НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Денят 20 октомври в българската история

Денят 20 октомври в българската история

20 Октомври 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. Открито е първото аеропланно училище в България; създава професионално-творческа организация на журналисти - Съюз на българските журналисти (СБЖ); умира Димитър Талев - български писател, белетрист.
През 1915 г. в Божурище е открито първото Аеропланно училище в България. В периода 17 - 20 октомври на 1920 г. се провежда Втори велик македонски събор в София с участие на 200 делегати от 68 братства. Клубът на културните дейци в София се създава на 20 октомври 1946 г. През 1955 г. се създава професионално-творческа организация на журналисти - Съюз на българските журналисти (СБЖ). На този ден през 1838 г. е роден Марин Дринов - български историк, филолог, фолклорист, етнограф. През 1925 г. се ражда Борис Димовски - български художник график и карикатурист. На този ден през 1966 г. умира Димитър Талев - български писател, белетрист.


2017 г.
Академик Иван Николов Юхновски е награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значимите му заслуги в областта на образованието и науката.

2010 г.
Константин Пенчев е избран за национален омбудсман на България.
Пенчев е роден на 21 март 1952 г. в София. Той е народен представител в 39-ото Народно събрание от 2001 г., в което е член на комисиите по икономическа политика и по правни въпроси, председател на Временната комисия за изготвяне на Правилник за устройството и дейността на администрацията на Народното събрание, също така е член на Временната парламентарна комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията. Членува и във Временната анкетна комисия за проверка дейността по закупуване, съхраняване, обмен и продажби на хлебно и фуражно зърно на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и проверка на дейностите по контрола на наличните запаси на зърно от страна на държавните органи. Един от членовете е и на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и председател на Групата за приятелство с Либия. Избран е в София-окръг от листата на Национално движение „Симеон Втори“.
През март 2004 г. е избран за Председател на Върховния административен съд от Висшия съдебен съвет и е назначен с указ на президента Георги Първанов, на 22 март 2004 г. поема длъжността, а през май 2004 г. издига кандидатурата на тогавашния председател на трето отделение на ВАС и член на Висшия съдебен съвет Венета Марковска за зам.-председател на административния съд.

2004 г.
Сергей Цочев e избран за Председател на Агенцията за ядрено регулиране.

2000 г.
Комисарят по присъединяването на кандидатите за членство в Европейския съюз Гюнтер Ферхойген заявява в интервю пред германски вестник, че от 12-те кандидатки всички могат да разчитат на присъединяване до 2005 г., с изключение на България и Румъния, където все още няма действаща пазарна икономика.

1999 г.
Подписва се споразумение за сътрудничество между Американската агенция за международно развитие и Българската стопанска камара.
Премиерът Иван Костов е в Будапеща на среща на ЦЕФТА. Заседанието обсъжда тезата, че това регионално обединение може да стане преход към Европейския съюз. Заключителен документ не е подписан заради противоречия по аграрната политика.

1982 г.
В София се провежда учредително събрание на Международната фондация "Людмила Живкова".

1981 г.
В единадесетия юбилеен ден от програмата "1300 години България", който протича под надслов "Ден на българската държава", в София се открива паметникът "1300 години България".

1955 г.
Създава се професионално-творческа организация на журналисти – Съюз на българските журналисти (СБЖ). Има 5 600 членове и 161 дружества. Съюзът на българските журналисти е най-старата и най-многобройна журналистическа организация в България.

1946 г.
Създава се Клуб на културните дейци в София.

1944 г.
Министерският съвет приема "Наредба-закон за прочистване на учителския и преподавателския персонал в народните основни и средни училища, учителските институти и в Университета и висшите училища и академии". Наказуеми са проповядването на фашистки идеи и преследванията на ученици, студенти, учители, преподаватели и др.

1931 г.
В периода 20 – 25 октомври в Цариград се провежда Втора Балканска конференция за сътрудничество. Българската делегация е начело с Янко Сакъзов, социалдемократ.

1920 г.
В периода 17 – 20 октомври се провежда Втори велик македонски събор в София с участие на 200 делегати от 68 братства. 63 делегати напускат събора и създават Временна комисия, която е за автономия и самостоятелност на Македония от останалите балкански държави и с орган в. "Автономна Македония" (от 1 декември).

1915 г.
В Божурище е открито първото Аеропланно училище в България.

1912 г.
Втора армия с командващ генерал-лейтенант Никола Иванов завършва обкръжаването на Одринската крепост.
Празник на Сандански
На този ден по време на Балканската война градът е освободен от османско владичество.

На тази дата са родени:

1934 г.
Роден е Димитър Езекиев - български журналист.

1896 г.
Роден е генерал-майор Рафаил Банов, командир на 6-а пехотна бдинска дивизия (16 октомври 1943 г.-13 септември 1944 г.).

На тази дата умират:

2017 г.
Почина актьорът Стефан Щерев – Чечо. Стефан Щерев е играл в Народния театър „Иван Вазов”, НДТ „Сълза и смях”, Малък градски театър зад канала, театър „София”, Сатиричния театър. Участвал е в десетки игрални и късометражни филми.

1989 г.
Умира Стефан Савов Попов - български писател, философ.

1966 г.
Умира Димитър Талев – български писател, белетрист.

1892 г.
Умира Иван Андреев Богоров – български книжовник, педагог, журналист, езиковед, почетен член на Българското книжовно дружество (1884 г.). Един от създателите е на книжовния новобългарския език.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

Енциклопедия “България” - Издателство на БАН, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;
Българска военна история - БАН, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;
Исторически архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.;


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.