НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Предложихме на БСП да излъчат техни специалисти, с които заедно да уточним методиката за проверка на пътищата

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Предложихме на БСП да излъчат техни специалисти, с които заедно да уточним методиката за проверка на пътищата

12 Декември 2018 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. Това, което сме предложили на БСП е да излъчат техни специалисти, които заедно с нашите да уточнят методиката, по която ще се взимат пробите за проверка на пътищата. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. На въпрос, свързан с това, че опозицията е настоявала да се вземат проби от всички ремонтирани пътища и дали се притеснява от това, Глосов отговори: „Много интересно, че опозицията иска да се направи нещо, което те направиха, когато бяха управляващи. По времето на Орешарски, по искане на това правителство, беше сезирана Европейската комисия, бяха направени проби на всички тези участъци, които отново се цитират. От лаборатория определена от ЕК бяха взети проби от всички тези участъци, 2014 година, няма констатирани нарушения. Ако имаше нарушения, щяха да бъдат санкционирани възложителите, щеше да има финансови корекции, каквито няма. Още повече, че Европейската комисия посочи магистрала "Тракия" като пример за добро управление на европейските пари и качествено изпълнение“, обясни той. Попитан тогава какъв е проблемът да се вземат такива проби, Глосов обясни, че са всъщност са доволни. „Особено за участъка между Чирпан и Стара Загора, който е в най-трагично състояние, въведен в експлоатация 2007 година. Една такава експертиза би ни помогнала да установим каква е причината за лошото качество. Това, което сме предложили на БСП, като вносители на искането, е да излъчат техни специалисти, които заедно с нашите да уточнят методиката, по която ще се взимат пробите“, допълни той. „Всяка лаборатория в ЕС е независима по закон. Прокуратурата взе необходимите проби за различен вид изследвания на пътя, който коментирахме, възложила ги е на чужда лаборатория, която ние не знаем коя е, очакваме да се произнесе“, каза още Глосов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Строители организират мирен протест заради атаките срещу тях (ОБЗОР)

Строители организират мирен протест заради атаките срещу тях (ОБЗОР)

11 Декември 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на строителите в България (КСБ) организира мирна демонстрация със строителна техника в столицата на 12 декември. Очаква се около 1000 машини да бъдат разположени по протежението на бул. „Цариградско шосе“ от 07.00 часа до 12.00 часa. Ще бъде внесена и подписка в подкрепа на строителния бранш в Народното събрание, а писмо с исканията на строителите ще бъде представено на вниманието на президента и Министерския съвет. Това обяви председателят на Управителния съвет (УС) на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев по време на пресконференция в сградата на браншовата организация. Той уточни, че до момента са събрани около 53 хил. подписа. Инж. Терзиев разясни, че заплануваните действията от страна КСБ идват в отговор на неспиращите атаки срещу тях и натрапването в публичното пространство на невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании и достойнството на българските строители. Той припомни, че на 16 октомври Камарата излезе с декларация, която бе изпратена до президента, министър-председателя, председателя на НС и парламентарно представените партии. „В нея изразихме нашето безпокойство от атаките срещу бранша и обвиненията за високи цени, безобразно качество на изпълнението, корупционни практики и отклоняване на средства. Тези обвинения се отправят публично и от представители на политически сили, без да са подкрепени от никакви доказателства и се отразяват тежко на авторитета на бранша“, подчерта инж. Терзиев. По думите му ситуацията, в която строителният бранш е поставен, е безпрецедентна и им коста милиони. Според него е много вероятно целта на тези атаки да са дискредитиране или дори ликвидиране на българските компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейските програми, като по този начин да бъде предоставен на чужди компании българският строителен сектор. Инж. Терзиев допълни, че Камарата е обезпокоена от безотговорното говорене, защото то може до доведе до спиране на еврофондовете за България, които осигуряват над 80% от заетостта в сектор „Строителство“. „Искаме подобряване на законодателството, касаещо бранша – Закона за устройство на територията и Закона за обществените поръчки, както и въвеждане на отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес. Трябва да има и политика за подготовка и квалификация на кадрите“, каза председателят на УС на КСБ. Инж. Терзиев отбеляза още, че трябва да се въведе възможност за търсене на отговорност на субектите, които създават и разпространяват невярна информация.
По-късно през деня говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева, която бе сред вносителите на искането в Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите в страната, обяви, че подкрепя българските строители. „Заедно със строителите настояваме за едно и също - да докажем, че пътищата в България отговарят на техническите изисквания и не застрашават ничий живот“, посочи Йончева. „Вярвам, че строителите подкрепят нашите искания за независима експертиза в европейска лаборатория на магистрални участъци, строени и ремонтирани през последните 5 години, какъвто е периодът на устойчивост. Това е начин да изчистим всяко съмнение в професионализма на българския строител. Те заслужават това!“, заявява Елена Йончева. Според нея независимата експертиза на качеството на българските магистрали помага на строителите, които са принудени да работят в обстановка, в която често се констатират редица нередности по цялата верига на инвестиционния процес. „Отговорност за тези нарушения носят не строителите, а мафиотският модел на управление в България“, допълни още Йончева.
„Фокус“ припомня, че:БСП внесе на два пъти искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите в страната. Второто искане дойде в отговор на Камарата на строителите, които настояха за оставките на четиримата депутати от левицата, внесли първото. В началото на ноември Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски поискаха от АПИ независима европейска лаборатория да провери определени участъци от магистралите, които са строени през последните пет години. От Камарата на строителите реагираха като поискаха оставките на четиримата депутати в срок до 18 ноември и дори заплашиха, че ще блокират парламента, за да не ги допускат до работа. Седмица по-късно лично лидерът на БСП Корнелия Нинова внесе второ искане, подписано вече от всички 79 народни представители на левицата, с което je застанаха зад четиримата си колеги. Тогава Нинова коментира, че реакцията на Камарата на строителите е абсурдна за нормална, европейска, правова държава, а работата на бизнеса не е да ограничава конституционни права на народни представители. По-късно Агенция „Пътна инфраструктура“ предложи на БСП да определи пътни експерти, с които да се потърсят решения за експертиза на настилките, а председателят на БСП Корнелия Нинова отговори, че това е опит от страна на АПИ случаят да се „замете“.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Строителният сектор трябва да бъде оставен да работи

