НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Обединени патриоти“ решават кой ще издигнат за вицепремиер на мястото на подалия оставка Валери Симеонов

„Обединени патриоти“ решават кой ще издигнат за вицепремиер на мястото на подалия оставка Валери Симеонов

20 Ноември 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се „Обединени патриоти“ да се срещнат, за да решат ще издигнат ли вицепремиер на мястото на подалия оставка Валери Симеонов. Той освободи поста на 16 ноември след като майки на деца с увреждания протестираха 26 дни заради негови думи. Премиерът Бойко Борисов прие оставката му веднага. Валери Симеонов мотивира решението си с медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението. За оставка на Симеонов настояха и ПГ на БСП и ДПС, които в продължение на седмици не се регистрираха в началото на пленарните заседания. От БСП обявиха, че и след оставката няма да крепят кворума в парламента и ще се регистрират само за важни закони. Според левицата оставката на Валери Симеонов е „закъсняла, подадена под натиск“, а според ДПС - „задължителна, закъсняла и не решава нито един проблем“.
На Коалиционния съвет се очаква да бъде обсъдено и искането на лидера на „Атака“ Волен Сидеров за оставка и на другия вицепремиер от квотата на „Обединени патриоти“ - Красимир Каракачанов. По думите на Сидеров тази идея цели заздравяване, а не разрушаване. В отговор Красимир Каракачанов заяви, че ще мисли творчески върху предложението да подаде оставка.
На срещата трябва да стане ясно и дали Валери Симеонов ще се върне в парламента като депутат. Ако Симеонов вземе такова решение, ще заеме мястото на Миглена Александрова от „Атака“. Така НФСБ ще имат 9 депутати, „Атака“ - 7, а ВМРО - 11.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Оставката на Валери Симеонов безспорно е победа за протестиращите майки на деца с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: Оставката на Валери Симеонов безспорно е победа за протестиращите майки на деца с увреждания

18 Ноември 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че това е заслужена победа и че безспорно е победа за протестиращите майки на деца с увреждания, но всъщност това е победа за цялото гражданско общество. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.
"Защото чрез този протест гражданите доказаха, че не могат да бъдат обиждани, че няма да се оставят да бъдат обиждани от институциите, от властта. И всъщност те показаха какви са истинските отношения граждани - власт, тоест кой на кого трябва да служи и кой с кого трябва да се съобразява. Не гражданите с власт имащите, а институциите и властта с гражданите. Това е победа, която е много важна, но истинската победа на протестиращите майки, най-голямата победа ще се случи, когато техните искания бъдат изцяло изпълнени", заяви Манолова.
Тя посочи, че това означава двата за хората с увреждания и за личната помощ да бъдат окончателно приети от парламента. "Протестите, които наблюдаваме, имат своите сериозни социални основания, защото наистина социалната поносимост на последните решения на различни институции се превръща в социална непоносимост", коментира омбудсманът и допълни, че става дума и за цените на горивата, и за гражданската отговорност, и за данъците върху стари автомобили. "Това наистина е изпитание за бюджета на българските домакинства", обясни Манолова.
Тя коментира, че няма нищо лично към Валери Симеонов. "Моето отношение за начина, по който той се отнесе към майките, също беше публично обявено - това беше една недостойна постъпка", уточни тя.
"Ако реша, когато реша, в случай, че реша да се кандидатирам за някоя позиция, ще го направя публично и прозрачно пред хората", коментира тя по повод спекулациите за бъдещи постове, за които може да се кандидатира. "В момента просто си върша работата", заяви Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Продължавам да мисля творчески върху предложението на Волен Сидеров да подам оставка, решението ще кажа във вторник

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Продължавам да мисля творчески върху предложението на Волен Сидеров да подам оставка, решението ще кажа във вторник

18 Ноември 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Продължавам да мисля творчески върху предложението на Волен Сидеров да подам оставка, решението ще кажа във вторник. Това каза вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Тази неделя“ по бТВ. Във връзка с думите на Валери Симеонов и на Петър Петров към децата с увреждания и майките им, Каракачанов заяви: „Има една поговорка – език мой, враг мой. Като не можеш да се изразяваш като хората, по-добре да не го правиш. Важи към всеки един български граждани, който е решил да се занимава с обществена дейност и политика. Когато искаш да кажеш нещо и да бъдеш разбран правило, намери си правилните думи“.
Каракачанов обясни, че премиерът е реагирал на оставката на Симеонов нормално. „Попита го дали има идея която кой ще го замести. Нямаше, то и не е обсъждана. Не се опита да го разубеди, Симеонов си беше взел решението сам“, коментира Каракачанов.
На въпрос защо Симеонов се е обадил на него, а не на Волен Сидеров, Каракачанов поясни: „Спрях с ролята на синя каска, на помирител или буфер. Защо е потърсил мен, попитайте него. Може би, защото преди месец Волен Сидеров му поиска оставка, а аз го подкрепих тогава“.
Относно предложението на Сидеров оставка да подаде и Каракачанов, защото не е издържал теста, той заяви: „То е творческо предложение. Цяла нощ мислех върху него. Продължавам да мисля творчески. Коалиционните въпроси не е редно, дори да са дискретни, творчески, да ги обсъждаме пред медиите“. „Ще настоявам във вторник на коалиционен съвет да разгледаме това творческо предложение и ако прерасне в подобна идея, дискретна или не, няма проблем да си подам оставката“, допълни Каракачанов.
На въпрос загубил ли е връзка с реалността, Красимир Каракачанов заяви: „Загубих я, вярно е, година и половина по 10 часа работа на ден, 35 хил. души в Министерство на отбраната, 25, от които с униформа, ниски заплати, стара техника, която ремонтираме успешно, 3 проекта за 3,5 млрд. за нови изтребители кораби. Нямам време за творчески разсъждения. Ако е по-творческо да си подам оставката, с най-голямо удоволствие бих го направил. Това време изяжда, изпива всичките ми емоции и свободно време“.
„Творчески ще продължа да разсъждавам до вторник, когато се надявам това него творческо предложение да бъде развито на коалиционен съвет. Във вторник ще кажа окончателното си решение“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Предлагам оставката на Каракачанов като спасителна акция, за да не последваме съдбата на Реформаторите, които сега ги няма на политическата сцена

Волен Сидеров, „Атака“: Предлагам оставката на Каракачанов като спасителна акция, за да не последваме съдбата на Реформаторите, които сега ги няма на политическата сцена

18 Ноември 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. Предлагам оставката на Каракачанов като спасителна акция, за да не последваме съдбата на Реформаторите, които сега ги няма на политическата сцена. Това каза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ.
„Сега – след година и половина, си давам сметка, че може би направихме грешка да излъчим двамата лидери на две от партиите в коалицията направо в изпълнителната власт. Може би трябваше да излъчим други хора на тяхно място. Защото като че ли позагубихме добрата комуникация между нас, тримата лидери, и възможността да бързи и точни анализи и бърз рефлекс. И това се отразява недобре. Доверието в нас е спаднало и се опасявам да не последваме съдбата на Реформаторите – тях сега ги няма на политическата сцена. Тази оставка я предлагам като спасителна акция, а не като нападка към Каракачанов – да покажем, че можем да подкрепяме управлението и без да заемаме постове“, каза още Сидеров и посочи, че това ще бъде добър пример, който ще покаже, че могат да се осмислят идеите за патриотичната коалиция.
„Имаме нужда от обновяване, от една мозъчна атака, която да ни изведе на друго ниво. Защото в момента има спад в доверието, което се дължи и на определени действия на всеки от тях, и защото властта изхабява. Има риск да се обезличим, да не бъдем в парламента, да излезем от политическия терен, а това е лошо, защото самата тема за патриотизма девалвира тогава, а това вече е много сериозен национален проблем“, коментира Сидеров.
Той посочи, че комуникацията между тримата лидери се е влошила. „Защото когато те са вицепремиери, няма как да се виждаме всеки ден. Понякога със седмици няма как да се видим. Затова ще бъде полезно и Каракачанов да напусне поста, за да видим дали можем да спасим патриотичната коалиция, иначе ще я оставим да изтече“, коментира лидерът на „Атака“.
Попитан дали може той да е следващият вицепремиер, Сидеров обясни, че такова нещо не е коментирано досега.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реакции след оставката на Валери Симеонов (ОБЗОР)

Реакции след оставката на Валери Симеонов (ОБЗОР)

17 Ноември 2018 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. Подадената оставка на вицепремиера в кабинета „Борисов“ 3 Валери Симеонов очаквано предизвика множество реакции и коментари. Оставката бе подадена след 26 дни на протести от страна на майките на деца с увреждания. Искането им бе породено след негово изказване от 19 октомври. Тогава той заяви: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Още в петък, след като Симеонов подаде оставката си, министър-председателят Бойко Борисов я прие.
На пресконференция майките на деца с увреждания заявиха, че протестът им ще продължи докато не се гласува оставката на Симеонов в Народното събрание, а палатковият лагер зад парламента остава до приемане на законодателните промени, за които настояват.
Зам.-председателите на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и Цветан Цветанов коментираха, че не са изненадани от решението на Симеонов. По думите на Цветанов коалиционното споразумение не се променя. „Убеден съм, че това, което ще продължим да правим, е да изпълним ангажимента си към майките на деца с увреждания“, обясни той. Според него този акт ще успокои обстановката. Фандъкова обърна внимание да не се забравя, че ситуацията е предизборна и доста политически сили се възползват от всяко недоволство. „Оставката е едно очаквано и добро решение, което да позволи да продължи промяната в законодателството за децата с увреждания, защото това е най-важното. Майките и всички близки очакват по-скоро да се приемат законите, за да се позволи грижата за децата и техният живот да бъдат облекчени. Има заложени средства в бюджета“, коментира тя.
Реакции във връзка с оставката на Валери Симеонов имаше и от неговите партньори в малката коалиция. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, уточни, че Симеонов ясно е изразил мотивите за взетото решение, а именно, че не желае правителството да бъде атакувано заради него. Каракачанов поясни, че Валери Симеонов се връща в парламента „От тримата лидери на коалицията единият беше в парламента, сега двама ще са в парламента, надявам се това да стабилизира и засили работата на парламентарната група. Не сме обсъждали промени в ръководството ѝ", коментира той. Красимир Каракачанов допълни, че ще се изчака Симеонов да предложи някой, който да заеме неговия пост.
Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров съобщи, че оставката не е била съгласувана с него. Той посочи, че тя е закъсняла на фона на натрупано възмущение от заинатяване. „Защото това беше на инат да стоиш на власт“, заяви Сидеров. Той отправи критика към ГЕРБ, тъй като според него има непоследователност в ръководството на партията относно оставката. „Преди няколко дни – „Валери Симеонов ще счупи управлението, ако излезе“. А днес чувам Цветан Цветанов да казва, че нищо няма да се счупи, даже ще се заздрави. Кое е вярно?“, попита Сидеров. Лидерът на „Атака“ обясни, че ГЕРБ са сгрешили, като не са го послушали още преди месеци, когато е настоявал за оставката на Симеонов.
Опозицията също не пропусна да коментира ситуацията. Председателят на БСП Корнелия Нинова обясни, че голямата победа на майките на деца с увреждания не е оставката на Валери Симеонов, а събудената гражданска енергия. Оставката беше задължителна, но е закъсняла, подадена под натиск и неискрена и тя няма как да промени нещата – протестите не са за една или друга личност, а за политики, които управляващите не искат да променят“, заяви още Нинова. Тя посочи, че според нея голяма победа е, че чувството на справедливост е надделяло над страха и апатията.
Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ определи оставката на Валери Симеонов така: „задължителна, закъсняла и не решава нито един проблем“. Според Карадайъ ситуацията в страната е тревожна, а бедността и несигурността подхранват омразата и агресията. „Време е за съгласие и воля, време е за реализиране на програма за ускорено развитие на страната", допълни той.
Според политолога Първан Симеонов решението за оставката на вицепремиера е изчакало изтощаването на протестите на майките на деца с увреждания. „Валери Симеонов си беше поставил за цел, ако предприема нещо, да го прави след като протестите утихнат, за да не изглежда като направено под натиск. Донякъде успява в това начинание, защото този на майките отмина своя пик. Другите протести го захлупиха“, каза още политологът и посочи, че Валери Симеонов е изчакал, за да може да запази достойнството си. Той каза още, че протестите на майките на деца с увреждания и опозицията, фиксирайки недоволството върху една личност, направили услуга на премиера Бойко Борисов, който задоволил всички претенции с премахването на един човек.
По-късно през деня Волен Сидеров поиска оставката и на вицепремиера Красимир Каракачанов. От профила си във „Фейсбук“ той заяви: „Давам дискретното предложение Каракачанов също да подаде оставка и да започнем на чисто“. Според Сидеров и Каракачанов и Симеонов „не са издържали теста“. „Какво значи на чисто - да поставим приоритети и да видим дали можем да ги постигнем. Защото да се въртиш във властта само заради гъдела, това е перверзия. Българският народ изтърпя достатъчно и затова им предлагам да се съберем и да обсъдим подобен въпрос", заяви Сидеров. "Това не е ултиматум. Това е приятелско предложение, което да го върне към разума. Защото смятам, че те и двамата изгубиха връзката с реалността. Правих вече няколко предупреждения - защото се занимаваме с лифтове, дискотеки, а не със стандарта на живот. Ако ме послушат - добре, ако ли не - зле за тях", допълни той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Давам дискретното предложение Каракачанов също да подаде оставка и да започнем на чисто

