НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Евродепутаът Петър Курумбашев: Цветан Цветанов да се фокусира върху събитията в България, тъй като за него е допълнително усилие да обхване и процесите в ЕП и ООН

Евродепутаът Петър Курумбашев: Цветан Цветанов да се фокусира върху събитията в България, тъй като за него е допълнително усилие да обхване и процесите в ЕП и ООН

15 Ноември 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Цветанов отново бърка компютрите с компоти. Това казва евродепутатът Петър Курумбашев във връзка с изказване на Цветан Цветанов по повод Пакта за миграция на ООН от 14 ноември 2018 г., съобщиха от пресофиса на евродепутата. „Вероятно услужливо са му предоставили разпечатката от гласуването по Резолюция на Европейския парламент от 18 април 2018 г. относно напредъка по глобалните пактове на ООН за безопасна, организирана и законна миграция и относно бежанците, но г-н Цветанов не е прочел какво точно сме гласували. А сигурно не е и разбрал, че освен аз и колегите Станишев и Пирински, на 18 април в 12:13 часа колегите Асим Адемов, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков и Владимир Уручев също са подкрепили резолюцията. Започвам да се обърквам – те ли са гласували грешно или аз правилно. Дали пък не е грешка, че съм гласувал, както евродепутатите от ГЕРБ?", казва още Курумбашев.
По думите му не може да бъде одобрен документ през април, който предстои да бъде приет през декември от ООН. „Между другото, обсъждането на този пакт беше в ЕП във вторник, като гласуване от ЕП ще има евентуално в следващите месеци.
Така като говорим за двоен стандарт на политическа партия - кое е двоен стандарт - подкрепата от евродепутатите от ГЕРБ през април, одобрението което получи Глобалният пакт от страна на 192 държави от ООН през юли, включително и България, или отказът от понеделник, тази седмица, на българското правителство да го подпише?
Усещам притеснението у г-н Цветанов, провокирано от нарастващите протести в България. Нека повторя препоръката си към него да се фокусира върху събитията в България, тъй като за него представлява очевидно допълнително усилие да обхване в дълбочина и процесите, които се развиват в Европейския парламент и ООН", казва още евродепутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДПС подкрепя пакта за миграция на ООН

ДПС подкрепя пакта за миграция на ООН

14 Ноември 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Позицията ни е да подкрепим пакта за миграция на ООН. Това каза депутатът от ПГ на ДПС Имрен Мехмедова на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Документът е консултиран повече от 2 години“, обясни тя. „Пактът не е правнообвързващ. Документът е с добри практики, за защита на мигрантите ни“, заяви Имрен Мехмедова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Жаблянов, БСП: Различното гласуване в европейския и в българския парламент е обичайна практика, отнася се и за ГЕРБ

Валери Жаблянов, БСП: Различното гласуване в европейския и в българския парламент е обичайна практика, отнася се и за ГЕРБ

14 Ноември 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Различното гласуване в европейския и в българския парламент е обичайна практика. Това се отнася и до ПГ на ГЕРБ. Това каза депутатът от ПГ на БСП Валери Жаблянов на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да не спекулираме с позициите на европейските депутати“, призова той. „Не се позовавайте на популизма, а се вгледайте в некачествената работа на изпълнителната власт за такива важни решения като пакта за миграцията на ООН“, посочи Валери Жаблянов към ГЕРБ. „Няма необходимост България да подкрепя пакта през декември“, обяви той. „Днешната дискусия е в резултат на декларацията на БСП от парламентарната трибуна в петък. Ако това не се беше случило днешното заседание нямаше да го има. Българската декларация в Мароко щеше да подкрепи документа“, коментира депутатът от БСП. „Не може такава позиция да се изработва в последния момент, под напора на обстоятелствата“, обяви Валери Жаблянов. „Документът е противоречив като съдържание. Стремейки се да гарантира правата на човека, ограничава правомощията на националните държави“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Позицията ни за пакта за миграцията на ООН е, за да избегнем поредното спекулиране от БСП

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Позицията ни за пакта за миграцията на ООН е, за да избегнем поредното спекулиране от БСП

14 Ноември 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Позицията ни на Коалиционен съвет за пакта за миграцията на ООН е само, за да избегнем поредното спекулиране и заиграване със страховете на хората. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това заиграване ще ни превърне в партии, които не могат да защитават националните интереси на важни форуми“, коментира той. „Пактът е правнонеобвързващ, всяка държава изпълнява стриктно вътрешното си законодателство“, обясни Цветан Цветанов. „Позицията ни на Коалиционен съвет за пакта за миграцията на ООН е, за да не изпаднем в ситуация на обяснения на БСП“, посочи той и заяви, че политиката на БСП няма нищо общо с политиката, която се води от европейските социалисти.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.