НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Валери Симеонов: Хайде сега да видим след като вицепремиерът Симеонов си подава оставката дали ще продължат протестите и с какви претенции

Вицепремиерът Валери Симеонов: Хайде сега да видим след като вицепремиерът Симеонов си подава оставката дали ще продължат протестите и с какви претенции

16 Ноември 2018 | 20:03 | Агенция "Фокус"
София. Хайде сега да видим след като вицепремиерът Симеонов си подава оставката дали ще продължат протестите и с какви претенции. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбирам, че не съм добре приет в медийното пространство, тъй като не съм стандартен политик. Смятам, че трябва да се казва истината, човек трябва да е честен, да е последователен, деен и ефективен във всяко нещо, което се захване. Няма никаква драма в това. Правя това, което ми диктува моята съвест. Не го правя под никакъв натиск. На въпроса дали ми е казал Борисов – няма такова нещо. Решението съм го взел днес след обяд, след като съм го консултирал с моята група“, каза още Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Решението за оставката е лично - става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството

Вицепремиерът Валери Симеонов: Решението за оставката е лично - става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството

16 Ноември 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
София. Решението за оставката е лично - става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му тази кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението. "Не става въпрос за моята личност, не става въпрос за партията, на която съм ръководител, а за управлението на България“, каза още той.
„Благодаря за вниманието от ваша страна. Повиках ви, за да обявя пред вас моето лично решение да подам оставка в качеството си на вицепремиер на Република България в коалиционното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, допълни той.
„Причините са продължаващата медийна кампания, особено от последните два дена, в която като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен, по повод изявлението ми за протестите пред МС, се поставя акцент не върху моята личност, а и върху народни представители от НФСБ“, допълни той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов е подал оставка

Вицепремиерът Валери Симеонов е подал оставка

16 Ноември 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов е подал оставка. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от правителствената информационна служба.
Очаква се изявление в Министерския съвет.
Очаквайте подробности.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, БСП: Управляващите са на път да вдигнат драстично цените на твърдите горива, използвани за отопление

Иван Иванов, БСП: Управляващите са на път да вдигнат драстично цените на твърдите горива, използвани за отопление

16 Ноември 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. „В началото на отоплителния сезон, управляващите са на път да вдигнат драстично цените на твърдите горива, които масово българските граждани използват за отопление“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов при обсъждането на законопроекта за чистотата на атмосферния въздух, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Според него приемането на предложения закон на управляващите ще породи дефицит на пазара, повишаване рязко цените на дървата и въглищата, както и много скандали и напрежение. Иванов подчерта, че България има проблем с чистотата на атмосферния въздух. „Всяка зима твърдите частици, които са във въздуха, затрудняват дишането“, обясни той. „В навечерието на заявения утре грандиозен протест, управляващите са на път да довзривят българските граждани“, коментира той. Иванов предложи законопроектът да бъде отложен, върнат обратно и да се доработи, защото не е належащ, повече от година отлежава и никой не се е занимавал с него. „В него няма нито ред за това- по какъв начин ще бъдат компенсирани българските граждани, които пряко ще бъдат засегнати от повишаване на цените на твърдите горива. Данъците вдигнаха, гражданската отговорност увеличиха, та стигнаха и до дървата. Тази зима какво ще правят хората?“, попита народният представител и подчерта, че и без това цялата система за търговия с твърди горива е корумпирана от горе до долу.
„Имаше времена, в които децата в Русе носеха маски, отивайки сутрин на училище, защото въздухът беше мръсен. Аз носех такава маска, и то – не един или два пъти. Тридесет години по-късно, деца от Русе отново са с маски, заради мръсния въздух. Ако 30-години по-късно децата на едно общество имат същите проблеми си, задавам въпроса - какво изобщо сме постигнали и за каква суета са ни били всички други постижения”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Пенчо Милков. Той добави, че в мотивите на законопроекта, обаче не обяснено, че се внася, защото българите дишат мръсен въздух, разболяват се и страдат, а защото има осъдително решение на съда на Европейския съюз срещу България. Милков каза още, че законопроектът претендира, че урежда изискванията за качеството на твърдите горива, но не го прави. Народният представител допълни, че още в началото, той се насочва срещу една малка част от твърдите горива – въглища и брикети. „Само 25% от семействата, отопляващи се на твърдо гориво, използват въглища или брикети, а 75 %- използват дърва. А горенето на дърва с ниско качество, обикновено с висока влажност, е един от най-сериозните замърсители на въздуха в България. Хората ползват евтини въглища, дърва, дори отпадъци от мебелно производство, гуми и други боклуци за отопление, защото са бедни”, коментира Пенчо Милков. Той добави, че държавата трябва да въведе стандарти за уредите за отопление или за промишлено горене и е необходимо администрацията на МОСВ да си върши ефективно работата по места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Премиерът Бойко Борисов вече втора седмица не идва в парламента, за да отговори на въпроса какви правомощия е прехвърлил на Валери Симеонов относно агенциите

Антон Кутев, БСП: Премиерът Бойко Борисов вече втора седмица не идва в парламента, за да отговори на въпроса какви правомощия е прехвърлил на Валери Симеонов относно агенциите

16 Ноември 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов вече втора седмица не идва в парламента, за да отговори на въпроса какви правомощия е прехвърлил на Валери Симеонов относно агенциите. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев oт трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Преди вече повече от две седмици съм задал въпрос към министър-председателя Бойко Борисов. Миналата седмица получихме искане за отлагане на отговора с една седмица и до днес беше логично той да отговори – като не иска миналата седмица, да дойде тази. Но тази седмица бил в чужбина и не можел да отговори. Като не може и тази седмица, защо не ми отговори миналата? Аз знам защо – защото не иска да отговаря“, каза Кутев.
Той обясни, че въпросът е прост. „И той е какви точно правомощия е прехвърлил министър-председателят на вицепремиера Валери Симеонов по отношение на агенциите – включително и тази за българите в чужбина. Защото очевидно Валери Симеонов не е разбрал, че има отговорности. Той самият казва, че има само координационни функции. А очевидно някой контролира тази агенция – дали е премиерът, дали е вицепремиерът… Хайде, да се разберем кой я контролира. Това е въпрос, на който министър-председателят не иска да отговаря, затова миналата седмица го отложи с една седмица, ясно знаейки, че днес няма да дойде. Искам председателят на парламента да разбере дали изобщо ще дойде и дали ще има министър-председател оттук нататък“, заяви Кутев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Дончев: Горивата може да е поевтинеят с повече от 5 ст. на литър

Вицепремиерът Дончев: Горивата може да е поевтинеят с повече от 5 ст. на литър

16 Ноември 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Пет различни предложения за намаляване на цените на горивата са били обсъдени на срещата с петролната асоциация. Това каза вицепремиерът Томислав Донев в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. Той коментира, че ако се вземат достатъчно мерки, понижаването на цените на бензина и дизела може да е с повече от 5 стотинки на литър. Част от идеите, обаче, предполагали законодателни промени и тепърва ще се анализират.
„Обяснения има всякакви. Но при тази ситуация, при която исканията, питанията и недоволството са насочени срещу цените на бензина, аз поканих Петролната и газовата асоциация, която обединява вносители, производители и търговци на горива да проведем разговор. Ако има истинска конкуренция, това означава, че цените са реални”, обясни Дончев.
„Факт е, че в България поддържаме минимален акциз на горивата, ставката на ДДС не е от високите в Европа, факт е, че цената на горивата не зависи от благосъстоянието на държавите, това са борсови стоки. Факт е, че на бензиностанциите цената е по-ниска, отколкото в редица други държави членки на ЕС. Наред с това е факт, че очакванията на българите са при ниски ставки на акциза и на ДДС цените да са още по-ниски”, коментира още вицепремиерът.
Ако не се въведе данъка за старите коли, няма да се случи нищо фатално, каза вицепремиерът Томислав Дончев.
„Очакваните приходи от него не са някаква впечатляваща сума. При всички случаи става дума за под 20 млн. лв. на година, като тези пари няма да постъпят в държавния бюджет, а в общинските”, добави той.
Вицепремиерът коментира и протестите. Той подчерта, че всеки има право да изрази мнението си и гнева си, но не трябва да се нарушава конституционния ред: „Ние трябва да изберем какво искаме. Искаме ли малко повече сигурност на пътя, искаме ли да предприемем някакви мерки въздухът да е по-чист. Този данък няма да реши проблемите сам по себе си. Необходими са комплексни мерки. С учудване забелязвам как може да има два паралелни протеста – дните да протестират срещу данъка, а на една седмица отстояние да се протестира за чистия въздух. Данъкът не е само приход, той е и стимул. Димът от един стар дизелов автомобил е директно вреден за здравето. Там има канцерогенни компоненти”.
Дончев коментира още, че в момента няма предпоставка за оставка на правителството и предсрочни избори. „От гледна точка на парламентарна аритметика – предпоставки за предсрочни избори няма. За мен лично изпълнението на задълженията в Министерски съвет е доколко има полза и доколко има смисъл. Аз лично ще работя, докато усещам полза и смисъл от работата си”, каза Дончев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Томислав Дончев: Държавата не може да държи сметка на компаниите за цените на горивата, несериозно е да се каже, че те продават на загуба