Волен Сидеров, „Атака“: Давам дискретното предложение Каракачанов също да подаде оставка и да започнем на чисто

17 Ноември 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
София. Аз бях за оставката на Симеонов още преди месец, защото изказването му бе недопустимо. Аз давам и сега дискретното предложение Каракачанов също да подаде оставка. И да започнем на чисто. Това написа председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров в официалната си страница във "Фейсбук". "Да направим нещо патриотично на чисто. Защото и двамата не издържаха теста. За да решим дали можем да бъдем някакъв патриотичен блок, който да започне на чисто. Какво значи на чисто - да поставим приоритети и да видим дали можем да ги постигнем. Защото да се въртиш във властта само заради гъдела, това е перверзия. Българският народ изтърпя достатъчно и затова им предлагам да се съберем и да обсъдим подобен въпрос", заявява Сидеров. "Това не е ултиматум. Това е приятелско предложение, което да го върне към разума. Защото смятам, че те и двамата изгубиха връзката с реалността. Правих вече няколко предупреждения - защото се занимаваме с лифтове, дискотеки, а не със стандарта на живот. Ако ме послушат - добре, ако ли не - зле за тях", допълва той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Оставката на Валери Симеонов е задължителна, закъсняла и не решава нито един проблем

Мустафа Карадайъ, ДПС: Оставката на Валери Симеонов е задължителна, закъсняла и не решава нито един проблем

17 Ноември 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Валери Симеонов е задължителна, закъсняла и не решава нито един проблем. Това заявява председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ в съобщение, публикувано в официалната му страница във "Фейсбук". "Оставката на злополучния вицепремиер беше задължителна, тя е закъсняла и няма да промени нищо. Тя показа, че активните граждани не отстъпиха пред цинизма, арогантността и некомпетентността. Но този акт не решава проблемите", посочва Карадайъ. "Ситуацията в страната е тревожна. Бедността и несигурността подхранват омразата и агресията. Време е за съгласие и воля, време е за реализиране на програма за ускорено развитие на страната", допълва той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Оставката няма как да промени нещата – протестите не са за една или друга личност, а за политики, които управляващите не искат да променят

Корнелия Нинова, БСП: Оставката няма как да промени нещата – протестите не са за една или друга личност, а за политики, които управляващите не искат да променят

17 Ноември 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
София. Една оставка няма как да промени нещата – протестите не са за една или друга личност, а за политики, които управляващите не искат да променят. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова отчете, че протестите са за по-добри пътища, по-ниски данъци, справедливост. „Ситуацията е абсолютно различна и тази оставка няма как да промени нещата, тъй като управляващите не искат да променят политиките. Протестите вече не са само за една или друга личност, а за провежданите политики. Видимо управляващите не искат да ги променят“, каза Нинова.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към управляващите: „Част от исканията на протестиращите, уважаеми управляващи, ги имате на бюрата си от преди един месец. „БСП за България“ ги внесе като закони. Внесе ги като Закон за алтернативния бюджет. Един път ги отхвърлихте. Помислете си преди да гласувате втори път след една седмица на второ четене. Продължаваме да бъдем изразители, вносители на част от исканията на протестите, които не само сме внесли в парламента, но ще ги отстояваме, защото те са аргументирани, разумни, подкрепени с числа и най-вече – възможни. Продължаваме в този дух“, каза още лидерът на БСП. По думите й мястото за решението на проблемите е в българския парламент.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Оставката на Валери Симеонов беше задължителна, но е закъсняла, подадена под натиск и неискрена

Корнелия Нинова, БСП: Оставката на Валери Симеонов беше задължителна, но е закъсняла, подадена под натиск и неискрена

17 Ноември 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Валери Симеонов беше задължителна, но е закъсняла, подадена под натиск и неискрена. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Нинова обърна внимание, че Симеонов е заявил, че я подава, за да не тежи на правителството, а не заради осъзната вина за това, което е направил. „Тази оставка няма да промени нищо, защото протестите вече са различни. Ситуацията е различна и днес хора от много градове в страната протестират“, каза Нинова.
Лидерът на БСП обяви,че решението на партията дали депутатите ще се регистрират в зала, ще бъде взето на заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на ПГ на „БСП за България“, които е свикала.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Голямата победа е не само оставката на Валери Симеонов, а събудената гражданска енергия

Корнелия Нинова, БСП: Голямата победа е не само оставката на Валери Симеонов, а събудената гражданска енергия

17 Ноември 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. Голямата победа на майките на деца с увреждания не е оставката на Валери Симеонов, а събудената гражданска енергия. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искаме да поздравим майките на деца с увреждания, че 26 дни не отстъпиха от най-милото, което има една майка – детето си - Искаме да поздравим хората, които ги подкрепиха. Голямата им победа е не само оставката на Валери Симеонов, тя е щрих в една по-голяма картина. Голямата победа е събудената гражданска енергия“, каза Нинова и посочи, че преди две години това не би било възможно. Според нея голяма победа е, че чувството на справедливост е надделяло над страха и апатията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Имаше непоследователност в ръководството на ГЕРБ за оставката на Валери Симеонов

Волен Сидеров, „Атака“: Имаше непоследователност в ръководството на ГЕРБ за оставката на Валери Симеонов

17 Ноември 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. Имаше непоследователност в ръководството на ГЕРБ за оставката на Валери Симеонов. Това каза по време на брифинг председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще отправя критика към тази непоследователност, която виждам в ръководството на ГЕРБ. Преди няколко дни - Валери Симеонов ще счупи управлението, ако излезе. А днес чувам Цветан Цветанов да казва, че нищо няма да се счупи, даже ще се заздрави. Кое е вярно? Какво се случи в тези два дни? Какво стана, че изведнъж това, което го исках преди 45 дни, изведнъж стана възможно, само че във вече една обстановка, в която хората казват, че тази оставка не е достатъчна“, каза още Сидеров.
Той посочи, че дали ще бъде стабилна коалицията „Обединени патриоти“ – ГЕРБ зависи от това, какво ще бъде поставено като цели в управлението. „Продължавам да искам неща, които са важни за хората. Не поправки в Гражданския процесуален кодекс, защото това е „много важно“ и се занимавахме една седмица. Не някакви дреболии, които всяка седмица влизат в парламента, минават и не водят до съществено подобряване на живота. Нека да сложим важни неща, да разгледаме концесиите, да видим кои от тях да махнем, да видим как може да забогатее българската нация, без да има наличие на петрол. Има обаче достатъчно ценни метали, злато, високи технологии, както и възможности за инвестиции, които в момента не се използват добре“, обясни Сидеров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Не ме послушаха за оставката на Валери Симеонов и сгрешиха, предлагам да не се избира четвърти вицепремиер

Волен Сидеров, „Атака“: Не ме послушаха за оставката на Валери Симеонов и сгрешиха, предлагам да не се избира четвърти вицепремиер

17 Ноември 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. Не ме послушаха за оставката на Валери Симеонов и сгрешиха. Това каза по време на брифинг председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Нашите отношения в „Обединени патриоти“ мисля, че са най-осветляваните от всички коалиционни отношения от цялата политическа реалност в последните години. Защото всичко, което ставаше, ставаше пред медиите. Искам да припомня, че още от края на миналата година започнах да бия камбаната и да казвам, че не сме във властта за лифтове, за дискотеки, за сергии и т.н. Ние сме за по-важни неща – доходи,стандарт на живот, безработица, работа. И за какво са сега хората на улиците? По същите теми. Защо не ме послушаха тогава и се прие, че едва ли не нападам Симеонов?“, каза още Сидеров. Той посочи, че няма такъв „гъдел“ да го напада и да се занимава личностно с него.
„Казах му тези неща и размахах пръст, защото знам много добре, че стоенето във властта носи негативи, ако не направиш нещо осезаемо и съществено. Тогава не ме послушаха. След това през лятото пак имаше едни епизоди, в които припомнях, че вицепремиерът се занимава с неща, които не са съществени. Ако бяха ме слушали, нещата щяха да са много по-добре и щеше да има много повее разбиране у хората. Сега не знам това недоволство, което набира сила, докъде може да отиде. Не знам какво точно трябва да направи правителството, за да го компенсира. Защото това, което последно предложих, беше да се махне данъкът на старите коли“, коментира още лидерът на „Атака“.
Сидеров обясни, че не е този, който като влезе в един отбор, ще го издъни и предаде. „Не съм такъв. А със Симеонов не виждам да има затруднение с работата ни занапред в парламента. „Атака“ щеше да има повече хора, ако не бях направил аз най-много компромиси, когато правихме общите листи. „Атака“ можеше да влезе и самостоятелно, но тогава бях този, който каза да направим отделение, но да го направим за добро управление, за добри постиженията. Хората още ни натякват за тези 300 лв. пенсия, които бяха говорени като предизборна полемика“, каза още той.
Сидеров посочи, че е възможно да бъде повдигнат въпросът за нов председател на ПГ на „Обединени патриоти“. „Не са водени разговори кой ще смени вицепремиера на поста. Но не е нужно той да бъде от една от трите партии от „Обединени патриоти“, просто трябва да бъде предложен от тях“, каза още той и обясни, че според него не е нужно да има четвърти вицепремиер. „Възможно е да останат трима вицепремиери – Дончев, Каракачанов и Захариева. Нищо няма да се срине, въпросът е да се върши работа. Защото и без единия, и без другия вицепремиер коалицията може да върви напред“, коментира Сидеров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

