НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Express:  САЩ може би обявява Студена война на Китай заради търговията, предупреждава експерт от Йеил

Daily Express: САЩ може би обявява Студена война на Китай заради търговията, предупреждава експерт от Йеил

1 Декември 2018 | 05:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Може да се очаква, че Съединените щати „ще започнат студена война с Китай“ заради търговията, предупреждава известен икономист от Йеилския университет, ако напреженията между лидерите Доналд Тръмп и Си Дзинпин стигнат до точката на кипене тази седмица на срещата в Буенос Айрес, пише в броя си от 1 декември британският The Daily Express.
Стивън Роуч направи шокиращо изявление, твърдейки, че след като и двамата лидери ще участват в срещата на Г20 в Аржентина, може да се очаква те да разкрият картите си за ескалиращата митническа война между двете силови нации. Като ехо се носят коментарите на американския вицепрезидент Майк Пенс, който бе казал, че Китай в миналото е имал твърде „хищническо“ икономическо поведение. Г-н Роуч предвижда сегашната търговска война да хвърли двете нации направо в студена война, ако нещата тръгнат на още по-зле.Имайки пред вид Майк Пенс и бившия финансов министър на САЩ Ханк Полсън, г-н Роуч е заявил пред американската телевизия CNBC: “Онова, което каза Майк Пенс, означава, че подобни неща продължават твърде много време и може да доведат до ситуации, при които ние да затънем в една студена война с Китай за дълго, много дълго време“.
Той е добавил още: “Мисля, че в края на тази игра ще има сблъсък между двете системи. И САЩ се противопоставят на една държавно-спонсорирана, „пазарно-базирана социалистическа система“, която щедро използва държавата, за да субсидира индустриална политика“.
Очаква се пропукванията между двете най-големи икономики да преобладават в атмосферата на срещата на Г20, където са всички световни лидери.
Всичко започна в началото на годината, когато Тръмп подхвана конфликт с Пекин, обвинявайки Китай за „нечестни“ търговски практики и кражба на интелектуална собственост.
САЩ удариха шамар като наложиха мита за китайски стоки на стойност от 250 млрд щатски долара от средата на годината досега, и така подтикнаха Китай да отвърне с облагане на американски стоки за 110 млрд долара.
В началото на ноември обаче президентът обяви, че САЩ могат да сключат много изгодна сделка с Пекин и така да сложат край на търговската „игра на сляпа баба“.
Тази седмица обаче Тръмп промени намеренията си като заяви, че колкото повече наближава часът да се сключи споразумението, толкова по-малко сигурен е той дали го иска.
Днес (петък, първият ден на срещата Г20 – бел. ред.) френският президент Еманюел Макрон „нагази в дълбоки води“, отправяйки предупреждение, че заплахата от ескалация на търговската война между САЩ и Китай би била унищожителна за всички народи на този свят. По думите му последните намерения на г-н Тръмп „нанасят вреда на всички негови съюзници“. Според френския лидер „двете най-големи предизвикателства в света днес и основни отправни точки за напрежения са климатът и търговията“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: САЩ се опитват да убедят партньорите си да не използват мобилни телефони Huawei

The Wall Street Journal: САЩ се опитват да убедят партньорите си да не използват мобилни телефони Huawei

23 Ноември 2018 | 05:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ се опитват да убедят партньорите си да не използват мобилни телефони Huawei, пише американският вестник The Wall Street Journal.
Той изяснява, че според администрацията на САЩ телекомуникационното оборудване на Huawei е опасно: китайците, според американските власти,биха могли да шпионират западни "партньори" и да извършват кибернетични атаки.
Американските власти се опитват да убедят безжичните оператори и доставчиците на интернет услуги в страните партньори да се откажат от Huawei, като става дума за Япония, Германия, Италия и други.
За да компенсират загубите, дължащи се на отхвърлянето на Huawei, американците могат да отделят допълнителни средства за страните, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според американското търговско представителство Китай не успя да промени своите „нечестни, неразумни“ търговски практики

