НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Важно е да продължим да изпълняваме поетите ангажименти към хората с увреждания,  в сектор "Туризъм" работим за осигуряване на достъпност до плажовете

Министър Николина Ангелкова: Важно е да продължим да изпълняваме поетите ангажименти към хората с увреждания, в сектор "Туризъм" работим за осигуряване на достъпност до плажовете

9 Ноември 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. Важно е да продължим да изпълняваме поетите ангажименти към хората с увреждания, например в сектор "Туризъм" работим за осигуряване на максимална достъпност до морските плажове. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
Попитана дали управлението и кабинетът са стабилни, министър Ангелкова отговори, че са стабилни. „Това, което е важно за нас, е, че постигаме приоритетите, които сме си начертали в управленската програма, и това, което е заложено в Бюджет 2019 г. – икономически ръст от 3,7%, една от най-ниските безработици в ЕС, повече пари за здравеопазване, за образование, за социална политика, за обществото. Всичко е в повече и това е в полза за обществото, така че максимално да се постигат всички приоритети, да се решават наболелите проблеми“, каза още тя.
Попитана как ще коментира изказването на вицепремиера Валери Симеонов по повод изказването му за майките на деца с увреждания, Ангелкова посочи, че такива изказвания са недопустими. „И то особено по отношение на майките на деца с увреждания, които са истински героини, защото е изключително трудно да гледаш такова дете и най-малкото, което очакваш, е да има разбиране. Това, което ние правим по отношение на социалната политика, е свързано с голяма отговорност“, каза още тя и припомни, че повече от 150 млн. лв. са отделени за това допълнително.
На въпрос дали трябва Валери Симеонов да подаде оставка, Ангелкова отговори, че това е личен акт. „Това, което за мен е важно, е да продължим да изпълняваме поетите ангажименти към хората. По отношение на хората с увреждания и в частност сектор „Туризъм“ работим така, че да осигурим максимална достъпност до плажовете. И всяка една нова процедура за концесия, която стартирахме тази година, е свързана с изискването кандидатът да гарантира достъпността до морския плаж и гарантира изграждане на специални пътеки за достъп“, коментира министърът на туризма.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Кметът Петър Паунов представи добрите практики при социалните услуги за деца с увреждания

Кюстендил: Кметът Петър Паунов представи добрите практики при социалните услуги за деца с увреждания

30 Октомври 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов представи добрите практики при социалните услуги за деца с увреждания, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Кметът Паунов, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова посетиха центровете за настаняване от семеен тип „Сияние“ в град Кюстендил. „Целта е да се представи услугата, да се сподели дългогодишният опит на партньорите ни от фондация „Сийдър”, очакваме гостите да споделят своите впечатления, както и подкрепата, която ще бъде осъществявана за хората в неравностойно положение”, каза Петър Паунов. Самият център „Сияние” е създаден през 2010 година, в него са изведени деца от специализирана институция в село Горна Козница. „Тук виждаме доказателството за смисъла от един процес, който България започна преди 10 години – деинституционализацията на грижата за деца. Тези деца, които живеят вече 8 години, са променили начина си на живот благодарение на това, че е създаден модел на грижа, който е много близък до семейния модел на грижа”, каза министър Бисер Петков. По думите му над 90% от децата са изведени от специализираните институции и са в центрове за настаняване от семеен тип. Плановете на министерството са да се развият и социалните услуги за пълнолетни лица. Работи се по разширяване на достъпа до социални услуги, подобряване на качеството и ефективността, да се акцентира върху интегрирания подход и върху публично-частното партньорство. Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова каза, че в момента, заедно с междуведомствена работна група, държавната агенция извежда един много широк консултативен процес, с цел нова национална стратегия за детето с период до 2030 година.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Стриктно изпълняваме поетите ангажименти по плана за приемане на законодателство за хора с увреждания

Министър Бисер Петков: Стриктно изпълняваме поетите ангажименти по плана за приемане на законодателство за хора с увреждания

30 Октомври 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Стриктно изпълняваме поетите ангажименти по плана за приемане на законодателство за хора с увреждания. Това каза пред журналисти в Кюстендил министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Според министър Бисер Петков исканията на майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива” до голяма степен вече са изпълнени. „Ние, като правителство, работим по план за действие по приемане на законодателство за хора с увреждания, стриктно изпълняваме поетите ангажименти в този план, сроковете и датите, които сме разписали в този план за действие”, каза министър Петков. По думите му миналата седмица в комисиите на Народното събрание е гласуван единодушно проектът на закона за хората с увреждания, както и проектът на закона за личната помощ. „Тази седмица, между двете четения, ще се обсъждат предложения за подобряване на двата проектозакона. До средата на месец декември те трябва да бъдат приети от Народното събрание. Вярвам, че това ще бъде изпълнено. Много се надявам, че това ще бъде отчетено, че този протест ще стихне”, каза министър Бисер Петков. Той, заедно с председателя на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова, както и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов посетиха центровете за настаняване от семеен тип „Сияние“ в град Кюстендил.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Кметът Петър Паунов ще разговаря с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков

Кюстендил: Кметът Петър Паунов ще разговаря с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков

30 Октомври 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов ще разговаря с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от пресцентъра на Община Кюстендил. Министър Бисер Петков и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова ще посетят центровете за настаняване от семеен тип „Сияние“ в град Кюстендил, квартал „Герена“. След посещението в 11.00 часа двамата ще дадат брифинг. Центровете са изградени по съвместен проект на фондация „Сийдър“ и община Кюстендил през 2010 година. В рамките на посещението си министър Петков ще проведе среща с кмета на Община Кюстендил Петър Паунов и със структурите на Министерството на труда и социалната политика в област Кюстендил.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.