НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Иван Иванов: Няма да има промяна в цената на топлинна и електрическа енергията за крайните потрбители от 1 януари 2019 г.

Доц. Иван Иванов: Няма да има промяна в цената на топлинна и електрическа енергията за крайните потрбители от 1 януари 2019 г.

6 Декември 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има промяна в цената на топлинна и електрическа енергията за крайните потрбители от 1 януари 2019 г. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на заседанието на Постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисия по енергетика, където се проведе дискусия за цената на природния газ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съгласно нашите правила до края на месец декември ние ще се произнесем по отношение на цената на природния газ, която ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.“, посочи още доц. Иванов. По думите му поисканата цена на природния газ КЕВР няма да променя цената за потребителите за топлина енергия и на електроенергия за крайни потребители от 1 януари 2019 г. „Това е добра новина за потребителите на електрическа и топлинна енергия в България. Неудобство е обстоятелството, че за българските топлофикации, които работят с енергоносител природен газ, ще има повишаване, макар и с неголям процент, на цената на природния газ на входа на топлофикациите, а в същото време на изхода ще остане непроменена цената“, каза доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Повишението на цената на природния газ ще бъде около 4% от 1 януари 2019 г.

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Повишението на цената на природния газ ще бъде около 4% от 1 януари 2019 г.

6 Декември 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. Повишението на цената на природния газ ще бъде около 4% от 1 януари 2019 г. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на заседанието на Постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисия по енергетика, където се проведе дискусия за цената на природния газ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На 10 декември „Булгаргаз“ е длъжен да предостави своето заявление в комисията относно предложението за цена на природния газ за първото тримесечие на 2019 г. Като изхождам от предварителната прогноза, която „Булгаргаз“ направи и публикува на своя сайт един месец по-рано, на 10 ноември, съгласно която се очаква повишение на цената на природния газ с 4,98 % и като отчитам спадащите цени на суровия петрол на международните борси от 10 ноември до момента, считам, че повишението на цената на природния газ ще бъде около и под 4%. Като разбира се „Булгаргаз“ има отговорността да ни представи своите изчисления, които ние ще проверим“, допълни доц. Иванов.
„2018 г. се оказа с твърде променливи цени на природния газ на международните пазари преди всичко с променящи се цени на суровия петрол и оттам неговите деривати. Известно е, че дериватите на суровия петрол участват във формулата за изчисление на цената на природни я газ. Известно е, че дериватите на суровия петрол участват във формулата за изчисление на цената природния газ. Съгласно договора между доставчика „Газпромекспорт“ и „Булгаргаз“ на всяко тримесечие се актуализира цената на природния газ по формула, която участва в този договор. В съответствие с това и променящите се и повишаващите се цени на суровия петрол на международните борси в първите близо 10 месеца на годината, вие знаете как беше променяна цената на природния газ. КЕВР единствено е контролният орган, който проверява дали „Булгаргаз“ спазва договора с „Газпром“ или има отклонения от него. Второ, когато има надвзет или невзет приход от страна на „Булгаргаз“ се съобразява с него при определяне на цените за следващото тримесечие“, каза доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.