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Строителният сектор трябва да бъде оставен да работи

11 Декември 2018 | 19:46 | Агенция "Фокус"
София. Готвим мирна демонстрация утре. Ще излезем с тежки машини по „Цариградско шосе“, няма да влизаме в града, ще спрем на 11 км до летище София, само за да покажем поведение, че ни има. Това каза изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Мирослав Мазнев в предаването „Още от деня“ по БНТ.
„Заявяваме от доста време по различен начин с декларации, че този сектор трябва да бъде оставен да работи, политическата игра не е нашата цел“, отбеляза той.
На въпрос какви са политическите интереси в сектора на строителството и кой има интерес да атакува сектора Мазнев отговори, че политическата игра не е тяхната сцена. „Нашето виждане е там, където свършва политиката и започва реализацията на нашите проекти и реализацията на икономическите искания на страната да върви. В тези наши виждания се намесват хора, преди всичко с обществено влияние, упражняваха се и някои медии, упражняват се и някои специалисти върху наш гръб, за да изградят някакъв имидж“, коментира инж. Мазнев.
Той добави, че от сектора си имат две тези, с които си обясняват атаката срещу тях - някой на гърба на подобна голяма структура иска да изгради политически имидж по нов начин и второ - защото България е една от малкото бивши социалистически страни, в които строителния сектор се запазва в български ръце.
„В момента започва последната фаза на усвояването на средства и са предвидени 12-13 милиарда евро и като кажете тези строители са бандити и крадци, оставям на всеки да прецени кой ще дойде...“, добави изпълнителният директор на Камарата на строителите в България
Имаме проблеми в нашия бранш. Не случайно проведохме срещи с държавната администрация, с политическите партии, с парламентарните групи и говорим в тази насока - трябва да усъвършенстваме законовата база, която стои в основата, върху която изпълняваме нашите дейности. Имаме доста проблеми и тези проблеми пречат на нашата работа, каза още инж. Мазнев.
По повод обвиненията за некачествено строителство той заяви, че няма обща отговорност, има индивидуална и този, който е сбъркал, трябва да понесе своята отговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Със строителите настояваме за едно и също- да докажем, че пътищата отговарят на изискванията и не застрашават ничий живот

Елена Йончева, БСП: Със строителите настояваме за едно и също- да докажем, че пътищата отговарят на изискванията и не застрашават ничий живот

11 Декември 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепям българските строители. Заедно със строителите настояваме за едно и също - да докажем, че пътищата в България отговарят на техническите изисквания и не застрашават ничий живот. Това се посочва в съобщение на говорителя на ПГ на БСП Елена Йончева по повод обявения протест на Камарата на строителите, изпратено до медиите. „Вярвам, че строителите подкрепят нашите искания за независима експертиза в европейска лаборатория на магистрални участъци, строени и ремонтирани през последните 5 години, какъвто е периодът на устойчивост. Това е начин да изчистим всяко съмнение в професионализма на българския строител. Те заслужават това!“, заявява Елена Йончева. „Независимата експертиза на качеството на българските магистрали помага на строителите, които са принудени да работят в обстановка, в която често се констатират редица нередности по цялата верига на инвестиционния процес. Отговорност за тези нарушения носят не строителите, а мафиотският модел на управление в България“, пише още Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Николай Иванов: Макар и с бавни темпове вървим напред по отношение на безопасността на пътищата

Д-р Николай Иванов: Макар и с бавни темпове вървим напред по отношение на безопасността на пътищата

11 Декември 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
София. По отношение на безопасността на пътищата вървим макар и с бавни темпове напред. Това каза председателят на УС на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ (ББАПБ) д-р Николай Иванов на пресконференция на Камарата на строителите в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Несъмнено в последните десетина години се изгради голяма част от магистралната инфраструктура в страната. Ако някъде, търсим проблеми, а ние всички пътуваме и ги виждаме непрекъснато, то те са заради недостатъчното финансиране в последните 15-ина години на поддържането на републиканската и общинска пътна мрежа“, отбеляза той. „Националната пътна мрежа е наша собственост - на всеки един от нас и ако ние не се грижим за собствеността си, не даваме достатъчно средства за нея, тя ще се руши, няма да е комфортна и достатъчно безопасна“, допълни д-р Иванов. „Трафикът в последните 10 години се увеличи близо три пъти“, отчете още той. „По отношение на безопасността на пътищата вървим макар и с бавни темпове напред. Не бива да сме само лоши и черногледи. Българските строители от векове насам са качествени и отговорни хора. На всякъде може да има грешки и черни овце, но това не бива да се очерня целия сектор“, коментира още той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Николай Николов, КСБ: Под 1% от обектите от Националната програма за енергийна ефективност бяха некачествено изпълнени