Вицепремиерът Томислав Дончев: Държавата не може да държи сметка на компаниите за цените на горивата, несериозно е да се каже, че те продават на загуба

16 Ноември 2018 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. Държавата не може да държи сметка на компаниите за цените на горивата, несериозно е да се каже, че те продават на загуба. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Протестът си е законно право на гражданска изява, защото всеки, който има искания, има право да го изяви. И да се протестира не е незаконно. Друг е въпросът, че спиране на движението по магистрали е нарушение на закона. Но е гражданско право да си недоволен и да обвиняваш правителството. И искам да призова всички, които протестират – нека да изявяват исканията си, но да не пречат на другите“, каза още Дончев.
Във връзка с президентското вето той коментира, че ако не се въведе увеличаването на данъка върху старите автомобили, няма да се случи нещо фатално. „Очакваните приходи от него не са впечатляваща сума. Но трябва да проведем сериозно разговор – какво правим с чистотата на въздуха и как ще я опазим. Този данък няма да реши проблема сам по себе си, но трябва да се тръгне отнякъде. Данъкът не е само приход, той е стимул - ако притежаваш примерно 6000 лв., да избереш да си купиш по-малък автомобил, а не стар и голям“, обясни вицепремиерът.
Във връзка с темата за цените на горивата Дончев коментира, че е факт, че в България ставките и ДДС не са от високите в ЕС. „Факт е и че цената на горивата не зависи от благосъстоянието на държавата. Факт е и че очакванията на българите са при ниски ставки на акциза и ДДС цените да са по-ниски. Факт е и че по отношение на ценообразуването българските потребители имат редица подозрения. Но при тази ситуация, където недоволството и питанията са насочени към цените на горивата, поканих представители на тези компании за разговор. Несериозно е да се каже, че те продават горивата едва ли не на загуба. Но държавата не може да им държи сметка за цените. Въпросът е, че ако има истинска конкуренция, това означава, че цените са реални“, каза още Дончев и посочи, че в България има такава.
Вицепремиерът коментира, че за последните години Комисията защита на конкуренцията стартира няколко секторни анализа на пазара за горива и ако открие нарушения, има право да налага глоби.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството и представители на Българската петролна и газова асоциация обсъдиха мерки за намаляване на цените на горивата (ОБЗОР)

Правителството и представители на Българската петролна и газова асоциация обсъдиха мерки за намаляване на цените на горивата (ОБЗОР)

15 Ноември 2018 | 21:49 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Томислав Дончев и представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) проведоха работна среща, на която бяха обсъдени мерки за намаляване на цените на горивата и за по-голяма прозрачност в бранша.
Членовете на Асоциацията заявиха, че бидейки български предприятия, които работят от десетилетия и ще продължат да работят в България, са съпричастни към проблемите на българските граждани, които са и техни клиенти. Като едни от най-големите инвеститори в България, петролните компании напълно разбират отговорността си пред потребителите на горива в страната. Осъзнавайки сложността на момента, фирмите от бранша работят и ще продължат да работят с минимална печалба.
Изхождайки от положителния опит в някои европейски държави – например Австрия и Германия, Асоциацията предложи чрез промяна в режима през зимния период да се спре влагането на биодобавка, тъй като тя е двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво. Това може да стане, без да се нарушава общото задължение на България в изпълнение на своите цели за влагане на биокомпоненти, произтичащи от европейското законодателство. Компаниите, членове на БПГА, са готови да обсъждат промяна на корпоративните си стандарти с цел намаляването на разходите за издръжка.
Другите възможни мерки предвиждат намаляване на персонала в бензиностанциите, както и публично обявяване на цените. На срещата бяха предложени и мерки с цел по-голяма прозрачност на бранша. БПГА потърси съдействие от правителството за разговори с Комисията за защита на конкуренцията, така че фирмите да могат да публикуват себестойността на продуктите си, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т. нар. ведомствени бензиностанции.
БПГА предлага също така при извършване на проверки от страна на държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили. „Това би могло да бъде интерпретирано и като мярка, която дава шанс на различни търговци да се сговарят по-лесно за цени. Няма безспорна мярка – дайте ни време”, заяви Томислав Дончев.
След срещата вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че КЗК е независим, контролен, регулаторен орган и е много нехигиенично, ако не е и незаконно държавата да му казва какво да прави. Според него идеята да се обявяват цените на уебсайт звучи много добре. Това е вид мярка в насока за повишаване на прозрачността. Според него предложението да отпадне биодобавката през зимния сезон няма да наруши задълженията на България, но ще оскъпи цената през лятото.
До няколко дни вицепремиерът Томислав Дончев очаква позицията на ресорните министерства по мерките предложени от петролната и газова асоциация.
Въпреки разговорите за намаляване цените на горивата, протестите в страната продължават. В четвъртък недоволството си изразиха жителите на Перник, Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново и Стара Загора и др. Жителите на Перник за четвърта вечер блокираха за няколко часа движението по АМ „Люлин“ и пътен възел „Даскалово“. Излезлите на улицата във Варна спряха движението по Аспаруховия мост, а десетки автомобили останаха в образувалото се задръстване близо час. В Добрич се проведе автошествие под надслов „Протест срещу безобразията“. В Сливен множество граждани отново се събраха на площад „Хаджи Димитър“, за да изразят своето недоволство от липсата на социална справедливост и високите цени на горивата. Десетки се събраха на мирен протест във Велико Търново, където не се стигна до блокирана на пътища. Малоброен протест се проведе и в Бургас, където се събраха около 20 души. За почивните дни се готвят протести в цялата страна срещу високите цени на горивата, увеличаването на данъците за старите автомобили и задължителната гражданска застраховка, както и ниския стандарт на живот.
Премиерът Бойко Борисов изрази надежда протестите да спрат, тъй като сега няма защо да има предсрочни избори. „Надявам се протестите да престанат, след като падат цените на горивата. Уважавам демокрацията и протестите са начин и форма да изразиш своето мнение“, подчерта той. Попитан дали е възможна друга форма на управление, премиерът отговори, че без да се мине през избори това няма как да стане. „Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за подаване на оставката. Има всякакви предложения, но не мисля, че трябва да се стига до там“, каза още Бойко Борисов.
Цените на горивата и протестите бяха обект на коментари и сред основните политически сили. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че цените вече вървят надолу. „Дори когато бяха достигнали най-високите си стойности, пак бяха далеч по-ниски от тези по времето на правителството на Орешарски. По онова време доста по-ниски бяха и пенсиите, минималните и средните работни възнаграждения“, отчете председателят на ПГ на ГЕРБ. Според депутата от ПГ на ГЕРБ Тома Биков очевидно в протестите има организация, организационен център, ядро и то си личи. „Част от хората в този център са криминално проявени. Не мисля, че става въпрос за хора със социална позиция“, посочи той. „Не казвам, че всички хора, които протестират са мотивирани. Има хора, които не са доволни и това е нормално“, обясни Тома Биков. Попитан как ще работят управляващите в условия на продължаващи протести, депутатът каза: „Ще работим, както всеки ден. Надявам се органите на реда да защитят правата на онези граждани, които биват блокирани, и са много повече от протестиращите“.
От страна на управляващото мнозинство в лицето на „Обединени патриоти“ председателят на групата и лидер на „Атака“ Волен Сидеров коментира, че на Коалиционния съвет е предложил данъкът върху старите автомобили, срещу който също има недоволство, да бъде оттеглен. „Продължавам да изповядвам убеждението си, че българите трябва да имат право на протест. Няма значение колко човека ще излязат, двама, трима или 2000. Ние сме партията, която вероятно е правила най-много протести в последните 14 години“. В отговор на въпрос платени ли са според него тези протести, Волен Сидеров обясни: „Не мога да знам това и няма как. Можете да питате протестиращите“.
От страна на НФСБ коментар по темата направи Валентин Касабов, който определи голяма част от протестиращите като лумпени, а другата част като мутри.
Другият коалиционен партньор вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов също коментира протестите. Според него публиката знае кога излизат на протест агитките – когато някой ги мотивира по един или друг начин. „БСП и ДПС със сигурност участват в организирането, Корнелия Нинова ги подкрепи”, посочи Каракачанов.
От опозицията в лицето на БСП заявиха, че не само разбират протестите, но и са предупреждавали управляващите за тях.
„БСП гледа на протестите с разбиране, защото много от исканията сме ги предлагали, в последните месеци в парламента, под формата на законопроекти. И днес, когато обсъждаме бюджетите, става дума за икономическата част на исканията- за различни ставки на ДДС, за качествено различна политика на доходите. Колкото до политическата част на исканията- оставката на правителството, БСП не може да не се асоциира и с това, защото ние три пъти поискахме вот на недоверие на това правителство", коментира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.
Според депутата за данъка за старите автомобили мненията на президента, БСП и огромна част от българските граждани съвпадат, защото се водят от разбирането, че това е налог, който ще утежни живота им без да допринесе нито за по- чист въздух, нито за по-малко коли.
Темата коментира и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, според когото българският народ е дал право на Бойко Борисов да си съставя Министерски съвет. „За съжаление, не виждам масовост и сила на протестите. Може би това им дава сила на двамата вицепремиери да продължават да упорстват и да се държат като удавници за кокала, който продължат да огризват - българската държава“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Не само разбираме протестите, ние сме предупреждавали управляващите за тях

