НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Коммерсантъ“: Украйна обсъди със САЩ  понататъшното противодействие на „Северен поток-2“

„Коммерсантъ“: Украйна обсъди със САЩ понататъшното противодействие на „Северен поток-2“

13 Ноември 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна обсъди със САЩ понататъшното противодействие на „Северен поток-2“, пише руският ежедневник “Коммерсантъ“.
Президентът на Украйна Петро Порошенко се срещна с американския министър на енергетиката Рик Пери. Порошенко заяви, че сътрудничеството със САЩ в енергийния сектор е изключително важно за укрепването на енергийната сигурност на Украйна.
"Отбелязана е необходимостта от по-нататъшно противодействие на проекта" Северен поток-2 ", както и диверсификация на енергийните източници, по-специално чрез разширяване на възможностите за доставка на втечнен газ от САЩ", се казва в доклада на уеб сайта на президента на Украйна.
По-рано бе съобщено, че "Нафтогаз" от Украйна изхожда от факта, че газопроводът "Северен поток-2" ще бъде изграден и Украйна ще загуби транзита си с газ. "Шансовете да бъде построен са много големи. Има вероятност да го спрат и ние работим върху това, но това е малко вероятно ", каза Юрий Витренко, изпълнителен директор на „Нафтогаз“.
Изданието припомня, че САЩ са загрижени за по-нататъшното развитие на проекта "Северен поток 2", защото засяга "проблемите на сигурността" в страната. Шарже д‘афер на САЩ в ЕС Едам Шуб призова страните от ЕС да предотвратят построяването на "Северен поток-2".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто: Централна Европа винаги губи в конфликтите между Изтока и Запада, позволяването на "Северен поток 2" и забраната на "Южен поток" е двоен стандарт

Петер Сиярто: Централна Европа винаги губи в конфликтите между Изтока и Запада, позволяването на "Северен поток 2" и забраната на "Южен поток" е двоен стандарт

29 Октомври 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Централните, източните и южните региони на Европа трябва да засилят сътрудничеството помежду си и да осъществят проекти, които да подобрят енергийната сигурност на региона, заяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто на Евразийския енергиен форум в Белград, пише електронното издание Hungary Today.
Сиярто определи сигурността на енергийните доставки, като едно от най-големите глобални предизвикателства днес, като отбеляза, че това винаги е бил ключов въпрос за Централна Европа.
Според него, има четири принципа, които Европа трябва да спазва по отношение на енергийната сигурност. Сред тях са, отчитането на интересите на страните от Централна и Източна Европа, когато се взимат решения за енергийни проекти, елиминирането на двойните стандарти, позволяване на страните да взимат самостоятелни решения относно източниците на енергия и мащабът на евразийско сътрудничество. Той призова също за диверсификация на енергийните източници в региона.
Що се отнася до двойните стандарти, Сиярто посочи, че западноевропейските страни рядко са критикувани за мерките, които предприемат, за да осигурят енергийната си сигурност, докато страните от Централна и Източна Европа често получават критики по този въпрос. Според него, трябва ясно да се демонстрира, че страните от Източна и Западна Европа трябва да бъдат третирани еднакво.
Според външния министър на Унгария, исторически Централна Европа винаги е губила от конфликтите между Изтока и Запада.
„Не е нахално да кажем, че повече не искаме да сме губещи“, подчерта той.
Министърът добави, че Унгария не иска да взима страната на Русия или САЩ, когато решава по въпроси, свързани с енергетиката, а се съобразява с интересите на унгарците.
„Важно е да има баланс между Изтока и Запада“, смята Сиярто.
Първият дипломат на Будапеща отбеляза също, че руският енергиен гигант „Газпром“ строи две линии на газопровода „Турски поток“, който често е мишена на критики, които той смята за „двойни стандарти и лицемерие“, защото най-големият енергиен проект на руската компания – „Северен поток 2“, се строи в Западна Европа.
„Трябва да поискаме подобен проект да бъде позволен и за Централна Европа“, категоричен е Сиярто, който уточни, че това трябва да е газопровода „Турски поток“. Спроед него двата проекти са подобни, защото и в двата газта идва от Русия, и двата са на „Газпром“, а освен това и двата представляват алтернативен път за доставка на природен газ.
„Ако Европейската комисия не се противопоставя на западноевропейския газопровод, тогава защо се противопоставя на този, планиран за по-малките Централноевропейски страни?“ – попита той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: ЕС показа двойни стандарти като забрани Южен, но позволи „Северен поток“

Ивица Дачич: ЕС показа двойни стандарти като забрани Южен, но позволи „Северен поток“

27 Октомври 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че Европейският съюз е показала двойни стандарти, когато е дал позволение за изграждането на газопровода „Северен поток“, но не и за строителството на „Южен поток“, предава македонският портал „А1 Он“.
На международна конференция за енергийна сигурност в евразийското пространство в Белград, Дачич подчерта, че Сърбия иска да сътрудничи с всички в сферата на енергетиката, както и по други въпроси, но посочи, че, за съжаление, Сърбия не е успяла да изгради „Южен поток“, защото този проект, за разлика от „Северен поток“, не отговаря на Третия енергиен пакет на ЕС.
„За нас това беше най-добрата опция и този проект не беше за сметка на другите“, посочи сръбският външен министър, като добави, че „Южен поток“ е бил в интерес на региона и ЕС, който преди това е уверявал, че проекта е изгоден и че неговата реализация е договорена.
Реалността е, според Дачич, че „Северен поток“ е изключен от Третия енергиен пакет, а „Южен поток“ не. Цената, според него, е платена от Сърбия и другите страни в региона. Тези проекти , продължи той, по същество са еднакви и то не само в капацитета и имената, но имаха различна съдба.
Той обясни, че източникът на газта е същият – Русия, а разликата е в това, че единият газопровод отива към Германия, а другият към страните от балканския регион.
От това, заключва Дачич, може да се види, че съществуват двойни стандарти във взимането на решения и това, което е възможно за Германия и някои други страни, не е възможно за Сърбия и страните от региона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.