НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Обединени патриоти“ бойкотираха Закона за вероизповеданията (ОБЗОР)

„Обединени патриоти“ бойкотираха Закона за вероизповеданията (ОБЗОР)

21 Декември 2018 | 19:47 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промени в Закона за вероизповеданията на второ четене. Едната група изменения бяха внесени в общ законопроект и подписани от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидера на БСП Корнелия Нинова и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, а другият законопроект бе внесен от „Обединени патриоти“. Второто четене на закона мина на фона на протести пред сградата на парламента. Там се бяха събрали десетки граждани, които изразиха недоволството си срещу законовите промени. В района бе засилено полицейското присъствие, но до блокиране на бул. „Цар Освободител“ не се стигна.
Безспорни в зала бяха текстовете, съгласно които държавата предоставя на Българската православна църква – Българска патриаршия и регистрираните вероизповедания държавна субсидия на базата на резултатите от самоопределилите се лица към съответното вероизповедание при преброяването на населението по данни на НСИ. Разпределението на държавната субсидия се одобрява ежегодно със Закона за държавния бюджет в зависимост от броя на тези лица. За тези с повече от 1% от самоопределилите се лица държавната субсидия не може да бъде по-малка от 15 млн. лв. Предоставянето на държавната субсидия за текущи разходи се извършва от Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет чрез трансфери на бюджетни средства по специални целеви сметки за текущи разходи на централните ръководства на вероизповеданията на четири части: до 30 април, до 30 юни, 30 септември и 20 декември. Съгласно текстовете Дирекция „Вероизповедания“ на МС ще създаде публичен регистър, в който ще бъдат вписани молитвените домове, храмовете и манастирите. Вероизповеданията ще предоставят ежегодно до края на месец февруари на Дирекция „Вероизповедания“ на МС списък на молитвените домове, храмовете, и манастирите, предназначени за публични религиозни обреди. Депутатите решиха вероизповеданията да не могат да използват технически средства или звукови устройства, служещи за увеличаване на силата на звука, освен при провеждане на обществени прояви, празници и чествания. Вероизповеданията ще могат да предоставят на държавни и местни органи становища, препоръки, доклади, проучвания по въпроси от значение за религиозните общности. Прието бе още чуждите духовници да се съгласуват присъствието си в България с дирекцията по „Вероизповедания“.
Депутатите отхвърлиха голяма част от предложенията на „Обединени патриоти“. Сред тях бяха 300 души да бъде минималният праг за регистрация на религиозна общност, както и задължението всяко вероизповедание да има на сградата си българския флаг. Отпадна и предложението, свързано с вакъфските имоти. Отпадна и текстът, според който не може да има финансиране на вероизповеданията от чужди държави. Патриотите не бяха доволни, че няма да се опростят задълженията на вероизповеданията. Поради тази причина те напуснаха пленарна зала.
Пред журналисти лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов заяви, че няма да участва в уговорен мач. „БСП за пореден път остават встрани, като че ли тях не ги вълнуват тези въпроси. Ние имаме едно малцинство, с което нищо не можем да променим, затова напуснахме залата“, каза още Симеонов.
Според Павел Шопов от „Атака“ се вижда тежка сделка между ДПС и ГЕРБ. „БСП не участва. В други случаи знаете БСП как радикално реагира. Знаете БСП в какво превръща залата и дебата. Тук и БСП явно си замълчаха. Те са вкарани в схемата, законът да мине "по терлички", допълни още Шопов. Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира, че политиците са се подчинили на инерцията. По думите му се дават милиони на вероизповеданията, а същевременно ще могат да вземат пари от Турция. Според него се е решило да не се прави нищо, а да се дадат пари, за да са спокойни вероизповеданията. „Което нас не ни успокоява“, каза още Веселинов. На въпрос дали заради това са напуснали зала, той отговори: „Затова напуснахме“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие промени в Закона за вероизповеданията на второ четене

