НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Първан Симеонов, политолог: Ако европейските избори бъдат спечелени от ГЕРБ, те могат да мечтаят и за пълен мандат

Първан Симеонов, политолог: Ако европейските избори бъдат спечелени от ГЕРБ, те могат да мечтаят и за пълен мандат

21 Ноември 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Ако европейските избори бъдат спечелени от ГЕРБ, те могат да мечтаят и за изкарването на пълен мандат. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов. По думите му това може да послужи и като засилка и за местния вот, където е силата на ГЕРБ. Ако обаче управляващите загубят европейските избори, е повече от ясно, че ще има нови избори, обясни политологът. „В цяла Европа изборите за ЕП са нещо като междинен тест за правителствата. В България обаче има няколко специфики на процеса. Първо – как ще се броят – дали ще бъдат ГЕРБ и „Обединените патриоти“ срещу БСП и ДПС или само ГЕРБ срещу БСП. През 2014 година, ако си спомняте, стана така – ДПС намери формален повод да свали кабинета на Пламен Орешарски именно с този аргумент – преброихме се на европейски избори и излиза, че опозицията е повече от управлението. Втората условност у нас е дали премиера Бойко Борисов няма да предпочете да избърза с предсрочните избори, колкото и да му е неприятно, че президентът Румен Радев ще направи кабинет, използвайки факта, че все още води с малко пред БСП“, обясни Първан Симеонов. Политологът коментира още, че ако управленската ситуация остане същата, БСП ще излязат със значителна преднина пред ГЕРБ, което ще създаде и нова управленска ситуация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: С 200% сигурност няма да съм водач на листата на БСП за евроизборите

Корнелия Нинова, БСП: С 200% сигурност няма да съм водач на листата на БСП за евроизборите

20 Ноември 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. С 200% сигурност няма да съм водач на листата на БСП за евроизборите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитана дали вече е ясно кой ще оглави листата на БСП за евроизборите и дали ще бъде тя, Нинова отговори: „Днес не мога да ви кажа кой ще бъде водач, но мога да ви кажа с 200% сигурност, че няма да съм аз“, подчерта тя. Лидерът на БСП бе категорична, че тази позиция няма да се промени до май месец.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ-Младежи стартираха кампанията за Евроизбори 2019 в Брюксел

АБВ-Младежи стартираха кампанията за Евроизбори 2019 в Брюксел

13 Ноември 2018 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ръководството на АБВ-Младежи откри кампанията за Евроизбори 2019 г. в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на партията. Членовете на структурата се обявиха за диалог и равноправие в ЕС. Пред Съвета те подчертаха необходимостта от диалог по отношение на намерението за денонсирането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, което ще има най-тежък ефект върху Европа, ако се осъществи. Те напомниха и, че благодарение на този договор от Стария континент са изведени и унищожени близо 3 000 ядрени и конвенционални наземни балистични ракети.
Денонсирането на договора от 1987г. ще заличи външната политика и дипломатическите усилия на няколко поколения и ще върне конфронтацията в международните отношения, както и надпреварата във въоръжаването, заявиха още от АБВ-Младежи.
Представителите на структурата настояват и за изготвяне на обща позиция на ЕС по отношение на намерението на президента на САЩ да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, в рамките на Общата външна политика и политика са сигурност (ОВППС) на ЕС. Основната цел на това искане е укрепване на международния мир и сигурност.
Младите хора в Алтернатива за българско възраждане призоваха и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, чиито мандат включва контрол над въоръжението, да излезе с позиция по въпроса, така че да не позволи Европа да се превърне отново в арена на надпревара в ядреното въоръжаване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

1.8 млн. българи попадат ежедневно на фалшива новина (ОБЗОР)

1.8 млн. българи попадат ежедневно на фалшива новина (ОБЗОР)

