НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ирена Анастасова, БСП: Закрити са 1 470 училища в България от 2000 до 2017 година

Ирена Анастасова, БСП: Закрити са 1 470 училища в България от 2000 до 2017 година

26 Октомври 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
София. От 2000 до 2017 година са закрити 1 470 училища в България. Само от този факт можем да съдим какво се е случило със страната ни. След 5 години 47% от учители ще се пенсионират. Няма образователна система в света, която да може да навакса това. Ще са нужни 40 000 учители. Това каза народният представител от „БСП за България“ Ирена Анастасова на среща с граждани от столичния район „Лозенец“, на която бяха със заместник-председателя на парламентарната групап на „БСП за България" Крум Зарков, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „От това може да се направят изводи за демографската криза и за качеството на образованието на децата. Убедена съм, че ако не се обърнем към проблемите на образованието, като функционалната неграмотност на децата ни, в бъдеще неграмотни ще ни лекуват, неграмотни ще учат децата, неграмотни ще ни управляват“, категорична бе Анастасова.
Хората от „Лозенец“ мислят, че е нужна коренна промяна във функциите на държавата. Трябва да се развие философия на промяната. Нужна е нова ценностна система.
Според Крум Зарков „Визия за България“ е инструмент за постигане на цели, в политическия аспект на думата. „Ясно е, че положението е тежко, диагнозата на обществото е поставена многократно, представени са анализите и за демографската политика, и за икономическия сектор. Сриват се чуждестранните инвестиции, изтичат капиталите, изтичат и хора. Като отговорна политическа сила, не можем да вдигаме рамене и да казваме, че това е положението. Трябва да предложим решения“, убеден е той. „Във „Визия за България“ има идейна нишка, която минава от началото до края – качествено новата роля на държавата, какво и как да прави държавата. Според нас, от БСП, държавата трябва да се завърне в живота на хората. Пазарът, оставен да се развива от само себе си, не може да регулира дълбоките процеси, които раздират нашето общество, дори ги изкривява. Затова предлагаме държавата да участва много по-активно в живота на страната, особено в икономическия“, обясни Зарков. „Регулацията при пазарна икономика изисква държавата да има своите лостове вътре в самия пазар – да има своите предприятия в ключови сектори, да бъде участник в тях, да вкарва в самия пазар елементите, които счита за необходими. В противен случай става това, което виждаме сега – рано или късно пазарът попада в едни ръце, получават се монополни организации. Затова държавата трябва да я има в ключови сектори – например енергетика“, счита той. „Има конституционно установени норми и право на достъп до здравеопазване. Затова общинското, държавното, университетското здравеопазване трябва да бъде поставено с предимство, по отношение на публичния ресурс. По отношение на частния сектор, всеки е свободен да избере това лечебно заведение, което иска. Но публичният ресурс трябва да отива в общинските и държавни лечебни заведения“, каза Крум Зарков. „Ключовото във „Визия за България“ е качествено новата роля на държавата, на общественото начало. Това важи и за доходите на населението, за начина, по който държавата може да се намесва и смекчава тежки социални феномени, като например раздиращото ни неравенство“, обобщи Зарков. „В Конституцията е записано, че държавата трябва да бъде социална, демократична и правова. Този конституционен постулат, за 30 години, малко по малко е изпразван от съдържание. Социална значи солидарна, държава, в която цялото е по-важно от индивидуалностите. Демократична означава свободна. Правова означава справедлива. За съжаление, държавата ни не е такава“, констатира Крум Зарков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Искаме да направим първи стъпки за въвеждане на семейно подоходно облагане

Драгомир Стойнев, БСП: Искаме да направим първи стъпки за въвеждане на семейно подоходно облагане

