НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Веселин Игнатов, археолог: Над 155 тракийски колесници са били унищожени от иманяри през годините

Веселин Игнатов, археолог: Над 155 тракийски колесници са били унищожени от иманяри през годините

8 Ноември 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Сливен. Над 155 тракийски колесници са били унищожени от иманяри през годините, съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен археологът Веселин Игнатов. Общо 250 такива антични колесници са открити при различни разкопки в местата, където са обитавали древните траки. До думите на Игнатов, на пръсти се броеят тези, които са проучени археологически, а останалите са станали жертва на иманярски набези. Именно затова, от археологическа гледна точка е важна колесницата, открита в надгробно-източна могила край Караново. Тя е почти напълно запазена, включително колелата и спиците. Дотогава археолозите са можели само да гадаят какъв размер и какви спици са имали колелата. Дори и там археологическите проучвания са започнали след иманярска интервенция. Тогава, през 2008 година, при разкопките е открита четириколка с един от най-богато украсени яреми, откривани някога. Там са открити и две сребърни чаши, ценни от историческа гледна точка, а година по-късно е разкрита и ритуалната площадка, с посуда от ритуалните пиршества, извършвани по време на погребалния обред. Игнатов подчерта, че погребването заедно с утвар и луксозни антични возила се среща най-вече в Тракия, затова Карановската надгробно-източна могила е от такова значение за археолозите.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Недев, Археологически музей – Созопол: Нямаме драстични случаи с иманярски набези

Димитър Недев, Археологически музей – Созопол: Нямаме драстични случаи с иманярски набези

7 Ноември 2018 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Бургас. В зоната, която контролираме, нямаме драстични случаи с иманярски набези. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Димитър Недев, директор на Археологическия музей в Созопол. „Има стари пробити могили, даже последните години на миналия век пробиха две, опитахме се чрез ГДБОБ да ги задържим на място, но без резултат“, заяви Недев. По думите му иманярите обикновено се концентрират върху дълбоката част на Странджа и такива случаи е имало в устието на река Ропотамо, както и е имало случай на разбита могила до село Велика.
„За съжаление извършителите не бяха установени. Последният случай е в землището на село Извор, когато при едни теренни обходи във връзка с българо-немска археологическа експедиция, бяха установени две намеси в зоната „Алепу“ близо до Дюни и друга намеса в село Извор“, добави Недев. По думите му са инициирали комисия по член 160 във връзка със застрашени паметници в риск, за да се определят мерки за последващо проучване и по единия обект са констатирани дупки от металотърсачи, както и разбит гроб в зона на надгробна могила. „В зоната на „Калето“ на село Извор заварихме двама младежи да копаят пръст с цел насипване на дворно място, при този случай лицата бяха установени и задържани и се води следствие, посочи Димитър Недев.
Като заключение Недев добави, че проблемите с иманярите не са фатални и толкова сериозни. „При нас и находките вървят добре, край Черноморец, селището, освен разкритата крепостна стена и ценни археологически находки, то тепърва ще разкрива своите тайни, защото е с много дълга хронология от 6 век до към 17 век, там продължават изследванията“, допълни още Недев.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Денис Исаев, Регионален исторически музей – Благогевград: В музея има множество археологически ценности, предадени след акции на МВР

Д-р Денис Исаев, Регионален исторически музей – Благогевград: В музея има множество археологически ценности, предадени след акции на МВР

7 Ноември 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Регионален исторически музей – Благоевград има множество археологически ценности, предадени след акции на МВР. Това каза пред Радио „Фокус“-Пирин Д-р Денис Исаев, археолог от музея. Той уточни, че проблемът с иманярските набези не изчезва. „В региона върлуват иманяри и докато в България има възможност за монопол в това отношение, държавата ще бъде изнасяна и ограбвана“, коментира археологът. По думите му големите цивилизации, като Египет, Рим, Гърция показват, че там не съществува монопол за опазването на тези обекти. „Колеги от цял свят правят проучвания и създават съвременна култура“, заяви Исаев. Той добави, че големият проблем, който носи иманярството е, че пречи за опазването на културното наследство.
Археологът посочи също, че в областта има множество археологически обекти. Той уточни, че регионът е бил много по-мащабен, отколкото може да си го представим сега, като е стигал от днешен Благоевград до Мала Азия. Денис Исаев допълни, че е необходимо археологическите забележителности да бъдат разработвани с концепция и стратегия. „Интересен археологически обект на територията на региона е античния град Хераклея Синтика. В областта съществуват и други археологически обекти, в които се осъществяват разкопки последните две години“ каза археологът. По думите му траките са живеели в своите села на отделни махали. „Селищната система си остава такава, каквото е била от най-древни времена и в рамките на Римската империя. Интересно е, че е открит надпис, който показва, че в региона е имало голям панаир“, заяви специалистът.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Николай Бояджиев, археолог: През последните 3 години 134 ценни предмета, конфискувани след иманярска дейност, са постъпили в Регионален исторически музей – Смолян

