НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

35 000 деца в България са попаднали в престъпни мрежи за трафик за последните 18 години (ОБЗОР)

35 000 деца в България са попаднали в престъпни мрежи за трафик за последните 18 години (ОБЗОР)

15 Ноември 2018 | 22:02 | Агенция "Фокус"
София. За последните 18 години около 35 000 деца са попаднали в престъпни мрежи за трафик в България, а според данните на Върховния комисариат на ООН над 34 милиона под 20-годишна възраст са станали жертва на трафик. Това стана ясно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ и на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, който откри конференцията „Превенция и борба срещу насилието и сексуалната експлоатация на децата“. Събитието се организира съвместно от Сдружение „Пренебрегнати деца“- ЕСРАТ България и Национална мрежа за децата. В конференцията взеха участие 45 експерти от България и още 12 от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Турция, Румъния и Сърбия.
Според Цветанов интернет е най-голяма потенциална заплаха за децата. „Ако не успеем да информираме децата си и да включим образованието, ние ги правим потенциални жертви. Вече цялата социална комуникация е в интернет пространството и децата много лесно могат да се въвличат в това да попаднат в престъпни мрежи“, коментира Цветанов. Той информира, че най-често жертви на насилие и сексуална експлоатация стават деца от ниските социални слоеве, където има деградация на семейните ценности или нямат родители. Другата част потенциално застрашени деца са тези със семейство със среден и над средния статус, където родителите смятат, че е достатъчна покупката на един скъп телефон и по този начин са дали възможност детето да работи с интернет.
Той обясни, че в последните години се наблюдава ново явление – трафик на бебета и бременни жени, които раждат своите деца в чужбина. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред посочи, че голямо предизвикателство за държавните правоохранителни органи в борбата им с трафика и насилието над деца е визовата либерализация. Цветанов информира, че като законодатели винаги са се стремили да подобряват законодателството и да завишават санкциите към насилниците. Според него всички неправителствени организации трябва да участват активно заедно с институциите, за да се показват добри практики. По думите му институциите се разбират като един репресивен орган, например Министерството на вътрешните работи. Според него, ако се направи диалог с най-уязвимите обществени групи, всъщност ще се види, че те възприемат органите на МВР като един репресивен апарат и не споделят това, което всъщност би могло да застраши самите тях. Цветан Цветанов допълни, че темата за децата и сексуалното насилие е криминален ад и трябва да се дава много широко поле на информационни кампании. По думите му именно това е начинът, по който може да се достигне до потенциалните жертви и така да бъдат информирани родителите.
Теодора ПАТРОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Интернет е най-голяма потенциална заплаха за децата

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Интернет е най-голяма потенциална заплаха за децата

15 Ноември 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Интернет е най-голяма потенциална заплаха за децата.Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов на откриването на конференцията "Превенция и борба срещу насилието и сексуалната експлоатация на деца" , предаде репортер на Агенция "Фокус". "Възрастта е много ниска, в която децата имат много повече способности от своите родители. Вече цялата социална комуникация е в интернет пространството и децата много лесно могат да се въвличат в това да станат жертви”, каза още той. По думите му има два вида уязвими деца. "Едните са в много ниска социални слоеве, където семейните ценности не са толкова силно изведени или деца без родителски грижи. Това е първата категория, които могат да бъдат много лесно въвлечени в подобни схеми. Другата част са тези, които са семейство със среден и над средния статус, където родителите смятат, че е достатъчно това, че са купили един скъп телефон и са дали възможност детето да работи с интернет”, допълни Цветан Цветанов.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Трябва да даваме много широко поле на информационни кампании за борбата срещу сексуалната експлоатация на деца

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Трябва да даваме много широко поле на информационни кампании за борбата срещу сексуалната експлоатация на деца

15 Ноември 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Темата е изключително сериозна и искам да благодаря, че ECPAT правят срещата в България. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по време на откриването на конференцията "Превенция и борба срещу насилието и сексуалната експлоатация на деца”, предаде репортер на Агенция "Фокус". "София е домакин на една конференция, която е изключително важна. Темата за деца, за сексуално насилие е криминален ад и трябва да даваме много широко поле на информационни кампании, защото знаем, че това е начинът, по който може да достигнем до потенциалните жертви и да бъдат информирани родителите”, каза още Цветанов. "Същевременно всички неправителствени организации трябва да участват активно заедно с институциите. Искам да отчета съществената роля на Агенцията за закрила на децата, защото в немного от случаите, когато говорим за насилие над деца, институциите се разбират като един репресивен орган, например Министерството на вътрешните работи, и ако се направи един диалог с най-уязвимите обществени групи - това са групи с нисък социален статус, където децата нямат родителски контрол, тогава всъщност ще се види, че те възприемат органите на МВР като един репресивен апарат и не споделят това, което всъщност би могло да застраши самите тях”, допълни той.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще участва в конференция „Превенция и борба срещу насилието и сексуалната експлоатация на децата“

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще участва в конференция „Превенция и борба срещу насилието и сексуалната експлоатация на децата“

15 Ноември 2018 | 07:39 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов ще участва в конференцията „Превенция и борба срещу насилието и сексуалната експлоатация на децата“, съобщиха от пресцентъра на партията. В рамките на форума Цветан Цветанов ще направи изказване в 10.30 часа. Събитието ще се проведе в хотел „Новотел“ в София (бул. „Цариградско шосе“ 115 N) и се организира съвместно от Сдружение „Пренебрегнати деца“- ЕСРАТ България и Национална мрежа за децата.
В конференцията участие ще вземат 45 експерти от България и още 12 от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Турция, Румъния и Сърбия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.