НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Регионалната инспекция по околната среда и водите е установила неорганизирано емитиране на прах на площадката на кариера „Цех Родопи“ в землището на село Белащица

Пловдив: Регионалната инспекция по околната среда и водите е установила неорганизирано емитиране на прах на площадката на кариера „Цех Родопи“ в землището на село Белащица

18 Октомври 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив е установила неорганизирано емитиране на прах на площадката на кариера „Цех Родопи“ в землището на село Белащица. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от екоинспекцията. Това е станало в съвместна среща с представители на Министерството на енергетиката, Министерството на земеделието, храните и горите, Инспекцията по труда – Пловдив, концесионерите, жители от селата Белащица, Гълъбово и община Куклен. На място е констатирано нарушаване дължината на ръкава към транспортна лента на сортиращата инсталация и изнесен прах по републиканската пътна мрежа в участъка от кариерата до кантара на обекта. На концесионерите на двете кариери са дадени предписания за увеличаване кратността на измиване на вътрешните пътища, недопускане работа на инсталациите без оросителна система, включително и създаване на водна завеса. Изискванията са концесионерите да измиват частта от републиканската пътна мрежа, използвана от дружеството за недопускане на неорганизирано емитиране на прах при движение на транспортните средства, ползващи пътя. Срокът за изпълнение на предписанията е седмица от датата на получаването им.
Кариерите са разположени в район за оценка и управление на качеството на атмосферния въздух, в който нивата на показател фини прахови частици са превишени. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив се е произнесла на 17 юли тази година за новата концесионна площ „да се извърши оценка на въздействието върху околната среда”, тъй като се очаква значително вредно въздействие върху здравето на хората и околната среда. В заданието за изготвяне на доклада ще залегне отчитане влиянието на всички инвестиционни намерения в района, включително оценка на кумулативния ефект от двете съществуващи кариери. Като се отчита влошеното качество на атмосферния въздух в Агломерация Пловдив, извършването на дейности, които допринасят за увеличаване на фини прахови частици във въздуха е нецелесъобразно за опазване на здравето на хората и околната среда. В тази връзка кметовете на общини е препоръчително да не отреждат терени за такъв тип дейности.
На срещата не са присъствали представители на Община Родопи и кметство Белащица. По този повод екоинспекцията е информирала кмета на община Родопи във връзка с изпълнение на законовите му задължения за контрол на качеството на атмосферния въздух, както и определяне на схема или график за транспорт на добития инертен материал от кариерите, съгласно екологичното законодателство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.