НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане

Президентът сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане

27 Ноември 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД ЗКПО). Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.
Конституционно неприемливо е предвиденото прекратяване на правоотношенията с висши държавни служители без предизвестие по преценка на директора на Агенция „Митници“. Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принцип на държавната служба съгласно чл. 116, ал. 1 от Конституцията, и се създават условия за политически зависимости. Уволнените се лишават от пълноценна съдебна защита, което не съответства на чл. 56 от Конституцията, на чл. 8 от Всеобщата декларация за правата на човека и на чл. 6, параграф 1 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. В противоречие с чл. 6, ал. 2 от Конституцията се създава неравенство по признак обществено положение. Освобождаването „по преценка“ е предпоставка за административен произвол, който е несъвместим с правовата държава.
В искането се оспорва въвеждането на по-високи данъци за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. Така се нарушават изискванията на чл. 60 от Конституцията за законоустановеност на данъците и за съобразяването им с доходите и имуществата на данъкоплатците. Поставянето на размера на данъчната ставка в зависимост от списък, приет от Министерския съвет, означава, че не само Народното събрание, както предвижда Конституцията, а и правителството със свой акт ще участва в определянето на размера на данъка. Обвързването на размера на данъка с използването на имота смесва по конституционно недопустим начин подоходни и имуществени данъци. Затова лицата, които не получават наеми от своите имоти, ще дължат по-висок данък за имота си в сравнение с лицата, които не само притежават имот, но и получават доходи от него.
Според държавния глава незачитането на граждански права и вменени задължения води до нарушаване на конституционно установени принципи, които са особено важни при взаимоотношения с властнически характер, каквито имаме в сферата на данъците и държавната служба. С тези аргументи на 13 ноември 2018 г. държавният глава наложи вето на ЗИД ЗКПО. Сезирайки Конституционния съд, президентът отстоява тази своя позиция по отношение на отделни разпоредби от повторно приетия от Народното събрание закон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли президентското вето върху данъка за старите автомобили (ОБЗОР)

Парламентът отхвърли президентското вето върху данъка за старите автомобили (ОБЗОР)

22 Ноември 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие повторно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане с 130 гласа „за“ и 46 „против“. Така депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев. То бе подкрепено от БСП и ДПС. „За“ приемането на измененията в закона гласуваха ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Според ГЕРБ фактът, че в парламента се гледа вето на президент, който не е от управляващото мнозинство, показва, че демокрацията функционира. От „Обединени патриоти“ определиха мотивите на президента за ветото като изцяло политически. „Веднага ще подкрепя ветото на президента, ако някой каже, че от утре българските граждани ще живеят по-добре“, коментира лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. От БСП апелираха, че екологичната цел, която си поставят управляващите с данъка върху старите автомобили, няма как да бъде постигната заради положението на 3 млн. българи, собственици на такива. От ДПС обявиха, че подкрепят ветото, но с ясното съзнание, че данъкът за стари коли не е справедлив.
Държавният глава върна закона за ново обсъждане на 13 ноември. Решението на президента дойде на фона на вълна от протести срещу поскъпването на цените на горивата и данъците. През Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът изменя и редица данъчни закони. Президентът изрази несъгласие с това по-старите автомобили да плащат по-висок данък, което според него няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект. Румен Радев отбеляза, че с мярката данъчната тежест ще се стовари върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. На 7 ноември народните представители решиха данъкът за старите автомобили да се определя по екологичен и имуществен компонент. Така собствениците на автомобили, които са по-стари и замърсяват повече въздуха, ще плащат с до 30% по-висок данък. Повече ще се плаща и за по-мощните автомобили. Промените влизат в сила от 1 януари 2019 година. Държавният глава е против удължаването от 2 на 4 години на срока, в който общините трябва да се подготвят за реформата за таксата върху битовите отпадъци. Той не е съгласен и с въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. Румен Радев не споделя виждането за преобразуване на митниците в териториални дирекции.
Ветото върху Закона за корпоративното и подоходно облагане е единадесето за президента Радев. Държавният глава наложи вето и върху: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, както и на Закона за държавната собственост. До момента парламентът е подкрепил само ветото върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: По-високият данък за стари коли е крачка към чистия въздух

Министър Нено Димов: По-високият данък за стари коли е крачка към чистия въздух

22 Ноември 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
София. Противопоставянето на социалното и здравословното е недопустимо, защото здравето и живота на хората е нещо, което не може да бъде оценено, или поне трудно би могло да бъде оценено. Посоката, в която се тръгва с увеличаването на данъка върху по-старите автомобили е с много премерени стъпки, а целта е промяна в мисленето. Така коментира отхвърленото вето на президента върху Закона за корпоративното подоходно облагане министърът на околната среда и водите Нено Димов в рубриката след новините "Плюс-минус" по Нова телевизия. Той подчерта, че увеличение с 20-30% на данъка върху старите автомобили се изразява в 10-15 лева, но това е само една от всички стъпки към решаването на проблема със замърсяването на въздуха.
Двата основни източника на замърсяване на въздуха са битовото отопление и автомобилния транспорт. За да може да се подобри качеството на въздуха в градовете, трябва да се взимат мерки и в двете посоки.
„При всички положения трябва да си даваме сметка, че чистият въздух е инвестиции. Естествено е, че от едната страна стои някакъв вид промяна. Основната посока, в която са насочени усилията, е битовото отопление, което е над 50% от замърсяването на въздуха в големите градове”, каза още министърът. Той посочи, че отражението на индустрията върху замърсяването на въздуха е между 3 и 5%, но това не означава, че няма определени градове, какъвто е случаят с Русе, в които има по-сериозно влияние.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители преодоляха президентското вето върху последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Народните представители преодоляха президентското вето върху последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

22 Ноември 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите приеха повторно Закона за корпоративното подоходно облагане и преодоляха президентското вето, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За" закона гласуваха повторно 130 народни представители, "против" - 46, нямаше "въздържали се".
Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание законът се счита за повторно приет, ако за него е гласувало мнозинство повече от половината от всички народни представители - 121. В мотивите си държавният глава посочва, че не е съгласен с данъка върху моторните превозни средства, отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци. Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат. Той изтъква, че това е особено неприемливо, когато се удължава прилагането на конституционно нетърпима уредба - таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци. Президентът оспорва и въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България, в зависимост от използването на имота. Румен Радев не е съгласен и с промените в Закона за митниците, с които те се преобразуват в териториални дирекции. Ветото бе единадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, ВМРО: Няма как да подкрепим президентското вето, защото ще обречем общините на хаос

Искрен Веселинов, ВМРО: Няма как да подкрепим президентското вето, защото ще обречем общините на хаос

22 Ноември 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да подкрепим това вето, защото ще обречем общините на хаос. Това каза народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" и член на ВМРО Искрен Веселинов по време на дебатите по президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му, ако ветото бъде подкрепено, ще се бръкне много по-дълбоко в джобовете на гражданите. По думите му тези основателни забележки, по отношение на самата таблица за облагане, могат да бъдат направени в допълнителен вид.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Александров, „Атака“: Мотивите на президента за ветото са написани изцяло политически

Николай Александров, „Атака“: Мотивите на президента за ветото са написани изцяло политически