Волен Сидеров, „Атака“: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

17 Ноември 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен. Това каза по време на брифинг председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Но основното е, че очаквам от членовете на коалиционния съвет - Борисов, Цветанов, Каракачанов, а и от самия Симеонов, да ми кажат: „Волене, извинявай, беше прав, когато не те послушахме преди един месец“. Тогава единствено аз казах, че с голямата гавра, която Симеонов направи с недопустимото изречение към майките на деца с увреждания, цивилизованият начин е подаване на оставка – казах го това. Но не, тогава приеха, че няма да се подава оставка, той самия не искаше, и Каракачанов не искаше, а Борисов каза, че всички от патриотите трябва да са съгласни. Защо трябваше да мине тази вълна от протести? Защо трябваше да се повтори старата българска приказка за стоте тояги, солта и жълтиците накрая“, каза още Сидеров.
Той посочи, че оставката е закъсняла и на фона на едно натрупано възмущение от заинатяване. „Защото това беше на инат да стоиш на власт“, заяви Сидеров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, политолог: Решението за оставката на вицепремиера Валери Симеонов изчака изтощаването на протестите на майките на деца с увреждания

Първан Симеонов, политолог: Решението за оставката на вицепремиера Валери Симеонов изчака изтощаването на протестите на майките на деца с увреждания

17 Ноември 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Решението за оставката на вицепремиера Валери Симеонов изчака изтощаването на протестите на майките на деца с увреждания. Това каза в седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов. „Валери Симеонов си беше поставил за цел, ако предприема нещо, да го прави след като протестите утихнат, за да не изглежда като направено под натиск. Донякъде успява в това начинание, защото този на майките отмина своя пик. Другите протести го захлупиха. Валери Симеонов изчака, за да може да запази достойнството си. Второто и много важно – той каза: „Аз разговарях с вицепремиера Красимир Каракачанов по темата“. Струва ми се, че Красимир Каракачанов е изиграл известна роля в решението на Валери Симеонов. Не бива да се пропуска и изказването на двама депутати на Валери Симеонов, след което имаше разграничение на представители на ВМРО от начина, по който НФСБ говори за протестите. Това също е била капка, от която прелива чашата. Според мен най-важното е, че Симеонов е чул и общественото мнение“, обясни Първан Симеонов. Той каза още, че протестите на майките на деца с увреждания и опозицията, фиксирайки недоволството върху една личност, направихли услуга на премиера Бойко Борисов, който задоволил всички претенции с премахването на един човек. Според политолога оставките в България обаче не са развръзка на политически сюжети, а са завръзка на съвсем нови. Дългата ръка на ДПС стои зад всичко, което се случва в страната, каза още. Тя цели поставяне на Бойко Борисов в още по-голяма зависимост, премахвайки патриотите или поне основното „анти ДПС“ острие – Валери Симеонов, обобщи Първан Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов:  Валери Симеонов се връща в парламента, ще изчакаме той да предложи кой да го замести

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Валери Симеонов се връща в парламента, ще изчакаме той да предложи кой да го замести

17 Ноември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Валери Симеонов се връща в парламента, ще изчакаме той да предложи вицепремиер. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. „Не искам да коментирам мотивите на Валери Симеонов, той много ясно ги изрази вчера – не желае правителството да бъде атакувано заради него“, обясни Каракачанов. Във връзка с това, че оставката съвпадна със скандала с думите на народния представил Петър Петров от ПГ на „Обединени патриоти“, който е от квотата на НФСБ, вицепремиерът заяви: „Може би думите са провокирали решението му“.
Каракачанов уточни, че не е имало настояване за оставката от страна на премиера Бойко Борисов. „Вчера около 14.00 часа самият Симеонов ми се обади, за да ми каже какво е решил. След това двамата отидохме при премиера и го информирахме за това негово решение. Решението си беше на Симеонов. Той е определил на кого да се обади", поясни той.
По думите му в последните две седмици при гласуването на бюджетите няма проблем с кворума, събира се. „Има опити от страна на БСП и ДПС да саботират работата на парламента и това е повече от очевидно", добави Каракачанов.
„По отношение на напрежението, което се беше създало около Симеонов и майките, би следвало да се тушират нещата. Има и други фактори, които са чисто политически заинтересовани от това нещата да не се получат“, допълни той. „Не съм разговарял с Волен Сидеров. Валери Симеонов се оттегля в лично качество, а не като партия от коалицията“, поясни Каракачанов и допълни, че сега по закон Симеонов се връща в парламента. „От тримата лидери на коалицията единият беше в парламента, сега двама ще са в парламента, надявам се това да стабилизира и засили работата на Парламентарната група. Не сме обсъждали промени в ръководството на парламентарната група", коментира той. „Най-вероятно ще предложим нов вицепремиер, кой ще бъде той е въпрос на обсъждане. Това не е пост, който трябва да определям аз или ВМРО, ще изчакаме Симеонов да предложи нещо или да бъде обсъдено общо в коалицията. Най-вероятно това ще се случи другата седмица, когато бъде приета неговата оставка в парламента", заяви вицепремиерът.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майките на деца с увреждания ще продължат да протестират докато парламентът приеме оставката на Валери Симеонов

Майките на деца с увреждания ще продължат да протестират докато парламентът приеме оставката на Валери Симеонов

17 Ноември 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Майките на деца с увреждания ще продължат да протестират докато парламентът приеме оставката на Валери Симеонов. Това каза на брифинг Вера Иванова - организатор на инициативата „Системата ни убива“ и един от основните участници в протестите за оставката на Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Едно подаване на оставката нищо не означава, затова засега оставаме тук", коментира Иванова. Тя посочи, че протестът е граждански и аполитически. "Палатковият лагер пред парламента остава. Това е първата спечелена битка, но войната остава", каза още Иванова.
Протестиращите майки поискаха и оставката на Адриана Стоименова - зам.-председател на Националния съвет на хората с увреждания. "Ще поискаме отговорност от премиера за нейната оставка", заяви Иванова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, ГЕРБ: Добро е решението за оставката на Валери Симеонов, ситуацията е предизборна и доста политически сили се възползват от всяко недоволство

Йорданка Фандъкова, ГЕРБ: Добро е решението за оставката на Валери Симеонов, ситуацията е предизборна и доста политически сили се възползват от всяко недоволство

17 Ноември 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Добро е решението за оставката на Валери Симеонов, но да не забравяме, че ситуацията е предизборна и доста политически сили се възползват от всяко недоволство. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ Йорданка Фандъкова във връзка с оставката на Валери Симеонов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. На въпрос правилно ли е постъпил Симеонов, Фандъкова заяви: „Това е едно очаквано и добро решение, което да позволи да продължи промяната в законодателството за децата с увреждания, защото това е най-важното. Майките и всички близки очакват по-скоро да се приемат законите, за да се позволи грижата за децата и техният живот да бъдат облекчени. Има заложени средства в бюджета. Нямаше смисъл всичко това да се забавя по една единствена причина. Беше добро решение“.
Относно това закъсняло ли е решението за оставката Йорданка Фандъкова коментира: „Нагнети се напрежение. По-рано трябваше да се получи извинение. Вероятно това щеше да даде повече спокойствие“. „Въпросът е за средата, приемането. Работим по темата от много години. Най-важното е да се работи за приемането в обществото. Всички сме хора, на всеки може да се случи всичко и трябва да се научим да живеем заедно, с помощ към хората, които в момента имат нужда “, добави тя.
„Надявам се с оставката ситуацията да се успокои. Да не забравяме, че ситуацията е предизборна. Доста политически сили се възползват от всяко недоволство и напрежение. Политиците, независимо от позицията им в дадения момент, трябва да търсят решение, а не да се състезават по надговаряне и по-цветен изказ. Това ми липсва и в поведението на опозицията. Не упреквам никого. Ако искаме да вървим напред трябва да имаме предложение. Да, критика категорично, защото много неща могат да се случат по- по-добър начин, но аз не чувам кой е той“, каза още Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Оставката на Валери Симеонов не ме изненада, коалиционното споразумение с „Обединени патриоти“ не се променя

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Оставката на Валери Симеонов не ме изненада, коалиционното споразумение с „Обединени патриоти“ не се променя

17 Ноември 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Валери Симеонов не ме изненада, коалиционното споразумение с „Обединени патриоти“ не се променя. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов в предаването „Тази събота“ по бТВ. На въпрос счупва ли се правителството след оставката на Валери Симеонов, ако може да се позовем на думите на премиера Бойко Борисов в края на октомври, Цветанов коментира: „Тези думи на премиера бяха ако ние като коалиционни партньори настояваме за неговата оставка. Тогава може би щеше да се счупи правителството и цялостната конструкция“. „Вчерашният акт на Валери Симеонов е след съгласуване с неговата Парламентарна група и коалиционните му партньори в малката коалиция. Убеден съм, че това, което ще продължим да правим е да изпълним ангажимента си към майките на деца с увреждания“, обясни той. Цветанов припомни, че на второ четете в социална комисия е приет Законът за хората с увреждания. „Сега в момента изпълняваме втория си ангажимент за Закона за личната помощ. Това ще продължи“, каза още той.
„Оставката на Валери Симеонов не ме изненада, защото в последните няколко дни самият той е имал подобни изказвания в по-тесен формат. Казвал е, че за него властта не е всичко“, заяви Цветанов. На въпрос тежал ли е Валери Симеонов като воденичен камък, Цветанов обясни: „При всички положения се фокусира едно по-голямо внимание към коалицията и по-специално към Валери Симеонов“. Според Цветанов този акт ще успокои обстановката. „Когато има напрежение не е продуктивна и законодателната и изпълнителната власт. От ситуацията правителството излиза по-работоспособно“, уточни той.
„Ще трябва да продължим да работим с Валери Симеонов, защото е лидер на една от формациите, с които формираме коалиционното си споразумение. Убеден съм, че с действията си, а не с изказванията, е допринасял за достатъчно добра работоспособност в политиките, които сме успели да реализираме в настоящия момент“, поясни той. Цветанов допълни, че дали НФСБ ще издигне номинация за мястото на Симеонов е решение на малката коалиция и да бъде предложено на коалиционен съвет на ГЕРБ и ОП.
По думите му оставката няма да всее напрежение в малката коалиция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майките на деца с увреждания ще дадат пресконференция във връзка с оставката на Валери Симеонов

