НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. д-р Татяна Коцева, БАН: Раждаемостта не може да се смята за панацея за демографската криза

Проф. д-р Татяна Коцева, БАН: Раждаемостта не може да се смята за панацея за демографската криза

13 Ноември 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Раждаемостта не може да се смята за панацея за демографската криза. Това каза проф. д-р Татаня Коцева от департамент „Демография“ в Института за изследването на населението и човека (ИИНЧ) при Българската академия на науките (БАН), по време на представянето на проекта „Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според нея раждаемостта в България е на средноевропейско равнище, а опасността за демографския срив е в следствие на завишени нива на смъртност.
Тя посочи, че стимули за превъзмогването на демографската криза в страната биха могли да бъдат стратегии за семейните политики, насочени към подобряване на услугите към деца в сфери като здравеопазване, образование, при конфликти и трудности в семейството. Проф. Коцева обясни, че при анкетиране на млади двойки за това какво би ги подтикнало да предприемат решение раждане и отглеждане на деца, най-често даваните отговори са били: „Безплатни учебници, безплатни лекарства, безплатна храна в училище, безплатни прегледи и безплатни извън класни занимания. „Проф. Коцева каза, че изследваните групи са били запитвани за конкретни мерки за подобряване на условията в България за отглеждане на деца, като най-често даваните предложения са били за увеличаване на размера на надбавките, проблеми свързани с намиране на работа с намалено или гъвкаво работно време, приема на деца в яслите и детските градини.
Проф. д-р Кремена Борисова заяви, че качеството на работната сила е по-високо от качеството на работните места, които заемат. „Средното качество на работните места е с над 4 пъти по-лошо от средното за Европейския съюз,“ посочи тя. Проф. Борисова обясни, че всички предложени мерки в проекта за справяне на демографската криза могат да бъдат реализирани, ако бъдат спазени висока приемственост, последователност, прозрачност на законодателните и управленски структури на всички нива в страната. Според нея недостатъчната привлекателност на пазара на труда, кара младите хора да напускат страната ни.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Антоанета Христова: Независимо от политиките, които ще се водят през следващите години, броят на населението в България ще намалява

Проф. д-р Антоанета Христова: Независимо от политиките, които ще се водят през следващите години, броят на населението в България ще намалява

13 Ноември 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Независимо от политиките, които ще се водят през следващите години броят на населението в България ще намалява. Това каза директорът на Института за изследването на населението и човека (ИИНЧ) при Българската академия на науките (БАН), при представянето на проекта „Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Христова обясни, че проектът за демографската криза в България е сериозен и е възложен от Министерски съвет през декември. „Лидер на изследването е Института за изследването на населението и човека (ИИНЧ) при Българската академия на науките (БАН), в частност департамента „Демография“. „В този проект имахме задачата да разработим политики за разрешаване на демографските проблеми в България. Политики на истини, а не на хрумвания. Проектът беше изработен от няколко групи, като целта беше да се прегледат политиките, които държавата е прилагала и кои от тях са били ефективни във времето“, посочи тя. По думите й етапите са преминали през анализ, формулиране на хипотези за мерки, социологически проучвания, конкретизиране на мерките, икономическа рамка и обличането им във финансова рамка. „Едно от основите неща, които направихме е изготвянето на прогноза за развитието на България за 2040 г. Това са симулационни варианти - интерционен, умерен, благоприятен. За да бъдат приложени тези мерки, трябва да има консенсус между партиите за устойчиво развитие за следващите години. Независимо от политиките, които ще се водят през следващите години броят на населението в България ще намалява“, обясни Христова. По думите й мотото на изследването е качеството на живот. „Тогава, когато качеството на живот на българина се подобрява, всичко в страната става по-привлекателно“, изтъкна ръководителят на проекта.
Институтът за изследване на населението и човека (ИИНЧ) при Българската академия на науките (БАН) представи своя проект „Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“. Целта да се предложат конкретни мерки за промяна на негативните тенденции в демографското развитие на България. Той засяга ключовите процеси, засягащи възпроизводството на населението и формирането на съвременната демографска картина. Основни акценти са раждаемостта, смъртността, (вътрешни/външни) миграциите. Документът предлага сценарии за развитието на населението в средносрочна перспектива с насоченост върху измененията в числеността на работната сила. Той посочва конкретни мерки за оптимизиране на демографското възпроизводство, които са основани на изготвените научни анализи и прогнози, засягащи демографското състояние и прогнозираните развойни тенденции в страната. Периодът на проекта е за 2017-2018 г. Финансирането е предоставено от Министерски съвет, след като проектът е бил възложен с Постановление. Към момента той е представян пред Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.