Крум Зарков, БСП: Не само разбираме протестите, ние сме предупреждавали управляващите за тях

15 Ноември 2018 | 19:16 | Агенция "Фокус"
София. "БСП гледа на протестите с разбиране, защото много от исканията сме ги предлагали, в последните месеци в парламента, под формата на законопроекти. И днес, когато обсъждаме бюджетите, става дума за икономическата част на исканията- за различни ставки на ДДС, за качествено различна политика на доходите. Колкото до политическата част на исканията- оставката на правителството, БСП не може да не се асоцира и с това, защото ние три пъти поискахме вот на недоверие на това правителство". Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков пред бТВ, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. "Не само, че разбираме протестите, ние сме предупреждавали управляващите за тях, когато те с лека ръка отхвърляха нашите предложения. Ние им казахме- чуйте какво ви казваме от трибуната, защото ще го чуете от друго място", каза още народният представител. Той обърна внимание, че която и да е власт не може да си позволи да етикетира един протест, да го неглижира, да казва, че е яхван. "На тези хора трябва да се отговори, защото те имат легитимни искания на граждани", поясни Зарков. Той каза, че не става въпрос за добавките на пенсионерите, въпросът е за преизчисляване на техните пенсии, което им се дължи от 2008г. "Не е въпросът за горивата, за 10 или 20 стотинки. Въпросът е, че българските институции, в продължение на няколко години, не могат да отговорят на въпроса- как е възможно една верига бензиностанции да продава с "Х" процента по- надолу от другите? Или има дъмпинг, или останалите са в картел" - отбеляза Зарков. Той коментира, че още през август БСП предупреди, че задачата - да се отговори на исканията на майките на деца с увреждания е сложна, емоционално натоварена и не е по силите на един министър само. "Затова трябва да се сезира парламентът, всички политически сили", каза Зарков. Той обясни, че законът нито е приет, нито може да сме сигурни в неговата ефективност.
Крум Зарков припомни, че БСП няколко пъти е предлагала заплатите на депутатите да се замразят и да се върнат на определени приемливи нива. "Очаква се поредната новина за увеличение на заплатите- как мислите то ще се отрази това на ситуацията в страната, която и без това е доста нажежена?", попита Зарков.
Според депутата за данъка за старите автомобили мненията на президента, БСП и огромна част от българските граждани съвпадат, защото се водят от разбирането, че това е налог, който ще утежни живота им без да допренесе нито за по- чист въздух, нито за по- малко коли.
Крум Зарков коментира, че според доклада на ЕК не сме се справили с корупцията по високите етажи на властта, с корупцията в по- общ мащаб и там е отбелязано, че ключова област са обществените поръчки. Според доклада не сме свършили съдебната реформа. "Пак според същата ЕК сме се преборили с организираната престъпност и вече имаме независим съд- така ли е според вас?", попита Зарков. Той отбеляза, че докладът върви към приключване, като механизъм и че председателят на ЕК го е обещал преди година и половина. "Странно е, тъй като досега в седемнадесетте предишни се твърдеше, че трябва да се изпълнят определени неща. Да обещаеш, че ще отпадне срок, подлага на съмнение- дали е обективно възприятието на ЕК. Аз никога не съм вярвал, че този доклад може да свърши работата вместо нас", заключи Зарков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Майките на деца с увреждания се събраха на протест за 25-и път

София: Майките на деца с увреждания се събраха на протест за 25-и път

15 Ноември 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
София. За 25-и пореден път майки на деца с увреждания се събраха пред сградата на Министерския съвет, за да искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Митингът тази вечер не е многоброен. Очаква се по-късно протестиращите да се отправят на шествие по софийските улици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БПГА предлага мерки за намаляване цените на горивата

БПГА предлага мерки за намаляване цените на горивата

15 Ноември 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Томислав Дончев и представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) проведоха работна среща, съобщиха от пресцентъра на (БПГА). Членовете на Асоциацията заявиха, че бидейки български предприятия, които работят от десетилетия и ще продължат да работят в България, са съпричастни към проблемите на българските граждани, които са и техни клиенти. Като едни от най-големите инвеститори в България, петролните компании напълно разбират отговорността си пред потребителите на горива в страната. Осъзнавайки сложността на момента, фирмите от бранша работят и ще продължат да работят с минимална печалба.
На срещата с вицепремиера Томислав Дончев бяха обсъдени мерки, които биха повлияли на цената на горивата, както и за по-голяма прозрачност в бранша.
Изхождайки от положителния опит в някои европейски държави – например Австрия и Германия, Асоциацията предложи чрез промяна в режима през зимния период да се спре влагането на биодобавка, тъй като тя е двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво. Това може да стане, без да се нарушава общото задължение на България в изпълнение на своите цели за влагане на биокомпоненти, произтичащи от европейското законодателство.
Компаниите, членове на БПГА, са готови да обсъждат промяна на корпоративните си стандарти с цел намаляването на разходите за издръжка.
На срещата бяха предложени и мерки с цел по-голяма прозрачност на бранша. БПГА потърси съдействие от правителството за разговори с Комисията за защита на конкуренцията, така че фирмите да могат да публикуват себестойността на продуктите си, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т. нар. ведомствени бензиностанции.
БПГА предлага също така при извършване на проверки от страна на държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили.
Ясно съзнавайки, че проблемът със съществуването на сива икономика и контрабанда в сектора не е решен напълно, представителите на БПГА настояват за мерки в тази насока и за влизането в действие в срок на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.
Компаниите, членуващи в БПГА, биха искали да изразят пред представителите на политическата общност категоричното си мнение, че решаването на политически и обществени проблеми не може да става за сметка на дискредитирането на цели браншове от българската икономика.
БПГА още веднъж заявява, че просперитетът на държавата и обществото се гради в условията на политическа стабилност и икономическа предвидимост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Петров, НФСБ: Не съм казвал, че децата с увреждания трябва да бъдат в домове, за да могат майките им да работят

Петър Петров, НФСБ: Не съм казвал, че децата с увреждания трябва да бъдат в домове, за да могат майките им да работят

15 Ноември 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Това е поредната манипулация. Изобщо не съм казвал, че децата с увреждания трябва да бъдат оставени в домове, за да могат майките им да работят. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на НФСБ Петър Петров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Като кажа думичките деца, училища, домове, родители, свободно време работа и да направиш от всичко това изречение, моля ви се“, коментира той. „Казах, че е правилно това, което в момента се прави - децата да бъдат гледани от родителите си, но държавата да поеме задълженията си“, заяви Петър Петров. „Децата да бъдат в ръцете на специалисти, които да се занимават с тях, да им организират времето и да дават възможност на родителите да се трудят“, допълни той. „Тези майки, които получават достатъчно помощи, докато децата им са до 18 години, те трябва да го кажат и това да е ясно на обществото“, каза още депутатът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Пиар стратегията на кабинета не е добра

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Пиар стратегията на кабинета не е добра

15 Ноември 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Правителството събира доста критики, но има и положителни неща. Въпросът е как се поднасят. Дали не трябва да се промени пиар стратегията на кабинета, мисля, че тя в момента не е добра. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всеки член на кабинета, вицепремиер, министър, отделни хора излизат и говорят, а нещата си противоречат“, коментира той. „Може би трябва да има една по-единна визия и тактика при представянето на това, което си свършил. Не казвам, че ще има бурни овации след това, но ще се разделя свършеното от несвършеното“, посочи Волен Сидеров. Попитан как ще коментира протестите от последните дни, той каза: „Продължавам да изповядвам убеждението си, че българите трябва да имат право на протест. Няма значение колко човека ще излязат, двама, трима или 2000. Ние сме партията, която вероятно е правила най-много протести в последните 14 години“. В отговор на въпрос платени ли са според него тези протести, Волен Сидеров обясни: „Не мога да знам това и няма как. Можете да питате протестиращите“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Народът ще си каже думата за решението на премиера да остави вицепремиерите Симеонов и Каракачанов

Веселин Марешки, „Воля“: Народът ще си каже думата за решението на премиера да остави вицепремиерите Симеонов и Каракачанов