Reuters: Според американското търговско представителство Китай не успя да промени своите „нечестни, неразумни“ търговски практики

21 Ноември 2018 | 01:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Във вторник администрацията на Тръмп обяви, че Китай не успя да промени своите „нечестни“ практики в разгара на търговския конфликт между САЩ и Китай, информира Reuters. Според агенцията това е само допълнение към напреженията, които съществуват в навечерието на изключително важната среща до края на ноември между президента на САЩ Доналд Тръмп и президента на Китай Си Дзинпин.
Тези изводи са в резултат на актуализирано проучване по Секция“301“ от американския Търговски закон, проведено от Търговското представителство на САЩ за състоянието на интелектуалната собственост и политиките, свързани с трансфера на технологии, в Китай. Според него отначало са наложени американски мита за китайски стоки на стойност 50 млрд. долара, а по-късно те са се раздули до 250 млрд. в щатската валута.
“Ние направихме това обновяване на данните като част от укрепване на мониторинга на администрацията и от усилията по прилагане на мерките в тази област,” е заявил търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър в специално изявление. “Това сочи, че Китай не е променил из основи своите нечестни и неразумни практики, които съсипват пазара, които споменаваме в нашия доклад от март 2018 във връзка с проучването за изпълнение на нормите, предписани в Секция 301.”

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Китайският посланик към САЩ: Важно е да се отбележи кой започна тази търговска война

Китайският посланик към САЩ: Важно е да се отбележи кой започна тази търговска война

14 Октомври 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Посланикът на Китай във Вашингтон заяви в неделя, че Пекин „никога не е искал търговска война“ със САЩ, а просто се е отбранявал от атаките, пише електронното издание на вестник The Hill.
Цуй Тианкай заяви пред “Fox News Sunday”, че е „важно да се отбележи кой започна тази търговска война“ между САЩ и Китай. Двете страни си наложиха взаимно наказателни мита през последните няколко месеца, отбелязва изданието.
„Никога не сме искали търговска война. Ако някой е започнал такава срещу нас, ние сме длъжни да отговорим, за да защитим интересите си“, обясни дипломатът.
САЩ и Китай си наложиха наказателни мита на вносните стоки през лятото.
Миналия месец Доналд Тръмп обложи с допълнителни 10% китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, на което Пекин отговори с повишение на ставките за американски стоки на стойност 60 милиарда долара. Американският президент, както пише изданието, е заплашил да вдигне митата върху китайски внос за още 260 милиарда щатски долара.
По думите на Тианкай, Пекин не желае да води търговска война „с нито една страна, включително САЩ“.
„Но фактът е, че чрез двустранната търговия между Китай и САЩ американските потребители получиха големи ползи през годините и знаете колко пари направиха американските компании от техните операции в Китай“, заяви дипломатическият представител. „Трябва да гледате цялостната картина“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Джон Болтън обеща по-твърд подход към Китай

VOA: Джон Болтън обеща по-твърд подход към Китай

13 Октомври 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският съветник по национална сигурност Джон Болтън обеща да засили твърдия подход на президентската администрация на Доналд Тръмп към Китай, заявявайки че „поведението на Пекин трябва да бъде коригирано в областта на търговията, както и в международната, военната и политическата област“, предава радио Voice of America.
Болтън поясни, че президентът Доналд Тръмп вярва, че Китай се е възползвал от международния ред твърде дълго и че не достатъчно американци са се изправили пред това. „Сега е времето да направим това“, посочи той.
Според Болтън, твърдият подход на Тръмп към Китай, страна, която президентската администрация вижда като „главния проблем на този век“, е оставил Пекин „объркан“.
„Те не са виждали американски президент с толкова твърд подход досега. Мисля, че тяхното поведение трябва да бъде коригирано в областта на търговията, в международната, военната и политическата област, както и редица други“, заяви той.
„Може би ще видим (китайският президент) Си Дзинпин склонен да дойде и да говорим за някои от тези проблеми на вечеря, по време на срещата на Г-20 в Аржентина през следващия месец“, добави Болтън.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Според Стивън Мнучин търговските преговори между САЩ и Китай трябва да включват и валутните въпроси