Инж. Николай Николов, КСБ: Под 1% от обектите от Националната програма за енергийна ефективност бяха некачествено изпълнени

11 Декември 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Под 1% от обектите, изпълнени от Националната програма за енергийна ефективност, са били некачествено изпълнени. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Камарата на строителите в България и председател на ОП на КСБ – Бургас инж. Николай Николов на пресконференция на Камарата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Националната програма за енергийна ефективност е една наша болка. Каквото и да кажем, тя приключи. Затихващо, но приключи“, заяви инж. Николов. Той отбеляза, че в рамките ѝ са били предвидени за обновление 2 022 обекта в цялата страна. „Около 1 600 вече са завършени, 220 се довършват и за около 220 предстои евентуално да бъдат сключени договори“, уточни той. „За нас това е една много добра социална програма тя съживи нашите градове и квартали. Живнаха районите и средата стана много по-уютна, а обектите по-икономични“, коментира инж. Николов. „В програмата бяха включени над 1000 наши фирми и над 70 000 работници. Лошото беше, че бяха подадени, не без участието на медиите, за около 3% сигнали за некачествено изпълнение и само 20 от тях имаха основание, което е под 1%. Ние направихме нашето изследване – тези 20 бяха изпълнени от непрофесионалисти, от фирми в сивия сектори, които нямаха възможности, някои ги бяха зарязали, но бяха завършени пак от фирми от Камарата“, отчете той. „Има толкова много доволни хора от програма, вашите колеги нито едно предаване не направиха в тази посока. Добрата новина не е новина“, обърна се инж. Николов към представителите на медиите. „Програмата свърши. В момента Франция започва 40 000 обекта. Познайте къде ще отидат нашите работници. Това е другата болка – няма как да ги върнем, създадени готови екипи. С човешкия фактор при нас положението е ужасно - една бригадата като изчезне, на нейно място няма друга. Тази битка, която са започнали срещу нас, ако така продължи и с тези ниски цени, може би скоро няма да има кой да строи и кого да критикуват“, коментира още инж. Николов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Малките компании са тези, които имат нужда от подкрепа

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Малките компании са тези, които имат нужда от подкрепа

11 Декември 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
София. Малките компании имат нужда от подкрепа, а не големите. Големите компании ще се оправят сами. Това каза на пресконференция председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев в отговор на критиките към Камарата, че се е превърнала в защитник единствено на големите компании в бранша, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Без така наречените „малки компании“ при нас няма как да се случи, каквото и да било. Ако си мислите, че има голяма компания, която може да направи всичко на даден обект, това е абсурдно. Няма вариант, по който да се случи това“, коментира той.
Като пример, който не е добре организиран в строителния процес у нас, той даде изискването според Закона за обществените поръчки да се декларира в началото на проект, който изисква 4 годишен период, с коя компания ще работиш след 3 години и половина. „Представете си, че 10 фирми участват с 10 подизпълнителя и те са различни като възможности, знания и умения. Защо ще ме караш да го обявявам и след това да правим хиляди лупинги, за да ги махна. Ако можеш от тези подизпълнители да вземаш най-добрия – това е конкуренцията. До скоро в ЗОП това бе абсолютно невъзможно, но мисля, че се преборихме“, поясни инж. Терзиев.
„Аз мога да кажа за себе си – при мен над 70% от строително-монтажните работи, които изпълнявам, се изпълняват от така наречения „подизпълнител“ или малки фирми, но които са много добри в своята област. Това е целта на мероприятието – фирма от 4 или 7 човека, но да са добри в това, което правят. За мен те имат нужда от подкрепа“, посочи той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Искаме промени в Закона за обществените поръчки и Закона за устройството на територията

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Искаме промени в Закона за обществените поръчки и Закона за устройството на територията

11 Декември 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
София. Хората, които в момента ни атакуват, са БСП. Това каза на пресконференция председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-важното, което искаме на този етап, е промени в Закона за обществените поръчки и Закона за устройството на територията, така че да е ясно кои фирми участват, на кой етап каква е конкретната отговорност, много са точките. Във всички парламентарни групи сме представили конкретно нашите искания“, заяви инж. Терзиев. „Ние не сме молили за каквото и да било, освен за подкрепа на бранша“, подчерта той. По думите му трябва да се разделят четирите етапа при строителството, в които имат роля инвеститорът, проектантът, надзорът и строителят, който накрая издава обекта на останалите и те му го приемат. „Не винаги само строителят е виновен“, подчерта инж. Терзиев. По думите му загубите за бранша от състоянието, в което се намира в момента и атаките към него, са за милиони левове. „В тази ситуация има два вида загуби – финансови и чисто човешки. Вярвайте ми за мен човешките са много повече от паричните, това е големият проблем“, отбеляза той.
„Очакванията за следващия програмен период са от порядъка на 12 и 15 млрд. евро. Няма фирма в Европа, която не би желала да участва в раздаването на тази баница“, посочи инж. Терзиев, като уточни, че по-добрата конкурентоспособност на българските фирми е свързана и с по-ниското заплащане. „Ние сме последни по часова ставка - 3,5 евро на час“, посочи той. По думите му дори и изпълнението на обекти да бъде спечелено от чужди фирми, пак работата се върши от български работници. „Пак ние ще строим, пак ние ще свършим работата, коя външна фирма си е докарала работници отвън? Идват с техни инженерни кадри и трябва да свършим работата ние“, допълни инж. Терзиев.
На въпрос дали строителите ще преминат към ефективни протестни действия, ако не бъдат чути, той отговори: „Ако е протест на моята фирма, ще ви кажа веднага, но ни сме Камара от над 5 000 фирми. Дано не се налага, дано ни чуят и видят, но това трябва да бъде решение на един доста по-широк кръг от фирми. Не бих желала да се ангажирам не е коректно към нашите членове“.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Със строителство у нас се занимават около 20 000 фирми, в Камарата са вписани само 5 100