22 Ноември 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Последните мотиви за вето на президента са написани изцяло политически. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на „Атака“ Николай Александров по време на дебатите по президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Става въпрос за местни данъци и такси. Това е в прерогатив на местното самоуправление“, коментира той. Николай Александров се обърна към БСП и президента Румен Радев и заяви, че мотивите за ветото са изцяло политически.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Апостолов: Групата на НФСБ в "Обединени патриоти" ще гласуваме против ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Йордан Апостолов: Групата на НФСБ в "Обединени патриоти" ще гласуваме против ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане

22 Ноември 2018 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Групата на НФСБ в "Обединени патриоти" ще гласуваме против ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Това каза народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" Йордан Апостолов по време на дебатите по президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Веднага след това ще предложим и изменения на закона в тази му част, с която ние не бяхме съгласни още от самото му начало", обясни Апостолов. Той посочи, че от НФСБ са против облагането на хибридните автомобили и измерването на действително състояние на газовете на автомобилите. Апостолов обърна внимание и на санкциите, които грозят страната ни заради чистота на въздуха.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, "Воля": Веднага ще подкрепя ветото на президента, ако някой каже, че от утре българските граждани ще живеят по-добре

Веселин Марешки, "Воля": Веднага ще подкрепя ветото на президента, ако някой каже, че от утре българските граждани ще живеят по-добре

22 Ноември 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. Веднага ще подкрепя ветото на президента, ако някой каже, че от утре българските граждани ще живеят по-добре. Това каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки по време на дебатите по президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция "Фокус". Според него това е сценично поведение спрямо избирателите. "Няма как да го подкрепим, но ще подкрепим всяко друго предложение, което рязко ще направи така, че българските граждани да живеят по-добре", заяви още Марешки.
Той посочи, че има идея и освен за тестове за наркотици, политиците да минават и за тестовете на интелигентност, защото не четат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Ситият на гладния не вярва  - ГЕРБ трябва да размислят и подкрепят ветото на президента

Георги Гьоков, БСП: Ситият на гладния не вярва - ГЕРБ трябва да размислят и подкрепят ветото на президента

22 Ноември 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Ситият на гладния не вярва - ГЕРБ трябва да размислят и подкрепят ветото на президента. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебатите по президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Президентът наред с другите мотиви изразява несъгласие с промените в Закона за местните данъци и такси, касаещи данъка върху моторните превозни средства, отлагането на реформата при определяне на битови отпадъци и въвеждането на по-високи данъчни ставки за жилищни имоти в Списъка на курортите в Република България. Управляващите декларираха, че са изненадани от мотива на президента за таксата битови отпадъци. Твърдят, че ако се приеме ветото, това означава без подготовка да бъдат натоварени много милиони хора за сметка на бизнеса. Странно звучи това твърдение без подготовка, защото това е отлагане от четири-пет години поне. През това време управлява все ГЕРБ“, каза Гьоков.
Според него протестите са заради липсата на социална справедливост. „Те искат справедливи цени на горивата и отмяна на това несправедливо увеличаване на данъка“, каза Гьоков във връзка с увеличаване на данъка върху старите автомобили.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: Ще подкрепим ветото на президента с ясното съзнание, че данъкът за старите коли не е справедлив

Рамадан Аталай, ДПС: Ще подкрепим ветото на президента с ясното съзнание, че данъкът за старите коли не е справедлив

22 Ноември 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим ветото на президента с ясното съзнание, че наложеният данък за стари коли не е справедлив. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай по време на дебатите по президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той даде пример, че в Германия се инвестира в нови чисто технологични автомобили, като се дава до 10 хил. евро на всеки, който си сменя колата с екологично чиста. Според него логиката на ГЕРБ е точно обратната. „С ветото президентът ни обръща внимание още един път да обсъдим законопроекта, ако сме пропуснали нещо, което да е в полза на обществото“, посочи Рамадан Аталай. „Данъчната справедливост е едно много обтегаемо понятие. Справедлив е според мен онзи данък, който данъкоплатецът с желание още на 1 януари отива и застава пред гишетата и иска да плати. Досега такъв данъкоплатец не съм виждал“, обясни депутатът. „Затова сме избрани тук, за да можем да направим данъчна политика, с която обществото осъзнато да отиде да гласува“, заяви още Аталай. „Ако може да ми кажете глобите от магистралите и пътищата, които ги събирате денонощно за какво ги ползвате, за какво ги харчите. Само ще ви припомня, че предишни мандат имаше една дама, която каза, че 100 хил. лв. са дадени за 10 пешеходни пътеки“, коментира депутатът от ДПС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Марков, ГЕРБ: Фактът, че гледаме в пленарна зала ветото на държавния глава, който не е от управляващото мнозинство, показва, че България е с функционираща демокрация

Георги Марков, ГЕРБ: Фактът, че гледаме в пленарна зала ветото на държавния глава, който не е от управляващото мнозинство, показва, че България е с функционираща демокрация

22 Ноември 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. Фактът, че гледаме в пленарна зала ветото на държавния глава, който не е от управляващото мнозинство, показва, че България е с функционираща демокрация. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков по време на дебатите по президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Гледаме важен политически акт по време на важни политически събития в страната, и по време на много важно послание на 9 ноември на българския държавен глава“, коментира той. „Отнасям се с голямо уважение към конституционното право на вето на българския президент и към неговата личност“, заяви Георги Марков. „Ако ветото бъде преодоляно, българският държавен глава може да отнесе въпроса до КС“, обясни той и допълни, че това може да направи и омбудсманът Мая Манолова, която е ярък представител на левицата. По отношение на протестите в страната срещу високите цени на горивата, Георги Марков посочи, че такива протести има и в Европа. „Да сте чули президента Макрон да си отива от власт?“, попита депутатът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, БСП: Управляващо мнозинство се движи в насрещното движение и то срещу своите граждани

Иван Иванов, БСП: Управляващо мнозинство се движи в насрещното движение и то срещу своите граждани

22 Ноември 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Цялото управляващо мнозинство се движи в насрещното движение и то срещу своите граждани. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов по време на дебатите по президентското вето на Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Управляващите се опитват да "бутнат" дискусията, да се размие основният проблем, който се опитваме да решим с ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане“, посочи той. Според него предвижданите промени в Закона за корпоративното подоходно облагане са необмислени и ненавременни. „За това говори реакцията на българските граждани, които мигновено излязоха на улицата и адекватната реакция на президентската институция, която съвсем мотивирано ви върна като първокласници“, каза още Иван Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Откакто приключиха изборите, президентската двойка се движи само в насрещното движение

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Откакто приключиха изборите, президентската двойка се движи само в насрещното движение

22 Ноември 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по президентското вето на Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да говорим по-аргументирано, а не да влизаме в исторически факти от президентските избори“, посочи той. „Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение“, коментира Цветан Цветанов. В отговор депутатът от БСП Таско Ерменков посочи, че повече хора са гласували за президента Румен Радев, отколкото за ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание удължи работното си време до приемане и гласуване на ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Народното събрание удължи работното си време до приемане и гласуване на ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане

22 Ноември 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до приемане и гласуване на ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Предложението направи Станислав Иванов от ГЕРБ, като "за" него гласуваха 97 народни представители, "против" 4 и въздържали се" - 2, с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Поименната проверка установи кворум в пленарна зала

Поименната проверка установи кворум в пленарна зала

22 Ноември 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Поименната проверка установи кворум в пленарна зала, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Проверката бе поискана веднага след като в зала се регистрираха 121 народни представители. Предложението направиха от ПГ на "БСП за България", след което депутатите от опозицията напуснаха залата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По искане на ПГ на "БСП за България" в парламента започна поименна проверка за наличие на кворум