The Hill: Според Стивън Мнучин търговските преговори между САЩ и Китай трябва да включват и валутните въпроси

12 Октомври 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на търговията на САЩ отправи послание към Китай, че всякакви бъдещи търговски преговори между Вашингтон и Пекин трябва да включат и валутните въпроси, пише американското електронно издание The Hill.
„Изразих своето притеснение относно неустойчивостта на валутата им (юан) и че като част от всякакви търговски разговори, валутата трябва да бъде част от дискусията“, заяви Мнучин в интервю за „Reuters“ по отношение на среща, която имаше с директора на китайската централна банка И Ган в кулоарите на ежегодната среща на Международния валутен фонд и Световната банка в Индонезия.
Мнучин добави и че Пекин трябва да предприеме действия, за да адресира търговските спорове между двете страни, преди търговските преговори да могат да продължат.
„Мисля, че имахме продуктивно обяснение от неговата гледна точка относно тези въпроси“, заяви той, добавяйки че настоящите обстоятелства са принизили юана спрямо долара.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Търговският излишък в стокообмена на Китай със САЩ достига рекордни нива

АFP: Търговският излишък в стокообмена на Китай със САЩ достига рекордни нива

12 Октомври 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Пекин. Търговският излишък в стокообмена на Китай със САЩ достига рекордни нива, предава AFP.
Търговският излишък на Китай със САЩ достигна рекордните 34,1 млрд. долара през септември, въпреки въвеждането на американските мита, показват официални данни от петък, добавяйки гориво към спиралата търговска война, пише агенцията.
Износът на Китай за САЩ нарасна до 46,7 млрд. долара, докато вносът спадна до 12,6 млрд. долара, според митническата администрация.
Най-големите две икономики в света наложиха нови мита за огромно количество стоки една на друга в средата на септември, като САЩ обхванаха китайския внос за 200 милиарда долара, а Пекин отговори с мита върху стоки от САЩ на стойност 60 млрд. долара.
"Tърговският конфликт между Китай и САЩ причини проблеми и повлия развитието на външната търговия", каза говорителят на митниците Ли Куиуен пред репортери в петък, добавяйки, че ситуация може да бъде контролирана.
Общият търговски излишък на Китай се е увеличил до 31.6 млрд. долара, тъй като износът се е повишил по-бързо от вноса.
Докато данните показват, че китайската търговия остава силна за месеца, анализаторите прогнозират, че търговската война ще започне да оказва влияние през следващите месеци, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Според Китай, митата на Доналд Тръмп ще доведат до „световна рецесия“

Washington Examiner: Според Китай, митата на Доналд Тръмп ще доведат до „световна рецесия“

10 Октомври 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Пекин. Висшестоящ съветник на китайското правителство предупреди, че продължаващата търговска война между САЩ и Китай може да доведе до „световна рецесия“ като нанесе щети върху веригите за доставки на други страни, пише американското електронно издание Washington Examiner.
„Ако това продължи, ще разстрои световната икономика и по-конкретно ще наруши световната верига на стойността“, заяви Ван Хуяо, създателят на световния мозъчен тръст „Център за Китай и глобализацията“, както и официален съветник на Държавния съвет на Китай, пред индийския канал на „CNN“, „News 18“. „Ще бъде много лошо (за икономиката), ако това продължи. Може да стигнем до нова световна рецесия“.
Ван заяви, че много от продуктите, произведени в Китай, разчитат на вериги за доставки в страни като Япония, Южна Корея и Индия, така че американските мита върху неговия износ ще засегнат износа и на всички тези държави. „Ако САЩ облагат с такса това (износа), засягането на Китай е едно от нещата, но това ще засегне и останалата част от производителите и доставчиците на сурови материали“, подчерта Хуяо.
Китай обяви през уикенда, че ще намали резервите, които повечето търговски банки трябва да притежават, с един процент, което ще освободи близо 175 милиарда долара за засилване на отдаването на заеми. Усилието се разглежда като реакция на ограниченията върху икономиката, причинени от митата върху китайски стоки на стойност 250 милиарда долара, които администрацията на Доналд Тръмп наложи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Корейският полуостров стана заложник на спора между САЩ и Китай