26 Октомври 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. „Искаме повече държава във висшето образование. Нужни са промени в образователния закон, свързани с мандатността на директорите на училищата. Имаме вечни директори“. Това казаха старозагорци на среща с народните представители от ПГ на „БСП за България“ по време на обсъждането на „Визия за България“, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Те поискаха да се признава за осигурителен стаж времето, в което студентът учи. „Трябва да се отпуснат безлихвени заеми за млади образовани семейства и безплатни детски ясли за децата им. Учебниците да са безплатни до навършване на 18 годишна възраст на децата“, поискаха още хората. Старозагорци обясниха, че е нужно да се търсят контакти и връзки с диаспорите ни зад граница. Добавиха, че по жизненоважните въпроси за страната, като демографската катастрофа и сигурността, трябва консенсус между всички партии. Поискаха и реформа в системата на МВР, след като сме на едно от първите места по битова престъпност.
„Искаме да направим първи стъпки за въвеждане на семейно подоходно облагане. Демографският срив е в сила. Няма война и епидемия, а се топим с голяма скорост. Това се дължи не само на ниската раждаемост, а и на емиграцията на младите хора“. Това заяви в Стара Загора зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев по време на представянето на „Визия за България“. Той разясни пред старозагорци данъчната политика, предвидена от левицата. Наблегна и на политиките, които предлага БСП за здравеопазването, при които в центъра е човекът. Той изтъкна нуждата от ролята на държавата във всички сфери.
„Убеден съм, че старозагорци се интересуват от съдбата на България и на своя град. За мен „Визия за България“ е стратегически документ и мечта на българина- каква страна иска за в бъдеще“. Това каза народният представител Георги Гьоков. Той обясни, че левицата настоява за преизчисление на всички пенсии от 1 юли 2019 г. Гьоков припомни, че само БСП е правила такова преди години. По думите му Визията е богата със социални политики.
„Визията е отворен и надпартиен документ. Всички искат смяна на модела. Сигурността е политика на защита на гражданите и гаранция за защита на интересите им. Освен борбата с престъпността, има социална и здравна сигурност. Болна нация не може да преодолява предизвикателства“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Славчо Велков. Той изтъкна че има в страната ни много добри лекари, но системата на здравеопазването е в колапс. „Мисля, че стигнахме дотук заради търпението. Аз не искам повече да търпя“, категоричен беше той.
„Когато започнахме работа по Визията, я започнахме не като чист партиен документ. В нея участваха и съветите от БСП, но и експерти от БАН. Тогава знаехме, че не може повече така. Че е нужна истинска промяна. Опитваме се да предизвикаме дебат в страната за бъдещето ни“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и председател на икономическата комисия в НС инж. Петър Кънев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Идването на ГЕРБ на власт в малките общини е почти равно на политически терор

БСП: Идването на ГЕРБ на власт в малките общини е почти равно на политически терор

25 Октомври 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Харманли. С развитието на Харманли и връщането на младите хора в региона, решаването на проблемите в образованието и здравеопазването бяха свързани основните въпроси по време на срещата на жителите на общината с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Николай Цонков, Тома Томов и проф. Иво Христов. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. Хората казаха, че трябва да се обърне внимание на регионите и тяхното развитие. Тома Томов заяви: „Китай е пример за новия тип държава, където ще бъде ликвидирана бедността. В България липсва стратегическо мислене в управлението“. Според депутата Иво Христов един от основните проблеми в България е демографската катастрофа и за да се преборим с нея е необходимо да имаме нова философия на управлението, която да обърне внимание на икономиката и доходите. "Затова с Визията предлагаме държавата реално да участва в икономиката, да подпомага предприемачите и да се създадат работни места и условия за връщане на младите хора в родината“- отбеляза Иво Христов.
На среща с народните представители Дора Янкова и Любомир Бонев представители на малкия и среден бизнес от Ивайловград подкрепиха предложенията във Визията, свързани с премахването на административната тежест върху тях и подкрепата на държавата. Жителите на общината се присъединиха към подкрепата на предложенията във Визията и направиха своите за нейното допълване. Те одобриха и предложението на БСП за по-справедливи данъци. Хората заявиха, че държавата не се грижи за региона и малките населени места, липсва всякаква регионална политика, нови работни места не се откриват, а младите хора напускат родните си места и заминават в чужбина. „Идването на ГЕРБ на власт в малките общини е почти равно на политически терор“, заявиха жителите на Ивайловград. Те поискаха намиране на модел, при който на местни избори, във всяко населено място, да гласуват само постоянните му жители. Ивайловградчани определиха санирането в града като кражба и заявиха, че липсата на инфраструктура и проблемите на гражданите не интересуват местните управници. „Кражбата на публични средства трябва да престане“, казаха още жителите на града.
В Любимец жителите на общината поставиха въпроси, свързани със земеделието и предложения за решаването на проблемите в сектора. „Ние сме извън парламента, при вас, защото и вотът на недоверие показа, че тази трапезна коалиция си е самодостатъчна“, каза народният представител Филип Попов. Той добави, че БСП търси решението на проблемите на страната не само в парламента, но и сред хората. Народният представител Румен Георгиев подчерта, че България трябва да има нова аграрна политика и тя да бъде свързана с всички култури, а не само с пшеницата. "Европейските средства трябва да се разпределят към всички земеделски производители - малки, средни, кооперации, големи. Защото сега, шест големи производители на зърнени култури получават почти всички средства, а над 85% от зеленчуците и плодовете у нас са вносни", каза още Георгиев. Тези наши предложения са заложени във "Визия за България", затова искаме да ги обсъдим с всички българи", добави Румен Георгиев. На срещата народните представители заявиха, че принципът- парите следват ученика е порочен и той трябва да бъде премахнат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Симов, БСП: Културата е изтърсакът на управлението, защото бюджетът за нея е трайно закотвен на 150 млн. лв. годишно