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Със строителство у нас се занимават около 20 000 фирми, в Камарата са вписани само 5 100

11 Декември 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Със строителство у нас се занимават около 20 000 фирми, в Камарата са вписани само 5 100. Разбирате какъв е мащабът, върху който се упражнява строителна дейност с нерегламентирани структури, които не притежават съответните специалисти и квалификация и обектите, които се изпълняват от тях, много често са извън данъчното облагане и закони. Това каза на пресконференция изпълнителният директор на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Мирослав Мазнев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сивият сектор при нас не може да бъде изследван така, както мерят по кофите колко цигари са с бандерол и колко не са. Затова статистиката е много относителна“, посочи инж. Мазнев. „Камарата не е панацея, но следи за фирмите - какъв състав имат, какви референции получават и как работят“, отбеляза той.
„В България нашите големи обекти в значителна част се изпълняват от малки и средни фирми. Чуждите фирми не могат да предвидят и разчитат на този ресурс, докато не се свържат с българските. Това е основната причина поради която гледат с предубеденост и се стараят да отстранят по-големите фирми с цел тяхното заместване“, коментира инж. Мазнев. По думите му в сравнение с останалите бивши социалистически страни България е запазила един силен строителен сектор. „Ние работихме с чуждите фирми и продължаваме да работим с тях, но да сте виждали немски работници или други? Те идват само с консултантски дейности или просто продават своите референции, които утежняват нашата стойност. Затова строителният бизнес ще бъде пречка в техните очи. Той доказал своите възможности и нека да ни кажат тези европейски страни, които скачат, че в България не могат работят техни фирми – колко български фирми и са пуснали и спечелили обществени поръчки в тези държави“, коментира той, като отбеляза, че обектите, които се изпълняват от български фирми са не по-качествени от тези на чужди.
„Става въпрос за много пари – от там нататък може би моралът и скрупулите за някои хора изглежда по друг начин. Ние съжаляваме само за едно – че българи и още повече политици се подават на тази нотка и са склонни със своята изява, която цели преди всичко популизъм и събиране на гласове, да създаде негативна представа не само в България, а в Европа. Вие знаете какво значи един сигнал в Европа, когато се каже – парите, които дават, се крадат, много повече са, отколкото са необходими, с тях се строи некачествено. Големият риск е да бъдат спрени тези пари – и те ще бъдат спрени не за тези, които побутват към тези действия, а за фирмите, на хората, които с труда си изкарват заплатите си“, посочи още инж. Мазнев.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Атаките срещу нас не спират - много е вероятно да се цели предоставяне на българския строителен сектор на чужди фирми

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Атаките срещу нас не спират - много е вероятно да се цели предоставяне на българския строителен сектор на чужди фирми

11 Декември 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Атаките срещу нас не спират. Това каза на пресконференция председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Инж. Терзиев припомни, че на 16 октомври Камарата излезе с декларация, която бе изпратена до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание и парламентарно представените партии. „В нея изразихме нашето безпокойство от атаките срещу бранша и обвиненията за високи цени, безобразно качество на изпълнението, корупционни практики и отклоняване на средства. Тези обвинения се отправят публично и от представители на политически сили, без да са подкрепени от никакви доказателства и се отразяват тежко на авторитета на бранша“, подчерта инж. Терзиев. „В нашата декларация ние категорично заявихме, че не искаме да бъдем използвани за политически цели и предизборна агитация. Поискахме и проведохме срещи с парламентарно представените сили и председателя на Народното събрание. На тях поставихме нашите проблеми и предложения за подобряване на законодателството на строително-инвестиционния процес и получихме обещание за подкрепа“, обясни той. „За съжаление, атаките срещу бранша не спряха, напротив - продължава засиленото натрапване в общественото пространство на невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании и достойнството на българския строител“, заяви инж. Терзиев. По думите му ситуацията, в която е поставен строителния бранш в момента, е безпрецедентна. „Подобно унищожително отношение към нашата професия до сега никой не си е позволявал. Притеснени сме, че това едва ли е случайно. Много е вероятно целта на тези атаки е да бъдат дискредитирани или дори ликвидирани български компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейски програми и по този начин да бъде предоставен на чужди компании българския строителен сектор“, коментира инж. Терзиев. „Обезпокоени сме от безотговорното говорене“, допълни той, като посочи, че то граничи с национално предателство, което може да доведе до спирането на еврофондовете в България, които осигуряват 80% от заетостта в строителния сектор.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Ще проведем мирни демонстрации със строителна техника в столицата на 12 декември

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Ще проведем мирни демонстрации със строителна техника в столицата на 12 декември

