НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зорница Русинова, ГЕРБ: Държавата осигурява подкрепа за майките, които искат по-рано да се върнат на работа

Зорница Русинова, ГЕРБ: Държавата осигурява подкрепа за майките, които искат по-рано да се върнат на работа

17 Ноември 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Варна. Майчинството у нас е най-продължителното в ЕС – 58 седмици и половина. Липсата на кадри на пазара на труда вади на дневен ред темата как да бъдат стимулирани и подкрепени жените, които искат да се върнат по-рано на работа. За първите девет месеца на тази година около 12 300 млади майки са се върнали на работа, преди детето им да навърши годинка, използвайки възможността да получават, освен заплата, половината от полагаемото им се майчинство. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при участието си в регионалната конференция, организирана от структурите на Жени ГЕРБ във Варна, Добрич и Бургас, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна.
Форумът на тема „Майчинство и кариера” беше официално открит от председателя на Жени ГЕРБ Ирена Соколова и Иван Портних, кмет на Варна и областен координатор на ГЕРБ - Варна. Участие взеха още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, зам.-председателят на социалната комисия в 44-тото НС Светлана Ангелова, варненските народни представители от ПГ на ГЕРБ Павел Христов и Емилия Милкова, бургаските им колеги Ивелина Василева, Галя Василева и Ася Пеева, както и Даниела Димитрова, депутат и областен ръководител на ЖГЕРБ - Добрич. В дискусията се включиха още общински съветници, представители на неправителствения сектор и бизнеса, лекари, психолози.
Като ефективна мярка в подкрепа на работещите майки Зорница Русинова открои и схемата „Родители в заетост”, която се финансира с европейски средства. „Тя цели да се осигури детегледачка на родителите, които не могат да се върнат на работа, тъй като децата им не са приети в градина. Детегледачките могат да са и от семейството, стига да са регистрирани на борсата. Осигурява се минимална работна заплата в рамките на 18 месеца до навършване на 5-годишна възраст на детето. Търсим начин с тази мярка да стимулираме и многодетните родители, да разширим обхвата до 12-годишна възраст”, обясни зам.-министърът.
По думите ѝ бюджет 2019 е най-социалният, който сме имали. „Той предвижда 150 млн. лв. допълнително за майките с деца с увреждания, 40 млн. лв. допълнително за енергийни помощи. Предприети са и реформи в социалната сфера”, припомни Русинова, като изрази надежда, че новият закон за социалните услуги ще влезе в парламента през следващите седмици, а законът за хората с увреждания ще получи одобрение в пленарната зала още идната седмица.
„Продължаваме да подкрепяме общините в сферата на социалните услуги, при някои от които завишението в издръжката е до 18%. В края на ноември ще бъде отворена изцяло нова схема чрез европейските финансови инструменти. За първи път общините ще имат възможност да развиват медико-социална патронажна грижа. Акцентът вече ще бъдат интегрираните услуги”, каза още зам.-министърът.
„Адаптацията към майчинството е предизвикателство независимо от възрастта. Най-важно е решението за създаване на нов живот да се взима отговорно”, заяви Яна Пачолова, психолог към фондация „Искам бебе”. Тя акцентира върху предимствата и рисковете при зачеване след 35-годишна възраст, както и факторите, които влияят на прехода към майчинството. „То дава нова опитност, която жената може да приложи към професионалния си живот”, посочи Пачолова пред присъстващите.
Във форума взе участие и д-р Милко Папазов, началник на Родилното отделение на МБАЛ „Св. Анна” – Варна, който коментира репродуктивните проблеми на младите двойки. По думите му профилактиката на стерилитета е изключително важна, а медицината вече предлага много възможности за успешно лечение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирена Соколова, ПП ГЕРБ: Майчинството и успешната кариера са съвместими

Ирена Соколова, ПП ГЕРБ: Майчинството и успешната кариера са съвместими

17 Ноември 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Варна. Да си добра майка и да имаш успешна кариера са съвместими неща. В динамичните времена, в които живеем, обаче е необходима повече гъвкавост към нуждите на всяка от жените, така че те да бъдат подкрепени в баланса между грижата за децата и семействата си и своята професионална реализация. Това заяви председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова при откриването на регионалната конференция на тема „Майчинство и кариера”, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна. Форумът, организиран от структурите на Жени ГЕРБ във Варна, Добрич и Бургас, събра в морската столица 150 дами, сред които представители на местната и държавната власт, на неправителствения сектор и бизнеса, лекари, психолози. В конференцията участват зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, зам.-председателят на ресорната комисия в 44-тото НС Светлана Ангелова, варненските народни представители от ПГ на ГЕРБ Павел Христов и Емилия Милкова, бургаските им колеги Ивелина Василева, Галя Василева и Ася Пеева, както и Даниела Димитрова, депутат и областен ръководител на ЖГЕРБ-Добрич.
Кметът на Варна Иван Портних, който е и областен координатор на ГЕРБ, лично поздрави участниците и изрази увереност, че инициираната дискусия ще допринесе за политиките в подкрепа на майчинството. „Варна преодоля проблема с недостига на места в детските градини, но работим за изграждане на нови и за ремонт и обновяване на съществуващите, както и на детските и спортни площадки в града. Чрез общинската инвитро програма активно подкрепяме двойките с репродуктивни проблеми”, изтъкна Иван Портних. Той отбеляза, че групата на ГЕРБ в Общинския съвет е единствената, в която дамите са равностойно представени. „Сред общинските ни съветнички има и многодетни майки, което е показателно, че съчетаването на грижите за семейството с професионална реализация и участие в обществения живот е постижимо”, допълни Портних.
„Все повече двойки имат репродуктивни проблеми, все повече жени отлагат първото раждане след университета, след професионалната реализация или след осигуряването на дом, но често тогава телата им казват друго”, коментира Ирена Соколова. „Динамичните жени често не могат и не искат да чакат, те знаят, че и пазарът на труда обикновено също не може да ги чака, затова е важно да получават подкрепа на всички нива. Важна е и ролята на майките, бабите, лелите, които могат да споделят своя опит и да дават спокойствие на жените, на които предстои да дадат живот”, посочи председателят на Жени ГЕРБ в рамките на черноморската конференция, която се провежда броени дни преди 21 ноември, когато православната църква отбелязва Въведение Богородично – Денят на християнското семейство.
Ирена Соколова благодари на Даниела Димова, член на НИС на Жени ГЕРБ, както и на областния ръководител на Жени ГЕРБ – Варна Йорданка Проданова, които инициираха дискусията и се ангажираха с организирането й.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.