Александър Симов, БСП: Културата е изтърсакът на управлението, защото бюджетът за нея е трайно закотвен на 150 млн. лв. годишно

25 Октомври 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Свиленград. Проектът „Визия за България“ представиха и дискутираха народните представители от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов и Нона Йотова с културни дейци и самодейци в град Свиленград. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Културата в град, като нашия, се крепи от самодейците, напук на държавата“, бе едно от становищата, около което се обединиха присъстващите. Те споделиха, че Министерството на културата е забравило за общини, като Свиленград, и не финансира нито библиотеки, нито историческия музей. „Опасявам се, че културата е изтърсакът на управлението, защото бюджетът за нея е трайно закотвен на 150 млн. лв. годишно, независимо от уверенията на управляващите, че ще се увеличи. Това означава само едно – ГЕРБ не дава пуканата пара за култура. Като алтернатива, ние ще променим това. Доказваме го с нашите парламентарни инициативи“, отбеляза народният представител Александър Симов. Присъстващите поставиха въпроса за изтичането на младите таланти от страната. Народният представител Нона Йотова коментира, че е необходима целенасочена държавна политика в подкрепа на даровитите деца в областта на културата. „Никой не мисли за тях, оставяме ги да избягат в чужбина, да се развиват там, а това е тежък удар не само за културата, но и за българското общество“, каза тя. Участниците в дискусията одобриха законопроекта „Културен чек“ и препоръчаха БСП да продължи да го отстоява, независимо, че е бил отхвърлен.
По- късно през деня народните представители проведоха среща и с гражданите на Свиленград. В срещата участие взе и народният представител от ПГ на „БСП за България“ Никола Динков. „Поради одобрението, което срещам към проекта „Визия за България“ ще разработим и Визия за Хасково“, подчерта Динков. Коментиран бе и въпросът за поведението на вицепремиера на България, на което народният представител Александър Симов отговори: „Това поведение е явната демонстрация на арогантното лице на властта“. Емоционалната кулминация на срещата дойде с изпълнението на песента „Не завиждам“ на Нона Йотова. Тя пое ангажимента въпросите, касаещи културата в региона, да бъдат отнесени в Народното събрание.
Жителите на град Маджарово обсъдиха с народните представители от ПГ на „БСП за България“ – Манол Генов и Цветан Топчиев проекта на БСП „Визия за България“. Присъстващите на срещата проявиха интерес към Визията, поставиха множество въпроси в различни сфери и дадоха своите предложения. Един от проблемите, който бе поставен от присъстващите, бе за хората, които „имитират земеделие“. „Това явление се получава, в резултат на липсата на контрол от страна на държавата. Във Визията сме предложили конкретни мерки“, обясни народният представител Цветан Топчиев. Темите здравеопазване и данъчна политика бяха сред водещите на срещата. Гражданите изразиха недоволството си от факта, че един общопрактикуващ лекар посещава общинския център веднъж седмично и на територията на общината няма нито една аптека. По отношение на данъчната политика, народният представител Манол Генов коментира, че: „Акцентът в данъчната политика, предложена във „Визия за България“ е - по- голяма социална справедливост при разпределението на публичния финансов ресурс. Той коментира и алтернативния бюджет, който БСП предлага за 2019 г.
Жителите на село Минерални бани, Хасковска област обсъдиха проекта „Визия за България“ с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Васил Антонов и Иван Генов. Присъстващите подкрепиха частта от предложената от БСП социална политика във „Визия за България“, която включва преизчисляване на пенсиите. Широко дискутиран бе и въпросът със здравеопазването, като присъстващите дадоха предложение то да бъде разделено на държавно и частно с цел по- висока достъпност. Засегнати бяха и екологичните проблеми в областта, свързани с вредните емисии от "ТЕЦ Марица изток", и проблемът със заетостта. Изграждането на индустриални зони, като начин за преодоляване на проблема със заетостта, коментира народният представител Иван Генов. Въпросите, касаещи енергетика и необходимостта от изграждане на АЕЦ „Белене“, коментира народният представител Васил Антонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: ГЕРБ е антиевропейска партия, която не прави нищо за решаването на проблемите на българските граждани, затова майките излязоха на протест

