НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независен“ (Македония): Македония също има забележки за българските учебници

„Независен“ (Македония): Македония също има забележки за българските учебници

12 Ноември 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Скопие/София. До македонските експерти, които са членове на Съвместната комисия за образователни въпроси и история на Македония и България, не са стигнали zaбележките за съдържанието на учебниците по предмета история, за които българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че София е изпратила до Скопие. Драги Горгиев, който е и първият човек на македонския екип от експерти, казва, че забележките, които Захариева твърди, че са предадени в обем от 30 страници, още не са получени тукашните експерти. Сега той твърди, че двете страни най-вероятно ще разменят забележките си заедно с аргументите за тях.
„До нас не са стигнали никакви забележи. Двете комисии все още не са ги разменили. Не знаем дали тяхната комисия ги е предала или само е информирала българския външен министър. Важно е, че все още не сме получили забележките, нито сме ги изпратили. Това ще се случи през следващата седмица. Вероятно в понеделник ще ги разменим с българските експерти от комисията", поясни Горгиев за „Независим".
Докато България посочва общия брой страници със забележки в учебниците по история, по които учат децата в страната, Горгиев посочва само част от македонските наблюдения върху българските учебници от пети и шести клас, в които Македония е представена като част от българската държава. Пространство за дискусия има и за това как е представено Самуиловото царство - в България е представено като българско, а при нас като македонско, обяснява Горгиев. Но той не разкрива колко страници с бележки ще изпрати македонският експертен екип в България. Забележките се отнасят предимно към представяне на Средновековието в учебниците. Експертите преглеждат учебниците по история, т.е. съдържанието, което се преподава в шести и седми клас на учебниците в шести и седми клас.
„Разбира се, имаме наблюдения и няма да коментирам броя страници, все още сме на етап на анализ, на работа. По мое мнение имаме достатъчно страници с бележки. Но броят на страниците е без значение, съдържанието и качеството на забележките са важни. В този момент не мога да ви кажа забележките, които ще бъдат изпратени. Върху тях все още се работи. Част от тях може да бъдат приети, други не. Когато завършим работата си, ще представим резултатите от нея пред обществото. Ще видим кои са приемливи и кои не – от наша и от тяхна страна. Забележките ще бъдат разменени с официални документи, в писмена форма“, поясни Горгиев.
Съвместната комисия по въпросите на образованието и историята на Македония и България ще проведе трета среща на 29 и 30 ноември в София. Експерти от двете страни се съгласиха да предложат на правителствата да продължат практиката на съвместно честване на Св. Кирил и Методий на 24 май. Въпросът ще бъде част от дневния ред на същата среща.
„Ще бъдат формулирани причините, поради които Св. Кирил и Методий да бъде честван съвместно. Обяснението ще бъде направено и ще бъде представено на правителствата на Македония и България", подчерта Горгиев.
Македонските експерти смятат, че ще бъде постигнато споразумение за част от забележките, но за кои точно отказват да коментират. Горгиев казва, че не иска да предрешава нищо и затова не посочва примери.
Българският министър Захариева заяви, че атмосферата в комисията е конструктивна. Според нея е важно да се постигне взаимно съгласие за общи исторически събития, личности, които трябва да бъдат общоприети.
Българският историк Стефан Дечков заяви, че очаква промени в учебниците по история в двете страни, но предупреди, че процесът ще отнеме по-дълъг период от време. В края на краищата двете правителства са тези, които ще решат дали предложенията на македонските и българските експерти ще бъдат приети.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.