещу разширяване на каменната кариера в района

6 Октомври 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на Белащица и близките села отново излизат на протест срещу добива на инертни материали в района. Протестът ще започне от центъра на село Белащица, ще премине по централния път през селата Белащица и Браниполе, откъдеето ще стигне до кръговото кръстовище на улица „Кукленско шосе“ и Околовръстен път 86. Началото на шествието е обявено за 12.00 часа, а краят му – за 14.30 часа.
Хората се оплакват от непрекъснат шум, прах и разбити пътища от камионите, извозващи инертните материали. Протестиращите са против разширяване на площадката за добив на строителни материали на част от т. нар. „Калоянови възвишение“ от находище „Белащица“. Те се противопоставят и на продължаване на досегашните концесии в находище „Калоян“, които според тях имат катастрофални последствия за околната среда и върху качеството на живот и здраве на сегашните и бъдещи поколения. Жителите на селата не са съгласни и с това да се извършват проучвания на неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали в площта „Сантала“ край
От началото на годината това е 4-ти протест на жителите на Белащица, Гълъбово, Браниполе, Марково и Брестник срещу замърсяването на въздуха от близките мраморни кариери.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.