11 Декември 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. На 12 декември, сряда, от 7.00 до 12.00 часа Камарата на строителите организира мирни демонстрации със строителна техника и внасяне на подписка за подкрепа на строителния бранш в Народното събрание. Това каза на пресконференция председателят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Инж. Терзиев обясни, че в протестните шествия ще се включат около 1000 машини. Той уточни още, че в подписката на Камарата на строителите вече са се включили около 53 хиляди души. По думите му машините ще са структурирани по протежението на бул. „Цариградско шосе“, но така че да не пречат на гражданите. Очаква се около 9.30 часа декларацията да бъде внесена в Народното събрание, а по-късно и в президентството.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Камарата на строителите в България ще проведе пресконференция

Камарата на строителите в България ще проведе пресконференция

11 Декември 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на строителите в България ще проведе пресконференция, на която ще бъдат обявени предстоящите действия на Камарата в подкрепа на строителния бранш, част от кампанията „Аз съм строител“. Това съобщиха от пресцентъра на Камарата. Пресконференцията ще се проведе от 11.00 ч. в Централния офис на Камарата на строителите в България, ул. „Михаил Тенев“ №6, ет. 1. На срещата ще присъстват председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, членове на УС на организацията, представители на строителни фирми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Камарата на инженерите ни подкрепят в желанието за експертиза на пътищата в независима европейска лаборатория

Елена Йончева, БСП: Камарата на инженерите ни подкрепят в желанието за експертиза на пътищата в независима европейска лаборатория

6 Декември 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на инженерите ни подкрепят в желанието за експертиза на пътищата в независима европейска лаборатория. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева след среща с Камарата на инженерите в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ контролът на пътищата е в интерес на българския строител.
„Става дума какъв е контролът на бенефициента на държавата, когато се възлагат обществени поръчки при строителство. Тук нашата битка съвпада с тази на Камарата на инженерите. Считаме, че когато има добър контрол от камарата на инженерите, защото считаме, че когато има добър контрол от страна на държавата при строителство, включително на пътища, означава по-малко корупция, по-качествен строеж и по-голям шанс за фирмите да се конкурират и по-справедлива бизнес среда“, каза Йончева. Тя посочи, че желанието на БСП за експертиза на пътищата съвпада със желанието на инженерите.
Доц. д-р. инж. Методи Андреев заяви, че Камарата на инженерите провежда срещи с всички парламентарни групи. По думите му строителният надзор трябва да е независим. Той коментира и темата за пълния инженеринг. „Въпросът с пълния инженеринг достигна предела си. Всъщност това е фундамента на българската грандкорупция. Ние сме много разтревожени, защото вече общественият интерес няма как да бъде защитен. В тази битка практически ние искаме да постигнем една независимост между отделните участници“, заяви още Андреев. По думите му иначе се получават скъпи и лоши обекти.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски: Искаме независима проверка на пътищата от европейска лаборатория

Георги Свиленски: Искаме независима проверка на пътищата от европейска лаборатория

6 Декември 2018 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Абсолютно недопустимо и неприемливо е, че след приемането на Акт 16, никой няма право да проверява пътищата. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в студиото на бТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той обясни, че обектите, които са посочени от БСП в иска за проверка на качеството на магистралите, са пътища, които са построени през последните 5 години или са ремонтирани в същия срок.
„В отговора на агенцията, на страница и половина се обясняват нормативни и законоданелни детайли и се посочва, че законодателството не предвижда такава възможност“, констатира депутатът. Свиленски добави, че според отговора на АПИ не може да се извърши такава проверка, но тъй като темата вече се политизира и привлича обществено внимание, се допуска от страна на БСП да бъдат осигурени експерти, с които те да влязат в преговори и да уточнят какво могат да направят. „Ние не искаме да участваме в такива преговори. Искаме проверката да бъде извършена от независима европейска лаборатория, която не е участвала във вземането на проби от тези участъци. Да бъде независима от възложители, изпълнители, от АПИ, от БСП“, категоричен бе народният представител.
„Ще посочим точните места, от които искаме да се вземат проби“, добави Свиленски. Той поясни, че от БСП вече са се обърнали към европейски лаборатории, с които разговарят за цената на услугата. „Искаме да защитим държавния интерес. Ако трябва, БСП ще плати тези проби. Обществото трябва да знае как са строени пътищата“, заключи Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП настоява независима европейска лаборатория да провери магистралите в страната (ОБЗОР)

БСП настоява независима европейска лаборатория да провери магистралите в страната (ОБЗОР)

