НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Над 100 училища и детски градини се включиха  в Деня за по-чист въздух (ОБЗОР)

София: Над 100 училища и детски градини се включиха в Деня за по-чист въздух (ОБЗОР)

16 Ноември 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Чрез различни тематични образователни инициативи в Деня за по-чист въздух се включиха и над 100 столични училища и детски градини.
Кметът на София Йорданка Фандъкова посети 38 СУ „Васил Априлов“, което участва в инициативата на Столичната община за опазването чистотата на въздуха. Община дари на училището дръвчета, които бяха посадени в двора на учебното заведение. Фандъкова коментира, че възпитанието на децата е това, което ще помогне в бъдеще да се работи по-активно за опазването на околната среда.
Пред журналисти Фандъкова коментира, че проблемът на София са фините прахови частици. „В София успяхме в последните години да сведем всички останали замърсители на въздуха, освен фините прахови частици“, обясни тя и допълни, че за съжаление през зимата се очаква отново повишаване, защото започва горенето на дърва и въглища. „Около 55 хиляди семейства в Софийска област се отопляват с твърдо битово гориво, затова и част от мерките, които взехме, са проекти, които да помогнат финансово на хората, които биха искали да подменят своите отоплителни инсталации”, допълни Фандъкова.
Кметът на София уточни, че в последните години са инвестирани сериозни средства за подобряване на градския транспорт, като открои метрото и строежа на 3-тия лъч. „Обновихме автомобилния парк. Около 60% от автобусите са подменени за 5 години. Предстои до края на годината да има още 102 нови автобуса - първите 20 електробуса само след няколко седмици”, допълни Фандъкова. Относно темата за пускането на зелен билет и временните буферни паркинги кметът поясни, че се спазват определени условия. По думите й, когато условията, които са приети от Общинския съвет са налични ще се въведе зеленият билет, както е направила Софийска община миналата година.
Според Фандъкова увеличаването на данъка за старите автомобили няма да доведе непременно до това хората да се откажат от тях. „Но, разберете, че трябва да се правят стъпки. Трябва да променим нагласата си. Няма как да искаме по-чист въздух, ако караме старите коли в градовете си. Поне в градовете има алтернатива", добави Фандъкова и уточни, че алтернативата е градският транспорт, велосипедите и ходенето пеш.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.