„Независимая газета“: Корейският полуостров стана заложник на спора между САЩ и Китай

10 Октомври 2018 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пекин. Корейският полуостров стана заложник на спора между САЩ и Китай, пише руският ежедневник “Независимая газета“
Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео заяви, че е постигнал напредък в ядреното разоръжаване на Северна Корея по време на срещата с Ким Чен-ун. Но споразумението зависи от Китай, отношенията, на който със САЩ се влошиха рязко, след като Вашингтон обвини Пекин, че се намесва в американските избори, опитвайки се да доминира на пазара на високотехнологични продукти, потиска правата на националните малцинства и се опитва да завладее островите в Южнокитайско море. Следователно перспективите за корейско споразумение остават неясни.
Какви са пречките за успеха на втората среща на върха "Тръмп-Ким"? Китайският външен министър Ван И обвини САЩ в затормозяване на търговията, предизвикване на напрежение около Тайван и неоправдани критики на външната и вътрешната политика на Китай. "Ние настояваме Съединените щати да спрат подобни погрешни действия", каза Ван И.
Тази дискусия започна преди важната реч от вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс, в която той очерта важна промяна в американската стратегия. Промяната е, че Америка се движи от взаимодействие към конфронтация с Китай. Причината за тези промени е, че Пекин подкопава американските интереси на няколко фронта. Изказвайки се в Института "Хъдсън" във Вашингтон, Пенс говори за потискането на правата на тибетците и уйгурите в Китай, неговия план за постигане на технологично господство до 2025 г., инициативата "Пояс и Път".
В разговор с вестника главния изследовател в Института за далекоизточни изследвания на Руската академия на науките Александър Ломанов заяви: "По време на срещата между Помпео и Ван И китайската дипломация ясно демонстрира отхвърлянето на американската политика на натиск върху Китай. Разбира се, сегашната ситуация е различна от студената война от 70-те и 80-те години. Въпреки това връщането на толкова много атрибути от тази епоха се случва много бързо. Преди това само Русия се интересуваше от въпроса дали Студената война е дошла отново. Сега и Китай навлиза в историческия период, когато Америка започва да говори с него на езика на Студената война, както в политиката, така и в икономиката. И освен това започва да сключва анти-китайски съюзи. САЩ привличат на своя страна и западните си съюзници срещу Китай. На Китай не му се е налагало да участва в истинска конфронтация със Запада за дълго време. Въпреки претенциите за отхвърляне на хегемонията от страна на Запада, Китай се държа скромно. Той се опитва да се впише в схемата на световната икономика. А изявленията на Китай, че той не е доволен от световния ред, установен от Запада, са били покана да се пазарят, да се адаптират правилата към интересите на Китай ".
Експертът смята, че сега започва една напълно нова ера. "Нека да разгледаме варианта, че всичко е огромен блъф на Тръмп", казва Ломанов. - Че той се шегува и всичко ще се върне към нормалното. Другият вариант е да признае, че политиката на задържане на Китай е дългосрочна. Тук,въпреки цялото си нежелание да се включи в спор със САЩ, Китай ще трябва да даде отговор. Защото няма друг избор.Това е опасна ситуация. Тръмп не взема под внимание, че икономическата взаимозависимост на двете сили ги принуждава да не предприемат драстични стъпки.
Тръмп развързва ръцете не само на Америка, но и на Китай. "Ако Китай реши, че ползите от търговията със Съединените щати са станали недостъпни за него, тогава той, освободен от стабилизиращите сили, може да започне да се държи по различен начин. И може да започне да прави всичко, каквото иска", заключи експертът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Доналд Тръмп планира да премахне всички китайски части от американските оръжия

