НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Бъчваров, НАП: Законът ясно и категорично казва, че от 1 януари 2010 година всяка земеделска субсидия подлежи на облагане с данък върху доходите

Румен Бъчваров, НАП: Законът ясно и категорично казва, че от 1 януари 2010 година всяка земеделска субсидия подлежи на облагане с данък върху доходите

18 Октомври 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Законът ясно и категорично казва, че от 1 януари 2010 година всяка земеделска субсидия подлежи на облагане с данък върху доходите. Това каза на пресконференция в Благоевград говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Бъчваров, след проведена среща с представители на местната власт, общинска администрация и Областна дирекция „Земеделие“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той обясни, че темата на днешната пресконференция е кампанията на националната агенция за облагане доходите на земеделските производители и някои обществени реакции от последните дни. „Стана ясно, че ние сме водени от един единствен общ интерес – всички около тази маса, а именно, че законът трябва да се спазва от всички и изобщо няма разногласие, че това е обща ценност за всички. По отношение субсидиите на земеделските производители, то закона ясно и категорично казва, че от 1 януари 2010 година всяка земеделска субсидия подлежи на облагане с данък върху доходите, затова няма никакъв нито правен, нито житейски спор. Тоест отговора на въпроса: „Дължат ли земеделските производители, включително тютюнопроизводителите, данък за своите доходи под формата на субсидия е категорично „Да“, каза още Бъчваров.
Той добави, че такова вече е разбирането ѝ на кметовете на общините, такова е разбирането ѝ на Държавен фонд „Земеделие“, такова е разбирането и на всички заинтересовани. „Това, което дискутирахме е, че земеделските производители не винаги и не постоянно четат данъчните закони и по всичко изглежда, че тази информация не е достигнала до тях в желания вид и обем. Това, което констатирахме и за което бяхме сигурни още в самото начало в НАП е, че белезите за неспазване на закона се дължат не на умишлено поведение, не на целенасочен опит да се избягва облагане, а на чисто и просто незнание на широк кръг земеделските производители в региона, което е въпрос, върху който всички тук се обединихме да работим за напред, за да информираме достатъчно рано земеделците и по-достатъчно прост, ясен и разбираем начин какви са техните задължения за данъци и осигуряване“, подчерта Бъчваров.
Той допълни, че срещата в Благоевград е била ползотворна и според него всички съмнения за това какви данъци и осигуровки се дължат от този вид плащания са отпаднали. „Мисля, че със задружни общи усилия можем да направим, така че през 2019 година и за напред данъчните рискове сред земеделците да бъдат значително по-малки“, коментира Бъчваров.
На провелата се пресконференция, освен представители на НАП присъстваха още кметовете на общините Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча – Владимир Москов, Минка Капитанова и Арбен Мименов; зам.-кметът на Община Петрич Илко Стоянов; зам.-областният управител Иван Стоянов и директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Кирил Укев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.