НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът отхвърли предложението на БСП за удължаване на срока между първо и второ четене на Закона за БНБ

Парламентът отхвърли предложението на БСП за удължаване на срока между първо и второ четене на Закона за БНБ

9 Ноември 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли предложението на БСП за удължаване на срока между първо и второ четене на Закона за БНБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Искането направи секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов, „за“ него гласуваха 66 депутати, „против“ 65 и „въздържали се“ – 22, с което бе отхвърлено.
Предложение за прегласуване направи заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. „След като България прие унижението да бъде приета в чакалнята на чакалнята за ERM II, нещо, което никога не се е случвало и няма друга такава държава...“ каза Стойнев и не успя да довърши изречението си, тъй като бе прекъснат от председателя на парламента Цвета Караянчева. Тя заяви, когато се прави процедура за прегласуване няма нужда от мнения. В крайна сметка искането на БСП бе прегласувано и отхвърлено отново.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ и БСП се скараха за срока между първо и второ четене на Закона за БНБ и стигнаха до поименна проверка за наличие на кворум

ГЕРБ и БСП се скараха за срока между първо и второ четене на Закона за БНБ и стигнаха до поименна проверка за наличие на кворум

9 Ноември 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ и БСП се скараха за срока между първо и второ четене на Закона за БНБ и стигнаха до поименна проверка за наличие на кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Всичко започна след като Филип Попов от БСП предложи максимален срок между първо и второ гласуване по Закона за БНБ. Обратно предложение направи председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. „Колегите от лявата страна или да си стоят на местата и да се запознават навреме със законопроектите. Още по-малко хора, извън Бюджетна комисия ще правят предложения за закони, които не са в техните комисии“, каза още Стоянова по адрес на Филип Попов.
Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов призова в процедура по начина на водене да не се допуска гласуване на това процедурно предложение, защото единствената негова цел, е да се заобиколи правилника, за да могат народните представители от БСП, които не са се регистрирали, да го направят сега. „Посочвам, че ако им е толкова голям проблем за този срок, в сряда може да поискат и той да се прегласува“, каза Данаил Кирилов и призова за поименна проверка.
В спора се намеси и Халил Летифов от ДПС, който посочи, че ще се нарушат принципите на правовата държава. На съмненията за спазване на правилника и поредицата от процедури по начина на водене, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира: „Много съм осторожна, внимателно чета правилника. Стига всички сте ми давали съвети и аз имам глава на раменете. Благодаря за добронамерените съвети“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С кворум от 122 народни представители започна пленарното заседание

С кворум от 122 народни представители започна пленарното заседание

9 Ноември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 122 народни представители започна пленарното заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Необходимите за кворума са 121 народни представители.
Депутатите започват с парламентарен контрол, тъй като вчера изчерпаха законодателната си програма за седмицата. В него ще участват 12 министри от кабинета "Борисов" 3.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

12 министри ще участват в петъчния парламентарен контрол

12 министри ще участват в петъчния парламентарен контрол

9 Ноември 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
София. 12 министри от кабинета „Борисов“ 3 ще участват в петъчния парламентарен контрол. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Депутатите започват работа с парламентарен контрол, тъй като вчера те изчерпаха законодателната си програма за седмицата.
На депутатски питания ще отговаря вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя ще коментира въпроса, свързан с мултидисциплинарната комисия по исторически въпроси. Към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев има питания за спешната помощ и за Фонда за лечение за деца. Регионалният министър Петя Аврамова ще отговаря на депутатски въпрос за готовността на Агенция „Пътна инфраструктура“ за зимния сезон, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще даде разяснения по въпроса за спиране на тока в селищата в район „Панчарево“. Най-много са зададените въпроси към министъра на образованието Красимир Вълчев – общо четири. За напредъка на страната в защитата на интелектуалната собственост ще обясни министърът на културата Боил Банов. В контрола ще участват още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, на социалната политика Бисер Петков, министърът на транспорта Росен Желязков, министърът на финансите Владислав Горанов и на икономиката Емил Караниколов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.