Елена Йончева, БСП: ГЕРБ е антиевропейска партия, която не прави нищо за решаването на проблемите на българските граждани, затова майките излязоха на протест

25 Октомври 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Хасково. За повече социална политика призоваха гражданите на Хасково по време на среща с депутати от ПГ на „БСП за България“. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Те направиха предложения във Визията да залегнат безплатни лекарства за пенсионери и социално слаби, както и да се спрат социалните помощи за семейства, чиито деца не посещават училище. Хората подкрепиха предложенията на левицата за мерки за повишаване на качеството на образованието и допълниха, че има нужда и от специални мерки за работа с талантливи деца, както и задължително, а не пожелателно присъствие в учебните заведения на психолози, логопеди и социални работници. Те одобриха идеята на БСП за отделен план за регионално развитие на всяка област. В частта за Хасково, те поискаха да бъдат включени отраслите - машиностроене, хранителна промишленост, както и запазването на единствения действащ химически комбинат. Жителите на общината поискаха и земеделските субсидии да бъдат обвързани с пазара и възможността за реализация. По думите им трябва да се субсидират с приоритет продуктите от потребителската кошница, а субсидията да не се облага с данък. Те подчертаха, че има нужда от политики за подпомагане на малкия и средния бизнес, който е подложен на огромен административен натиск и в Хасково редица фирми фалират.
Говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева заяви: „ГЕРБ е антиевропейска партия, която не прави нищо за решаването на проблемите на българските граждани. За това майките излязоха на протест, вече е ред и на бащите“. Участие в дискусията взеха секретарят на ПГ на левицата Ирена Анастасова, народният представител Славчо Велков, Емилия Масларова - областен председател на БСП-Хасково, Чавдар Гергиев – член на НС на БСП и Емил Георгиев - председател на Екогласност.
Жителите на Димитровград заявиха своята подкрепа за „Визия за България“. По думите им от реализирането на такъв документ зависи бъдещето страната ни. Като основен проблем те поставиха демографския, който е залегнал още в образователната система, скъпите лекарства, изтичване на средства без обществени поръчки, преизчисляването на пенсиите. Народният представител от региона Виолета Желева обясни, че демографската криза е основен рисков фактор за стабилност на основните социални системи - пазар на труда, социално подпомагане, системата на здравеопазването, на образованието. “За да се справим с този проблем, трябва да се обединим около политика за заетост и политика на достъпно образование“, заяви тя. Депутатът Георги Търновалийски представи Визията в частта икономика, финанси и данъчна политика. Като основен приоритет на БСП в данъчната политика той посочи отпадането на плоския данък и въвеждането на прогресивна скала. „Облагането на физическите лица трябва да е по-справедливо, както е в цяла Европа. Крайно време е и бюджетната процедура да отговаря на Конституцията, тъй като е момента е в нарушение“, категоричен бе той. На въпрос за присъствието на България на международните пазари, народният представител проф. Светла Бъчварова отговори, че преди това трябва да се види състоянието в страната ни. „България произвежда всичко, което е необходимо, за да задоволи продоволствените си нужди от всички продукти, но на пазара присъстват продукти от целия ЕС и българските нямат достъп“, коментира тя. По думите й е нужно да се предприемат законови мерки да се накарат търговците да осигурят това присъствие и да се стимулира българското производство.
„Районът ни се обезлюдява, нямаме достатъчно лекари, закриват се училища“. Тези проблеми поставиха пред депутатите от левицата гражданите на Тополовгард. Като друг основен свой проблем те посочиха намаляването на изкупната цена на на гроздето – от 1 лв., на 0,30 лв. на килограм. Хората изразиха подкрепа за „Визия за България“ и в частност за стратегия „Странджа-Сакар“. По думите им в нея трябва да залегнат облекчения за хората, които инвестират в региона, както и за младите, които остават да работят там.
Народният представител от ПГ на левицата Йордан Младенов подчерта: „Здравето трябва да спре да бъде търговия, а болниците - търговски дружества. Нашето здраве не се търгува и не е за продан. Депутатът Богдан Боцев подчерта, че държавата трябва да се върне в управлението на икономиката. По думите му трябва да се спрат приватизационните сделки, да се подпомогне създаването на индустриални зони, за да останат младите хора в региона и той да се развива. „България не може да бъде 4 големи града. Трябва да се развиват и отдалечени райони, като Тополовгард“, коментира той. В дискусията взе участие и народният представител Георги Андреев.
Гражданите на Симеоновград подчертаха наличието на множество проблеми в съдебната системата, които водят до липсата на наказания за виновните. По думите им докато няма промяна там, няма да има реална промяна в държавата. Те призоваха и социалните помощи да се дават по обективни критерии на реално нуждаещи се и да има контрол. Хората настояха местните ресурси в един регион да се ползват в интерес на местната общност, а да не се дават на концесия. Те подкрепиха, мерките заложени във „Визия за България“, за децентрализация на властта и контрол при отдаването на концесии. Народният представител Кристина Сидорова заяви: „Да не мислим мандатно и да гледаме в миналото. Разговорът около Визията е разговор за бъдещето“. Депутатът Явор Божанков подчерта, че този разговор е надпратиен: „Нашата цел е да обединим, а не да разединяваме. Пишем предложенията във Визията съвместно с вас, българските граждани, и се надяваме другите политически сили да ги подкрепят“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Голямата стъпка, която направи БСП, е да подложи документа „Визия за България“ на обсъждане в обществото