5 Декември 2018 | 20:48 | Агенция "Фокус"
София. На 14 ноември БСП внесе за втори път искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите в страната. Тогава лидерът на партията Корнелия Нинова обясни, че действията им идват в отговор на Камарата на строителите, които настояха за оставките на четиримата депутати от левицата, внесли първото искане. От АПИ изпратиха отговор до народните представители от ПГ на „БСП за България“ на 4 декември. В него се посочва, че Агенцията е анализирала нормативната база, определяща извършването на експертиза и изпитвания на пътната настилка, и е установено, че разписаните процедури в нормативните актове се отнасят за етапа на строителство на пътната инфраструктура, а след въвеждането на обектите в експлоатация не е предвиден ред, по който да бъдат изпълнявани изследвания на вече готовите пътни обекти. В отговора си АПИ предложи на ПГ „БСП за България“ да излъчи работна група от пътни експерти, с която представителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ да потърсят варианти за експертни и технически решения, съответстващи на законовите рамки, подписаните договори за безвъзмездна финансова помощ и на международния опит. От АПИ обясняват, че евентуалното съгласие за експертиза е необходимо да бъде предшествано от уточняване на вида изследване, точно на кой метър от участъка ще бъде извършено, при какви мерки за безопасност, при какви условия и от кого.
На 5 декември председателят на БСП Корнелия Нинова коментира на брифинг в парламента, че отговорът на АПИ е опит случаят да се „замете“. „В писмото на АПИ се съдържат неверни твърдения. Абсурдно е да не може да се направи проверка на вече построен път. Твърди се, че такива проверки могат да се правят само по време на строителството“, обясни тя. „Неприемливо е твърдението, че такива проверки, трябва да се правят от лаборатория, посочена от изпълнителя. Тоест строителят да проверява сам себе си“, коментира Нинова и уточни, че това не може да гарантира обективност. „Неприемливо е опозицията да дава експерти на АПИ, за да решат проблема. Това предложение означава две неща - или некомпетентност, която АПИ признава, че не може да се справи, или е поредният опит да ни накарат да се сговорим“, заяви лидерът на левицата. „Настояваме за трета независима страна, която да бъде европейска независима лаборатория, не оперирала досега в България“, каза още Корнелия Нинова.
Говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева обясни, че партията ще посочи конкретните точки по магистралите, от които европейска лицензирана лаборатория да вземе „ядките“. „Ще се направи проект за организация на движението по време на взимането на „ядките“. Той ще бъде съгласуван и одобрен от АПИ“, посочи тя и допълни, че всички отсечки, посочени от БСП, са построени или ремонтирани през последните 5 години. „Няма да създаваме експертна група, защото считаме, че европейската лицензирана лаборатория ще вземе необходимите „ядки“. Тя ще ни даде информация за качеството на пътната настилка, за дебелината на пластовете и качеството на материалите, които са вложени. Дали качеството и дебелината отговарят на техническите изисквания“, заяви Елена Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Ще посочим конкретните точки по магистралите, от които европейска лицензирана лаборатория да вземе „ядките“

Елена Йончева, БСП: Ще посочим конкретните точки по магистралите, от които европейска лицензирана лаборатория да вземе „ядките“

5 Декември 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. Какво ще направим, след като получихме писмото на АПИ - ще посочим от къде да бъдат взети „ядките“, конкретните точки. В писмото ни до АПИ вече сме посочили отсечките от магистралите. Това каза на брифинг в Народното събрание говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще се направи проект за организация на движението по време на взимането на „ядките“. Той ще бъде съгласуван и одобрен от АПИ“, посочи тя и допълни, че всички отсечки, посочени от БСП са построени или ремонтирани през последните 5 години. „Няма да създаваме експертна група, защото считаме, че европейската лицензирана лаборатория ще вземе необходимите „ядки“. Тя ще ни даде информация за качеството на пътната настилка, за дебелината на пластовете и качеството на материалите, които са вложени. Дали качеството и дебелината отговарят на техническите изисквания“, заяви Елена Йончева. „След получаване на АКТ 16 няма никакво законово основание, което да забранява извършването на техническа експертиза. Когато има съмнения и видими повреди на пътя, е необходимо да бъде извършена такава техническа експертиза“, обясни тя. „Не са изключени недобросъвестно съставени протоколи по отношение на качеството. Не са изключени недобросъвестно направени лабораторни изследвания“, каза още Елена Йончева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Камарата на строителите организира подписка срещу твърдения за корупция и злоупотреби - защо е срещу опозицията, а не срещу ОЛАФ

Корнелия Нинова, БСП: Камарата на строителите организира подписка срещу твърдения за корупция и злоупотреби - защо е срещу опозицията, а не срещу ОЛАФ

5 Декември 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на строителите организира подписка сред своите работници за преустановяване необоснованите и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в строителството. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Защо не направите подписка срещу ОЛАФ, а сте тръгнали да правите подписка срещу опозицията“, коментира тя. „Уважаеми строители, когато казваме нещо не просто твърдим необосновано, а се подписваме с имената си и подписите си“, заяви лидерът на левицата. „Такова твърдение с имена и подписи е подадено в Прокуратурата. Там има сигнал със същите твърдения за злоупотреби и съмнения за корупция от ОЛАФ“, обясни Корнелия Нинова. „Това ще бъде прецедент и в европейската политическа история - подписка не срещу управленско решение или процедура, проведена от управляващи, а срещу опозицията и то защото търси истината“, обяви тя. „Ние искаме независима европейска лаборатория да каже фактите, а органите да се заемат оттам нататък“, каза още Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Отговорът на АПИ на искането ни за проверка на магистралите е опит случаят да се „замете“

Корнелия Нинова, БСП: Отговорът на АПИ на искането ни за проверка на магистралите е опит случаят да се „замете“

5 Декември 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Получихме отговор от АПИ на искането ни за проверка на строителството на някои отсечки от магистралите. Чак след 30 дни, но все пак отговор. За нас той е опит да ни се „хвърли прах в очите“ и да се „замете“ случаят. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В него се съдържат неверни твърдения. Абсурдно е да не може да се направи проверка на вече построен път. Твърди се, че такива проверки могат да се правят само по време на строителството“, обясни тя. „Неприемливо е твърдението, че такива проверки, трябва да се правят от лаборатория, посочена от изпълнителя. Тоест строителят да проверява сам себе си“, коментира Нинова и уточни, че това не може да гарантира обективност. „Неприемливо е опозицията да дава експерти на АПИ, за да решат проблема. Това предложение означава две неща - или некомпетентност, която АПИ признава, че не може да се справи, или е поредният опит да ни накарат да се сговорим“, заяви лидерът на левицата. „Настояваме за трета независима страна, която да бъде европейска независима лаборатория, не оперирала досега в България“, каза още Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ предлага на БСП да определи пътни експерти, с които да се потърсят решения за експертиза на настилките

