НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Десетки граждани протестират срещу промени в Закона за вероизповеданията пред сградата на Народното събрание

София: Десетки граждани протестират срещу промени в Закона за вероизповеданията пред сградата на Народното събрание

2 Декември 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Десетки граждани протестират срещу промени в Закона за вероизповеданията пред сградата на Народно събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Мирното шествие се организира от християнската общност на протестантските вярващи и църкви в България. В района на протеста има засилено полицейско присъствие. Протестиращите носят плакати, които гласят „Свобода на словото, на вярата, на убежденията“, „Бога да пази България“, „Да се запази независимостта на държавата от църквата и на църквата от държавата“, „България е демокрация, а не диктатура и тоталитаризъм“, „Ненамеса на държавата във вярата“.
Протестът се организира за четвърта поредна неделя в столицата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София ще се проведе молитвено шествие срещу промените в Закона за вероизповеданията

В София ще се проведе молитвено шествие срещу промените в Закона за вероизповеданията

2 Декември 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. В София ще се проведе молитвено шествие срещу промените в Закона за вероизповеданията. Протестът за свобода на вероизповеданията се организира от християнската общност на протестантските вярващи и църкви в България.
Мирната демонстрация ще започне в 13.00 часа от пл. „Народно събрание“ и ще достигне Министерския съвет, откъдето ще се насочи по бул. „Витоша“ до НДК. От там ще продължи по улица „Георги С. Раковски“ и ще се върне отново пред Народното събрание
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анонимните дарения и различните модели на финансиране остават в Закона за вероизповеданията (ОБЗОР)

Анонимните дарения и различните модели на финансиране остават в Закона за вероизповеданията (ОБЗОР)

16 Ноември 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът и Светият Синод достигнаха до консенсус във връзка с предложенията за промени в Закона за вероизповеданията между първо и второ четене. Това съобщиха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Така законопроектът ще бъде внесен в парламента за второ четене със сериозни промени.
Първоначалното предложение беше да се въведе забрана религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица. А всяко дарение да се разрешава от дирекция „Вероизповедания“. В проекта се предвиждаше още и вероизповеданията да се финансират по нов модел - чрез държавна субсидия, която да се предоставя само на тези от тях, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Друга промяна гласеше чужденци да могат да участват в проповеди само ако това е предварително съгласувано с дирекция "Вероизповедания", която е структура в Министерския съвет.
Цветан Цветанов обясни, че Светият Синод е съгласен с промените, направени между първо и второ четене в Закона за вероизповеданията. „Той предизвика доста различни мнения в обществото и в съответните вероизповедания. И в тази връзка направихме среща с министър-председателя Бойко Борисов и депутати в Светия Синод. Тогава поехме като ангажимент, че когато има съгласие от Светия Синод по всички законодателни промени, които ще бъдат коригирани между първо и второ четене, ще можем да ги разглеждаме в пленарна зала и в комисии на второ четене“, каза още Цветанов.
Йордан Цонев коментира, че с поправките в Закона за вероизповеданията са направени всички възможни отстъпки – и за финансирането по различен модел на всяко вероизповедание, и за анонимните дарители, и за чуждите вероизповедания. „Имахме многочасови работни срещи с участие на представителите на всички вероизповедания и в рамките им сближихме позициите. И на 15 ноември имаше изработен един вариант, в който сме приели почти всички предложения на основните вероизповедания“, обясни Цонев. Той посочи, че проектът се внася в Народното събрани с подписите както на всички представители на вероизповеданията, които са участвали в работните групи, така и с тези на председателите на групите на ГЕРБ и ДПС. След това председателят на парламента трябва да насрочи дата, на която той да бъде гласуван окончателно в пленарна зала.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: В поправките в Закона за вероизповеданията направихме всички възможни отстъпки – и за финансирането, и за дарителите, и за чуждите вероизповедания

Йордан Цонев, ДПС: В поправките в Закона за вероизповеданията направихме всички възможни отстъпки – и за финансирането, и за дарителите, и за чуждите вероизповедания