По искане на ПГ на "БСП за България" в парламента започна поименна проверка за наличие на кворум

22 Ноември 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. По искане на ПГ на "БСП за България" в парламента започна поименна проверка за наличие на кворум, предаде репортер на Агенция "Фокус". Проверката се случва минути след като в зала се регистрираха 121 депутати, колкото са необходими за кворума.
Предложението за поименна проверка направи зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. "В рамките на днешното пленарно заседание предстои да се разгледат два закона, които са достатъчно скандални, достатъчно вредни за българските граждани. Тези закони не трябва да бъдат приемани, не трябва да влизат в сила", каза Свиленски, визирайки Кодекса за застраховането и новото обсъждане на Закона за корпоративното подоходно облагане. След започване на проверката ПГ на "БСП за България" напусна зала.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С кворум от 121 народни представители започна пленарното заседание

С кворум от 121 народни представители започна пленарното заседание

22 Ноември 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 121 народни представители започна пленарното заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Регистрираните депутати са точно толкова, колкото са необходими за кворума. По програма депутатите започват работа с промените в Кодекса за застраховането на второ четене.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Парламентът ще разгледа президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

22 Ноември 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Законът бе приет на 7 ноември 2018 г. и с него се направиха изменения и в редица други данъчни закони. След наложеното вето предстои да бъде разгледан наново от депутатите. Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание законът ще се счита за повторно приет, ако за него е гласувало мнозинство повече от половината от всички народни представители. Тогава ветото ще бъде преодоляно. Ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и е оспорен по принцип, той подлежи на разглеждане по реда, предвиден за обсъждане и приемане на законопроекти. Ако са оспорени само отделни текстове, се гласуват само оспорените и свързаните с тях текстове. Ветото е единадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол. В мотивите си държавният глава посочва, че не е съгласен с данъка върху моторните превозни средства, отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци. Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат. Той изтъква, че това е особено неприемливо, когато се удължава прилагането на конституционно нетърпима уредба - таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци. Президентът оспорва и въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България, в зависимост от използването на имота. Румен Радев не е съгласен и с промените в Закона за митниците, с които те се преобразуват в териториални дирекции.
Депутатите ще се занимаят и с промените в Кодекса за застраховането на второ четене. Измененията са внесени от Министерски съвет и с тях се въвеждат разпоредбите на европейска директива, свързана разпространението на застрахователни продукти. Между първо и второ четене председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова прави предложения в случай на смърт и всяко от увредените лица вследствие на тази смърт, да има право на еднократно обезщетение за претърпените немиуществени вреди. 20 000 лв. е таванът на обезщетенията за съпруг, съпруга или лице, с което починалото лице е било в съжителство на съпружески начала по време на настъпване на непозволеното увреждане, довело до смъртта, както и на всяко дете, включително на осиновеното и на всеки родител, включително осиновител. Предлага се таван от 15 000 лв. за обезщетенията на всеки брат или сестра и 5000 лв. на друго лице по изключение поради създадените емоционални отношения с починалото лице. По програма е предвидено изслушване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за процедурата по избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ и възможности за структуриране на проекта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Водещата бюджетна комисия отхвърли президентското вето върху данъчните закони (ОБЗОР)

Водещата бюджетна комисия отхвърли президентското вето върху данъчните закони (ОБЗОР)

15 Ноември 2018 | 21:56 | Агенция "Фокус"
София. Водещата парламентарна комисия по бюджет и финанси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Депутатите приеха повторно промените. Държавният глава върна закона за ново обсъждане на 13 ноември. Решението на президента дойде на фона на вълна от протести срещу поскъпването на цените на горивата и данъците. През Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът изменя и редица данъчни закони. Президентът изрази несъгласие с това по-старите автомобили да плащат по-висок данък. Това според президента няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект. Румен Радев отбеляза, че с мярката данъчната тежест ще се стовари върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Държавният глава е против удължаването от 2 на 4 години на срока, в който общините трябва да се подготвят за реформата за таксата върху битовите отпадъци. Той не е съгласен и с въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. Румен Радев не споделя виждането за преобразуване на митниците в териториални дирекции.
На обсъждането на ветото в комисия най-спорна беше темата за данъка на старите автомобили. Депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетна комисия Менда Стоянова посочи, че промяната в данъка е в правилната посока и е стъпка към решаване на проблема със замърсяването на въздуха. Тя уточни, че месечното увеличение на данъка ще бъде под цената на една кутия цигари, а автомобилите с по-голяма мощност ще плащат по-висок данък. Според БСП обаче с данъка върху старите автомобили няма да се постигне очакваният екологичен ефект. „Щом търсим екологичен ефект, това означава ли, че догодина ще увеличим данъка и на сградите, в които се ползва твърдо гориво“ попита депутатът от БСП Георги Търновалийски. Секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева заяви, че принципът „замърсителят плаща“ няма как да се приложи с екологичния компонент в данъка, приет от парламента. Тя подчерта, че държавният глава подкрепя включването на екологичен компонент при формирането на данъка, но така приета уредбата не може да постигне резултати. Основното му разбиране е, че социалната справедливост не е за сметка за екологичната необходимост. Според президентската институция може да бъде намерено друго законодателно решение за по-плавно нарастване на данъка върху превозните средства, което в по-голяма степен да е съобразено с Конституцията. От ДПС обърнаха внимание на промяната, с която митниците ще се преобразуват в териториални дирекции. Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев обясни, че предложението е внесено в последния момент и затова не е променено. По думите му законодателният процес относно данъчните закони е компрометиран. „Ако не беше тази практика, сега може би нямаше да има вето върху 5 данъчни закона, а върху 2“, коментира Цонев.
Предстои окончателното гласуване на президентското вето в пленарна зала. Очаква се ПГ на ГЕРБ да гласуват „за“ повторното приемане на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, а ПГ на ДПС и БСП да подкрепят ветото.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Водещата бюджетна комисия отхвърли президентското вето върху данъчните закони

Водещата бюджетна комисия отхвърли президентското вето върху данъчните закони

15 Ноември 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Водещата парламентарна комисия по бюджет и финанси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ повторното приемане на промените в закона гласуваха 12 депутати, 9 бяха „против“.
Последните промени в закона бяха приети от депутатите на 7 ноември, а държавният глава ги върна за ново обсъждане на 13 ноември. През Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът измени и редица други данъчни закони. Президентът изрази несъгласие с данъка върху автомобилите, а именно по-старите да плащат повече. Това според президента няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект. Румен Радев апелира, че с мярката данъчната тежест ще се стовари върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес.
Държавният глава е против удължаването от 2 на 4 години на срока, в който общините трябва да се подготвят за реформата за таксата върху битовите отпадъци. Той не е съгласен и с въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. Румен Радев не споделя виждането за преобразуване на митниците в териториални дирекции.
Решението на президента дойде на фона на вълна от протести срещу поскъпването на цените на горивата и данъците.
Очаква се ПГ на ГЕРБ да гласуват „за“ повторното приемане на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. ПГ на ДПС и БСП да подкрепят президентското вето.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ ще гласува "зa" Закона за корпоративното подоходно облагане и против президентското вето

ПГ на ГЕРБ ще гласува "зa" Закона за корпоративното подоходно облагане и против президентското вето