Парламентът прие промени в Закона за вероизповеданията на второ четене

21 Декември 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промени в Закона за вероизповеданията на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Държавата предоставя на Българската православна църква – Българска патриаршия и регистрираните вероизповедания държавна субсидия на базата на резултатите от самоопределилите се лица към съответното вероизповедание при преброяването на населението по данни на НСИ. Разпределението на държавната субсидия се одобрява ежегодно със Закона за държавния бюджет в зависимост от броя на тези лица. За тези с повече от 1 % от самоопределилите се лица държавната субсидия не може да бъде по-малка от 15 млн. лв. Предоставянето на държавната субсидия за текущи разходи се извършва от Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет чрез трансфери на бюджетни средства по специални целеви сметки за текущи разходи на централните ръководства на вероизповеданията на четири части: до 30 април, до 30 юни, 30 септември и 20 декември. Съгласно текстовете Дирекция „Вероизповедания“ на МС ще създаде публичен регистър, в който ще бъдат вписани молитвените домове, храмовете и манастирите. Вероизповеданията ще предоставят ежегодно до края на месец февруари на Дирекция „Вероизповедания“ на МС списък на молитвените домове, храмовете, и манастирите, предназначени за публични религиозни обреди. Депутатите решиха вероизповеданията да не могат да използват технически средства или звукови устройства, служещи за увеличаване на силата на звука, освен при провеждане на обществени прояви, празници и чествания. Вероизповеданията ще могат да предоставят на държавни и местни органи становища, препоръки, доклади, проучвания по въпроси от значение за религиозните общности. Отхвърлени бяха голяма част от предложенията на „Обединени патриоти“. Сред отхвърлените предложения бяха 300 души да бъде минималният праг за регистрация на религиозна общност, както и задължението всяко вероизповедание да има българския флаг.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павел Шопов, „Обединени патриоти“: Всичко, което мина от нашите предложения за вероизповеданията, стана с триста зора – ако не бяхме ние, картината щеше да е много по-страшна

Павел Шопов, „Обединени патриоти“: Всичко, което мина от нашите предложения за вероизповеданията, стана с триста зора – ако не бяхме ние, картината щеше да е много по-страшна

21 Декември 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. Всичко, което мина от нашите предложения за вероизповеданията, стана с триста зора – ако не бяхме ние, картината щеше да е много по-страшна. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на ръководството на Атака Павел Шопов пред журналисти във връзка с напускането на зала от групата заради Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него се вижда тежка сделка между ДПС и ГЕРБ. „БСП не участва. В други случаи знаете БСП как радикално реагира. Знаете БСП в какво превръща залата и дебата. Тук и БСП явно си замълчаха. Те са вкарани в схемата, законът да мине "по терлички", допълни още Шопов. Той отчете, че патриотите са направили война в комисията за вакъфските имоти и затова той не е бил приет. Във връзка със задълженията на вероизповеданията, Павел Шопов обясни, че в текста в преходните и заключителните разпоредби на закона се изменя Закона за местните данъци и такси и с него се предлага опрощаване на всички задължения на вероизповеданията. „Дружествата от православната църква казват, че нямат задължения към фиска. Направете проверка на мюсюлманското вероизповедание. И ние се опитваме да установим размера“, каза още Шопов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Излязохме от зала, защото не искаме да участваме в уговорен мач

Валери Симеонов, НФСБ: Излязохме от зала, защото не искаме да участваме в уговорен мач

21 Декември 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. „Обединени патриоти“ излязохме, защото не искаме да участваме в уговорен мач, което представлява днешното заседание на парламента. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти във връзка с напускането на зала от групата заради Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „БСП за пореден път остават встрани, като че ли тях не ги вълнуват тези въпроси. Ние имаме едно малцинство, с което нищо не можем да променим, затова напуснахме залата“, каза още Симеонов. "Няма да се опростят задълженията, които имат вероизповеданията. Второто, че няма да се приеме предложението за връщането на вакъфски имоти и третото, което сме заложили в нашата програма още преди години, че пред всеки български храм, независимо кое от вероизповедание е, ще се вее българско знаме. За съжаление не минаха други предложения. Изключително актуални, целесъобразни и полезни“, допълни още Симеонов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Подчинихме се на инерцията - даваме милиони на вероизповеданията, а същевременно ще могат да вземат пари от Турция

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Подчинихме се на инерцията - даваме милиони на вероизповеданията, а същевременно ще могат да вземат пари от Турция

