НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Около 200 души се събраха в района на Катедралата за пореден протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот у нас

Варна: Около 200 души се събраха в района на Катедралата за пореден протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот у нас

14 Ноември 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Варна. Около 200 души се събраха в района на Катедралата във Варна за пореден протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот у нас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. В протестните действия поредна вечер се включват и представители на различни мотоклубове в града. На пиацата пред Катедралния храм има паркирани около десетина мотори. Забелязва се засилено полицейско присъствие както пред Катедралата, така и пред Общината. На площада има много млади хора с трибагреници, но реално протестът все още не е започнал, хората са се събрали и разговарят помежду си. Антон Милетиев е един от представителите на мотоклубовете в града, който за поредна вечер е на протеста. Антон Милетиев каза, че той и приятелите му са дошли да подкрепят протестиращите и исканията им са като на всички хора - да се подобри животът в страната. Според него от година на година ситуацията става все по-тежка, доходите са по-ниски, а цените се повишават. Корупцията също е голям проблем, посочи Антон Милетиев. Все още не е ясно накъде ще тръгнат протестиращите, но някои от тях коментират, че маршрутът ще бъде към Община Варна. Движението в района на Катедралния храм не е спряно и трафикът се осъществява нормално, като единични шофьори подкрепят събралите се с клаксони.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: На протестите присъстват лица, които провокират или полицаите, или останалите участници

Министър Младен Маринов: На протестите присъстват лица, които провокират или полицаите, или останалите участници

14 Ноември 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. В групите присъстват хора, които явно под някакъв мотив или с друга цел, или провокират полицаите или останалите участници в протеста. Намесваме се, за да запазим мира. Това каза пред журналисти вътрешният министър Младен Маринов за протестите срещу високите цени на горивата преди изслушването му във парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На много места става въпрос за протести, които не са организирани съгласно закона. Реално там няма организатор, няма с кого да се води диалог“, заяви той. Попитан притеснява ли се МВР от протестите и вярно ли е, че в протестите участват криминални лица Младен Маринов посочи: „Всяко нещо, което е свързано с обществено напрежение ни притеснява. Задачата ни е да опазим обществения мир“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова задава шест въпроса към държавата за цената на горивата у нас

Омбудсманът Мая Манолова задава шест въпроса към държавата за цената на горивата у нас

14 Ноември 2018 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Покачването на цените на горивата в България доведоха до различни форми на граждански протести. Една от причините за тях е и липсата на адекватна реакция на държавата, която е отговорна за създаването на закони, осигуряващи свободен конкурентен пазар на стоки и услуги, както и за спазването на тези закони. Това се посочва в позиция на омбудсмана Мая Манолова с 6 въпроса към държавата по повод високата цена на горивата у нас, съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Според Мая Манолова проблемът засяга както бита и семейния бюджет на всеки гражданин, така и себестойността на всяка стока или услуга в страната ни и отново рефлектира върху джоба на българина. „За пореден път правата и интересите на българските граждани са засегнати неблагоприятно, поради което съм длъжна като обществен защитник да изразя своята позиция.Скокът при горивата идва след поредното повишаване на цените на газа, парното и топлата вода, срещу което застанах категорично като омбудсман, сезирайки и прокуратурата. Увеличението с бързи темпове доведе и до по-високи цени на основни стоки и услуги. Безспорно е, че цените на горивата у нас се влияят от цените на международния пазар. Но, при положение, че България е страната с най-нисък акциз в Европа, „евтин“ ток и работна ръка, какво е логичното обяснение защо крайните цени на горивата в България не са и постоянно най-ниските в ЕС", добави Манолова.
По думите ѝ на фона на драстичното поскъпване на живота у нас - за храна, за жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома), за здравеопазване, за транспорт и съобщения, за образование, за данъци и социални осигуровки и др., нарастването на цените на горивата е преляло чашата на търпението на хората, предвид липсата на социална поносимост. „Това повдига очевидни въпроси, на които държавата дължи отговори на гражданите.
Първо: защитава ли регулацията в сектора и правата и интересите на гражданите?
Второ: създава ли законодателството достатъчно конкурентна среда при вноса и продажбата на горива?
Трето: съществува ли монопол при управлението на данъчните складове?
Четвърто: дали нормативната уредба и практиките създават възможности за по-евтин внос на бензин и дизелово гориво или ги препятстват?
Пето: възможно ли е намаляване на ДДС-то върху горивата?
Шесто: какво е предприето след отправените препоръки от Комисията за защита на конкуренцията за подобряване на пазарната среда, във връзка с извършен секторен анализ, една от които е създаване на държавни данъчни складове?
Очаквам отговорно отношение от институциите и честен отговор към гражданите, защото проблемът с цените на горивата засяга цялата икономика на България и бюджета на всяко българско семейство", казва още Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: В града ще се проведе протест под надслов  „Един народ срещу системата“

Сливен: В града ще се проведе протест под надслов „Един народ срещу системата“

14 Ноември 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Сливен Протест под надслов „Един народ срещу системата“ ще се състои тази вечер в Сливен. Организацията се провежда в социалните мрежи, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Сборният пункт е паметника на Хаджи Димитър. Протестиращите ще се съберат в 18.00 часа, а след това ще преминат по главната улица, за да представят своите искания.
Снощи в града се състоя протестно шествие, на което се чуваха скандирания „Оставка“.
За 18 ноември е насрочен голям протест срещу високите цени на горивата, застраховките и социалната несправедливост. Сборният пункт е паркингът на Дамарски мост. Началният час е 11.00 часа.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Вчерашните протести преминаха при добър обществен ред с малки изключения

Министър Младен Маринов: Вчерашните протести преминаха при добър обществен ред с малки изключения

14 Ноември 2018 | 08:32 | Агенция "Фокус"
София. Вчера за поредна вечер бяха проведени в няколко областни града протести. Някои от тях бяха предварително заявени и регламентирани в общината и областните дирекции на МВР, други бяха нерегламентирани и проведени без организатор. Навсякъде преминаха при добър обществен ред с малки изключения. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „В Перник предприеха блокиране на пътна инфраструктура на АМ „Люлин“ и пътния възел към Драгичево. Във Варна имаше лек инцидент от участник в протеста - 19-годишен с криминална проява за телесна повреда хвърли пиратка, а при опит да бъде установен от полицейски служители, ги напръска със сълзотворен спрей. Установен е и ще се приложи законът спрямо него“, обясни министърът.
„Нашата задача е в тези случаи наистина да гарантираме един добър обществен ред, да гарантираме гражданския мир, защото имаме случаи на конфликти между протестиращи“, заяви Младенов и добави, че там, където няма организатори, органите на реда няма с кого да разговарят и винаги се намират и провокатори.
„Призоваваме да се спазват правата на всички граждани“, каза още министърът. Той обясни, че преди разпръскването и задържането на протестиращи има няколко стъпки, които органите на реда са длъжни да приложат. „Първата е призивът. Естествено там, където има явни и груби нарушения на обществения ред, колегите взимат отношение и по административен и по наказателен ред“, добави той.
Министърът заяви, че няма да взима отношение по въпроса дали зад протестите стоят политически сили. „Това, което наблюдавам е, че има граждани, които ясно изразяват това, което искат, но има и лица, които открито търсят конфронтация с полицейски служители и аз не мога да си обясня какво провокира това поведение, при положение, че на въпросите от останалите граждани какво прави полицията, за да освободи магистралата, ние все още сме на етап призив за спазване на закона“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отново блокади и протести в страната срещу цените на горивата (ОБЗОР)

Отново блокади и протести в страната срещу цените на горивата (ОБЗОР)

13 Ноември 2018 | 21:53 | Агенция "Фокус"
София. Протестите срещу високите цени на горивата и с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов продължиха за поредна вечер в няколко града на страната.
В София хората се събраха пред Министерския съвет, като основно бяха майките на деца с увреждания. Поредното им шествие тръгна от Министерския съвет, стигна до булевардите „Мария Луиза” и „Тодор Александров”. Движението временно беше блокирано, което наложи временно трамваите, движещи се по линия 4 и 10, както и автобус ТМ 10 да бъдат отклонени. По-късно протестиращите се върнаха пред сградата на Министерския съвет.
Над час около 250 души от Перник блокираха автомагистрала „Люлин” и пътен възел „Даскалово“. Това доведе до огромни колони от автомобили, които изчакваха, за да преминат. На мястото имаше засилено полицейско присъствие и „Жандармерия“.
Блокади имаше отново и във Варна. Над 500 души се събраха пред Катедралата, за да изразят недоволството си. След това се отправиха пеша, с автомобили мотори към сградата на Общината. Шествието блокира част от бул. „Осми Приморски полк", бул. „Мария Луиза", бул. „Владислав Варненчик“, както и част от бул. „Сливница". През цялото време недоволните граждани скандираха „Мафия“ и „Оставка“. Протестиращи опитаха да нахлуят в жилището на общински съветник на ул. „Отец Паисий“.
Около 50 души се събраха пред сградата на Общината в Бургас, откъдето тръгнаха до началото на Морската градина и се върнаха обратно. По време на шествието полицейският контрол беше засилен, а част от протестиращите използваха пиротехника.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Възстановено е движението на пътен възел "Даскалово" и автомагистрала "Люлин"