15 Ноември 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим законопроекта, приет от НС и няма да подкрепим ветото. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на бюджетна комисия Менда Стоянова на заседание комисията, на което се разглежда ветото на държавния глава върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Считаме, че промяната, която касае данъка върху автомобилите е в правилната посока“, заяви тя. „Тя дава възможност на общините да управляват своите приходи и разходи в частта от ангажиментите им към замърсяването на въздуха. Това е само една мярка в посока решаване на проблема“, обясни Менда Стоянова. Тя уточни, че месечното увеличение на данъка ще бъде под цената на една кутия цигари. „Автомобилите с по-голяма мощност ще плащат по-висок данък“, каза още Менда Стоянова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "БСП за България" ще подкрепи ветото на държавния глава върху Закона за корпоративното подоходно облагане

ПГ на "БСП за България" ще подкрепи ветото на държавния глава върху Закона за корпоративното подоходно облагане

15 Ноември 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим ветото на президента със всички мотиви. Това каза депутатът от ПГ на "БСП за България" Георги Търновалийски на заседание на бюджетна комисия, на което се разглежда ветото на държавния глава върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С данъка върху старите автомобили няма да бъде постигнат екологичният ефект, който се очаква“, обяви той. „Може да се окаже, че старите автомобили са по-екологични, защото всички са на газ“, коментира Георги Търновалийски. „Щом търсим екологичен ефект, това означава ли, че догодина ще увеличим данъка и на сградите, в които се ползва твърдо гориво“ попита депутатът от БСП. „Начинът, по който се прави данъчната политика, е порочен и трябва да се промени“, обяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ДПС ще подкрепи президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

ПГ на ДПС ще подкрепи президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

15 Ноември 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим ветото на президента, това е решение на парламентарната ни група. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев на заседание на бюджетна комисия, на което се разглежда ветото на държавния глава върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В зала и в комисия подкрепихме предложенията за преструктуриране на митниците. Ако те не бяха правени между двете четения, нямаше да се стигне до това“, обясни той и допълни, че до ветото върху Закона за митниците през Закона за корпоративното подоходно облагане се е стигнало, защото предложението е внесено в последния момент и е изтекъл срокът за промяна. „Последните години компрометираме законодателния процес по отношение на данъчните закони“, обяви Йордан Цонев и заяви, че това не е добра практика, защото има достатъчно време те да се внесат. „Ако не беше тази практика, сега може би нямаше да има вето върху 5 данъчни закона, а върху 2“, коментира той. „В тази комисия съм от 1997 година, не е добре за нас самите нещата да се обръщат с главата надолу“, каза още Йордан Цонев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Емилия Друмева: Основно разбиране на президента е, че социалната справедливост не е за сметка за екологичната необходимост

Проф. Емилия Друмева: Основно разбиране на президента е, че социалната справедливост не е за сметка за екологичната необходимост

15 Ноември 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Социалната справедливост не е за сметка за екологичната необходимост. Това е основното разбиране, заложено и изразено в мотивите на президента. Това каза секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева на заседание на бюджетна комисия, на което се разглежда ветото на държавния глава върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Данъчното бреме не е съобразено с равнището на доходите“, обърна внимание тя. „Изводът е, че целеният екологичен ефект няма да бъде постигнат с данъка върху превозните средства. Какво ще се постигне - негативни последици на огорчение и неудовлетворение на съвестни граждани, които не успяват да отговорят на условията на данъка“, обясни проф. Друмева. „Може да бъде намерено друго законодателно решение за по-плавно нарастване на данъка върху превозните средства, което в по-голяма степен да е съобразено с Конституцията“, заяви тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Емилия Друмева: Принципът „замърсителят плаща“ няма как да се приложи с екологичния компонент в данъка, приет от парламента

Проф. Емилия Друмева: Принципът „замърсителят плаща“ няма как да се приложи с екологичния компонент в данъка, приет от парламента

15 Ноември 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Принципът „замърсителят плаща“ няма как да се приложи с екологичния компонент в имуществения данък. Това каза секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева на заседание на бюджетна комисия, на което се разглежда ветото на държавния глава върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Така формиран данъкът не отчита нито честотата на използването на превозното средство, нито наличието на устройства за намаляване на вредните емисии или използваното гориво“, обясни тя. „Ветото беше упражнено не само върху данъка за превозните средства, което привлече обяснимо общественото внимание, но и по още три предмета от закона“, уточни проф. Друмева. „Другите точки са удължаване срока за реформата за такса смет, имущественият данък върху жилищни имоти в населени места от Списъка за курортите, както и върху измененията за Закона за митниците“, допълни тя. „Държавният глава подкрепя включването на екологичен компонент при формирането на данъка. Същевременно се излагат съображения, че приетата цялостна уредба на данъка няма да може да постигне целените резултати, а именно извеждане на по-старите автомобили и заменянето им с по-екологични, и намаляване на замърсяването на въздуха“, каза още Емилия Друмева.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: На Коалиционния съвет предложих данъкът върху старите автомобили да бъде оттеглен

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: На Коалиционния съвет предложих данъкът върху старите автомобили да бъде оттеглен

15 Ноември 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Ще съобщя нещо от кухнята. На Коалиционния съвет в понеделник предложих данъкът върху старите автомобили да бъде оттеглен. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вижда се, че хората не го приемат. Заради едни 20 млн. лева приход в бюджета ние какво правим - караме 2 млн. българи да се бръкнат в джоба“, посочи той и допълни, че няма значение дали увеличението е 5 или 2 лева, защото всяко повишаване не добро за българина. Попитан възможни ли са предсрочни избори с оглед на сутрешното телевизионно интервю на премиера Борисов, Волен Сидеров каза: „В интервюто на премиера не видях той да коментира предсрочни избори. По-скоро идеята му беше, че това правителство има добри постижения и предсрочни избори няма да подобрят нещата“. „Доколкото виждам няма желание за предсрочни избори, като човек с политически опит и усет виждам, че има недоволство от управлението“, уточни той. В отговор на въпрос ще решават ли „Обединени патриоти“ въпроса за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, Волен Сидеров поясни: „Този въпрос за себе си съм го решил. Питайте Красимир Каракачанов и Бойко Борисов, най-вече Цветан Цветанов. Там има една връзка не топла, гореща направо“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Ветото на президента Радев не е състоятелно, но той твърде често налага вето на законите, излизащи от парламента

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Ветото на президента Радев не е състоятелно, но той твърде често налага вето на законите, излизащи от парламента

15 Ноември 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Банско. Ветото на президента Радев не е състоятелно, но той твърде често налага вето на законите, излизащи от парламента. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов относно ветото, наложено от президента Румен Радев върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. По думите му позицията на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е ясна и е била представена официално от председателя на организацията Даниел Панов.
Икономов подчерта, че това е една от мерките, които ЕС прилага за чистотата на въздуха. „Трябва да признаем, че данъците на тези стари автомобили са наистина нищожни, увеличението също няма да е значително. За сметка на замърсяването от тях, което е изключително голямо. В крайна сметка парите, които ще се съберат, ще бъдат използвани за подобряване на инфраструктурата, екологичните мерки и т. н. Няма как да протестираме и да искаме по-високи заплати, а в същото време да не се вдигат данъци. Откъде ще дойдат тогава тези по-високи заплати? Откъде ще дойдат по-високите пенсии? Искаме да сме равни по заплати със Западна Европа, но не искаме да сме равни по цени с тези държави“, коментира градоначалникът. Кметът на Община Банско отбеляза, че ако някой си направи труда да погледне какви са данъците и осигуровките в западните страни, ще види, че разликата по тези показатели между нас и тях е 5-10 пъти. Според него нещата в момента се преекспонират от политически сили, които са извън управлението и през последните месеци се опитват всячески да рушат правовия ред в държавата.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Димов, кмет на Димитровград: Над 3000 семейства ще сменят отоплението си с алтернативно в борбата на Димитровград за по-чист въздух