The Daily Express: Доналд Тръмп планира да премахне всички китайски части от американските оръжия

9 Октомври 2018 | 04:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да премахне всички китайски части от американските оръжия, разкрива нов доклад, докато САЩ се стремят към самозадоволяващо се оръжейно производство покрай търговската война между двете страни, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Висшестоящи официални лица от американската отбрана заявиха, през изминалата седмица, че Пентагонът възнамерява да инвестира в местното производство, за да намали зависимостта си от китайски и други чуждестранни части в американските оръжия.
Други части от доклада се фокусират върху „ускоряването на усилията за развитие на работната сила за растеж на местната наука, технология, инженерство, математика и ключови търговски умения“.
Заместник-министърът по постиженията и устойчивото развитие Елън Лорд заяви: „Тази оценка разпознава глобалната природа на нашата верига за доставки и наистина адресира нуждата от укрепване на алиансите и партньорствата, за да можем заедно да адресираме риска за индустриалната база“.
Китай е основен фокус в доклада и се споменава повече от 200 пъти.
Някои от заключенията на доклада относно преработката на веригите за доставки са класифицирани, тъй като описват уязвимости в американската верига за доставки.
Заместник-министърът на отбраната за индустриалната политика Ерик Чунинг заяви: „Не бих разглеждал това единствено като допълнително искане на пари. Имаме нужда и да харчим приходите си по-разумно. Това не е само фиксирана инвестиция.“
Очаква се представителите на Пентагона да поискат от Конгреса допълнително финансиране за бюджета за 2020 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Русия е готова да замени САЩ като вносител в Китай, според министерството на икономиката на страната

Sputnik: Русия е готова да замени САЩ като вносител в Китай, според министерството на икономиката на страната

8 Октомври 2018 | 23:49 | Агенция "Фокус"
Пекин. Русия е готова да увеличи своя внос в Китай, за да компенсира намаляващото снабдяване с американски стоки на китайския пазар покрай търговската война между двете страни, заявиха от министерството на икономиката на Русия, предава Sputnik.
Руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин и китайският търговски министър Жон Шан се срещнаха в Пекин и обсъдиха перспективите за растежа на руско-китайската търговия и инвестиции, както и сътрудничеството в рамките на Световната търговска организация, поясниха от пресслужбата на руското министерство на икономическото развитие в изявление.
„Руската страна изрази своята готовност да компенсира намаляващото снабдяване с американски стоки на китайския пазар“, се казва в изявлението на министерството.
От ведомството също така цитираха Орешкин, който е заявил че едностранните протекционистични мерки на САЩ са несъвместими с правилата на многостранната търговска система и засягат както международната търговия, така и руско-китайското търговско и икономически сътрудничество.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times (Китай): Със САЩ трябва да се действа внимателно