Жельо Бойчев, БСП: Голямата стъпка, която направи БСП, е да подложи документа „Визия за България“ на обсъждане в обществото

25 Октомври 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. Корупцията убива държавата. Нужна е смяна на обществения модел. Трябва да се започне с възстановяването на българската държава. Това са част от мненията на граждани от софийския район „Сердика“, които споделиха на среща с народните представители от „БСП за България“ Жельо Бойчев и Христо Проданов и общинския съветник Николай Николов, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Голямата стъпка, която направи БСП, е да подложи документа „Визия за България“ на обсъждане в обществото“, каза Жельо Бойчев и обясни: „Правейки анализ, сектор по сектор, си дадохме сметка, че трябва да бъде сменен моделът на управление на държавата. Да бъде сменен начинът на функциониране на социално-икономическата политика, защото неравенствата в България растат”. „Не може да бъде постигнат никакъв резултат без икономически растеж, заетост, доходи и справедливо разпределение на обществения ресурс“, заяви той и допълни: „Затова искаме връщане на държавата в българската икономика. Искаме държавата да подкрепи българските предприемачи, да им гарантира достъп до финансиране, да застане зад тях при експорта. За постигането на това сме посочили редица механизми“. Според него държавата трябва да се върне, като един добър стопанин, в управлението на държавната собственост и икономиката, защото има много резерви, които се крият в ефективното управление и стопанисване. „Провеждането на балансирана и устойчива регионална политика трябва да бъде ангажимент на българското правителство. Това е заложено в документа“, допълни Бойчев.
Христо Проданов обясни, че „Визия за България“ е идеологическа платформа, създадена на база програмата на БСП и Конституцията на България. „Основните задължения на държавата към гражданите, по Конституция, са гарантиране на здравето и образованието на хората, и тяхната сигурност. Върху това е базирана и Визията."- обясни той. „Образованието, за нас от БСП, е ценност и инвестиция в хората. Най-важният капитал е човешкият ресурс. Ето защо предлагаме държавата да влезе в своите функции и да създаде равни възможности за всички свои деца. Не е справедливо децата на бедните родители от изоставащите региони да са лишени от достъп до качествено образование, каквото имат децата на заможни родители в големите градове. С държавна намеса и подкрепа, трябва да преодолеем неравенството и липсата на равен старт в живота“, убеден е Проданов.
Друга тема, на която се спряха народните представители бе здравеопазването, по която бе внесен от „БСП за България“ вот на недоверие в Народното събрание. „Ние, от БСП, сме против този комерсиален модел, който предлагат ГЕРБ и налагане на търговски отношения в здравеопазването“, категоричен е Бойчев.
„Визия за България“ е проект за спасяването на нашата държава. Важни са вашите предложения, за да допълним документа“, обърна се общинският съветник Николов към участниците в срещата. „За нас тези срещи са много важни, за да можем да обсъдим проблемите в отделните райони и квартали на столицата и да изградим нашата „Визия за София“, каза Николай Николов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тодор Байчев, БСП: Искаме да променим начина на управление на МВР, за да се сведе битовата престъпност до граници, които няма да се усещат толкова тежко от обществото

