НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Майк Пенс заяви, че Южнокитайско море не принадлежи на никого

Reuters: Майк Пенс заяви, че Южнокитайско море не принадлежи на никого

16 Ноември 2018 | 06:55 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Съединените щати ще продължат да извършват преминаването на кораби, както и полети във водите на Южнокитайско море, които не могат да принадлежат на никого. Това бе обявено в петък в Сингапур от вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс, цитиран от Reuters.
"Южнокитайско море не принадлежи на никоя държава и Ви уверявам, че Съединените щати, въз основа на международното право, ще продължат навигацията и прелитанията на самолети на места, представляващи национален интерес", цитират Пенс от Reuters.
Филипинският президент Родриго Дутерте в четвъртък след срещата на върха на АСЕАН в Сингапур призова Вашингтон и неговите съюзници да приемат факта, че това море сега е в ръцете на Китай. Той също така каза, че Съединените щати трябва да изоставят военните маневри там, за да не предизвикат раздразнение у Пекин.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Times: Срещата на АСЕАН: Съперничество между Китай и САЩ е предизвикателство за преплетения Азиатско-тихоокеанския регион

Washington Times: Срещата на АСЕАН: Съперничество между Китай и САЩ е предизвикателство за преплетения Азиатско-тихоокеанския регион