Global Times (Китай): Със САЩ трябва да се действа внимателно

7 Октомври 2018 | 23:03 | Агенция "Фокус"
Пекин. Със САЩ трябва да се действа внимателно, пише китайското англоезично издание Global Times. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.
След речта на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс срещу Китай в Института "Хъдсън" в четвъртък много наблюдатели сравняват забележките си с речта "Желязната завеса", произнесена от Уинстън Чърчил през 1946 г., и вярват, че това може да означава началото на нова Студена война между Китай и Съединените Щати.
Ако Китай реагира на неотдавнашните провокации в САЩ в агресивен стил и определи речта на Пенс като обявяване на Студената война, тогава нова Студена война може да се превърне в реалност. Трябва ли Китай да понесе обидата и да се върне назад? Със сигурност не.
Китай трябва твърдо да пази своите законни права и интереси, вариращи от търговия до отбрана и да предприеме противодействия срещу провокациите на САЩ. Трябва да се въздържаме от ескалация на конфликта със САЩ и преувеличаване на атмосферата на стратегическа конфронтация. Не можем да допуснем конфликта със САЩ да доминира в китайските външни отношения или да определя насоките, където ще се ориентира китайското управление.
Независимо колко враждебни доклади и речи излизат от Вашингтон, ние трябва да гледаме на САЩ, най важния фактор на развитието на Китай, по рационален начин, без да бъдем подвеждани емоционално. САЩ никога не са били толкова добри с Китай, както каза Пенс. Нито Китай не е бил неблагодарен за американската доброта. От Първата опиумна война до основаването на Китайската народна република страната преживяваше тежки времена. САЩ са играли сложна роля в съдбата на Китай през този период. САЩ се превърнаха в сила № 1 в света, но не промениха съдбата на Китай.
Откакто бившият президент на САЩ Ричард Никсън се обърна към Китай, двете страни започнаха да изграждат равни отношения. Въпреки сътресенията и неуспехите, САЩ играят конструктивна роля в развитието на Китай. Китай също изигра позитивна роля в развитието и сигурността на САЩ. Помирението между Китай и САЩ засили американското предимство пред Съветския съюз в последната фаза на Студената война. Сътрудничеството между Китай и САЩ затвърди глобалното лидерство на САЩ в ерата на глобализацията.
Конфликтите и конкуренцията между Китай и САЩ до този момент са най-умерените между установената власт и растящата власт в историята. Двете са основно контролирани взаимно от стратегически подозрения и икономически сътресения и противопоставяне в сферата на сигурността. Докато двете не се насочват към военна конфронтация, всички конфликти могат да бъдат контролирани.
САЩ всъщност имат ограничен лост за задържане на Китай. Търговската война неизбежно ще навреди на САЩ и е глупав избор. Нереалистично е да се създаде организация в стил НАТО, която да се насочи към Китай. Невъзможно е да се изолира и ограничи Китай, като се има предвид разширяването на бизнеса в чужбина и вътрешните пазари.
Трудно е за Белия дом и Конгреса да мобилизират анти-китайска кампания в американското общество. Вече ги няма дните, когато обществеността е била склонна да се потопи в така наречения национален интерес. Докато Китай запази спокойствие пред истеричните американски политически елити, така наречената Студена война няма да се оформи.
По това време Китай трябва да играе тай чи със САЩ. Това е уникалната стратегическа мъдрост на китайската нация. Трябва да накараме САЩ да почувстват болката от търговската война и да не позволим на САЩ да действат безскрупулно в Южнокитайско море и Тайванския пролив. Но трябва да действаме спокойно. Китай ще продължи да се отваря. Влошаващият се външен свят няма да промени това.
Китай не е Съветският съюз. САЩ не могат да се справят с Китай, както със СССР.

Превод: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп счита, че Китай още не е готов за споразумение за двустранна търговия

ТАСС: Доналд Тръмп счита, че Китай още не е готов за споразумение за двустранна търговия

5 Октомври 2018 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Китай още не е готов за сключването на търговско споразумение със САЩ, Вашингтон и Пекин ще проведат разговори на по-късен етап. С такова изявление встъпи президентът на САЩ Доналд Тръмп пред свои поддръжници в град Рочестър, щата Минесота, предава ТАСС.
„Китай искат да сключат (търговско) споразумение, а аз казвам че още не са готови…, така че нека да говорим по-късно“, заяви Тръмп. Той също така подчерта, че парите, спечелени от митата върху китайските стоки, ще отидат за здравеопазване. В същото време американският държавен глава отново обяви своите добри лични отношения с китайския си колега Си Дзинпин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: От Китай обявиха, че САЩ са прекратили доставките на суров петрол за страната

Reuters: От Китай обявиха, че САЩ са прекратили доставките на суров петрол за страната