Майките на деца с увреждания ще дадат пресконференция във връзка с оставката на Валери Симеонов

17 Ноември 2018 | 07:04 | Агенция "Фокус"
София. От 09.15 часа пред Министерски съвет пресконференция ще дадат организатора на инициативата „Системата ни убива“ - Вера Иванова и основните участници в протестите за оставката на Валери Симеонов. Това съобщават от инициативата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка (ОБЗОР)

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка (ОБЗОР)

16 Ноември 2018 | 22:08 | Агенция "Фокус"
София. Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика - Валери Симеонов в кабинета „Борисов 3“ подаде оставка. Това се случи след 26 дни протести на майките на деца с увреждания след негово изказване от 19 октомври. Тогава той заяви: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Още същата вечер, след като Симеонов подаде оставката си, министър-председателят Бойко Борисов я прие.
В свое изявления в Министерския съвет вицепремиерът мотивира решението си, като посочи, че то е лично. Според него обаче става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението. "Не става въпрос за моята личност, не става въпрос за партията, на която съм ръководител, а за управлението на България“, каза той и призова да се види дали след оставката му ще продължат протестите и с какви претенции. „Разбирам, че не съм добре приет в медийното пространство, тъй като не съм стандартен политик. Смятам, че трябва да се казва истината, човек трябва да е честен, да е последователен, деен и ефективен във всяко нещо, което се захване. Няма никаква драма в това. Правя това, което ми диктува моята съвест. Не го правя под никакъв натиск. На въпроса дали ми е казал Борисов – няма такова нещо. Решението съм го взел в петък следобед, след като съм го консултирал с моята група“, обясни Симеонов.
Той подчерта обаче, че борбата продължава и основанието за радост у неговите опоненти е преждевременно. Според Симеонов от медийната кампания срещу него се възползват определени политически сили. По думите му тази кампания се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението, а това не може да си го позволи, тъй като управлението на страната е изключително успешно. „Не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки условия, предпоставки за обществени настроения, протести и атаки не само от опозицията, а и от извънпарламентарни партии и цели групи на обществото“, допълни още вицепремиерът в оставка. Той уточни, че е заел този пост само защото са настоявали неговите партньори и никога не е поставял условията да бъде назначаван за такъв.
Валери Симеонов направи равносметка за изминалата година и половина с думите: „Дай Боже всекиму“. Като постижения той открои: завършването на защитното оградно съоръжение по границата с Турция, обявяването му за обект от национално значение, осигуряването на неговата поддръжка, обезпечаването на вземане на решение от МС за изграждане на втори лифт на Банско, прокарването на решение в ЮНЕСКО, което промени тотално предварителното му решение за изграждането на този лифт, създаването на работна група за Витоша, решаването на конфликтите в Асеновград, осигуряването на бизнеса с работна ръка чрез промяна на Закона за трудовата миграция и мобилност, както и промяна на условията за получаване на синя карта и предварителната работа по Закона за българското гражданство и Закона за чужденците, осигуряването на ежеседмична връзка между София и Одеса, даващо възможност на сънародниците ни да работят и учат в Украйна, както и обезпечаване на средства за български културен дом в Будапеща. „Няма да ви споменавам за добре известните акции, свързани с обезпечаване на нормални условия за туризъм в България, които са свързани с прилагането на сега действащия закон за шума и създаването на нова законова база“, каза още Симеонов и отчете и водонсабдяването на КПП „Калотина“ и редицата законови инициативи, свързани със Закона за шума, Закона за хазарта и Закона за местните данъци и такси.
Агенция „Фокус“ припомня: Преди около месец изказване на вицепремиера Валери Симеонов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество предизвика остра реакция на майки на деца с увреждания. Тогава вицепремиерът посочи: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Става въпрос за Закона за хората с увреждания, който тристранният съвет подкрепи частично на 16 октомври. Законодателното предложение не беше прието от работодателите и КТ „Подкрепа“. Положително становище изказаха от КНСБ. Майките на деца с увреждания от палатковия лагер пред парламента влязоха в сградата и настояха вицепремиерът Валери Симеонов да се извини и да подаде оставка. Майките бяха в пленарна зала на разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“. От БСП подкрепиха искането на майките за оставката на Валери Симеонов. „Вицепремиерът Валери Симеонов не може да остане повече на поста си заради думите си за майките на деца с увреждания“, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. От Брюксел министър-председателят Бойко Борисов се извини от името на правителството за казаното от вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания. „Има една приказка език мой – враг мой. Такъв език е недопустим и се разграничавам от него. Крайно време е всеки да си мери думите“, заяви премиерът и допълни, че това касае както опозицията, така и хората в управляващата коалиция. След призивите за оставката му, вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че с децата инвалиди се спекулира. „Знам, че истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума“, обяви той. Симеонов обясни, че с изказването си е имал предвид, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. „Маските паднаха, в общ хор реват БСП, АТАКА, някои лидери на протеста на майките и всякакви политически маргинали“, отбеляза още Валери Симеонов. На 20 октомври партия НФСБ излезе с позиция, в която застана зад своя лидер и заяви, че е позорно да се използват деца с увреждания за постигане на комерсиални политически цели.
На 24 октомври вицепремиерът Валери Симеонов се извини на майките на деца с увреждания след извънреден Коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в Министерския съвет. Симеонов подчерта, че по никакъв начин не е целял да обиди, когото и да било. По думите му на проведения коалиционен съвет при министър-председателя е бил обсъден въпросът, свързан с медийната кампания по повод негово изявление и ежедневните протести пред Министерския съвет. Симеонов обясни, че в тази връзка по настояване на коалиционния съвет той поднася своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от неговото изказване в интервю пред телевизия СКАТ, където заявява, че законът за лица с увреждания е започнат като „опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Извинението си Симеонов поднесе минути, след като в телевизионно интервю заяви, че няма да се извини, тъй като от него се иска не извинение, а оставката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Сигурен съм, че оставката на Валери Симеонов му е поискана и наложена, а не е по негово усмотрение, както той обяви

Юрий Асланов, социолог: Сигурен съм, че оставката на Валери Симеонов му е поискана и наложена, а не е по негово усмотрение, както той обяви

16 Ноември 2018 | 21:58 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм сигурен, че оставката на Валери Симеонов му е поискана, наложена, не е по негово усмотрение, както той обяви. Това каза за Агенция „Фокус“ социологът Юрий Асланов във връзка с оставката на вицепремиера Валери Симеонов.
„Оставката хвърли някакъв спасителен пояс на правителството, но аз лично не вярвам, че това по някакъв начин ще успокои страстите и ще доведе до намаляване на напрежението или до задържането на спада на доверието към този кабинет“, обясни той. Според него е ясно, че доверието към управлението в страната ще продължи да спада.
„Още когато беше събитието с въпросното злощастно изявление, аз бях убеден, че ще се стигне до оставка. След това обаче, започнах да губя тази увереност, заради твърдата позиция на г-н Симеонов, правителството и на премиера. Последните дни протестите ескалираха и придобиха съвсем различно съдържание и мащаб от „Лозунгът "Оставка на Симеонов", еволюира на „Оставка на правителството“. Нещо, което няма как да не притесни премиера и управляващата партия. Те вероятно са направили анализ и са решили, че на толкова фронтове не могат да воюват, а и г-н Симеонов непрекъснато предизвикваше протестиращите, както и хората от неговото обкръжение - неговата партия. Логично се стигна до неговата оставка. Аз съм сигурен, че тя му е поискана, наложена, не е по негово усмотрение, както той обяви“, коментира социологът.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Валери Симеонов е срам за българската политика, човек с такъв манталитет няма място във властта

Румен Петков, АБВ: Валери Симеонов е срам за българската политика, човек с такъв манталитет няма място във властта

16 Ноември 2018 | 21:52 | Агенция "Фокус"
София. Валери Симеонов е срам за българската политика. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на АБВ Румен Петков за подадената оставка на вицепремиера Валери Симеонов. „При структурирането на правителството единствено ние от АБВ предупредихме, че човек с такъв манталитет няма място във властта. Да влачиш възрастни женици по границата не е повод да ставаш член на кабинет“, заяви той. „Заради някакъв имагинерен политически баланс той получи поста вицепремиер“, коментира Румен Петков. „Като гледам жалката му физиономия тази вечер по медиите очевидно е притиснат да си подаде оставката. За този човек властта е начин на съществуване“, обяви председателят на АБВ. „България спечели. АБВ за пореден път показа, че силата на морала продължава да има стойност, горди сме с това“, посочи Румен Петков. „Жалко за времето, в което този човек демонстрираше пред младите български мъже и жени, че да си арогантен, нагъл, вандал и циник е повод да бъдеш член на правителството“, допълни той. „АБВ победи, моралът победи. Въпросът е да съумеем да структурираме начин на поведение в държавата, който да бъде полезен за всички граждани, в това число и за хората с увреждания. Длъжници сме им“, обясни Румен Петков. „Имахме среща с ръководството на КНСБ и с Пламен Димитров. Обсъждахме специално този въпрос. Мисля, че предложенията, които направихме бяха чути от синдиката по силен и убедителен начин. Ще разчитаме на тяхната подкрепа“, каза още председателят на АБВ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: С оставката си Валери Симеонов смъква сериозен товар от управлението заради натиска, който протестите упражняват

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: С оставката си Валери Симеонов смъква сериозен товар от управлението заради натиска, който протестите упражняват

16 Ноември 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. С оставката си Валери Симеонов смъква сериозен товар от управлението заради натиска, който протестите упражняват. Това каза за Агенция „Фокус“ зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов за подадената оставка на вицепремиера Валери Симеонов. „Оставката на вицепремиера Валери Симеонов е личен акт. Според мен това е изключително мъжка постъпка“, заяви той. „Мога само да изкажа уважението си към Валери Симеонов“, коментира Искрен Веселинов. В отговор на въпрос имало ли е среща на малката коалиция преди вицепремиерът Симеонов да подаде оставка, той обясни: „Не е имало среща на малката коалиция преди подаването на оставката. Имаше лична среща между Красимир Каракачанов и Валери Симеонов преди да вземе решението си“. Попитан предстои ли среща след подадената оставка, Искрен Веселинов посочи: „Не е коментирано и не е мислено за такава. Предполагам в понеделник ще се развият нови сюжети“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов, политолог: Оставката на Валери Симеонов е закъсняла и никой няма да спечели от нея, защото започналите процеси са необратими

Проф. Александър Маринов, политолог: Оставката на Валери Симеонов е закъсняла и никой няма да спечели от нея, защото започналите процеси са необратими