9 Ноември 2018 | 20:17 | Агенция "Фокус"
София. 1.8 млн. българи попадат ежедневно на фалшива новина. Това стана ясно от думите на вицепрезидента Илияна Йотова, която взе участие в международната конференция „Фалшивите новини на истинските тролове“ (Fake news of true trolls). По думите ѝ ще бъде интересно да се проследи колко от изказванията и публикациите по време на предстоящата предизборна кампания за европейските избори ще бъдат причислени към дезинформацията. Според нея евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест за това как се изпълняват мерките в борбата срещу фалшивите новини. Йотова заяви, че редица документи ще бъдат интерпретирани грешно, поради незнание как точно действат самите институти и механизми на ЕС. Според вицепрезидента, когато говорим за машината на производството на фалшивите новини, не бива да гледаме само на изток, защото тя е от всички посоки на света. Йотова уточни, че много се спори за дефиницията на това що е фалшива новина и посочи, че именно те се разпространяват най-бързо. По думите ѝ за истинските новини е нужно 6 пъти повече време да достигнат до 1500 човека, отколкото на фалшивите. Вицепрезидентът допълни още, че 80% от европейците са попаднали на невярна или подвеждаща информация.
Министърът за Българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова коментира, че фалшивите новини не са подминали и Българското европредседателство, което е било подложено на кибератаки всеки ден. По думите ѝ мащабите в интернет пространството са грандиозни. 1,3 млрд. са уебсайтовете, на които се произвеждат новини. Месечно потребителите във „Фейсбук“ са 2 млрд., 1,2 млрд. са в „WhatsApp“ и 600 млн. в „Инстаграм“. Павлова уточни, че 70% от тях казват, че трудно разграничават коя новина е фалшива. Министърът заяви, че статистиката показва, че 18 държави в света са имали проблеми с фалшиви новини, благодарение на което има изкривени изборни резултати. Павлова даде за пример и България с т.нар. „Костинбродска афера“ от 2013 г. Тя допълни, че категориите на фалшивите новини са 4 . „Първата е сензационното съдържание за образуване на трафик и печелене на пари. Втората е дезинформацията, която цели манипулация, настройване на обществено мнение или нагласи, с чисто лобистки интерес. Третата са политическите и партийни фалшиви новини, които имат целеви обект, дискредитиране на един политически обект. Четвъртата е сатирата и пародията“, обясни тя. По думите ѝ усилията трябва да се насочат към първите три категории.
Евродепутатът Петър Курумбашев изрази притеснение, че много по-лесно се разпространява словото на омразата. Той уточни, че неговото голямо притеснение е, че се стеснява много полето на сериозните медии. „Стеснява се демократичното пространство и като естествено следствие от това се стеснява и полето на сериозните медии“, уточни евродепутатът. Той прочете оценката за България на „Репортери без граници“, според която всяка опозиционна медия, дръзнала да критикува правителството или проправитествени олигарси, е подложена на атаки. „След това: „Понякога олигарси използват таблоиди, новинарски сайтове, телевизионни канали, за да очернят опозиционните медии. Понякога властите прибягват до юридически тормоз, за да заглушат гласовете на независимите медии. Незабавно трябва да се прекратят постоянният контрол, атаки и конфискации, целящи да попречат на тези медии да работят“, прочете още Курумбашев.
Македонският министър на информационното общество и администрацията Дамян Манчевски коментира, че фалшивите новини и дигиталната пропаганда подкопават демократичните процеси, но те могат да се използват и за печалба. Според него държавите трябва да предприемат конкретни стъпки на глобално равнище за справяне с проблема. Той уточни, че Македония увеличава прозрачността на своите институции и заяви, че активната прозрачност е основен елемент в работата на правителството и всички договори и държавни поръчки се публикуват. „Декласифицираме основна информация, махаме таксите при кандидатстване за обществена информация, предоставяме безплатна информация от кадастъра за медии. Вярваме в активното разкриване на информация“, допълни той и уточни, че не може да има манипулация за разходите на министъра, ако те се публикуват до стотинка.
Н. В. Симеон Сакскобургготски коментира пред журналисти, че ако имаше формула срещу фалшивите новини, той вече е щял да я използва. Попитан как ще коментира това, че е агент на КГБ и това, че имотите му не са негови, Сакскобургготски заяви, че едното твърдение е толкова фалшиво колкото и другото. „Няма какво да си обяснявам. Това са толкова абсурдни теми. Фокусират се по един изцяло злонамерен и насочен начин“, коментира той.
На въпрос как да се противодейства срещу една фалшива новина Сакскобургготски заяви, че ако човек има съвест и етика, това боли. „Мисля, че по-интелигентите хора разбират. Други, които са потърпевши, също. В крайна сметка една лъжа си има давност“, обясни той. Попитан дали е правил постъпки да опровергава фалшивите новини Сакскобургготски отговори, че те са толкова абсурдни, че не заслужават такива.
Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел заяви, че разпространението на дезинформация онлайн вече има застрашителни размери. По думите ѝ тя ерозира доверието на гражданите и поражда растящо недоверие в традиционните медии. Мария Габриел подчерта ключовата роля на Кодекса за добри практики за борба с дезинформацията онлайн, който ѝ беше представен на 26 септември. Според нея не по-малко важен е декларираният ангажимент на платформите да предприемат действия спрямо фалшивите акаунти и нечестното използване на автоматизирани ботове. „Никой няма делегирано право да бъде министерство на истината. Не става дума за цензура, а за осъзнаване, че рушенето на доверието на гражданите не води до нищо добро за никого. Нужно е да останем единни в тази кауза, за да запазим доверието помежду си“, отправи апел българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Н. В. Симеон Сакскобургготски: Ако имаше формула срещу фалшивите новини, щях вече да съм я използвал