Перник: Възстановено е движението на пътен възел "Даскалово" и автомагистрала "Люлин"

13 Ноември 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Перник. Приключил е протестът на пътен възел "Даскалово" и автомагистрала "Люлин" срещу високите цени на горивата, повишаването на цената на „Гражданска отговорност“ и увеличението на данъка за старите автомобили. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от ОДМВР - Перник. Движението е възстановено. В протеста се включиха над 250 души. Демонстрацията е преминала мирно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Протестиращи опитаха да влязат в дома на общински съветник

Варна: Протестиращи опитаха да влязат в дома на общински съветник

13 Ноември 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Варна. Напрежението между протестиращи и полиция ескалира, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Протестиращи са опитали да влязат във вход на блок на ул. "Отец Паисий". Според присъстващи домът, в който хората се опитаха да влязат, е на общински съветник. Полицията е предотвратила опита. Шествието продължава отново към Катедралата. Полицейското присъствие е засилено.
Християн ТИЛКИЯН
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Протестиращите блокираха бул. "Владислав Варненчик" в посока изхода на града

Варна: Протестиращите блокираха бул. "Владислав Варненчик" в посока изхода на града

13 Ноември 2018 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Варна. Протестиращите във Варна блокираха бул. "Владислав Варненчик" в посока изхода на града, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Над 500 души, мотори и коли се отправиха към най-големите търговски центрове в града и блокираха движението от и към Катедралния храм. С патриотични и народни песни, викове и клаксони протестиращите продължават за четвърти ден да показват недоволството си по улиците. Полицейското присъствие е засилено.
Християн ТИЛКИЯН
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Над час продължава блокадата на пътен възел "Даскалово" и автомагистрала "Люлин"

Перник: Над час продължава блокадата на пътен възел "Даскалово" и автомагистрала "Люлин"

13 Ноември 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
Перник. Над час продължава блокадата на пътен възел "Даскалово" и автомагистрала "Люлин". Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОДМВР – Перник. В протеста срещу скъпите горива, повишаването на цената на „Гражданска отговорност“ и увеличението на данъка за старите автомобили участват над 250 души. Образували са се колони от автомобили. На място има много полиция и жандармерия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Блокирано е движението на пътен възел "Даскалово" и автомагистрала "Люлин"

Перник: Блокирано е движението на пътен възел "Даскалово" и автомагистрала "Люлин"

13 Ноември 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Перник. За пореден ден протестиращи граждани са блокирали е движението на пътен възел "Даскалово" и автомагистрала "Люлин", предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестът е срещу скъпите горива, повишаването на цената на „Гражданска отговорност“ и увеличението на данъка за старите автомобили. Заради протеста се се образували колони от автомобили. На място има много полиция и жандармерия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Около 50 души се събраха в центъра на града на протест срещу високите цени на горивата и ниските доходи

Бургас: Около 50 души се събраха в центъра на града на протест срещу високите цени на горивата и ниските доходи

13 Ноември 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Бургас. Около 50-60 души се събраха на пореден протест в центъра на Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Бургас. Причината за протеста са освен високите цени на горивата, също така ниските доходи и ниският стандарт на живот в страната. Протестът започна пред сградата на Община Бургас и продължи до началото на Морската градина и обратно. По време на шествието полицейският контрол беше засилен, а част от протестиращите използваха пиротехника. „Събрали сме се, за да покажем гражданската си позиция, защото вече ни писна от тази система. 29 години минаха, а развитие – никакво. Ударихме дъното, във всички класации на Европа сме на последно място. Ние сме най-бедният и изтормозен народ“, заяви един от протестиращите. Според него протестът е бил организиран спонтанно чрез социалните мрежи. „Странното е, че преди около час съобщението за предстоящия протест беше изтрито от социалната мрежа“, допълни още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Протестиращите блокираха ключови булеварди в града

Варна: Протестиращите блокираха ключови булеварди в града

13 Ноември 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Варна. Протестиращите блокираха ключови булеварди във Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Над 400 пешеходци, мотористи и автомобили изминаха пътя от Катедралата до Община Варна с викове "Оставка" и "Мафия". Искането на хората, които излизат за четвърти ден на протест, е за свалянето на правителството, срещу високите цени на горивата и "Гражданската отговорност". Шествието блокира част от бул. "Осми Приморски полк", бул. "Мария Луиза", както и част от бул. "Сливница". Недоволството си протестиращите показват чрез викове и клаксони. Полицейското присъствие е засилено.
Християн ТИЛКИЯН
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Над 400 души, сред които и мотористи, са се събрали пред Катедралата във Варна на протест срещу високите цени на горивата

Варна: Над 400 души, сред които и мотористи, са се събрали пред Катедралата във Варна на протест срещу високите цени на горивата

13 Ноември 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
София. Над 400 души, сред които и мотористи, са се събрали пред Катедралата във Варна на протест срещу високите цени на горивата, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. На стоянката на такситата на площад "Св. Св. Кирил и Методий" продължават да се събират все повече протестиращи въпреки студеното време. Голям брой мотористи присъстват на протеста, заедно с превозните си средства, за да подкрепят шествието. Полицейското присъствие е засилено.
Християн ТИЛКИЯН
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Владимиров, ЦИД: Няма игра с цените на горивата, а повторение на добре познат сценарий от последното десетилетие

Мартин Владимиров, ЦИД: Няма игра с цените на горивата, а повторение на добре познат сценарий от последното десетилетие

13 Ноември 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
София. Няма игра с цените на горивата, а повторение на добре познат сценарий от последното десетилетие. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ експертът в Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров. Той обясни, че в периоди на раздвижване на цените на международните пазари, доминиращите играчи на българския пазар на горива се възползват от ситуацията. „По този начин те увеличават маржа на печалбата си над средния както за региона на Балканите, така и за ЕС“, уточни Владимиров. Съгласно изказването му причина за разликите в цените на горивата у нас и в чужбина е структурата на пазара на горивата. „Особено на пазара на едро, характеризиращ се с един доминантен играч, който използва няколко свои дистрибутори, свързани с компании, определящи пазарните трендове. Големите вериги, които се съобразяват с тези трендове, се възползват от гаранцията за висок марж на печалба. А в замяна не се използват конкурентни или алтернативни горива, произведени в други рафинерии, например като Румъния или Гърция, говорейки за региона“, коментира Мартин Владимиров. Toй добави, че проблемът не е непременно в липсата на внос на горива у нас. „Проблемът е, че вносителите доставят горива на същите цени, на каквито и рафинерията в Бургас. С други думи – няма опит за конкуренция на цените“, каза още Владимиров. Според него в подобни условия доминиращият играч на пазара на едро се опитва да достигне до най-високата възможна цена.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП – София: Хората се притесняват, че нямат достатъчно средства да посрещнат покачването на цените на горивата – доходите трябва да се повишат

Калоян Паргов, БСП – София: Хората се притесняват, че нямат достатъчно средства да посрещнат покачването на цените на горивата – доходите трябва да се повишат

