НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Има напредък по ревизията на учебниците по история между Македония и Гърция

Kathimerini: Има напредък по ревизията на учебниците по история между Македония и Гърция

24 Ноември 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Има напредък по ревизията на учебниците по история между Македония и Гърция, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini
Скопие и Атина ускоряват прегледа на учебниците по история. Вестникът , цитирайки висши служители от Гърция и Македония, съобщава, че е постигнат напредък в преговорите за въвеждане на промени в учебниците.
Прегледът е предвиден в Споразумението от Преспа. Координаторът на интердисциплинарния комитет от страна на Македония е посланик Виктор Габер.
Той наскоро подчерта, че за промени в учебниците, правителствата на Македония и Гърция ще решат дали те отговорят на духа на споразумението от Преспа, с което двете страни стават съюзници. Той също така посочи, че античността няма да бъде премахната, но формулировката е проблематична засега.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): До Нова година ще се знае кое е спорно в учебниците по история на Македония и България

„Канал 5“ (Македония): До Нова година ще се знае кое е спорно в учебниците по история на Македония и България

10 Ноември 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония и България нямат никакви различия за праисторическия и античния период, забележките са главно по учебното съдържание за средните векове: тълкуванията за Самуиловата държава и за просветителите Кирил и Методий“, обясни председателят на македонския екип в Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси Драган Горгиев, цитиран от скопският телевизионен „Канал 5“.
„Утвърдени са пропуски и в нашите учебници, и в българските, анализът е започнат само за някои учебници“, обясни той.
Българският историк Стефан Дечев пък заяви, че очаква големи промени в историята и на двете държави, но предупреди, че за такъв похват е нужно повече време.
„Мисля, че крайните позиции, от които тръгват българската и македонската историография на първо време ще отворят диалог, който ще бъде тежък. Но, в една по-дългосрочна перспектива, аз мисля, че с отваряне на историографиите една към друга, с включването на повече млади кадри, които имат съвременно образование, в един по-дълъг срок ще бъде постигнат успех“.
Медията отбелязва, че в края на декември ще има яснота кои препоръки ще бъдат приложени за подобряване на учебниците и в България, и в Македония.
Следващата среща на експертите ще е в София в края на този месец.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): Ревизия на учебниците по история, България е представила над 30 страници със забележки

„21 ТВ“ (Македония): Ревизия на учебниците по история, България е представила над 30 страници със забележки

10 Ноември 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Над 30 страници със забележки е представила българската комисия за анализ на учебниците, формирана в рамките на Договора за добросъседство между България Македония, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
Както е заявила министърът на външните работи Екатерина Захариева, от наша страна са констатирани сериозни забележки по настоящата учебна програма по история в Македония. Забележки има и от македонска страна, но според подписания Договор за добросъседство комисиите нямат мандат да променят учебниците, а само да дават препоръки. Досега Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси е заседавала два пъти, а третата среща трябва да се проведе в края на този месец. Подобни комисии са формирани и между Македония и Гърция, отбелязва „ТВ 21“.
„За България е важно да се договорим колкото е възможно по-бързо за отбелязването на общите исторически събития и личности. Разменени са учебниците по история между двете комисии. На втората среща българската комисия е разгледала учебниците за шести и седми клас на Македония и са представени над 30 страници със забележки. Нашата комисия е регистрирала сериозни забележки в учебната програма“, е заявила Захариева.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Вместо да разделят историята, се разделиха историците