Иво Димов, кмет на Димитровград: Над 3000 семейства ще сменят отоплението си с алтернативно в борбата на Димитровград за по-чист въздух

15 Ноември 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Над 3000 семейства ще сменят отоплението си с алтернативно в борбата на Димитровград за по-чист въздух. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Иво Димов, кмет на община Димитровград – един от 27-те най-замърсени градове у нас. Министерството на околната среда и водите е финансирало 7 общини, сред които и Димитровград, за да вземат конкретни мерки за намаляване използването на твърдо битово гориво за отопление – най-съществената част от замърсяването на въздуха, обясни градоначалникът. „Въздухът в българските градове е сред най-замърсените в Европа. Затова първата стъпка, която предприемаме по този проект, е избиране на консултантска фирма, която да направи необходимия анализ. Тя ще обиколи всички домакинства след подаване на заявка от тяхна страна. Готовият проект ще започне да се изпълнява в средата на следващата година. Надявам се да направим така, че Димитровград да е усети подобрения във всички сфери, но това в крайна сметка ще преценят хората. За мен тяхното мнение е най-важно“, коментира Иво Димов. Кметът на Димитровград допълни, че в борбата срещу замърсяването на въздуха важна роля ще изиграе новият закон за качеството на атмосферния въздух. Той обясни, че персоналните глоби за кметовете, които тази регламентация предвижда, неслучайно срещат неодобрението на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Качеството на атмосферния въздух е сред ангажиментите не само на местно ниво – те трябва да са част и от национална политика, уточни Димов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната бюджетна комисия ще разгледа президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Парламентарната бюджетна комисия ще разгледа президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

15 Ноември 2018 | 07:29 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по бюджет и финанси ще разгледа ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Това се посочва в дневния ред на заседанието на комисията. Държавният глава върна закона за ново обсъждане на 13 ноември. Той изрази несъгласие с данъка върху автомобилите, а именно по-старите да плащат повече. Това според президента няма да стимулира замяната на старите автомобили с по-нови и няма да доведе до екологичен ефект. Румен Радев апелира, че с мярката данъчната тежест ще се стовари върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Държавния глава оспорва отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци и въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България. Румен Радев не е съгласен и с преобразуването на митниците в териториални дирекции. Решението на президента дойде на фона на вълна от протести в цялата страна срещу поскъпването на цените на горивата и данъците.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валерия Калчева, ОП „Околна среда“: Обявили сме 7 процедури за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 1, 9 млрд. лв.

Валерия Калчева, ОП „Околна среда“: Обявили сме 7 процедури за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 1, 9 млрд. лв.

14 Ноември 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
София. Към днешна дата сме обявили 7 процедури за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 1,9 млрд. лв. Това каза Валерия Калчева, главен директор на Главна дирекция "Оперативна програма околна среда" по време на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, във връзка с текущото състояние и напредъка по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „99 проекта имаме в рамките на оперативната програма. Сключените договори през 2018 г. са в размер на 552 млн. лв.“, допълни още Калчева. По думите й изплатените суми само през 2018 г. са 218 млн. лв. „Верифицираните от 1 януари до момента възлизат на 197 млн. лв. почти“, допълни още Калчева. „Към днешна дата сме обявили седем процедури за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездна финансова стойност на обща стойност 1,9 млрд. лв. Четири от тях са в сектор „Води“. Най-голямата от 1,35 млрд.лв., която обявихме на 20 юли е за предоставяне на консолидираните територии, обслужвани от 14 ВиК оператори, чиито предпроектни регионални прединвестиционални проучвания се разработват от МРРБ“, каза Калчева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: С шест пъти сме намалили рискът от загуба на средства по ОП „Околна среда“

Министър Нено Димов: С шест пъти сме намалили рискът от загуба на средства по ОП „Околна среда“

14 Ноември 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. С шест пъти сме намалили рискът от загуба на средства по ОП „Околна среда“. Това каза по време на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка с текущото състояние и напредъка по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му това е направено за една година. „Загубата на средства - на практика ние стартирахме с потенциален риск“, каза още министърът. Той изброи, че са предприети редица мерки, за да се намали рискът от загуба на средства. По отношение на кандидатстването на ВиК операторите по програмата и мерките за тяхното насърчаване, министър Нено Димов коментира, че има уверението, че 6 ВиК дружества са в напреднала фаза и още 6, които се очакват да подадат документи до края на декември.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Ресурсът в ОП „Околна среда“ за чистотата на атмосферния въздух е крайно недостатъчен, ще бъде насочен към 7 общини по 6 критерия

Министър Нено Димов: Ресурсът в ОП „Околна среда“ за чистотата на атмосферния въздух е крайно недостатъчен, ще бъде насочен към 7 общини по 6 критерия

14 Ноември 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
София. Ресурсът в ОП „Околна среда“ за чистотата на атмосферния въздух е крайно недостатъчен, ще бъде насочен към 7 общини по 6 критерия. Това каза по време на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка с текущото състояние и напредъка по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ресурсът, който се разполага в момента е около 110 млн. лв. Той е крайно недостатъчен, за да се реши проблемът със замърсяването на въздуха“, каза министър Димов.
По думите му извън оперативната програма има редица инструменти, от които общините могат да се възползват. Димов даде пример с програма LIFE, към която две български общини София и Бургас са направили проекти и са кандидатствали. „В голяма степен е вероятно да бъдат одобрени. Казвам го, защото това е единственият инструмент на ЕС в рамките на следващата бюджетна програма, който ще бъде удвоен като ресурс“, допълни още министърът. По думите му този инструмент като че ли не се използва от общините. Министърът обърна внимание и на Норвежката програма. „Има ресурс, който не се търси от българските общини“, допълни още Нено Димов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: До края на месеца ще имаме обявен целият ресурс на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020

Министър Нено Димов: До края на месеца ще имаме обявен целият ресурс на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020

14 Ноември 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. Ще имаме обявен целият ресурс на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. Това каза по време на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка с текущото състояние и напредъка по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към днешна дата обявените процедури, обявеният бюджет е 99 %. Фактически почти целият бюджет. Оста 5, която е свързана с качеството на атмосферния въздух, се очаква в рамките на този месец също да бъде обявена, така че ще имаме обявен целият ресурс на оперативната програма. До момента са сключени 99 договора, което представлява около 40 % от бюджета", каза Димов и обясни, че очаква до края на годината той да надхвърли 50 %. Министър Димов уточни, че платените суми на ПУДООС са около 11,7 % към момента, като очаква да са повече в края на годината.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на НС Емил Христов: Постъпи президентският указ за връщане за ново обсъждане на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

Зам.-председателят на НС Емил Христов: Постъпи президентският указ за връщане за ново обсъждане на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

14 Ноември 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. На 14 ноември е постъпил указ на президента Румен Радев, с който Законът за изменение и допълнение на Закона за корпоративно подоходно облагане се връща за ново обсъждане. Това обяви зам.-председателят на парламента Емил Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Възложено е на водещата Комисия по бюджет и финанси да докладва пред народните представители указа на президента и мотивите към него“, обясни той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Внасяме предложение за отпадане на данъка върху старите автомобили – на фона на бедността и състоянието на държавата не можеш да посягаш на хората