13 Ноември 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
София. Хората се притесняват, че нямат достатъчно средства да посрещнат покачването на цените на горивата. Това каза пред журналисти председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него решението е чрез бюджета правителството да стимулира икономиката и да повиши доходите. Той уточни, че приносът на държавата във формирането на БВП е 10%, а 90% е от бизнеса. „Т.е. бизнесът е този,който плаща заплати и той има нужда от стимули, за да има по-добри икономически резултати, които да се претворят в повече доходи за техните служители, работници. Оттам и повече данъци за бюджета“, каза още Паргов и цитира народната мъдрост „Не ме е страх от разходи, а от малко приходи“.
„Хората се притесняват, че нямат достатъчно доходи да посрещнат утрешните нужди на утрешното покачване на цените на горивата. Сега ще усетим това по сметките за парно. Чух, че „Булгаргаз“ иска 5% увеличение на цената на газа от януари месец. Очаквам да има увеличение на цената на тока от догодина. На фона на инфлационните процеси, виждате цената на хляба расте“, каза още Паргов. Той поясни, че основните подбудители на протестите са ПП ГЕРБ с техните действия или бездействие. „Няма сила, най-малкото БСП или президента, която да накара хората да излязат на улицата. Още не се е родил такъв тип лидер или организация,която така да лидира, че да е в стил „Овчарчето Калитко“ - като засвири с флейтата и всички да тръгнат подир нея“, каза Паргов.
Той заяви, че дълги години си говорим за картелно споразумение на пазара на горивата и припомни, че още в първия кабинет на Бойко Борисов
отговорните институции са извършили проверка за наличие на някакво писмено картелно споразумение. По димите му обаче не е нужно да има писмено споразумение за това, достатъчно е да се разходим и да сравним цените. „Цената на горивата до голяма степен се формира като влияние от световната борсова цена на петрола, газта, долара. Разбира се в тази цена има компонент акциз“, каза още Паргов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 12 протокола за предупреждение са съставили полицейските служители по време на протестите на 11 ноември в града

Велико Търново: 12 протокола за предупреждение са съставили полицейските служители по време на протестите на 11 ноември в града

13 Ноември 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 12 протокола за предупреждение са съставили полицейските служители по време на протестите на 11 ноември във Велико Търново, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Велико Търново. В неделя, за времето от 17.00 до 20.30 ччаса на територията на град Велико Търново беше заявено и разрешено провеждането автомотошествие. Преди започването му, около 2000 човека от протестиращите, без необходимото разрешение затвориха главен път І-4 на кръгово кръстовище ул. „Магистрална“ и ул. „Краков“ в град Велико Търново, в двете посоки.
Охраната на мероприятието бе осъществена от 40 полицейски служители. По време на мероприятието инциденти не са допуснати. Съставени са 12 протокола за предупреждение. Проведени са беседи с организатори и участници в протеста, с цел предотвратяване на действия, нарушаващи обществения ред и маршрута на движение. Двама граждани са проверени за употреба на алкохол. На единия пробата е била отрицателна, другия е отказал проба с техническо средство, за което му е бил съставен акт по ЗДвП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Катя Табачка, ОДМВР – Кюстендил: Десет акта са съставени в рамките на провелите се на 11 ноември протести срещу високите цени на горивата в Кюстендил и в Дупница

Катя Табачка, ОДМВР – Кюстендил: Десет акта са съставени в рамките на провелите се на 11 ноември протести срещу високите цени на горивата в Кюстендил и в Дупница

13 Ноември 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Десет акта са съставени в рамките на провелите се на 11 ноември протести срещу високите цени на горивата в Кюстендил и в Дупница. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Катя Табачка, говорител на Областна дирекция на МВР (ОДМВР) – Кюстендил. По думите й организаторите на протеста в Дупница са заявили начален час 11.30 ч. на 11 ноември на разклон „Дупница”, но без да уточняват на кой разклон. В този ден протестиращите са се събрали на площад „Барикадите“. Протестът е прераснал в затваряне на движението по главен път Е 79 – в района на пътен възел „Байкал“, за времето от 11.30 до 18.00 часа. По време на протеста е осигурен алтернативен маршрут по автомагистрала „Струма“ . За неизпълнени полицейски разпореждания служители на Районно управление на МВР – Дупница са съставили 8 акта на участници в протеста и 8 предупредителни протокола. Организаторите на протеста в Кюстендил са спазили предварително заявения маршрут на автошествието. Спиране на движението не е имало. На този протест са съставени два акта на участниците по Закона за българските лични документи.
Венцеслав ИЛЧЕВОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Установени са участниците във възникналото спречкване пред сградата на Общината по време на снощните протести

Варна: Установени са участниците във възникналото спречкване пред сградата на Общината по време на снощните протести

13 Ноември 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Варна. Установени са участниците във възникналото спречкване пред сградата на Община Варна по време на снощните протести. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Областна дирекция на МВР (ОДМВР) – Варна. Говорителят на ОДМВР Ивана Милева уточни, че при провелото се на 12 ноември протестно шествие във Варна не е допуснато ескалиране на напрежението. „Ясно стана, че в един момент в началото на протеста между симпатизанти на определено политическо движение и други участници в протеста е възникнало спречкване. Своевременната намеса на полицейските служители е успяла да предотврати задълбочаване на конфликта и не се е стигнало до ескалиране на напрежението“, добави Ивана Милева.
При инцидента няма пострадали, при своите действия служителите на реда не са използвали помощни средства и допълнителна сила. Във връзка с провелите се протестни действия през почивните дни Ивана Милева посочи, че има наложени санкции спрямо петима водачи на автомобили, нарушили Закона за движение по пътищата, като са възпрепятствали нормалното придвижване на граждани по пътните артерии на Варна. Санкция е наложена и на организатора на протеста, който е нарушил условията и правилата на Закона за движение по пътищата. Тази вечер отново се очаква провеждане на протестни действия в град Варна. Взети се всички необходими мерки за обезпечаване на обществения ред, отбеляза Ивана Милева.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Петко Драгнев, Общинско предприятие „Бургасбус“: На този етап нямаме намерения да вдигаме цените на билетите, въпреки повишените цени на горивата и „Гражданска отговорност”

Инж. Петко Драгнев, Общинско предприятие „Бургасбус“: На този етап нямаме намерения да вдигаме цените на билетите, въпреки повишените цени на горивата и „Гражданска отговорност”

13 Ноември 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Бургас. На този етап нямаме намерения да вдигаме цените на билетите и на картите, въпреки повишените цени на горивата и застраховката „Гражданска отговорност”, каза за Радио „Фокус“-Бургас инж. Петко Драгнев, управител на Общинско предприятие „Бургасбус”. „Надявам се, че това, което се коментира в последните дни, ще се случи - в посока намаляване цените на горивата, както и за „Гражданска отговорност”, отбеляза инж. Драгнев. По думите му засега цените ще се задържат на стойността, на която са, а само при драстично повишение е възможна някаква промяна. „Но информацията, която се дава от компетентните органи, е по-скоро цената да се понижи“, заяви управителят на Общинското предприятие „Бургасбус”.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жители на Пловдив ще се включат в националния протест, който ще се проведе на 18 ноември в столицата

Пловдив: Жители на Пловдив ще се включат в националния протест, който ще се проведе на 18 ноември в столицата

13 Ноември 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жители на Пловдив ще се включат в националния протест, който ще се проведе на 18 ноември в столицата, съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от организаторите. Все още не са ясни часът и мястото, откъдето ще потеглят хората. Те изразяват недоволството не само срещу високите цени на горивата, но и срещу скъпия живот. За първи път протест се проведе миналата неделя. Стотици жители на Пловдив, Карлово и Сопот блокираха ключови пътни артерии. Над 1000 превозни средства се включиха в протестното шествие в Пловдив.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КФН: Предварителните разчети сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина Гражданска отговорност с въвеждането на системата „бонус-малус“

КФН: Предварителните разчети сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина Гражданска отговорност с въвеждането на системата „бонус-малус“

13 Ноември 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Като елемент от общественото обсъждане на наредбата, с която се въвежда системата „бонус-малус“ Комисията за финансов надзор (КФН) вече започна интензивни срещи с браншови асоциации и неправителствени организации. Целта на тези срещи е в режим на диалог да се чуят конструктивни мнения, които да бъдат отразени в окончателния вариант на системата „бонус-малус“. Това съобщиха от пресцентъра на КФН. Опазването живота на българските граждани и намаляване броя на пътно-транспортните произшествия е основната цел пред системата „бонус-малус“. Предварителните разчети сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина Гражданска отговорност, тъй като ще попаднат в бонус-класовете. Под 1% от шофьорите ще бъдат в най-високите класове по малус, които предвиждат оскъпяване с 400%. Същевременно е важно да се посочи, че попадането в този клас най-често е следствие на виновно причинена смърт на пътя.
Комисията за финансов надзор заедно с Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които също ще трябва да одобрят наредбата, организира на 3 декември 2018 година (понеделник) кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички заинтересовани страни, включително и медиите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов: БСП – София работи за двата избора догодина – ще се борим за първото място

Калоян Паргов: БСП – София работи за двата избора догодина – ще се борим за първото място