16 Ноември 2018 | 21:26 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Валери Симеонов е закъсняла и никой няма да спечели от нея, защото започналите процеси са необратими. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. Той допълни, че тя вече няма отношение към съществуването на правителството и управлението, в политиката решенията трябва да се взимат навреме. Според него тази оставка няма да повлияе на протестите, тъй като хората, излезли по улиците, имат съвсем други искания. „Свикването на Велико народно събрание и промяна на Конституцията е възможно решение, но подобна стъпка трябва да бъде добре обмислена“, каза още политологът. „И най-вече трябва да се каже какво точно е необходимо да се промени в една нова Конституция. И това трябва да премине през един демократичен процес. Ясно е, че като се свика Велико народно събрание, ще има избори. На тези избори ще се явят различни партии и движения, като те трябва да заявят пред обществото какво искат да се промени“, обясни проф. Александър Маринов. Той добави, че „улицата“ е метафора на надеждата ни за развитие, но не е достатъчна, защото „улицата“ не може да пренапише Конституцията. „Нещата могат да се случат и много по-лесно – нужно е единствено всеки, който е получил от народа публична власт, да я отчита и да носи отговорност за нея подобаващо“, коментира проф. Маринов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, политолог: Оставката на Валери Симеонов е надеждата на Борисов, че по този начин, балонът на ГЕРБ ще полети по-нависоко

Първан Симеонов, политолог: Оставката на Валери Симеонов е надеждата на Борисов, че по този начин, балонът на ГЕРБ ще полети по-нависоко

16 Ноември 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Валери Симеонов е надеждата на Борисов, че по този начин, балонът на ГЕРБ ще полети по-нависоко, след като от него се хвърли този чувал с пясък. Това каза за Агенция„Фокус“ политологът и директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов във връзка с оставката на вицепремиера Валери Симеонов.
“Господин Валери Симеонов изгуби доста имидж, и както по наши данни посочихме, той се превърна в тежест на управлението. Въпреки, че г-н Симеонов нямаше предвид това, което се тълкуваше, той говори по начин, по който в политиката трябва да понесеш някакви последствия. По-важното е, че така се случи, че цялото негодувание се фиксира върху него и Борисов получи възможност с едно точно действие да свали напрежението“, посочи той. Според него след като всички се фиксират върху един човек, а не в правителството, в политиките, в цялостната ситуация в страната, за премиера Бойко Борисов става по-лесно. „Трудно е махането на въпросния човек, зависи от коалиционните договорки, но все нещо ще успее да го придума. След като един човек е проблемът, то този човек може да се махне“, обясни Първанов. На смята ли, че с оставката на Валери Симеонов ще стихне общественото недоволство към управлението на страната, той отговори: „През 2013 година си спомняме, когато имаше обществени протести, пак беше дадена една глава, това беше главата на Дянков и тогава струва ми се, че това още повече настърви протестите. Да видим сега какво ще се получи“.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депозирани оставки в кабинета „Борисов 3“ (Справка Агенция „Фокус“)

Депозирани оставки в кабинета „Борисов 3“ (Справка Агенция „Фокус“)

16 Ноември 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Фокус“ публикува справка на случаите, в които министри от третия кабинет с министър-председател Бойко Борисов са депозирали своята оставка.

16 ноември 2018 г.
Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика - Валери Симеонов в кабинета „Борисов 3“ подаде оставка, след 26 дни протести на майките на деца с увреждания след негово изказване от 19 октомври. Тогава той заяви: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Още същият ден, в който Симеонов подаде оставка, министър-председателят Бойко Борисов я прие.

31 август 2018 г.
Трима министри - Ивайло Московски (министър на транспорта), Николай Нанков (министър на регионалното развитие) и Валентин Радев (министър на вътрешните работи) подават оставки. С този свой акт тримата министри поемат отговорност за трагичната катастрофа край Своге на 25 август, отнела 20 живота. Вината на тримата министри се дължи на това, че не са взели мерки, за да предотвратят инцидента. Оттеглянето им е поискано от премиера по време на извънредното заседание на правителството.

11 юни 2018 г.
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подав оставка. Като мотив за това той изтъква невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. Оставката е приета от министър-председателя Бойко Борисов след разговор между двамата. Ден по-късно премиерът съобщава, че Петков остава на министерския пост, защото той се справя добре и майките на децата с увреждания го харесват. Борисов отбелязва, че в тази сфера следват палатков след палатков лагер.

23 февруари 2018 г.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обявява, че ще депозира своята оставка ден, след като става ясно, че чешката компания ЧЕЗ е взела решение да продаде бизнеса си у нас на българската компания „Инерком България“. В медиите се появява информация, че министър Петкова е кума на Гинка Върбакова, която ръководи фирмата, която иска да закупи бизнеса на ЧЕЗ, което министърът опровергава. В крайна сметка Петкова депозира своята оставка след разговор с премиера Борисов с мотива, че не иска да има каквито и да е съмнения при провеждането на сделката с продажбата на бизнеса на ЧЕЗ. В средата на март Коалиционният съвет не прие, че има основание за оставката на Теменужка Петкова и тя остана на поста енергиен министър.

30 октомври 2017 г.
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подава оставка, която премиерът Бойко Борисов приема. Решението на Петров идва ден, след като е излъчено медийно разследване, уличаващо министъра, че като шеф на ВМА е сключил договори за близо 1,6 млн. лв с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. Единствените две поръчки, печелени от въпросната фирма, са били само във ВМА и само по времето на Николай Петров. Обществените поръчки са спечелени от компанията, която даже не е била регистрирана по БУЛСТАТ. Случаят е отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кой е Валери Симеонов? (Справка Агенция „Фокус“)

Кой е Валери Симеонов? (Справка Агенция „Фокус“)

16 Ноември 2018 | 20:35 | Агенция "Фокус"
София. Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика - Валери Симеонов в кабинета „Борисов 3“ подаде оставка, след 26 дни протести на майките на деца с увреждания след негово изказване от 19 октомври. Тогава той заяви: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“.

Валери Симеонов е роден е на 14 март 1955 г. в град Долни чифлик, област Варна. Председател е на ПП НФСБ и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“.
През 2017 г. е избран за народен представител от листата „Обединени патриоти“.
През 2014 г. също е избран за народен представител от „Патриотичен фронт“.
След местните избори през 2007 г. е избран от листата на партия „Атака“ за общински съветник в Бургас, в коалиция с партия ГЕРБ, става председател на Общинския съвет. През януари 2009 г. подава оставка като председател на Общински съвет Бургас, заради гласуваното от мнозинството общински съветници решение да бъде изградена джамия в „Меден Рудник”.
На 24 януари 1994 г. стартира телевизия СКАТ с първата новинарска телевизионна емисия.
През 1992 г., заедно с Антон Ангелов започва да изгражда кабелна телевизия в жилищен комплекс „Меден рудник“ в Бургас.
През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната телевизионна мрежа в жилищен комплекс „Меден рудник“.
Започва работа по разпределение като помощник-технически ръководител в „Трансстрой”, след това работи в отдела по реконструкции на Летище Бургас и в кораборемонтния завод „Драгни Недев“. Три години плава в Атлантическия океан с траулери на „Океански риболов“, като електромеханик.
Валери Симеонов електроинженерство във ВМЕИ – София. Възпитаник е на ямболската математическа гимназия, която завършва с пълно отличие.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Моята равносметка за изминалата година и половина – Дай Боже всекиму

Вицепремиерът Валери Симеонов: Моята равносметка за изминалата година и половина – Дай Боже всекиму

16 Ноември 2018 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. Моята равносметка за изминалата година и половина – Дай Боже всекиму. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще си позволя да бъда малко досаден, да ви кажа още няколко изречения, които вероятно не ви интересуват. За мен те са важни, защото това са нещата, които съм успял за година и половина с личните си усилия и с усилията на моя кабинет, и моите колеги народни представители да прокарам. Първо завършването на защитното оградно съоръжение по границата с Турция. Обявяването му за обект от национално значение, което беше много важно. Осигуряването на неговата поддръжка, което също е много важно. Обезпечаването на вземане на решение от МС за изграждане на втори лифт на Банско. Прокарването на решение в ЮНЕСКО, което промени тотално предварителното решение на ЮНЕСКО за изграждането на този лифт. Сега чакаме решението на петчленния състав на ВАС. Дай Боже да бъде положително. Създаването на работна група за Витоша също беше моя инициатива. Дай Боже и там да има положително развитие. Това са лично мои инициативи“, каза той. По думите му решаването на конфликтите в Асеновград и махалата е доказал, че конфликтите могат да бъдат решавани. Симеонов изброи осигуряването на бизнеса с работна ръка чрез промяна на Закона за трудовата миграция и мобилност, както и промяна на условията за получаване на синя карта и предварителната работа по Закона за българското гражданство и Закона за чужденците. Симеонов отчете и осигуряването на ежеседмична връзка между София и Одеса, даващо възможност на сънародниците ни да работят и учат в Украйна, както и обезпечаване на средства за български културен дом в Будапеща. „Няма да ви споменавам за добре известните акции, свързани с обезпечаване на нормални условия за туризъм в България, които са свързани с прилагането на сега действащия закон за шума и създаването на нова законова база“, каза още Симеонов. Той отчете и водонсабдяването на КПП „Калотина“ и редицата законови инициативи, свързани със Закона за шума, Закона за хазарта и Закона за местните данъци и такси.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Борбата продължава - основанието за радост у моите опоненти е преждевременно

Вицепремиерът Валери Симеонов: Борбата продължава - основанието за радост у моите опоненти е преждевременно

16 Ноември 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. Борбата продължава - основанието за радост у моите опоненти е преждевременно. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Според Симеонов от медийната кампания срещу него се възползват определени политически сили. По думите му тази кампания се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението. Това не мога да си го позволя“, заяви Симеонов. Според него управлението на страната е изключително успешно. „Не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки условия, предпоставки за обществени настроения, протести и атаки не само от опозицията, а и от извънпарламентарни партии и цели групи на обществото“, допълни още вицепремиерът в оставка. Той уточни, че е е заел този пост само защото са настоявали неговите партньори.
„Никога не съм поставял условията да бъда назначаван за такъв“, допълни той. „От този пост не съм си и помислял, че въобще по принцип може да вляза в изпълнителната власт да вадя някакви облаги. Към настоящия момент считам, че най-правилната постъпка и от морална гледна точка е да не създавам проблеми на правителството на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ“, допълни още Симеонов. Той уточни, че целта на неговата оставка е да лиши част от основанията за протести.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на вицепремиера Валери Симеонов

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на вицепремиера Валери Симеонов

16 Ноември 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на вицепремиера Валери Симеонов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Хайде сега да видим след като вицепремиерът Симеонов си подава оставката дали ще продължат протестите и с какви претенции

Вицепремиерът Валери Симеонов: Хайде сега да видим след като вицепремиерът Симеонов си подава оставката дали ще продължат протестите и с какви претенции