21 Декември 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. Подчинихме се на инерцията - даваме милиони на вероизповеданията, а същевременно ще могат да вземат пари от Турция. Това каза народният представител от ПГ на "ОБединени патриоти" и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов пред журналисти след като депутатите от групата напуснаха зала заради текстове от Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той отчете, че управляващите са се подчинили на инерцията. По думите му се е решило да не се прави нищо, а да се дадат пари, за да са спокойни вероизповеданията. „Което нас не ни успокоява“, каза още Веселинов. На въпрос дали заради това са напуснали зала, той отговори: „Затова напуснахме. Нещо, което е съвсем справедливо, което г-н Шопов забеляза по отношение на формулировката за парите на православната църква. Не можем да раздаваме държавни милиони и да не искаме насреща никакво отговорно поведение и да не искаме забрана за финансиране отвън. Ние затова решихме да дадем тези милиони. Искахме да дадем милиони, за да не вземат пари от Турция. Сега даваме милиони, а същевременно вземат и от Турция. На кого ще бъдат лоялни тези хора?“. Веселинов отчете и положителни неща, свързани със Закона за вероизповеданията. „Едното е, че чуждите духовници ще трябва да съгласуват присъствието си в България с дирекцията по „Вероизповедания“. Другото е, че всички вероизповедания трябва да обявят храмовете си до края на всеки месец януари. Всяка година от месец януари. Това с богослуженията по гаражи и прочее ще бъде практика, която ще се преустанови. Отделно самите места трябва да отговарят на съответните изисквания. Премахваме озвучаванията на външни места, когато няма празници, съответно разрешение от общината. Тази вълна, която ни заливаше по улицата ще бъде редуцирани“, каза той. По думите му обаче не са се приели неща, свързани с националната сигурност.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „Обединени патриоти“ напуснаха пленарна зала заради отхвърляне на техни предложения в Закона за вероизповеданиятa, свързани с предоставяните им средства

ПГ на „Обединени патриоти“ напуснаха пленарна зала заради отхвърляне на техни предложения в Закона за вероизповеданиятa, свързани с предоставяните им средства

21 Декември 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „Обединени патриоти“ напуснаха пленарна зала заради отхвърляне на техни предложения в Закона за вероизповеданиятa, свързани с предоставяните им средства, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Настояваме вариант 1 на предложението, което вие сте направили да бъде прието. Ако не - мисля, че нашето присъствие в зала ще стане ненужно“, каза Веселинов във връзка с текста, свързан със субсидиите на вероизповеданията. След отхвърлянето на текстовете депутатите от ПГ на „Обединени патриоти“ напуснаха зала.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отхвърлено бе предложението в Закона за вероизповеданията 300 души да бъде минималният праг за регистрация на религиозна общност

Отхвърлено бе предложението в Закона за вероизповеданията 300 души да бъде минималният праг за регистрация на религиозна общност

21 Декември 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Отхвърлено бе предложението в Закона за вероизповеданията 300 души да бъде минималният праг за регистрация на религиозна общност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. То бе част от законопроекта, предложен от „Обединени патриоти“. Те предлагаха статут на юридическо лице да може да поиска само религиозна общност, в която участват най-малко 300 физически лица, които изповядват съответна религия. Отхвърлено бе изискването преди подаване на молбата за регистрация да бъде предоставен списък на не по-малко от 300 граждани, подкрепящи регистрацията. Между двете четения председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Вътрешна комисия Цветан Цветанов предлагаше вместо 300 гражданите, подкрепящи регистрацията, да бъдат 3000. Цветанов предлагаше още статут на юридическо лице да поиска религиозна общност, в която участват също най-малко 3000 души, но предложенията му бяха отхвърлени.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дирекция „Вероизповедания“ на МС ще създаде публичен регистър, в който ще бъдат вписани молитвените домове, храмовете и манастирите

Дирекция „Вероизповедания“ на МС ще създаде публичен регистър, в който ще бъдат вписани молитвените домове, храмовете и манастирите