13 Ноември 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. БСП – София работи за двата избора догодина – ще се борим за първото място. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За доброто на България БСП - София като част от партията ще даде своя принос в цялостния резултат на БСП. Ние работим сериозно по този въпрос. Имаме нужната консолидация в София. Вече започнахме да си издигаме районни кметове. Да си правим избирателни комисии, да се готвим за избори“, каза Паргов. По думите му, който играе за второто място, обикновено получава третото“
На въпрос дали активисти на БСП изразяват недоволство или надъхват за такова, Паргов коментира: „След като ГЕРБ са подбудителите на протеста, ние сме потърпевши, няма как като граждани да не изразим тази позиция. Всеки трети протестира в България. Това означава, че ние все пак познаваме тук-таме някой „всеки трети“. Нормално е да си говорим. Нашата работа като политици е да си говорим с хората“, заяви Паргов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Протестите могат да ускорят оставката на кабинета и провеждането на предсрочни избори

Корнелия Нинова, БСП: Протестите могат да ускорят оставката на кабинета и провеждането на предсрочни избори

13 Ноември 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Заявката за оставка на кабинета и предсрочни избори е стара, стои и днес и е актуална – тези протести могат да ускорят тези процеси. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не сме обсъждали при какви условия как да оглавяваме протеста. Обсъждали сме единствено причините, решенията на тези въпроси – законодателните предложения и декларираната от нас подкрепа за исканията на хората“, каза Нинова. Лидерът на БСП подчерта, че партията не подкрепя отделните групи, а исканията зад които застават тези хора. „Искат да няма данък върху старите коли. Не е справедлив този данък. И ние искаме чист въздух, но хората нямат пари да си сменят колите. Искат намалено ДДС върху храни и лекарства. Искат мерки за младите семейства и за децата, за майките с увреждания. Зад това заставаме. Кои са изразителите на тези искания – всеки има право. Важна е политиката, която те искат да се провежда“, допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Търсете подбудителите на протестите на „Дондуков“ в мнозинството в парламента и при министър Горанов

Калоян Паргов, БСП: Търсете подбудителите на протестите на „Дондуков“ в мнозинството в парламента и при министър Горанов

13 Ноември 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Търсете подбудителите на протестите на „Дондуков“ в мнозинството в парламента и при министър Горанов. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Паргов хората излизат на улицата от бедност, немотия и безперспективност. „Днес е денят на доброто. Честит ден на доброто и понеже ние искаме да сме добри, доброто да бъде в името на политика за хората, а не доброто в името на тесни конюнктурни и партийни интереси. Всичко това, което чухте от името на председателя е от името на доброто на хората“, каза още Паргов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Организаторите се събират, за да изберат дата за следващия протест в града

Велико Търново: Организаторите се събират, за да изберат дата за следващия протест в града

13 Ноември 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Организаторите се събират, за да изберат дата за следващия протест във Велико Търново. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново един от организаторите Ваня Димова. Тя посочи, че по всяка вероятност той ще се проведе на 18 ноември (неделя). Отново гражданите ще изразят своето недоволство чрез мотошествие. Ваня Димова посочи,че протестите вече ще се провеждат в този формат, като идеята е всеки път шествието да сменя маршрута си. По думите й мотошествието, освен че е по-атрактивно, е и по-удобно за гражданите заради промяната в климатичните условия. Предстои организаторите на протеста да подадат заявление в Общината за провеждането на такъв, в рамките на от 24 до 48 часа преди самото събитие.
Ваня Димова посочи, че на предния протест, провел се на 11 ноември (неделя), са присъствали около 2000 души. Очакванията са на следващия протестиращите да са повече.
„Фокус“ припомня, че последният протест се проведе на 11 ноември. Двете групи недоволни граждани – тези с исканията на оставката на вицепремиера Валери Симеонов и тези срещу високите цени на горивата, се обединиха. За кратко те блокираха главен път София – Варна.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Няма да има таван на обезщетенията за деца, родители и съпрузи на починали при катастрофи

Менда Стоянова, ГЕРБ: Няма да има таван на обезщетенията за деца, родители и съпрузи на починали при катастрофи

13 Ноември 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има таван на обезщетенията за деца, родители и съпрузи на починали при катастрофи . Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Бяха изговорени много силни думи, цена на човешкия живот не може да бъде поставена, но трябва да има граница на исканията на този кръг от така наречени правоимащи, защото всичко рефлектира върху всички останали граждани. Затова хората са прави, но искам ясно и категорично да кажа, че ако НС приеме предложението за таван, спекулации от рода на двойна, тройна или 1000 лева „Гражданска отговорност“ са безпочвани. Това, което излиза за 1000 лева е тотално фалшива новина. Никога разчетите не са показвали подобна възможност, но и със 100 лева де се вдигна застраховката на българина - мисля, че това не трябва да се случва", коментира Менда Стоянова.
"Поискали сме с финансовия министър среща с президента, надявам се в днешния или утрешния ден да се срещнем с него, защото аз искам, когато той заема позиция, а той вече зае такава, тя да бъде информирана. Искам да го запозная с всички подробности и разчети и се надявам, че когато ги види, той ще ни подкрепи", каза още Менда Стоянова.
"Най-големите противници на моето предложение бяха само адвокатите", отбеляза тя, като посочи, че адвокатите превръщат решението на Касационния съд в "бизнес със смъртта. По думите й те взимат неправомерно и нелегално по 30-40% комисионна от подобни дела, въпреки че според наредбата на адвокатските хонорари имат право на 4%.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Само за три месеца исканията за обезщетения от разширения кръг роднини на починали при катастрофи, са се увеличили със 100 млн. лева

Менда Стоянова, ГЕРБ: Само за три месеца исканията за обезщетения от разширения кръг роднини на починали при катастрофи, са се увеличили със 100 млн. лева

13 Ноември 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Само за три месеца допълнителните претенции от разширения кръг роднини и нероднини, емоционално свързани с починали при ПТП, се увеличават със 100 млн. лева. Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От август, когато излезе решението на Касационния съд до 1 ноември, тоест за три месеца са постъпили 300 жалби за 850 души, които търсят обезщетение. При средна претенция от 100 хил. лева, това прави 100 млн. лева допълнително. Може да си представите, че тези 100 млн. лева, както и още претенции, които ще постъпят до края на година и вероятно в следващите години, трябва да бъдат платени от застрахователите, а те се плащат чрез „Гражданската застраховка“ от всички нас - 3 милиона застраховани с „Гражданска отговорност“ обикновени хора“, коментира Стоянова, като уточни, че това ще се случи, ако не се приеме предложението за таван на обезщетенията за близки извън тесния кръг на починалия. „Ако парламентът и всички отговорни институции се обединяват около това предложение, това означава гаранция, че няма да има причина „Гражданската отговорност“ да се повишава и тя ще остане на настоящите нива. Това трябва ясно да се разбере“, подчерта Менда Стоянова. „В момента адвокати, занимаващи се с подобни случаи, издирват по вече приключили дела роднини, братовчеди, живеещи в чужбина включително, и им предлагат да водят дела за имуществени претенции. Става дума за един финансов интерес на хора, които не са в тесния кръг на родители, деца, съпруг и съпруга на починали при пътни инциденти“, изтъкна председателят на Комисията по бюджет и финанси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Движение 21": Необходима е повече от оставка на правителството, необходими са гаранции, че статуквото няма да манипулира изборите

"Движение 21": Необходима е повече от оставка на правителството, необходими са гаранции, че статуквото няма да манипулира изборите