Д-р Николай Бояджиев, археолог: През последните 3 години 134 ценни предмета, конфискувани след иманярска дейност, са постъпили в Регионален исторически музей – Смолян

7 Ноември 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Смолян. През последните 3 години общо 134 ценни предмета са постъпили в отдел „Археология“ на Регионален исторически музей – Смолян и всички те са конфискувани от органите на МВР след иманярска дейност. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Николай Бояджиев – археолог в музея в Смолян. Той уточни, че сигналите за иманярска дейност на са постъпвали при тях, а полицията по нейни канали и методи е установила такава дейност и е предприела съответните действия. След дело в съда, предметите, които са обект на незаконна иманярска дейност се отнемат и постъпват при нас. От тези 134 предмети, една част са монети и са във фонд „Номизматика“, а другите са във фонд „Археология“, уточни д-р Бояджиев.
Той отбеляза, че Регионален исторически музей – Смолян участва с няколко предмета в откритата наскоро изложба „Спасени съкровища от България“. „Това са два върха на копия, няколко върхове на стрели и крив тракийски нож, т. нар. махайра, като всички предмети, с които участваме са въоръжение. Те са открити на различни места и са постъпили при нас като конфискувани находки и след съдебно дело са отнети в полза на държавата и са постъпили в нашия музей. Постъпили са от РУ – Девин и след техни оперативни действия и най-вероятно са открити в околностите на Девин. Ценностите са от различни периоди. Два от върховете на стрели са средновековни – тип лястовича опашка, другите са от тракийския период, от античността, желязната и къснобронзовата епоха“, посочи д-р Бояджиев. Той подчерта, че за археолозите в Смолян те представляват голям интерес, защото са добре запазени и единствени по рода си във фонда на музея. Предметите ще участват в изложбата в НИМ до края на януари 2019 г., след което ще постъпят във фонд „Археология“ на Смолянския исторически музей, каза още д-р Бояджиев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГДБОП и Спецпрокуратурата разбиха печатница за фалшиви долари във Варна и пресякоха схема за трафик на културни ценности (ОБЗОР)

ГДБОП и Спецпрокуратурата разбиха печатница за фалшиви долари във Варна и пресякоха схема за трафик на културни ценности (ОБЗОР)

5 Ноември 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
София. ГДБОП и Специализираната прокуратура са неутрализирали две престъпни групи изцяло от български граждани, свързани с печатане на фалшиви пари и трафик на културни ценности.
Печатница за фалшиви долари във Варна:
При операцията на ГД „Борба с организираната престъпност“ и Специализираната прокуратура са задържани трима души, занимавали се с подготовка и изготвяне на неистински доларови банкноти. Подробности за действията по разследването оповестиха директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.
Гл. комисар Спиридонов коментира, че информацията за групата е придобита по оперативен път от служители на ГДБОП. Той уточни, че оскъдните първоначални данни, че „хора от Варна се занимават с производство на фалшиви валута и документи“ са успешно разширени от антимафиоти от сектор „Фалшификации“. Директорът на ГДБОП изтъкна перфектната оперативна работа на колегите си в условията на конспиративност и потвърди отличното сътрудничество със Сикрет сървис на САЩ.
Прокурор Деянова допълни, че през септември т.г. е образувано досъдебното производство срещу организираната престъпна група, чиято дейност е свързана с производство на неистински парични знаци, както и документни престъпления. Групата е действала в периода от месец март 2017 г. до настоящия момент. „Доброто сътрудничество с ГДБОП доведе до разкриване на престъпната група и преустановяване на дейността й. Операцията бе проведена на 2 ноември, като при претърсвания във Варна са установени няколко адреса, на които са съхранявани машини, мастила и други материали, необходими за изготвянето на фалшификатите“, подчерта Евгения Деянова. Тя уточни, че са намерени и иззети отпечатани и подготвени в различна степен на завършеност банкноти само в номинал от 100 щатски долара, като общият сбор възлиза на над 1 350 000 долара. По думите й мастилата, използвани за изготвяне на банкнотите, имитират магнитно мастило, което позволява банкнотата да бъде трудно различаваща се от истинската при проверка. Назначени са експертизи на конфискуваните банкноти, образци ще бъдат предоставени за изследване на Европол и Сикрет сървис. В някои от проверените адреси са открити и служебни знаци на различни институции, в този смисъл предстои повдигане и на други обвинения. На тримата задържани при операцията са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, за подготовка и изготвяне на неистински парични знаци, а на някои от тях – и за документни престъпления. На 4 октомври е внесено и одобрено от съда искането на Специализираната прокуратура за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“ за всеки от тях. Разследването по случая продължава.
Видео от операцията във Варна:

Това е втората печатница за фалшиви банкноти, разкрита на територията на страната в рамките на по-малко от месец. Повече за разбитата печатница в Слънчев бряг може да прочетете тук.