„Независен“ (Македония): Вместо да разделят историята, се разделиха историците

9 Октомври 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. В учебниците по история има място за промени и подобряване – е заключението от втората среща на Смесената българо-македонска комисия за решаване на исторически и образователни въпроси, която се проведе в Скопие и продължи два дни, пише скопското електронно издание „Независен“.
Както пише изданието, дългите дискусии са били изпълнени с много противоположни възгледи на двете страни, както е отбелязал македонският академик Драги Джоргев, който е начело на македонският експертен екип. Професорите от македонска страна са забелязали това, че Македония в българските учебници е представена като част от българските земи дори и тогава, когато България не е съществувала като държава.
„Независен“ отбелязва, че българските историци са оспорили представянето в македонските учебници на Самуиловата държава като македонска, като са представени доказателства, че става дума за продължаване на българската държавна традиция.
В материала се отбелязва още, че е работено над периоди от праисторията, античността и средновековието.
"Генералните забележки са, че голяма част от учебниците са посветени на политическата и военната история, че в някои карти в древността и дори в праисторията и в учебниците на двете страни се етницизира пространството, на което днес живеят македонския и българския народ. Когато става дума за Средновековието, тук има голямо пространство за дискусия за средновековното Самуилова царство, което при нас е представено като македонско, а в България е представено като българско. Тук имаше най-много дискусии и се съгласихме всички забележки, които имаме към техните учебници в това отношение и те към нашите учебници да си изпратим между нас, с аргументация, защото ние смятаме, че имаме проблеми с определени позиции и те също ", заяви Джоргев.
„Независен“ отбелязва, че в българските учебници Илинденско-Преображенското въстание се представя като българско. На масата то е било поставено като едно от събитията за съвместно празнуване, но екипите са се съгласили, преди да вземат решение, дали ще се празнува или не, да проведат два съвместни форума с професори. Събитията ще се проведат едва през следващата година. Експерти от двете страни са се договорили да се предложи на правителствата на Македония и България да се продължи практиката на съвместно празнуване на св. Кирил и Методий в Рим на 24 май.
„Ние, заедно с експерти в областите по история, ще видим колко от техните забележки могат да бъдат вкарани, въз основа на аргументацията и на фактите, които са признати от историческата наука. След това, на базата на фактите, когато се видим, ще настояваме нещо да се промени, събитията да се тълкуват по различен начин и това да се отрази в учебниците“, добави македонският академик.

През следващите два месеца забележките ще бъдат обект на анализ от двете страни. В края на ноември в София ще бъдат разгледани предложенията и евентуално хармонизираните забележки ще бъдат претворени като предложения към правителствата на двете страни. Дали ще бъдат приети предложенията на македонските и българските експерти или не, ще зависи от двете правителства, отбелязва в заключение „Независен“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протоерей Любче Петрески: Според създателите на новата македонско-българска история, българите през ВСВ не са били окупатори, а инвеститори

Протоерей Любче Петрески: Според създателите на новата македонско-българска история, българите през ВСВ не са били окупатори, а инвеститори

9 Октомври 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изявяващият се по македонските медии под името протойерей Любче Петрески коментира на своята страница във „Фейсбук“ резултатите от заседанието на смесената българо-македонска комисия за решаване на исторически и образователни въпроси, проведено в края на миналата седмица. Той се нахвърли върху участниците в органа от македонска страна, наричайки ги „създатели на новата, обща македонско-българска история“ и обяви, че те са решили да опишат българските войници в Македония по време на Втората световна война, „не като окупатори, а като инвеститори“, като ги посъветва да ни опишат поне като туристи, които са били на all inclusive в страната за няколко години.
Надолу прилагаме и целият му пост, озаглавен „ИНВЕСТИРОРИ ИЛИ ТУРИСТИ“:
„Според създателите на новата, обща македонско-българска история, българите през Втората световна война не били окупатори в Македония, а инвеститори!
Значи, в бъдеще, ние или нашите деца, трябва да очакваме тези инвеститори да поискат да им бъдат върнати или компенсирани тези инвестиции?!
Господа кроячи на историята, можете да се справите и по-добре. Ако всече сте решили да се майтапите с македонския народ, тогава барем напишете, че българите са били туристи с ultra all inclusive резервация за няколко години“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Българските и македонските историци са подкрепили общо честване на Кирил и Методий

„Телма“ (Македония): Българските и македонските историци са подкрепили общо честване на Кирил и Методий