13 Ноември 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Все по-многобройните протести срещу корумпираната управленска система са основателна и легитимна проява на недоволство и нетърпимост към несправедливостите и неравенствата в България. Това се посочва в позиция на ПП „Движение 21“.
„Политико-икономическият картел, окупирал Народното събрание, превърна политиката и властта в инструмент за злоупотреби, лично облагодетелстване, изнудване, отнемане на бизнеси с всички инструменти на държавата, купуване и манипулиране на избори. Повече от наложително е това управление и мнимата му опозиция да бъдат отстранени“, пише още в нея.
Според партията, за да бъде сменена системата е необходимо нещо повече от оставка на правителството. Необходими са гаранции, че статуквото няма да манипулира следващите избори за да се възпроизведе. Трябва да бъдат предприети мерки за справяне с „мъртвите души“ в избирателните списъци, купуването и контролирането на избиратели, назначаването на неграмотни и незаинтересовани хора в изборните комисии, фалшификациите при броенето на бюлетини и при съставянето на протоколи, привилегированият достъп до медии на платежоспособните партии.
„За да бъде следващото управление реално излъчено от гражданите, трябва да бъдат предизвикани промени в изборното законодателство, водещи до:
- Създаване на актуален избирателен регистър, съдържащ изборните адреси на всеки избирател, потвърдени лично. Регистърът да е съставен по настоящ адрес в страната и чужбина, а потвърждаването да се извършва на хартия или по електронен път.
- Създаване на регионални преброителни центрове, в които открито да се извършва преброяването на бюлетините или отчитането на машинното гласуване и попълването на изборните книжа от секциите в съответната община/район.
- Промяна на начина за назначаване на избирателните комисии: Отмяна на партийно-квотния принцип и съкращаване на състава на комисиите. Членове на ЦИК, РИК, ОИК и СИК да може да предлагат както партии, така и български неправителствени организации. Половината от състава на РИК и ОИК да бъде постоянен, от експерти с високи професионални качества. СИК да се състои от пет члена. За председател да бъде назначаван юрист – адвокат или магистрат. Недопускане на членове, които не са преминали обучение. Въвеждане на краен срок за замяна на членове – не по късно от седмица преди изборния ден.
- Отпадане на платените форми за медийно отразяване на предизборната кампания“, отбелязват още от „Движение 21“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Предлагаме таван до 5000 лева обезщетение за починал при катастрофа на всички роднини, извън тесния кръг

Менда Стоянова, ГЕРБ: Предлагаме таван до 5000 лева обезщетение за починал при катастрофа на всички роднини, извън тесния кръг

13 Ноември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме таван до 5000 лева обезщетение за починал при катастрофа на всички роднини, извън тесния кръг. Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
“В Кодекса на застраховането между първо и второ чете аз направих предложение за текстове, които биха помогнали за това „Гражданската отговорност“ да не се повишава. Явно това не беше добре разбрано и се считаше, че изтеглянето на моето предложение би дало възможност да не се повишава „Гражданската отговорност“, коментира Стоянова. Тя уточни, че темата е била обсъдена на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ снощи. „Предлагаме в Кодекса на застраховането да се приемат текстове, които включват изработване на методика с ясни критерии и индикатори за остойностяване на имуществените и неимуществените обезщетения при ПТП, включително и при смърт при такова произшествие. Второ предлагаме таван до 5000 лева на неимуществено обезщетение при починал при ПТП на всички роднини, извън тесния кръг роднини, които и до сега бяха обезщетявани“, съобщи Менда Стоянова, като уточни, че тесният кръг роднини включва съпруг и съпруга, деца и родители. „Това се налага от решението на Касационния съд, който разшири кръга на лицата, които могат да търсят подобни обезщетения, като включи всякакви видове роднини – близки и далечни, както и не роднини, но емоционално засегнати. Така че, ограничавайки с таван до 5 000 лева възможните претенции на тези роднини по вече настъпили събития с 5 годишна давност, ние даваме възможност да няма голяма претенция, която би повлияла върху размера на „Гражданската отговорност“. В противен случай, ако това предложение бъде изтеглено или не се приеме, означава, че „Гражданската отговорност“ би могла да се увеличи, двойно, тройно, дори и повече“, обясни още Стоянова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 51 тона горива без документи задържаха митнически мобилни групи за седмица

Над 51 тона горива без документи задържаха митнически мобилни групи за седмица

13 Ноември 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. Над 51 тона горива без документи задържаха митнически мобилни групи за седмица. Горивата са задържани при три случая. Това съобщиха от Агенция „Митници“. 35 495 литра дизелово гориво задържа митническа мобилна група при проверка на стопански двор в района на София, извършена на 8 ноември 2018 г. Митническите служители установили, че в двора са паркирани три цистерни, собственост на две търговски дружества, едното от които притежава и обекти за търговия на дребно. В цистерните са открити съответно 1954 л., 3 751 л. и 29 790 л. дизелово гориво. В рамките на проверката за количествата не са представени документи по Закона за акцизите и данъчните складове. Взети са проби за лабораторен анализ.
При друг случай, отново екип на митническа мобилна група задържа 6366 л. дизелово гориво и бензин без документи за платен акциз при проверка на два микробуса и три бензиностанции. На 02 ноември 2018 г. на главен път Е-79 в района на село Драгичево посока Перник, екип на митническа мобилна група спира за „роуд стоп" проверка два микробуса с българска регистрация. В багажното отделение на микробусите са открити по два еднотонни ПВЦ съдове, пълни с по около 700 литра дизелово гориво. Съдовете са били снабдени с монтирана помпа с пистолет. За откритото общо 1460 л. дизелово гориво шофьорите са представили документи, които в последствие, след лабораторен анализ, е установено, че не са съотносими към превозваното гориво. Митническите служители извършили проверки и в обектите, от които по документи е закупено горивото, както и в трети обект, стопанисван от същото дружество. При последвалите проверки в трите обекта са открити общо 4906 литра бензин без документи по ЗАДС. Горивата са задържани. Работата по случая продължава съвместно с НАП и МВР.
При друга проверка на бензиностанция в района на Свиленград, извършена в същия период, митнически служители от митница Пловдив и митническа мобилна група установяват 9240 литра гориво, предимно дизел, без документи по Закона за акцизите и данъчните складове. Работата по случая продължава съвместно с НАП и МВР.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Пореден протест срещу високите цените на горивата и ниските доходи ще се проведе в града

Варна: Пореден протест срещу високите цените на горивата и ниските доходи ще се проведе в града

13 Ноември 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Варна. Пореден протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, срещу високите цените на горивата, ниските доходи и високите данъци ще се проведе тази вечер във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Недоволните ще се съберат в 18.30 часа пред сградата на Община Варна. Снощният протест, в който се включиха няколко стотици граждани, тръгна от Общината, като за кратко бяха блокирани кръстовищата на бул. „Мария Луиза“ и бул. „Сливница“, до Катедралата и преди Аспаруховия мост. Протестиращите преминаха пеша по пътните платна до моста, като това предизвика огромни задръствания и значителни закъснения в графиците на някои от автобусите на градския транспорт. Стотици граждани останаха блокирани в автомобилите си и в колите на обществения превоз. Във Варна се стигна и до сблъсъци между протестиращи, като вероятната причина за това бе присъствието на представители на различни политически партии на протеста, организиран спонтанно в социалните мрежи, не само във връзка с високите цени на горивата, но и заради ниските доходи в страната, корупцията и липсата на беззаконие.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова ще направи извънредно изявление в сградата на Народното събрание

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова ще направи извънредно изявление в сградата на Народното събрание

13 Ноември 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова ще направи извънредно изявление за представителите на медиите. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Изявлението ще бъде направено от 10.30 часа на трибунката в сградата на Народното събрание на пл. „Народно събрание“ № 2.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ако изтегля предложението си, „Гражданска отговорност” ще скочи - ще поискам среща с президента, за да му обясним проблема

Менда Стоянова, ГЕРБ: Ако изтегля предложението си, „Гражданска отговорност” ще скочи - ще поискам среща с президента, за да му обясним проблема

13 Ноември 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Ако изтегля предложението си, „Гражданска отговорност” ще скочи. Това каза председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. Тя обясни, че късно снощи се е състояло поредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на което е била разгледана причината за протестите и исканията на протестиращите. „За миналата година застрахователите са платили над 280 млн. лв. за болки и страдания. Досега кръгът на лицата, които получаваха обезщетения, беше сведен до майки, родители и деца на загинали. С решение на ВКС този кръг се разширява до всички възможни роднини, включително и нероднини, които докажат определена емоционална връзка. При всички случаи застраховката при различни сценарии може да стане двойно и тройно по-голяма”, коментира Менда Стоянова. По думите й предложението й брани всички тези хора, които са на улицата, от повишаване на застраховката „Гражданска отговорност”. „В предложението са направени няколко неща. Първо - да се изработи методика, чрез която с индикатори да се оценяват имуществените и неимуществените вреди при ПТП. И второ - да се сложи лимит на онези обезщетения за болки и страдания на разширения кръг лица”, поясни Стоянова. Според нея задължително трябва да има таван на обезщетения за онзи кръг лица, който досега не е бил включен, ако не искаме цената на застраховката да скочи драстично.
„Ако аз изтегля предложението си, цената на „Гражданска отговорност” ще се увеличи. Трябва да се търси решение в рамките на това предложение. В никакъв случай институциите не трябва да имат разнопосочно виждане в тази посока”, заяви още Менда Стоянова, уточнявайки, че не става въпрос за лобиране на една или друга застрахователна компания.
„Ще поискам среща с президента и финансовия министър, защото искам Румен Радев да разбере как точно стоят нещата и да изрази информирана позиция. Ще се постарая да му обясним проблема със застраховките и се надявам да застане на наша страна”, уточни Стоянова. "За мен е важно всички да разберат за какво става дума, защото в момента се счита, че „Гражданска отговорност” ще се повиши заради предложението на Менда Стоянова, а е точно обратното. Предложението ми би помогнало за това тя да не расте”, допълни председателят на бюджетната комисия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Поредна вечер на протести в няколко града на страната срещу цените на горивата (ОБЗОР)