Трафик на културни ценности:
На брифинга бяха съобщени и подробности за неотрализирана престъпна група, занимаваща се с международен трафик на културни ценности. Действията са осъществени съвместно от властите в България и Испания с подкрепата на координационния център на Евроджъст. Групата е изцяло от български граждани, действали на територията на България и Испания. Задържани са 13 души за трафик и държане на културни ценности. Иззети са 30 600 предмета – основно монети и дребни украшения от метал, керамика и други материали.
Наблюдаващият прокурор по делото Сийка Милева уточни: „Разследването е проведено по две паралелни наказателни производства в България и Испания. В страната ни - за организирана престъпна група, занимаваща се с държане и трафик на предмети, имащи белезите на движими културни ценности, а в Испания – за организирана престъпна група, измами и пране на пари. Участници в групата са само български граждани, които живеят в двете държави“. Решението за съвместна операция в един и същи ден и час на територията на двете държави е взето на координационна среща в Евроджъст между представителите на българските и испанските правоохранителни органи. На 23 октомври са проведени действията, претърсени са над 20 адреса. От страна на Кралство Испания са издадени европейски заповеди за разследване и европейски заповеди за арест на български граждани. По силата им четирима българи са задържани в България и към момента тече производство по екстрадицията им в Испания. Общо деветима българи са задържани на територията на Кралството, на адресите им са иззети около 30 000 предмета с културно-историческа стойност. Други 600 предмета са открити в България. Иззети са също металотърсачи, мобилни телефони, лаптопи. Българските разследващи са установили, че предметите са били транспортирани до Испания чрез транспортна фирма. При претърсвания и изземвания, от бус на транспортната фирма, са иззети 170 000 евро, пакетирани в множество пликове. Спряна и иззета е и доставка от голяма спедиторска фирма, съдържаща предмети, имащи белезите на движими културни ценности.
Главен комисар Ивайло Спиридонов поясни, че служители на сектор „Трафик на културно-исторически ценности“ са придобили информация за незаконната дейност през месец януари т.г. Установено е как ценностите напускат страната и след пристигането им в Испания биват обявявани за продажба в електронни сайтове. На иззетите в България и Испания предмети са назначени експертизи.
Теодора ПАТРОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов: Тепърва ще става ясно откъде са придобити културните ценности, открити при акцията в България и Испания

Гл. комисар Ивайло Спиридонов: Тепърва ще става ясно откъде са придобити културните ценности, открити при акцията в България и Испания

5 Ноември 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Тепърва ще става ясно откъде са придобити културните ценности, открити при акцията в България и Испания. Това каза гл. комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, на брифинг на Специализираната прокуратура и ГДБОП във връзка с неутрализирани две престъпни групи за трафик на културни ценности и за печатане на фалшиви пари, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Във връзка с неутрализираните две престъпни групи за трафик на културни ценности и за печатане на фалшиви пари, гл. комисар Спиридонов коментира, че най-основното и по двата случая е перфектната международна дейност, която имат и Специализирана прокуратура и ГДБОП с партньорски структури в Европа и САЩ.
„По първия случай с трафика на културните ценности бих казал, че придобитата информация е още от началото на януари месец. Тогава колегите успяха да развият информацията как тези ценности напускат страната и там са обявявани за продажба чрез електронни сайтове. България е на възлово място между Изтока и Запада, включително и тези военни действия, които се водят на територията на Сирия. През България минават много културни ценности за Европа. Откъде са придобити тези културни ценности тепърва ще става ясно“, каза още Спиридонов.
„Перфектна оперативна работа на колегите по фалшификациите. Бих казал, че в една толкова конспиративна дейност изключително трудно се стига до абсолютно всичко в първоначалния етап. Няма да крия, че за много от нещата сме подозирали какво ще намерим на тези адреси. Част от техниката е открита в гараж, изолиран от шума.“, съобщи още комисарят.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Евгения Деянова: Над 1 350 000 долара фалшиви банкноти са иззети при акция на Специализираната прокуратура във Варна

Прокурор Евгения Деянова: Над 1 350 000 долара фалшиви банкноти са иззети при акция на Специализираната прокуратура във Варна

