НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ще завишим санкциите за неизпълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ще завишим санкциите за неизпълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация

12 Ноември 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. Ще завишим санкциите за неизпълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Това каза председателят на бюджетна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова на брифинг в Министерски съвет след среща с кметовете на кметства, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбрахме се, че ще има текстове, които ще гарантират, че когато Общинският съвет приема бюджета за съответната община, той трябва задължително да бъде придружен от финансова сметка за всяко едно кметство. Едновременно с това ще има и засилен контрол по изпълнение на решенията на Общинския съвет и на кмета по отношение именно на тези бюджетни сметки на кметствата“, обясни Менда Стоянова. „На трето място се разбрахме, че е необходимо да има текстове в Закона за обществените поръчки или в Закона за устройство на територията, в които кметът на кметството да има възможност да участва при контрола по изпълнението на обекти на негова територия, възложени от общината. Това ще се гарантира чрез втори подпис при приемането на обектите от кмета на съответното кметство“, допълни тя. „На четвърто място с оглед на това, че ни бяха предоставени множество случаи, при които кметове на общини си позволяват да не изпълняват Закона за местното самоуправление и местната администрация, поехме ангажимент да направим промяна, като завишим санкциите за неизпълнението му“, посочи още Стоянова. По думите й срещата е преминала в конструктивен диалог, кметовете на кметства са дали конкретни примери за тези нарушения, които спъват тяхната работа. „Но искам да подчертая, че не би могло да се изисква от изпълнителната власт, респективно правителството да се намесва във вземането на решения какви политики да се осъществяват. Може да се осъществява само контрол по изпълнението им“, заяви още Менда Стоянова.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: През 2019 г. ангажиментите на кметовете на общини ще бъдат разписани заедно със санкционен механизъм за тяхното неизпълнение

Министър Владислав Горанов: През 2019 г. ангажиментите на кметовете на общини ще бъдат разписани заедно със санкционен механизъм за тяхното неизпълнение

12 Ноември 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. През 2019 г. ангажиментите на кметовете на общини ще бъдат разписани заедно със санкционен механизъм за тяхното неизпълнение. Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет след среща с кметовете на кметства, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Кметовете на населени места поставиха пред нас искания за минимално възможното пребалансиране на отговорностите на местните и общинските кметове, което често се налага от липсата на достатъчно добър синхрон“, отбеляза Горанов. По думите му, ако един кмет на община е от една политическа партия, а кметът на населеното място от друга, често между тях има противопоставяне на чисто политическа основа, което до голяма степен блокира възможността на кметовете на населени места да изпълнят ангажиментите, които са поемали в своята кампания. Според финансовия министър това не може да се елиминира напълно, но може да се въведе по-голям ангажимент на общинските кметове към кметовете на кметства. „Това е една от точките, която предвижда всеки общински кмет да предлага на Общинския съвет за одобрение финансова сметка на всяко кметство. Тя ще бъде определена от Общинския съвет. Местната власт продължава да има възможност да взима тези решения, но веднъж одобрено от Общинския съвет, кметът да е длъжен да го изпълни в параметрите, в които е одобрено“, обясни Горанов. По думите му това са теми не на закон, а на контрол върху изпълнение на действащите закони. „Проблемите не са възникнали от вчера и няма да се решат за един ден. Темите около които се обединихме могат да намерят решение до края на годината. Какви биха могли да бъдат санкциите – няма да са сто тояги на голо на мегдана, вероятно ще бъдат свързани с материална и административна отговорност на кмета, в някои изключителни случаи и с политическа отговорност“, посочи Владислав Горанов. По думите му в Закона за местното самоуправление и местната администрация не се съдържат достатъчно наказателни разпоредби. „Вероятно ще се обсъждат административни и имуществени санкции по отношение на физическото лице „кмет на община“, допълни той.
„Парите за общините остават същите и те са с половин милиард повече за тази година. Голяма част от проблемите, които поставят кметовете на населени места, идват от недобросъвестно понякога или мотивирано от различни принципни постановки решения на общинските кметове“, коментира той. По думите му това противопоставяне ще съществува, винаги но отношенията между общинските и местните кметове трябва да бъдат прецизирани.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Кметовете на кметства протестират пред паметника на Ботев в Калофер с искане за самостоятелен бюджет

Пловдив: Кметовете на кметства протестират пред паметника на Ботев в Калофер с искане за самостоятелен бюджет

10 Октомври 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Калофер. Кметовете на кметства протестират пред паметника на Ботев в Калофер с искане за самостоятелен бюджет. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив Румен Стоянов, кмет на Калофер и председател на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България. На мълчаливия протест присъстват кметове на населени места от цялата страна. „Откакто сме създадени като сдружение, вече две години, направихме много срещи, анализирахме проблемите си и започнахме да работим по тях”, каза Стоянов. Кметовете настояват за промяна в Закона за местната власт, който трябва да задължава общинските кметове да изпълняват задълженията си, вменени им от Общинските съвети и държавните институции, и да разпределят реално средствата между малките общини. „В момента това не е така, сега финансите не стигат до малките населени места, тъй като общинските кметове ги дават на който си искат”, отбеляза Румен Стоянов. Другото искане е кметовете на малките села да се избират с пряк избор, а не да се назначават. Така ще се изпълнява реално волята на хората. Сега кметове на кметства се избират в населени места с население над 350 души, а в тези с по-малък брой жители се назначава кметски наместник.
Стоянов съобщи, че досега те са провеждали много срещи с всички политически партии, с президента и вицепрезидента, не са се срещали единствено с премиера. Той заяви, че резултат от тези срещи все още няма и затова, след последното заседание на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България на 10 септември в Асеновград, кметовете са взели решение да протестират днес отново. Румен Стоянов отбеляза, че ако и сега не се предприемат мерки за решаване на проблемите им, следващият им протест ще бъде на „жълтите павета”, заедно с техни симпатизанти от цялата страна, на 10 ноември.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.