Н. В. Симеон Сакскобургготски: Ако имаше формула срещу фалшивите новини, щях вече да съм я използвал

9 Ноември 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Ако имаше формула срещу фалшивите новини, щях вече да съм я използвал. Това каза пред журналисти Н. В. Симеон Сакскобургготски, който присъства на международна конференция „Фалшивите новини на истинските тролове“ (Fake news of true trolls), предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан как ще коментира това, че е агент на КГБ и това, че имотите му не са негови, Сакскобургготски заяви, че едното е толкова фалшиво колкото и другото. „Няма какво да си обяснявам. Това са толкова абсурдни теми. Фокусират се по един изцяло злонамерен и насочен начин“, коментира той.
На въпрос как да се противодейства срещу една фалшива новина, Сакскобургготски заяви, че ако човек има съвест и етика, това боли. „Ако имаше формула, щях вече да съм я използвал. Мисля, че по-интелигентите хора разбират. Други, които са потърпевши, също. В крайна сметка една лъжа си има давност. Надявам се в една правова страна като България и ЕС, където частната собственост е неприкосновена, мисля, че трябва така да гледаме на нещата“, обясни той.
Попитан дали е правил постъпки да опровергава фалшивите новини, Сакскобургготски отговори, че са толкова абсурдни, че не заслужават такива. „Комарджия, КГБ-ист, стокхолмски синдром и други, но виждам, че хората го взимат на шега“, добави още Симеон Сакскобургготски.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският министър Дамян Манчевски: Фалшивите новини подкопават демократичните процеси – Македония увеличава прозрачността на своите институции

Македонският министър Дамян Манчевски: Фалшивите новини подкопават демократичните процеси – Македония увеличава прозрачността на своите институции

9 Ноември 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. Фалшивите новини и дигиталната пропаганда подкопават демократичните процеси – Македония увеличава прозрачността на своите институции. Това каза македонският министър на информационното общество и администрацията Дамян Манчевски по време на международна конференция „Фалшивите новини на истинските тролове“ (Fake news of true trolls), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Участвах в кампанията за името. Добрата и навременната информация е особено важна. Фалшивите новини или дигиталната пропаганда подкопават демократичните процеси. Истината е главното оръжие в тази борба. Фалшивите новини могат да се използват за печалба. Държавите трябва да предприемат конкретни стъпки на глобално равнище. В крайна сметка кой е върховният орган, който да каже кое е истина и кое не?“, попита той.
По думите му Македония увеличава прозрачността на своите институции. „Активната прозрачност е основен елемент в работата на правителството. Всички договори и държавни поръчки се публикуват. Декласифицираме основна информация, махаме таксите при кандидатстване за обществена информация, предоставяме безплатна информация от кадастъра за медии. Вярваме в активното разкриване на информация“, допълни той и уточни, че не може да има манипулация за разходите на министъра, ако те се публикуват до стотинка. „Интернет е чудесно средство да работим много по-добре. В ръцете на някои хора интернет може да се превърне в заплаха за живота на хората и демокрацията“, каза още македонският министър.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Опасявам се, че много по-лесно се разпространява словото на омразата

Евродепутатът Петър Курумбашев: Опасявам се, че много по-лесно се разпространява словото на омразата