Корнелия Нинова, БСП: Внасяме предложение за отпадане на данъка върху старите автомобили – на фона на бедността и състоянието на държавата не можеш да посягаш на хората

14 Ноември 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме предложение за отпадане на данъка върху старите автомобили – на фона на бедността и състоянието на държавата не можеш да посягаш на хората. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след среща с КНСБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На фона на разговорите със синдикати неравенствата трябва да ни е основната тема“, каза Нинова. Тя обясни, че КНСБ ценят усилията на БСП за алтернативност. „Някои от нещата, които са наши общи позиции, ще внесем днес в големия бюджет. Например повишаване за обезщетението на безработица. Те предлагат с 12 лв., ние предлагаме 16 лв. за безработицата. Днес ще внесем намаляване на ДДС на лекарствата и хляба, за деца от една до две години увеличаване на обезщетението“, допълни още Нинова.
Лидерът на БСП обясни, че идеята е с ръста на минималната заплата да се увеличава и обезщетението за дете между една и две години.
„Днес ще внесем отпадането на данъка върху старите коли. Тук имаме разминаване. КНСБ смята, че това не е съществен въпрос, ние смятаме обратното. Изключително съществен е и на фона на несправедливост и неравенства. При това състояние на бедността и държавата не можеш да посягаш на тези хора и да искаш с тези 20 млн. лв. да си решаваш проблемите в държавата, а изобщо да не закачаш големите и едрия бизнес“, допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако не предприемем стъпки за справяне с мръсния въздух, ще стане късно и ще се озовем с гробище за дизелови автомобили

Премиерът Бойко Борисов: Ако не предприемем стъпки за справяне с мръсния въздух, ще стане късно и ще се озовем с гробище за дизелови автомобили

14 Ноември 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Ако не предприемем стъпки за справяне с мръсния въздух, ще стане късно и ще се озовем с гробище за дизелови автомобили. Това каза премиерът Бойко Борисов преди седмичното правителствено заседание на Министерския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Аз разговарям с парламентарната група на ГЕРБ не като премиер, а като председател на своята партия, която аз съм създал. Ако някой си мисли, че парламентарната група може да има самостоятелен живот, извън партията, това не е така. Затова завчера ги събрах относно двата дискутирани в момента казуси. Единият е за вдигане с 6 до 10 лв. данъка на старите коли. Казах им да го върнат, само че се възпротивиха кметовете. Защото те казват – основната атака срещу нас по градовете е замърсеният въздух, огромният трафик, вредните частици прах“, посочи премиерът. Той отбеляза, че във Франция планират през 2022 година да забранят дизеловите автомобили. „Ако ние не започнем тези стъпки, в един момент, както се озовахме с моргите за стари автомобили около Перник, Дупница и София, можем да се озовем и с гробище на дизеловите автомобили. И тогава ще бъде късно. Затова помолих включително и президентската институция, която ни критикува, да отиде Менда Стоянова и да обясни заедно с кметовете за какво го правим, защо се иска. Паралелно с това върви и санкция вече, процедура от ЕК за чистота на въздуха. Да, много е популистко, но рискът е този. Нека да го дебатираме в обществото“, допълни премиерът. „Виждате безумно голям е трафикът. Коли на по 20 години. Някой ще каже: да, де ама бедни са една част от българите, защото наред с всички има и много скъпи и нови коли. Какво карахме до 90-а година като управляваше партията на г-н Радев? Тогава се чакаше по 12 години за кола, караше са само в неделя или събота. Някой ще каже, ама и стандартите се промениха. Ами като са се променили стандартите, вижте колко сега са горивата и минималната заплата и съответно колко е била при мандата на БСП, когато избраха Орешарски да ги представлява. Има факти, цифри, те са ясни“, коментира Борисов.
Във връзка с цените на горивата, той посочи: „Възложил съм на финансовия министър да направят промени в наредба 18 и когато зареждаш на бензиностанцията, така при сметките си за ток, хората да вижда разбита цена колко е производствената цена, акциза, ДДС - как се формира цената“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Проект за подобряване качеството на въздуха на стойност 9, 5 милиона лв. стартира в Смолян

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Проект за подобряване качеството на въздуха на стойност 9, 5 милиона лв. стартира в Смолян

14 Ноември 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Проект за подобряване качеството на въздуха на стойност 9, 5 милиона лв. стартира в Смолян. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Смолян Николай Мелемов. „Намаляването на фините прахови частици през зимата е голям проблем в града, защото повечето хора се отопляват на дърва и въглища. Спечелихме проект за подмяна на тези котли, така че догодина се надяваме да стартираме програмата. Тя е 9,5 млн. лв. за град Смолян. Надявам се този голям проблем да бъде разрешен, тъй като в Смолян няма тежка промишленост, а зимата се оказва, че е замърсен града“, обясни Николай Мелемов. Той каза още, че благодарение на други проекти вече са ремонтирани пет улици в града, спортните площадки на две училища, санирана е детска градина и се изгражда спортна зала към гимназията в Смолян. 21 млн. лева се усвояват по проекта „Региони в растеж“, обясни кметът, като уточни, че тези средства ще променят осезаемо облика на града и ще подобрят качеството на живот на гражданите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Кабаиванов, НСОРБ: Не може да се противопоставя екология срещу социална политика, когато става дума за данъците

Емил Кабаиванов, НСОРБ: Не може да се противопоставя екология срещу социална политика, когато става дума за данъците

14 Ноември 2018 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. Не може да се противопоставя социална политика на екология, когато става дума за данъците. Това каза кметът на Карлово и член на УС на НСОРБ д-р Емил Кабаиванов, в предаването „Преди всички“ по БНР. „Това не е нормално, не може да се противопоставя екология срещу социална политика – да, да поддържаш чиста околна среда е скъпо нещо, но то не е удоволствие, това е необходимост и докога ние ще ставаме гробница на Европа и ще се внасят коли на по 15-20 години, защото струват 200, 300 или 500 евро. А защо струват толкова в Западна Европа? Защото данъците им са токова големи, че хората просто не им е изгодно да ги карат и предпочитат да ги продават на безценица.
Първо увеличаването на данъците е от порядъка на 6, 8, 10 лева на годишна база, но тъй като тези коли са много, това е някакъв приход, който ще помогне на общините и да поддържаме пътната мрежа, за което трябват много пари. Вижте, има още една несправедливост – има хора, които карат много скъпи коли, а по сега действащото законодателство са ги регистрирали като работни коли, т. нар. „баничарки“ – това са джипове, „Кайени“ и др. Сега с промените данъците им стават справедливи и нормални като за хора с повече средства. Освен това в данък „Моторни превозни средства“ социалната компонента с 70%, а екологичната е 30%. Т. е., пак този, който кара по-скъпа кола, ще плаща повече“, заяви Кабаиванов.
„Промените в пакета данъчни закони са част от наши разговори с Министерството на финансите в последните три години. И още нещо – на последния управителен съвет на сдружението преди около месец в Троян Управителният съвет гласува и подкрепи тези промени, така че мога да кажа – огромната част от колегите ги подкрепят. Ние сме кметове, уважаваме институциите в държавата и искаме в една работна среща да обясним на президента на републиката какви са нашите аргументи, с които подкрепяме тези промени“, каза още той. Кабаиванов заяви, че НСОРБ иска среща с президента, за да разбере какво го е подтикнало да наложи вето на законовите промени.
Според него протестите не са заради цената на горивото. „Цената на горивото в България е такава, каквато е в Европа. Протестите са заради ниските доходи и заради това, че в основни сектори в обществения живот в последните години не се извършват необходимите реформи. Натрупало се е напрежение и то е причина за протестите – нито тези увеличени данъци с 6, 8,10 лева, нито цената на бензина“, коментира кметът на Карлово.
По думите му бюджетът за 2019 година е стъпка в правилната посока. „В него има отразени по-голямата част от нашите искания в разговорите с Министерството на финансите. Единственото наше искане, която не беше удовлетворено в необходимата степен, е да получим повече средства за поддръжката на общинската пътна мрежа, но продължаваме борбата за това, така че като цяло оценката е положителна“, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Николов, кмет на Бургас: Увеличението на данъка за старите автомобили е средно между 2 лв. и 12-13 лв. на годишна база - изключително малко в сравнение с ефекта, който целим