15 Ноември 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Българският народ е дал право на Бойко Борисов да си съставя Министерски съвет. Той носи отговорността, може да си запази вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, но народът ще си каже думата на следващите избори за това негово решение. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще предприемаме действия всеки ден, няма да оставим на мира двамата вицепремиери. В крайна сметка не можем да ги изкараме с бой оттам, това може да го свърши само народът“, коментира той. В отговор на въпрос може ли властта да продължи да работи при продължаващите протести, Веселин Марешки посочи: „Явно може. За съжаление, не виждам масовост и сила на протестите. Може би това им дава сила на двамата вицепремиери да продължават да упорстват и да се държат като удавници за кокала, който продължат да огризват- българската държава“. Попитан ще се стигне ли до бойкот на кворума, лидерът на „Воля“ посочи: „Може и да се стигне. Уж сме най-малката група и сме никои. А изведнъж станахме най-важните и крепим кворума“. „ГЕРБ и „Обединени патриоти“ с двамата независими депутати имат 124 депутати. Ние си идваме на работа“, допълни Марешки. В отговор на въпрос поисканите имунитети ли са дали отражение върху решението на „Воля“ да се регистрира, той поясни: „За това въобще не мисля. Не съм дошъл тук, за да се страхувам от това, че ще ми искат имунитета“. „Жалко е, че все още си мислят, че всички са като тях, че с имунитети и проверки по фирми могат да ни пречупят, и да ни направят послушни - това няма как да стане“, каза още Веселин Марешки.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Очевидно в протестите има организационен център, част от хората в него са криминално проявени

Тома Биков, ГЕРБ: Очевидно в протестите има организационен център, част от хората в него са криминално проявени

15 Ноември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно в протестите има организация, организационен център, ядро и то си личи. Не мисля, че някой се съмнява в това. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Част от хората в този център са криминално проявени. Не мисля, че става въпрос за хора със социална позиция“, посочи той. „Не казвам, че всички хора, които протестират са мотивирани. Има хора, които не са доволни и това е нормално“, обясни Тома Биков. Попитан как ще работят управляващите в условия на продължаващи протести, депутатът каза: „Ще работим, както всеки ден. Надявам се органите на реда да защитят правата на онези граждани, които биват блокирани, и са много повече от протестиращите“. „В протестите има заинтересовани хора, които целят дестабилизация на държавата“, заяви Биков. „Някои от тях са хора с прякори, част от тях са с криминално минало. Не мисля, че това са хората, които ще решат проблемите на България“, коментира депутатът от ГЕРБ. „Вижте в Перник кои бяха арестувани наскоро, Бирмата и не знам кои други. Проверете хората, които са протестирали, имат ли връзка с тях или с Цветан Василев през годините. В Бургас има други хора, които са в ареста и има силен протест“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Няма условия за предсрочни избори, а опозицията ще изгуби европейските

Тома Биков, ГЕРБ: Няма условия за предсрочни избори, а опозицията ще изгуби европейските

15 Ноември 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Не мисля, че има условия за предсрочни избори. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моята прогноза за европейските избори е, че ще бъдат загубени от опозицията. Това ще гарантира 4-годишен мандат“, заяви той. „Ако някой мисли, че може да предизвика предсрочни избори, си е направил грешен анализ на ситуацията, а когато имаш грешен анализ, няма как да взимаш верни решения“, посочи Тома Биков. „За себе си мога да кажа, че почти не се сещам за случай да съм сгрешил за нещо в прогноза“, коментира той. Попитан възможни ли са рокади на кабинета, с оглед сутрешното интервю на премиера Бойко Борисов, Тома Биков посочи: „Много често се случват рокади в кабинета. Всеки министър носи персонална отговорност. Никой не е вечен министър“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: И тази вечер в града се очаква да има протест, който ще тръгне от Катедралния храм

Варна: И тази вечер в града се очаква да има протест, който ще тръгне от Катедралния храм

15 Ноември 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Варна. Протест във Варна с искане за по-ниски цени на горивата, по-висок жизнен стандарт и оставка на вицепремиера Валери Симеонов ще се проведе и тази вечер. Началната точка отново е площадът пред Катедралния храм, а часът – 18.30.
Повече от три часа продължи протестното шествие във Варна снощи, като в различните етапи по улиците имаше над 600 души. Протестиращите преминаха по бул. „Мария Луиза“ до Общината, след което се върнаха обратно до Катедралата, после преминаха по целия обхват на бул. „Владислав Варненчик“, затваряйки възлови кръстовища, докато накрая стигнаха до автомагистрала „Хемус“. На първата бензиностанция те скандираха „Мафия“ и „Оставка“, след което започнаха да се разотиват. Протестът премина при засилено полицейско присъствие. До безредици, инциденти и физически спречквания не се стигна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Богданов, „Обединени патриоти“: Премиерът ясно заяви, че е наша работа кои ще бъдат представителите ни в правителството

Красимир Богданов, „Обединени патриоти“: Премиерът ясно заяви, че е наша работа кои ще бъдат представителите ни в правителството

15 Ноември 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов достатъчно ясно заяви, че е работа на „Обединени патриоти“ кои ще бъдат представителите ни в правителството. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Богданов в отговор на въпрос очаква ли рокади в правителството от квотата на патриотите след сутрешното телевизионно интервю на премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Думите на премиера Бойко Борисов не засегнаха конкретни имена или ресори, които да има предвид. Хипотетично каза, че е възможно във всяко правителство да има рокади“, обясни той. Попитан имат ли „Обединени патриоти“ оплаквания към работата на министрите, Красимир Богданов коментира: „Винаги към работата на правителството или на отделни министерства може да има недоволство“. „Смятам, че това заради, което беше създадена коалицията се изпълнява. Не мисля, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са се отклонили от програмата си за управление. Напротив, спазваме я стриктно“, заяви депутатът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако Валери Симеонов беше само вицепремиер, но не и председател на НФСБ, щях да бъда неотстъпчив за неговата оставка

Премиерът Бойко Борисов: Ако Валери Симеонов беше само вицепремиер, но не и председател на НФСБ, щях да бъда неотстъпчив за неговата оставка

15 Ноември 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. Ако Валери Симеонов беше само вицепремиер, но не и председател на НФСБ, щях да бъда неотстъпчив за неговата оставка. Това стана ясно от думите на министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Няма да правим нов кабинет. Ще има рокади на министри, просто сега не е моментът да правя рокади. Валери Симеонов е председател на партия в коалиционния съвет, той не е само вицепремиер. Ако беше само вицепремиер, а не беше и председател на НФСБ, аз щях да бъда неотстъпчив за неговата оставка“, коментира Борисов.
За Пакта за миграция на ООН той обясни, че на коалиционния съвет са решили да не го подкрепят, защото в тази обстановка знаят какво ще се говори. „В същото време, България е единствената държава в Европа, която успя да се справи с миграционния поток“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Антоанета Христова, политически психолог: Сценарият на протестите е видим и с просто око – въпросът е колко от автентично недоволните ще привлече

Проф. Антоанета Христова, политически психолог: Сценарият на протестите е видим и с просто око – въпросът е колко от автентично недоволните ще привлече

15 Ноември 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Сценарият на протестите е видим и с просто око – въпросът е колко от автентично недоволните ще привлече. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политическият психолог проф. Антоанета Христова, като уточни, че броят на недоволстващите по улиците очевидно не расте. Сценаристите, които виждат колко стационарни остават протестите с всеки изминал ден, от една страна засилват „предната част“ на „атаката“ в лицето на неавтентичните протестиращи, а от друга – разширяват исканията си към правителството, обясни тя. „Тези, които са автентично недоволни, стискат палци, но за мен те не са критична маса. Ако ги предизвика и поведе някой – може и да бъдат агресивни. Но по-голямата част от тях са хора, които не намират политическа сила , в която да имат доверие. На второ място тази алтернативна политическа сила, която би се появила – нова или не – няма ярко изразен лидер, който да поеме енергията. Президентът Румен Радев се заяви като такъв в обръщението си на 9-ти ноември, но няколко дни след това, усещайки, че призова за излизане на улиците – се отдръпна. Откога правителството бива предупреждавано? Неравенствата растат, ножицата става все по-голяма и каквото и да правят по отношение на международните ни успехи, в страната трябваше да има много сериозно реформи в социалната сфера и подкрепата за социално слабите“, коментира Проф. Антоанета Христова. Тя допълни, че целта на протестите е ясна – смяна на управлението, което обаче би довело до дестабилизация и неопределеност. Според нея лимитът на това правителство не е изчерпан и силата все още е в ръцете на управляващите. Ако правителството не се поддаде на сценария, протестите могат и да са катарзис, прогнозира политическият психолог.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Сега няма защо да има предсрочни избори, надявам се протестите да престанат, след като падат цените на горивата

Премиерът Бойко Борисов: Сега няма защо да има предсрочни избори, надявам се протестите да престанат, след като падат цените на горивата