5 Ноември 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Над 1 350 000 долара фалшиви банкноти са иззети при акция на Специализираната прокуратура във Варна. Това съобщи прокурорът Евгения Деянова на брифинг на Специализираната прокуратура и ГДБОП във връзка с неутрализирани две престъпни групи за трафик на културни ценности и за печатане на фалшиви пари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Септември в Специализирана прокуратура беше образувано досъдебно производство срещу организирана престъпна група, която е действала във времето от месец март 2017 година до настоящия момент. Целта на тази организирана престъпна група е обвързана с производство и изготвяне на неистински парични знаци, както и документни престъпления. През ноември групата беше разкрита и при извършени претърсвания на територията на град Варна бяха установени няколко адреса, в които лицата са съхранявали машини, техники и консумативи, необходими за изготвянето на тези неистински парични знаци. Те са иззети по делото. При извършените претърсвания бяха намерени отпечатани и изготвени в различна степен на завършеност банкноти само в номинал от 100 щатски долара", каза още Евгения Деянова. "В резултат на това са задържани 3 лица и са привлечени като обвиняеми. На тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за подготовка на неистински парични знаци. Интересното в случая е, че мастилата, които са използвали за изготвянето на този вид банкноти, имитират магнитно мастило, което позволява банкнотата да бъде трудно различаваща се от истинската при проверка в устройство за проверка на банкноти. Тоест тези банкноти трудно биха били разпознаваеми дори и от банкомат или от едно преброяващо устройство, което би следвало да отчита неистинските банкноти. Освен банкнотите в някои от адресите намерихме също и служебни знаци на различни институции – на Министерство на вътрешните работи, на Морска администрация, така че във връзка с тези предмети и вещи предстои повдигане и на други обвинения. Разследването продължава", допълни прокурорът.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Сийка Милева: Задържана е престъпна група от български граждани за трафик на културни ценности в Испания

Прокурор Сийка Милева: Задържана е престъпна група от български граждани за трафик на културни ценности в Испания

5 Ноември 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Задържана е престъпна българска група за трафик на културни ценности в Испания. Това съобщи прокурор Сийка Милева на брифинг на Специализираната прокуратура и ГДБОП във връзка с неутрализирани две престъпни групи за трафик на културни ценности и за печатане на фалшиви пари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Касае се за организирана престъпна група, която е само от български граждани, които живеят и на двете територии. На 23 октомври на територията и на двете държави се проведе специализирана полицейска операция, в която бяха претърсени над 20 адреса. Бяха издадени от Кралство Испания европейски заповеди за арести на български граждани. Четирима български граждани от нашата територия бяха задържани и към момента тече производство по екстрадиция на същите към Кралство Испания. На територията на Испания са задържани 9 лица български граждани. На адресите им са открити около 30 хиляди предмета, имащи белези на движими културни ценности, като в България са открити 600 предмета, металотърсачи, иззети са мобилни телефони и лаптопи. Предметите се транспортират на територията на Кралство Испания чрез транспортна фирма. Бяха претърсени автомобилите на тази транспортна фирма. При претърсването бяха открити и иззети 180 хиляди евро, като парите бяха пакетирани в малки бели пликчета. Беше спряна и иззета доставка от голяма спедиторска фирма, която доставка съдържаше много предмети, имащи белези на движими културни ценности", обясни прокурорът. "Касае се за две паралелни наказателни производства на територията на Република България и Кралство Испания. Досъдебното производство, създадено на наша територия, касае организирана престъпна група, която се занимава с държане и трафик на предмети, имащи белези на движими културни ценности. В Испания досъдебното производство също е образувано за организирани престъпна група, измами и пране на пари", допълни Сийка Милева.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съдебна палата ще се проведе брифинг във връзка с неутрализирани две престъпни групи за трафик на културни ценности и за печатане на фалшиви пари

В Съдебна палата ще се проведе брифинг във връзка с неутрализирани две престъпни групи за трафик на културни ценности и за печатане на фалшиви пари

5 Ноември 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. В Съдебна палата ще се проведе брифинг във връзка с неутрализирани две престъпни групи за трафик на културни ценности и за печатане на фалшиви пари. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Днес от 13.30 часа в заседателната зала на етаж 4 в столичната Съдебна палата ще се проведе брифинг на Специализираната прокуратура и ГДБОП по повод неутрализирането на две организирани престъпни групи: за международен трафик на културни ценности (по съвместно разследване с испанските власти, с участие в групата само на българи) и за отпечатване на неистински доларови банкноти (друга печатница на фалшификати с високо качество). Информация ще предоставят изпълняващият функциите ръководител на СП Димитър Петров, директорът на ГДБОП, главен комисар Ивайло Спиридонов, наблюдаващите прокурори Сийка Милева и Евгения Деянова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.