НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Валерия Фол: За всички е ясно, че ако няма знание и обучение по история, след едно поколение няма да има български народ

Проф. Валерия Фол: За всички е ясно, че ако няма знание и обучение по история, след едно поколение няма да има български народ

24 Октомври 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За всички е ясно, че ако няма знание и обучение по история, след едно поколение няма да има български народ. Това каза проф. Валерия Фол – ръководител на Института за научни изследвания и почетен член на сдружение „Нова България” по време на кръглата маса „Бъдеще за науките за древността”, която се провежда в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Тя отбеляза, че когато е получила покана за форума е била много приятно изненадана, защото Община Благоевград и младите хора в района са осъзнали колко е важно опазването на културното наследство, както и подготовката на кадри.
„На всички ни е ясно, че ако няма знание и обучение по история, то след едно поколение няма да има български народ, защото историята е знание и познаване. Благоевградска област е изключително важна за древната история на цяла Югоизточна Европа. По течението на Струма минават първите заселници от Неолита. По течението на Струма са първите и най-активни контакти със Средиземноморския свят”, каза още проф. Фол. Според нея Регионален исторически музей – Благоевград е музей, призван да популяризира, изследва и интригува цялата общественост. „За съжаление музеят не е особено активен, с изключение на някои млади хора”, подчерта проф. Фол. Тя добави, че капсулирането е най-лошият атестат за една институция, защото цивилизацията и културата се развиват само с контакти с други култури. „Иначе ще останем на нивата на племената от Амазонка, които се откриват днес”, заяви проф. Валерия Фол.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Денис Исаев, сдружение „Нова България”: В последните години се появиха много проблеми, свързани с опазването и популяризирането на културното наследство

Д-р Денис Исаев, сдружение „Нова България”: В последните години се появиха много проблеми, свързани с опазването и популяризирането на културното наследство

24 Октомври 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В последните години се появиха много проблеми, свързани с опазването и популяризирането на културното наследство. Това каза историкът д-р Денис Исаев, председател на сдружение „Нова България”, по време на кръгла маса на тема „Бъдеще за науките за древността” в Регионален исторически музей – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. По думите му целта на научния форум е да се проведе широка експертна дискусия по въпроси, свързани с тази проблематика. Д-р Исаев добави, че друга цел на кръглата маса е да се набележат конкретни мерки за справяне с проблемите по отношение на културното наследство. „Обществеността в Благоевград реагира много активно на проблемите, свързани с културното наследство, като едно истинско гражданско общество”, отбеляза д-р Исаев. Той изрази задоволството си от позитивното отношение на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, който е оказал изключително голямо съдействие за организирането на самото събитие. Д-р Исаев благодари и на заместник-областният управител Иван Стоянов, както и на всички историци и лектори, които ще бъдат част от кръглата маса.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кръгла маса на тема „Бъдеще за науките за древността” бе открита в града

Благоевград: Кръгла маса на тема „Бъдеще за науките за древността” бе открита в града

24 Октомври 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кръгла маса на тема „Бъдеще за науките за древността”, организирана от Община Благоевград и сдружение „Нова България”, бе открита в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Събитието, което ще продължи и утре, има за цел да събере изследователи и историци, които да дискутират важни въпроси и проблеми, свързани с науките за древността. Официален гост на форума е заместник-областният управител Иван Стоянов.
Лектори в двата дни ще бъдат проф. Рая Заимова; Петя Велева; проф. Валерия Фол, която е и почетен член на сдружение „Нова България”; Илия Борисов, уредник в Регионален исторически музей – Благоевград; доц. Емил Бузов; проф. Петър Димитров, Нов български университет; проф. Калин Порожанов; д-р Ирина Шопова; проф. Георги Краев; доц. Камен Димитров; д-р Денис Исаев, уредник в Регионален исторически музей – Благоевград и председател на сдружение „Нова България”, и Станимир Радулов, председател на Военния клуб.
Кръглата маса бе открита от д-р Исаев, който поздрави всички присъстващи, изказвайки особена благодарност към кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, Общинската и Областната администрация, затова, че са се съгласили да бъдат домакин на инициативата. Проф. Валерия Фол също поздрави присъстващите. Преди началото на кръглата маса бе прочетен и поздравителен адрес от кмета д-р Атанас Камбитов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.