15 Ноември 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. Сега няма защо да има предсрочни избори, надявам се протестите да престанат, след като падат цените на горивата. Това стана ясно от думите на министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Увеличаването на доходите е в основата и на новия бюджет. 10% увеличение на заплатите с над 500 млн. повече за общините. Увеличение на заплатите с 380 млн. на учителите, над 5 млрд. повече в здравеопазването, със 150 млн. лв. повече за хората с увреждания, с 20 млн. повече за култура. Мога да изброявам още много. Това е увеличение на доходите“, коментира Борисов.
За думите на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания, премиерът заяви: „За десети път ще кажа, извиних се и от името на правителството, казах, че съжалявам. С кое да се припозная? Корнелия Нинова припознава ли се, че нейните депутати нарекоха народа дебили? Припознава ли се с това само преди две години мандатът на ДПС какво направи? Сега се крият зад Орешарски. Във всяка една сфера се повишават доходите. И когато се постави така въпросът за бедността – коя партия подписа за „Белене“ и стоят два реактора за 3 млрд. похарчени пари? Коя партия върза електромерите на хората за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3? БСП“. Борисов отново зададе въпрос: „В кой мандат падна КТБ и това струваше 3,7 млрд.? Съберете ги трите цифри и ще излязат близо 7 млрд. Тези 7 млрд. да ги разпределим на хората, колко ще излезе? Това е били преди две години. Тогава им казах: „Заповядайте, направете правителство“. Сега няма защо. Повтарям за хиляден път. Надявам се протестите да престанат, след като падат цените на горивата. Уважавам демокрацията и протестите са начин и форма да изразиш своето мнение“, подчерта той.
Попитан дали е възможна друга форма на управление, премиерът отговори, че без да се мине през избори това няма как да стане. „Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за подаване на оставката. Има всякакви предложения, но не мисля, че трябва да се стига до там“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Оставката на Валери Симеонов не се обсъжда, кабинетът се крепи на всеки един от нас

Премиерът Бойко Борисов: Оставката на Валери Симеонов не се обсъжда, кабинетът се крепи на всеки един от нас

15 Ноември 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Валери Симеонов не се обсъжда, кабинетът се крепи на всеки един от нас. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
Във връзка с протестите на майките на деца с увреждания, той заяви: „Не е приятно в никакъв случай, още повече когато с майките поработихме доста и се разбрахме и за промените, и за законите, и за времето, влязоха в парламента и в новия бюджет имат със 150 млн. лева повече, а с едно непремерено, обидно изказване Валери Симеонов ги върна на улицата. И ми е мъчно, и ми е яд, защото действително положихме много усилия и с финансовия, и със социалния министър. Извиних се няколко пъти от негово име, но не е приятно“.
„Аз се надявам, че той се и осъзнал с това „уж болни деца“. То е видимо, че са болни и затова с толкова пари в новия бюджет искаме да помогнем“, допълни Борисов.
На въпрос дали той е накарал Валери Симеонов да се извини Борисов отговори: „Имахме Коалиционен съвет и всички преценихме, след като и аз поднесох от негово име извинение, че трябва да го направи. Той слезе и го направи публично. Не само аз, целият Коалиционен съвет го помоли да го направи“.
„Според мен беше искрен, защото и той има човек с увреждания в семейството и знам колко тежко и трудно го понася и затова му казах – вкарахме се в тема, която се опитваме да решим и най-добрите решения са станали в последните години за тях. Това, което съм поел като ангажимент се изпълнява и ще се изпълнява занапред.
Пак се извинявам и пак съжалявам, какво да кажа друго“, заяви премиерът. Той уточни, че не е във възможностите му да прибере майките на деца с увреждания от улицата.
На въпрос дали оставката на вицепремиера Валери Симеонов стои на дневен ред, Борисов отговори: „Оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред при Патриотичния фронт и той много ясно го каза – ако Каракачанов и Волен Сидеров я поискат заедно. Аз имам коалиционно споразумение с Обединените патриоти и всяка едно от партиите там има помежду си такова, което ги държи заедно“.
По думите му оставката на Валери Симеонов не се обсъжда, но кабинетът не се крепи на него, а на всички коалиционни партньори. „Съжалявам, че се вкарахме като кабинет в тази тема, след като толкова много усилия положихме“, каза Борисов.
Във връзка с това дали би подал оставка на фона на продължаващите протести, той коментира: „Правил съм го два пъти, но сега адресатите са такива, с 20 ст. са паднали цените на горивата, това е пазар. Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас, а от пазара. Те падат в момента, но не заради протестите, а защото цената на петрола пада".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестите в страната не стихнаха за поредна вечер (ОБЗОР)

Протестите в страната не стихнаха за поредна вечер (ОБЗОР)

14 Ноември 2018 | 22:05 | Агенция "Фокус"
София. Протестите в страната не стихнаха за поредна вечер. Още сутринта в телевизионно интервю министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че някои от протестите през предходната вечер са били предварително завени и регламентирани, а други не. Според него навсякъде са преминали при добър обществен ред с малки изключения. „В Перник предприеха блокиране на пътна инфраструктура на АМ „Люлин“ и пътния възел към Драгичево. Във Варна имаше лек инцидент от участник в протеста - 19-годишен с криминална проява за телесна повреда хвърли пиратка, а при опит да бъде установен от полицейски служители, ги напръска със сълзотворен спрей. Установен е и ще се приложи законът спрямо него“, обясни министърът.
Малко по-късно на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред министър Маринов заяви, че не може да сподели информация дали протестите са платени, но се работи по различни сигнали, които се проверяват.
Директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски заяви, че до момента 150 служители на „Жандармерия“ са командировани в областите Кюстендил, Благоевград, Перник и Пловдив. По думите му организацията, която създават за обезпечаване на протестите, е доста гъвкава и всеки ден се прави разчет на силите.
Още в 11.00 часа в Шумен граждани излязоха на протест пред общината с искане за по-високи доходи и по-добри условия и стандарт на живот. За кратко те спряха движението пред Общината, като се разхождаха по пешеходната пътека. Недоволството им бе срещу случващото се в страната. Протестиращите настояваха за по-високи доходи и по-добри условия и стандарт на живот, за да отгледат децата си в България и др. Чуха се искания за справедливост и наказани за грешките на прехода. Протестиращите настояваха кметът да ги приеме, след което им бе казано че приемния му ден е 26 ноември. В момента протестиращите се отправят към областната управа, където успяха да влязат. Областният управител Стефан Желев ги посрещна във фоайето пред кабинета си. Хората му задаваха въпроси защо заплатите в Шумен са ниски, данъците високи, защо градът обезлюдява и др. Областният управител предложи да разговаря в кабинета си с представители на протестиращите, докато те настояваха той да отговори пред всички. Започнаха скандирания „Оставка“ и за кратко напрежението се повиши. В крайна сметка областният управител прие в кабинета си няколко майки, участнички в протеста. Малко по-късно протестиращите проведоха среща с кмета на Шумен. Вечерта към 18.30 часа отново се проведе протест. Той се състоя на пл. „Кристал“.
Кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов призова протестиращите да спазват закона и да се протестира при установения ред. Малко по-късно стана ясно, че се отменя планираният протест срещу лошото качество на живот, високите цени и ниските доходи. Причината за това бе, че не е спазено изискването за внасяне на уведомление за него в Общината. В централната част на града се бяха събрали малко граждани. Те заявиха, че следващите дни ще бъде спазена процедурата и ще бъдат внесени уведомления за последващи протести.
В София също се проведе протест, но на майките на деца с увреждания. Протестиращи се събраха на пл. "Независимост" и скандираха "Оставка". Движението по булевардите "Княз Александър Дондуков" и "Цар Освободител" се осъществяваше нормално. В района бе засилено полицейското присъствие. Майките на деца с увреждания протестираха за 24-та поредна вечер с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Протестното им шествие тръгна от площад „Независимост“ по „Тодор Александров“ в посока ж.к. „Люлин“ към бул. „Царица Йоанна“, по бул. „Джавархалал Неру“ и обратно. Това наложи затварянето на кръстовището при бул. „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Задържани бяха автобусите по линиите 42, 108 и 11. Малко преди 19.00 часа протестиращите блокираха кръстовището на булевардите "Тодор Александров" и "Вардар" за кратко. Шествието им премина спокойно.
Във Варна около 200 души се събраха в района на Катедралата във Варна за пореден протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот у нас. В протестните действия се включиха и представители на различни мотоклубове в града. Почти един час, след като се събраха пред Катедралния храм, протестиращите във Варна блокираха движението на автомобили. На мястото имаше повече от 400 души. Със скандирания, "Мафия" и "Оставка" те се отправиха към Общината. Много от присъстващите носят трибагреници и плакати. Част от тях настояват за оставката на Валери Симеонов и цялото правителство. Малко по-късно над 600 блокираха движението на кръстовището пред Общината. Множеството отново се отправи към началната точка на протеста Катедралният храм. Пред Общината протестиращите се заканиха, че ще излязат на улицата и утре в 18.30 часа със същите искания - понижаване на цените на горивата, оставка на вицепремиера Валери Симеонов и правителството. От Катедралата протестиращите се отправиха към бул. "Владислав Варненчик" до кръстовището с ул. "Отец Паисий". Автомобилното движение по пътя на шествието бе блокирано. Работници, които асфалтират отсечката от булеварда преди Автогарата, подкрепиха скандиращите с клаксони. Десетки полицаи съпровождат протестиращите. Три часа по-късно протестът приключи в началото на магистрала "Хемус". Протестиращите се отправиха към бензиностанция от голяма верига, където скандираха за други цени на горивата и "Мафия".
В Сливен десетки хора се събраха, за да изразят своето недоволство от случващото се в страната - недостига на средства за хора с увреждания, поскъпването на горива и застраховки. Протестиращите носеха плакати със своите искания, вееха националният трибагреник и викаха: "Оставка". Митингът започна в 18.00 часа пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Около 40 минути по-късно шествието премина през площада пред сградата на Община Сливен, главната улица до кръстовището на Розова градина. После протестиращите се върнаха обратно по същия маршрут.
Жители на Перник отново блокираха движението при пътен възел „Даскалово“. Обходният маршрут бе през Мало Бучино. От ОДМВР-Перник уточниха, че протестът протича нормално, мирно и тихо, без ескалация на напрежението. В 20.15 ч. протестиращите вдигнаха блокадата и пуснаха движението. И тази вечер протестът премина без ексцесии със скандирания "Оставка" и "Мафия". През блокадата бяха пропускани автомобили с деца и спешните случаи. Минути преди 21.00 часа протестното шествие се отправи в посока центъра на града. Жандармерия с щитове пази сградата на общината, където се помещава и областната администрация.
В Бургас около 30 души се събраха пред сградата на Общината, за да протестират срещу ниския стандарт на живот в България. Причина за недоволството на протестиращите са ниските доходи, високите потребителски сметки и високите цени на горивата. Според тях това са основните причини населението на България да избира живот в чужбина. В протеста взеха участие хора от различни възрасти – младежи, пенсионери и майки с деца. „Индустрията в страната я няма, работните места също. Доходите на хората не покриват насъщните нужди за съществуване. Искаме децата ни да се върнат в България“, заяви Тони Стамболиева, една от протестиращите. Засилен беше и полицейският контрол пред сградата на Общината.
В Дупница около 30 души се събраха на импровизиран протест. Хората се събраха в района на паркинг на голям хранителен магазин. На място имаше Районно управление на МВР – Дупница. Някои от хората носеха български знамена, а основното недоволство бе срещу високите цени на горивата. Хората не блокираха движението в града.
Група от около 25-30 протестиращи опитаха да блокират ГКПП "Кулата - Промахон". Вследствие на действията им се образуваха колони от леки и товарни автомобили и в двете посоки на движение.
В Габрово около 50 души проведоха пешеходно шествие, което за минути затрудни движението центъра на града.
В Стара Загора над 100 души участваха в протестно шествие. Протестиращите тръгнаха от Градската градина, преминаха по бул. "Митрополит Методий Кусев" и завиха наляво по ул. "Христо Ботев".
В Ямбол също се проведе протестно шествие, което премина по централните улици на града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Възстановено е движението при пътен възел „Даскалово“