Поредна вечер на протести в няколко града на страната срещу цените на горивата (ОБЗОР)

12 Ноември 2018 | 22:04 | Агенция "Фокус"
София. Протестите срещу цените на горивата и с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов продължиха за поредна вечер в няколко града на страната.
Във Варна за трети пореден ден жители на града изразиха недоволството си. Първоначално над 100 души се събраха в района на Общината, въпреки хладното време и ръмежа. Те блокираха кръстовището на бул. "Мария Луиза" и скандираха "Оставка", протестирайки още срещу ниските доходи, високите цени на горивата, "Гражданската отговорност" и данъка на автомобила. Много от попадналите в задръстването автомобили подкрепиха протеста с надуване на клаксони. В колоните имаше и автобуси на градския транспорт. Полицейското присъствие в района бе засилено, но автомобилното движение остана спряно и в посока Катедралата, и в посока кв. "Виница". Малко по-късно се стигна и до сблъсък между протестиращите. Младежи си нанесоха удари пред Община Варна по неизяснени обстоятелства. Сблъсъкът не попречи на над 300 души да продължат шествието си към Катедралата на града и да блокират движението за Аспаруховия мост. През цялото време протестиращите скандираха "Оставка" и "Мафия". Движението на площад "Св. Св Кирил и Методий" към Полиграфията също бе затворено, но на места се осъществяваше с регулировчик.
В Перник стотици перничани се събраха с автомобилите си на пътен възел "Даскалово". Протестиращите настояваха за понижаване на цените на дизеловото гориво и на бензина, както и за отмяна на повишението в данъка за старите автомобили. Те скандираха „Мафия“. Движението по автомагистралите „Люлин“ и „Струма“ в района на пътен възел „Даскалово“ бе блокирано. Това доведе до огромни колони от автомобили, които изчакваха, за да преминат. На мястото имаше засилено полицейско присъствие и „Жандармерия“.
В София протестът за горивата се сля с този на майките на деца с увреждания. Недоволството на Национално движение „Възраждане“ започна в 16.30 часа, като около час по-късно започна и това на майските на деца с увреждания, които настояваха за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Двата протеста се сляха и шествието им се отправи към централата на НФСБ. Това наложи временно тролейбусите, движещи се по линия 9 да бъдат отклонени – вместо да преминават през ул. „Георги С. Раковски“ те се движеха по бул. „Васил Левски“. Полицейското присъствие бе засилено и не се стигна до сблъсъци.
В Добрич също се проведе протест срещи цените на горивата. Протестиращите се събраха в центъра на града, като по-късно направиха и протестно автошествие по булевардите. Изходът на града в посока Варна бе блокиран. Очаква се във вторник протестите да продължат.
В Стара Загора премина колона от автомобили през бул. „Патриарх Евтимий“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Възстановено е движението при пътен възел "Даскалово"

Перник: Възстановено е движението при пътен възел "Даскалово"

12 Ноември 2018 | 22:02 | Агенция "Фокус"
Перник. Възстановено е движението при пътен възел "Даскалово", предаде репортер на Агенция "Фокус". Трафикът бе блокиран заради протест срещу цените на горивата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Управляващите съзряха политическа провокация в протестите (ОБЗОР)

Управляващите съзряха политическа провокация в протестите (ОБЗОР)

12 Ноември 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите съзряха провокация във вчерашните протести срещу скъпите горива, повишаването на цената на „Гражданска отговорност“ и увеличението на данъка за старите автомобили. След коалиционен съвет министърът на финансите Владислав Горанов и председателя на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов коментираха обсъдените теми.
Цветанов заяви, че са водени всеобхватни разговори за всичко случващо се в държавата „и за доста от тенденциозните подходи, които някои организират, за да дестабилизират страната“. По думите му във вчерашните протести е имало провокация, с която се е целяло сблъсък между тези, които пътуват и тези, които са блокирали пътната инфраструктура. Цветанов поясни, че всеки е в правото си да изразява своето мнение, стига да не нарушава законовите разпоредби и правата на всички граждани. Той уточни, че българските граждани са достатъчно интелигентни, за да разберат и кой би искал да има политическо сътресение и политическа криза. „Убеден съм, че с информираност всеки български гражданин е в правото си да избира какво желае – да имаме политическа криза и хаос или стабилност и прогноза за това, което се случва“, подчерта Цветанов.
Горанов обърна внимание на темата, касаеща цената на „Гражданска отговорност”. Той уточни, че цена от 1000 лева не стои на дневен ред. По думите му подобна тема е спекулация, която цели създаването на обществено напрежение. Горанов коментира, че има смесване на темите с цената на „Гражданска отговорност” и системата „бонус-малус”. „Всички обаче се обединиха около това, че по-рисковите шофьори трябва да плащат повече“, заяви Владислав Горанов като поясни, че е друг въпросът, че наредбата на КФН, която се обсъжда, е на много ранен етап и дали ще остане в този вид тепърва ще се анализира.
Относно данъците за старите автомобили, Горанов поясни, че увеличението ще е с 6 до 10 лв. „Макар да не е пренебрежима сума, по наши оценки е малко на фона на целите, които сме си поставили за чистотата на атмосферния въздух“, обясни той. По думите му България се е превърнала в гробницата на старите автомобили на Европа. „Тежестта върху по-старите автомобили не е такава, че да се превръща в непосилно бреме за българските граждани. Що се касае до размера на данъка – 0.60 или 0.80 ст. на месец, или две кутии с цигари, не са това, което може да промени драстично склонността към покупка на по-стари автомобили от страна на българските граждани“, каза още той.
Финансовият министър коментира и цените на горивата. Горанов поясни, че не правителството решава какви да са цените на горивата. „Ние не произвеждаме суров петрол. Цените на горивата в България следват тенденциите в света“, заяви той. По думите му не е изключена среща и с Българска петролна и газова асоциация, за да се обсъди веригата на доставки и да се докаже на българските граждани, че това са ценовите равнища, които могат да се прилагат в една пазарна икономика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Затворено е движението при пътен възел „Даскалово“ в посока Благоевград заради протест срещу цените на горивата

Перник: Затворено е движението при пътен възел „Даскалово“ в посока Благоевград заради протест срещу цените на горивата

12 Ноември 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Перник. Затворено е движението при пътен възел „Даскалово“ в посока Благоевград. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. На мястото има екипи на полицията.
Причината за затваряне на движението е протест срещу цените на горивата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Сблъсък между протестиращи възникна на шествието срещу високите цени на горивата

Варна: Сблъсък между протестиращи възникна на шествието срещу високите цени на горивата

12 Ноември 2018 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Варна. Сблъсък между протестиращи възникна на шествието срещу високите цени на горивата във Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Младежи си нанесоха удари пред Община Варна по неизяснени обстоятелства. Сблъсъкът не попречи на над 300 души да продължат протеста към Катедралата на града и да блокират движението за Аспаруховия мост. Задръстванията в целия град продължават, на места движението се контролира от регулировчици.
Християн ТИЛКИЯН
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Над 300 души се отправиха към Аспаруховия мост в знак на протест срещу високите цени на горивата и с искане за оставката на Валери Симеонов

Варна: Над 300 души се отправиха към Аспаруховия мост в знак на протест срещу високите цени на горивата и с искане за оставката на Валери Симеонов

12 Ноември 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Варна. Над 300 души се отправиха към Аспаруховия мост в знак на протест срещу високите цени на горивата и с искане за оставката на Валери Симеонов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. След като протестиращите се събраха пред Община Варна и блокираха бул. "Мария Луиза" със скандирания "Оставка" и "Мафия", шествието продължи към Катедралата в града. Движението на площад "Св. Св Кирил и Методий" към Полиграфията е затворено, на места се осъществява с регулировчик.
Християн ТИЛКИЯН
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Протестиращи срещу високите цени на горивата блокираха кръстовището пред сградата на Общината

Варна: Протестиращи срещу високите цени на горивата блокираха кръстовището пред сградата на Общината

