НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Бъчваров, НАП: Законът ясно и категорично казва, че от 1 януари 2010 година всяка земеделска субсидия подлежи на облагане с данък върху доходите

Румен Бъчваров, НАП: Законът ясно и категорично казва, че от 1 януари 2010 година всяка земеделска субсидия подлежи на облагане с данък върху доходите

18 Октомври 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Законът ясно и категорично казва, че от 1 януари 2010 година всяка земеделска субсидия подлежи на облагане с данък върху доходите. Това каза на пресконференция в Благоевград говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Бъчваров, след проведена среща с представители на местната власт, общинска администрация и Областна дирекция „Земеделие“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той обясни, че темата на днешната пресконференция е кампанията на националната агенция за облагане доходите на земеделските производители и някои обществени реакции от последните дни. „Стана ясно, че ние сме водени от един единствен общ интерес – всички около тази маса, а именно, че законът трябва да се спазва от всички и изобщо няма разногласие, че това е обща ценност за всички. По отношение субсидиите на земеделските производители, то закона ясно и категорично казва, че от 1 януари 2010 година всяка земеделска субсидия подлежи на облагане с данък върху доходите, затова няма никакъв нито правен, нито житейски спор. Тоест отговора на въпроса: „Дължат ли земеделските производители, включително тютюнопроизводителите, данък за своите доходи под формата на субсидия е категорично „Да“, каза още Бъчваров.
Той добави, че такова вече е разбирането ѝ на кметовете на общините, такова е разбирането ѝ на Държавен фонд „Земеделие“, такова е разбирането и на всички заинтересовани. „Това, което дискутирахме е, че земеделските производители не винаги и не постоянно четат данъчните закони и по всичко изглежда, че тази информация не е достигнала до тях в желания вид и обем. Това, което констатирахме и за което бяхме сигурни още в самото начало в НАП е, че белезите за неспазване на закона се дължат не на умишлено поведение, не на целенасочен опит да се избягва облагане, а на чисто и просто незнание на широк кръг земеделските производители в региона, което е въпрос, върху който всички тук се обединихме да работим за напред, за да информираме достатъчно рано земеделците и по-достатъчно прост, ясен и разбираем начин какви са техните задължения за данъци и осигуряване“, подчерта Бъчваров.
Той допълни, че срещата в Благоевград е била ползотворна и според него всички съмнения за това какви данъци и осигуровки се дължат от този вид плащания са отпаднали. „Мисля, че със задружни общи усилия можем да направим, така че през 2019 година и за напред данъчните рискове сред земеделците да бъдат значително по-малки“, коментира Бъчваров.
На провелата се пресконференция, освен представители на НАП присъстваха още кметовете на общините Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча – Владимир Москов, Минка Капитанова и Арбен Мименов; зам.-кметът на Община Петрич Илко Стоянов; зам.-областният управител Иван Стоянов и директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Кирил Укев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.