4 Октомври 2018 | 06:25 | Агенция "Фокус"
Хонг Конг. От Китай обявиха, че САЩ са прекратили доставките на суров петрол за страната, предава Reuters.
Съединените щати напълно спряха доставката на суров петрол за Китай в условията на търговски спорове между двете страни. Агенцията се позовава на изявление на ръководителя на голяма китайска корабна компания Се Чунлин.
"Ние сме един от основните превозвачи на петрол от Съединените щати до Китай. Преди търговската война имахме добър бизнес, но сега вносът спря напълно," каза Се Чунлин, който се изказва на ежегодната корабоплавателна среща в Хонг Конг.
Според Ройтерс, позовавайки се на данни за движението на корабите, доставката на американски петрол за Китай е спряла през септември. Според агенцията през юли тази година са доставени 10,5 милиона барела петрол на Китай от САЩ, през август обемът на доставките възлиза на 9,7 милиона барела, а през септември са транспортирани 0,6 милиона барела.
На 24 септември влезоха в сила мита в размер на 10% върху стоки, внесени от Китай в Съединените щати, чиято обща стойност се изчислява на 200 милиарда долара. Както бе обещано от Белия дом от 1 януари 2019 г. митото ще се повиши до 25%. Американският президент Доналд Тръмп също изрази намерението си да започне третата фаза от прилагането на ограничителни мерки и, ако Пекин се осмели да предприеме ответни мерки и да въведе допълнителни тарифи за китайски стоки и услуги за 267 млрд. долара

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: САЩ се опитват да изолират Китай

„Независимая газета“: САЩ се опитват да изолират Китай

4 Октомври 2018 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ се опитват да изолират Китай, пише руският ежедневник Независимая газета
Специален член в новото споразумение между САЩ, Канада и Мексико (USMCA) позволява на Америка да предотврати всеки опит на Отава и Мексико да сключат сделка за свободна търговия със страна с "непазарна икономика". Това се отнася до Китай очевидно. Ако един от членовете на тройката все още извърши такъв грях, тогава другите двама ще могат да прекратят договора и да създадат двустранен съюз в рамките на шест месеца. В бъдеще Вашингтон възнамерява да включи подобни разпоредби в споразумението с Токио и Брюксел.
Преговорите за предоговаряне на споразумението за НАФТА продължават повече от година. И миналата неделя САЩ, Канада и Мексико постигнаха споразумение за ново търговско споразумение, наречено USMCA. Смята се, че той е изработен и подписан от лидерите на трите страни за 60 дни.
Американският президент Доналд Тръмп нарече споразумението прекрасно, а канадският премиер Джъстин Трюдо го описва като добра новина за Канада.
Въпреки това, както отбелязва американското издание Politico, уловката в новото споразумение се открива в малките букви. Тя се крие във факта, че всяка страна по пакта трябва три месеца преди началото на търговските преговори с "непазарна икономика" да информира другите участници за това.
Съединените щати считат Китай за "непазарна икономика". Ако една страна сключи сделка с Китай или друга "непазарна икономика", тогава тя ще бъде изхвърлена от новия търговски пакт. Всъщност това означава ескалация на търговската война с Китай от страна на Тръмп. Той привлича Канада и Мексико в лагера в САЩ.
По същество, член 32.10 е тест за лоялност за съюзниците на Вашингтон. А САЩ се очаква да използват този член като шаблон за търговски преговори с други страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times (Китай): Новата стратегия на ЕС не е неблагоприятна за Китай