16 Ноември 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. В поправките в Закона за вероизповеданията между първо и второ четене направихме всички възможни отстъпки – и за финансирането, и за дарителите, и за чуждите вероизповедания. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Имахме многочасови работни срещи с участие на представителите на всички вероизповедания и в рамките им сближихме позициите. И вчера имаше изработен един вариант, в който сме приели почти всички предложения на основните вероизповедания. Предстои днес да уточним редакционно още няколко текстове, след което ще помолим тези, които участват в работната група, да дадат писменото си съгласие. После ще помолим и председателите на парламентарните групи да ги подпишат“, каза още Цонев и посочи, че до 18.00 ч. днес поправките трябва да се внесат в Народното събрание, защото тогава изтича срокът.
„Обемът, върху който работим, е много голям. Правят се всички възможни отстъпки – и по отношение на модела на финансиране, и по отношение на чуждите вероизповедания, и по отношение на дарителите, за да остане анонимността на даренията. Въпросът е да започне да работи моделът. В тази връзка работихме в един добър тон и мисля, че ще постигнем консенсус“, посочи депутатът от ДПС.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие промените в Закона за вероизповеданията на първо четене, работна комисия ще прецизира текстовете (ОБЗОР)

Парламентът прие промените в Закона за вероизповеданията на първо четене, работна комисия ще прецизира текстовете (ОБЗОР)

12 Октомври 2018 | 06:16 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие всички промени в Закона за вероизповеданията на първо четене, и предложенията на ГЕРБ, БСП и ДПС, и тези на „Обединени патриоти“. След несъгласието на Св. Синод с предлаганите изменения последва среща с духовниците, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев и др. След срещата бе постигнат консенсус законопроектите да не се оттеглят, а да се изменят между двете четения. Ще бъде създадена работна група с участието на всички заинтересовани страни и комисии за прецизиране на текстовете. След това промените ще се гласуват окончателно.
Предложенията на ГЕРБ, БСП и ДПС:
Промените въвеждат забрана религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица. Предвижда се да има контрол от страна на държавата върху финансирането. Вероизповеданията ще се финансират по нов модел, а именно държавната субсидия ще се предоставя само на тези от тях, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Вероизповеданията, които отговарят на този критерий, според последното преброяване от 2012 г., са източноправославното и мюсюлманското вероизповедание. Останалите вероизповедания ще продължават да получават субсидия по досегашния ред. Държавната субсидия ще се изразходва за покриване на разходите за възнаграждения на персонал (свещенослужители и служители на религиозните институции), както и за осъществяването на други дейности- образователни, социални, строеж и поддръжка на молитвени домове. Размерът на субсидията ще се определя по модела на финансиране на политическите партии. Максималният й размер е 15 млн. лв. на вероизповедание, а заплатата на един свещенослужител се приравнява на заплатата на един учител.
Очаква се между двете четения на законопроекта да се прецизират въпросите, свързани с националната сигурност, финансирането от чужбина, със свещенослужителите на вероизповеданията, които са чужди граждани, с даренията, с духовните училища, с функционирането и финансирането на диоцезите на Българската православна църква в чужбина.
Предложенията на „Обединени патриоти“:
Понятието „религиозен радикализъм“ да бъде определено в Закона за вероизповеданията. От „Обединени патриоти“ държат вероизповеданията да се финансират само от източници на доходи в България. Предложенията им предвиждат промяна във финансирането, регистрационния режим, обучението в средните и висши духовни училища и административните санкции. Промените включват допълнително финансиране на религиозното образование в училищата, както и възможността по утвърдени от МОН програми да бъдат осъществявани образователни дейности от вероизповеданията.
Позиция на Св. Синод на БПЦ:
Преди измененията да влязат в пленарна зала от Св. Синод обявиха, че са категорично против да се дава определение, в който и да е закон, на понятието „религиозен радикализъм“. Св. Синод приветства упражняването на контрол за разходване на получаваната от вероизповеданията държавна субсидия, който е целесъобразен и резонен. Този контрол спрямо държавната субсидия е уреден и сега. Св. Синод държи този модел да бъде запазен. Св. Синод категорично възразява държавен административен орган да събира информация за религиозните убеждения на отделни граждани, чрез задължаване на вероизповеданията да декларират имената на своите дарители. Духовниците подкрепят идеята да се увеличи държавната субсидия за вероизповеданията, включително и за заплати на свещенослужителите, но това да става, както и досега със Закона за държавния бюджет - целево за строителство и ремонт за храмове и за заплати. От Св. Синод заявяват, че промените са противоречиви и се нуждаят от сериозна преосмисляне.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.