НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Деница Сачева: МОН ще отпуска през 2019 година финансови стимули за училища, които въвеждат иновативните практики

Зам.-министър Деница Сачева: МОН ще отпуска през 2019 година финансови стимули за училища, които въвеждат иновативните практики

14 Ноември 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Министерството на образованието и науката (МОН) ще отпуска през 2019 година финансови стимули за училища, които въвеждат иновативните практики в клас. Това съобщи в Пловдив заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на форума „Световен образователен форум България”, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Министерството на образованието подкрепя иновативни училища”, каза още Сачева и посочи, че за миналата година те са били 294, като броят им е увеличен почти със 100, в сравнение с миналата година. Предстои на 3 декември да бъде направена голяма конференция, на която ще бъдат представени всички иновации, които в момента са налични в България. Зам.-министър Сачева отбеляза, че Пловдивска област е на второ място по брой на иновативните училища, които са 33, като 12 от тях са в град Пловдив. На първо място е София, където училищата са 77. „Държа да подчертая, че иновации се раждат не само в големите градове, такива има и в малките. Те са основно технологични, но има и организационни. Има и такива, които са социални иновации и представляват различни видове сътрудничество между образователни, културни и социални институции. Разнообразието е доста голямо”, каза Деница Сачева. Според нея, иновациите са много важни за съвременното образование, защото в момента в училище са деца от ново поколение, те имат своята специфика по отношение на начина, по който възприемат информацията, методите по които искат да им се преподава, начинът, по който запомнят информацията. От друга страна и очакванията към българското образование стават все по-големи, както от страна на работодателите, така и от страна на самите родители. Затова колкото повече иновации има в образованието, толкова повече то ще може да отговоря на тези очаквания.
Зам.-министър Сачева съобщи също, че 25 технологичните иновации се използват в българското образование. Каталог на тези иновации ще бъде представен на 3 декември, на специална конференция. Именно тогава, ще бъде представен и мониторинговият доклад за първите 180 иновативни училища. „Трудно е само за една година практика да изведем големи изводи и да кажем, че иновациите са успешни”, посочи Сачева. Според нея, обаче, със сигурност се вижда, че има промяна в отношенията на децата и на родителите в такива училища, има повишена мотивация за това децата да ходят на училище и повишена мотивация от страна на родителите да съдействат на учителите. Има и промяна по отношение на привличането на млади учители в тези училища, в които са започнали иновациите.
„Всички говорят за опита на Финландия, за сътрудничество между образование и бизнес. Мисля, че колкото повече образованието се отваря към такъв вид сътрудничество, толкова повече ще отговорим на тези високи очаквания”, каза Сачева. Тя посочи още, че много успешна е българската програма за това музеите да станат класни стаи и това е една иновация и нещо, което се прави в много други страни. Защото иновациите са свързани и с начина, по който изглеждат класните стаи и училищата. Все повече се отрича класна стая и начинът за подреждането на децата едно зад друго. По думите на зам.-министъра всяко училище трябва да намери своя подход, но е важно децата да бъдат в центъра на вниманието, с техните нужди и очаквания и това, което е полезно за тях.
„Министерството подкрепа изграждането на позитивна среда и това е един от модулите, по които ще бъдат обучавани българските преподаватели през следващата година”, каза още Деница Сачева. Това е големият проект за квалификация на педагогически специалисти. Според нея най-важни са мярката и точността, тъй като прекаленото залитане в една, или друга посока също е вредна. Трябва да се създава среда за децата, която не бива да е прекалено изолирана от средата, която ги чака в живота.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В града ще се проведе инициативата „Световен образователен форум България“ за иновациите в класната стая

Пловдив: В града ще се проведе инициативата „Световен образователен форум България“ за иновациите в класната стая

14 Ноември 2018 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В града ще се проведе инициативата „Световен образователен форум България“ за иновациите в класната стая. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на събитието. Над 200 ще са участниците в събитието, в това число представители на Министерството на образованието, на Регионалното управление по образование, на образователни институции от 50 населени места в България. Те ще споделят опит как иновациите в класната стая оказват влияние на качеството на обучение, как облачните технологии и електронни платформи променят средата и мотивацията на учениците. Ключов лектор на програмата е Тон Дайф – президент на Световен образователен форум и експрезидент на Европейската асоциация на училищни директори. Той ще сподели добри практики от Холандия. Визията как да бъдат подкрепени децата в риск ще бъде представена от Държавната агенция за закрила на детето, необходимостта от иновации и промяна на обкръжаващата среда ще дискутират Асен Александров – директор на 51 СУ в София и зам.-председател на комисията по иновации към МОН, както и арх. Петкана Бакалова – зам.-председател на УС на Камарата на архитектите. Водещ лектор ще е членът на борда на Националната асоциация на училищните лидери в Белгия Риа Верлинде. Тя е представител на своята страна в Европейската асоциация на училищни директори и ще презентира белгийския опит по отношение на иновациите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.