16 Ноември 2018 | 20:03 | Агенция "Фокус"
София. Хайде сега да видим след като вицепремиерът Симеонов си подава оставката дали ще продължат протестите и с какви претенции. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбирам, че не съм добре приет в медийното пространство, тъй като не съм стандартен политик. Смятам, че трябва да се казва истината, човек трябва да е честен, да е последователен, деен и ефективен във всяко нещо, което се захване. Няма никаква драма в това. Правя това, което ми диктува моята съвест. Не го правя под никакъв натиск. На въпроса дали ми е казал Борисов – няма такова нещо. Решението съм го взел днес след обяд, след като съм го консултирал с моята група“, каза още Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Решението за оставката е лично - става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството

Вицепремиерът Валери Симеонов: Решението за оставката е лично - става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството

16 Ноември 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
София. Решението за оставката е лично - става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му тази кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението. "Не става въпрос за моята личност, не става въпрос за партията, на която съм ръководител, а за управлението на България“, каза още той.
„Благодаря за вниманието от ваша страна. Повиках ви, за да обявя пред вас моето лично решение да подам оставка в качеството си на вицепремиер на Република България в коалиционното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, допълни той.
„Причините са продължаващата медийна кампания, особено от последните два дена, в която като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен, по повод изявлението ми за протестите пред МС, се поставя акцент не върху моята личност, а и върху народни представители от НФСБ“, допълни той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов е подал оставка

Вицепремиерът Валери Симеонов е подал оставка

16 Ноември 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Валери Симеонов е подал оставка. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от правителствената информационна служба.
Очаква се изявление в Министерския съвет.
Очаквайте подробности.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Премиерът Бойко Борисов вече втора седмица не идва в парламента, за да отговори на въпроса какви правомощия е прехвърлил на Валери Симеонов относно агенциите

Антон Кутев, БСП: Премиерът Бойко Борисов вече втора седмица не идва в парламента, за да отговори на въпроса какви правомощия е прехвърлил на Валери Симеонов относно агенциите

16 Ноември 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов вече втора седмица не идва в парламента, за да отговори на въпроса какви правомощия е прехвърлил на Валери Симеонов относно агенциите. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев oт трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Преди вече повече от две седмици съм задал въпрос към министър-председателя Бойко Борисов. Миналата седмица получихме искане за отлагане на отговора с една седмица и до днес беше логично той да отговори – като не иска миналата седмица, да дойде тази. Но тази седмица бил в чужбина и не можел да отговори. Като не може и тази седмица, защо не ми отговори миналата? Аз знам защо – защото не иска да отговаря“, каза Кутев.
Той обясни, че въпросът е прост. „И той е какви точно правомощия е прехвърлил министър-председателят на вицепремиера Валери Симеонов по отношение на агенциите – включително и тази за българите в чужбина. Защото очевидно Валери Симеонов не е разбрал, че има отговорности. Той самият казва, че има само координационни функции. А очевидно някой контролира тази агенция – дали е премиерът, дали е вицепремиерът… Хайде, да се разберем кой я контролира. Това е въпрос, на който министър-председателят не иска да отговаря, затова миналата седмица го отложи с една седмица, ясно знаейки, че днес няма да дойде. Искам председателят на парламента да разбере дали изобщо ще дойде и дали ще има министър-председател оттук нататък“, заяви Кутев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Винаги ще бъда на страната на гражданите, действията на управляващите оттук нататък имат една цел - да не загубят властта, с която са се сраснали

Президентът Румен Радев: Винаги ще бъда на страната на гражданите, действията на управляващите оттук нататък имат една цел - да не загубят властта, с която са се сраснали

16 Ноември 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Българите ясно осъзнават, че всички действия и извинения на властта оттук нататък имат една цел - да не загубят властта, с която са се сраснали. Това каза пред журналисти президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев след тържественото събрание във Военната академия „Г.С.Раковски“ по повод празника на Сухопътни войски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Президентът не може да иска оставки на когото и да е. Винаги ще бъда на страната на гражданите. Те виждат, че не са приоритет за сегашното управление и то губи доверието им“, заяви той. „Според мен е важно всяка власт, независимо дали сегашната или следващата, ясно да разбере, че няма да може да управлява по досегашния начин“, коментира Румен Радев. „Българите все по-решително и организирано ще търсят правата си, защото се измерват не само с миналото, а и с държавите около нас“, обяви държавният глава. Според него протестите са закономерни и основателни.
Попитан каква трябва да бъде реакцията по повод думите на депутата от „Обединени патриоти“ Петър Петров за децата с увреждания, Румен Радев каза: „Вече изразих мнението си по тази тема. Правителството трябва да реагира, коалицията трябва да реагира. За мен такива изказвания категорично са недопустими от управляващи“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Неясни и неартикулирани са протестите на гражданите в страната

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Неясни и неартикулирани са протестите на гражданите в страната

16 Ноември 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Неясни и неартикулирани са протестите на гражданите в страната. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов. От гледна точка на изпълнителната власт той обясни, че е важно да не се влиза в дребни теми за разговор, а за размяната на различни реплики от властта, доц. Гълъбов определи за губене на енергия и време. “Протестът сам по себе си е крайна форма, ако си изчерпал всички предишни варианти. В конкретния случай, това което виждаме не е граждански протест. Това е недоволство на поданици на държавата, които искат държавата да им даде. Ако тези групи от хора бяха участвали в обсъжданията на Законопроекта за горивата, бяха изразявали мнения, бяха писали становище, ако бяха изчерпали всички възможности да повлияят върху тази политика и въпреки всичко имаха насреща си една непреклонна държава, тогава този протест щеше да бъде ясен. Никой нямаше да се пита кой протестира и за какво протестира. Така че границата между поданика и гражданина е тук. Гражданинът знае, че той е част от управлението, а не че има едни лоши „те“, които взимат от него, горкия, беден човек“, обясни доц. Антоний Гълъбов. Той каза още, че най-добрият ход на Правителството в момента би бил да формулира ясни цели, а не да влиза в неформален разговор с протестиращите. Според политолога настоящото състояние на публичната среда и политическият процес се дължи на това, че след края на председателството на страната ни Правителството се забави да формулира нови цели и да мобилизира усилията си при изпълнение на нови задачи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Дончев: Горивата може да е поевтинеят с повече от 5 ст. на литър

Вицепремиерът Дончев: Горивата може да е поевтинеят с повече от 5 ст. на литър

16 Ноември 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Пет различни предложения за намаляване на цените на горивата са били обсъдени на срещата с петролната асоциация. Това каза вицепремиерът Томислав Донев в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. Той коментира, че ако се вземат достатъчно мерки, понижаването на цените на бензина и дизела може да е с повече от 5 стотинки на литър. Част от идеите, обаче, предполагали законодателни промени и тепърва ще се анализират.
„Обяснения има всякакви. Но при тази ситуация, при която исканията, питанията и недоволството са насочени срещу цените на бензина, аз поканих Петролната и газовата асоциация, която обединява вносители, производители и търговци на горива да проведем разговор. Ако има истинска конкуренция, това означава, че цените са реални”, обясни Дончев.
„Факт е, че в България поддържаме минимален акциз на горивата, ставката на ДДС не е от високите в Европа, факт е, че цената на горивата не зависи от благосъстоянието на държавите, това са борсови стоки. Факт е, че на бензиностанциите цената е по-ниска, отколкото в редица други държави членки на ЕС. Наред с това е факт, че очакванията на българите са при ниски ставки на акциза и на ДДС цените да са още по-ниски”, коментира още вицепремиерът.
Ако не се въведе данъка за старите коли, няма да се случи нищо фатално, каза вицепремиерът Томислав Дончев.
„Очакваните приходи от него не са някаква впечатляваща сума. При всички случаи става дума за под 20 млн. лв. на година, като тези пари няма да постъпят в държавния бюджет, а в общинските”, добави той.
Вицепремиерът коментира и протестите. Той подчерта, че всеки има право да изрази мнението си и гнева си, но не трябва да се нарушава конституционния ред: „Ние трябва да изберем какво искаме. Искаме ли малко повече сигурност на пътя, искаме ли да предприемем някакви мерки въздухът да е по-чист. Този данък няма да реши проблемите сам по себе си. Необходими са комплексни мерки. С учудване забелязвам как може да има два паралелни протеста – дните да протестират срещу данъка, а на една седмица отстояние да се протестира за чистия въздух. Данъкът не е само приход, той е и стимул. Димът от един стар дизелов автомобил е директно вреден за здравето. Там има канцерогенни компоненти”.
Дончев коментира още, че в момента няма предпоставка за оставка на правителството и предсрочни избори. „От гледна точка на парламентарна аритметика – предпоставки за предсрочни избори няма. За мен лично изпълнението на задълженията в Министерски съвет е доколко има полза и доколко има смисъл. Аз лично ще работя, докато усещам полза и смисъл от работата си”, каза Дончев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Томислав Дончев: Държавата не може да държи сметка на компаниите за цените на горивата, несериозно е да се каже, че те продават на загуба

Вицепремиерът Томислав Дончев: Държавата не може да държи сметка на компаниите за цените на горивата, несериозно е да се каже, че те продават на загуба

16 Ноември 2018 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. Държавата не може да държи сметка на компаниите за цените на горивата, несериозно е да се каже, че те продават на загуба. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Протестът си е законно право на гражданска изява, защото всеки, който има искания, има право да го изяви. И да се протестира не е незаконно. Друг е въпросът, че спиране на движението по магистрали е нарушение на закона. Но е гражданско право да си недоволен и да обвиняваш правителството. И искам да призова всички, които протестират – нека да изявяват исканията си, но да не пречат на другите“, каза още Дончев.
Във връзка с президентското вето той коментира, че ако не се въведе увеличаването на данъка върху старите автомобили, няма да се случи нещо фатално. „Очакваните приходи от него не са впечатляваща сума. Но трябва да проведем сериозно разговор – какво правим с чистотата на въздуха и как ще я опазим. Този данък няма да реши проблема сам по себе си, но трябва да се тръгне отнякъде. Данъкът не е само приход, той е стимул - ако притежаваш примерно 6000 лв., да избереш да си купиш по-малък автомобил, а не стар и голям“, обясни вицепремиерът.
Във връзка с темата за цените на горивата Дончев коментира, че е факт, че в България ставките и ДДС не са от високите в ЕС. „Факт е и че цената на горивата не зависи от благосъстоянието на държавата. Факт е и че очакванията на българите са при ниски ставки на акциза и ДДС цените да са по-ниски. Факт е и че по отношение на ценообразуването българските потребители имат редица подозрения. Но при тази ситуация, където недоволството и питанията са насочени към цените на горивата, поканих представители на тези компании за разговор. Несериозно е да се каже, че те продават горивата едва ли не на загуба. Но държавата не може да им държи сметка за цените. Въпросът е, че ако има истинска конкуренция, това означава, че цените са реални“, каза още Дончев и посочи, че в България има такава.
Вицепремиерът коментира, че за последните години Комисията защита на конкуренцията стартира няколко секторни анализа на пазара за горива и ако открие нарушения, има право да налага глоби.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството и представители на Българската петролна и газова асоциация обсъдиха мерки за намаляване на цените на горивата (ОБЗОР)