Тодор Байчев, БСП: Искаме да променим начина на управление на МВР, за да се сведе битовата престъпност до граници, които няма да се усещат толкова тежко от обществото

25 Октомври 2018 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Твърдица. Крещящата необходимост от качествено образование в малките населени места- бе един от основните въпроси, повдигнати от жителите на Твърдица, на среща с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Веска Ненчева и Тодор Байчев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Възпитанието в ценности у младите хора, което отдавна е изгубено, а е необходимо, също бе поставено на дневен ред. Жителите на Твърдица не скриха и болката за младите, които не остават в малките населени места заради липсата на работа и просперитет. „С тази Визия предлагаме качествено нов модел на управление. По отношение на сигурността, искаме да променим начина на управление на МВР, за да се сведе битовата престъпност до граници, които няма да се усещат толкова тежко от обществото“, каза народният представител Тодор Байчев.
Над два часа и половина продължи срещата с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Теодора Халачева и Петър Витанов в Нова Загора. Жителите на града поставиха въпроси по теми, свързани със здравеопазването, образованието и развитието на региона. Те отразиха невъзможността на държавата да се справи със сектора на здравеопазването и заявиха, че новата реформа, която се готви от министъра, ще утежни финансово българите, но няма да подобри качеството на услугата. Жителите на Нова Загора заявиха, че е нужна нов тип политика и нов морал, защото в България липсва държавност. Поставен бе и въпросът за финансирането на общинските и държавни училища, така че те да отговарят на нуждите на учениците и учителите. Според жителите на общината нуждите на обикновения човек не са на преден план за управляващите.
„Всички сме убедени, че ГЕРБ не може повече да управлява“, заяви народният представител Теодора Халачева. Тя обясни, че „Визия за България“ е една рамка, зад която трябва да стои сериозен поглед за това какво се случва в държавата и икономиката, защото ни е нужно развито производство. Предложенията, свързани с развитието на родното производство, заложени във Визията бяха подкрепени от всички присъстващи на срещата.
На срещата с народните представители Николай Тишев и Николай Пенев в Младово жителите на населеното място поставиха въпроси, свързани основно с политиката по доходите, заложена във Визията - актуализацията на пенсиите, увеличаване на минималната работна заплата, семейното подоходно облагане, както и за нуждата от помощ на малките земеделски производители. Те добавиха, че от следващата година се увеличава двойно осигурителната тежест върху земеделските производители, което за младите и средни производители означава още по-големи разходи.Жителите на Младово обясниха, че не подкрепят и увеличаването на данъка на старите автомобили, защото това е удар върху хората с по-ниски доходи. „Ако ние не променим модела на управление на България, всичко, което говорим, няма да има смисъл“, каза народният представител Николай Тишев. Той добави, че „Визия за България е шанс за промяна на положението на всеки един българин. Развитието на енергетиката, нуждата от втора АЕЦ и предложенията, заложени в документа, бяха представени от народния представител Николай Пенев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите от ПГ на „БСП за България” ще се срещнат с гражданите от Старозагорска, Сливенска, Хасковска и Софийска област