АПИ предлага на БСП да определи пътни експерти, с които да се потърсят решения за експертиза на настилките

4 Декември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Пътна инфраструктура“ предлага на БСП да определи пътни експерти, с които да се потърсят решения за експертиза на настилките. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Агенция „Пътна инфраструктура“ изпрати отговора до народните представители от Парламентарната група на „БСП за България“ в 44-то Народно събрание по повод искането им за извършването на независима експертиза на пътната настилка на участъци от републиканските пътища, строени и въвеждани в експлоатация в периода 1982-2016 г. В писмото се посочва, че АПИ е анализирала нормативната база, определяща извършването на експертиза и изпитвания на пътната настилка. Установено е, че разписаните процедури в нормативните актове се отнасят за етапа на строителство на пътната инфраструктура, а след въвеждането на обектите в експлоатация не е предвиден ред, по който да бъдат изпълнявани изследвания на вече готовите пътни обекти. Предвид широкия обществен интерес, както и политизирането на въпроса, АПИ предлага на ПГ „БСП за България“ да излъчи работна група от пътни експерти, с която представителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ да потърсят варианти за експертни и технически решения, съответстващи на законовите рамки, подписаните договори за безвъзмездна финансова помощ и на международния опит. В отговора се посочва, че евентуалното съгласие за експертиза е необходимо да бъде предшествано от уточняване на вида изследване, точно на кой метър от участъка ще бъде извършено, при какви мерки за безопасност, при какви условия и от кого.
Пълният текст на писмото до Парламентарната група на „БСП за България“ в приложения линк - http://www.api.bg/files/6815/4393/7602/pismo_BSP.pdf
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вяра Емилова, БСП: Призоваваме АПИ за отговор на нашето искане за независима експертиза на пътищата – изминаха 30 дни, откакто го внесохме

Вяра Емилова, БСП: Призоваваме АПИ за отговор на нашето искане за независима експертиза на пътищата – изминаха 30 дни, откакто го внесохме

4 Декември 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Призоваваме АПИ за отговор на нашето искане за независима експертиза на пътищата – изминаха 30 дни, откакто го внесохме. Това каза секретарят на БСП Вяра Емилова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На 6 ноември група депутати от БСП внесе искане в АПИ за извършване на независима проверка в европейска лаборатория. Почти 30 дни по-късно ние нямаме никакъв отговор. Обръщаме се днес към АПИ да поемат своята отговорност и да отговорят на нашето питане. Припомняме, че Елена Йончева лансира и петиция със същата цел до ЕК и ОЛАФ. Към момента, може да проверите в интернет, е подписана от над 12 600 души“, подчерта Емилова. Тя заяви, че БСП декларира пълната си подкрепа към действията на Елена Йончева. „Призоваваме всички български граждани, които искат - да подкрепят петицията, могат да я намерят лесно“, допълни Вяра Емилова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Внесеното искане от БСП е същото от миналата седмица

АПИ: Внесеното искане от БСП е същото от миналата седмица

14 Ноември 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Внесеното днес от БСП искане за извършване на полеви изпитвания на настилката на участъци от републиканските пътища е същото, каквото постъпи през миналата седмица. Единствената разлика е, че под предишното са се подписали 21 народни представители от парламентарната група на социалистите, а сега от 79. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по повод запитвания от медии каква е разликата между двете постъпили искания.
Исканата проверка е за участъци, построени както през последните години, така и за отсечки от АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“, изграждани в предишни периоди, включително и за участъка между Чирпан и Стара Загора на АМ „Тракия“, построен в периода 2005-2007 г. и за чийто ремонт сега ще са необходими около 60 млн. лв.
В момента АПИ подготвя отговор до депутатите като се проверяват всички закони и нормативни документи, регламентиращи проверка от външни лица. Предстои в следващите дни отговорът да бъде изпратен.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Илиян Терзиев, Камара на строителите: Не сме против проверките, желанието ни е да не се говори преди да има резултат

Инж. Илиян Терзиев, Камара на строителите: Не сме против проверките, желанието ни е да не се говори преди да има резултат

14 Ноември 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
София. Никога не сме поставяли въпроса, че не желаем проверки. Желанието ни е да не се говори преди да има резултат от проверките. Това каза пред журналисти в парламента председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев след среща с ПГ на „Обединени патриоти“ по повод внесеното от БСП искане за независима проверка на магистралите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние не сме против проверките, каквито и да са те. Проверки е имало и по време на строителството и сега“, заяви той. „Бихме желали, ако може да не се шуми преди да се докаже, каквато и да е вина“, обясни инж. Терзиев. Той уточни, че на срещата с „Обединени патриоти“ Камарата е поставила много от проблемите си по отношение на законността, засегната е темата за фалшивите новини. „Не за първи път получаваме подкрепа от „Обединени патриоти“. Благодарим за ползотворната среща“, каза още Илиян Терзиев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Тези, които организират кампания срещу българските строители, очевидно работят за чуждите