12 Ноември 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Варна. Трети пореден ден варненци излязоха на протест срещу високите цени на горивата и с искане за оставка оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Над 100 души се събраха в района на Общината, въпреки хладното време и ръмежа. Те блокираха кръстовището на бул. "Мария Луиза" и скандират "Оставка", протестирайки още срещу ниските доходи, високите цени на горивата, "Гражданската отговорност" и данъка на автомобила. Много от попадналите в задръстването автомобили подкрепят протеста с надуване на клаксони. В колоните има и автобуси на градския транспорт. Има засилено полицейско присъствие в района, но автомобилното движение остава спряно и в посока Катедралата, и в посока кв. "Виница".
Християн ТИЛКИЯН

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Бенев, управител на верига бензиностанции във Варна: Очаквам спад на пропан-бутана около и след Нова година

Иван Бенев, управител на верига бензиностанции във Варна: Очаквам спад на пропан-бутана около и след Нова година

12 Ноември 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Спад при цените на пропан – бутана се очаква около и след Нова година. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Иван Бенев, управител на верига бензиностанции във Варна. Той допълни, че подобен спад на цените на пропан-бутана се наблюдава всяка година. На въпрос дали се очаква ново увеличение на светлите горива Иван Бенев коментира, че не може да даде отговор, тъй като това се решава по други начини и на други места.
„Истината е, че за един барел нефт разходите са около 10 долара. Оттам нагоре как ще се търгува нефта на международния пазар – 30, 50, 100 или 180 USD/bbl., както се случвало преди няколко години, се договаря и цени се правят на база международни отношения, ограничения в добивите, санкции към определени държави, ОПЕК, Русия, САЩ. А цените оттам нататък зависят от транспортни такси за нефта, налози в държавите, производствени разходи в рафинериите, надценка на рафинериите, разходи за складиране и съхранение, транспортни разходи до бензиностанции. Всичко това дотук на практика оформя около 92-95 % от цената. И така е от десетки години“, посочи Иван Бенев. Според Иван Бенев разходите за гориво през зимата могат да бъдат намалени, ако собствениците се грижат за автомобила си. „Почистете или сменете горивни филтри, ползвайте горива с добавки и зареждайте от места, където има сигурен контрол“, добави Иван Бенев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: С 12 стотинки е поевтинял бензинът в областния град, цената на дизела е с 4 стотинки по-ниска

Габрово: С 12 стотинки е поевтинял бензинът в областния град, цената на дизела е с 4 стотинки по-ниска

12 Ноември 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Габрово. С 12 стотинки е поевтинял бензин А95 в Габрово, показва репортерска проверка на Радио „Фокус“-Велико Търново. Продава се за 2,24 лв./л, докато в края на месец октомври струваше 2,36 лв./л. Цената на бензин А98 в момента е 2,46 лв./л. Преди две седмици се продаваше за 2,59 лв./л. Понижението в цената е с 13 стотинки. С 4 стотинки по-млако се продава дизелът по бензиностанциите в Габрово. Този вид гориво се търгува за 2,36 лв./л, докато преди две седмица цената му бе 2,40 лв./л.
Цената на газта и метана по габровските бензиностанции се задържа. Газта струва 1,07 лв./л, а метанът – 1,47 лв./л.
Цените на горивата в областта са с до 4 стотинки по-ниски от средните за страната. Справка със статистика за страната на сайт за горива сочи, че за днешния ден област Габрово е на 9-то място в класация за най-евтини горива в България. В края на октомври бе на 7-ма позиция.
„Фокус“ припомня, че и Габрово се включи в националните протести срещу високите цени на горивата, ниските доходи и лошото качество на живот. Вчера протестиращите се събраха пред зала „Орловец“ в града, а след това се отправиха към Шипка, където блокираха движението в рамките на няколко часа.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Бенев, управител на верига бензиностанции във Варна: Гражданите имат основание за претенции, но не насочват протестите накъдето трябва

Иван Бенев, управител на верига бензиностанции във Варна: Гражданите имат основание за претенции, но не насочват протестите накъдето трябва

12 Ноември 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Варна. Гражданите имат основание за претенции във връзка със скъпите горива на фона на действителността в България, но не насочват протестите накъдето трябва. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Иван Бенев, управител на верига бензиностанции във Варна.
„При надценка в рамките на средно 0,15 лв./л за дизелово гориво, 0,15 лв./л за А95 и 0,07 лв./л за пропан-бутан, смятате ли, че имам възможност да отговоря на техните очаквания. Смятате ли, че тези средно за светли горива и газ 0,11 лв./л ще решат един семеен бюджет. При средно за едно семейство разход на гориво около 80 литра на месец – говорим за 9 лева. И 20 лева на месец да са, и 40 да са – това няма и не решава проблемите с ниските доходи. Само ДДС-то върху акциза, който начислява държавата, е около 0,15 лв./л, колкото нашата цяла надценка, от която трябва да се изплатят заплати, осигуровки, наеми или амортизации, ток и т.н. и т.н., както и да отговарям на очакванията на ангажираните при мен хора да получават адекватни възнаграждения. Каквито протести и блокади да направят хората, аз ще ги разбера, но ние, които сме само търговци на горива и оперираме единствено с услугата за доставка и продажба на горива от бензиноколонка, не можем да решим генералния проблем. А той е несъответствие между цените на всички стоки и услуги спрямо доходите. Трябва да се работи за повишаване на доходите. А това е основен ангажимент на държавата и техните ръководители. Когато не се справят – насочват вниманието другаде“, заяви Иван Бенев.
По думите му разходите за гориво в един семеен бюджет трябва да бъдат перо, което не съставлява сериозна част и така би било при едни средни европейски заплати. „Но когато се заравят милиарди в скъпи магистрали, когато се възлагат обществени поръчки за огромни суми без необходимост, когато е обществена тайна, че във всяка обществена поръчка има мин 20-30 % такса благодарност, когато купуваме 2-3 самолета пак за милиарди – тогава единствена възможност остава да се насочи общественото мнение в друга посока“, допълни Иван Бенев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: От 226 до 300 лева е цената на застраховката „Гражданска отговорност” за леките автомобили в града

Кюстендил: От 226 до 300 лева е цената на застраховката „Гражданска отговорност” за леките автомобили в града

12 Ноември 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. От 226 до 300 лева е цената на застраховката „Гражданска отговорност” за леките автомобили в Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Георги Стоев, дългогодишен брокер на застраховки в Кюстендил. По думите му различните дружества обявяват различни цени, в зависимост от политиката на самата компания и от това дали дружествата имат желание да се ангажират със сключването на такива полици. На този етап застрахователните компании не правят отстъпки за шофьори без нарушения на пътя. Цената може да се намали с около 5 %, ако цялата сума за застраховката се плати наведнъж или в случай на сключване на няколко полици „Гражданска отговорност” и „Автокаско”. Очакванията са, че до края на годината цените ще се повишат, но не драстично, а предлаганата система „Бонус – малус” ще повиши драстично стойността на „Гражданската отговорност”. Самата система е метод за отстъпки или добавки към застрахователната премия, които се определят в зависимост от това колко рисков е един водач. Концепцията на този метод е да стимулира добрите и да дисциплинира или въздейства върху лошите водачи за намаление на злополуките по пътищата.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 2,20 лв./л е средната цена на масовия бензин в града