Димитър Николов, кмет на Бургас: Увеличението на данъка за старите автомобили е средно между 2 лв. и 12-13 лв. на годишна база - изключително малко в сравнение с ефекта, който целим

14 Ноември 2018 | 08:17 | Агенция "Фокус"
София. Има автомобили, на които ще се вдигне данък, има автомобили, на които ще бъде намален данъкът. На по-старите автомобили увеличението е средно между 2 лв. и 12-13 лв. на годишна база, което е изключително малко в сравнение с ефекта, който целим. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов в интервю за Сутрешния блок на БНТ във връзка с данъка за стари автомобили.
„Идеята за въвеждането на този данък беше от страна на местната власт и то от няколко години с идеята е да се помогне особено на големите градове“, заяви Николов. По думите му тези мерки ще мотивират собствениците на голяма част от автомобилите, които са изключително стари или не се ползват да се разделят с тях, както и да имат мотив да купуват нови автомобили, които екологично са много по-чисти.
„Нашето опасение, че в следващите години, имайки предвид силната кампания в западните държави за спиране от движение особено на дизеловите автомобили ще бъдем залети от автомобили втора употреба, които ще замърсяват околната среда. Ефектът от това ще бъде в направленията здравеопазване и околна среда, защото 35% от замърсяването в градовете идва от автомобилния трафик“, каза още кметът на Бургас.
Той обясни всяка община е ангажирана да определи конкретни ставки, спрямо спецификата на общината и района, в който се намира.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, НСОРБ: Искаме след въвеждането на тол таксата една част от средствата, които отиват към АПИ, да бъдат отпуснати на общините за подобряване на пътищата

Инж. Даниел Панов, НСОРБ: Искаме след въвеждането на тол таксата една част от средствата, които отиват към АПИ, да бъдат отпуснати на общините за подобряване на пътищата

13 Ноември 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. Искаме след въвеждането на тол таксата една част от средствата, които отиват към АПИ, да бъдат отпуснати на общините за подобряване на пътищата. Това каза на брифинг председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Действително върху бюджета за 2019 г. работиха много колеги. И единственото нещо, което не можахме да постигнем към по-добро увеличаване в бюджета, това беше субсидията за капиталови разходи. Защото неведнъж сме казвали, че общинската пътна мрежа е повече от републиканската. Но се надяваме, че следващата година, когато бъде въведена тол таксата, реално от средствата, които отиват към АПИ и които са не по-малко от 600 млн. лв. на година, поне 100 млн. лв. да бъдат отпуснати за общините“, каза още инж. Панов и посочи, че пътищата са болната тема на общините.
„Тенденцията в последните години е селата да се заселват с все повече хора, които преди това са живели в града. И като оправим пътищата, ще насърчим това. Така ще облекчим и градовете“, коментира още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Нормално е, когато някой плаща повече да е недоволен, но не е нормално политиците да се изкушават да яхват това недоволство

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Нормално е, когато някой плаща повече да е недоволен, но не е нормално политиците да се изкушават да яхват това недоволство

13 Ноември 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. Нормално е, когато някой плаща повече да е недоволен, но не е нормално политиците да се изкушават да яхват това недоволство. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов на брифинг на НСОРБ по повод ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Повечето общини подкрепяме промените в закона. Но е нормално да има недоволство – когато някой трябва да плаща повече, нормално е да е недоволен. Не е нормално обаче политиците да се изкушават да яхнат това недоволство“, посочи Камбитов.
Той обясни, че в новите промени става дума за това, че едните трябва да плащат повече, но само в частта за екологичен компонент. „А по-скъпите коли ще продължават да си плащат повече и това е нормално. Искам да подчертая, че Благоевград е една от общините, в които най-вероятно данъците ще паднат. Защото миналата година вдигнахме данъците за автомобили над 15 години със сто процента. Така от 19 лв. те станаха 38 лв. А спазвайки всички изисквания на новия закон, според формулата няма да вдигнем данъка на старите коли, а на новите – ще падне. Така че приходите от този данък към общината ще намалеят – т.е. няма да има увеличение на данъците“, посочи още кметът на Благоевград.
Д-р Камбитов обясни, че 1/3 от приходите в общините се формират от данъците на старите коли, а 2/3 - от тези на новите. „Така че картинката не е толкова драматична. Пък и всеки общински съвет има право на решение за вариране на данъците. И не знам защо трябва да се налага вето на нещо, което е подкрепено от почти всички български кметове“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Димов, НСОРБ: Подобряването на качеството на въздуха е отговорност на всички, включително и на президента, а ветото може да доведе до сериозни последствия

Иво Димов, НСОРБ: Подобряването на качеството на въздуха е отговорност на всички, включително и на президента, а ветото може да доведе до сериозни последствия

13 Ноември 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. Подобряването на качеството на въздуха е отговорност на всички, включително и на президента, а ветото може да доведе до сериозни последствия. Това каза зам.-председателят на УС на НСОРБ и кмет на Димитровград Иво Димов на брифинг във връзка с ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това вето може да доведе до много сериозни последствия. Опазването на околната среда, подобряване качеството на атмосферния въздух е проблем не само на кметовете. От 5 до 10 хил. лв. е глобата за кмета на дадена община, ако не предприеме конкретни мерки по програмата за подобряване на атмосферния въздух. Но тези мерки не са само за кметовете, те са за парламента, за президентството, за всички нас. За да можем да се чувстваме като европейци. Нима президентът на отговаря за качеството на въздуха?“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, НСОРБ: Обръщаме се към мнозинството в парламента да не се огъва под натиск и да приеме промените в закона за данъка на автомобилите

Д-р Емил Кабаиванов, НСОРБ: Обръщаме се към мнозинството в парламента да не се огъва под натиск и да приеме промените в закона за данъка на автомобилите

13 Ноември 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Обръщаме се към мнозинството в парламента да не се огъва под натиск и да приеме промените в закона за данъка на автомобилите. Това каза кметът на Карлово и член на УС на НСОРБ д-р Емил Кабаиванов на брифинг във връзка с ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Естествено, че ще търсим среща с президента, за да обясним нашите аргументи. Обръщам се към мнозинството в парламента – да не се огъва на какъвто и да е натиск. И нека да потвърдят тези промени, за да можем да провеждаме спокойно своята данъчна политика и догодина. И който бъде избран за кмет на следващите избори, да може да я изпълнява и след това“, коментира д-р Кабаиванов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Справедливо е, който замърсява повече, да плаща повече и не бива на гребена на популизма да се връщаме назад

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Справедливо е, който замърсява повече, да плаща повече и не бива на гребена на популизма да се връщаме назад