Правителството и представители на Българската петролна и газова асоциация обсъдиха мерки за намаляване на цените на горивата (ОБЗОР)

15 Ноември 2018 | 21:49 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Томислав Дончев и представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) проведоха работна среща, на която бяха обсъдени мерки за намаляване на цените на горивата и за по-голяма прозрачност в бранша.
Членовете на Асоциацията заявиха, че бидейки български предприятия, които работят от десетилетия и ще продължат да работят в България, са съпричастни към проблемите на българските граждани, които са и техни клиенти. Като едни от най-големите инвеститори в България, петролните компании напълно разбират отговорността си пред потребителите на горива в страната. Осъзнавайки сложността на момента, фирмите от бранша работят и ще продължат да работят с минимална печалба.
Изхождайки от положителния опит в някои европейски държави – например Австрия и Германия, Асоциацията предложи чрез промяна в режима през зимния период да се спре влагането на биодобавка, тъй като тя е двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво. Това може да стане, без да се нарушава общото задължение на България в изпълнение на своите цели за влагане на биокомпоненти, произтичащи от европейското законодателство. Компаниите, членове на БПГА, са готови да обсъждат промяна на корпоративните си стандарти с цел намаляването на разходите за издръжка.
Другите възможни мерки предвиждат намаляване на персонала в бензиностанциите, както и публично обявяване на цените. На срещата бяха предложени и мерки с цел по-голяма прозрачност на бранша. БПГА потърси съдействие от правителството за разговори с Комисията за защита на конкуренцията, така че фирмите да могат да публикуват себестойността на продуктите си, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т. нар. ведомствени бензиностанции.
БПГА предлага също така при извършване на проверки от страна на държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили. „Това би могло да бъде интерпретирано и като мярка, която дава шанс на различни търговци да се сговарят по-лесно за цени. Няма безспорна мярка – дайте ни време”, заяви Томислав Дончев.
След срещата вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че КЗК е независим, контролен, регулаторен орган и е много нехигиенично, ако не е и незаконно държавата да му казва какво да прави. Според него идеята да се обявяват цените на уебсайт звучи много добре. Това е вид мярка в насока за повишаване на прозрачността. Според него предложението да отпадне биодобавката през зимния сезон няма да наруши задълженията на България, но ще оскъпи цената през лятото.
До няколко дни вицепремиерът Томислав Дончев очаква позицията на ресорните министерства по мерките предложени от петролната и газова асоциация.
Въпреки разговорите за намаляване цените на горивата, протестите в страната продължават. В четвъртък недоволството си изразиха жителите на Перник, Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново и Стара Загора и др. Жителите на Перник за четвърта вечер блокираха за няколко часа движението по АМ „Люлин“ и пътен възел „Даскалово“. Излезлите на улицата във Варна спряха движението по Аспаруховия мост, а десетки автомобили останаха в образувалото се задръстване близо час. В Добрич се проведе автошествие под надслов „Протест срещу безобразията“. В Сливен множество граждани отново се събраха на площад „Хаджи Димитър“, за да изразят своето недоволство от липсата на социална справедливост и високите цени на горивата. Десетки се събраха на мирен протест във Велико Търново, където не се стигна до блокирана на пътища. Малоброен протест се проведе и в Бургас, където се събраха около 20 души. За почивните дни се готвят протести в цялата страна срещу високите цени на горивата, увеличаването на данъците за старите автомобили и задължителната гражданска застраховка, както и ниския стандарт на живот.
Премиерът Бойко Борисов изрази надежда протестите да спрат, тъй като сега няма защо да има предсрочни избори. „Надявам се протестите да престанат, след като падат цените на горивата. Уважавам демокрацията и протестите са начин и форма да изразиш своето мнение“, подчерта той. Попитан дали е възможна друга форма на управление, премиерът отговори, че без да се мине през избори това няма как да стане. „Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за подаване на оставката. Има всякакви предложения, но не мисля, че трябва да се стига до там“, каза още Бойко Борисов.
Цените на горивата и протестите бяха обект на коментари и сред основните политически сили. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че цените вече вървят надолу. „Дори когато бяха достигнали най-високите си стойности, пак бяха далеч по-ниски от тези по времето на правителството на Орешарски. По онова време доста по-ниски бяха и пенсиите, минималните и средните работни възнаграждения“, отчете председателят на ПГ на ГЕРБ. Според депутата от ПГ на ГЕРБ Тома Биков очевидно в протестите има организация, организационен център, ядро и то си личи. „Част от хората в този център са криминално проявени. Не мисля, че става въпрос за хора със социална позиция“, посочи той. „Не казвам, че всички хора, които протестират са мотивирани. Има хора, които не са доволни и това е нормално“, обясни Тома Биков. Попитан как ще работят управляващите в условия на продължаващи протести, депутатът каза: „Ще работим, както всеки ден. Надявам се органите на реда да защитят правата на онези граждани, които биват блокирани, и са много повече от протестиращите“.
От страна на управляващото мнозинство в лицето на „Обединени патриоти“ председателят на групата и лидер на „Атака“ Волен Сидеров коментира, че на Коалиционния съвет е предложил данъкът върху старите автомобили, срещу който също има недоволство, да бъде оттеглен. „Продължавам да изповядвам убеждението си, че българите трябва да имат право на протест. Няма значение колко човека ще излязат, двама, трима или 2000. Ние сме партията, която вероятно е правила най-много протести в последните 14 години“. В отговор на въпрос платени ли са според него тези протести, Волен Сидеров обясни: „Не мога да знам това и няма как. Можете да питате протестиращите“.
От страна на НФСБ коментар по темата направи Валентин Касабов, който определи голяма част от протестиращите като лумпени, а другата част като мутри.
Другият коалиционен партньор вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов също коментира протестите. Според него публиката знае кога излизат на протест агитките – когато някой ги мотивира по един или друг начин. „БСП и ДПС със сигурност участват в организирането, Корнелия Нинова ги подкрепи”, посочи Каракачанов.
От опозицията в лицето на БСП заявиха, че не само разбират протестите, но и са предупреждавали управляващите за тях.
„БСП гледа на протестите с разбиране, защото много от исканията сме ги предлагали, в последните месеци в парламента, под формата на законопроекти. И днес, когато обсъждаме бюджетите, става дума за икономическата част на исканията- за различни ставки на ДДС, за качествено различна политика на доходите. Колкото до политическата част на исканията- оставката на правителството, БСП не може да не се асоциира и с това, защото ние три пъти поискахме вот на недоверие на това правителство", коментира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.
Според депутата за данъка за старите автомобили мненията на президента, БСП и огромна част от българските граждани съвпадат, защото се водят от разбирането, че това е налог, който ще утежни живота им без да допринесе нито за по- чист въздух, нито за по-малко коли.
Темата коментира и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, според когото българският народ е дал право на Бойко Борисов да си съставя Министерски съвет. „За съжаление, не виждам масовост и сила на протестите. Може би това им дава сила на двамата вицепремиери да продължават да упорстват и да се държат като удавници за кокала, който продължат да огризват - българската държава“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Не само разбираме протестите, ние сме предупреждавали управляващите за тях

Крум Зарков, БСП: Не само разбираме протестите, ние сме предупреждавали управляващите за тях

15 Ноември 2018 | 19:16 | Агенция "Фокус"
София. "БСП гледа на протестите с разбиране, защото много от исканията сме ги предлагали, в последните месеци в парламента, под формата на законопроекти. И днес, когато обсъждаме бюджетите, става дума за икономическата част на исканията- за различни ставки на ДДС, за качествено различна политика на доходите. Колкото до политическата част на исканията- оставката на правителството, БСП не може да не се асоцира и с това, защото ние три пъти поискахме вот на недоверие на това правителство". Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков пред бТВ, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. "Не само, че разбираме протестите, ние сме предупреждавали управляващите за тях, когато те с лека ръка отхвърляха нашите предложения. Ние им казахме- чуйте какво ви казваме от трибуната, защото ще го чуете от друго място", каза още народният представител. Той обърна внимание, че която и да е власт не може да си позволи да етикетира един протест, да го неглижира, да казва, че е яхван. "На тези хора трябва да се отговори, защото те имат легитимни искания на граждани", поясни Зарков. Той каза, че не става въпрос за добавките на пенсионерите, въпросът е за преизчисляване на техните пенсии, което им се дължи от 2008г. "Не е въпросът за горивата, за 10 или 20 стотинки. Въпросът е, че българските институции, в продължение на няколко години, не могат да отговорят на въпроса- как е възможно една верига бензиностанции да продава с "Х" процента по- надолу от другите? Или има дъмпинг, или останалите са в картел" - отбеляза Зарков. Той коментира, че още през август БСП предупреди, че задачата - да се отговори на исканията на майките на деца с увреждания е сложна, емоционално натоварена и не е по силите на един министър само. "Затова трябва да се сезира парламентът, всички политически сили", каза Зарков. Той обясни, че законът нито е приет, нито може да сме сигурни в неговата ефективност.
Крум Зарков припомни, че БСП няколко пъти е предлагала заплатите на депутатите да се замразят и да се върнат на определени приемливи нива. "Очаква се поредната новина за увеличение на заплатите- как мислите то ще се отрази това на ситуацията в страната, която и без това е доста нажежена?", попита Зарков.
Според депутата за данъка за старите автомобили мненията на президента, БСП и огромна част от българските граждани съвпадат, защото се водят от разбирането, че това е налог, който ще утежни живота им без да допренесе нито за по- чист въздух, нито за по- малко коли.
Крум Зарков коментира, че според доклада на ЕК не сме се справили с корупцията по високите етажи на властта, с корупцията в по- общ мащаб и там е отбелязано, че ключова област са обществените поръчки. Според доклада не сме свършили съдебната реформа. "Пак според същата ЕК сме се преборили с организираната престъпност и вече имаме независим съд- така ли е според вас?", попита Зарков. Той отбеляза, че докладът върви към приключване, като механизъм и че председателят на ЕК го е обещал преди година и половина. "Странно е, тъй като досега в седемнадесетте предишни се твърдеше, че трябва да се изпълнят определени неща. Да обещаеш, че ще отпадне срок, подлага на съмнение- дали е обективно възприятието на ЕК. Аз никога не съм вярвал, че този доклад може да свърши работата вместо нас", заключи Зарков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пети ден жители на Сливен протестират срещу социалната несправедливост

Пети ден жители на Сливен протестират срещу социалната несправедливост

15 Ноември 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Сливен. Пети ден в Сливен жителите протестират срещу социалната несправедливост, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Сливен. Множество граждани отново се събраха на площад „Хаджи Димитър“, за да изразят своето недоволство от липсата на социална справедливост и високите цени на горивата. Шествието премина по главната улица до кръговото на Розова градина и ще се върне обратно. Чуха се викове: „Оставка!“, „Мафия!“ и „За България“. Утре протестите продължават.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БПГА предлага мерки за намаляване цените на горивата

