НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Представители на ГЕРБ присъстваха на откриването на новия граничен пункт  „Крушари - Добромир“

Добрич: Представители на ГЕРБ присъстваха на откриването на новия граничен пункт „Крушари - Добромир“

18 Декември 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Добрич. Народният представител от ГЕРБ - Добрич Даниела Димитрова, общинският ръководител на ГЕРБ - Добрич и зам. областният управител Красимир Николов, както и членове на областното ръководство на партията присъстваха на официалното откриване на новия ГКПП „Крушари – Добромир“. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Откриването на граничния пункт е в изпълнение на подписаното през 2012 г. междуправителствено споразумение с Румъния за откриване на две нови ГКПП-та между двете държави в точките Кайнарджа - Липница и Крушари - Добромир.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Светлан Кичиков, ГД „Гранична полиция“: ГКПП „Крушари - Добромир“ ще подобри преминаването на нарасналия пътнически трафик между България и Румъния

Гл. комисар Светлан Кичиков, ГД „Гранична полиция“: ГКПП „Крушари - Добромир“ ще подобри преминаването на нарасналия пътнически трафик между България и Румъния

17 Декември 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Добрич. ГКПП „Крушари - Добромир“ ще подобри преминаването на нарасналия пътнически трафик между България и Румъния. С тези думи директорът на ГД „Гранична полиция“ откри новия пункт на границата между двете страни, 12-ти по ред. ГКПП „Крушари - Добромир“ изцяло е оборудван съобразно изискванията на Шенгенския граничен кодекс. Неговото функциониране ще бъде благоприятстващ фактор за развитието на областните и общинските центрове от двете страни на границата и за свързаността на нашите два народа, изтъкна главен комисар Кичиков. Това съобщиха от ГД „Гранична полиция“.
На официалното откриване присъстваха членове на ръководството на румънската гранична полиция, директорът на РДГП-Русе комисар Димитър Чорбаджиев, представители на местните власти на България и Румъния.
ГКПП „Крушари - Добромир“ е шосеен пункт за международен трафик на границата на България с Румъния. Той се намира на румънска територия. Граничният контрол се осъществява на едно спиране. Съгласно споразумението между правителствата на Република България и Република Румъния за откриването на нови гранично контролно-пропускателни пунктове по държавната граница между двете страни, предвиденото работното време на ГКПП „Крушари - Добромир“ е от 8 до 20 часа, с ограничение на транспортните средства до 3.5 тона. През този пункт не е разрешено транспортиране на опасни товари, живи животни и продукти, определени за фито-санитарен контрол.
Пунктът за съвместен контрол разполага с трасета за извършване на проверки в две посоки – вход и изход от страната, кабини, вътрешни помещения, техническо и IT оборудване. Персоналът е осигурен от структурите на граничните полиции на двете страни.
Функционирането на този граничен пункт улеснява мобилността на стоки и хора. Създадените благоприятни условия за развитие на транспортната инфраструктура в трансграничната зона са резултат от изпълнението на проекта „Трансграничен път Добромир-Крушари – код MIS ETC 588, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния - България 2007-2013“. През октомври миналата година на съвместно заседание на правителствата на Румъния и България, в присъствието на премиерите на двете страни, официално беше открит ГКПП Липница-Кайнарджа на румънска територия, който също така е с работно време 8 -20 часа, в режим на международен трафик на транспортни средства до 3,5 тона.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Официално беше открит новият граничен контролно-пропускателен пункт с Румъния „Крушари - Добромир”

Добрич: Официално беше открит новият граничен контролно-пропускателен пункт с Румъния „Крушари - Добромир”

17 Декември 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Добрич. Официално беше открит новият граничен контролно-пропускателен пункт с Румъния „Крушари - Добромир”, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. На събитието присъстваха областният управител на Добрич Красимир Кирилов и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков.
През ноември тази година Министерски съвет взе решение ГКПП „Крушари - Добромир” да бъде въведен в експлоатация. Откриването му е в изпълнение на подписано през 2012 г. междуправителствено споразумение за откриване на две нови ГКПП-та между България и Румъния в точките Кайнарджа - Липница и Крушари - Добромир. Първият ГКПП е вече открит и функционира. Работното време на двата гранични пункта е от 08.00 до 20.00 часа всеки ден, има ограничение за международен превоз на хора и стоки до лимита на общо тегло 3.5 тона.
ГКПП „Кайнарджа" бе открит с Решение на Министерски съвет от 29 септември 2017 г. По силата на приетите и подписани документи шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както от румънските, така и от българските гранични полицейски органи. Със създаването на съвместните българо-румънски гранични пунктове се улеснява преминаването на лица и превозни средства през сухопътните пунктове, тъй като граничните проверки се осъществяват съвместно на едно спиране. С този пункт общият брой на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Румъния става 12. Двата ГКПП „Кайнарджа - Липница" и „Крушари - Добромир" са изградени по ОП „Трансгранично сътрудничество 2007-2013 г.“, посочи директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков. Пунктовете отговарят на всички изисквания, заложени по Шенгенския граничен кодекс. ГКПП „Крушари - Добромир" основно ще обслужва лекотоварен трафик.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.