13 Ноември 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. Справедливо е, който замърсява повече, да плаща повече и не бива на гребена на популизма да се връщаме назад. Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров на брифинг на НСОРБ по повод ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Превърнали сме се в гробницата на Европа за стари автомобили. Положението не е добро, въздухът се замърсява. И логиката е, че всеки, който замърсява повече, трябва да плаща повече. И промените в закона в момента отговарят именно на този дух. Справедливо ли е ако има двама души и единият не замърсява толкова атмосферата, а до него има друг гражданин със стар автомобил, който замърсява повече, вторият да плаща по-малко данъци, а да замърсява повече? Къде е логиката? И нека всички институции в държавата да се държат по-адекватно и логично, защото тази промяна е промяна на бъдещето. Ако искаме да имаме по-добри условия за живот на децата в градовете, ние трябва да им ги осигурим“, каза още Тодоров.
Кметът на Стара Загора посочи, че София е пренаселена и лично на него му е трябвал един час, за да стигне до центъра. „В кой друг голям европейски град е така? И затова смятам ,че на гребена на популизма не бива да ни връщат назад - там, където не искаме да бъдем. Искаме да имаме модерни, добре развити и чисти градове. И да пестим. А ще пестим от жертви по пътищата, когато има по-сигурни автомобили. Защото преди седмица-две стана голяма катастрофа на пътя Стара Загора – Казанлък и именно в един такъв стар, изгнил автомобил загинаха двама млади души. Очевидно е, че трябва да се вземат мерки и тази промяна е в правилната посока и ние настояваме за нея. И ще изкажем своите доводи и на една среща при президента, за да защитим гражданите си“, каза още Тодоров.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, НСОРБ: Искаме среща с президента Радев, за да му обясним защо се е стигнало до промените в данъка на автомобилите

Инж. Даниел Панов, НСОРБ: Искаме среща с президента Радев, за да му обясним защо се е стигнало до промените в данъка на автомобилите

13 Ноември 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Искаме среща с президента Радев, за да му обясним защо се е стигнало до промените в данъка на автомобилите. Това каза на брифинг председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Инж. Панов обясни, че пресконференцията е във връзка с ветото на президента Румен Радев. „Това, което в последно време забелязваме, е, че действително се манипулира с данъка на автомобилите, като още през 2015 г. общото събрание на НСОРБ гласува Законът за местни данъци и такси да бъде изцяло нов. Бих казал, че с добрата комуникация с правителството в последните години успяхме да променим някои неща в закона, като едно от тях беше за данъка на автомобилите. Като тук мога да вмъкна, че това е една от мерките, които ЕС прилага най-вече за чистотата на въздуха. С тази мярка не се вдига толкова драстично данъка на автомобилите - това ще стане с от 5 до 10 лв. на година. И в крайна сметка с тези 55 ст., които се получават, подпомагаме въздуха да бъде по-чист в нашите общини“, обясни той.
Председателят на УС на НСОРБ посочи, че Законът за местни данъци и такси е бил в интернет и всеки един от заинтересованите лица е можел да възрази срещу него. „Но за да се стигне до тези промени, НСОРБ сме търсили становища от всички български общини и сме стигнали до преработване специално на тази част за данъка на автомобили. И промените са одобрени, като те са най-вече в два аспекта – екологични и остарялата база на превозните средства. Допитвали сме се не само до малките общини, а до всички. Като НСОРБ ние защитаваме интереса на местната власт пред изпълнителната и действително в последните години се случват много добри неща. Създаването също така на електронни услуги за платен данък при преминаването на технически преглед също дадоха добри резултати“, каза още инж. Панов.
Той посочи, че общинските съвети трябва да определят данъка в диапазони, съгласно закона, като до 31 януари те трябва да излязат с предложения и решения как да бъде променен този данък. „Искам да препоръчам на колегите от общините да разработят няколко варианта и да покажат на гражданите как този данък ще бъде увеличен. А президентът е добре да изслуша НСОРБ, за да обясним по какъв начин се е стигнало до тази промяна в Закона за местните данъци и такси в частта данък върху автомобили. Защото тя няма да засегне толкова хората, които имат стари автомобили – таксата ще бъде минимална. В НСОРБ винаги сме се стремели всички промени да стават поетапно, за да дишаме по-чист въздух. Надяваме се президентът да определи дата за среща, за да му обясним с цифри промените“, коментира инж. Панов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Данъкът върху моторните превозни средства няма да доведе до постигане на търсения екологичен ефект

Президентът Румен Радев: Данъкът върху моторните превозни средства няма да доведе до постигане на търсения екологичен ефект

13 Ноември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД ЗКПО), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, приет на 07 ноември 2018 г., като изразява несъгласие с разпоредбите относно:
·данъка върху моторните превозни средства, чиято уредба няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект. Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея. Приетите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Не се отчита нито колко често се ползват превозните средства, нито наличието на катализатори, нито вида на горивото. Няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели.
·отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци, направено без никакви мотиви. Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат. Това е особено неприемливо, когато се удължава прилагането на конституционно нетърпима уредба - таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци.
·въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България, в зависимост от използването на имота. Президентът се позовава на последователната практика на Конституционния съд за определяне размера на имуществените данъци.
·промените в Закона за митниците, внесени и приети след първо четене, са извън обхвата на ЗИД ЗКПО. С тях преобразуването на митниците в териториални дирекции се представя като закриване, което води до прекратяване правоотношенията на служителите. Конституционно неприемливо е и предвиденото прекратяване без предизвестие по преценка на директора на Агенция „Митници“, на правоотношенията с висши държавни служители. Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принцип на държавната служба и уволнените се лишават от съдебна защита.
Пълния текст на Мотивите за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане четете по-късно в "Мнение".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Президентът Румен Радев: Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

13 Ноември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.“, каза още Радев. На въпрос дали приема среща с ГЕРБ за предложенията на управляващите за застраховка „Гражданска отговорност“, държавният глава заяви: „Първо, ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес. И аз активно участвам в него“, каза още държавният глава.
Агенция „Фокус“ припомня: На 7 ноември 2018 г. парламентът прие окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се направиха изменения и в редица други данъчни закони. Парламентът прие собствениците на стари автомобили да плащат по-висок данък. Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият компонент включва мощността на двигателя и годината на производство, а екологичният определя в каква степен замърсява автомобилът околната среда. Според разчетите на вносителите на промените това ще увеличи данъцитена по-старите коли с около 30%. За товарните автомобили с маса от 3,5 до 12 тона данъкът ще се определя в размер от 10 до 30 лва. за всеки започнати 750 кг товароносимост вместо за всеки започнат тон. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г. Със Закона за корпоративното подоходно облагане, парламентът реши при деклариране на повече от едно жилище да се дължи данък в пълен размер за всяко от тях.
Ветото върху промените на Закона за корпоративното подоходно облагане е единадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Държавният глава наложи вето и върху: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, както и на Закона за държавната собственост.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НСОРБ ще даде пресконференция в 13.00 часа

НСОРБ ще даде пресконференция в 13.00 часа

13 Ноември 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Представители на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) ще дадат пресконефернция, съобщиха от пресцентъра на Сдружението. Пресконференцията ще се проведе от 13.00 часа в НДК, зала 8, ет. 5. Влизането за журналисти ще става през вход А4. На събитието ще бъде представена позицията на българските кметове по промените в Закона за местните данъци и такси относно данъка върху автомобилите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.