9 Ноември 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Опасявам се, че много по-лесно се разпространява словото на омразата. Това каза евродепутатът Петър Курумбашев по време на международна конференция „Фалшивите новини на истинските тролове“ (Fake news of true trolls), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много политици са изкушени от това да могат да натискат копчето и много пъти се съмнявам, че тази борба с фалшиви новини ще бъде използвана точно в демократична посока. Още като студент установих, че ползването на изкуствен интелект може да носи полза само при наличието на естествен. Иначе е безполезно, а понякога и опасно. Наистина живеем в свят, в който освен фалшивите новини и словото на омразата много напредна. Опасявам се, че ЕС стана една удобна салфетка за много национални политици. Опасявам се, че много по-лесно се разпространява словото на омразата“, коментира Курумбашев. Той уточни, че неговото голямо притеснение е, че се стеснява много полето на сериозните медии. „Стеснява се демократичното пространство и като естествено следствие от това се стеснява и полето на сериозните медии“, уточни евродепутатът. Той прочете оценката за България на „Репортери без граници“, според която всяка опозиционна медия, дръзнала да критикува правителството или проправитествени олигарси, е подложена на атаки. „След това: „Понякога олигарси използват таблоиди, новинарски сайтове, телевизионни канали, за да очернят опозиционните медии. Понякога властите прибягват до юридически тормоз, за да заглушат гласовете на независимите медии. Незабавно трябва да се прекратят постоянният контрол, атаки и конфискации, целящи да попречат на тези медии да работят“, прочете още Курумбашев.
„Впечатлих се от клипа на Башар Рахал за начина да станеш известен – да носиш кафе на шефа, да те поогледа. Някои студенти казаха, че целта им е да бъдат известни. Известни с каква цел – да те дават по телевизията? Много голяма е опасността да отгледаме нещо пластмасово. Надявам се, че има останали съпротивителни сили в нашето общество, които няма да позволят тази пластмаса да победи“, коментира още Петър Курумбашев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Фалшивите новини не подминаха и Българското европредседателство, бяхме подложени на кибератаки всеки ден

Министър Лиляна Павлова: Фалшивите новини не подминаха и Българското европредседателство, бяхме подложени на кибератаки всеки ден

9 Ноември 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Фалшивите новини не подминаха и Българското европредседателство, бяхме подложени на кибератаки всеки ден. Това каза министърът за Българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на международна конференция „Фалшивите новини на истинските тролове“ (Fake news of true trolls), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всичко, което ни обединява, е търсенето на истината. Аз вярвам, че истината винаги побеждава. Имам сериозен личен ангажимент за борба с фалшивите новини. Вярвам, че това е кауза, в която цялото общество трябва да се обединим. Днес няма застраховани от фалшивите новини. Всеки един може да бъде потърпевш от тях. Мащабите в интернет пространството са грандиозни. Интернет пространството всъщност е една галактика. 1,3 млрд. уебсайта, на които се произвеждат новини. Месечно потребителите във „Фейсбук“ са 2 млрд. , 1,2 млрд. са в „WhatsApp“ и 600 млн. в „Инстаграм“. 70% от тях казват, че трудно разграничават коя новина е фалшива“, заяви Павлова. Тя уточни, че няма как да има една институция, която да се пребори с този процес. По думите ѝ само ако се обединим като общество и институции е стъпка в правилната посока. „Статистиката показва, че 18 държави в света са имали проблеми с фалшиви новини, благодарение на което имаме изкривени изборни резултати. България също е една от тези държави с т.нар. „Костинбродска афера“ от 2013 г.“, посочи тя.
„Фалшивите новини не подминаха и Българското европредседателство. Бяхме подложени на кибератаки всеки ден. Нещо, което можем да очакваме и в следващите дни, предвид предизборната кампания. Дълбоко убедена съм, че на фалшивите новини трябва да се реагира. Когато сайтовете са фалшиви, не можеш да реагираш. Регулации са необходими, за да могат компетентните органи да свалят тези сайтове, за да можем да намерим начини да опровергаем. Убедена съм, че всеки един от нас трябва да търси истината, да намерим начин за регулация“, посочи тя.
Министър Павлова допълни, че са 4 категориите на фалшивите новини. „Първата е сензационното съдържание за образуване на трафик и печелене на пари. Втората е дезинформацията, която цели манипулация, настройване на обществено мнение или нагласи, с чисто лобистки интерес. Третата са политическите и партийни фалшиви новини, които имат целеви обект, дискредитиране на един политически обект. Четвъртата е сатирата и пародията“, обясни тя. По думите ѝ усилията трябва да се насочат към първите три категории.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Когато говорим за машината на производството на фалшивите новини, не бива да гледаме само на изток, тя е от всички посоки на света

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Когато говорим за машината на производството на фалшивите новини, не бива да гледаме само на изток, тя е от всички посоки на света