Global Times (Китай): Новата стратегия на ЕС не е неблагоприятна за Китай

2 Октомври 2018 | 22:31 | Агенция "Фокус"
Пекин. Новата стратегия на ЕС, не е неблагоприятна за Китай, пише китайското англоезично издание Global Times. Агенция „Фокус“ представя публикацията без редакторка намеса.
ЕС е глобален играч. С ролята си до голяма степен икономическа, той се стреми да разшири присъствието си в няколко региона на света. Азия е сред тях. Докато глобалната стратегия на ЕС прави 19 препратки към Азия, като обсъжда перспективата за пряка връзка между европейския просперитет и азиатската сигурност, съдържанието му е доста неясно. За да предостави повече подробности и ясни цели относно европейския подход към Азия, Европейската комисия и върховният представител по въпросите на външните работи и сигурността работят по подготовката на съответния документ.
В резултат на това в Брюксел бе представена наскоро съвместна комуникационна стратегия, насочена към свързването на Европа и Азия. От ЕС очакват задълбочаване на връзките през следващите години и виждат Съюза като двигател за свързване. По-специално той посочва желаната свързаност с екологичните стандарти, няколко вида мрежи, вариращи от инфраструктура до енергийни и цифрови проекти, както и международни правила и разпоредби. Наред с други неща, ЕС се надява да придобие равнопоставени условия за своите компании за бизнес в Азия. В тази връзка се обсъжда железопътната връзка ЕС-Китай, защото "трябва да се обърне внимание на неутралитета на конкуренцията".
Китай не се споменава широко в съвместното съобщение. Отвъд железопътната връзка се прави позоваване на Платформата за свързване на ЕС-Китай. Според документа Брюксел също иска да продължи преговорите за споразумение за въздушен транспорт с Пекин.
Не е тайна обаче, че ЕС е решил да увеличи усилията си и да разработи стратегия за връзка по отношение на Азия, тъй като е загрижен за намеренията на Китай. Инициативата „Пояс и Път“ предизвиква тревога в някои европейски столици, че китайските компании могат да имат по-голяма роля в ключови инфраструктурни проекти. Ето защо ЕС търси начини за защита на своите икономически интереси.
През 2016 г. например ЕС не призна статуса на китайската пазарна икономика. През септември 2017 г. председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер стартира нова европейска политика за механизми за скрининг на китайски държавни предприятия. Три месеца по-късно ЕС въведе нови правила за търговска защита, насочени първоначално към Китай ", тъй като по-голямата част от неговата антидъмпингова дейност засяга вноса от тази страна".
Сега Брюксел се стреми да разшири собствените си мрежи - като Транс-европейските транспортни мрежи - към Азия чрез двустранни и многостранни партньорства. Като засилва стратегията си за свързване на Европа и Азия, се надява да създаде допълнителен инструмент за инициативата "Пояс и Път", за да не бъде изпреварен. В този контекст Европейската комисия предложи бюджетът на ЕС за външна дейност да се увеличи до 123 млрд. Евро за периода 2021-2027 г.
Въпреки очевидните различия между Китай и ЕС, новата стратегия за свързване на ЕС в момента не е лоша новина за Китай. Като начало, Китай запазва основното си предимство - способността си да използва огромните си ресурси и да инвестира, докато пуска на пазара инициативата „Пояс и Път“. Освен това Китай гледа благоприятно на условията, водещи до сътрудничество. Има няколко примера на китайски банки или компании, които си сътрудничат с европейските. На уебсайта на Европейската комисия ясно се посочва, че ЕС ще продължи да се ангажира с Китай, тъй като двете страни споделят интереса си да осигурят функционирането на съответните им инициативи. Това е в интерес на китайското правителство, което силно разчита на мултилатерализма и споделя визията за изграждане на общност за споделено бъдеще за човечеството.
Основната разлика между инициативата "Пояс и Път" и новата стратегия за свързване на ЕС е, че първата вече трупа успехи и непрекъснато се развива, докато втората остава до голяма степен теоретична. Европейският парламент и Европейският съвет ще обсъдят това съвместно общуване и ще допринесат за обсъждане на връзките на предстоящата среща на върха Азия-Европа, която ще се проведе в Брюксел на 18 и 19 октомври. Разбира се, ЕС има тенденция да развива грандиозни теории, на не успява да ги приложи на международно ниво.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.