Депутатите от ПГ на „БСП за България” ще се срещнат с гражданите от Старозагорска, Сливенска, Хасковска и Софийска област

25 Октомври 2018 | 08:19 | Агенция "Фокус"
София. Продължават срещите на народните представители от ПГ на „БСП за България” с граждани, на които те представят „Визия за България”. Депутатите ще са на посещение в Старозагорска, Сливенска, Хасковска и Софийска област. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Срещи в Старозагорска област
От 18.00 часа в с. Братя Даскалови народните представители проф. Иво Христов, Васил Антонов, Георги Търновалийски и Николай Бошкилов ще се срещнат с хората в читалище "Пейо Милев".
В 17.30 часа в гр. Гурково зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Христо Проданов и народният представител Иван Ченчев ще се срещнат с гражданите в Младежкия клуб.
В 17.30 часа в гр. Казанлък народните представители Филип Попов, Елена Йончева, Донка Симеонова и Станислав Владимиров ще имат среща в Дом на културата "Арсенал" - малката зала
В 16.30 часа в гр. Мъглиж народните представители Димитър Данчев и Георги Андреев ще се срещнат с гражданите в ресторант "Септември".
В 17.30 часа в гр. Николаево народните представители доц. Георги Йорданов, инж. Любомир Бонев, Теодора Халачева и Тодор Байчев ще се срещнат с хората в читалище "Васил Левски".
В 16.30 часа в с. Опан народните представители Валери Жаблянов, Цветан Топчиев и Николай Тишев ще имат среща в залата на общинската администрация.
В 18.00 часа в гр. Павел баня зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски и депутатите Веска Ненчева, Чавдар Велинов и Николай Пенев ще се срещнат с хората в читалище "Напред".
В 18.00 часа в гр. Раднево народните представители Таско Ерменков, Румен Георгиев и Александър Симов ще се срещнат с гражданите в Художествената галерия.
В 16.00 часа в гр. Стара Загора зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев и народните представители Георги Гьоков, Кольо Милев и Славчо Велков ще се срещнат със сержантите и офицерите от запаса в читалище "Климент Охридски". По късно, в 18.00ч, Стойнев, Гьоков и Велков заедно с депутата Петър Кънев, ще се срещнат с граждани в залата на хотел „Верея”.
В 17.30 часа в гр. Чирпан зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Весела Лечева и народният представител Иван Ибришимов ще се срещнат с хората в Голямата зала на общинска администрация.
Срещи в Сливенска област
В 17.00 часа в гр. Котел, Сливенска област, депутатите Иван Иванов, Денчо Бояджиев и Илиян Тимчев ще се срещнат с граждани залата на Общинския съвет.
Срещи в град София
В 18.00 часа в Лозенец зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков и народният представител Ирена Анастасова ще се срещнат с граждани в читалище "Пенчо Славейков 1921"
Срещи в Хасковска област
В 11.00 часа в гр. Стамболово, Хасковска област, говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева и народните представители Милко Недялков и Николай Цонков ще се срещнат с гражданите в залата на местното читалище.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: Фундаментът на „Визия за България“ е промяна на системата

