НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Ангел Димитров: Дано в Македония разберат, че науката ни задължава да бъдем отговорни

Проф. Ангел Димитров: Дано в Македония разберат, че науката ни задължава да бъдем отговорни

1 Декември 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Дано в Македония разберат, че науката ни задължава да бъдем отговорни. Това каза проф. Ангел Димитров, съпредседател на третото заседание на българо-македонската комисия по историческите и образователните въпроси, в предаването „Събота 150“ по БНТ. След заседанието стана ясно, че България и Македония ще продължат заедно да честват паметта и делото на светите братя Кирил и Методий и на възрожденеца Григор Пърличев, несъвместими обаче остават позициите на българските и на македонските учени за цар Самуил. „Раздвоен съм в оценката си за тази трета среща. От една страна забелязваме склонност към промяна на закостенелите представи за миналото, от друга страна за пет месеца и след три срещи напредъкът е минимален. Знаем, че колегите са поставени под силен обществен натиск. Разбирам ги, че промените в обществените нагласи са трудни, но необходимостта от исторически катарзис е необходима не само в професионалните среди, но и в обществото“, отбеляза проф. Димитров и добави, че времето е малко за дискусии от такъв характер.
„Работим с аргументи. Целият проблем е, че където няма сериозни научни аргументи, няма документална основа и исторически източници, едната страна започва да използва средства, които да релативизират историята. Подходът е с пристрастие към постмодерна конструкция, в която се поставя под съмнение сериозността на научното изследване. Имаме по-сериозни разминавания, но се надявам колегите да разберат колко неубедително е да използваш теоретични хватки. Надявам се те да разберат, че науката ни задължава да бъдем отговорни. Призваните да правят промени трябва да разберат, че историческият катарзис е необходим и работи за обществото“, каза проф. Ангел Димитров.
„Политиците направиха по-решителната крачка и на 24-и май заедно изразиха почит към светите братя Кирил и Методий. На историците остана да предложим научната аргументация. Беше важно да се разберем с колегите, че трябва да бъде изтъкнато това, което превръща делото на светите братя в обща история. Никой не може да оспорва изключителната роля на българската държава за съхраняването на делото на Кирил и Методий. Това е крачка напред, макар че за мен при сега създадените обстоятелства не е достатъчна. Ако нашата работа се ускори, можем да получим и по-добри резултати.
„Ние сме функция на договора. Самата комисия е създадена след подписването на договора за приятелство и добросъседство“, припомни проф. Димитров. Той прогнозира, че ще има политическо осмисляне на бъдещата работа, като подчерта сложността на ситуацията и надежда, че ще бъде постигнат задоволителен успех.
Проф. Димитров коментира и бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски. „Това е недопустимо. Начинът, по който беше направено, показва, че този човек губи всички основания за политическо бъдеще. Но ме смущава, че беше допуснато да напусне така лековато страната. Това е удар и срещу неговата политическа партия“, допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия между Република България и Република Македония ще проведе третото си заседание в София

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия между Република България и Република Македония ще проведе третото си заседание в София

29 Ноември 2018 | 07:28 | Агенция "Фокус"
София. Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между Република България и Република Македония ще заседава на 29 и 30 ноември в Националния исторически музей в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Заседанието в София е третата среща на 14-те експерти за настоящата година. Смесената комисия от учени от Република България и Република Македония бе създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Съгласно Договора комисията представя пред правителствата на двете страни ежегодни доклади за своята работа.
Съпредседател на комисията от българска страна е професор Ангел Димитров, първият посланик на Република България в Република Македония, а от страна на Република Македония - проф. д-р Драги Георгиев, директор на Института за национална история (ИНИ) в Скопие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Македония също има забележки за българските учебници

„Независен“ (Македония): Македония също има забележки за българските учебници

12 Ноември 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Скопие/София. До македонските експерти, които са членове на Съвместната комисия за образователни въпроси и история на Македония и България, не са стигнали zaбележките за съдържанието на учебниците по предмета история, за които българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че София е изпратила до Скопие. Драги Горгиев, който е и първият човек на македонския екип от експерти, казва, че забележките, които Захариева твърди, че са предадени в обем от 30 страници, още не са получени тукашните експерти. Сега той твърди, че двете страни най-вероятно ще разменят забележките си заедно с аргументите за тях.
„До нас не са стигнали никакви забележи. Двете комисии все още не са ги разменили. Не знаем дали тяхната комисия ги е предала или само е информирала българския външен министър. Важно е, че все още не сме получили забележките, нито сме ги изпратили. Това ще се случи през следващата седмица. Вероятно в понеделник ще ги разменим с българските експерти от комисията", поясни Горгиев за „Независим".
Докато България посочва общия брой страници със забележки в учебниците по история, по които учат децата в страната, Горгиев посочва само част от македонските наблюдения върху българските учебници от пети и шести клас, в които Македония е представена като част от българската държава. Пространство за дискусия има и за това как е представено Самуиловото царство - в България е представено като българско, а при нас като македонско, обяснява Горгиев. Но той не разкрива колко страници с бележки ще изпрати македонският експертен екип в България. Забележките се отнасят предимно към представяне на Средновековието в учебниците. Експертите преглеждат учебниците по история, т.е. съдържанието, което се преподава в шести и седми клас на учебниците в шести и седми клас.
„Разбира се, имаме наблюдения и няма да коментирам броя страници, все още сме на етап на анализ, на работа. По мое мнение имаме достатъчно страници с бележки. Но броят на страниците е без значение, съдържанието и качеството на забележките са важни. В този момент не мога да ви кажа забележките, които ще бъдат изпратени. Върху тях все още се работи. Част от тях може да бъдат приети, други не. Когато завършим работата си, ще представим резултатите от нея пред обществото. Ще видим кои са приемливи и кои не – от наша и от тяхна страна. Забележките ще бъдат разменени с официални документи, в писмена форма“, поясни Горгиев.
Съвместната комисия по въпросите на образованието и историята на Македония и България ще проведе трета среща на 29 и 30 ноември в София. Експерти от двете страни се съгласиха да предложат на правителствата да продължат практиката на съвместно честване на Св. Кирил и Методий на 24 май. Въпросът ще бъде част от дневния ред на същата среща.
„Ще бъдат формулирани причините, поради които Св. Кирил и Методий да бъде честван съвместно. Обяснението ще бъде направено и ще бъде представено на правителствата на Македония и България", подчерта Горгиев.
Македонските експерти смятат, че ще бъде постигнато споразумение за част от забележките, но за кои точно отказват да коментират. Горгиев казва, че не иска да предрешава нищо и затова не посочва примери.
Българският министър Захариева заяви, че атмосферата в комисията е конструктивна. Според нея е важно да се постигне взаимно съгласие за общи исторически събития, личности, които трябва да бъдат общоприети.
Българският историк Стефан Дечков заяви, че очаква промени в учебниците по история в двете страни, но предупреди, че процесът ще отнеме по-дълъг период от време. В края на краищата двете правителства са тези, които ще решат дали предложенията на македонските и българските експерти ще бъдат приети.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.