Перник: Възстановено е движението при пътен възел „Даскалово“

14 Ноември 2018 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Перник. Възстановено е движението при пътен възел „Даскалово“, предаде БНР. В 20.15 ч. протестиращите вдигнаха блокадата и пуснаха движението. И тази вечер протестът премина без ексцесии със скандирания "Оставка" и "Мафия". Участниците в блокадата заявиха, че искат правителството да падне. Те скандираха: "Дайте ни властта!" и "Народовластие!". На автомагистрала "Люлин" имаше гайдар, хвърляха се и пиратки. През блокадата бяха пропускани автомобили с деца и спешните случаи. Минути преди 21.00 ч. протестното шествие, с надути клаксони и развети знамена, се отправи в посока центъра на града. Жандармерия с щитове пази сградата, в която освен общината се помещава и областната администрация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Група от около 25-30 протестиращи са опитали да блокират ГКПП "Кулата - Промахон"

Благоевград: Група от около 25-30 протестиращи са опитали да блокират ГКПП "Кулата - Промахон"

14 Ноември 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Петрич. Група от около 25-30 протестиращи са опитали да блокират ГКПП "Кулата - Промахон", научи Радио "Фокус" - Пирин. Вследствие на действията им са се образували колони от леки и товарни автомобили и в двете посоки на движение.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Протестът в града приключи в началото на магистрала "Хемус"

Варна: Протестът в града приключи в началото на магистрала "Хемус"

14 Ноември 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Варна. Протестът във Варна приключи в началото на магистрала "Хемус", предаде репортер на Радио “Фокус” - Варна. След като преминаха по бул. "Владислав Варненчик" до града, протестиращите тръгнаха по магистрала "Хемус", скандирайки "Със сърце и душа за България". След като преминаха кръстовището на бизнес сградите "Двете кули", броят на протестиращите намаля до около 300. Те се отправиха към бензиностанция от голяма верига, където скандираха за други цени на горивата и "Мафия", при засилено полицейско присъствие.
Малко след това протестиращите започнаха да се разотиват. В продължение на три часа със скандирания "Мафия" и "Оставка" множеството блокира възлови пътни артерии и кръстовища в града. До напрежение и масови безредици по време на шествието не се стигна. Участниците в протеста се заканиха да се съберат отново утре в 18.30 часа.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Около 30 души са се събрали на импровизиран протест в Дупница

Кюстендил: Около 30 души са се събрали на импровизиран протест в Дупница

14 Ноември 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Дупница. Около 30 души са се събрали на импровизиран протест в Дупница. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Силвия Георгиева, участник в протеста. По думите й събирането е организирано в една от социалните мрежи. Хората са се събрали в района на паркинг на голям хранителен магазин. На място е имало представители на Районно управление на МВР – Дупница. Някои от хората са носели български знамена, а основното недоволство е било срещу високите цени на горивата. Хората не са блокирали движението в града, а след това са напуснали мястото.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Стотици протестиращи се движат по бул. "Владислав Варненчик" в посока изхода на града, автомобилното движение по пътя на шествието е блокирано

Варна: Стотици протестиращи се движат по бул. "Владислав Варненчик" в посока изхода на града, автомобилното движение по пътя на шествието е блокирано

14 Ноември 2018 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Варна. С викове "Българи юнаци" и "Оставка" протестиращите във Варна се придвижиха по бул. "Владислав Варненчик" до кръстовището с ул. "Отец Паисий", предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. В момента множеството се движи по пътните платна към големите търговски центрове и изхода на града. Броят на протестиращите непрекъснато се увеличава и в момента те са над 600. В шествието участват много млади хора. Работници, които асфалтират отсечката от булеварда преди Автогарата ,подкрепиха скандиращите с клаксони. Десетки полицаи съпровождат протестиращите. Автомобилното движение по пътя на шествието е блокирано.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Протестното шествие в града отново се отправи към Катедралата, над 600 са вече участниците

Варна: Протестното шествие в града отново се отправи към Катедралата, над 600 са вече участниците

14 Ноември 2018 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Варна. Над 600 са вече участниците в протеста във Варна. След като блокира движението на кръстовището пред Общината множеството отново се отправи към началната точка на протеста Катедралният храм, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Придвижващите се пеш участници бяха предвождани от рокери от местните мотоклубове. Пред Общината протестиращите се заканиха, че ще излязат на улицата и утре в 18.30 часа със същите искания - понижаване на цените на горивата, оставка на вицепремиера Валери Симеонов и правителството. От Катедралата протестиращите планират да се отправят съм бул. "Владислав Варненчик"
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановено е движението на автобусните линии 42, 108 и 11, които бяха задържани заради протеста на родителите на деца с увреждания

София: Възстановено е движението на автобусните линии 42, 108 и 11, които бяха задържани заради протеста на родителите на деца с увреждания

14 Ноември 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението на автобусните линии 42, 108 и 11, които бяха задържани заради протеста на родителите на деца с увреждания. Това съобщиха Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Столична община.
Протестното шествие тръгна от площад „Независимост“ по „Тодор Александров“ в посока ж.к. „Люлин“ към бул. „Царица Йоанна“, по бул. „Джавархалал Неру“ и обратно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Райчев, социолог: Протестите няма да доведат до малка революция, а Борисов все още не е изиграл хода си

Андрей Райчев, социолог: Протестите няма да доведат до малка революция, а Борисов все още не е изиграл хода си

14 Ноември 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
София. Протестите няма да доведат до малка революция, а Борисов все още не е изиграл хода си. Това каза социологът Андрей Райчев в обзорното предаване „Това е България“ на Радио "Фокус". Той уточни, че вицепремиерът Валери Симеонов е изиграл ролята на мост между скандал и протест, обиждайки и без това достатъчно обидени от живота хора. Според Райчев за разлика от обикновено случващите се протести, не са софийско явление и очертават три варианта на изход. „Единият вариант е да се преформатира правителството и да се опита в рамките на този парламент да се направи нещо ново. Другият вариант е да отидат на правителствено малцинство. Този вариант е много по-труден, но възможен. Третият вариант е провеждането на нови избори. Това са трите възможни изхода, но те не са в следствие на някакъв анализ. Протестът беше срещу конкретно нещо, а първоначално дори не беше протест. Последната година и половина, от когато това правителство съществува, сме свидетели на ежеседмични скандали“ каза той. Андрей Райчев допълни, че протестите не са само срещу повишението на цените на горивата, а срещу всичко, но няма да доведат до революция. Социологът каза още, че премиерът Бойко Борисов не е човек, който иска да стои насила на власт и чака нещата да се успокоят. Той го определи като майстор на интерпретацията, който все още не е изиграл хода си. Райчев каза още, че протестите са насочени срещу елита. Хората наричат властта лъжлива, а това е силно и болезнено обвинение. Според него протестиращи не представляват единна маса, но малките партии виждат в тях случай да излъчат свой лидер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Близо 400 протестиращи блокираха движението пред Катедралата и се отправиха към Общината