6 Октомври 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония и България трябва да отбелязват заедно някои личности и събития от историята, а в учебниците е нужна промяна и подобряване на учебния материал, в който в момента има етноцентризъм и националистическа риторика. Това са ключовите заключения от второто заседание на експертните комисии на двете страни, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Българските и македонските историци се срещнаха в Скопие, където разговаряха в продължение на два дни в Клуба на депутатите. Разгледани са три периода – праистория, античност и средновековие, които са обхванати в учебниците по история за пети, шести и седми клас. В учебниците има конфликтни и неясни тълкувания за събития и личности и много погрешна представа за мюсюлманското население в двете страни, отбелязва македонската медия.
Съпредседателят и координатор на македонската делегация, академик Драган Георгиев, който е директор на македонския Институт за национална история, заяви, че най-голяма част от забележките са били за периода на средните векове заради противоположните наративи, но е имало и големи пропуски в учебното съдържание за праисторията.
Двете комисии ще се срещнат още веднъж към края на ноември, този път в София и след това заседание ще бъдат изготвени окончателните препоръки и насоки за съдържанието на учебниците по история за шести и седми клас, които ще бъдат предадени на правителствата на България и Македония, които трябва да решат дали ще ги приложат, или ще ги отхвърлят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): „Чия е Самуиловата държава – македонска или българска“ – е била една от темите на смесената българо-македонска комисия

„Сител“ (Македония): „Чия е Самуиловата държава – македонска или българска“ – е била една от темите на смесената българо-македонска комисия

6 Октомври 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история в Македония и България. Според информация на скопския телевизионен канал Сител, това са обсъждали членовете на смесената македонско-българска комисия, защото на българите им пречи, че държавата на Самуил е представена като македонска, а на македонските – българизацията на самуиловото царство. Предложено е да се добавят източници и аргументи, за да няма различно тълкуване. По информация на скопската телевизия, македонската страна е поискала Македония да бъде извадена от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас.
Професор Драган Георгиев, член на македонската група, от своя страна, заяви, че има място и нужда от подобряване на съдържанието на учебниците.
„Прецизно използване на възприятието за другия, например как македонският народ е употребен в българските учебници и как българският при нас. Забележки около възвеличавания и националистическо съдържание. Така че има конкретни забележки и от двете страни и има много място за подобряване, за да имаме педагогика за изграждане на мир и избягване на конфликти“, заяви македонският професор.
Праисторията, античността и средновековието са били обсъжданите теми от смесената комисия, а за илиндените ще се говори на някое от следващите заседания. Разгледани са и няколко исторически имена, които трябва да се отбелязват като общи празници.
„Общото отбелязване на Кирил и Методий, както и общо отбелязване на Самуил, но не всяка година, а само, когато има някои по-значителни събития, поясни Георгиев.
През следващите два месеца членовете на комисията трябва да подготвят писмено всички забележки, които имат, за което от македонската страна казват, че ще се консултират с експерти. Към края на ноември отново ще засдават в София, където ще сравнят писмените си аргументи. Македония има седем представители в комисията, от които един е антрополог, а останалите са историци.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Одобрен е протоколът за работата на Смесената комисия за поддържане на българо-македонската държавна граница

Одобрен е протоколът за работата на Смесената комисия за поддържане на българо-македонската държавна граница

4 Юли 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри протокола от редовното заседание на Смесената комисия за опазване, поддържане, обновяване и обозначаване на граничната линия и граничните знаци по българо-македонската държавна граница, проведено на 29 и 30 януари 2018 година в гр. Скопие, Република Македония. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Задачите на Смесената комисия, създадена съгласно междуправителствена спогодба на България и Република Македония, се отнасят до извършване на контрол на състоянието и местоположението на всички гранични знаци и организиране на опазването, поддържането, обновяването и обозначаването на граничната линия, поправянето на повредените гранични знаци и др.
На проведеното в началото на настоящата година заседание в гр. Скопие е представена дейността по изготвяне на нова документация за участъка от гранична пирамида (ГП) 72 до ГП 106 и текущите дейности по почистване от дървета и храсти на полоса от 3 метра по българо-македонската държавна граница, както и определяне на координатите на граничните пирамиди и граничната линия от ГП1 до ГП50. По време на заседанието, македонската страна е предала на българската страна получената информация от обработката на аерозаснемането на участъка от ГП 72 до ГП 106, за да може българската страна да изпълни своите ангажименти по изготвяне на граничната документация за този участък от границата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.