Кирил Добрев, БСП: Фундаментът на „Визия за България“ е промяна на системата

25 Октомври 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Сливен. „Ние сме продукт на 30 години преход, едно изгубено поколение. За 30 години преход държавата се лута на Изток или на Запад и се чуди каква политика да води. Отговорът е, че тя трябва да е национална и България да бъде приоритет номер едно. Фундаментът на Визия за България е промяна на системата, в която сме живели досега“. Това каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев в Сливен по време на представянето на „Визия за България“ пред обществеността, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че знае, че тези думи звучат революционно и амбициозно. „Можеше да излезем с дебела програма, но тя да не стигне до хората. Затова нашата основна задача е да стигнем до хората, да се срещнем с тях. Няма дипломатическа мисия, браншова структура, организация, която да не е поискала среща с нас“, каза той. Пред стотици сливенчани Добрев заяви, че са два начините за промяна на системата. „Първият е да я променим отвътре, а другият с революция отвън. Гледам, че управляващите работят усърдно по втория вариант. Нашата основна задача е да стигнем до максимален брой хора и да върнем усещането, че тази система може да бъде променена от нас“, заяви той. Според него в много случаи системата възприема българина, като финансов донор. В здравеопазването, според Добрев, човекът се гледа като финансиране от Здравната каса, в образованието - ученикът също. „Държавата трябва да осигури лечение на честния и работещ българин. Не може ученикът да се разглежда като движещи се 2000 лева“, каза зам.-председателят на БСП. Кирил Добрев обясни, че с двата милиарда лева, дадени за саниране, са можели да се подпомогнат малките производители. „Само работеща икономика би върнала децата и внуците. Няма да има никакъв смисъл от тези документи, ако не направим така, че да задържим следващото поколение да живее и работи тук“, каза той. Според Кирил Добрев ще има предсрочни парламентарни избори. „Това, което направихме е, че никой няма съмнение, че БСП е единствената опозиция в парламента, че сме алтернатива и сме предвидими политици“, добави зам.-председателят на лявата партия.
Според народния представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов, основната дума във Визията е държава. „Без участието на държавата в регионалната политика, образование, здравеопазване, ние сме обречени“, каза той.
„За първи път свеждаме наш документ най-напред до хората, за да кажат те своето мнение“. Това каза пред сливенчани народният представител Таско Ерменков. Той добави, че съветите в БСП са разработили проект за България, която искаме след 20 – 30 години. „Това е опит да надхвърлим мандатността и партийността“, каза Ерменков.
„Целта ни е България и всички да напишем новата Визия.“ Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. Той добави, че в документа са засегнати всички сектори, но на някои е отдаден приоритет- като здравеопазване, образование, доходи и демографска политика. Той каза още, че от разговора с хората ще бъде разработена и Визия за Сливен, каквато ще има и за всеки регион в страната.
Сливенчани посочиха, че е нужно да се обърне сериозно внимание на развитието на културата в България. „Средства трябва да стигнат до читалищата на малките населени места. Трябва да има фондове за читалищата, защото те са храм на културата. Държавата трябва да влезе в малките културни средища, те да бъдат обгрижени от нея, защото там са нашите корени“, посочиха те.
Хората от Сливен бяха категорични, че има диспропорция на концентрацията на болниците в страната.
Сливенчани заявиха, че държавата трябва да работи по политиката за увеличаване на доходите, защото именно това ще помогне да се върнат избягалите от страната българи. Те припомниха, че в миналото Сливен е бил икономически силен град, докато сега е изключително изостанал и препоръчаха изграждане на технологичен парк между Сливен и Ямбол, каквато идея е имало в миналото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: В Студентски град се проведе публично младежко обсъждане на „Визия за България”

София: В Студентски град се проведе публично младежко обсъждане на „Визия за България”

24 Октомври 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. В Студентски град се проведе първото по рода си в столицата публично младежко обсъждане на „Визия за България”. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Младежко обединение в БСП – София събра на едно място млади хора от източните квартали на столицата и представители на местната и на законодателната власт, за да дискутират политики, които трябва да залегнат в проекта за визията.
Гости на събитието бяха народните представители Николай Цонков и Петър Витанов, както и общинският съветник от групата на БСП в СОС Николай Николов.
Председателят на Младежко обединение в БСП – София Петко Димитров приветства младежите, след което те се разделиха на групи, в рамките на които обсъдиха мерки и политики за младежта. Сред предложенията имаше идеи за равен достъп до качествено образование, мерки за борба с демографската криза, инструменти за насърчаване на младите към спорт и активен живот и подобряване на системата на здравеопазване в България.
Резултатите ще бъдат обобщени и включени в предложенията на Младежко обединение в БСП за допълнение на „Визия за България”.
В края на срещата Петър Витанов, Николай Цонков и Николай Николов приветстваха младежите за добрите предложения и ги увериха, че техният глас ще бъде чут в изготвянето на политики в полза на всички българи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.