21 Декември 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Дирекция „Вероизповедания“ на МС ще създаде публичен регистър, в който ще бъдат вписани молитвените домове, храмовете и манастирите. Това предвиждат промените в Закона за вероизповеданията, които депутатите приеха на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Съгласно приетите текстове вероизповеданията ще предоставят ежегодно до края на месец февруари на Дирекция „Вероизповедания“ на МС списък на молитвените домове, храмовете, и манастирите, предназначени за публични религиозни обреди. Депутатите решиха вероизповеданията да не могат да използват технически средства или звукови устройства, служещи за увеличаване на силата на звука, освен при провеждане на обществени прояви, празници и чествания. Вероизповеданията ще могат да предоставят на държавни и местни органи становища, препоръки, доклади, проучвания по въпроси от значение за религиозните общности.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки граждани протестират пред Народното събрание срещу промените в Закона за вероизповеданията

София: Десетки граждани протестират пред Народното събрание срещу промените в Закона за вероизповеданията

21 Декември 2018 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Десетки граждани протестират пред Народното събрание срещу промените в Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите носят плакати, на които пише: "За свободата на вяра". В района е засилено полицейското присъствие. Движението по бул. "Цар Освободител" се осъществява нормално. Като втора точка депутатите трябва да продължат работа по промените в Закона за вероизповеданията на второ четене, който започнаха да разглеждат във вчерашното пленарно заседание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки граждани протестират срещу промени в Закона за вероизповеданията пред сградата на Народното събрание

София: Десетки граждани протестират срещу промени в Закона за вероизповеданията пред сградата на Народното събрание

2 Декември 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Десетки граждани протестират срещу промени в Закона за вероизповеданията пред сградата на Народно събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Мирното шествие се организира от християнската общност на протестантските вярващи и църкви в България. В района на протеста има засилено полицейско присъствие. Протестиращите носят плакати, които гласят „Свобода на словото, на вярата, на убежденията“, „Бога да пази България“, „Да се запази независимостта на държавата от църквата и на църквата от държавата“, „България е демокрация, а не диктатура и тоталитаризъм“, „Ненамеса на държавата във вярата“.
Протестът се организира за четвърта поредна неделя в столицата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София ще се проведе молитвено шествие срещу промените в Закона за вероизповеданията

В София ще се проведе молитвено шествие срещу промените в Закона за вероизповеданията

2 Декември 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. В София ще се проведе молитвено шествие срещу промените в Закона за вероизповеданията. Протестът за свобода на вероизповеданията се организира от християнската общност на протестантските вярващи и църкви в България.
Мирната демонстрация ще започне в 13.00 часа от пл. „Народно събрание“ и ще достигне Министерския съвет, откъдето ще се насочи по бул. „Витоша“ до НДК. От там ще продължи по улица „Георги С. Раковски“ и ще се върне отново пред Народното събрание
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анонимните дарения и различните модели на финансиране остават в Закона за вероизповеданията (ОБЗОР)

Анонимните дарения и различните модели на финансиране остават в Закона за вероизповеданията (ОБЗОР)

17 Ноември 2018 | 04:12 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът и Светият Синод достигнаха до консенсус във връзка с предложенията за промени в Закона за вероизповеданията между първо и второ четене. Това съобщиха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Така законопроектът ще бъде внесен в парламента за второ четене със сериозни промени.
Първоначалното предложение беше да се въведе забрана религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица. А всяко дарение да се разрешава от дирекция „Вероизповедания“. В проекта се предвиждаше още и вероизповеданията да се финансират по нов модел - чрез държавна субсидия, която да се предоставя само на тези от тях, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Друга промяна гласеше чужденци да могат да участват в проповеди само ако това е предварително съгласувано с дирекция "Вероизповедания", която е структура в Министерския съвет.
Цветан Цветанов обясни, че Светият Синод е съгласен с промените, направени между първо и второ четене в Закона за вероизповеданията. „Той предизвика доста различни мнения в обществото и в съответните вероизповедания. И в тази връзка направихме среща с министър-председателя Бойко Борисов и депутати в Светия Синод. Тогава поехме като ангажимент, че когато има съгласие от Светия Синод по всички законодателни промени, които ще бъдат коригирани между първо и второ четене, ще можем да ги разглеждаме в пленарна зала и в комисии на второ четене“, каза още Цветанов.
Йордан Цонев коментира, че с поправките в Закона за вероизповеданията са направени всички възможни отстъпки – и за финансирането по различен модел на всяко вероизповедание, и за анонимните дарители, и за чуждите вероизповедания. „Имахме многочасови работни срещи с участие на представителите на всички вероизповедания и в рамките им сближихме позициите. И на 15 ноември имаше изработен един вариант, в който сме приели почти всички предложения на основните вероизповедания“, обясни Цонев. Той посочи, че проектът се внася в Народното събрани с подписите както на всички представители на вероизповеданията, които са участвали в работните групи, така и с тези на председателите на групите на ГЕРБ и ДПС. След това председателят на парламента трябва да насрочи дата, на която той да бъде гласуван окончателно в пленарна зала.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анонимните дарения и различните модели на финансиране остават в Закона за вероизповеданията (ОБЗОР)