15 Ноември 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Съперничеството между САЩ и Китай в Азиатско-тихоокеанския регион се оказва "неудобно" за страните от Югоизточна Азия, които не искат да избират между приятелите си, каза премиерът на Сингапур в четвъртък, когато приключи регионалната среща на високо равнище, пише електронното издание на вестник Washington Times.
"Най-лесно е да не взимаш страна, когато всички са на една страна. Но ако сте приятели с две страни, които са от различни страни, понякога е възможно да се разбирате и с двете, а друг път е по-трудно да се опитвате да сте и с двете", заяви Ли Ли Хонг Лонг, когато получи въпрос за съперничеството между САЩ и Китай в региона на пресконференция.
Лий, който е домакин на ежегодната среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия(АСЕАН),посочи, че страните, чиито икономики и стратегически интереси са дълбоко свързани с двете сили, биха предпочели да не трябва да решават, "но обстоятелствата могат да доведат до там, АСЕАН да трябва да избере едната или другата. Надявам се, че скоро това няма да се случи. "
Коментарите изглежда целяха да изпратят послание до САЩ, представена тази седмица от вицепрезидента Майк Пенс на мястото на президента Доналд Тръмп и до Китай, чието нарастващо влияние в региона е много ясно на такива международни събирания, пише изданието.
Търговското напрежение между САЩ и Китай по отношение на технологичната политика на Пекин и други въпроси, свързани с достъпа до пазара, добавя към напрежението в региона, особено, след като Тръмп встъпи в длъжност в началото на 2017 г. Двете страни наложиха мита за милиарди долари на продуктите си, което не доведе до разсейване на напрежението, отбелязва вестникът.
Лий също така отбеляза, че ориентираната към сделка дипломация "Америка на първо място" на Тръмп е отстъпление от миналото, когато "те бяха щедри, отвориха пазарите си, инвестираха, осигуриха регионална сигурност и косвени ползи от процъфтяващ регион, САЩ просперираха заедно с него".
"Но сега те казват ‚не, това не е достатъчно добро. Искаме да печелим от всяка сделка" и това ще означава друг вид взаимоотношения и ние ще трябва да свикнем с това, ако САЩ са решили, че това е посоката, в която ще вярвят в дългосрочен план", обясни Лий.
В коментар за срещата по-рано през деня, Пенс подчертава американския ангажимент към региона,като заяви, че в региона няма място за "империи или агресия".
В прикрит удар срещу нарастващото влияние на Китай и военната му експанзия в Южнокитайско море той каза, че "нашата визия за Индо-Тихокеанския регион не изключва никой народ. Това изисква само всеки народ да третира съседите си с уважение, те да уважават суверенитета на всички народи и международните правила на реда".
Срещите на АСЕАН са насочени към засилване на търговията и сигурността в регион с повече от 630 милиона души население, отбелязва Washington Times. Тя завърши с ангажименти да се работи за постигане на регионално споразумение за свободна търговия и за подобряване на киберсигурността, усилията за борба с тероризма, електронната търговия, подготовката за бедствия и опазването на околната среда.
Много от същите лидери ще се насочат към форума за икономическо сътрудничество в Папуа-Нова Гвинея, където много от същите въпроси ще бъдат включени в дневния ред.
Докато беше в Сингапур, китайският премиер Ли Къцян се опита да успокои съседите на Китай за разширяването на икономическите и военните си области в региона и призова азиатските лидери да помогнат за успокояването на световните пазари, засегнати от напрежението в търговията.
Страните от Югоизточна Азия и други в региона споделят разочарованието на Китай по отношение на отхвърлянето от страна на администрацията на Тръмп на многостранните търговски режими и глобалната търговска система, които им помогнаха да модернизират и обогатят икономиките си. Много от лидерите, присъстващи на срещите в Сингапур, подчертаха необходимостта от борба с протекционизма и опазване на правилата, които помагат за регулирането на световната търговия, пише още вестникът.
Регионът трябва да "предприеме конкретни действия за поддържане на режима на свободна търговия, основан на правила и да изпрати на пазара съобщение - положително послание - за осигуряване на стабилни, предсказуеми и законово обосновани условия за пазара", подчерта Ли.
Въпросите на сигурността, по-специално разрешаването на конфликта в Южнокитайско море, бяха друг основен фокус на срещите. Морето е потенциална точка на възпламеняване и огромна загриженост за САЩ и други държави, които разчитат на правото на свободно корабоплаване през него.
Китай е изправен срещу по-малките си съседи в многобройни спорове в морето за коралови рифове и лагуни във водите, които са от решаващо значение за световната търговия и са богати на риба и потенциални запаси от нефт и газ.
Лидерите на АСЕАН заявиха, че обсъждат необходимостта от сдържаност в района.
"Всички се съгласихме за начини и средства да не увеличаваме напрежението в Южнокитайско море. Това означава да не вкарвате военни кораби и да разрешавате свободата на корабоплаването ", каза пред репортери премиерът на Малайзия Малахир Мохамед. "Малки патрулни кораби са необходими за справяне с пиратството, но големите бойни кораби могат да причинят инциденти и това ще доведе до напрежение".
Филипинският президент Родриго Дутерте, който омекоти позицията на страната си по отношение на китайските претенции към островите, за които претендира и Манила, заяви, че е от решаващо значение засегнатите страни да завършат работата по създаването на "кодекс за поведение", който ще помогне за предотвратяването на неразбирателства, които могат да доведат до конфликт.
„Китай е там. Това е реалността ", каза той пред репортери, преди да се присъедини към срещите на деня. "Интензивната военна дейност ще предизвика отговор от Китай. Нямам нищо против всички да влязат във война, с изключение на това, че Филипините са точно до тези острови. Ако има стрелба там, моята страна ще бъде първата, която ще страда“.
Макар че събирането обикновено се съсредоточава върху сътрудничеството и добрата воля, опасенията относно отношението на Мианмар към етническите му рохинги се разпалиха с необичайно остри и публични коментари както от Пенс, така и от Махатир, към лидера на страната, лауреат на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи, отбелязва изданието.
Повече от 700 хиляди рохинги са избягали от западната провинция на Мианмар Рахин, за да избягат от убийствата и унищожаването на домовете си от военните и службите за сигурност на страната, предизвиквайки тежки критики и международни обвинения в геноцид срещу Мианмар.
На въпроса дали Суу Кий се е съгласил на пряката молба да освободи двама журналисти от "Ройтерс", затворени в Мианмар, Пенс отговори: "Не получихме ясен отговор." Той каза, че Суу Кий е дал някои подробности за процеса на обжалване по техните случаи.
В АСЕАН влизат Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам. Годишната среща на върха включва срещи с различни други страни.
Срещата на върха през следващата година е планирана в Тайланд, чиято столица Банкок бе мястото на срещата през 1967 г., когато бе създаден АСЕАН.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин иска да обсъди с Доналд Тръмп договорите за ядрено разоръжаване в Буенос Айрес

