НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Румен Порожанов: България има един добър облик като земеделска страна и производител на храни

Министър Румен Порожанов: България има един добър облик като земеделска страна и производител на храни

14 Ноември 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. България има един добър облик като земеделска страна и производител на храни във връзка с направените инвестиции и модернизацията на предприятията. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов на откриването на кръгла маса, с която се дава старт на кампания в подкрепа на производители на български храни, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Този облик винаги трябва да се надгражда, за да можем да сме конкурентоспособни на международния пазар, който е безмилостен. Положителна тенденция се наблюдава в ръста на бели и червени меса, само за тази година. Говоря за данни, които са за първите осем месеца, съпоставени с първите осем месеца на миналата година - има увеличение на производството на бяло месо с 18,4 %, а на червените - с 7,6”, каза министърът. “За същия период в млекопреработвателните предприятия е преработено с 11.2 % повече мляко спрямо същия период миналата година. Отчита се нарастване в производството на пресни пакетирани млека с 22%, на масло с 18 %, на краве сирене с 15%. Същевременно производството на имитиращи продукти с растителни мазнини намалява около 17% след като предприехме промените в нормативните наредби и забраната за ползване им в млекопреработвателните предприятия”, обясни Порожанов. “За първите шест месеца на тази година износът на селскостопански стоки нарастна с 13.5 % спрямо същия период на 2017 година и достига 1.9 милиарда”, допълни министърът.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Започваме кампания в подкрепа на българските производители

Министър Румен Порожанов: Започваме кампания в подкрепа на българските производители

14 Ноември 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
София. Желаем в този месец и половина до Коледа да акцентираме върху нашите постижения, върху българското земеделско производство и българските храни. Целта е да надградим постигнатото, за да може да продължим по правилния път. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на кръгла маса, с която се даде старт на кампания в подкрепа на производителите на български храни под мотото „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.
Във връзка с инвестициите, които са направени и модернизацията на предприятията, България вече има един добър опит като земеделска и производителка на храни страна, каза министър Порожанов.
Положителна тенденция се наблюдава с ръст в производството на бели и червени меса:
Само за първите 8 месеца на тази година, съпоставени с 8-те месеца на миналата година има увеличение при производството на бели меса с 18.4%, на червените меса – 7.6%. Същата тенденция се отнася и за потреблението на готови млечни продукти и яйца. Делът на българското производство в общото потребление при киселото мляко, кравето сирене, кашкавала и яйцата е около или над 90%. За периода януари-август 2018 г. се запазва тенденцията на увеличение на обема на произведените млечни продукти, като най-голям ръст бележи производството на пресни млека (40%) и сирена (33%).
Същевременно производството на имитиращи продукти с растителни мазнини намалява:
с около 17%, след като се предприеха промените в нормативната уредба и забраната за използването им в млекопреработвателните предприятия, подчерта министърът. По предварителни данни за първите 6 месеца на тази година износът на селскостопански стоки, където се включват и храните, нараства с 13,5% спрямо 2017 г. и достига 1,9 млрд евро. По думите на Румен Порожанов очакванията са износът да надхвърли 4 млрд евро.
Той съобщи, че е направено проучване в 5-те най-големи хранителни вериги в страната за това какъв е делът на българските и вносните хранителни стоки и резултатите показват, че има значителен ръст в продажбата на български стоки. В малките хранителни магазини от семеен тип българските стоки също преобладават.
„Делът на хляб и хлебни изделия от българските производители в големите хранителни вериги е между 77% и 100%. В една от тях се продават само български хлебни изделия. По отношение на деликатесите и колбасите съотношението е между 55 и 80 на сто, а при млечните продукти то е между 57% и 75%. При сертифицираните български биопродукти се забелязва сериозен ръст през последната година, като една от веригите декларира ръст от над 167%“ , посочи министър Порожанов.
Над 2 млрд. лв. ежегодно се отделят за подкрепа на земеделските стопани. Министър Порожанов подчерта, че финансирането за следващата година в област земеделие ще бъде балансирано между всички сектори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов ще открие кръгла маса, с която се дава старт на кампания в подкрепа на производителите на български храни

Министър Румен Порожанов ще открие кръгла маса, с която се дава старт на кампания в подкрепа на производителите на български храни

14 Ноември 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще открие кръгла маса, с която се дава старт на кампания в подкрепа на производителите на български храни. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. По време на събитието ще бъдат изнесени актуални данни за производството, търговията и износа на основни земеделски продукти и храни. Ще бъдат обсъдени възможностите за подкрепа на българските производители и реализацията на традиционни български храни.
Събитието ще се проведе от 14.00 часа в „София хотел Балкан“, зала „Средец.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.