Анонимните дарения и различните модели на финансиране остават в Закона за вероизповеданията (ОБЗОР)

16 Ноември 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът и Светият Синод достигнаха до консенсус във връзка с предложенията за промени в Закона за вероизповеданията между първо и второ четене. Това съобщиха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Така законопроектът ще бъде внесен в парламента за второ четене със сериозни промени.
Първоначалното предложение беше да се въведе забрана религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица. А всяко дарение да се разрешава от дирекция „Вероизповедания“. В проекта се предвиждаше още и вероизповеданията да се финансират по нов модел - чрез държавна субсидия, която да се предоставя само на тези от тях, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Друга промяна гласеше чужденци да могат да участват в проповеди само ако това е предварително съгласувано с дирекция "Вероизповедания", която е структура в Министерския съвет.
Цветан Цветанов обясни, че Светият Синод е съгласен с промените, направени между първо и второ четене в Закона за вероизповеданията. „Той предизвика доста различни мнения в обществото и в съответните вероизповедания. И в тази връзка направихме среща с министър-председателя Бойко Борисов и депутати в Светия Синод. Тогава поехме като ангажимент, че когато има съгласие от Светия Синод по всички законодателни промени, които ще бъдат коригирани между първо и второ четене, ще можем да ги разглеждаме в пленарна зала и в комисии на второ четене“, каза още Цветанов.
Йордан Цонев коментира, че с поправките в Закона за вероизповеданията са направени всички възможни отстъпки – и за финансирането по различен модел на всяко вероизповедание, и за анонимните дарители, и за чуждите вероизповедания. „Имахме многочасови работни срещи с участие на представителите на всички вероизповедания и в рамките им сближихме позициите. И на 15 ноември имаше изработен един вариант, в който сме приели почти всички предложения на основните вероизповедания“, обясни Цонев. Той посочи, че проектът се внася в Народното събрани с подписите както на всички представители на вероизповеданията, които са участвали в работните групи, така и с тези на председателите на групите на ГЕРБ и ДПС. След това председателят на парламента трябва да насрочи дата, на която той да бъде гласуван окончателно в пленарна зала.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: В поправките в Закона за вероизповеданията направихме всички възможни отстъпки – и за финансирането, и за дарителите, и за чуждите вероизповедания

Йордан Цонев, ДПС: В поправките в Закона за вероизповеданията направихме всички възможни отстъпки – и за финансирането, и за дарителите, и за чуждите вероизповедания

16 Ноември 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. В поправките в Закона за вероизповеданията между първо и второ четене направихме всички възможни отстъпки – и за финансирането, и за дарителите, и за чуждите вероизповедания. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Имахме многочасови работни срещи с участие на представителите на всички вероизповедания и в рамките им сближихме позициите. И вчера имаше изработен един вариант, в който сме приели почти всички предложения на основните вероизповедания. Предстои днес да уточним редакционно още няколко текстове, след което ще помолим тези, които участват в работната група, да дадат писменото си съгласие. После ще помолим и председателите на парламентарните групи да ги подпишат“, каза още Цонев и посочи, че до 18.00 ч. днес поправките трябва да се внесат в Народното събрание, защото тогава изтича срокът.
„Обемът, върху който работим, е много голям. Правят се всички възможни отстъпки – и по отношение на модела на финансиране, и по отношение на чуждите вероизповедания, и по отношение на дарителите, за да остане анонимността на даренията. Въпросът е да започне да работи моделът. В тази връзка работихме в един добър тон и мисля, че ще постигнем консенсус“, посочи депутатът от ДПС.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.