БПГА предлага мерки за намаляване цените на горивата

15 Ноември 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Томислав Дончев и представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) проведоха работна среща, съобщиха от пресцентъра на (БПГА). Членовете на Асоциацията заявиха, че бидейки български предприятия, които работят от десетилетия и ще продължат да работят в България, са съпричастни към проблемите на българските граждани, които са и техни клиенти. Като едни от най-големите инвеститори в България, петролните компании напълно разбират отговорността си пред потребителите на горива в страната. Осъзнавайки сложността на момента, фирмите от бранша работят и ще продължат да работят с минимална печалба.
На срещата с вицепремиера Томислав Дончев бяха обсъдени мерки, които биха повлияли на цената на горивата, както и за по-голяма прозрачност в бранша.
Изхождайки от положителния опит в някои европейски държави – например Австрия и Германия, Асоциацията предложи чрез промяна в режима през зимния период да се спре влагането на биодобавка, тъй като тя е двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво. Това може да стане, без да се нарушава общото задължение на България в изпълнение на своите цели за влагане на биокомпоненти, произтичащи от европейското законодателство.
Компаниите, членове на БПГА, са готови да обсъждат промяна на корпоративните си стандарти с цел намаляването на разходите за издръжка.
На срещата бяха предложени и мерки с цел по-голяма прозрачност на бранша. БПГА потърси съдействие от правителството за разговори с Комисията за защита на конкуренцията, така че фирмите да могат да публикуват себестойността на продуктите си, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т. нар. ведомствени бензиностанции.
БПГА предлага също така при извършване на проверки от страна на държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили.
Ясно съзнавайки, че проблемът със съществуването на сива икономика и контрабанда в сектора не е решен напълно, представителите на БПГА настояват за мерки в тази насока и за влизането в действие в срок на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.
Компаниите, членуващи в БПГА, биха искали да изразят пред представителите на политическата общност категоричното си мнение, че решаването на политически и обществени проблеми не може да става за сметка на дискредитирането на цели браншове от българската икономика.
БПГА още веднъж заявява, че просперитетът на държавата и обществото се гради в условията на политическа стабилност и икономическа предвидимост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Касабов, НФСБ: Голяма част от протестиращите са лумпени и мутри

Валентин Касабов, НФСБ: Голяма част от протестиращите са лумпени и мутри

15 Ноември 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Кои и какви са тези, които протестират. Вижте ги. Голяма част са лумпени, другата част са мутри. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на НФСБ Валентин Касабов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Казвам го за тези, които блокират пътищата и магистралите“, уточни той. Попитан как ще коментира казаното от депутата от ПГ на „Обединени патриоти“ Петър Петров, че децата с увреждания трябва да бъдат оставени в домове, за да могат майките им да работят, Касабов каза: „Няма да коментирам какво е казал, не знам къде го е казал“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Петров, НФСБ: Не съм казвал, че децата с увреждания трябва да бъдат в домове, за да могат майките им да работят

Петър Петров, НФСБ: Не съм казвал, че децата с увреждания трябва да бъдат в домове, за да могат майките им да работят

15 Ноември 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Това е поредната манипулация. Изобщо не съм казвал, че децата с увреждания трябва да бъдат оставени в домове, за да могат майките им да работят. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на НФСБ Петър Петров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Като кажа думичките деца, училища, домове, родители, свободно време работа и да направиш от всичко това изречение, моля ви се“, коментира той. „Казах, че е правилно това, което в момента се прави - децата да бъдат гледани от родителите си, но държавата да поеме задълженията си“, заяви Петър Петров. „Децата да бъдат в ръцете на специалисти, които да се занимават с тях, да им организират времето и да дават възможност на родителите да се трудят“, допълни той. „Тези майки, които получават достатъчно помощи, докато децата им са до 18 години, те трябва да го кажат и това да е ясно на обществото“, каза още депутатът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Пиар стратегията на кабинета не е добра

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Пиар стратегията на кабинета не е добра

15 Ноември 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Правителството събира доста критики, но има и положителни неща. Въпросът е как се поднасят. Дали не трябва да се промени пиар стратегията на кабинета, мисля, че тя в момента не е добра. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всеки член на кабинета, вицепремиер, министър, отделни хора излизат и говорят, а нещата си противоречат“, коментира той. „Може би трябва да има една по-единна визия и тактика при представянето на това, което си свършил. Не казвам, че ще има бурни овации след това, но ще се разделя свършеното от несвършеното“, посочи Волен Сидеров. Попитан как ще коментира протестите от последните дни, той каза: „Продължавам да изповядвам убеждението си, че българите трябва да имат право на протест. Няма значение колко човека ще излязат, двама, трима или 2000. Ние сме партията, която вероятно е правила най-много протести в последните 14 години“. В отговор на въпрос платени ли са според него тези протести, Волен Сидеров обясни: „Не мога да знам това и няма как. Можете да питате протестиращите“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Народът ще си каже думата за решението на премиера да остави вицепремиерите Симеонов и Каракачанов

Веселин Марешки, „Воля“: Народът ще си каже думата за решението на премиера да остави вицепремиерите Симеонов и Каракачанов

15 Ноември 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Българският народ е дал право на Бойко Борисов да си съставя Министерски съвет. Той носи отговорността, може да си запази вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, но народът ще си каже думата на следващите избори за това негово решение. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще предприемаме действия всеки ден, няма да оставим на мира двамата вицепремиери. В крайна сметка не можем да ги изкараме с бой оттам, това може да го свърши само народът“, коментира той. В отговор на въпрос може ли властта да продължи да работи при продължаващите протести, Веселин Марешки посочи: „Явно може. За съжаление, не виждам масовост и сила на протестите. Може би това им дава сила на двамата вицепремиери да продължават да упорстват и да се държат като удавници за кокала, който продължат да огризват- българската държава“. Попитан ще се стигне ли до бойкот на кворума, лидерът на „Воля“ посочи: „Може и да се стигне. Уж сме най-малката група и сме никои. А изведнъж станахме най-важните и крепим кворума“. „ГЕРБ и „Обединени патриоти“ с двамата независими депутати имат 124 депутати. Ние си идваме на работа“, допълни Марешки. В отговор на въпрос поисканите имунитети ли са дали отражение върху решението на „Воля“ да се регистрира, той поясни: „За това въобще не мисля. Не съм дошъл тук, за да се страхувам от това, че ще ми искат имунитета“. „Жалко е, че все още си мислят, че всички са като тях, че с имунитети и проверки по фирми могат да ни пречупят, и да ни направят послушни - това няма как да стане“, каза още Веселин Марешки.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Очевидно в протестите има организационен център, част от хората в него са криминално проявени

Тома Биков, ГЕРБ: Очевидно в протестите има организационен център, част от хората в него са криминално проявени

15 Ноември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно в протестите има организация, организационен център, ядро и то си личи. Не мисля, че някой се съмнява в това. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Част от хората в този център са криминално проявени. Не мисля, че става въпрос за хора със социална позиция“, посочи той. „Не казвам, че всички хора, които протестират са мотивирани. Има хора, които не са доволни и това е нормално“, обясни Тома Биков. Попитан как ще работят управляващите в условия на продължаващи протести, депутатът каза: „Ще работим, както всеки ден. Надявам се органите на реда да защитят правата на онези граждани, които биват блокирани, и са много повече от протестиращите“. „В протестите има заинтересовани хора, които целят дестабилизация на държавата“, заяви Биков. „Някои от тях са хора с прякори, част от тях са с криминално минало. Не мисля, че това са хората, които ще решат проблемите на България“, коментира депутатът от ГЕРБ. „Вижте в Перник кои бяха арестувани наскоро, Бирмата и не знам кои други. Проверете хората, които са протестирали, имат ли връзка с тях или с Цветан Василев през годините. В Бургас има други хора, които са в ареста и има силен протест“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Няма условия за предсрочни избори, а опозицията ще изгуби европейските

Тома Биков, ГЕРБ: Няма условия за предсрочни избори, а опозицията ще изгуби европейските

15 Ноември 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Не мисля, че има условия за предсрочни избори. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моята прогноза за европейските избори е, че ще бъдат загубени от опозицията. Това ще гарантира 4-годишен мандат“, заяви той. „Ако някой мисли, че може да предизвика предсрочни избори, си е направил грешен анализ на ситуацията, а когато имаш грешен анализ, няма как да взимаш верни решения“, посочи Тома Биков. „За себе си мога да кажа, че почти не се сещам за случай да съм сгрешил за нещо в прогноза“, коментира той. Попитан възможни ли са рокади на кабинета, с оглед сутрешното интервю на премиера Бойко Борисов, Тома Биков посочи: „Много често се случват рокади в кабинета. Всеки министър носи персонална отговорност. Никой не е вечен министър“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: И тази вечер в града се очаква да има протест, който ще тръгне от Катедралния храм

Варна: И тази вечер в града се очаква да има протест, който ще тръгне от Катедралния храм

15 Ноември 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Варна. Протест във Варна с искане за по-ниски цени на горивата, по-висок жизнен стандарт и оставка на вицепремиера Валери Симеонов ще се проведе и тази вечер. Началната точка отново е площадът пред Катедралния храм, а часът – 18.30.
Повече от три часа продължи протестното шествие във Варна снощи, като в различните етапи по улиците имаше над 600 души. Протестиращите преминаха по бул. „Мария Луиза“ до Общината, след което се върнаха обратно до Катедралата, после преминаха по целия обхват на бул. „Владислав Варненчик“, затваряйки възлови кръстовища, докато накрая стигнаха до автомагистрала „Хемус“. На първата бензиностанция те скандираха „Мафия“ и „Оставка“, след което започнаха да се разотиват. Протестът премина при засилено полицейско присъствие. До безредици, инциденти и физически спречквания не се стигна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Богданов, „Обединени патриоти“: Премиерът ясно заяви, че е наша работа кои ще бъдат представителите ни в правителството

Красимир Богданов, „Обединени патриоти“: Премиерът ясно заяви, че е наша работа кои ще бъдат представителите ни в правителството

15 Ноември 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов достатъчно ясно заяви, че е работа на „Обединени патриоти“ кои ще бъдат представителите ни в правителството. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Богданов в отговор на въпрос очаква ли рокади в правителството от квотата на патриотите след сутрешното телевизионно интервю на премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Думите на премиера Бойко Борисов не засегнаха конкретни имена или ресори, които да има предвид. Хипотетично каза, че е възможно във всяко правителство да има рокади“, обясни той. Попитан имат ли „Обединени патриоти“ оплаквания към работата на министрите, Красимир Богданов коментира: „Винаги към работата на правителството или на отделни министерства може да има недоволство“. „Смятам, че това заради, което беше създадена коалицията се изпълнява. Не мисля, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са се отклонили от програмата си за управление. Напротив, спазваме я стриктно“, заяви депутатът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.