Варна: Близо 400 протестиращи блокираха движението пред Катедралата и се отправиха към Общината

14 Ноември 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Варна. Почти един час след като се събраха пред Катедралния храм, протестиращите във Варна блокираха движението на автомобили, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. На мястото има повече от 400 души. Протестът отново е подкрепен от представители на мотоклубовете в града, които поведоха с моторите си множеството по бул. "Мария Луиза". Със скандирания, "Мафия" и "Оставка" те се отправиха към Общината. Много от присъстващите носят трибагреници и плакати. Част от тях настояват за оставката на Валери Симеонов и цялото правителство.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Освободено е кръстовището при бул. „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“, което бе блокирано от родителите на деца с увреждания

София: Освободено е кръстовището при бул. „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“, което бе блокирано от родителите на деца с увреждания

14 Ноември 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. Освободено е кръстовището при бул. „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“, което бе блокирано от родителите на деца с увреждания. Това съобщиха Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Столична община.
Протестното шествие тръгна от площад „Независимост“ по „Тодор Александров“ в посока ж.к. „Люлин“ към бул. „Царица Йоанна“, по бул. „Джавархалал Неру“ и обратно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Около 30 души се събраха за поредна вечер пред сградата на Общината, за да протестират срещу ниския стандарт на живот в България

Бургас: Около 30 души се събраха за поредна вечер пред сградата на Общината, за да протестират срещу ниския стандарт на живот в България

14 Ноември 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Бургас. Около 30 души се събраха пред сградата на Община Бургас, за да протестират срещу ниския стандарт на живот в България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Причина за недоволството на протестиращите са също така ниските доходи, високите потребителски сметки и високите цени на горивата. Според тях това са основните причини населението на България да избира живот в чужбина. В протеста взеха участие хора от различни възрасти – младежи, пенсионери и майки с деца. „Индустрията в страната я няма, работните места също. Доходите на хората не покриват насъщните нужди за съществуване. Искаме децата ни да се върнат в България“, заяви Тони Стамболиева, една от протестиращите. Засилен беше и полицейският контрол пред сградата на Общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Шествие на майките на деца с увреждания се провежда в столицата, затворено е кръстовището при бул. „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“

София: Шествие на майките на деца с увреждания се провежда в столицата, затворено е кръстовището при бул. „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“

14 Ноември 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
София. Шествие на майките на деца с увреждания се провежда в столицата, затворено е кръстовището при бул. „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Столична община. Задържани са автобусите по линиите 42, 108 и 11.
Протестното шествие тръгна от площад „Независимост“ по „Тодор Александров“ в посока ж.к. „Люлин“ към бул. „Царица Йоанна“, по бул. „Джавархалал Неру“ и обратно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Протест с искане за високи заплати и европейски стандарт на живот се проведе в града

Шумен: Протест с искане за високи заплати и европейски стандарт на живот се проведе в града

14 Ноември 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Шумен. Протестиращи жители на Шумен се събраха на пл. "Кристал", предаде репортер на Радио Фокус - "Шумен". Половин час след 18.00, обявеното начало на протеста се бяха събрали около 30 души. Те отново заявиха основното искане - високи заплати и европейски стандарт на живот.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Блокирано е движението по автомагистрала „Люлин“ при пътен възел „Даскалово“ заради протест срещу цените на горивата

Перник: Блокирано е движението по автомагистрала „Люлин“ при пътен възел „Даскалово“ заради протест срещу цените на горивата

14 Ноември 2018 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Перник. Блокирано е движението по автомагистрала „Люлин“ при пътен възел „Даскалово“ заради протест срещу цените на горивата. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на ОДМВР-Перник. Обходният маршрут е през Мало Бучино. От ОДМВР-Перник уточниха, че протестът протича нормално, мирно и тихо, без ескалация на напрежението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Десетки жители на града се събраха на протест срещу социалната несправедливост

Сливен: Десетки жители на града се събраха на протест срещу социалната несправедливост

14 Ноември 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протестно шествие срещу социалната несправедливост се проведе и тази вече в Сливен, предаде репортер на Радио "Фокус" - Сливен. Десетки хора се събраха, за да изразят своето недоволство от случващото се в страната - недостига на средства за хора с увреждания, поскъпването на горива и застраховки. Протестиращите носеха плакати със своите искания, вееха националният трибагреник и викаха :"Оставка". Митингът започна в 18.00 часа пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Около 40 минути по-късно шествието премина през площада пред сградата на Община Сливен, главната улица до кръстовището на Розова градина. После протестиращите се връщат обратно по същия маршрут.
"Ще се събираме ежедневно, докато исканията ни не бъдат чути", заяви пред Радио "Фокус" - Сливен един от организаторите на протестите в Сливен Валентина Филаделфевс.
Утре в Сливен отново ще има протестно шествие, началният час и сборният пункт остават същите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Около 200 души се събраха в района на Катедралата за пореден протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот у нас

Варна: Около 200 души се събраха в района на Катедралата за пореден протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот у нас

14 Ноември 2018 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Варна. Около 200 души се събраха в района на Катедралата във Варна за пореден протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот у нас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. В протестните действия поредна вечер се включват и представители на различни мотоклубове в града. На пиацата пред Катедралния храм има паркирани около десетина мотори. Забелязва се засилено полицейско присъствие както пред Катедралата, така и пред Общината. На площада има много млади хора с трибагреници, но реално протестът все още не е започнал, хората са се събрали и разговарят помежду си. Антон Милетиев е един от представителите на мотоклубовете в града, който за поредна вечер е на протеста. Антон Милетиев каза, че той и приятелите му са дошли да подкрепят протестиращите и исканията им са като на всички хора - да се подобри животът в страната. Според него от година на година ситуацията става все по-тежка, доходите са по-ниски, а цените се повишават. Корупцията също е голям проблем, посочи Антон Милетиев. Все още не е ясно накъде ще тръгнат протестиращите, но някои от тях коментират, че маршрутът ще бъде към Община Варна. Движението в района на Катедралния храм не е спряно и трафикът се осъществява нормално, като единични шофьори подкрепят събралите се с клаксони.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Отменя се планираният за тази вечер протест срещу лошото качество на живот, високите цени и ниските доходи

Добрич: Отменя се планираният за тази вечер протест срещу лошото качество на живот, високите цени и ниските доходи

14 Ноември 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Добрич. Отменя се планираният за тази вечер протест срещу лошото качество на живот, високите цени и ниските доходи. Това съобщи представител на протестиращите в присъствието на журналисти и служители на реда, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” - Варна. Причината да бъде отменен протестът е, че не е спазено изискването за внасяне на уведомление за него в Общината. В централната част на града се бяха събрали малко граждани. Те заявиха, че следващите дни ще бъде спазена процедурата и ще бъдат внесени уведомления за последващи протести.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Започна поредният протест на майките на децата с увреждания

София: Започна поредният протест на майките на децата с увреждания

14 Ноември 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
София. Започна поредният протест на майките на децата с увреждания, предаде репортер на Агенция "Фокус". Около 20 протестиращи са се събрали на пл. "Независимост" и скандират "Оставка". Движението по булевардите "Княз Александър Дондуков" и "Цар Освободител" се осъществява нормално. В района е засилено полицейското присъствие.
Майките на деца с увреждания протестират за 24-а поредна вечер с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Не мога да споделя информация дали протестите са платени, проверяваме сигнали

Министър Младен Маринов: Не мога да споделя информация дали протестите са платени, проверяваме сигнали

14 Ноември 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. Не мога да споделя информация дали протестите са платени. Това каза вътрешният министър Младен Маринов на заседанието парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Работим по различни сигнали, които се проверяват“, заяви той. „Продължаваме да работим и по отношение на лица, които провокират органите на реда“, каза още вътрешният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Христо Терзийски, ГД „Национална полиция“: За протестите 150 служители на „Жандармерия“ са командировани в Кюстендил, Благоевград, Перник и Пловдив

Гл. комисар Христо Терзийски, ГД „Национална полиция“: За протестите 150 служители на „Жандармерия“ са командировани в Кюстендил, Благоевград, Перник и Пловдив