Варна: 2,20 лв./л е средната цена на масовия бензин в града

12 Ноември 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Варна. 2,20 лв./л е средната цена на масовия бензин във Варна. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Иван Бенев, управител на верига бензиностанции в града. Той допълни, че средната цена на масовия дизел в града към момента е 2,35 лв./л. Иван Бенев припомни, че през май тази година средните цени на дизела са били 2,20 лв./л, на бензина също 2,20 лв./л. „Имаше повишение на цените на едро, което се отрази и в повишение на цените на дребно, като последните 20 дни има понижение на цените на едро, което обуславя и понижение на цените на дребно“, заяви Иван Бенев.
Справка на средните цени на дребно във Варна в последните три години показва плавно увеличение на цените на дизеловото гориво, бензина и пропан-бутана, с изключение на 2016 година, когато се отчита спад. Ако през 2015 година средната цена на дизела е била 2 лв./л, през 2016 година – 1,85 лв./л, а 2017 година вече е 2,08 лв./л. През 2015 година средната цена на бензин А95 във Варна е била 1,95 лв./л, през 2016 година – 1,85 лв./л, а 2017 година – отново 1,95 лв./л. По отношение на пропан-бутана справката за 2017 година отчита увеличение на средната цена с 12 стотинки спрямо 2015 година.
„В България има олигопол, а не монопол“, коментира Иван Бенев. На въпрос – какви са цените на международните борси и как те се отразяват на пазара у нас, Иван Бенев посочи, че гледа две отправни цени – Brent Crude(ICE) и Gasoil (Nymex). „В началото на тази година първата беше около 60 USD/bbl., към днешна дфата е 71,15. Втората в началото на годината беше около 580 USD/MT, към днешна дата е около 670. Дизелът в началото на годината беше около 2,00 лв./л, към днешна дата е 2,35 лв./л. Очевидно има пряка зависимост между борсовите и цените по станциите. Цените в България могат да се контролират единствено от държава, вносители и производители. Най-вече държавата. Бензиностанциите са крайна точка на предлагане и там не може да се компенсират очакванията на хората за по-ниски цени. Държавата има средно по един лев на всеки литър гориво – акциз и ДДС, като няколко пъти е ставало въпрос, че има ДДС и върху акциза“, допълни Иван Бенев.
По думите му един търговец на дребно работи в зависимост от разположението на обекта с надценка от 2 до 10 стотинки на литър пропан-бутан и от 5 до 20 стотинки на литър за светлите горива. „Отделно има картова система с отстъпки, клиенти на отложено плащане и други възможности и този марж още един път намаля оттам. Всички работим спрямо цените, които ни обявяват на едро вносители и производители и слагаме надценка между 2 и 10%. Ако обектът продава малко, необходимата му надценка е до 15%, за да се издържа. В противен случай трябва да затвори. Мнението ми по темата с монопола, е че в България има олигопол, а не монопол. Факт е, че всички извън олигополните взаимоотношения в тази ситуация нямат никакъв друг вариант освен да се съобразяват с това, ако искат да участват на пазара“, заяви Иван Бенев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С 12-13 стотинки са поевтинели основните видове горива в града

Велико Търново: С 12-13 стотинки са поевтинели основните видове горива в града

12 Ноември 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С 12-13 стотинки са намалели цените на основните видове горива във великотърновските бензиностанции след протестите, показва репортерска проверка на Радио „Фокус“-Велико Търново. Към момента бензин А95 във Велико Търново се продава на средна цена от 2,24 лв./л. В края на месец октомври цената на този вид гориво бе 2,37 лв./л. Спадът в цените е с 13 стотинки. Цената на дизела от края на октомври досега е спаднала с 5 стотинки. В момента този вид гориво се търгува са 2,36 лв./л., докато преди две седмици се продаваше за 2,41 лв./л. При бензин А98 се отчита понижение в цената с 12 стотинки – от 2,63 лв./л. на 2,51 лв./л. Газта и метанът поддържат цена. Газта се пр0дава за 1,08 лв./л, докато метанът струва 1,44 лв./л. През август този вид гориво се е продаваше за 1,34 лв./л, след което през септември отбеляза значителен ръст с 10 стотинки. Средната цена за страната му е 1,42 лв./л.
Цените на повечето видове горива в областта са с по 1 стотинки по-ниски или по-високи от средните в страната. Справка със статистика за страната на сайт за горива сочи, че за днешния ден област Велико Търново е на 14-то място в класация за най-евтини горива в България . В края на месец октомври бе на 15-та позиция. Съседната област Габрово е на 9-то място. Най-евтините горива са в област Хасково, а Ловеч и Плевен са съответно на 18-то и 25-то място.
„Фокус“ припомня, че на 26-ти октомври във Велико Търново се проведоха протести срещу високите цени на горивата. Недоволството на гражданите е породено от факта, че големите вериги бензиностанции в региона продават с около 15 стотинки по-скъпо отколкото в другите области на страната.
Вчера се проведе масов протест в града. Протестиращите срещу високите цени на горивата се обединиха с тези, искащи оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Над 2000 човека излязоха по улиците във Велико Търново и за кратко блокираха главен път София – Варна.

Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: С над 0.20 лв./л падна цената на масовите горива в областта

Пазарджик: С над 0.20 лв./л падна цената на масовите горива в областта

12 Ноември 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Понижение на цените на масовите горива с над 0.20 лв./л се отчита на бензиностанциите в Пазарджик и областта, показа репортерска проверка на Радио „Фокус” – Пазарджик. Цената на масовия бензин А-95 към момента е 2.26 лв./л, като най-високата цена за този вид гориво е 2.34 лв./л на някои от бензиностанциите в Пазарджик и областта, Дизелът също е на минимална цена от 2.37 лв./л, а максималната е 2.41 лв./л. Средната цена за бензин А-98 е 2.50 лв./л. Газта е на цена от около 1.10 лв./л. На няколко места, предимно в малките селища, бензин А 95 струва 2.15 лв./л. Общо 16 са бензиностанциите на територията на областния град, където ежедневно зареждат гориво по около 4 500 клиенти на обект. Повечето бензиностанции в града дават и подарък на клиентите си при зареждане на 20 литра гориво.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Стамболийски, Съюз на българските транспортни работници-Благоевград: Със сигурност ще има нов протест срещу цените на горивата в областта, обсъжда се кога да се проведе

Александър Стамболийски, Съюз на българските транспортни работници-Благоевград: Със сигурност ще има нов протест срещу цените на горивата в областта, обсъжда се кога да се проведе

12 Ноември 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Със сигурност ще има нов протест срещу високите цени на горивата в Благоевградска област, обсъжда се все още кога да се проведе. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин председателят на Синдикалната конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“ в Благоевград Александър Стамболийски. Той обясни, че повечето настроения са, че не могат да накарат хората в работно време да протестират, затова смятат отново протестите да са събота и неделя, но ще има повече яснота по въпроса в средата на седмицата.
„Във Варна има нови протести още днес. Във Враца, доколкото знам, са обявили протест в сряда, в Пловдив също. Протестите ще бъдат мирни и ще бъдат пред общинските сгради. В София също ще бъдат организирани протести през седмицата. В момента обмисляме като цяло каква да бъде организацията и стратегията. Ние заявихме ясно какво искаме и на какво сме готови, и оттук нататък заедно с хората, които са ни гласували доверие, мислим да продължим с тази стратегия“, коментира Стамболийски.
На въпрос защо се стигна до гражданско неподчинение при протеста вчера, Александър Стамболийски отговори: „Честно казано, всички знаем какво подтикна хората към гражданско неподчинение и защо имаше момент, в който изпуснахме контрола и се стигна до там – защото хората вече са озверели и не вярват на обещания. Хората очакват промяна час по-скоро, защото джобовете им се изпразват със светкавична скорост“.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не очаквайте държавата да спира българските граждани да изразяват мнението си

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не очаквайте държавата да спира българските граждани да изразяват мнението си

12 Ноември 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Не правителството определя цената на горивата.Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов след заседание на Коалиционния съвет на управляващите в Министерски съвет по повод протестите в неделя, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Демокрацията е да може всеки да изразява своето мнение и не очаквайте държавата да е тази, която да спира изразяването на мнението на българските граждани. Не говорим за спиране, а за политики, които правим, информираност на българските граждани. А те са тези, които решават дали ще протестират или не“, коментира Цветанов.
„Нашите политики са заложени в 4-годишната управленска политика и те се изпълняват стриктно – увеличаването на минималната и средната работна заплата, повече пари за бюджетната сфера - с 10% увеличение на заплатите и над 5 млрд. лева повече, предвидени разходи за бюджета за 2019 г., при запазване на дефицит 0,5“, посочи той. По думите му това е стабилност и прогнозируемост на политиките, които може да реализира правителството в края на 4-годишния си управленски мандат. „С тези си обещания ние сме спечелили изборите, с „Обединените патриоти“ сме сложили подписите си за изпълнение на тази управленска програма и не виждаме никъде отстъпление от приетите ангажименти“, каза още Цветанов.
„Убеден съм, че с информираност всеки български гражданин е в правото си да избира какво желае – да имаме политическа криза и хаос или стабилност и прогноза за това, което се случва“, заяви още той.
По отношение на цените на горивата той коментира, че има органи, които осъществяват необходимия контрол и формирането на цените се осъществява на пазарен принцип. „Не формират цената на горивата правителството или Коалиционния съвет“, подчерта Цветанов.
Във връзка с продължаващите протести на майките на деца с увреждания и исканията им за оставката на вицепремиера Симеонов, Цветанов коментира: “Действията на всеки представител на Коалиционния съвет са били винаги за решаване на проблемите на майките и на децата с увреждания и затова сме предвидили 150 млн. повече в бюджета за догодина“.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.