ТАСС: Владимир Путин иска да обсъди с Доналд Тръмп договорите за ядрено разоръжаване в Буенос Айрес

15 Ноември 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин назова основните въпроси от дневния ред на руско-американската среща на върха. Това е съдбата на договрите СТАРТ и ДРСМО(Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег), а освен това двамата ще говорят и за регионални проблеми, предава ТАСС.
„Безусловно, един от ключовите проблеми е въпросът за стратегическата стабилност“, заяви руският лидер, в отговор на съответстващ въпрос от журналистите. „Ние трябва да разберем какво се случи с договора СТАРТ, какво ще стане с рамките на ДРСМД (Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег), как ще се развиват тук събитията“, поясни Путин.
„Има и други въпроси, свързани с това, как ще се развиват нашите взаимни икономически отношения“, отбеляза президентът на Русия. „Има перспективни направления, в развитието на които са заинтересувани както САЩ, така и ние“, подчерта той. „А накрая и „горещите точки“ – Сирия, севернокорейската ядрена програма, отношенията с Иран в рамките на ядрената сделка – във всички тези въпроси са въвлечени както САЩ, така и Русия и няма съмнение, че ни трябва диалог на най-високо ниво и на експертно ниво“, заяви Путин.
Руският държавен глава разказа, че на мероприятията в Париж по случай 100-годишнината от Първата световна война на работния обяд на лидерите се е състояла интензивна дискусия по въпросите на глобалната сигурност и световната икономика, в които той и Тръмп са взели участие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Пенс: Империите нямат място в Индо-Тихоокеанския регион

Майк Пенс: Империите нямат място в Индо-Тихоокеанския регион

15 Ноември 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви пред лидерите на югоизточно азиатските нации в четвъртък, че в Индо-Тихоокеанския регион няма място за „империи и агресия“, визирайки Китай, предава Reuters.
Пенс не е споменал конкретно Пекин в изказването си на откриването на срещата на върха на Асоциацията на Югоизточно азиатските нации (АСЕАН) в Сингапур, но подчерта, че малките страни, както и по-големите, трябва да могат да просперират.
„Както и вие, ние искаме Индо-Тихоокеански регион, в който всички нации, големи и малки, могат да просперират – сигурни в нашия суверенитет, сигурни в нашите ценности и ставащи по-силни заедно“, заяви той. „Всички сме съгласни, че империите и агресията нямат място в Индо-Тихоокеанския регион.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Песков признава  за трудности в организацията на престоящата среща Путин-Тръмп в Аржентина

ТАСС: Песков признава за трудности в организацията на престоящата среща Путин-Тръмп в Аржентина

11 Ноември 2018 | 23:14 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руския президент е потвърдил, че няма категорична и ясна уговорка по повод на предстоящата среща между двамата президенти. Тя се предвижда да се проведе по време на редовната годишна среща на върха на Г20 в Аржентина, съобщава ТАСС.

„Съществуват трудности в организацията й и засега няма твърда уговорка.“ На тази тема е говорил Дмитрий Песков в неделя в ефира на телевизионния канал „Россия-1“.
"Обстановката постоянно се променя, както при американските колеги, така и при нас. Затова засега няма никакви железобетонни договорености", е казал той.
По неговите думи, в аржентинските източници се е появила информация, че Тръмп възнамерява да съкрати престоя си в страната до едно денонощие. "Затова засега не сме наясно как ще се съчетаят нещата " е добавил Песков.
Срещата на върха на Г20 ще се състои в Буенос-Айрес на 30 ноември и на 1 декември.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.