14 Ноември 2018 | 16:30 | Агенция "Фокус"
София. До момента командированите служители от „Жандармерия“ са 50 в областите Кюстендил и Благоевград, в област Перник- 50, в област Пловдив също 50. Това каза директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски за протестите срещу високите цени на горивата на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Организацията, която създаваме за обезпечаване на протестите, е доста гъвкава. Всеки ден правим разчет на силите и командироваме до 200 служители от „Жандармерия“ на местата, на които се очаква събирането на повече хора“, обясни той. „В последните дни се организират нерегламентирани протести в социалните мрежи. Ние не можем да направим оценка за присъствието, нямаме конкретен организатор, за да проведем разговори и да обезпечим маршрути“, посочи гл. комисар Терзийски. „Организацията ни е да не допуснем ескалиране на напрежението и сериозно нарушаване на обществения ред“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Има образувани досъдебни производства за хулиганство по време на протестите

Министър Младен Маринов: Има образувани досъдебни производства за хулиганство по време на протестите

14 Ноември 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Имаме образувани досъдебни производства за хулиганство и административни преписки по Закона за движение по пътищата. Това каза пред журналисти вътрешният министър Младен Маринов за протестите срещу високите цени на горивата преди изслушването му във парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има нормален ред, по който хората да протестират. Когато го спазват, ще им осигурим всички възможности да протестират нормално и да няма затруднения за останалите граждани“, посочи Младен Маринов. „Полицаите си вършат работата, както е по закон“, заяви вътрешният министър.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Общината се обръща с апел към протестиращите граждани да се спазва закона и да се протестира при установения ред

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Общината се обръща с апел към протестиращите граждани да се спазва закона и да се протестира при установения ред

14 Ноември 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Добрич. Община град Добрич се обръща с апел към протестиращите граждани да се спазва закона и да се протестира при установения ред. Това заяви на брифинг кметът на Добрич Йордан Йорданов, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”. Преди брифинга при кмета е проведена работна среща с участието на директора на ОДМВР в Добрич ст. ком. Никола Панчев, началника на отдел „Пътна полиция“ Жулиян Минев и представители на Общинския съвет (ОбС) от различни политически партии, също и председателя на ОбС Иво Пенчев. За вчера и днес няма разрешение за провеждане на протест в града, съобщи секретарят на Общината Ася Кръчмарова. Тя допълни, че в Общината са постъпили уведомления за протести на 15 и 18 ноември. Кметът Йордан Йорданов призова желаещите да протестират да го правят при установения законов ред – подаване на уведомление в установения срок, заявяване на дата, място, час и евентуални действия, които ще бъдат предприети. Вчерашният протест в Добрич е бил незаконен. За днес също не е постъпило уведомление за протест.
Ст. комисар Панчев посочи, че на днешната среща е уточнено, че всеки има право да протестира, но при установени нарушения, ще се предприемат мерки според нормативната уредба. В понеделник по време на протеста, посочи ст. ком. Панчев, не е спазен маршрута, посочен в уведомлението до Общината, имало е за кратко блокиране на пътя за Варна. Органите на реда са съставили 12 акта за нарушение, още един е в процес на съставяне. Санкцията за нарушения е административна глоба в размер от 50 до 300 лв. Полицията призовава да няма провокации както към органите на реда, така и към отделни граждани по време на протестите, каза ст. ком. Панчев. Той отбеляза също, че до момента в Добрич не са използвани физическа сила и помощни средства от органите на реда по време на протестите. При вчерашния протест не е допуснато нарушение от гражданите, но Общината не е била уведомена за протеста, следователно е бил незаконен.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: На протестите присъстват лица, които провокират или полицаите, или останалите участници

Министър Младен Маринов: На протестите присъстват лица, които провокират или полицаите, или останалите участници

14 Ноември 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. В групите присъстват хора, които явно под някакъв мотив или с друга цел, или провокират полицаите или останалите участници в протеста. Намесваме се, за да запазим мира. Това каза пред журналисти вътрешният министър Младен Маринов за протестите срещу високите цени на горивата преди изслушването му във парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На много места става въпрос за протести, които не са организирани съгласно закона. Реално там няма организатор, няма с кого да се води диалог“, заяви той. Попитан притеснява ли се МВР от протестите и вярно ли е, че в протестите участват криминални лица Младен Маринов посочи: „Всяко нещо, което е свързано с обществено напрежение ни притеснява. Задачата ни е да опазим обществения мир“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. инспектор Димитър Кикьов: Протестиращите трябва да уведомяват Община Сливен за своите намерения, а полицията се ангажира да осигури мирното протичане на протестните действия

Гл. инспектор Димитър Кикьов: Протестиращите трябва да уведомяват Община Сливен за своите намерения, а полицията се ангажира да осигури мирното протичане на протестните действия

14 Ноември 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Сливен. Мерките за осигуряване на обществения ред по време на протестите са били обсъдени на среща между ръководството Областната дирекция на МВР и Община Сливен. Това съобщи пред Радио "Фокус" - Сливен началникът на Районното управление на МВР в Сливен главен инспектор Димитър Кикьов.
Гл. инстектор Кикьов призова участниците в протеста предварително да уведомяват Община Сливен за своите действия, за да може и полицията своевременно да осигури охрана са събитието и да бъдат информирани гражданите, Бърза помощ и Противопожарната служба за предстоящия маршрут на протестните шествия. Главен инспектор Кикьов предупреди, че дори и при липса на уведомление, полицията ще осигури охрана, но Общината може да прекрати протестите, в случай на възникнали безредици. Той изрази надежда, че в Сливен това няма да се случи, а полицията полага всички усилия общественият ред да не бъде нарушаван.
Инспектор Кикьов коментира и случая със санкционираните шофьори, участници в протеста срещу високите цени на горивата тази неделя. Той припомни, че от над 200 протестиращи, само 26 са били глобени. Наказателни постановления са издадени на тези шофьори, които са оставили автомобилите си на места, забранени за паркиране и затрудняващи придвижването на останалите участници в движението. Предвидената санкция в закона е от 20 до 150 лв. "Сами се запитайте защо дори самият организатор на протеста не е глобен. Неговият автомобил бе паркиран извън пътя и не възпретятсваше движението. Наложили сме наказания само на онези, които пречеха със спрелите си автомобили, или ги бяха паркирали на моста на село Крушаре, което противоречи на закона", посочи Кикьов. Той допълни, че шествия по пътни артерии се организират по съответния ред след надлежащо уведомление до собственика на пътя, Общината и органите на реда.
По повод предстоящия идната неделя протест срещу високите цени на горивата гл. инспектор Кикьов припомни, че съгласно ЗДП е забранено организирането на демонстрации и други шествия.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: В деловодството на Общината не са постъпвали заявления за провеждане на вечерни протестни действия

Сливен: В деловодството на Общината не са постъпвали заявления за провеждане на вечерни протестни действия

14 Ноември 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Сливен. До момента в деловодството на Община Сливен не са постъпвали заявления за провеждане на вечерните протестни действия в Сливен. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Сливен от кметската администрация.
От началото на седмицата до 12.00 часа не е входирано нито едно писмо с датата и часа на провеждане на масови мероприятия, поясниха от администрацията. Уведомление е имало само за големия протест срещу високите цени на горивата в неделя.
От администрацията уточниха, че при провеждане на такова събитие е редно организаторите да входират уведомление в деловодството на Община Сливен, то да бъде резолюирано от кмета Стефан Радев, а след това по надлежния ред, уведомлението да бъде изпратено до органите на реда. ОДМВР – Сливен от своя страна след постъпване на такова уведомление се задължава да предприеме всички мерки за осигуряване на обществения ред и безпроблемното протичане на събитието.
Людмила ЙОРГОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Протестиращите влязоха в сградата на Областната управа

Шумен: Протестиращите влязоха в сградата на Областната управа

14 Ноември 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Шумен. Протестиращите в Шумен влязоха в сградата на Областната управа, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Областният управител Стефан Желев ги посрещна във фоайето пред кабинета си. Хората му задаваха въпроси защо заплатите в Шумен са ниски, данъците високи, защо градът обезлюдява и др. Областният управител предложи да разговаря в кабинета си с представители на протестиращите, докато те настояваха той да отговори пред всички. Започнаха скандирания „Оставка“ и за кратко напрежението се повиши. В крайна сметка областният управител при в кабинета си няколко майки, участнички в протеста.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Подадено е искане за разрешаване на мирно протестно шествие в града

Кюстендил: Подадено е искане за разрешаване на мирно протестно шествие в града

14 Ноември 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Подадено е искане за разрешаване на мирно протестно шествие в Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Владислав Христов, един от организаторите на протестните действия в града. По думите му искането е подадено към Общината, но все още няма отговор. „Докато не получим разрешение и докато не го съгласуваме с полицията, няма да се организира нищо”, каза Владислав Христов. По думите му се планират протести на 16 ноември от 16.30 часа. Призивът е за мирен пешеходен протест, който да започне от „Гаров площад”, да премине през площад „Велбъжд”, улиците „Демокрация”, „Васил Левски”, „Цар Освободител”, квартал „Въртешево”, а крайната точка е пътят за ГКПП „Гюешево”.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.