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Тези, които организират кампания срещу българските строители, очевидно работят за чуждите

14 Ноември 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Тези, които правят организирана кампания срещу българските строители, очевидно работят за чуждите. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов след среща с Камарата на строителите в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Политици, отговорни за различни стопански отрасли в страната, не трябва да си го позволяват“, заяви той и обяви, че уронването на стопанския имидж трябва да бъде наказуемо или да подлежи на сериозна имуществена санкция. „Формулирахме като основна задача защитата на доброто име на строителите и на отраслите в българската индустрия. Втората задача е образованието, третата е работната ръка“, обясни Искрен Веселинов. „Продължават усилията ни да облекчим достъпа на българи от българските диаспори до трудовия пазар в България“, коментира той. „Смятаме, че Камарата трябва да има инструменти да се саморегулира. Да има санкции към строителите с нарушения, които да се показват, когато си партнират с община или с държавата“, каза още Искрен Веселинов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Проверката на магистралите трябва да се осъществи от лаборатория, която не е свързана с България

Корнелия Нинова, БСП: Проверката на магистралите трябва да се осъществи от лаборатория, която не е свързана с България

14 Ноември 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на магистралите трябва да се осъществи от независима европейска лаборатория, която не е работила в България, няма представителство и не е несвързана със страната. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова преди депутати от ПГ на „БСП за България“ да внесат за втори път искането до Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите – този път от името на цялата група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Нинова от АПИ са отговорили, че и до сега са правени проверки, но само по документи, докато от БСП настояват за експериментална. „Да се вземат ядки от тези места, които сме посочили и да се направи обективен анализ на качеството и на изпълнението“, поясни тя. На въпрос какво ще предприеме парламентарната й група, ако от АПИ откажат проверката, тя отговори: „Ще продължим по европейска линия.“
Тя припомни и, че преди повече от година народният представител от "БСП за България“ Жельо Бойчев е внесъл сигнали в прокуратурата за незаконосъобразно разходване на средства за изграждането на магистрали. „Внесохме ги с много конкретни факти и доказателства и би трябвало прокуратурата да се занимава и с този въпрос“, каза Нинова.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искането на Камарата на строителите за оставки на депутати е абсурдно

Корнелия Нинова, БСП: Искането на Камарата на строителите за оставки на депутати е абсурдно

14 Ноември 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Искането на Камарата на строителите за оставки на депутати е абсурдно. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова преди депутати от ПГ на „БСП за България“ да внесат за втори път искането до Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите – този път от името на цялата група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По повод искането от страна на Камарата на строителите в България четиримата депутати от БСП, внесли първото искане за проверка на пътищата, да подадат оставка, Нинова коментира: „Това е драстично нарушаване на закони, на правила и на морални норми. Работата на бизнеса не е да ограничава конституционни права на народни представители да си вършат делата така, както намерят за добре“. По думите й това поведение е абсурдно за нормална, европейска, правова държава. „То е и показателно. Втора акция на едрия бизнес в България след като в първата застанаха зад Валери Симеонов и заплашиха, че ще изкарат работници срещу майки“, отбеляза Нинова. „Искаме да се върне нормалността, законността, правовия ред и всеки да прави това, за което е избран или назначен и то да го прави качествено. Не ни пречете ние да си свършим качествено работата“, заяви тя. Нинова уточни, че БСП са провели среща с представители на Строителната камара преди да внесат искането си за независима проверка. „Това, което ние можем да им гарантираме са правила за работа, законност, еднакви условия за всички, никакъв политически натиск, рекет и изнудване в упражняване на тяхната работа. Но срещу това бихме искали почтеност и качество на строителството. Нека да си гледат тяхната работа да строят качествено и да ни оставят ние да си гледаме нашата“, коментира още лидерът на БСП.


Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Внасяме отново искането в АПИ за независима проверка на магистралите - този път от името на цялата парламентарна група

Корнелия Нинова, БСП: Внасяме отново искането в АПИ за независима проверка на магистралите - този път от името на цялата парламентарна група

14 Ноември 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме отново искането в АПИ за независима проверка на магистралите - този път от името на цялата парламентарна група. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова преди депутати от ПГ на „БСП за България“ да внесат за втори път искането до агенцията за независима проверка на магистралите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Няма разлика от предишното искане по съдържание и това, което днес внасяме. Преди една седмица четирима наши колеги - Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски внесоха искане независима европейска лаборатория да провери определени участъци от магистралите, които са строени през последните пет години. Сега внасяме същото искане със 79 подписа, това е действие за връщане на нормалността в държавата“, коментира Нинова. „След като колегите внесоха искането, Камарата на строителите реагира абсолютно неадекватно, заявявайки, че иска оставката на тези 4 депутати, поставяйки срок до 18 ноември и заплашвайки, че ако това не се случи, ще блокират парламента и няма да ги допускат до работа. Днес, с тези 79 подписа заставаме зад четиримата колеги цялата парламентарна група и отново искаме тази проверка. Ще доведем тези искания до край“, обясни Нинова.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутати от ПГ на „БСП за България“ ще внесат искане до Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите

Депутати от ПГ на „БСП за България“ ще внесат искане до Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите

14 Ноември 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
София. В 11.30 часа в сградата на Агенция „Пътна инфраструктура“ в София, бул. „Македония“ 3, депутати от ПГ на „БСП за България“ ще внесат искане до агенцията за независима проверка на магистралите от името на всички народни представители от ПГ на левицата. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.