9 Ноември 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. Когато говорим за машината на производството на фалшивите новини, не бива да гледаме само на изток, тя е от всички посоки на света. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на международна конференция „Фалшивите новини на истинските тролове“ (Fake news of true trolls), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много се спори за дефиницията на това що е фалшива новина, тя е толкова всеобхватно и разнолико явление, че и този пример и много други подобни лъжи могат да бъдат причислени. Трудно се вмества в определения като дезинформация, лъжа, манипулация, която цели да заблуди някого. Дискусията не е от вчера. Пикът ѝ започна след провелия се във Великобритания референдум за излизане на страната от ЕС. Заговори се дори за нова ера – ера на постистината. Някои изследователи определят понятието „Fake news“ като най-употребяваното, най-честото и най-разпространяваното понятие за 2017 г.“, заяви Йотова. По думите ѝ, за да се стигне до днешната ситуация, са необходими създател, разпространител и потребител. „От гледна точка не технологиите, това безспорно е скоростта на информацията, разпространението в социалните мрежи. От гледна точка на политиците – дефицит на лидерство, на визионерство, на намиране на очакваните от хората бързи и адекватни решение. Често пъти, за да се преборят с опонент политиците фабрикуват самите те фалшиви новини, защото не могат да се преборят с идеи и с политики. От гледна точка на бизнеса – сгромолясване на финансовата и икономическа система само броени години назад. От гледна точка на обществото – загуба на права. В 21 век губим повече права,отколкото когато и да било. От гледа точка на медиите – те имат най-голямата обществена роля. Виждам и наблюдавам, че нямаме достатъчно смелост за отвоюване на статути в конкуренцията със социалните медии“, допълни вицепрезидентът.
Тя посочи, че най-бързо се разпространяват фалшивите новини. „За истинските новини е нужно 6 пъти повече време да достигнат до 1500 човека, отколкото на фалшивите. 80% от европейците са попаднали на невярна или подвеждаща информация. Когато говорим за машината на производството на фалшивите новини, не бива да гледаме само на изток, тя е от всички посоки на света“, допълни тя.
Йотова посочи, че изборите в Швеция показват, че 1/3 от статиите са били абсолютна дезинформация. „За мен по-важно е да си зададем риторичния въпрос – възможни ли са фалшиви новини, ако няма фалшиви послания и политика?“, попита още Илияна Йотова. Тя даде пример с фалшива новина в сферата на здравеопазването. „Ваксина, която е вредна да се слага на децата и предизвиква аутизъм. Това „послание“ доведе до много тежки резултати и обрече здравето на много деца. При това произнесено от политик“, заяви Йотова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест за това как се изпълняват мерките в борбата срещу фалшивите новини

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест за това как се изпълняват мерките в борбата срещу фалшивите новини

9 Ноември 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест за това как се изпълняват мерките в борбата срещу фалшивите новини. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на международна конференция „Фалшивите новини на истинските тролове“ (Fake news of true trolls), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В едно изследване от тази година се посочва че 1.8 млн. души в България попадат ежедневно на фалшива новина. Ще бъде интересно да проследим колко от изказванията и публикациите по време на предстоящата предизборна кампания за европейските избори ще бъдат причислени към дезинформацията. Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест за това как се изпълняват мерките в борбата срещу фалшивите новини. Предизборната кампания ще бъде коренно променена и различна от това, което сме виждали досега – и като послания, и като дезинформация, и като инструментариум и механизми. Ще изброя и две обективни причини, които ще спомогнат на тези негативни процеси – непознаване на редица европейски политики и документи от голяма част от гражданите и дори сред някои политици. Когато не познаваш тези документи, започваш да си измисляш неща, които не съществуват“, заяви Йотова. По думите ѝ редица документи ще бъдат интерпретирани грешно, поради незнание как точно действат самите институти и механизми на ЕС. „Не говорим за средства и пиар, които вече са известни като дълбоко фалшиви новини, в които обикновено се възпроизвеждат видеоклипове с колажи и се слагат думите в устата на определени политици или общественици, които никога не са изричали. Имаме доклад от една експертна група, който трябваше да подпомогне ЕК за конкретни мерки. Там повече са пожеланията и думите, отколкото реалните предложения“, допълни тя и посочи, че няма цветна тръбичка, която да каже една информация фалшива ли е, дезинформация ли е или ей така пусната в публичното пространство. „Това прави и невъзможен универсален антидот. Едно е ясно - политическа воля, сили и енергия от най-малкото ниво на управление до европейските институции“, каза още Илияна Йотова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.